Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   REGLEMENTĂRI din 2 iulie 1998  privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere, înmatriculate, în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 REGLEMENTĂRI din 2 iulie 1998 privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere, înmatriculate, în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 285 bis din 3 august 1998

    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezentele reglementări stabilesc cerinţele, procedurile şi aparatura necesare efectuării inspecţiilor tehnice periodice (ITP) pentru aprecierea fără demontare a stării tehnice a vehiculelor înmatriculate în România, din punct de vedere al siguranţei circulaţiei rutiere, protecţiei mediului înconjurător şi folosinţei conform destinaţiei. Lucrările prevăzute constau în controlul ansamblurilor, subansamblurilor şi pieselor accesibile direct. Informaţiile privind gradul de uzura şi starea acestora, pentru care ar fi necesară demontarea lor, se obţin de către deţinător cu ocazia lucrărilor de întreţinere sau de reparaţii. Inspecţia tehnica periodică cuprinde, ca parte componenta, şi inspecţia pentru poluare (IP). Inspecţia pentru poluare poate fi executată şi separat de inspecţia tehnica periodică.
    ART. 2
    Inspecţiile tehnice periodice se efectuează de Registrul Auto Român în cadrul reprezentantelor sale şi în staţiile autorizate deţinute de persoane juridice, sub marca Registrului Auto Român, pe baza unui contract de franciza.
    Supravegherea tehnica a staţiilor deţinute de persoanele juridice se asigura de către inspectori ai Registrului Auto Român.
    ART. 3
    În funcţie de categorie, destinaţie şi masa totală maxima autorizata, autovehiculele şi remorcile ce vor fi supuse inspecţiei tehnice periodice sunt grupate în trei clase, astfel:


    clasa I: - popede, motociclete şi remorcile acestora;
    clasa a II-a: - autoturisme, microbuze, autorulote, automobile utilitare,
                      mixte, specializate şi speciale, autotractoare, tractoare
                      şi remorci, cu masa totală maxima autorizata până la 3,5
                      tone inclusiv;
    clasa a III-a: - microbuze, autobuze, troleibuze, automobile utilitare,
                      mixte, specializate şi speciale, autotractoare,
                      autoremorchere, tractoare şi remorci, cu masa totală
                      maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.


    ART. 4
    Vehiculele rutiere pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în condiţiile tehnice din prezentele reglementări, fiind supuse de către proprietar inspecţiilor tehnice periodice, după cum urmează:
    a) autoturismele folosite ca taximetre, microbuzele şi autobuzele, precum şi autovehiculele destinate învăţării conducerii, la cel mult 6 luni;
    b) automobilele utilitare, mixte, specializate şi speciale, autoremorcherele şi remorcile acestora, având masa totală maxima autorizata mai mare de 3,5 tone, precum şi tractoarele rutiere şi remorcile acestora, la cel mult un an;
    c) autoturismele, autorulotele, motocicletele, mopedele şi remorcile acestora, precum şi automobilele prevăzute la lit. b), având masa totală maxima autorizata până la 3,5 tone inclusiv, şi remorcile acestora, la cel mult 2 ani.
    Autovehiculele prevăzute la lit. a) se supun primei inspecţii tehnice periodice după un an, dacă la data primei înmatriculări sunt noi.
    Termenul pentru efectuarea primei inspecţii tehnice periodice se socoteşte de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecţie, de la data celei precedente.
    ART. 5
    Pentru vehiculele specializate şi speciale, inspecţia tehnica periodică se efectuează la ansamblurile şi subansamblurile specifice în funcţie de vehicul, precum şi la instalaţiile din dotare, în măsura în care acestea influenţează siguranţa rutieră şi protecţia mediului înconjurător, luând în considerare indicaţiile constructorului şi normele tehnice.
    La vehiculele destinate transportului de mărfuri periculoase se va efectua inspecţia tehnica periodică conform R.N.T.R.-3.

    CAP. 2
    Organizarea staţiei de inspecţie tehnica

    ART. 6
    Staţia de inspecţie tehnica este persoana juridică având ca obiect de activitate efectuarea de inspecţii tehnice periodice sau inspecţii pentru poluare, care poate funcţiona dacă este autorizata. Incinta în care se desfăşoară inspecţia tehnica poate fi amenajată astfel încât să permită verificarea simultană a doua sau mai multor vehicule şi trebuie să fie separată de celelalte activităţi ale persoanei juridice.
    În cadrul staţiei de inspecţie tehnica nu se admite efectuarea de operaţiuni de întreţinere şi de reparaţii în timpul programului pentru efectuarea inspecţiei tehnice.
    Utilajele şi aparatura staţiei de inspecţie tehnica pot fi utilizate şi pentru verificarea calităţii reparaţiilor efectuate în cadrul atelierului propriu sau de către alte ateliere de reparaţii.
    ART. 7
    Staţia de inspecţie tehnica trebuie amenajată şi dotată cu următoarele:
    a) canal de vizitare cu instalaţie de iluminare, prevăzut cu cric pentru suspendarea punţii sau cu platforme culisante pentru verificarea jocurilor. Se admite în locul canalului un elevator corespunzător;
    b) instalaţie pentru evacuarea gazelor arse;
    c) manometru pentru controlul presiunii în pneuri;
    d) dispozitiv de verificare a adâncimii profilului anvelopelor;
    e) stand de frânare cu role (pentru clasa de vehicule corespunzătoare, având în dotare dispozitiv de măsurare a efortului la pedala sau manometru);
    f) dispozitiv de simulare a forţei de împingere la protapul remorcii pentru staţiile ce efectuează inspecţia tehnica periodică la remorcile cu echipament de frânare comandat de forţa de inerţie;
    g) dispozitiv de ancorare pentru staţiile ce efectuează inspecţie tehnica periodică la tractoare;
    h) analizator de gaze:
    1. pentru CO - la staţiile ce efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare la autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scânteie (m.a.s.), fără catalizator tricomponent şi sonda lambda;
    2. pentru CO şi lambda - la staţiile ce efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare la autovehiculele echipate cu motor cu aprindere prin scânteie (m.a.s.), inclusiv la cele cu catalizator tricomponent şi sonda lambda;
    i) opacimetru, pentru staţiile ce efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare la autovehiculele cu motoare cu aprindere prin comprimare (m.a.c.);
    j) aparat de control al farurilor;
    k) lampa portabilă de 24 V;
    l) calculator pentru evidenta inspecţiilor tehnice periodice sau a inspecţiilor pentru poluare, începând cu data de 1 ianuarie 1999.
    Aparatura de măsura din dotarea staţiei trebuie să corespundă următoarele cerinţe:


 ┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
 │ │ Cerinţe impuse │
 │ Echipament ├─────────────────────────────┬────────────────────┤
 │ │ Condiţii generale │ Precizie │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Manometru presiune pneu │ Să deţină aprobare de model │ +(-) 0,25 atm │
 │ [lit. c)] │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Dispozitiv verificare │ │ +(-) 0,1 mm │
 │ adâncime profil anvelopa│ │ │
 │ [lit. d)] │ │ │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Stand de frânare │ Să deţină aprobare de model │ +(-) 2% - pentru │
 │ [lit. e)] │ │ cântar │
 │ │ │ +(-) 3% - pentru │
 │ │ │ forţă │
 │ │ │ +(-) 2% - pentru │
 │ │ │ pedala │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Analizor de gaze │ Analizor în infraroşu OIML │ +(-) 0,2% CO │
 │ [lit. h) pct. 1] │ - clasa a II-a │ +(-) 1% CO2 │
 │ │ Să deţină aprobare de model │ +(-) 0,2% O2 │
 │ │ │ +(-) 30 ppm HC │
 │ ├─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ │ Analizor exceptat de la │ │
 │ │ aprobare de model, conform │ │
 │ │ Circularei Biroului Român de│ │
 │ │ Metrologie Legală nr. │ │
 │ │ 1.981/1996 (numai până la │ │
 │ │ 31 decembrie 1999) │ │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Analizor de gaze │ Analizor în infraroşu OIML │ +(-) 0,06% CO │
 │ [lit. h) pct. 2] │ - clasa I │ +(-) 0,5% CO2 │
 │ │ Să deţină aprobare de model │ +(-) 0,1% O2 │
 │ │ │ +(-) 12 ppm HC │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Opacimetru [lit. i)] │ Opacimetru cu camera, │ +(-) 0,3 m^-1 │
 │ │ conform R 24 C.E.E.-O.N.U. │ - pentru K │
 │ │ Să deţină aprobare de model │ │
 ├─────────────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────┤
 │ Aparat control faruri │ Să deţină aprobare de model │ +(-) 2 cm/10 m │
 │ [lit. j)] │ │ [+(-) 7'] │
 └─────────────────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────┘


    Aparatura de măsura trebuie să aibă instrucţiuni de utilizare şi să fie atestată, periodic, drept corespunzătoare, prin buletine de verificare metrologică (pentru aparatura prevăzută la lit. c), d), e), h), i) şi j).
    ART. 8
    Persoanele care efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să aibă calificarea de inginer, subinginer, tehnician sau maistru în domeniul automobilelor ori în alt domeniu asemănător acestuia;
    b) să posede permis de conducere, corespunzător clasei de vehicule inspectate;
    c) să aibă vechime de minimum 3 ani în activitatea de întreţinere şi de reparaţii auto;
    d) să fie atestate de Registrul Auto Român.
    Pe perioada în care persoanei atestate i s-a retras permisul de conducere, în condiţiile legii, aceasta îşi pierde dreptul de a efectua inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare.
    ART. 9
    Criteriile de apreciere a defecţiunilor şi verificările care trebuie efectuate cu ocazia inspecţiei tehnice periodice sunt prevăzute în anexele nr. 1, 2 şi 3.
    Ordinea de executare a operaţiunilor prezentate în aceste anexe va fi stabilită de fiecare staţie, în funcţie de fluxul tehnologic propriu.
    La inspecţia pentru poluare (IP) se efectuează numai operaţiunile prevăzute la cap. X "Emisii poluante" din anexele nr. 2 şi 3.
    ART. 10
    Staţiile de inspecţie tehnica vor avea în mod obligatoriu:
    a) registru de evidenta a inspecţiilor tehnice (conform modelului cuprins în anexa nr. 4) până la data de 1 ianuarie 1999, data de la care este obligatorie utilizarea calculatorului pentru evidenta inspecţiilor tehnice;
    b) registru unic de control;
    c) raport de inspecţie tehnica (conform modelelor cuprinse în anexele nr. 5, 6 şi 7);
    d) anexa la certificatul de înmatriculare (conform modelului cuprins în anexa nr. 8);
    e) ecuson de inspecţie tehnica (conform modelului cuprins în anexa nr. 9).
    De asemenea, pentru informarea persoanelor care prezintă vehicule rutiere la inspecţia tehnica periodică, staţia va afişa la loc vizibil sau va pune la dispoziţie, la cerere, prezentele reglementări.

    CAP. 3
    Cerinţe şi proceduri

    ART. 11
    Vehiculele prezentate la inspecţia tehnica periodică sau la inspecţia pentru poluare trebuie să fie curate, în special caroseria, şasiul, ansamblurile şi subansamblurile ce urmează a fi controlate.
    ART. 12
    Operaţiunile de inspecţie tehnica periodică se executa conform anexelor nr. 1, 2 şi 3.
    ART. 13
    Datele de identificare şi rezultatele inspecţiei tehnice periodice şi ale inspecţiilor pentru poluare se consemnează în registrul de evidenta sau se înregistrează în calculator, după care se procedează astfel:
    a) dacă datele din certificatul de înmatriculare nu corespund datelor vehiculului prezentat, se interzice efectuarea inspecţiei tehnice periodice, proprietarul acestuia fiind îndrumat la organele abilitate să efectueze înmatricularea. Situaţia constatată se va consemna în registrul de evidenta sau în calculator;
    b) dacă vehiculul corespunde normelor prescrise, persoana care a efectuat inspecţia tehnica periodică (ITP) sau inspecţia de poluare (IP) consemnează în anexa certificatului de înmatriculare data până la care trebuie efectuată următoarea inspecţie, semnează şi pune ştampila, după care procedează astfel:
    - în cazul inspecţiei tehnice periodice, aplica pe placa de înmatriculare din spate ecusonul corespunzător inspecţiei tehnice periodice, iar pe placa de înmatriculare din faţă, ecusonul corespunzător inspecţiei pentru poluare;
    - în cazul inspecţiei pentru poluare efectuate separat, se aplica numai pe placa de înmatriculare din faţă ecusonul corespunzător inspecţiei pentru poluare;
    c) dacă starea tehnica nu corespunde normelor prescrise, persoana care a efectuat inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare va completa raportul de inspecţie şi va consemna defecţiunile la rubrica "Observaţii privind respingerea vehiculului la inspecţia tehnica periodică", anulând, după caz, termenul de "remediere imediata" (grupa cod 100) sau "remediere în maximum 30 de zile" (grupa cod 200).
    Expresia remediere imediata se interpretează în sensul că vehiculul respectiv nu are drept de circulaţie decât dacă se remediază imediat defecţiunile.
    Dacă la vehiculul supus inspecţiei se constata modificări constructive, proprietarul va fi îndrumat la Registrul Auto Român (pentru avizarea acestora şi, în caz de aviz favorabil, pentru modificarea datelor din cartea de identitate a vehiculului) şi la Serviciul circulaţie pentru modificarea datelor din certificatul de înmatriculare (în conformitate cu avizul Registrului Auto Român).
    ART. 14
    Dacă în termen de 30 de zile defecţiunile constatate au fost remediate, verificarea se face numai la sistemul la care s-au constatat defecţiunile şi se procedează potrivit art. 13 lit. b), data următoarei inspecţii urmând a fi stabilită în funcţie de data la care s-a constatat remedierea.
    În cazul depăşirii termenului de 30 de zile, admis pentru remedierea defecţiunilor, se va efectua o noua inspecţie tehnica periodică.
    ART. 15
    Inspecţia se executa numai la vehiculele la care se prezintă cartea de identitate a vehiculului, certificatul de înmatriculare sau dovada de reţinere a certificatului de înmatriculare, eliberată de organele de poliţie. În ultimul caz, staţia va emite raportul de inspecţie tehnica periodică în care se va completa caseta A. Anexa la certificatul de înmatriculare se va elibera sau se va completa numai după redobândirea certificatului de înmatriculare de către deţinătorul vehiculului.
    ART. 16
    Staţia de inspecţie tehnica va pune, zilnic, la dispoziţie inspectorului Registrului Auto Român datele privind activitatea de inspecţie tehnica desfăşurata.

    CAP. 4
    Autorizarea staţiilor de inspecţie tehnica

    ART. 17
    Persoanele juridice pot presta activitatea de inspecţie în staţii autorizate, numai sub marca Registrului Auto Român, pe baza unui contract de franciza.
    Autorizarea staţiilor de inspecţie tehnica deţinuta de persoanele juridice se face de către Registrul Auto Român pe baza cererii de autorizare şi a raportului de evaluare a capabilităţii tehnice, întocmit de personal certificat pentru evaluarea conformităţii.
    ART. 18
    Autorizaţia tehnica de funcţionare se acorda persoanelor juridice pentru staţiile care poseda spaţii corespunzătoare activităţii de inspecţie tehnica periodică, deţin autorizaţiile impuse de reglementările în vigoare, îndeplinesc condiţiile de dotare tehnica precizate la art. 7, au personal atestat pentru activitatea de inspecţie tehnica periodică sau inspecţie pentru poluare, conform prevederilor cap. V.
    Staţiile pot fi autorizate şi pentru efectuarea de inspecţii tehnice numai pentru anumite categorii de vehicule rutiere, precizate în cadrul unei clase, conform art. 3, după cum urmează:
    - efectuarea inspecţiei tehnice periodice sau a inspecţiei pentru poluare numai pentru automobile echipate cu m.a.s., fără catalizator tricomponent şi sonda lambda (în care caz pe autorizaţie se va preciza şi "m.a.s.");
    - efectuarea inspecţiei tehnice periodice sau a inspecţiei pentru poluare numai pentru automobile echipate cu m.a.s., inclusiv cele cu catalizator tricomponent şi sonda lambda (caz în care pe autorizaţie se va preciza şi "m.a.s." + "K");
    - efectuarea inspecţiei tehnice periodice sau a inspecţiei pentru poluare numai pentru automobile echipate cu m.a.c. (caz în care pe autorizaţie se va preciza şi "m.a.c.");
    - efectuarea inspecţiei tehnice periodice pentru troleibuze (caz în care pe autorizaţie se va preciza şi "TB");
    - efectuarea inspecţiei tehnice periodice pentru tractoare (caz în care pe autorizaţie se va preciza şi "TR");
    - efectuarea inspecţiei tehnice periodice pentru remorci cu echipament de frânare comandat de forţa de inerţie (caz în care pe autorizaţie se va preciza şi "RI").
    Autorizaţia tehnica de funcţionare eliberată va fi în conformitate cu dotarea existenta a staţiei de inspecţie tehnica, ţinându-se seama de prevederile art. 7.
    Autorizaţia tehnica de funcţionare se eliberează de Registrul Auto Român după încheierea contractului de franciza cu persoana juridică care deţine staţia de inspecţie tehnica.
    Dacă persoana juridică deţine mai multe staţii de inspecţie tehnica, Registrul Auto Român va elibera autorizaţii tehnice de funcţionare pentru fiecare staţie în parte.
    ART. 19
    În vederea autorizării, persoanele juridice vor depune la Registrul Auto Român, pentru fiecare staţie de inspecţie tehnica pe care o deţin, un dosar de autorizare.
    Dosarul de autorizare va conţine următoarele documente:
    1. cerere de autorizare a staţiei de inspecţie tehnica, conform modelului cuprins în anexa nr. 11, în care sunt prezentate principalele date de identificare a persoanei juridice şi a staţiei de inspecţie tehnica;
    2. copie de pe certificatul de înmatriculare la registrul comerţului;
    3. copii de pe certificatele de atestare a personalului care efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare.
    Durata de valabilitate a unei autorizaţii este de 2 ani şi este condiţionată de menţinerea de către titular a condiţiilor în baza cărora a fost acordată.
    Fără a depăşi acest termen, persoana juridică va solicita Registrului Auto Român reautorizarea staţiei.
    Reautorizarea staţiei se acorda în aceleaşi condiţii ca şi autorizarea.
    Pe durata de valabilitate a autorizaţiei de funcţionare, titularul acesteia poate solicita încetarea activităţii, restrângerea sau extinderea domeniului autorizării prin eliminarea sau includerea unor categorii de vehicule rutiere.
    ART. 20
    Pentru verificarea în timp a menţinerii capabilităţii tehnice a persoanei juridice autorizate, Registrul Auto Român va efectua audituri şi evaluări de supraveghere, planificare sau inopinate.
    Autorizarea de funcţionare a staţiei se suspenda sau se anulează la propunerea organismului de evaluare, în cazul constatării de neconformităţi majore la auditurile de supraveghere planificate sau inopinate.
    Neconformităţile constatate vor fi menţionate în raportul de audit şi, după caz, în tichetul de evidenta a neconformităţilor din certificatul de atestare (anexa nr. 12).
    Autorizaţia de funcţionare a staţiei de inspecţie tehnica cu termenul de valabilitate depăşit devine nulă.
    În situaţia în care unul dintre utilajele prevăzute, conform autorizării, este defect, autorizaţia de funcţionare a staţiei poate fi suspendată pe o perioada limitată, la cererea persoanei juridice.
    Nerespectarea termenului stabilit conduce la anularea autorizaţiei.
    În cazul suspendării, se barează registrul de evidenta al inspecţiei tehnice periodice după ultima inspecţie tehnica efectuată înainte de suspendare sau se notează în procesul-verbal de suspendare numărul şi data ultimei inspecţii tehnice efectuate înainte de suspendare, în cazul în care evidenta se tine pe calculator. În cazul anulării autorizaţiei staţiei, se procedează ca şi în cazul suspendării, ridicându-se autorizaţia de către Registrul Auto Român.
    La a treia anulare a autorizaţiei staţiei, persoana juridică nu mai are dreptul să efectueze aceasta activitate în staţia respectiva.
    Efectuarea de inspecţii tehnice în staţii neautorizate sau cu termenul de valabilitate a autorizaţiei depăşit atrage măsuri de sancţionare, corespunzător legislaţiei în vigoare, cu menţiunea că persoanele vinovate intra sub incidenta normelor legale care sancţionează abaterile de la circulaţia pe drumurile publice.

    CAP. 5
    Atestarea personalului care efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare

    ART. 21
    Atestarea persoanelor care efectuează inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare se face după absolvirea unui curs de specialitate organizat de Registrul Auto Român, în urma căruia se obţine certificatul de atestare conform modelului cuprins în anexa nr. 12.
    Atestarea persoanelor care efectuează inspecţia tehnica periodică a vehiculelor destinate transportului de mărfuri periculoase se face în urma absolvirii unui curs de specialitate organizat în condiţiile de mai sus. Aceste persoane trebuie să aibă calificarea de inginer sau de subinginer.
    ART. 22
    Persoana care solicita să fie admisă la cursul de pregătire profesională, prevăzut la art. 21, va prezenta la Registrul Auto Român un dosar care va conţine următoarele documente:
    a) adresa din partea persoanei juridice unde va urma să-şi desfăşoare activitatea;
    b) copie legalizată de pe diploma de studii;
    c) adeverinţa din care să rezulte că are o vechime de minimum 3 ani în activitatea de întreţinere şi de reparaţii auto.
    ART. 23
    Termenul de valabilitate a certificatului de atestare este de 2 ani.
    Fără a depăşi acest termen, persoana atestată să efectueze inspecţia tehnica periodică sau inspecţia pentru poluare va solicita reatestarea.
    Reatestarea se acorda în aceleaşi condiţii ca şi atestarea.
    ART. 24
    Certificatul de atestare se anulează în cazul în care, în decurs de un an, se constata doua neconformităţi privind confirmarea drept corespunzătoare a stării tehnice a unui vehicul care nu îndeplineşte condiţiile tehnice pentru circulaţia pe drumurile publice.
    Obţinerea unui nou certificat de atestare se face în conformitate cu prevederile art. 21.
    Persoana căreia i s-a anulat certificatul de atestare a doua oara nu mai are dreptul să efectueze inspecţii tehnice.

    CAP. 6
    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    ART. 25
    Până la finalizarea acţiunii de înlocuire a actualelor certificate de înmatriculare, staţiile de inspecţie tehnica vor elibera anexa la certificatul de înmatriculare conform modelului cuprins în anexa nr. 8.
    ART. 26
    Staţiile de inspecţie tehnica îşi vor procura ecusoanele şi imprimatele prevăzute în prezentele reglementări de la Registrul Auto Român. Ecusoanele de inspecţie tehnica, conform modelului cuprins în anexa nr. 9, vor avea fondul colorat, pentru fiecare an, astfel: 1999 - roşu, 2000 - verde, 2001 - portocaliu, 2002 - albastru, 2003 - galben. Începând din anul 2004, succesiunea culorilor va fi reluată. Ecusonul care se aplica pe placa de înmatriculare trebuie să aibă culoarea corespunzătoare anului în care vehiculul va fi supus următoarei inspecţii tehnice şi va fi amplasat între indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti şi numărul de identificare, având înscrisul cu luna din anul în care va fi supus următoarei inspecţii tehnice, îndreptat pe verticala, în sus.
    ART. 27
    Dreptul de suspendare şi de anulare a autorizaţiilor de funcţionare şi a certificatelor de atestare îl are numai personalul autorizat din cadrul Registrului Auto Român.
    ART. 28
    Anexele nr. 1-13 fac parte integrantă din prezentele reglementări.


    ANEXA 1



            PLANUL DE OPERAŢIUNI "INSPECŢIA TEHNICA PERIODICĂ"

             Clasa I: popede, motociclete şi remorcile acestora

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Denumirea Metoda de Defecte constatate
crt. verificării control şi ───────────────────────────────────────────────
                    aparatura care impun remedierea care impun remedierea
                    necesară imediata în maximum 30 de zile
                                     (cod 100) (cod 200)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                          I. IDENTIFICAREA

  0. Verificarea Control Neconcordanţa cu datele
     concordanţei vizual din certificatul de în-
     dintre datele matriculare. Urme de
     din certificatul modificare a seriilor,
     de înmatriculare prindere în şuruburi a
     şi datele cores- plăcuţelor de identifi-
     punzătoare vehi- care (se reglementează
     culului prezentat prin Registrul Auto Ro-
     la ITP man şi Serviciul circu-
                                                        latie)

     Desprinderea
     vechiului ecuson
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                     II. MOTORUL ŞI CADRUL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

 01. Etanşeitate: Control Pierderi de Pierderi de ulei
 - sistem de alimen- vizual cu benzina
 tare cu combustibil motorul în
 sau sistem de ungere funcţionare

 02. Stare, fixare, Control Lipsa elemente Fixare defectuoasă, de-
     etanşeitate: vizual şi sistem de eva- formări importante,
 - sistem de evacuare auditiv cu cuare a gazelor neetanşeităţi ale siste-
 a gazelor arse motorul în arse mului de evacuare a gaze-
                      funcţionare lor arse

 03. Stare, fixare: Control Cadru fisurat. Su- Strângeri defectuoase.
 - motor pe cadru vizual şi porturi motor fisurate. Cadru deformat
 şi anexe pe motor auditiv, Fixare defectuoasă
 - cadru încercare dispozitiv de cu-
 - dispozitiv manuală plare remorca.
 cuplare remorca Dispozitiv de
                                   cuplare remorca
                                   neomologat, fisurat,
                                   cu deformări importante

 04. Stare, Control Lipsa Fixare defectuoasă.
     funcţionare: vizual Funcţionare defectuoasă
 - cric Proba
                      funcţională

                    III. FURCA FAŢĂ

 05. Stare, fixare, Control Fisuri ale coloa- Joc anormal al furcii în
     jocuri: vizual, nelor furcii cadru
 - cadru furca încercare
 - articulaţii manuală
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                     IV. BASCULA SPATE
                       (inclusiv ataş)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 06. Stare, fixare, Control Fisuri ale cadru- Joc anormal, bucşe uzate
     jocuri: vizual, lui basculei
 - cadru încercare Fixare defectuoasă
 - articulaţii manuală
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                 V. AMBREIAJUL ŞI CUTIA DE VITEZE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 07. Funcţionare Încercări în Schimbare greoaie a trep-
                      funcţionare telor de viteza. Blocarea
                      şi în parcurs unei trepte
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                         VI. ROŢILE
                   (inclusiv ataş, remorca)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 08. Stare, fixare: Control Jantă fisurată. Jantă deformată sau suda-
 - jante vizual. Tăieturi profunde ta. Spiţe deteriorate sau
 - pneuri Dispozitiv pe banda de rulare lipsa. Presiune necores-
     Jocuri: de verificare sau pe flancuri. punzătoare
 - rulmenţi roti a adâncimii Pneuri de dimen-
    Uzura, presiune: profilului siuni necorespun-
 - pneuri anvelopelor zătoare. Prindere
                      şi manometru.necorespunzătoare
                      Control joc roti. Joc anormal
                      rulmenţi cu rulmenţi sau blo-
                      suspendare care roata la ro-
                      pe cric şi tire. Uzura neuni-
                      încercare forma pronunţată.
                      manuală Adâncimea profilu-
                                   lui sub 1 mm
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                    VII. SUSPENSIA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 09. Stare, fixare, Control Lipsa amortizoare Fixare defectuoasă.
     etanşeitate vizual, Amortizoare ineficiente.
                      încercare Pierderi de lichid. Bucşe
                      manuală uzate. Suporturi slăbite.
                                                       Articulaţii cu jocuri
                                                       anormale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                   VIII. SISTEMUL DE FRÂNARE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 10. Stare, fixare: Control Cabluri, conducte
 - organe de comanda, vizual, sau furtunuri cu
 conducte, furtunuri probe deteriorări, fre-
   Etanşeitate: funcţionale cari de alte organe
 - circuite de în parcurs sau improvizate.
 frânare Fisuri. Lipsa lichid
   Stare, eficacitate: sau nivel scăzut.
 - frâna roata faţă Pierderi de lichid.
 - frâna roata spate Eficacitate redusă
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

           IX. INSTALAŢIA ELECTRICA DE ILUMINARE ŞI SEMNALIZARE
                     (inclusiv ataş, remorca)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 11. Stare, fixare, Control Lipsa sau ne- Fixare defectuoasă a in-
     funcţionare: vizual. funcţionare aver- stalaţiei electrice de
 - generator de Control tizor sonor. Lipsa iluminare şi semnalizare.
 curent auditiv. sau nefuncţionare Cablaj deteriorat. Lipsa
 - cablaje Verificare integrala a unuia a unor elemente sau
 - avertizor sonor şi reglare din sistemele: funcţionare defectuoasă a
 - faruri, lămpi a luminilor lumini de drum, unuia din sistemele:
 de poziţie, de de drum şi de întâlnire, de lumini de drum, de întâl-
 frânare, de semna- de întâlnire. poziţie, de frâ- nire, de poziţie, de
 lizare, de gabarit, Aparat de nare, de semnali- frânare, de semnalizare,
 iluminare număr de control al zare, iluminare iluminare număr de înma-
 înmatriculare, farurilor număr de înmatri- triculare, iluminare ga-
 catadioptri culare, iluminare barit, catadioptri.
 - baterie gabarit, Dispersor lipsa, spart
 acumulatori catadioptri sau de culoare neconformă
                                                       reglementărilor.
                                                       Dispersor neomologat.
                                                       Abateri de la prescrip-
                                                       ţiile privitoare la lu-
                                                       minile de drum sau de
                                                       întâlnire. Lumini de cu-
                                                       loare neregulamentara.
                                                       Scurgeri lichid baterie
                                                       acumulatori
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                              X. ATAŞUL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 12. Stare, fixare: Control Fisuri. Fixare Fixare defectuoasă a
 - cadru vizual defectuoasă a scaunului. Deformări
 - dispozitiv de cadrului
 cuplare
 - asigurare scaun
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                           XI. ASPECT EXTERIOR
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 13. - motociclete Control Lipsa oglinzi. Coroziuni avansate.
 (inclusiv ataşul) vizual Placa număr de Deformări importante
 - popede înmatriculare
 - remorcile acestora deteriorată sau
                                   montată într-o
                                   poziţie necores-
                                   punzătoare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                             XII. MODIFICĂRI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 14. - motociclete Control Modificări neomologate
 (inclusiv ataşul) vizual Modificări neconforme
 - popede cu datele din certi-
 - remorcile acestora ficatul de înmatriculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 2


            PLANUL DE OPERAŢIUNI "INSPECŢIA TEHNICA PERIODICĂ"

    Clasa a II-a: autoturisme, microbuze, autorulote, automobile utilitare, mixte, specializate şi speciale, autotractoare, tractoare şi remorci, cu masa totală maxima autorizata până la 3,5 tone inclusiv

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Denumirea Metode de Defecte constatate
crt. verificării control şi -----------------------------------------------
                    aparatura care impun remedierea care impun remedierea
                    necesară imediata în maximum 30 de zile
                                     (cod 100) (cod 200)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                          I. IDENTIFICAREA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0. Verificarea Control Neconcordanţa cu datele
     concordanţei vizual din certificatul de în-
     dintre datele matriculare. Urme de
     din certificatul modificare a seriilor,
     de înmatriculare prinderi în şuruburi a
     şi datele cores- plăcuţelor de identifi-
     punzătoare vehi- care (se reglementează
     culului prezentat prin Registrul Auto Ro-
     la ITP man şi Serviciul circu-
                                                        latie)

     Desprinderea
     vechiului ecuson
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                             II. MOTORUL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 01. Etanşeitate: Control Pierderi de Pierderi de motorina
 - sistem de alimen- vizual cu benzina
 tare cu benzina motorul în
 sau motorina funcţionare

 02. Stare, fixare, Control Lipsa elemente Fixare defectuoasă, de-
     etanşeitate: vizual şi sistem de eva- formări importante,
 - instalaţie de auditiv cu cuare a gazelor neetanşeităţi ale siste-
 evacuare a gazelor motorul în arse mului de evacuare a gaze-
 arse funcţionare lor arse
    Etanşeitate: Pierderi de ulei
 - sistem de ungere Neetanşeităţi sistem
 - sistem recirculare recirculare gaze carter
 gaze carter

 03. Stare, fixare: Control Paletă ventilator Strângeri defectuoase a
 - bloc motor pe vizual şi fisurată. Supor- anexelor. Suporturi
 caroserie auditiv, turi motor fisurate compresor sau turbosu-
 - anexe pe motor încercare flanta slăbite
                      manuală

 04. Alte observaţii: Control Instalaţie neomolo- Funcţionare necorespunză-
 - adaptarea insta- vizual gata. Neetanşeităţi toare a instalaţiei
 laţiei la funcţio- instalaţie. Conduc-
 narea pe gaze te corodate. Furtu-
 - înlocuirea moto- nuri uzate. Motor
 rului cu un alt tip de alt tip decât cel
                                   din certificatul de
                                   înmatriculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                           III. TRANSMISIA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 05. Etanşeitate: Control Pierderi de lichid sau
 - comanda ambreiaj vizual, ulei
 - carcasa cutie de autovehiculul
 viteze, punte aflându-se pe
 motoare, reductor canal sau pe
 şi cutie de elevator
 distribuţie

 06. Stare, fixare: Control Înlăturare îmbrăcăminte
 - comanda ambreiaj vizual şi la pedala de ambreiaj
 - cutie de viteze auditiv, Montaj necorespunzător al
 - ax cardanic autovehiculul axului cardanic
 - punţi motoare aflându-se Slăbiri la prinderile
 - reductor şi cu- pe canal sau carcaselor şi la sistemul
 tie de distribuţie pe elevator de comanda al ambreiaju-
                                                       lui. Ax cardanic lovit
                                                       sau deformat

 07. Funcţionare: Încercări în Schimbare greoaie a trep-
 - ambreiaj staţionare telor de viteza. Blocarea
 - cutie de viteze şi în parcurs unei trepte
 - reductor de la locul de
 - cutie de parcare la linia
 distribuţie de ITP sau pe
                      standul cu role

 08. Jocuri: Control cu Joc anormal sau
 - rulmenţi roti autovehicu- blocarea roţii la
                      lul pe un rotire
                      canal dotat
                      cu cric sau
                      elevator prin
                      încercarea ma-
                      nuală a roţilor
                      stânga-dreapta
                      şi rotirea lor
                      sau similar pe
                      platforme
                      culisante
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                            IV. ROTILE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 09. Stare, fixare: Control Prindere necores- Jantă deformată sau
 - jante vizual şi punzătoare. Jantă sudată
                      manual fisurată

 10. Stare, montare, Control Pneuri de dimen- Presiune necorespunză-
    uzura, presiune: vizual. siuni şi profiluri toare
 - pneuri Dispozitiv diferite pe aceeaşi
                     de verificare punte. Adâncimea
                      a adâncimii profilului sub 1,6
                      profilului mm. Tăieturi pro-
                      anvelopelor funde pe banda de
                      şi manometru rulare sau pe flan-
                                   curi. Uzura neuni-
                                   forma pronunţată
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                          V. SUSPENSIA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 11. Eficacitate, Control Diferenţa vizibilă pri-
     simetrie comparativ vind înălţimea autovehi-
                      al suspen- culului pe cele doua la-
                      siei a doua turi ale aceleiaşi punţi
                      roti situate
                      pe aceeaşi
                      punte

 12. Stare, fixare: Control Fisuri. Burduf per- Lipsa amortizoare. Amor-
 - amortizoare faţă- vizual, na spart. Lipsa tizoare şi arcuri defecte
 spate, braţe autovehi- bolţuri, plăcute Fixare defectuoasă. Foi
 - arcuri culul reazem, articula- arc rupte, bare deforma-
 - bare stabiliza- aflându-se ţii rupte te, bucşe uzate, supor-
 toare pe canal turi slăbite, articulaţii
 - perne de aer sau pe cu jocuri anormale
 - bolţuri arc, elevator
 plăcute reazem

 13. Etanşeitate: Control Pierderi de lichid sau
 - amortizoare vizual şi de aer
 faţă-spate auditiv,
 - perne de aer autovehicu-
 faţă-spate lul
                      aflându-se
                      pe canal
                      sau pe
                      elevator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                    VI. DIRECŢIA ŞI PUNTEA FAŢĂ-SPATE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 14. Stare, fixare: Cu autovehi- Fixare Deformări
 - volan, coloana culul pe defectuoasă. Burduf protecţie lipsa
 de direcţie canal se Fisuri şi sau deteriorat
 - leviere, bare şi oscilează deformări grave.
 pivoturi volanul în Lipsa sigu-
 - punte plan perpen- ranţelor
 - mecanism de dicular pe
 direcţie coloana de
                      direcţie şi
                      se exercita o
                      forţă în sus
                      şi în jos. Se
                      roteşte vola-
                      nul alternativ
                      stânga-dreapta
                      Control vizual

 15. Jocuri: Cu autovehi- Uzura anormală
 - volan, coloana culul pe a legăturii
 de direcţie canal se flexibile
 - articulaţii roteşte (cuplajului).
 - leviere, bare volanul Joc anormal
 şi pivoturi alternativ
 - rulmenţi butuc stânga-dreapta.
 - mecanism de Se exercita
 direcţie o forţă
                      alternativa
                      în sus şi în
                      jos asupra roţii
                      şi, de asemenea,
                      o forţă alterna-
                      tiva stânga-dreapta,
                      roata fiind suspen-
                      data pe cric sau
                      pe elevator sau
                      similar pe platforme
                      culisante

 16. Stare, fixare, Se verifica Fixare
     funcţionare: funcţionarea defectuoasă.
 - servodirecţie cu şi fără Nefuncţionare
                      motorul pornit, mecanism. Fisuri
                      rotindu-se ale mecanismului
                      volanul alter- Pierderi de
                      nativ stânga- lichid. Blocări
                      dreapta pentru ale mecanismului
                      acţionarea
                      roţilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                      VII. SISTEMUL DE FRÂNARE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 17. Stare, fixare: Control vi- Conducte sau fur- Deformări la piesele sis-
 - conducte, zual cu au- tunuri cu deterio- temului de frânare. Uzuri
 furtunuri vehiculul rări, frecări de şi coroziuni. Fixare
 - organe de comanda aflat pe alte organe sau defectuoasă. Clapeta
 şi acţionare canal sau improvizate. Fisuri. blocată sau lipsa
 - clapeta de pe elevator Lipsa comanda dubla.
 obturare gaze Înlăturare îmbracă-
 arse (m.a.c.) minte la pedala de
 - comanda dubla frână. Lipsa dispozi-
 (numai la autove- tiv de blocare a
 hiculele "Şcoala") pedalelor de frână
                                   stânga-dreapta, în
                                   cazul tractoarelor

 18. Etanşeitate: Control vi- Lipsa lichid sau
 - circuite de zual cu au- nivel scăzut.
 frânare vehiculul Pierderi de lichid
                      aflat pe sau de aer
                      canal sau
                      pe elevator

 19. Eficacitate: Încercare Eficacitate sub limita
 - frână de pe stand prevăzută în normele
 serviciu cu role de frânare. Dezechilibru
                                   între rotile aceleiaşi
                                   punţi mai mare de 20%

 20. Eficacitate: Încercare Eficacitate sub limita
 - frână de pe stand prevăzută în normele
 staţionare cu role de frânare. Dezechilibru
                                   între rotile aceleiaşi
                                   punţi mai mare de 50%
                                   (20% la automobilele
                                   la care frână de
                                   staţionare îndeplineşte
                                   şi rolul de frână de
                                   securitate)

 21. Funcţionare: Acţionarea Funcţionare incorectă
 - servofrâna frânei cu şi servofrâna şi frâna de
 - frâna de motor fără motorul motor (cu clapeta)
 (cu clapeta) în funcţiona- Martorul de buna funcţio-
 - sistem anti- re. Verifica- nare a ABS nu se aprinde
 blocare la re în parcurs
 frânare (ABS) de la locul
                     de parcare la
                     linia de ITP a
                     aprinderii
                     martorului de
                     buna funcţio-
                     nare a ABS
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                VIII. ŞASIU, CAROSERIE, CABINA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 22. Stare: Control vi- Fisuri sau ruperi Coroziuni avansate. Ele-
 - şasiu (lonjeroa- zual cu au- ale elementelor de mente de rezistenta de-
 ne, traverse) vehiculul rezistenta. Fixare formate sau sudate în
 - dispozitiv de aflându-se defectuoasă dispo- mod necorespunzător. Ele-
 remorcare pe canal zitiv cuplare re- mente de prindere slăbite
                      sau pe morca. Dispozitiv
                      elevator de cuplare remorca
                                   neomologat, fisu-
                                   rat, cu deformări
                                   importante

 23. Stare, fixare: Control Elemente de fixare Fixare defectuoasă a ca-
 - caroserie vizual rupte, posibili- roseriei, cabinei sau
 - cabina tati de deschidere scaunelor. Deschiderea
 - scaune accidentală a ca- sau închiderea incorectă
                                   potelor sau a uşi- a uşilor sau capotelor.
                                   lor. Coroziuni Dispozitiv de culisare
                                   străpunse la podea, sau înclinare a scaunului
                                   pasajele roţilor necorespunzător
                                   sau la praguri

 24. Stare, fixare: Control Parbriz sau luneta Parbriz sau luneta fisu-
 - parbriz vizual lipsa sau sparte. rata sau cu opacităţi ca-
 - luneta Se va con- Lipsa oglinda ex- re diminuează vizibilita-
 - geamuri laterale trola vi- terioară sau inte- tea în zona ştergătoare-
 - oglinzi zual exis- rioară (în cazul loc de parbriz. Geamuri
  Acţionare geamuri tentă pe autoturismelor) laterale lipsa sau sparte
                      toate Oglinzi deteriorate.
                      geamurile Fixare defectuoasă.
                      a mărcii de Geamuri neomologate (fără
                      omologare marca)
                      (43R) Acţionare geamuri
                      Control necorespunzătoare
                      acţionare
                      geamuri

 25. Stare, fixare: Control Suporturi fisurate Fixare defectuoasă, lipsa
 - rezervor de vizual roata rezerva (dacă a
 combustibil fost prevăzută de
 - lăzi scule fabricant)
 - roata de rezerva

 26. Aspect exterior: Control Caroserie sau ca- Elemente în afară gabari-
 - caroserie vizual bina incompletă. tului. Părţi de caroserie
 - cabina Placa număr de grunduite şi nevopsite pe
 - plăci de înmatriculare suprafeţe importante.
 înmatriculare deteriorată sau Coroziuni avansate.
                                   montată într-o Deformări importante.
                                   poziţie necores-
                                   punzătoare

 27. Dotare: Control Lipsa dotări.
 - centuri de vizual Centuri de siguranţa
 siguranţa neomologate
 - triunghi
 presemnalizare
 - trusa medicală
 - stingător de
 incendiu (numai
 pentru microbuze)

 28. Funcţionare: Control Lipsa sau nefuncţionare
 - vitezometru vizual şi
 (tahograf) încercare
                      în parcurs
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

       IX. INSTALAŢIA ELECTRICA DE ILUMINARE, SEMNALIZARE ŞI AUXILIARĂ
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 29. Stare, fixare: Control Lipsa faruri Fixare defectuoasă.
 - faruri vizual Montaj neregulamentar.
                                                       Lipsa parţială faruri.
                                                       Dispersor lipsa, spart
                                                       sau de culoare neconformă
                                                       reglementărilor. Disper-
                                                       sor neomologat

 30. Stare, fixare: Control Lipsa integrala a Fixare defectuoasă.
 - lămpi de semnali- vizual unuia dintre sis- Montaj neregulamentar.
 zare, de poziţie, temele: lumini de Lipsa a unor elemente ale
 de frânare, de poziţie, de frâna- unuia dintre sistemele:
 gabarit re, de semnalizare, lumini de poziţie, de
                                   de gabarit frânare, de semnalizare,
                                                       de gabarit. Dispersor
                                                       lipsa, spart sau de
                                                       culoare neconformă regle-
                                                       mentărilor.
                                                       Dispersor neomologat

 31. Stare, fixare: Control Fixare defectuoasă.
 - lămpi de ceaţă, vizual Montaj neregulamentar.
 de mers înapoi, Lipsa a unor elemente ale
 iluminare număr unuia dintre sistemele:
 de înmatriculare, lumini de ceaţă, de mers
 catadioptri înapoi, iluminare număr
 - caseta iluminată de înmatriculare, câtă-
 (numai pentru auto- dioptri. Dispersor lipsa,
 vehiculele "Taxi" spart sau de culoare
 sau "Şcoala") neconformă reglementări-
                                                       lor.
                                                       Dispersor neomologat.
                                                       Lipsa caseta iluminată.

 32. Verificare: Control Nefuncţionare in- Funcţionare defectuoasă a
 - luminile instala- vizual. tegrală a unuia unuia dintre sistemele:
 ţiei electrice de Verificare dintre sistemele: lumini de drum, de întâl-
 iluminare, semnali- şi reglare lumini de drum, nire, de poziţie, de frâ-
 zare şi auxiliare a luminilor de întâlnire, de nare, de semnalizare,
                      de drum şi poziţie, de frâ- iluminare număr de înma-
                      de întâlnire nare, de semnali- triculare, iluminare
                      şi a dispozi- zare, iluminare gabarit, catadioptri
                      tivului de număr de înmatri- Dispersor lipsa, spart
                      corecţie a culare, iluminare sau de culoare neconformă
                      farurilor în gabarit, câtă- reglementărilor.
                      funcţie de dioptri Dispersor neomologat
                      sarcina (dacă Abateri de la prescrip-
                      dispozitivele ţiile privitoare la
                      sunt în stare luminile de drum sau de
                      de funcţionare întâlnire. Lumini de
                      şi accesibile) culoare neregulamentara.
                      Aparat de control Iluminarea indicatoarelor
                      al farurilor şi martorilor de bord nu
                                                       funcţionează

 33. Stare, fixare: Control Siguranţe Cablaj deteriorat. Fixare
 - cablaj vizual improvizate defectuoasă
 - siguranţe

 34. Stare, fixare, Control Lipsa sau nefuncţi- Fixare defectuoasă ster-
     funcţionare: vizual şi onare ştergător gator parbriz (sau lune-
 - ştergătoare în funcţio- parbriz (sau lune- ta) sau avertizor sonor.
 parbriz (luneta) nare ta) sau avertizor Nefuncţionare spălător
 - spălător parbriz Control sonor. Bateria nu parbriz (sau luneta).
 (luneta) auditiv asigura pornirea Funcţionare necorespun-
 - avertizor sonor motorului zătoare ştergător parbriz
 - baterie (sau luneta) sau averti-
 acumulatori zor sonor. Scurgeri de
                                                       lichid din bateria de
                                                       acumulatori

 35. Stare, Verificare Nefuncţionare
     funcţionare: funcţionare
 - instalaţie de
 climatizare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                   X. EMISII POLUANTE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 36. Verificare: Control cu analizor de gaze Conţinut de CO peste con-
 - gaze evacuare pentru CO la automobile ţinutul maxim menţionat
 m.a.s. cu m.a.s. fără catali- de fabricantul autovehi-
 - gaze evacuare zator tricomponent şi culului; atunci când
 m.a.c. sonda lambda, la turaţia aceasta informaţie nu
 - zgomot emis de mers în gol încet este disponibilă, conţi-
                   (anexa nr. 13) nut de CO peste 4,5% vol.
                                                       pentru automobilele fa-
                                                       bricate înainte de
                                                       1 octombrie 1986 sau pes-
                                                       te 3,5% vol. pentru auto-
                                                       mobilele fabricate după
                                                       data de 1 octombrie 1986

                   Control cu analizor Control la turaţia de
                   de gaze pentru CO şi mers în gol încet: conţi-
                   lambda la automobile nut de CO peste continuu-
                   cu m.a.s. cu cataliza- tul maxim menţionat de
                   tor tricomponent şi fabricantul autovehiculu-
                   sonda lambda, la tura- lui; atunci când aceasta
                   ţia de mers în gol încet informaţie nu este dispo-
                   şi la turaţia de mers în nibilă, conţinut de CO
                   gol accelerat (minimum peste 0,5% vol. Control
                   2.000 rotaţii/min.) la turaţia de mers în gol
                   (anexa nr. 13) accelerat: conţinut de CO
                                                       peste 0,3% vol. sau exces
                                                       de aer (lambda) diferit
                                                       de 1+(-) 0,03 (sau cel
                                                       menţionat de fabricantul
                                                       autovehiculului)

                   Control cu opacimetru Indice de opacitate peste
                   la automobile cu m.a.c. indicele maxim menţionat
                   (anexa nr. 13) de fabricantul autovehi-
                                                       culului; atunci când
                                                       aceasta informaţie nu
                                                       este disponibilă, indice
                                                       de opacitate peste 2,5
                                                       m^-1 la motoarele
                                                       aspirate sau peste 3,0
                                                       m^-1 la motoarele
                                                       supraalimentate

                   Control auditiv Zgomot anormal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                           XI. REMORCI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 37. Stare, fixare: Control Joc anormal în sis-
 - dispozitiv de vizual temul de cuplare.
 cuplare Fixare defectuoasă
 - dispozitiv de dispozitiv cuplare
 asigurare remorca. Dispozitiv
                                   de cuplare remorca
                                   neomologat, fisurat,
                                   cu deformări
                                   importante.
                                   Lipsa dispozitiv de
                                   asigurare.
                                   Dispozitiv de asigu-
                                   rare necorespunzător

 38. Stare, fixare: Control vi- Fisuri. Proţap reparat
 - proţap zual pe ca- necorespunzător. Fixare
 - şasiu nal sau pe defectuoasă dispozitiv
 - punţi elevator şi cuplare remorca. Dispo-
     Jocuri: încercarea zitiv de cuplare remor-
 - rulmenţi roti manuală a ca neomologat, fisurat,
                      roţilor cu deformări importante.
                      stânga- Joc anormal sau blocarea
                      dreapta şi roţii la rotire
                      rotirea lor.
                      Platforme
                      culisante

 39. Simetrie, Control vi- Idem poziţia 12 Idem poziţiile 11, 12 şi
    stare, fixare, zual pe ca- 13
    etanşeitate: nal sau pe
 - suspensie elevator.
                     Control
                     comparativ
                     al suspensiei
                     roţilor de
                     pe aceeaşi
                     punte

 40. Stare, fixare: Control Idem poziţiile Idem poziţiile 9 şi 10
 - jante vizual şi 9 şi 10
    Stare, montare, manual.
  uzura, presiune: Dispozitiv de
 - pneuri verificare a
                     adâncimii
                     profilului
                     anvelopei şi
                     manometru

 41. Stare, fixare: Control vi- Idem poziţiile Idem poziţia 18
 - conducte, zual cu re- 18, 19, 20 şi 21 Lipsa cale de blocare
 furtunuri morca aflată (la remorcile cu masa
 - organe de pe canal sau totală maxima autorizata
 comanda pe elevator. mai mare de 750 kg)
   Etanşeitate: Încercare pe
 - circuite de stand cu role
 frânare (cu utilizarea
   Eficacitate: dispozitivului
 - frâna de de simulare a
 serviciu forţei de
 - frâna de împingere la
 staţionare protapul remorcii
                     pentru remorcile
                     cu echipament de
                     frânare comandat
                     de forţă de
                     inerţie)

 42. Stare, fixare, Control Idem poziţiile Idem poziţiile 31, 32,
     funcţionare: vizual 31 şi 33 33 şi 34
 - instalaţia
 electrica de
 iluminare şi
 semnalizare

 43. Aspect Control Idem poziţia 27 Idem poziţia 27
     exterior: vizual
 - caroserie
 - plăci număr de
 înmatriculare

 44. Stare, fixare: Control Deteriorări pronunţate.
 - platforma vizual Fixare defectuoasă.
 - obloane laterale

                    XII. MODIFICĂRI

 45. - automobil Control Modificări neomologate
     - remorca vizual Modificări faţă de
                                   datele din certificatul
                                   de înmatriculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 3


            PLANUL DE OPERAŢIUNI "INSPECŢIA TEHNICA PERIODICĂ"

    Clasa a III-a: microbuze, autobuze, troleibuze, automobile utilitare, mixte, specializate şi speciale, autotractoare, autoremorchere, tractoare şi remorci, cu masa totală maxima autorizata peste 3,5 tone

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Denumirea Metode de Defecte constatate
crt. verificării control şi -----------------------------------------------
                    aparatura care impun remedierea care impun remedierea
                    necesară imediata în maximum 30 de zile
                                     (cod 100) (cod 200)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0 1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                          I. IDENTIFICAREA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  0. Verificarea con- Control Neconcordanţa cu datele
     cordanţei dintre vizual din certificatul de în-
     datele cuprinse matriculare. Urme de
     în certificatul modificare a seriilor,
     de înmatriculare prinderi în şuruburi a
     şi datele cores- plăcuţelor de identifi-
     punzătoare vehi- care (se reglementează
     culului prezentat prin Registrul Auto Ro-
     la ITP man şi prin Serviciul
                                                        circulaţiei)

     Desprinderea
     vechiului ecuson
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                     II. MOTORUL
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 01. Etanşeitate: Control vi- Pierderi de Pierderi de motorina
 - sistem de alimen- zual cu mo- benzina
 tare cu benzina torul în
 sau motorina funcţionare

 02. Stare, fixare, Control Lipsa elemente la Fixare defectuoasă, de-
     etanşeitate: vizual şi sistemul de eva- formări importante,
 - instalaţie de auditiv cu cuare a gazelor neetanşeităţi ale siste-
 evacuare a gazelor motorul în arse mului de evacuare a gaze-
 arse funcţionare lor arse
    Etanşeitate: Pierderi de ulei
 - sistem de ungere Neetanşeităţi la sistemul
 - sistem recirculare de recirculare a gazelor
 gaze carter din carter

 03. Stare, fixare: Control Paletă ventilator Strângeri defectuoase a
 - bloc motor pe vizual şi fisurată. Supor- anexelor. Suporturi
 caroserie auditiv, turi motor fisurate compresor sau turbosu-
 - anexe pe motor încercare flanta slăbite
                      manuală

 04. Alte observaţii: Control Instalaţie neomolo- Funcţionare necorespun-
 - adaptarea insta- vizual gata. Neetanşeităţi zătoare a instalaţiei
 laţiei la funcţio- instalaţie. Conduc-
 narea pe gaze te corodate. Furtu-
 - înlocuirea moto- nuri uzate. Motor
 rului cu un alt tip de alt tip decât cel
                                   din certificatul de
                                   înmatriculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                   III. TRANSMISIA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 05. Etanşeitate: Control Pierderi de lichid sau
 - comanda ambreiaj vizual, ulei
 - carcasa cutie autovehiculul
 viteze, punte aflându-se pe
 motoare, reductor canal sau pe
 şi cutie de elevator
 distribuţie

 06. Stare, fixare: Control Înlăturare îmbrăcăminte
 - comanda ambreiaj vizual şi la pedala de ambreiaj
 - cutie viteze auditiv, Montaj necorespunzător al
 - ax cardanic autovehiculul axului cardanic
 - punţi motoare aflându-se Slăbiri la prinderile
 - reductor şi cu- pe canal sau carcaselor şi la sistemul
 tie de distribuţie pe elevator de comanda al ambreiaju-
                                                       lui. Ax cardanic lovit
                                                       sau deformat

 07. Funcţionare: Încercări în Schimbare greoaie a trep-
 - ambreiaj staţionare telor de viteza. Blocarea
 - cutie de viteze şi în parcurs unei trepte
 - reductor de la locul de
 - cutie de parcare la linia
 distribuţie de ITP sau pe
                      standul cu role

 08. Jocuri: Control cu Joc anormal sau
 - rulmenţi roti autovehicu- blocarea roţii la
                      lul pe un rotire
                      canal dotat
                      cu cric sau pe
                      elevator, prin
                      încercarea ma-
                      nuală a roţilor
                      stânga-dreapta
                      şi rotirea lor
                      sau, similar,
                      pe platforme
                      culisante
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                    IV. ROŢILE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 09. Stare, fixare: Control Prindere necores- Jantă deformată sau
 - jante vizual şi punzătoare. Jantă sudată
                      manual fisurată

 10. Stare, montare, Control Pneuri de dimen- Presiune necorespunză-
    uzura, presiune: vizual. siuni şi profiluri toare
 - pneuri Dispozitiv diferite pe aceeaşi
                     de verificare punte. Adâncimea
                      a adâncimii profilului principal
                      profilului (3/4 din lăţimea
                      anvelopelor benzii de rulare)
                      şi manometru sub 1,6 mm (în cazul
                                   tractoarelor 2 mm
                                   dacă dimensiunea
                                   pneului este sub
                                   20 ţoli şi 4 mm
                                   dacă dimensiunea
                                   pneului este peste
                                   20 ţoli) Tăieturi
                                   profunde pe banda
                                   de rulare sau pe
                                   flancuri
                                   Uzura neuniformă
                                   pronunţată
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                           V. SUSPENSIA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 11. Eficacitate, Control Diferenţa vizibilă pri-
     simetrie comparativ vind înălţimea autovehi-
                      al suspen- culului pe cele doua la-
                      siei la doua turi ale aceleiaşi punţi
                      roti situate
                      pe aceeaşi
                      punte

 12. Stare, fixare: Control Fisuri. Burduf per- Lipsa amortizoare. Amor-
 - amortizoare, vizual, na spart. Lipsa tizoare şi arcuri defecte
 braţe autovehi- bolţuri, plăcute Fixare defectuoasă. Foi
 - arcuri culul reazem, articula- arc rupte, bare deforma-
 - bare stabiliza- aflându-se ţii rupte te, bucşe uzate, supor-
 toare pe canal turi slăbite, articulaţii
 - perne de aer sau pe cu jocuri anormale
 - bolţuri arc, elevator
 plăcute reazem

 13. Etanşeitate: Control Pierderi de lichid sau
 - amortizoare vizual şi de aer
 - perne de aer auditiv,
                      autovehicu-
                      lul
                      aflându-se
                      pe canal
                      sau pe
                      elevator

 14. Fixare, stare, Încercare cu Fisuri Braţe deformate, bucşe
     joc: suspendarea rupte, joc anormal la
 - ax portant punţii pe axul portant, rulment
 - braţe oscilante cric sau pe gripat
                      elevator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                    VI. DIRECŢIA ŞI PUNTEA FAŢĂ-SPATE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 15. Stare, fixare: Cu autovehi- Fixare Deformări
 - volan, coloana culul pe defectuoasă. Burduf protecţie lipsa
 de direcţie canal se Fisuri şi sau deteriorat
 - leviere, bare şi oscilează deformări grave.
 pivoturi volanul în Lipsa sigu-
 - punte plan perpen- ranţelor
 - mecanism de dicular pe
 direcţie coloana de
                      direcţie şi
                      se exercita o
                      forţă în sus
                      şi în jos. Se
                      roteşte vola-
                      nul alternativ
                      stânga-dreapta
                      Control vizual

 16. Jocuri: Cu autovehi- Uzura anormală
 - volan, coloana culul pe a legăturii
 de direcţie canal se flexibile
 - articulaţii roteşte (cuplajului).
 - leviere, bare volanul Joc anormal
 şi pivoturi alternativ
 - rulmenţi butuc stânga-dreapta.
 - mecanism de Se exercită
 direcţie o forţă
                      alternativă
                      în sus şi în
                      jos asupra roţii
                      şi, de asemenea,
                      o forţă alterna-
                      tiva stânga-dreapta,
                      roata fiind suspen-
                      data pe cric sau
                      pe elevator ori,
                      similar, pe platforme
                      culisante

 17. Stare, fixare, Se verifica Fixare
     funcţionare: funcţionarea defectuoasă.
 - servodirecţie cu şi fără Nefuncţionarea
                      motorul pornit, mecanismului. Fisuri
                      rotindu-se ale mecanismului.
                      volanul alter- Pierderi de
                      nativ stânga- lichid. Blocări
                      dreapta pentru ale mecanismului
                      acţionarea
                      roţilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                   VII. SISTEMUL DE FRÂNARE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 18. Stare, fixare: Control vi- Conducte sau fur- Deformări la piesele sis-
 - conducte, zual cu au- tunuri cu deterio- temului de frânare. Uzuri
 furtunuri vehiculul rări, frecări de şi coroziuni. Fixare
 - organe de comanda aflat pe alte organe sau defectuoasă. Clapeta
 şi acţionare canal sau improvizate. Fisuri. blocată sau lipsa
 - clapeta de pe elevator Lipsa comanda dubla.
 obturare gaze Înlăturare îmbracă-
 arse (m.a.c.) minte la pedala de
 - comanda dubla frână. Lipsa dispozi-
 (numai la autove- tiv de blocare a pe-
 hiculele "Şcoala") dalelor de frână,
                                   stânga-dreapta, în
                                   cazul tractoarelor

 19. Etanşeitate: Control vi- Lipsa lichid sau
 - circuite de zual cu au- nivel scăzut.
 frânare vehiculul Pierderi de lichid
                      aflat pe sau de aer
                      canal sau
                      pe elevator

 20. Eficacitate: Încercare Eficacitate sub limita
 - frână de pe stand prevăzută în normele
 serviciu cu role de frânare. Dezechilibru
                                   între rotile aceleiaşi
                                   punţi mai mare de 20%

 21. Eficacitate: Încercare Eficacitate sub limita
 - frână de pe stand prevăzută în normele
 staţionare cu role de frânare. Dezechilibru
                                   între rotile aceleiaşi
                                   punţi mai mare de 50%
                                   (20% la automobilele
                                   la care frâna de
                                   staţionare îndeplineşte
                                   şi rolul de frână de
                                   securitate)

 22. Funcţionare: Acţionarea Funcţionare incorectă a
 - servofrâna frânei cu şi servofrânei şi a frânei
 - frână de motor fără motorul de motor (cu clapeta)
 (cu clapeta) în funcţiona- Martorul de buna funcţio-
 - sistem anti- re. Verifica- nare a ABS nu se aprinde
 blocare la re în parcurs,
 frânare (ABS) de la locul
                     de parcare la
                     linia de ITP, a
                     aprinderii
                     martorului de
                     buna funcţio-
                     nare a ABS
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                VIII. ŞASIU, CAROSERIE, CABINA
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 23. Stare: Control vi- Fisuri sau ruperi Coroziuni avansate. Ele-
 - şasiu (lonjeroa- zual cu au- ale elementelor de mente de rezistenta de-
 ne, traverse) vehiculul rezistenta. Fixare formate sau sudate în
 - dispozitiv de aflându-se defectuoasă a dis- mod necorespunzător. Ele-
 remorcare pe canal pozitivului de cu- mente de prindere slăbite
                     sau pe plare a remorcii.
                     elevator Dispozitiv de
                                  cuplare a remorcii
                                  neomologat, fisurat,
                                  cu deformări
                                  importante

 24. Stare, fixare: Control Elemente de fixare Fixare defectuoasă a ca-
 - caroserie vizual rupte, posibili- roseriei, a cabinei sau a
 - cabina tati de deschidere scaunelor. Deschiderea
 - scaune accidentală a ca- sau închiderea incorectă
                                   potelor sau a uşi- a uşilor sau a capotelor.
                                   lor. Coroziuni Dispozitiv de culisare
                                   străpunse la podea, sau înclinare a scaunului
                                   pasajele roţilor necorespunzător
                                   sau la praguri

 25. Stare, fixare: Control Parbriz sau luneta Parbriz sau luneta fisu-
 - parbriz vizual lipsa sau sparte. rate ori cu opacităţi ca-
 - luneta Se va con- Lipsa oglinda ex- re diminuează vizibilita-
 - geamuri laterale trola vi- terioară sau inte- tea în zona ştergătoare-
 - oglinzi zual exis- rioară (în cazul loc de parbriz. Geamuri
  Acţionare geamuri tentă pe autoturismelor) laterale lipsa sau sparte
                      toate Oglinzi deteriorate.
                      geamurile Fixare defectuoasă.
                      a mărcii de Geamuri neomologate (fără
                      omologare marca)
                      (43R) Acţionare geamuri
                      Control necorespunzătoare
                      acţionare
                      geamuri

 26. Stare, fixare: Control Suporturi fisurate Fixare defectuoasă, lipsa
 - rezervor de vizual roata de rezerva (dacă a
 combustibil fost prevăzută de
 - lăzi scule fabricant)
 - roata de rezerva

 27. Aspect exterior: Control Caroserie sau ca- Elemente în afară gabari-
 - caroserie vizual bina incompletă. tului. Părţi de caroserie
 - cabina Placa cu numărul grunduite şi nevopsite pe
 - plăci de de înmatriculare suprafeţe importante.
 înmatriculare deteriorată sau Coroziuni avansate.
                                   montată într-o Deformări importante.
                                   poziţie necores-
                                   punzătoare

 28. Stare, fixare: Control Uzura anormală la Fixare necorespunzătoare.
 - ansamblu sa ansamblul sa Sistem de asigurare neco-
 - bare antiîmpănare răspunzător. Lipsa bare
                                                       antiîmpănare, dacă au
                                                       fost prevăzute de
                                                       constructor

 29. Dotare: Control Lipsa dotări.
 - centuri de vizual Centuri de siguranţa
 siguranţa neomologate.
 - triunghi Lipsa ideograme
 presemnalizare
 - trusa medicală
 - stingător de
 incendiu (numai
 pentru microbuze
 şi autobuze)
 - ideograme:
 "ieşire de siguranţa",
 "ciocan pentru
 spargerea geamului",
 "loc stingător de
 incendiu", "marcare
 loc trusa sanitară",
 "dispozitiv de deschidere
 de urgenţă a uşii"
 (numai pentru autobuze,
 conform R36 C.E.E.-O.N.U.)

 30. Funcţionare: Control Lipsa, funcţionare defec-
 - vitezometru vizual şi tuoasă sau nefuncţionare.
 - tahograf încercare Sigiliu sau eticheta de-
 - dispozitiv de în parcurs teriorată ori lipsa la
 limitare a vitezei tahograf sau la dispozi-
                                                       tivul de limitare a
                                                       vitezei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

       IX. INSTALAŢIA ELECTRICA DE ILUMINARE, SEMNALIZARE ŞI AUXILIARĂ
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 31. Stare, fixare: Control Lipsa faruri Fixare defectuoasă.
 - faruri vizual Montaj neregulamentar.
                                                      Lipsa parţială a farurilor
                                                       Dispersor lipsa, spart
                                                       sau de culoare neconformă
                                                       reglementărilor. Disper-
                                                       sor neomologat

 32. Stare, fixare: Control Lipsa integrala a Fixare defectuoasă.
 - lămpi de semnali- vizual unuia dintre sis- Montaj neregulamentar.
 zare, de poziţie, temele: lumini de Lipsa a unor elemente ale
 de frânare, de poziţie, de frână- unuia dintre sistemele:
 gabarit re, de semnalizare, lumini de poziţie, de
                                   de gabarit frânare, de semnalizare,
                                                       de gabarit. Dispersor
                                                       lipsa, spart sau de
                                                       culoare neconformă regle-
                                                       mentărilor.
                                                       Dispersor neomologat

 33. Stare, fixare: Control Fixare defectuoasă.
 - lămpi de ceaţă, vizual Montaj neregulamentar.
 de mers înapoi, Lipsa a unor elemente ale
 iluminare număr unuia dintre sistemele:
 de înmatriculare, lumini de ceaţă, de mers
 catadioptri înapoi, iluminare număr
 - caseta iluminată de înmatriculare, câtă-
 (numai pentru auto- dioptri. Dispersor lipsa,
 vehiculele "Taxi" spart sau de culoare
 sau "Şcoala") neconformă reglementări-
                                                       lor.
                                                       Dispersor neomologat.
                                                       Lipsa caseta iluminată.

 34. Verificare: Control Nefuncţionare in- Funcţionare defectuoasă a
 - luminile instala- vizual. tegrală a unuia unuia dintre sistemele:
 ţiei electrice de Verificarea dintre sistemele: lumini de drum, de întâl-
 iluminare, semnali- şi reglarea lumini de drum, nire, de poziţie, de frâ-
 zare şi auxiliară luminilor de întâlnire, de nare, de semnalizare,
                      de drum şi poziţie, de frâ- iluminare număr de înma-
                      de întâlnire nare, de semnali- triculare, iluminare
                      şi a dispozi- zare, iluminare gabarit, catadioptri.
                      tivului de număr de înmatri- Dispersor lipsa, spart
                      corecţie a culare, iluminare sau de culoare neconformă
                      farurilor gabarit, câtă- reglementărilor.
                      în funcţie dioptri Dispersor neomologat
                      de sarcina (dacă Abateri de la prescrip-
                      dispozitivele ţiile privitoare la
                      sunt în stare luminile de drum sau de
                      de funcţionare întâlnire. Lumini de
                      şi accesibile) culoare neregulamentara.
                      Aparat de control Iluminarea indicatoarelor
                      al farurilor şi martorilor de bord nu
                                                       funcţionează

 35. Stare, fixare: Control Siguranţe Cablaj deteriorat. Fixare
 - cablaj vizual improvizate defectuoasă
 - siguranţe

 36. Stare, fixare, Control Lipsa sau nefuncţi- Fixare defectuoasă a
     funcţionare: vizual şi onarea ştergătorului ştergătorului de parbriz
 - ştergătoare în funcţio- de parbriz (sau de (sau de luneta) ori a
 parbriz (luneta) nare luneta) ori a aver- avertizorului sonor.
 - spălător parbriz Control tizorului sonor. Nefuncţionarea spălătoru-
 (luneta) auditiv Bateria nu asigura lui de parbriz (sau de
 - avertizor sonor pornirea motorului luneta). Funcţionarea
 - baterie necorespunzătoare a ster-
 acumulatori gătorului de parbriz (ori
                                                       de luneta) sau a averti-
                                                       zorului sonor. Scurgeri
                                                       de lichid din bateria de
                                                       acumulatori

 37. Stare, Verificare Nefuncţionare
     funcţionare: funcţionare
 - instalaţie de
 climatizare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                   X. EMISII POLUANTE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 38. Verificare: Control cu analizor de gaze Conţinut de CO peste con-
 - gaze evacuare pentru CO la automobile ţinutul maxim menţionat
 m.a.s. cu m.a.s. fără catali- de fabricantul autovehi-
 - gaze evacuare zator tricomponent şi fără culului; atunci când
 m.a.c. sonda lambda, la turaţia aceasta informaţie nu
 - zgomot emis de mers în gol încet este disponibilă, conţi-
                   (anexa nr. 13) nut de CO peste 4,5% vol.
                                                       pentru automobilele fa-
                                                       bricate înainte de
                                                       1 octombrie 1986 sau pes-
                                                       te 3,5% vol. pentru auto-
                                                       mobilele fabricate după
                                                       1 octombrie 1986

                   Control cu analizor Control la turaţia de
                   de gaze pentru CO şi mers în gol încet: conţi-
                   lambda la automobile nut de CO peste continuu-
                   cu m.a.s. cu cataliza- tul maxim menţionat de
                   tor tricomponent şi fabricantul autovehiculu-
                   sonda lambda, la tura- lui; atunci când aceasta
                   ţia de mers în gol încet informaţie nu este dispo-
                   şi la turaţia de mers în nibilă, conţinut de CO
                   gol accelerat (minimum peste 0,5% vol. Control
                   2.000 rotaţii/min.) la turaţia de mers în gol
                   (anexa nr. 13) accelerat: conţinut de CO
                                                       peste 0,3% vol. sau exces
                                                       de aer (lambda) diferit
                                                       de 1+(-) 0,03 (sau cel
                                                       menţionat de fabricantul
                                                       autovehiculului)

                   Control cu opacimetru Indice de opacitate peste
                   la automobile cu m.a.c. indicele maxim menţionat
                   (anexa nr. 13) de fabricantul autovehi-
                                                       culului; atunci când
                                                       aceasta informaţie nu
                                                       este disponibilă, indice
                                                       de opacitate peste 2,5
                                                       m^-1 la motoare
                                                       aspirate sau peste 3,0
                                                       m^-1 la motoare
                                                       supraalimentate

                   Control auditiv Zgomot anormal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                     XI. REMORCI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 39. Stare, fixare: Control Joc anormal în sis-
 - dispozitiv de vizual temul de cuplare.
 cuplare Fixare defectuoasă a
 - dispozitiv de dispozitivului de cuplare
 asigurare a remorcii. Dispozitiv
                                   de cuplare a remorcii
                                   neomologat, fisurat,
                                   cu deformări
                                   importante.
                                   Lipsa dispozitiv de
                                   asigurare.
                                   Dispozitiv de asigu-
                                   rare necorespunzător

 40. Stare, fixare: Control vi- Fisuri. Proţap reparat
 - proţap zual pe ca- necorespunzător. Fixare
 - şasiu nal sau pe defectuoasă a dispozitivului
 - punţi elevator şi de cuplare a remorcii. Dispo-
     Jocuri: încercarea zitiv de cuplare a remor-
 - rulmenţi roti manuală a cii, neomologat, fisurat,
                      roţilor cu deformări importante.
                      stânga- Joc anormal sau blocarea
                      dreapta şi roţii la rotire
                      rotirea lor.
                      Platforme
                      culisante

 41. Simetrie, Control vi- Idem poziţiile Idem poziţiile 11, 12,
    stare, fixare, zual pe ca- 12 şi 14 13 şi 14
    etanşeitate: nal sau pe
 - suspensie elevator.
                     Control
                     comparativ
                     al suspensiei
                     roţilor de
                     pe aceeaşi
                     punte

 42. Stare, fixare: Control Idem poziţiile Idem poziţiile 9 şi 10
 - jante vizual şi 9 şi 10
    Stare, montare, manual.
  uzura, presiune: Dispozitiv de
 - pneuri verificare a
                     adâncimii
                     profilului
                     anvelopei şi
                     manometru

 43. Stare, fixare: Control vi- Idem poziţiile Idem poziţia 19
 - conducte, zual cu re- 19, 20, 21 şi 22 Lipsa cale de blocare
 furtunuri morca aflată
 - organe de pe canal sau
 comanda pe elevator.
   Etanşeitate: Încercare pe
 - circuite de stand cu role
 frânare (cu utilizarea
   Eficacitate: dispozitivului
 - frână de de simulare a
 serviciu forţei de
 - frână de împingere la
 staţionare protapul remorcii,
                     pentru remorcile
                     cu echipament de
                     frânare comandat
                     de forţă de
                     inerţie)

 44. Stare, fixare, Control Idem poziţiile Idem poziţiile 33, 34,
     funcţionare: vizual 33 şi 35 35 şi 36
 - instalaţia
 electrica de
 iluminare şi
 semnalizare

 45. Aspect Control Idem poziţia 27 Idem poziţia 27
     exterior: vizual
 - caroserie
 - plăci cu numărul
 de înmatriculare

 46. Stare, fixare: Control Deteriorări pronunţate.
 - platforma vizual Fixare defectuoasă.
 - obloane laterale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                  XII. SEMIREMORCA DE AUTOBUZ ARTICULAT
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 47. Stare, fixare: Control vi- Fixare defectuoasă Neetanşeitate burduf.
 - puncte zual cu au- şi jocuri anormale Idem poziţiile 11, 12,
 - direcţie vehiculul la ansamblul burduf 13, 14, 15 şi 19
 - ansamblu burduf aflat pe (braţe cadru,
                      canal sau silence-blocuri,
                      pe elevator articulaţie) Idem
                                   poziţiile 15, 16,
                                   19, 20, 21 şi 22
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                       XIII. MODIFICĂRI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 48. - automobil Control Modificări neomologate
     - remorcă vizual Modificări neconforme cu
                                   datele din certificatul
                                   de înmatriculare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    NOTA:
    Lucrările efectuate la inspecţia tehnică pentru troleibuze se vor efectua prin similitudine cu cele efectuate la autobuze.


    ANEXA 4



              REGISTRUL DE EVIDENŢĂ A INSPECŢIILOR TEHNICE

┌─┬─┬───┬───┬────┬────┬───────┬─────┬────┬─────────────┬───┬───────────────┬───┐
│N│D│Nu-│Ca-│Mar-│Anul│ Seria │ Re- │Sem-│ Prezentarea │De-│Persoana care a│ O │
│r│a│ma-│te-│ca │ ├───┬───┤zul- │na- │ după │nu-│prezentat vehi-│ b │
│ │t│rul│go-│ │ de │Sa-│Mo-│tatul│tura│ remediere │mi-│culul la in- │ s │
│c│a│ │ria│ şi │ │siu│tor│ │ ├─┬────┬──────┤rea│specţia tehnica│ e │
│r│ │ de│ │ │fa- │ │ │in- │per-│D│Re- │Sem- │ ├─────┬─────────┤ r │
│t│ │ │ve-│ti- │bri-│ │ │spec-│soa-│a│zul-│natura│ / │Nume-│ B.I. │ v │
│ │ │in-│hi-│pul │ca- │ │ │ţiei:│nici│t│ta- │ │ │le ├─────┬───┤ a │
│ │ │ma-│cu-│ │tie │ │ │ │ │a│tul │per- │nu-│ │ se- │nr.│ t │
│ │ │tri│lu-│ │ │ │ │ bun │care│ │ │soanei│me-│ şi │ ria │ │ i │
│ │ │cu-│lui│ │ │ │ │ │ │ │in- │ │le │ │ │ │ i │
│ │ │la-│ │ │ │ │ │(co- │ a │ │spec│ care │ │pre- │ │ │ │
│ │ │re │ │ │ │ │ │dul │ │ │ti- │ │de-│nume-│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ e- │ │ei: │ a │ti-│le │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de- │fec-│ │ │ │na-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │fec- │tuat│ │ bun│ efec-│to-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ţiu- │ │ │ │tuat │ru-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │nii) │in- │ │(co-│ │lui│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │spec│ │dul │in- │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ţia │ │ │spec- │a- │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │de- │ţia │dre│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │teh-│ │fec-│ │sa,│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │nica│ │ţiu-│tehni-│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │nii)│ că │te-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │le-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fo-│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │nul│ │ │ │ │
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
│0│1│ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │1│ 11 │ 12 │ 13│ 14 │ 15 │16 │17 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │0│ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
├─┼─┼───┼───┼────┼────┼───┼───┼─────┼────┼─┼────┼──────┼───┼─────┼─────┼───┼───┤
└─┴─┴───┴───┴────┴────┴───┴───┴─────┴────┴─┴────┴──────┴───┴─────┴─────┴───┴───┘



    ANEXA 5


                  RAPORT DE INSPECŢIE TEHNICA*)


                                            Nr. crt. registru ...............
                                            Data ............................


          Clasa de vehicul: popede, motociclete şi remorcile acestora

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ STAŢIA DE INSPECŢIE: │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ADRESA: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┤
 │ IDENTIFICAREA VEHICULULUI │ DEŢINĂTOR │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Nr. înmatriculare: │ Denumirea/Numele: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Categoria: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Marca şi tipul: │ Adresa/sediul: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Data înmatriculării: │ Telefon: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Anul de fabricaţie: │ Persoana care a prezentat│
 │ │ vehiculul │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie motor: │ Numele şi prenumele: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie cadru: │ B.I. seria nr. │
 ├─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
 │ Observaţii privind respingerea vehiculului │
 │ la inspecţia tehnica │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├───────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │ Remediere: Imediata În maximum 30 de zile│
 ├───────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 │ Semnătura de luare la cunoştinţa Semnătura persoanei │
 │ a persoanei care a prezentat care a efectuat │
 │ vehiculul inspecţia │
 │ │
 │┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│
 ││ A. Seria ..... nr. .... dovezii de reţinere a certificatului ││
 ││ de înmatriculare ││
 ││ ││
 ││ Vehiculul corespunde din punct Semnătura şi ││
 ││ de vedere tehnic. ştampila ││
 └┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴┘


                 LISTA OPERAŢIUNILOR PENTRU INSPECŢIE TEHNICĂ

 ┌──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
 │ COD DEFECT │ Denumirea ansamblurilor şi a │
 ├─────────┬────────────┤ lucrărilor │
 │ Imediat │ În maximum │ │
 │ │ 30 de zile │ │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 100 IDENTIFICARE │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ MOTOR │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 101 │ 201 │ Etanşeitate: alimentare cu combustibil sau ulei │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 202 │ Etanşeitate: sistem de evacuare a gazelor arse │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 103 │ 203 │ Stare, fixare: cadru, motor, anexe motor │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 104 │ 204 │ Stare, funcţionare: cric │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ FURCA FAŢĂ │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 105 │ 205 │ Stare, fixare: cadru furca, articulaţii │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ BASCULAT SPATE (inclusiv ataş) │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 106 │ 206 │ Stare, fixare: cadru, articulaţii │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ AMBREIAJUL ŞI CUTIA DE VITEZE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 207 │ Funcţionare │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ROŢILE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 108 │ 208 │ Stare, fixare: jantă, pneuri, uzura şi presiune │
 │ │ │ anvelope, dimensiuni │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SUSPENSIA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 109 │ 209 │ Stare, fixare, etanşeitate: suspensie faţă-spate │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SISTEMUL DE FRÂNARE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 110 │ │ Stare, eficacitate: frână roata faţă-spate │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ INSTALAŢIA ELECTRICA DE ILUMINARE ŞI SEMNALIZARE │
 │ (inclusiv ataş, remorca) │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 111 │ 211 │ Stare, fixare: generator de curent, far, lumina │
 │ │ │ stop, lumini de poziţii, de semnalizare,│
 │ │ │ iluminare număr de înmatriculare, │
 │ │ │ avertizor sonor, catadioptru │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ATAŞUL │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 112 │ 212 │ Stare, fixare: cadru, dispozitiv de cuplare şi │
 │ │ │ asigurare scaun │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ASPECT EXTERIOR │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 113 │ 213 │ Aspect exterior: aspect exterior şi coroziuni │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ MODIFICĂRI │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 114 │ │ Modificări: neomologate şi neconforme │
 └─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ *) Inspecţia tehnica efectuându-se fără demontare, starea şi uzura │
 │ pieselor inaccesibile (garnituri, plăcute frână etc.) nu se │
 │ controlează. │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ ATENŢIE: În cazul depăşirii termenului de 30 de zile admis pentru │
 │ remedierea defecţiunilor, se va efectua o noua inspecţie tehnică.│
 │ Pentru defecţiunile prevăzute în codul 100, vehiculul nu are │
 │ drept de circulaţie. │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 6


    - recto -


                  RAPORT DE INSPECŢIE TEHNICA*)


                                            Nr. crt. registru ...............
                                            Data ............................


    Clasa de vehicule: autoturisme, microbuze, autorulote, automobile utilitare, mixte, specializate şi speciale, autotractoare, tractoare şi remorci, cu masa totală maxima autorizata până la 3,5 tone inclusiv

 ┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
 │ STAŢIA DE INSPECŢIE: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ ADRESA: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ IDENTIFICAREA VEHICULULUI │ DEŢINĂTOR │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Nr. de înmatriculare: │ Denumirea/Numele: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Categoria: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Marca şi tipul: │ Adresa/Sediul: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Data înmatriculării: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Anul de fabricaţie: │ Telefon: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Culoarea: │ Persoana care a prezentat│
 │ │ vehiculul: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie caroserie/şasiu: │ Numele şi prenumele: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie motor: │ Adresa: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie remorca: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Menţiuni: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ │ B.I. seria nr. │
 ├─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
 │ OBSERVAŢII PRIVIND RESPINGEREA VEHICULULUI │
 │ LA INSPECŢIA TEHNICA │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├───────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │ Remediere: Imediată În maximum 30 de zile│
 ├───────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ Semnătura de luare la cunoştinţa Semnătura persoanei │
 │ a persoanei care a prezentat care a efectuat │
 │ vehiculul inspecţia tehnica │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│
 ││ A. Seria ..... nr. .... dovezii de reţinere a certificatului ││
 ││ de înmatriculare ││
 ││ ││
 ││ Vehiculul corespunde din punct Semnătura şi ││
 ││ de vedere tehnic. ştampila ││
 │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘│
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ *) Inspecţia tehnica efectuându-se fără demontare, starea şi uzura │
 │ pieselor inaccesibile (garnituri, plăcute frână etc.) nu se │
 │ controlează. │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ ATENŢIE: În cazul depăşirii termenului de 30 de zile admis pentru │
 │ remedierea defecţiunilor, se va efectua o noua inspecţie tehnică.│
 │ Pentru defecţiunile prevăzute în codul 100, vehiculul nu are │
 │ drept de circulaţie. │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


     - verso -


                 LISTA OPERAŢIUNILOR PENTRU INSPECŢIILE TEHNICE

 ┌──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
 │ CODUL DEFECŢIUNII │ Denumirea ansamblurilor şi a │
 ├─────────┬────────────┤ lucrărilor │
 │ Imediat │ În maximum │ │
 │ │ 30 de zile │ │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 200 │ IDENTIFICAREA │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ MOTORUL │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 101 │ 201 │ Etanşeitate: sistem de alimentare cu benzina sau │
 │ │ │ motorina │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 102 │ 202 │ Stare, fixare, etanşeitate: instalaţie de evacuare │
 │ │ │ a gazelor arse │
 │ │ │ Etanşeitate: sistem de ungere, sistem recirculare │
 │ │ │ gaze carter │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 103 │ 203 │ Stare, fixare: bloc motor pe caroserie, anexe motor │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 104 │ 204 │ Alte observaţii: adaptarea instalaţiei la │
 │ │ │ funcţionarea pe gaze, înlocuirea │
 │ │ │ motorului cu alt tip │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ TRANSMISIA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 205 │ Etanşeitate: comanda ambreiaj, carcasa cutiei de │
 │ │ │ viteze, punte motoare, reductor şi │
 │ │ │ cutie de distribuţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 206 │ Stare, fixare: comanda ambreiaj, cutie de viteze, │
 │ │ │ ax cardanic, punte motoare, reductor │
 │ │ │ şi cutie de distribuţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 207 │ Funcţionare: ambreiaj, cutie de viteze, reductor, │
 │ │ │ cutie de distribuţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 108 │ │ Jocuri: rulmenţi roti │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ROŢILE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 109 │ 209 │ Stare, fixare: jante │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 110 │ 210 │ Stare, montare, uzura, presiune: pneuri │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SUSPENSIA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 211 │ Eficacitate, simetrie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 112 │ 212 │ Stare, fixare: amortizoare, braţe, arcuri, bare │
 │ │ │ stabilizatoare, perne de aer, bolţuri │
 │ │ │ arc, plăcute reazem │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 213 │ Etanşeitate: amortizoare, perne de aer │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ DIRECŢIA ŞI PUNTEA FAŢĂ-SPATE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 114 │ 214 │ Stare, fixare: volan, coloana de direcţie, leviere, │
 │ │ │ bare, pivoturi, punte, mecanism de │
 │ │ │ direcţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 115 │ │ Jocuri: volan, coloana de direcţie, articulaţii, │
 │ │ │ leviere, bare, pivoturi, rulmenţi butuc, │
 │ │ │ mecanism de direcţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 116 │ │ Stare, fixare, funcţionare: servodirecţie │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SISTEMUL DE FRÂNARE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 117 │ 217 │ Stare, fixare: conducte, furtunuri, organe de │
 │ │ │ comanda şi acţionare, clapeta de │
 │ │ │ obturare gaze arse (m.a.c.), comanda │
 │ │ │ dubla (numai la autovehiculele "Şcoala")│
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 118 │ │ Etanşeitate: circuite de frânare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 119 │ │ Eficacitate: frâna de serviciu │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 120 │ │ Eficacitate: frâna de staţionare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 221 │ Funcţionare: servofrâna, frâna de motor (cu clapeta)│
 │ │ │ sistem antiblocare la frânare (ABS) │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 222 │ Funcţionare: servofrâna, frâna de motor │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ŞASIU, CAROSERIE, CABINA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 122 │ 222 │ Stare: şasiu (lonjeroane, traverse), dispozitiv │
 │ │ │ de remorcare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 123 │ 223 │ Stare, fixare: caroserie, cabina, scaune │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 124 │ 224 │ Stare, fixare: parbriz, luneta, geamuri laterale, │
 │ │ │ oglinzi │
 │ │ │ Acţionare geamuri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 125 │ 225 │ Stare, fixare: rezervor de combustibil, lăzi scule, │
 │ │ │ roata de rezerva │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 126 │ 226 │ Aspect exterior: caroserie, cabina, plăci de │
 │ │ │ înmatriculare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 227 │ Dotare: centuri de siguranţa, triunghi presemnali- │
 │ │ │ zare, trusa medicală, stingător de incendiu │
 │ │ │ (numai pentru microbuze) │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 228 │ Funcţionare: vitezometru (tahograf) │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ INSTALAŢIA ELECTRICĂ DE ILUMINARE, SEMNALIZARE │
 │ ŞI AUXILIARĂ │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 129 │ 229 │ Stare, fixare: faruri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 130 │ 230 │ Stare, fixare: lămpi de semnalizare, de poziţie, │
 │ │ │ de frânare, de gabarit │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 231 │ Stare, fixare: lămpi de ceaţă, de mers înapoi, │
 │ │ │ iluminare număr de înmatriculare, │
 │ │ │ caseta iluminată │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 132 │ 232 │ Verificare: luminile instalaţiei electrice de │
 │ │ │ iluminare, semnalizare şi auxiliare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 133 │ 233 │ Stare, fixare: cablaj, siguranţe │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 134 │ 234 │ Stare, fixare, funcţionare: ştergătoare parbriz │
 │ │ │ (luneta), spălător parbriz (luneta), │
 │ │ │ avertizor sonor, baterie acumulatori │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 235 │ Stare, funcţionare: instalaţia de climatizare │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ EMISII POLUANTE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 236 │ Verificare: gaze evacuare m.a.s., gaze evacuare │
 │ │ │ m.a.c., zgomot emis │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ REMORCI │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 137 │ │ Stare, fixare: dispozitiv de cuplare, dispozitiv de │
 │ │ │ asigurare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 138 │ │ Stare, fixare: proţap, şasiu, punţi │
 │ │ │ Jocuri: rulmenţi roti │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 139 │ 239 │ Simetrie, stare, fixare, etanşeitate: suspensie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 140 │ 240 │ Stare, fixare: jante │
 │ │ │ Stare, montare, uzura, presiune: pneuri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 141 │ 241 │ Stare, fixare: conducte, furtunuri, organe de │
 │ │ │ comanda │
 │ │ │ Etanşeitate: circuite de frânare │
 │ │ │ Eficacitate: frâne de serviciu, frâne de staţionare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 142 │ 242 │ Stare, fixare, funcţionare: instalaţia electrica │
 │ │ │ de iluminare şi semnalizare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 143 │ 243 │ Aspect exterior: caroserie, plăci cu numărul de │
 │ │ │ înmatriculare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 244 │ Stare, fixare: platforma obloane laterale │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ MODIFICĂRI │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 145 │ │ Modificări: automobil, remorca │
 └─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 7

    - recto -


                        RAPORT DE INSPECŢIE TEHNICĂ*)


                                            Nr. crt. registru ...............
                                            Data ............................


    Clasa de vehicule: microbuze, autobuze, automobile utilitare, mixte, specializate şi speciale, autotractoare, autoremorchere, tractoare şi remorci, cu masa totală maxima autorizata mai mare de 3,5 tone

 ┌─────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────┐
 │ STAŢIA DE INSPECŢIE: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ ADRESA: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ IDENTIFICAREA VEHICULULUI │ DEŢINĂTOR │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Nr. de înmatriculare: │ Denumirea/Numele: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Categoria: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Marca şi tipul: │ Adresa/Sediul: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Data înmatriculării: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Anul de fabricaţie: │ Telefon: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Culoarea: │ Persoana care a prezentat│
 │ │ vehiculul: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie caroserie/şasiu: │ Numele şi prenumele: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie motor: │ Adresa: │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Serie remorcă: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ Menţiuni: │ │
 ├─────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────┤
 │ │ B.I. seria nr. │
 ├─────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────┤
 │ OBSERVAŢII PRIVIND RESPINGEREA VEHICULULUI │
 │ LA INSPECŢIA TEHNICA │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │
 ├───────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┤
 │ │ Remediere: Imediată În maximum 30 de zile│
 ├───────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────┤
 │ Semnătura de luare la cunoştinţa Semnătura persoanei │
 │ a persoanei care a prezentat care a efectuat │
 │ vehiculul inspecţia tehnica │
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│
 ││ A. Seria ..... nr. .... dovezii de reţinere a certificatului ││
 ││ de înmatriculare ││
 ││ ││
 ││ Vehiculul corespunde din punct Semnătura şi ││
 ││ de vedere tehnic. ştampila ││
 │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘│
 ├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ *) Inspecţia tehnică efectuându-se fără demontare, starea şi uzura │
 │ pieselor inaccesibile (garnituri, plăcute frâna etc.) nu se │
 │ controlează. │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ ATENŢIE: În cazul depăşirii termenului de 30 de zile admis pentru │
 │ remedierea defecţiunilor, se va efectua o nouă inspecţie tehnică.│
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


     - verso -


                 LISTA OPERAŢIUNILOR PENTRU INSPECŢIILE TEHNICE

 ┌──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
 │ CODUL DEFECŢIUNII │ Denumirea ansamblurilor şi a │
 ├─────────┬────────────┤ lucrărilor │
 │ Imediat │ În maximum │ │
 │ │ 30 de zile │ │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 200 │ IDENTIFICAREA │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ MOTORUL │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 101 │ 201 │ Etanşeitate: sistem de alimentare cu benzina sau │
 │ │ │ motorina │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 102 │ 202 │ Stare, fixare, etanşeitate: instalaţie de evacuare │
 │ │ │ a gazelor arse │
 │ │ │ Etanşeitate: sistem de ungere, sistem recirculare │
 │ │ │ gaze carter │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 103 │ 203 │ Stare, fixare: bloc motor pe caroserie, anexe motor │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 104 │ 204 │ Alte observaţii: adaptarea instalaţiei la │
 │ │ │ funcţionarea pe gaze, înlocuirea │
 │ │ │ motorului cu alt tip │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ TRANSMISIA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 205 │ Etanşeitate: comanda ambreiaj, carcasa cutiei de │
 │ │ │ viteze, punte motoare, reductor şi │
 │ │ │ cutie de distribuţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 206 │ Stare, fixare: comanda ambreiaj, cutie de viteze, │
 │ │ │ ax cardanic, punte motoare, reductor │
 │ │ │ şi cutie de distribuţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 207 │ Funcţionare: ambreiaj, cutie de viteze, reductor, │
 │ │ │ cutie de distribuţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 108 │ │ Jocuri: rulmenţi roti │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ROTILE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 109 │ 209 │ Stare, fixare: jante │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 110 │ 210 │ Stare, montare, uzura, presiune: pneuri │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SUSPENSIA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 211 │ Eficacitate, simetrie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 112 │ 212 │ Stare, fixare: amortizoare, braţe, arcuri, bare │
 │ │ │ stabilizatoare, perne de aer, bolţuri │
 │ │ │ arc, plăcute reazem │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 213 │ Etanşeitate: amortizoare, perne de aer │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 114 │ 214 │ Fixare, stare, joc: ax portant, braţe oscilante │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ DIRECŢIA ŞI PUNTEA FAŢĂ-SPATE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 115 │ 215 │ Stare, fixare: volan, coloana de direcţie, leviere, │
 │ │ │ bare, pivoturi, punte, mecanism de │
 │ │ │ direcţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 116 │ │ Jocuri: volan, coloana de direcţie, articulaţii, │
 │ │ │ leviere, bare, pivoturi, rulmenţi butuc, │
 │ │ │ mecanism de direcţie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 117 │ │ Stare, fixare, funcţionare: servodirecţie │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SISTEMUL DE FRÂNARE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 118 │ 218 │ Stare, fixare: conducte, furtunuri, organe de │
 │ │ │ comanda, clapeta de obturare gaze arse │
 │ │ │ (m.a.c.), comanda dubla (numai la │
 │ │ │ autovehiculele "Şcoala") │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 119 │ │ Etanşeitate: circuite de frânare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 120 │ │ Eficacitate: frâna de serviciu │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 121 │ │ Eficacitate: frâna de staţionare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 222 │ Funcţionare: servofrâna, frâna de motor (cu clapeta)│
 │ │ │ sistem antiblocare la frânare (ABS) │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ ŞASIU, CAROSERIE, CABINA │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 123 │ 223 │ Stare: şasiu (lonjeroane, traverse), dispozitiv │
 │ │ │ de remorcare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 124 │ 224 │ Stare, fixare: caroserie, cabina, scaune │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 125 │ 225 │ Stare, fixare: parbriz, luneta, geamuri laterale, │
 │ │ │ oglinzi │
 │ │ │ Acţionare geamuri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 126 │ 226 │ Stare, fixare: rezervor de combustibil, lăzi scule, │
 │ │ │ roata de rezerva │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 127 │ 227 │ Aspect exterior: caroserie cabina, plăci de │
 │ │ │ înmatriculare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 128 │ 228 │ Stare, fixare: ansamblu sa, bare antiîmpănare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 229 │ Dotare: centuri de siguranţa, triunghi presemnali- │
 │ │ │ zare, trusa medicală, stingător de incendiu │
 │ │ │ (numai pentru autobuze) │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 230 │ Funcţionare: vitezometru (tahograf) │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ INSTALAŢIA ELECTRICĂ DE ILUMINARE, SEMNALIZARE │
 │ ŞI AUXILIARĂ │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 131 │ 231 │ Stare, fixare: faruri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 132 │ 232 │ Stare, fixare: lămpi de semnalizare, de poziţie, │
 │ │ │ de frânare, de gabarit │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 233 │ Stare, fixare: lămpi de ceaţă, de mers înapoi, │
 │ │ │ iluminare număr de înmatriculare, │
 │ │ │ caseta iluminată, catadioptri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 134 │ 234 │ Verificare: luminile instalaţiei electrice de │
 │ │ │ iluminare, semnalizare şi auxiliare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 135 │ 235 │ Stare, fixare: cablaj, siguranţe │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 136 │ 236 │ Stare, fixare, funcţionare: ştergătoare parbriz │
 │ │ │ (luneta), spălător parbriz (luneta), │
 │ │ │ avertizor sonor, baterie acumulatori │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 237 │ Stare, funcţionare: instalaţia de climatizare │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ EMISII POLUANTE │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 238 │ Verificare: gaze evacuare m.a.s., gaze evacuare │
 │ │ │ m.a.c., zgomot emis │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ REMORCI │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 139 │ │ Stare, fixare: dispozitiv de cuplare, dispozitiv de │
 │ │ │ asigurare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 140 │ │ Stare, fixare: proţap, şasiu, punţi │
 │ │ │ Jocuri: rulmenţi roti │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 141 │ 241 │ Simetrie, stare, fixare, etanşeitate: suspensie │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 142 │ 242 │ Stare, fixare: jante │
 │ │ │ Stare, montare, uzura, presiune: pneuri │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 143 │ 243 │ Stare, fixare: conducte, furtunuri, organe de │
 │ │ │ comanda │
 │ │ │ Etanşeitate: circuite de frânare │
 │ │ │ Eficacitate: frâne de serviciu, frâne de staţionare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 144 │ 244 │ Stare, fixare, funcţionare: instalaţia electrica │
 │ │ │ de iluminare şi semnalizare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 145 │ 245 │ Aspect exterior: caroserie, plăci număr de │
 │ │ │ înmatriculare │
 ├─────────┼────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ │ 246 │ Stare, fixare: platforma obloane laterale │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ SEMIREMORCA DE AUTOBUZ ARTICULAT │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 147 │ 247 │ Stare, fixare: punte, direcţie, ansamblu burduf │
 ├─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ MODIFICĂRI │
 ├─────────┬────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 148 │ │ Modificări: automobil, remorca │
 └─────────┴────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 8


                ANEXA LA CERTIFICATUL DE ÎNMATRICULARE

    - recto -

  ┌┬──────────────────────────────────────────────────────────────┬┐
  ││ ││
  ││ ││
  ││ ANEXA ││
  ││ LA CERTIFICATUL DE ÎNMATRICULARE ││
  ││ ││
  ││ Nr. .................... ││
  ││ ││
  ││ ││
  ││ ││
  ││ Numărul de ││
  ││ înmatriculare ││
  ││ ││
  │├──────────────────────────────────────────────────────────────┤│
  ││ ││
  ││ INSPECŢII TEHNICE PERIODICE ││
  ││ ││
  │├───────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┤│
  ││ Data următoarei │ Staţia şi numărul │ Semnătura şi ││
  ││ inspecţii tehnice │ din registru │ ştampila ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  └┴───────────────────┴─────────────────────┴────────────────────┴┘

    - verso -

  ┌┬───────────────────┬─────────────────────┬────────────────────┬┐
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  │├───────────────────┼─────────────────────┼────────────────────┤│
  ││ │ │ ││
  └┴───────────────────┴─────────────────────┴────────────────────┴┘



    ANEXA 9


                  ECUSON DE INSPECŢIE TEHNICĂ*)

──────────
    *) Notă CTCE:
    Desenul ecusonului de inspecţie tehnică se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 285 bis din 3 august 1998 la pagina 27 (a se vedea imaginea asociată).
──────────


    ANEXA 10

 ┌┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬┐
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ REGISTRUL AUTO ROMÂN ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ (Timbrul sec) ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ AUTORIZAŢIE ││
 ││ ││
 ││ Nr. ............. din .................. ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ Se autorizează "..................................................", ││
 ││ (persoana juridică) ││
 ││ cu sediul în ..............., judeţul ..........., str. .............. ││
 ││ nr. ........, codul poştal ..........., telex/fax ................, cu ││
 ││ certificatul de înmatriculare la registrul comerţului nr. ............ ││
 ││ din ........., să execute inspecţii tehnice la clasele de autovehicule ││
 ││ şi remorci ........................................................... ││
 ││ ...................................................................... ││
 ││ în staţia de inspecţie tehnica/staţia de inspecţie pentru poluare ││
 ││ din .........., judeţul .........., str. ........... nr. ............, ││
 ││ codul poştal ........., telefon ............, telex/fax ............., ││
 ││ începând cu data de ........... . ││
 ││ ││
 ││ Autorizarea s-a făcut în baza cererii nr. ........ din ..........., ││
 ││ înregistrată la Registrul Auto Român, şi a Raportului de evaluare a ││
 ││ capacităţii tehnice nr. ............ din ..............., eliberat de ││
 ││ Registrul Auto Român - Organismul de certificare sisteme. ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ Director general, ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 ││ ││
 └┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴┘



    ANEXA 11



                                   CERERE
             pentru autorizarea staţiei de inspecţie tehnică a
                        autovehiculelor şi remorcilor

    Persoana juridică "..............................", cu sediul în ................, judeţul ..........., str. .......... nr ......., codul poştal ........., telefon ..........., telex/fax ........., solicita eliberarea autorizaţiei pentru staţia de inspecţie tehnica periodică/staţia de inspecţie pentru poluare din ................, judeţul ..........., str. .......... nr ......., codul poştal ........., telefon ..........., telex/fax ........., pentru inspecţia tehnica periodică/inspecţia pentru poluare a următoarelor clase de autovehicule şi remorci ....................... .

    Anexăm:

    1) copie de pe certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, din
       care rezultă că persoana juridică are dreptul să efectueze inspecţii
       tehnice periodice;
    2) copii de pe certificatele de atestare a personalului care efectuează
       inspecţia tehnică periodică/inspecţia pentru poluare;
    3) lista cu utilajele din dotarea staţiei de inspecţie tehnică;
    4) schiţa staţiei la scara 1/100, a locurilor de aşteptare şi a
       vecinătăţilor.


    Programul de lucru al staţiei este în zilele ..................., orele ........... şi în zilele ............, orele ............. .
    Ne obligăm ca pe timpul funcţionarii staţiei de inspecţie tehnică să respectăm întocmai toate prevederile legale privitoare la inspecţia tehnică periodică.


                                                   Nr. ....... din ........

            Director,


    ANEXA 12

    - recto -

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ │
 │ │
 │ REGISTRUL AUTO ROMÂN │
 │ │
 │ │
 │ CERTIFICAT DE ATESTARE │
 │ │
 │ Nr. ...... din ..... │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ Dl (Dna) ........................................., născut(a) în │
 │ anul .............., luna ..........., ziua ............, în localitatea │
 │ .............., judeţul ..............., profesia (calificarea) ........, │
 │ recomandat(a) de .................., cu sediul în localitatea .........., │
 │ str. ............... nr. .........., judeţul ........................, a │
 │ absolvit programul de pregătire profesională organizat de Registrul Auto │
 │ Român în perioada ..........., cu o durata de ......... ore, obţinând │
 │ calificativul (nota) ........... . │
 │ Este atestat(a) să execute inspecţii tehnice periodice/inspecţii │
 │ pentru poluare, conform Reglementărilor RNTR-1, aprobate prin Ordinul │
 │ ministrului transporturilor nr. ........, începând cu data de ........ . │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ Director, Responsabil program, │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ Data emiterii .......... ORIGINAL/DUPLICAT │
 │ │
 │ │
 │ │
 │ OBSERVAŢIE: │
 │ │
 │ Înscrierea în tichetul de pe verso a doua neconformităţi consecutive │
 │ în mai puţin de 12 luni anulează prezentul certificat de atestare care │
 │ se afla permanent la dosarul staţiei de inspecţie tehnică, pentru a fi │
 │ accesibil organelor de control pe durata programului de lucru. │
 │ │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

    - verso -

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │ │
 │ TICHET DE EVIDENŢĂ A NECONFORMITĂŢILOR │
 │ │
 ├──────┬─────────────────────────────┬─────────────────┬───────┬─────────────┤
 │ Nr. │ Numele şi prenumele │ Neconformitatea │ Data │ Semnătura │
 │ crt. │ organului de control │ │ │ │
 ├──────┼─────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 ├──────┼─────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 ├──────┼─────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 ├──────┼─────────────────────────────┼─────────────────┼───────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │
 └──────┴─────────────────────────────┴─────────────────┴───────┴─────────────┘



    ANEXA 13

                    VERIFICAREA EMISIILOR POLUANTE

    Verificarea gazelor de evacuare la automobile cu m.a.s. fără catalizator tricomponent şi sonda lambda

    Verificarea se efectuează cu analizorul de gaze pentru CO la turaţia de mers în gol încet şi la regimul termic normal de funcţionare.
    Prin turaţia de mers în gol încet se înţelege turaţia minima de funcţionare stabilă a motorului (care să nu depăşească totuşi 1.000 rotaţii/minut), cu comanda acceleraţiei în poziţia de repaus, cu consumatorii electrici deconectaţi, cu cutia de viteze în poziţia neutră şi cu ambreiajul cuplat (în cazul cutiilor de viteze mecanice ori semiautomate) sau cu cutia de viteze în poziţia "zero" ori "oprire" (în cazul cutiilor de viteze automate).
    Prin regim termic normal se înţelege condiţia termica a unui motor în concordanta cu specificaţiile constructorului (în orice caz cu temperatura uleiului din motor mai mare de 60 grade C).
    Se recomanda respectarea următoarelor condiţii ambientale:
    - temperatura: 5-30 grade C;
    - presiunea atmosferică: 850-1.025 mbar.

    Verificarea propriu-zisă

    * Se pregăteşte analizorul de gaze în conformitate cu instrucţiunile de utilizare.
    * Se aduce motorul autovehiculului la regimul termic normal.
    * Se verifica dacă tubulatura de evacuare este completa şi etanşă (se verifica dacă la obturarea evacuării se creează contrapresiune).
    * Se introduce sonda de prelevare a gazelor în ţeava de evacuare cel puţin 300 mm.
    * Se aduce motorul la turaţia de mers în gol încet.
    * Se măsoară valorile stabilizate ale CO timp de minimum 20 de secunde.
    * Dacă dispozitivul de evacuare se termina cu mai multe ţevi de evacuare independente, se va lua în considerare media valorilor măsurate la fiecare ţeava.
    * Dacă aparatul are posibilitatea de a măsura şi CO corectat (CO cor.), se va considera ca rezultat al măsurătorii aceasta valoare.
    * Se verifica îndeplinirea condiţiei privind valoarea maximă admisă pentru CO şi se va opera în mod corespunzător în Raportul de inspecţie tehnică periodică.
    * Se tipăresc rezultatele (dacă aparatul are aceasta posibilitate).

    Verificarea gazelor de evacuare la automobilele cu m.a.c.

    Verificarea se efectuează cu opacimetrul, prin accelerare libera între turaţia de mers în gol încet şi turaţia de mers în gol maxima, la regimul termic normal de funcţionare.
    Prin turaţia de mers în gol încet se înţelege turaţia minima de funcţionare stabilă a motorului (care să nu depăşească totuşi 1.000 rotaţii/minut), cu comanda acceleraţiei în poziţia de repaus, cu consumatorii electrici deconectaţi, cu cutia de viteze în poziţia neutră şi cu ambreiajul cuplat (în cazul cutiilor de viteze mecanice ori semiautomate) sau cu cutia de viteze în poziţia "zero" ori "oprire" (în cazul cutiilor de viteze automate).
    Prin turaţia de mers în gol maxima se înţelege turaţia de funcţionare stabilă maximă a motorului, stabilită de constructor, cu comanda acceleraţiei în poziţie extrema, cu consumatorii electrici deconectaţi, cu cutia de viteze în poziţia neutră şi cu ambreiajul cuplat (în cazul cutiilor de viteze mecanice ori semiautomate) sau cu cutia de viteze în poziţia "zero" ori "oprire" (în cazul cutiilor de viteze automate).
    Prin regim termic normal se înţelege condiţia termica a unui motor în concordanta cu specificaţiile constructorului (în orice caz cu temperatura uleiului din motor mai mare de 60 grade C).
    Se recomandă respectarea următoarelor condiţii ambientale:
    - temperatura: 5-30 grade C;
    - presiunea atmosferică: 945-1.025 mbar.

    Verificarea propriu-zisă

    * Se pregăteşte opacimetrul în conformitate cu instrucţiunile de utilizare.
    * Se aduce motorul autovehiculului la regimul termic normal.
    * Se verifica dacă tubulatura de evacuare este completă şi etanşă (se verifică dacă la obturarea evacuării se creează contrapresiune).
    * Se introduce sonda de prelevare a gazelor în ţeava de evacuare cel puţin 300 mm (între 3 şi 6 diametre ale ţevii), astfel încât extremitatea să se fie amplasată într-o secţiune rectilinie a ţevii.
    * Înainte de efectuarea măsurătorilor se efectuează, pentru curăţirea sistemului de evacuare, cel puţin doua accelerări până la turaţia de mers în gol maxima, care se menţine un timp de cel puţin două secunde. Cu aceasta ocazie se verifica prin măsurarea turaţiei dacă motorul respectiv respecta valorile precizate de constructor pentru turaţia de putere maximă (indicată în certificatul de înmatriculare). Dacă există diferenţe importante între turaţia de putere maximă precizată de constructor şi cea măsurată (>200 rotaţii/minut), nu se mai efectuează măsurarea indicelui de opacitate, consemnându-se acest fapt în Raportul de inspecţie tehnică periodică la rubrica modificări neomologate şi neconforme cu datele din certificatul de înmatriculare.
    * Se aduce motorul la turaţia de mers în gol încet.
    * Cu motorul funcţionând în regimul de mers în gol se acţionează rapid, dar fără brutalitate (într-un timp care să nu fie mai mare de 0,4 secunde), comanda acceleraţiei pentru a obţine debitul maxim al pompei de injecţie. Aceasta poziţie se va menţine până la intervenţia regulatorului de turaţie, pe o durată de cel puţin două secunde sau conform instrucţiunilor de utilizare a opacimetrului. După ce a fost obţinut acest regim, se eliberează comanda acceleraţiei, motorul revenind la regimul de mers încet în gol, care se menţine cel puţin 3 secunde sau conform instrucţiunilor de utilizare a opacimetrului.
    * Se efectuează 4 măsurători ale opacităţii la accelerare libera (prima accelerare libera nu participa efectiv la calculul indicelui de opacitate). Indicele de opacitate reţinut reprezintă media aritmetica a ultimelor trei încercări.
    Valoarea indicelui de opacitate este corespunzătoare, dacă este mai mica decât valoarea prescrisă şi dacă ultimele trei măsurători efectuate nu diferă între ele cu mai mult de 0,5 m^-1.
    * În cazul în care nu sunt respectate condiţiile de mai sus, se repetă ciclul de încercare, în aceleaşi condiţii ca şi primul ciclu. Dacă nici în acest caz nu sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, se consideră că automobilul este necorespunzător.
    * Se acceptă efectuarea unui nou ciclu de încercare (final) numai în condiţiile în care valorile măsurate în cazul celui de-al doilea ciclu de încercare formează o serie descrescătoare.
    * Se verifică îndeplinirea condiţiei privind valoarea maximă admisă pentru coeficientul de opacitate şi se va opera în mod corespunzător în Raportul de inspecţie tehnică periodică.
    * Se tipăresc rezultatele.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016