Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL nr. 1 din 28 iulie 2016  privind remuneraţia datorată pentru radiodifuzarea fonogramelor sau a reproducerilor acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROTOCOL nr. 1 din 28 iulie 2016 privind remuneraţia datorată pentru radiodifuzarea fonogramelor sau a reproducerilor acestora

EMITENT: OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 756 din 28 septembrie 2016
──────────
    Conţinut de Decizia nr. 95/2016 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 28 septembrie 2016
──────────


    Având în vedere că, potrivit metodologiei stabilite prin Decizia nr. 153 A/2011 a Curţii de Apel Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 470 din 5 iulie 2011, SRR datorează o remuneraţie procentuală de 1,5% din veniturile din radiodifuzare pentru utilizarea prin radiodifuzare a prestaţiilor artistice în pondere de peste 65% şi de 1,2% din veniturile din radiodifuzare pentru utilizarea fonogramelor în pondere de până la 65%, cu excepţia fonogramelor producţii SRR, respectiv o remuneraţie totală pentru drepturi conexe de 2,4% din venituri,
    având în vedere că ponderea muzicii în programele SRR depăşeşte 65% din timpul total de emisie, iar, potrivit metodologiei în vigoare, remuneraţia totală pentru drepturi conexe datorată este de 3% din venituri:

    I. Părţile

    Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi, cu sediul social în Bucureşti, str. C.A. Rosetti nr. 34, sectorul 2, reprezentat legal prin domnul Ştefan Gheorghiu, în calitate de director general, denumit în continuare CREDIDAM, în calitate de organism de gestiune colectivă reprezentativ în domeniul artiştilor interpreţi conform art. 133 alin. (3) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi colector unic al remuneraţiei echitabile reprezentând drepturi patrimoniale conexe cuvenite artiştilor interpreţi sau executanţi din radiodifuzarea prestaţiilor artistice deja fixate sau radiodifuzate;
    Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, cu sediul în Pipera Business Tower, bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6E, etaj 11, Bucureşti, sectorul 2, reprezentată legal prin doamna Alexandrina Scrioşteanu, în calitate de director executiv, denumită în continuare UPFR, în calitate de organism de gestiune colectivă reprezentativ în domeniul producătorilor de fonograme conform art. 133 alin. (3) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi colector unic al remuneraţiei echitabile reprezentând drepturi patrimoniale conexe cuvenite producătorilor de fonograme din radiodifuzarea fonogramelor sau a reproducerilor acestora;
    şi
    Societatea Română de Radiodifuziune, cu sediul în Bucureşti, str. General Berthelot nr. 60-64, sectorul 1, reprezentat legal de domnul Ovidiu Miculescu, preşedinte director general, denumită în continuare SRR, în calitate de organism de radiodifuziune care utilizează prin radiodifuzare prestaţii artistice şi fonograme în programele sale, astfel cum sunt acestea definite mai jos, pentru care are obligaţia legală de a achita o remuneraţie unică echitabilă artiştilor interpreţi sau executanţi către organismul de gestiune colectivă CREDIDAM şi producătorilor de fonograme către organismul de gestiune colectivă UPFR,
    au convenit asupra încheierii prezentului protocol.

    II. Obiectul protocolului

    ART. 1
    Prin încheierea prezentului protocol, părţile stabilesc de comun acord condiţiile în care se acordă SRR autorizaţia sub formă de licenţă neexclusivă de către CREDIDAM, respectiv de către UPFR, pentru radiodifuzarea fonogramelor şi a reproducerilor acestora, precum şi cuantumul remuneraţiilor datorate de către SRR către cele două organisme de gestiune colectivă, CREDIDAM şi UPFR. Părţile convin ca prin contractele/autorizaţiile sub formă de licenţă neexclusivă să stabilească o remuneraţie unică forfetară pentru drepturile conexe, constând într-o sumă brută anuală plătibilă în rate trimestriale egale, pentru o pondere a prestaţiilor artistice şi a fonogramelor de până la 70% din total timp de emisie, către fiecare organism de gestiune colectivă semnatar al prezentului protocol.

    III. Durata protocolului

    ART. 2
    Prezentul protocol se aplică începând cu trimestrul al III-lea al anului 2016, pentru un an de zile, respectiv până la data de 30 iunie 2017, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor, sens în care se va încheia un act adiţional, în formă scrisă, prin transmiterea de către oricare dintre părţi a unei notificări cu cel puţin 15 zile înainte de ajungerea la termen a prezentului protocol.

    IV. Definiţii

    a) Prin noţiunea de fonograme se înţelege, în sensul dispoziţiilor prevăzute de art. 123^1 alin. (1) lit. f) şi art. 123^2 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, fonogramele cuprinzând interpretări, execuţii sau alte sunete ori reprezentări digitale ale acestora, a căror fixare a fost realizată în scopul oferirii către public în cantitate suficientă, precum şi cele care sunt realizate în scopul identificării şi autopromovării unui post de radiodifuziune sau a unui program al acestuia, cele al căror producător este fie postul de radiodifuziune respectiv, fie un alt producător de fonograme, care a realizat fonograma la comanda postului respectiv de radiodifuziune, inclusiv cele realizate exclusiv în scopul difuzării lor pentru promovarea unui produs sau serviciu, aparţinând unui terţ în raport cu postul de radiodifuziune, ca formă de publicitate a produsului sau serviciului respectiv.
    b) Prin noţiunea de prestaţii artistice se înţelege, în sensul dispoziţiilor prevăzute de art. 98 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, orice interpretare deja fixată sau radiodifuzată.
    c) Prin noţiunea de radiodifuzare se înţelege, în sensul dispoziţiilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, emiterea unei opere de către un organism de radiodifuziune prin orice mijloc ce serveşte la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor ori a reprezentării acestora, inclusiv comunicarea publică prin satelit, precum şi transmiterea unei opere sau a reprezentării acesteia, prin fir, prin cablu, prin fibră optică sau prin orice alt procedeu similar, cu excepţia reţelelor de calculatoare, în scopul recepţionării ei de către public.
    d) Prin noţiunea de pondere a utilizării se înţelege gradul de utilizare al prestaţiilor artistice şi al fonogramelor din timpul total de emisie pe parcursul unei luni calendaristice.

    V. Obligaţii şi modalitatea de executare a acestora

    ART. 3
    SRR se obligă să solicite de la CREDIDAM şi de la UPFR autorizaţia sub formă de licenţă neexclusivă şi să plătească către organismele de gestiune colectivă de mai sus o remuneraţie echitabilă reprezentând drepturi conexe patrimoniale cuvenite artiştilor interpreţi sau executanţi şi producătorilor de fonograme pentru utilizarea prestaţiilor artistice şi a fonogramelor prin radiodifuzare. Remuneraţia datorată de SRR către UPFR nu include fonogramele producţii proprii ale SRR. Remuneraţia datorată de SRR către CREDIDAM include şi prestaţiile artistice ale artiştilor interpreţi sau executanţi fixate pe fonogramele producţii proprii SRR.
    ART. 4
    Remuneraţia anuală datorată de SRR pentru utilizarea prin radiodifuzare a prestaţiilor artistice şi fonogramelor pentru o pondere de până la 70% din timpul total de emisie este stabilită de părţi prin negociere în sumă forfetară în cuantum de 5.400.000 lei, la care se adaugă TVA.
    ART. 5
    Pentru radiodifuzarea fonogramelor/prestaţiilor artistice, SRR va plăti către CREDIDAM o remuneraţie unică anuală reprezentând drepturi patrimoniale cuvenite artiştilor interpreţi stabilită în sumă forfetară în cuantum de 2.600.000 lei, la care se adaugă TVA. Pentru prestaţiile artistice ale artiştilor interpreţi sau executanţi, fixate în cadrul producţiilor proprii SRR, inclusiv în cadrul emisiunilor de teatru radiofonic, SRR se obligă faţă de CREDIDAM să achite acesteia o remuneraţie minimă anuală de 200.000 lei, la care se adaugă TVA.
    ART. 6
    Pentru radiodifuzarea fonogramelor, SRR va plăti către UPFR o remuneraţie unică anuală reprezentând drepturi patrimoniale cuvenite producătorilor de fonograme, stabilită în sumă forfetară în cuantum de 2.600.000 lei, la care se adaugă TVA.
    ART. 7
    Remuneraţia datorată de SRR se plăteşte trimestrial şi distinct către CREDIDAM şi către UPFR, până cel târziu la data de 30 a primei luni următoare fiecărui trimestru pentru care este datorată, numai în baza facturii comunicate SRR cu cel puţin trei zile înaintea termenului scadent de plată. Pentru întârzieri la plată SRR datorează penalizări de 0,1% pe zi de întârziere aplicate la sumele neachitate la termen, începând cu data scadenţei remuneraţiei precizată în factură.
    ART. 8
    Remuneraţia forfetară anuală prevăzută la art. 4 a fost stabilită de părţi pentru utilizarea prin radiodifuzare a fonogramelor şi prestaţiilor artistice de până la 70% din totalul timpului de emisie a programelor, pondere care nu include şi producţiile proprii SRR ori cele realizate la comanda SRR.
    ART. 9
    Ponderea utilizării prin radiodifuzare se determină prin raportarea duratei cumulate a prestaţiilor artistice şi a fonogramelor sau a reproducerilor acestora care au fost radiodifuzate de SRR la durata totală de emisie. Aceasta va putea fi determinată de către CREDIDAM şi UPFR în mod direct sau prin comandarea de monitorizări ale activităţii de radiodifuzare a utilizatorilor.
    ART. 10
    Baza de calcul al stabilirii remuneraţiei prevăzute la art. 4 o constituie totalitatea veniturilor brute lunare, mai puţin taxa pe valoarea adăugată, obţinute de SRR din activitatea de radiodifuzare, incluzând, dar fără a se limita la acestea veniturile din taxa pentru serviciul public de radiodifuziune, publicitate, anunţuri şi informaţii, apeluri telefonice şi SMS-uri suprataxate, sponsorizări, concursuri şi jocuri radiodifuzate, închirieri spaţii de emisie, alte contribuţii financiare, autorizaţii de recepţie, venituri din radiodifuzări realizate la comandă, venituri provenite din asocieri sau alte activităţi corelate cu cea de radiodifuzare. Intră în baza de calcul şi veniturile societăţilor terţe, în special ale societăţilor de producţie şi achiziţie de publicitate, în măsura în care sunt încasate pentru activitatea de radiodifuzare corespunzător fonogramei/ fonogramelor radiodifuzată/radiodifuzate. Sunt excluse din baza de calcul veniturile SRR din alocaţie bugetară repartizate SRR prin legea anuală a bugetului de stat.
    ART. 11
    SRR are obligaţia să transmită CREDIDAM şi UPFR, până la data de 25 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, un raport care va cuprinde lista completă în format electronic (Excel, tabelar) a fonogramelor sau a reproducerilor acestora radiodifuzate în cadrul fiecărui post de radio deţinut de SRR, conform modelului de playlist din tabelul de mai jos. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de CREDIDAM către artiştii interpreţi sau executanţi şi de către UPFR către producătorii de fonograme:


 ┌────┬─────────┬─────────┬────────┬────────┬──────────┬───────┬──────────┬───────┬─────┬────────────┬────┬────────┬────────┐
 │Nr. │ Data │ Ora │Minute │Secunde │ Titlul │Autorul│Artist/ │Nr. de │Album│Producător/ │Ţara│Anul │Tipul │
 │crt.│difuzării│difuzării│difuzate│difuzate│fonogramei│muzicii│Interpret/│artişti│ │Coproducător│ │înregis-│înregis-│
 │ │ │ │ │ │ │ │Formaţie/ │ │ │ │ │trării │trării*)│
 │ │ │ │ │ │ │ │ Grup │ │ │ │ │ │ │
 ├────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼─────┼────────────┼────┼────────┼────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │
 └────┴─────────┴─────────┴────────┴────────┴──────────┴───────┴──────────┴───────┴─────┴────────────┴────┴────────┴────────┘

──────────
    *) Tipul înregistrării se referă la înregistrarea originală, remixată, remasterizată etc.
──────────

    ART. 12
    Raportul va fi transmis în format electronic (Excel, tabelar) şi va fi însoţit de o adresă de înaintare, purtând numele reprezentantului legal, semnătura acestuia şi ştampila SRR, adresă prin care va fi confirmată, pe propria răspundere, veridicitatea informaţiilor conţinute în raport.
    ART. 13
    La solicitarea scrisă a CREDIDAM şi UPFR, SRR are obligaţia de a comunica acestora copii certificate pe propria răspundere a reprezentantului legal de pe documentele cuprinzând informaţiile pe baza cărora s-a determinat baza de calcul, precum şi copii certificate de pe documentele necesare pentru determinarea cuantumului remuneraţiilor, precum şi informaţiile privind fonogramele utilizate (playlisturi complete aferente perioadei pentru care se solicită remuneraţia). SRR va avea un termen de maximum 10 zile pentru pregătirea şi transmiterea documentaţiei solicitate.

    VI. Încetarea şi rezilierea protocolului

    ART. 14
    Prezentul protocol încetează prin ajungere la termen dacă nicio parte nu şi-a manifestat voinţa în sensul prelungirii valabilităţii acestuia.
    ART. 15
    În cazul neexecutării totale sau parţiale şi/sau necorespunzătoare a obligaţiilor asumate prin prezentul protocol de către SRR, CREDIDAM şi/sau UPFR pot solicita rezilierea prevederilor prezentului protocol, după notificarea scrisă prealabilă cu 30 de zile.

    VII. Litigii

    ART. 16
    Părţile înţeleg să nu conteste cuantumul remuneraţiilor stabilite prin prezentul protocol. Eventualele litigii urmează a fi soluţionate de către instanţele de judecată competente din Bucureşti, respectiv completele de proprietate intelectuală ale Tribunalului Bucureşti.
    ART. 17
    Clauzele acestui protocol se completează cu dispoziţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, şi dispoziţiile Codului civil şi Codului de procedură civilă.

    VIII. Dispoziţii finale

    ART. 18
    Protocolul a fost încheiat în 3 (trei) exemplare originale semnate de reprezentanţii legali ai celor două părţi contractante, unul pentru CREDIDAM, unul pentru UPFR şi unul pentru SRR.

    CREDIDAM
    Mihai Cernea, preşedinte/membru Comisie negociere
    Iulian Vrabete, vicepreşedinte/membru Comisie negociere
    Ştefan Gheorghiu, director general
    Avizat juridic av. Mariana Savu

    UPFR
    Alexandrina Scrioşteanu, director executiv
    Avizat juridic av. Andreea Strătulă

    SRR
    Ovidiu Miculescu, preşedinte director general
    Constantin Puşcaş, director economic
    Mariana Milan, şef Serviciu juridic
    Aurelia Dolea, consilier juridic

                                   -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016