Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL FINAL AL CONVENTIEI POSTALE UNIVERSALE din 12 august 2008  adoptat la Congresul de la Geneva al Uniunii Postale Universale la 12 august 2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL FINAL AL CONVENTIEI POSTALE UNIVERSALE din 12 august 2008 adoptat la Congresul de la Geneva al Uniunii Postale Universale la 12 august 2008

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 770 bis din 11 noiembrie 2009
------------
*) Ratificat de <>Legea nr. 328 din 27 octombrie 2009 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 770 din 11 noiembrie 2009.

Uniunea Poştalã Universalã

În momentul semnãrii Convenţiei Poştale Universale încheiate în data de azi, subsemnaţii Plenipotenţiari au convenit cele ce urmeazã:

ART. I
Apartenenţa trimiterilor poştale. Retragerea. Modificarea sau corectarea adresei.

1. Dispoziţiile articolului 5.1 şi 2 nu se aplicã pentru Antigua şi Barbuda, Bahrain (Regat), Barbados, Belize, Botswana, Brunei Darussalam, Canada, Hong Kong, China, Dominica, Egipt, Fidji, Gambia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Teritoriile de peste mare dependente de Marea Britanie, Grenada, Guiana, Irlanda, Jamaica, Kenya, Kiribati, Kuwait, Lesoto, Malaezia, Malawi, Mauriciu, Nauru, Nigeria, Noua Zeelandã, Papua-Noua Guinee, Saint-Cristophe-et-Nevis, St. Lucia, St. Vincent şi Grenadine, Insulele Solomon, Samoa, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Swaziland, Tanzania (Rep. Unitã), Trinidad-Tobago, Tuvalu, Uganda, Vanuatu şi Zambia.
2. Dispoziţiile articolului 5.1 şi 2 nu se aplicã nici pentru Austria, Danemarca şi Iran (Rep. Islamicã) a cãror legislaţie nu permite retragerea sau modificarea adresei trimiterilor din poşta de scrisori la solicitarea expeditorului începând din momentul în care destinatarul a fost informat de sosirea unei trimiteri pe adresa sa.
3. Articolul 5.1 nu se aplicã pentru Australia, Ghana şi Zimbabwe.
4. Articolul 5.2 nu se aplicã pentru Bahamas, Belgia, Irak, Myanmar şi Rep. Pop. Dem. Corea a cãror legislaţii nu permit retragerea sau modificarea adresei trimiterilor poştei de scrisori la cererea expeditorului.
5. Articolul 5.2 nu se aplicã Statelor Unite ale Americii.
6. Articolul 5.2 se aplicã Australiei în mãsura în care este compatibil cu legislaţia internã a acestei ţãri.
7. Prin derogare de la articolul 5.2, El Salvador, Panama (Rep.), Philipine, Rep. Dem. Congo şi Venezuela sunt autorizate sã nu retureze coletele poştale dupã ce destinatarul a cerut vãmuirea lor, dat fiind cã legislaţia lor vamalã se opune acestui lucru.

ART. II
Taxe

1. Prin derogare de la articolul 6, Australia, Canada şi Noua Zeelanda sunt autorizate sã perceapã taxe poştale altele decât cele prevãzute în Regulamente, atunci când taxele respective sunt admisibile conform legislaţiei ţãrilor lor.

ART. III
Excepţie de la scutirea de taxe poştale a cecogramelor

1. Prin derogare de la articolul 7, Indonezia, Saint-Vincent-şi-Grenadine şi Turcia, care nu acordã în serviciul lor intern scutirea de francare cecogramelor, au posibilitatea de a percepe taxele de francare şi taxele pentru serviciile speciale, care nu pot fi totuşi superioare celor din serviciul lor intern.
2. Prin derogare de la articolul 7, Australia, America (Statele Unite), Austria, Canada, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Japonia şi Elveţia au posibilitatea de a percepe taxele pentru serviciile speciale care sunt aplicate cecogramelor în serviciul lor intern.

ART. IV
Servicii de bazã

1. Contrar dispoziţiilor articolului 12, Australia nu aprobã extinderea serviciilor de bazã la coletele poştale.
2. Dispoziţiile articolului 12.2.4 nu se aplicã Marii Britanii, a cãrei legislaţie naţionalã impune o limitã de greutate inferioarã. Legislaţia referitoare la sãnãtate şi securitate limiteazã la 20 de kilograme greutatea sacilor de curier.


2.bis. Prin derogare de la prevederile art. 12.2.4, Kazakhstanul şi Ouzb├┌kistanul sunt autorizate sã limiteze la 20 kilogramme greutatea maximã a sacilor M care sosesc şi care pleacã.

ART. V
Pachete mici

(Suprimat)

ART. VI
Confirmarea de primire

1. Canada este autorizatã sã nu aplice articolul 13.1.1 în ceea ce priveşte coletele, dat fiind cã ea nu oferã serviciul de confirmare de primire pentru colete în regimul sãu intern.

ART. VII
Serviciul de corespondenţã comercialã-rãspuns internaţionalã (CCRI)

1. Prin derogare de la articolul 13.4.1, Bulgaria (Rep.) asigurã serviciul CCRI dupã o negociere cu statul-membru interesat.

ART. VIII
Interdicţii (poşta de scrisori)

1. În mod excepţional, Libanul şi Republica Popularã Democratã Coreeanã nu acceptã trimiteri recomandate care conţin monede sau bancnote sau orice valoare la purtãtor sau cecuri de cãlãtorie sau platinã, aur sau argint, prelucrate sau nu, pietre preţioase, bijuterii şi alte obiecte preţioase. Ele nu sunt obligate prin dispoziţiile Regulamentului poştei de scrisori, într- un mod riguros, în ceea ce priveşte rãspunderea lor în caz de spoliere sau de avarie a trimiterilor recomandate, la fel şi pentru trimiterile care conţin obiecte de sticlã sau fragile.
2. Cu titlu excepţional, Arabia Sauditã, Bolivia, China (Rep. Pop), cu excepţia regiunii administrative speciale Hong Kong, Irak, Nepal, Pakistan, Sudan şi Vietnam nu acceptã trimiteri recomandate conţinând monede, bilete de bancã, bancnote sau valori la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platinã, aur, argint, prelucrate sau nu, pietre preţioase, bijuterii şi alte obiecte preţioase.
3. Myanmarul îşi rezervã dreptul de a nu accepta trimiteri cu valoare declaratã conţinând obiectele preţioase menţionate la articolul 15.5, pentru cã legislaţia sa internã se opune admiterii acestui gen de trimiteri.
4. Nepalul nu acceptã trimiteri recomandate sau cu valoare declaratã conţinând monede sau bancnote, fãrã un acord special încheiat în acest caz.
5. Uzbekistanul nu acceptã trimiteri recomandate sau cu valoare declaratã care conţin monede, bancnote, cecuri, timbre poştale sau monede strãine şi îşi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau de avariere a acestui gen de trimiteri.
6. Iranul (Republica Islamicã) nu acceptã trimiteri care conţin obiecte ce contravin religiei islamice.
7. Filipine îşi rezervã dreptul de a nu accepta trimiteri din poşta de scrisori (simple, recomandate sau cu valoare declaratã) care conţin monede, bancnote sau orice valoare la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platinã, aur sau argint, prelucrate sau nu, pietre preţioase sau alte obiecte preţioase.
8. Australia nu acceptã nici o trimitere poştalã care conţine lingouri sau bilete de bancã. În plus, ea nu acceptã trimiterile recomandate având ca destinaţie Australia, nici trimiterile în tranzit deschis care conţin obiecte de valoare, precum bijuterii, metale preţioase, pietre preţioase sau semi-preţioase, titluri, monede sau alte efecte negociabile. Ea îşi declinã orice rãspundere în ceea ce priveşte trimiterile depuse şi care violeazã prezenta rezervã.
9. China (Rep. Pop.), exceptând regiunea administrativã specialã Hong Kong, nu acceptã trimiteri cu valoare declaratã care conţin monede, bancnote, bilete de bancã, valori la purtãtor sau cecuri de cãlãtorie, în conformitate cu reglementãrile sale interne.
10. Letonia şi Mongolia îşi rezervã dreptul de a nu accepta trimiteri simple, recomandate sau cu valoare declaratã care conţin monede, bilete de bancã, valori la purtãtor şi cecuri de cãlãtorie, dat fiind cã legislaţia lor naţionalã se opune acestui lucru.
11. Brazilia îşi rezervã dreptul de a nu accepta curier simplu, recomandat sau cu valoare declaratã care conţine monede, bilete de bancã în circulaţie şi valori la purtãtor.
12. Vietnamul îşi rezervã dreptul de a nu accepta scrisori conţinând obiecte şi mãrfuri.
12.bis. Indonezia nu acceptã trimiterile recomandate sau cu valoare declaratã conţinând monede, bancnote, cecuri, timbre poştale, valutã sau orice fel de valori la purtãtor şi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau de deteriorare a acestor trimiteri.
12.ter. Kirghizistanul îşi rezervã dreptul de a nu accepta trimiterile poştei de scrisori (simple, recomandate sau cu valoare declaratã şi pachete mici) conţinând monede, bancnote sau titluri la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platina, aur sau argint manufacturate sau nu, pietre preţioase, bijuterii sau alte obiecte preţioase. Declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau de deteriorare a acestui gen de trimiteri.
12.quater. Kazakhstanul nu acceptã trimiterile recomandate sau cu valoare declaratã conţinând monede, bancnote, note de credit sau orice fel de valori la purtãtor, cecuri, metale preţioase, manufacturate sau nu, pietre preţioase sau valutã şi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau de deteriorare a acestui gen de trimiteri.
12.quinquies. Moldova şi Rusia (Federaţia) nu acceptã trimiterile recomandate şi cele cu valoare declaratã care conţin bancnote în circulaţie, titluri (cecuri) la purtãtor sau valutã şi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau de deteriorare a acestui gen de trimiteri

ART. IX
Interdicţii (colete poştale)

1. Myanmarul şi Zambia sunt autorizate sã nu accepte colete cu valoare declaratã care conţin obiectele preţioase menţionate în articolul 15.6.1.3.1, dat fiind cã reglementãrile lor interne se opun acestui lucru.
2. În mod excepţional, Libanul şi Sudanul nu acceptã colete care conţin monede, bancnote, valori la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platinã, aur sau argint, prelucrate sau nu, pietre preţioase şi alte obiecte preţioase, sau care conţin lichide şi elemente uşor lichefiabile sau obiecte de sticlã sau asimilabile sau fragile. Ele nu sunt obligate sã respecte dispoziţiile respective din Regulamentul privind coletele poştale.
3. Brazilia este autorizatã sã nu accepte colete cu valoare declaratã care conţin monede şi bancnote în circulaţie, precum şi orice valoare la purtãtor, dat fiind cã reglementãrile sale interne se opun acestui lucru.
4. Ghana este autorizatã sã nu accepte colete cu valoare declaratã care conţin monede sau bancnote în circulaţie, dat fiind cã reglementãrile sale interne se opun acestui lucru.
5. În plus faţã de obiectele menţionate în articolul 15, Arabia Sauditã nu acceptã colete care conţin monede, bilete de bancã sau valori la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platinã, aur sau argint, prelucrate sau nu, pietre şi alte obiecte preţioase. Ea nu acceptã nici colete care conţin medicamente de orice fel, decât dacã ele sunt însoţite de o reţetã medicalã emisã de o autoritate oficialã competentã, nu acceptã nici produse destinate stingerii focului, lichide chimice sau obiecte care contravin principiilor religiei islamice.
6. Dincolo de obiectele citate în articolul 15, Omanul nu acceptã colete care conţin:
6.1. medicamente de orice tip, decât dacã ele sunt însoţite de o reţetã medicalã emisã de o autoritate medicalã competentã;
6.2. produse destinate stingerii focului şi lichide chimice;
6.3. obiecte ce contravin principiilor religiei islamice.
7. În afarã de obiectele citate la articolul 25, Iranul (Republica Islamicã) este autorizat sã nu accepte colete ce conţin obiectele care contravin principiilor religiei islamice.
8. Filipine este autorizat sã nu accepte colete care conţin monede, bancnote sau valori la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platinã, aur sau argint, prelucrate sau nu, pietre preţioase sau alte obiecte preţioase sau care conţin lichide şi elemente uşor lichefiabile sau obiecte din sticlã sau obiecte similare sau fragile.
9. Australia nu acceptã nici o trimitere poştalã conţinând lingouri sau bilete de bancã.
10. China (Rep. Pop.) nu acceptã colete simple care conţin monede, bancnote sau valori la purtãtor, cecuri de cãlãtorie, platinã, aur sau argint, prelucrate sau nu, pietre preţioase sau alte obiecte preţioase. În plus, mai puţin în ceea ce priveşte Regiunea administrativã specialã Hong Kong, coletele cu valoare declaratã care conţin monede, bancnote, valori la purtãtor sau cecuri de cãlãtorie nu sunt nici ele acceptate.
11. Mongolia îşi rezervã dreptul de a nu accepta, potrivit legislaţiei sale naţionale, colete care conţin monede, bancnote, titluri la vedere şi cecuri de cãlãtorie.
12. Letonia nu acceptã nici colete simple nici colete cu valoare declaratã care conţin monede, bancnote, valori la purtãtor (cecuri) sau devize strãine şi îşi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau de avariere a acestor trimiteri.
12.bis. Moldova, Ouzb├┌kistanul, Rusia(Federaţia) şi Ukraina nu acceptã coletele simple şi cele cu valoare declaratã conţinând bancnote în circulaţie, titluri (cecuri) la purtãtor sau valutã şi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau deteriorare a acestui gen de trimiteri.
12.ter. Kazakhstanul nu acceptã coletele simple nici coletele cu valoare declaratã conţinând monede, bancnote, note de credit sau orice valoare la purtãtor, cecuri, metale preţioase, manufacturate sau nu, pietre preţioase, bijuterii şi alte obiecte preţioase cât şi valutã şi declinã orice rãspundere în caz de pierdere sau deteriorare a acestui gen de trimiteri.

ART. IXbis
Materiale radioactive şi materiale biologice admisibile

1. Contrar dispoziţiilor prevãzute la art 16, Mongolia îşi rezervã dreptul de a nu accepta, conform legislaţiei sale naţionale, trimiterile poştale conţinând materiale radioactive sau materiale biologice.

ART. X
Obiecte pasibile de taxe vamale

1. Cu referire la articolul 15, statele membre urmãtoare nu acceptã trimiteri cu valoare declaratã care conţin obiecte pasibile de taxe vamale: Bangladesh şi Salvador.
2. Cu referire la articolul 15, statele membre urmãtoare nu acceptã scrisori simple şi recomandate care conţin obiecte pasibile de taxe vamale: Afganistan, Albania, Azerbaidjan, Belarus, Cambodjia, Chile, Columbia, Cuba, El Salvador, Estonia, Italia, Kazakhstan, Letonia, Moldova, Nepal, Uzbekistan, Peru, Rep. Pop. Dem. Coreeana, Rusia (Federaţia), San Marino, Turkmenistan, Ukraina, Venezuela.
3. Cu referire la articolul 15, statele membre urmãtoare nu acceptã scrisori simple care conţin obiecte pasibile de de taxe vamale: Benin, Burkina Fasso, Coasta de Fildeş (Rep.), Djibouti, Mali şi Mauritania.
4. Contrar dispoziţiilor prevãzute la 1 pânã la 3, trimiterea de seruri, vaccinuri precum şi medicamente de necesitate urgenţã care sunt dificil de procurat sunt admise în toate cazurile.

ART. XI
Reclamaţii

1. Prin derogare de la articolul 17.3, Arabia Sauditã, Bulgaria, Capul Verde, Egiptul, Gabonul, Teritoriile de dincolo de mare dependente de Regatul Unit, Grecia, Iranul (Rep. Islamicã), Kirghizistanul, Mongolia, Myanmarul, Filipine, Rep. Pop. Dem. Coreeanã, Sudanul, Siria (Rep. Arabã), Ciadul, Turkmenistanul, Ukraina, Uzbekistanul şi Zambia îşi rezervã dreptul de a percepe o taxã de reclamaţie de la clienţii lor pentru trimiterile poştei de scrisori.
2. Prin derogare de la articolul 17.3, Argentina, Austria, Azerbaidjanul, Lituania, Moldova şi Slovacia îşi rezervã dreptul de a percepe o taxã specialã atunci când, cu ocazia unor demersuri întreprinse ca urmare a unei reclamaţii, se dovedeşte cã aceasta a fost neîntemeiatã.
3. Afganistanul, Arabia Sauditã, Bulgaria (Rep.), Capul-Verde, Congo (Rep.), Egiptul, Gabonul, Iranul (Rep. Islamicã), Kirghizistanul, Mongolia, Myanmarul, Uzbekistanul, Sudanul, Surinamul, Siria (Rep Arabã), Turkmenistanul, Ukraina şi Zambia îşi rezervã dreptul de a percepe o taxã de reclamaţie de la clienţii lor pentru colete.
4. Prin derogare de la articolul 17.3, America (Statele Unite), Brazilia şi Panama îşi rezervã dreptul de a percepe de la clienţii sãi o taxã de reclamaţie pentru trimiterile poştei de scrisori şi colete poştale depuse în ţãrile care aplicã acest fel de taxe în concordanţã cu paragrafele 1 pânã la 3 ale acestui articol.

ART. XII
taxe de prezentare la vamã

1. Gabonul îşi rezervã dreptul de a percepe o taxã de prezentare în vamã de la clienţii sãi.
2. Congo şi Zambia îşi rezervã dreptul de a percepe o taxã de prezentare în vamã de la clienţii lor, pentru colete.

ART. XIII
Depunerea în strãinãtate a trimiterilor poştei de scrisori

1. America (Statele Unite), Australia, Austria, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Grecia şi Noua Zeelandã îşi rezervã dreptul de a percepe o taxã, în raport cu costurile de muncã ocazionate, de la orice operator desemnat care, în virtutea articolului 27.4, le retureazã obiecte care, la origine, nu au fost expediate ca trimiteri poştale de serviciile lor.
2. Prin derogare de la articolul 27.4, Canada îşi rezervã dreptul de a percepe de la operatorul desemnat de origine o remuneraţie care sã îi permitã sã recupereze cel puţin costurile care i-au fost ocazionate de prelucrarea unor astfel de trimiteri.
3. Articolul 27.4 autorizeazã operatorul desemnat de destinaţie sã reclame operatorului desemnat de depunere o remuneraţie corespunzãtoare pentru distribuirea de trimiteri din poşta de scrisori depuse în strãinãtate în cantitate mare. Australia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi rezervã dreptul de a limita aceastã platã la suma corespunzãtoare tarifului intern al ţãrii de destinaţie, aplicabil trimiterilor echivalente.
4. Articolul 27.4 autorizeazã operatorul desemnat de destinaţie sã reclame operatorului desemnat de depunere o remuneraţie corespunzãtoare pentru distribuirea trimiterilor poştei de scrisori depuse în strãinãtate în cantitate mare. Urmãtoarele state membre îşi rezervã dreptul sã limiteze aceastã platã la limitele autorizate în Regulament pentru curierul în numãr: America (Statele Unite), Bahamas, Barbados, Brunei Darussalam, China (Rep. Pop.), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Teritoriile de dincolo de mare dependente de Regatul Unit, Grenada, Guiana, India, Malaezia, Nepal, Noua Zeelanda, Olanda, Antilele Olandeze şi Aruba, St. Lucia, Saint-Vincent-şi-Grenadine, Singapore, Sri Lanka, Surinam şi Tailanda.
5. Contrar rezervelor de la 4, urmãtoarele state membre îşi rezervã dreptul de a aplica integral dispoziţiile articolului 27 al Convenţiei curierului primit din ţãrile membre ale Uniunii: Germania, Arabia Sauditã, Argentina, Austria, Benin, Brazilia, Burkina Fasso, Camerun, Cipru, Coasta de Fildeş (Rep.), Danemarca, Egipt, Franţa, Grecia, Guineea, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Luxemburg, Mali, Maroc, Mauritania, Monaco, Norvegia, Portugalia, Senegal, Siria (Rep. Arabã) şi Togo.
6. În scopul aplicãrii articolului 27.4, Germania îşi rezervã dreptul de a solicita ţãrii de depunere a trimiterilor o remuneraţie de o valoare echivalentã celei pe care ea ar primi-o de la ţara în care este rezident expeditorul.
7. În ciuda rezervelor fãcute articolului XIII, China (Rep. Pop.) îşi rezervã dreptul de a limita orice platã pentru distribuţia trimiterilor poştei de scrisori depuse în strãinãtate în cantitate mare, la limitele autorizate de Convenţia UPU şi Regulamentul poştei de scrisori pentru curierul în numãr.

ART. XIV
Cote-pãrţi teritoriale de sosire excepţionale

1. Prin derogare de la articolul 34, Afganistanul îşi rezervã dreptul de a percepe 7,50 DST drept cotã-parte teritorialã de sosire excepţionalã, suplimentarã pe colet.

ART. XV
Tarife speciale

1. America (Statele Unite), Belgia şi Norvegia au posibilitatea de a percepe pentru coletele avion cote-pãrţi teritoriale mai ridicate decât pentru coletele de suprafaţã.
2. Libanul este autorizat sã perceapã pentru colete pânã la 1 kilogram taxa aplicabilã coletelor cântãrind peste 1 pânã la 3 kilograme.
3. Panama (Rep este autorizat sã perceapã 0,20 DST pe kilogram pentru colete de suprafaţã transportate pe cale aerianã (S.A.L) în tranzit.

Drept pentru care Plenipotenţiarii de mai jos au redactat prezentul Protocol, care va avea aceeaşi forţã şi aceeaşi valoare ca şi cum dispoziţiile sale ar fi fost incluse în însuşi textul Convenţiei şi l-au semnat într-un exemplar care va fi înaintat Directorului General al Biroului Internaţional. O copie dupã el va fi predatã fiecãrei pãrţi de Biroul Internaţional al Uniunii Poştale Universale.
Întocmit la Geneva, la 12 august 2008



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016