Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 29 martie 2010  intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind colaborarea dintre fortele aeriene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 29 martie 2010 intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii al Republicii Moldova privind colaborarea dintre fortele aeriene

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 581 din 17 august 2010

Ministerul Apãrãrii Naţionale din România şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, denumite în continuare pãrţi contractante,
dorind sã dezvolte relaţiile de colaborare dintre forţele aeriene ale celor douã pãrţi contractante,
având la bazã principiile şi prevederile Acordului de colaborare dintre Ministerul Apãrãrii Naţionale al României şi Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova, semnat la Chişinãu la 14 decembrie 1992,
au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Scop
Prezentul protocol se încheie în scopul stabilirii cadrului juridic necesar colaborãrii dintre Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene Militare ale Republicii Moldova, în conformitate cu competenţele stipulate în legislaţia celor douã state.
ART. 2
Domenii de colaborare
Colaborarea bilateralã se va realiza în urmãtoarele domenii:
a) informarea reciprocã despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele douã state;
b) schimbul de date radar cu privire la situaţia aerianã;
c) acordarea reciprocã de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele douã state;
d) participarea la activitãţi comune.
ART. 3
Forme de colaborare
Colaborarea dintre pãrţile contractante se va realiza în urmãtoarele forme:
a) organizarea şi realizarea schimbului de informaţii privind zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele douã state;
b) întâlniri periodice ale echipelor de experţi ale forţelor aeriene, pentru analizarea şi soluţionarea problemelor legate de punerea în aplicare a prevederilor prezentului protocol;
c) schimb de experienţã pe linia pregãtirii personalului de specialitate şi a exploatãrii tehnicii de aviaţie şi apãrare antiaerianã;
d) participarea cu observatori şi/sau subunitãţi la aplicaţiile şi exerciţiile organizate de pãrţile contractante;
e) recunoaşterea aerodromurilor de ajutor stabilite de pãrţile contractante;
f) organizarea şi executarea, pe bazã de reciprocitate, a unor activitãţi de recuperare a personalului navigant, folosind facilitãţile militare de care dispun pãrţile contractante.
ART. 4
Structuri care colaboreazã
(1) Pentru organizarea şi coordonarea activitãţilor de colaborare, pãrţile contractante stabilesc urmãtoarele autoritãţi responsabile:
a) pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale din România: Statul Major al Forţelor Aeriene;
b) pentru Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova: Comandamentul Forţe Aeriene.
(2) Pentru aplicarea mãsurilor privind informarea reciprocã cu privire la zborurile aeronavelor militare şi acordarea reciprocã de ajutor echipajelor aeronavelor militare aflate în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele douã state, autoritãţile responsabile stabilesc urmãtoarele puncte de contact:
a) pentru Statul Major al Forţelor Aeriene din România: Componenta Operaţionalã a Forţelor Aeriene - Bucureşti;
b) pentru Comandamentul Forţe Aeriene al Republicii Moldova: Centrul de Operaţii Aeriene - Chişinãu.
ART. 5
Informarea reciprocã
(1) Zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian al celor douã state se executã pe baza reglementãrilor aeronautice internaţionale şi a legislaţiei naţionale a statelor pãrţilor contractante.
(2) Pãrţile contractante se informeazã reciproc, prin punctele de contact, cu privire la aeronavele militare care executã zboruri în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele douã state, fãrã survolarea acesteia, la distanţe mai mici de 10 km pentru avioane şi 5 km pentru elicoptere, la toate înãlţimile de zbor.
(3) Pentru realizarea informãrii se vor preciza: data, ora şi scopul executãrii zborului, zona, traiectul şi înãlţimea de zbor, numãrul şi tipul aeronavelor.
(4) În cazul apariţiei în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele douã state a unor mijloace aeriene sau a unor semnale pe ecranele staţiilor radar care nu pot fi identificate, punctele de contact se informeazã reciproc, iau mãsuri de identificare a acestora şi îşi acordã reciproc sprijin pentru clarificarea situaţiei aeriene.
ART. 6
Schimbul de date radar
(1) Pãrţile contractante se obligã sã întreprindã demersurile necesare pentru interconectarea sistemelor de radiolocaţie şi realizarea schimbului de date radar.
(2) Procedurile care vor fi folosite la realizarea schimbului de date vor fi stabilite de comun acord de cãtre autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante şi vor fi cuprinse într-un plan, special destinat acestui scop.
ART. 7
Acordarea de ajutor reciproc
(1) În cazul apariţiei unor situaţii de forţã majorã la bordul aeronavelor militare aflate în zbor în apropierea frontierei dintre cele douã state, pãrţile contractante asigurã, la cerere, prin punctele de contact, predarea-primirea dirijãrii aeronavelor respective şi aterizarea acestora pe unul dintre aerodromurile militare de ajutor.
(2) Aerodromurile militare de ajutor vor fi stabilite, de comun acord, de cãtre autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante.
(3) Pentru predarea-primirea dirijãrii aeronavelor, punctul de contact al autoritãţii responsabile a cãrei aeronavã se aflã în pericol va comunica urmãtoarele date: poziţia în care se aflã aeronava, tipul aeronavei, înãlţimea şi direcţia de zbor, indicativul pilotului, natura pericolului, timpul de zbor calculat pânã la consumarea combustibilului şi ultimul ordin de dirijare transmis.
(4) Autoritatea responsabilã pe teritoriul cãreia aterizeazã aeronava aflatã în pericol va asigura paza acesteia şi va acorda ajutor echipajului.
(5) Autoritãţile responsabile vor organiza şi vor desfãşura, anual, activitãţi de recunoaştere de cãtre personalul navigant a aerodromurilor de ajutor stabilite, cu aeronave militare.
ART. 8
Cãutarea şi salvarea aeronavelor
(1) Pãrţile contractante organizeazã, pe teritoriul statului propriu, serviciul de cãutare-salvare.
(2) În cazul producerii unor catastrofe sau accidente de zbor în care sunt implicate aeronavele militare ale uneia dintre pãrţile contractante pe teritoriul statului celeilalte pãrţi contractante, aceasta din urmã va iniţia operaţiuni de cãutare-salvare, va desfãşura activitãţi specifice pentru salvarea vieţii personalului, prevenirea amplificãrii daunelor şi conservarea dovezilor materiale.
ART. 9
Activitãţile comune
(1) Anual, în şedinţele de lucru organizate alternativ în România şi în Republica Moldova, autoritãţile responsabile ale pãrţilor contractante vor analiza modul de îndeplinire a prevederilor prezentului protocol şi vor propune activitãţi care sã fie incluse în Planul bilateral de cooperare pentru anul urmãtor.
(2) Propunerile de activitãţi comune vor cuprinde: schimb de experienţã pe linia pregãtirii personalului de specialitate şi a exploatãrii tehnicii de aviaţie şi apãrare antiaerianã, participarea cu observatori şi/sau subunitãţi la aplicaţiile şi exerciţiile organizate de pãrţile contractante, recunoaşterea aerodromurilor de ajutor, participarea la activitãţi de recuperare a personalului navigant.
ART. 10
Legãturile de transmisiuni
(1) Pentru asigurarea colaborãrii, pãrţile contractante vor organiza şi vor realiza legãturi fir şi radio.
(2) Între punctele de contact ale autoritãţilor responsabile se va realiza o legãturã fir directã. Zilnic, la orele 05,00 şi 17,00 GMT, punctele de contact vor verifica funcţionarea acestei legãturi. Apelurile vor fi iniţiate prin grija şefilor turelor de serviciu din punctele de contact, în zilele pare de cãtre partea contractantã românã, iar în zilele impare de cãtre partea contractantã moldoveanã.
(3) În cazul întreruperii circuitului fir direct destinat colaborãrii, vor fi utilizate legãturile de telecomunicaţii internaţionale instalate la punctele de contact.
(4) Detaliile privind organizarea legãturilor de transmisiuni, numerele de apel şi caracteristicile de lucru ale mijloacelor utilizate vor fi incluse în Dispoziţia comunã de transmisiuni încheiatã între pãrţile contractante, care va putea fi actualizatã, la nevoie, prin consultãri între structurile de specialitate.
(5) Schimbul de date şi informaţii privind aplicarea prezentului protocol se va face în limba pãrţilor contractante.
ART. 11
Soluţionarea divergenţelor
Orice divergenţã cu privire la interpretarea sau aplicarea prevederilor prezentului protocol va fi soluţionatã prin consultãri între pãrţile contractante.
ART. 12
Dispoziţii finale
(1) Prezentul protocol va intra în vigoare la data primirii ultimei notificãri prin care pãrţile contractante îşi vor comunica, în scris, reciproc, cã au fost îndeplinite procedurile legale interne necesare pentru intrarea în vigoare a protocolului.
(2) Prezentul protocol se încheie pentru o perioadã de 5 ani şi se va prelungi automat pentru noi perioade de câte 5 ani, dacã nu este denunţat de niciuna dintre pãrţile contractante. Prezentul protocol poate fi denunţat de oricare dintre pãrţile contractante. Denunţarea va produce efecte dupã 6 luni de la data primirii de cãtre cealaltã parte contractantã a notificãrii prin care se exprimã intenţia de denunţare.
(3) Fiecare parte contractantã poate propune, în orice moment, amendamente la prezentul protocol. Amendamentele convenite vor intra în vigoare în conformitate cu alin. (1) şi vor constitui parte integrantã a acestui protocol.

Semnat la Bucureşti la 29 martie 2010, în douã exemplare originale.

Pentru
Ministerul Apãrãrii Naţionale din România,
Gabriel Oprea,
ministrul apãrãrii naţionale

Pentru
Ministerul Apãrãrii al Republicii Moldova,
Vitalie Marinuţã,
ministrul apãrãrii

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016