Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 26 februarie 2001  privind extinderea Uniunii Europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 26 februarie 2001 privind extinderea Uniunii Europene

ÎNALTELE PĂRŢI CONTRACTANTE
ADOPTĂ dispoziţiile urmãtoare, care se anexeazã la Tratatul privind Uniunea Europeanã şi la Tratatele de instituire a Comunitãţilor Europene:

ART. 1
Abrogarea protocolului privind instituţiile
Protocolul privind instituţiile în perspectiva extinderii Uniunii Europene, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeanã şi la Tratatele de instituire a Comunitãţilor Europene se abrogã.
ART. 2
Dispoziţii privind Parlamentul European
(1) La data de 1 ianuarie 2004, cu intrare în vigoare de la începutul legislaturii 2004-2009, la articolul 190 alineatul (2), primul paragraf din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi la articolul 108 alineatul (2), primul paragraf din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"Numãrul de reprezentanţi aleşi în fiecare stat membru se stabileşte dupã cum urmeazã:

Belgia 22
Danemarca 13
Germania 99
Grecia 22
Spania 50
Franţa 72
Irlanda 12
Italia 72
Luxemburg 6
Olanda 25
Austria 17
Portugalia 22
Finlanda 13
Suedia 18
Regatul Unit 72"

(2) Fãrã a aduce atingere alineatului (3), numãrul total al reprezentanţilor în Parlamentul European pentru legislatura 2004-2009 este egal cu numãrul de reprezentanţi menţionat la articolul 190 alineatul (2) din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi la articolul 108 alin (2) din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice, la care se adaugã numãrul reprezentanţilor noilor state membre care rezultã din tratatele de aderare semnate cel mai târziu la 1 ianuarie 2004.
(3) În cazul în care numãrul total de membri menţionat la alineatul (2) este mai mic de şapte sute treizeci şi doi se aplicã o corecţie proporţionalã numãrului de reprezentanţi care urmeazã sã fie aleşi în fiecare stat membru, astfel încât numãrul total sã fie cât mai aproape de şapte sute treizeci şi doi, fãrã ca aceastã corecţie sã conducã la un numãr de reprezentanţi aleşi în fiecare stat membru mai mare decât cel prevãzut la articolul 190 alineatul (2), din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi la articolul 108 alineatul (2) din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice pentru legislatura 1999-2004.
Consiliul adoptã o decizie în acest sens.
(4) Prin derogare de la articolul 189 al doilea paragraf din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi de la articolul 107 al doilea paragraf din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice, în cazul intrãrii în vigoare a unor tratate de aderare dupã adoptarea deciziei Consiliului prevãzute la alineatul (3) al doilea paragraf din prezentul articol, numãrul de membri în Parlamentul European poate depãşi temporar cifra de şapte sute treizeci şi doi în perioada de aplicare a acestei decizii. Corecţia menţionatã la alineatul (3) primul paragraf din prezentul articol se aplicã şi numãrului de reprezentanţi care urmeazã sã fie aleşi în statele membre în cauzã.
ART. 3
Dispoziţii privind ponderarea voturilor în Consiliu
(1) La data de 1 ianuarie 2005:
(a) la articolul 205 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi la articolul 118 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice:
(i) alineatul (2) se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(2) În cazul acelor hotãrâri ale Consiliului care necesitã o majoritate calificatã, voturile membrilor se pondereazã dupã cum urmeazã:

Belgia 12
Danemarca 7
Germania 29
Grecia 12
Spania 27
Franţa 29
Irlanda 7
Italia 29
Luxemburg 4
Olanda 13
Austria 10
Portugalia 12
Finlanda 7
Suedia 10
Regatul Unit 29

Hotãrârile Consiliului se considerã adoptate în cazul în care întrunesc cel puţin o sutã şaizeci şi nouã de voturi, exprimând votul favorabil al majoritãţii membrilor, caz în care, în temeiul prezentului tratat, acestea trebuie adoptate la propunerea Comisiei.
În celelalte cazuri, hotãrârile se considerã adoptate în cazul în care întrunesc cel puţin o sutã şaizeci şi nouã de voturi, exprimând votul favorabil a cel puţin douã treimi dintre membri."
(ii) se adaugã urmãtorul alineat (4):
"(4) În cazul în care o decizie trebuie adoptatã de Consiliu cu majoritate calificatã, un membru al Consiliului poate cere sã se verifice dacã statele membre care alcãtuiesc majoritatea calificatã reprezintã cel puţin 62% din populaţia totalã a Uniunii. În cazul în care se dovedeşte cã aceastã condiţie nu este îndeplinitã, decizia în cauzã nu este adoptatã."
(b) La articolul 23 alineatul (2), paragraful al treilea din Tratatul privind Uniunea Europeanã se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"Voturile membrilor Consiliului se pondereazã în conformitate cu articolul 205 alineatul (2) din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene. Pentru a fi adoptate, deciziile trebuie sã întruneascã cel puţin o sutã şaizeci şi nouã de voturi exprimate de cel puţin douã treimi din membri. În cazul în care o decizie trebuie adoptatã de Consiliu cu majoritate calificatã, un membru al Consiliului poate cere sã se verifice dacã statele membre care alcãtuiesc majoritatea calificatã reprezintã cel puţin 62% din populaţia totalã a Uniunii. În cazul în care se dovedeşte cã aceastã condiţie nu este îndeplinitã, decizia în cauzã nu este adoptatã."
(c) La articolul 34 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeanã se înlocuieşte cu urmãtorul text:
"(3) În cazul acelor hotãrâri ale Consiliului care necesitã o majoritate calificatã, voturile membrilor se pondereazã potrivit articolului 205 alineatul (2) din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene; hotãrârile se adoptã în cazul în care au întrunit cel puţin o sutã şaizeci şi nouã de voturi favorabile exprimate de cel puţin douã treimi dintre membri. În cazul în care o decizie trebuie adoptatã de Consiliu cu majoritate calificatã, un membru al Consiliului poate cere sã se verifice dacã statele membre care alcãtuiesc majoritatea calificatã reprezintã cel puţin 62% din populaţia totalã a Uniunii. În cazul în care se dovedeşte cã aceastã condiţie nu este îndeplinitã, decizia în cauzã nu este adoptatã."
(2) În momentul fiecãrei aderãri, pragul menţionat la articolul 205 alineatul (2) al doilea paragraf din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi la articolul 118 alineatul (2) al doilea paragraf din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice este calculat în aşa fel încât pragul majoritãţii calificate exprimate în voturi sã nu depãşeascã pragul care rezultã din tabelul prevãzut de Declaraţia privind extinderea Uniunii Europene, inclusã în Actul final al Conferinţei care a adoptat Tratatul de la Nisa.
ART. 4
Dispoziţii privind Comisia
(1) La data de 1 ianuarie 2005, cu intrare în vigoare de la data intrãrii în funcţie a primei Comisii ulterioare acestei date, alineatul (1) din articolul 213 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi alineatul (1) din articolul 126 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice se înlocuiesc cu urmãtorul text:
"(1) Membrii Comisiei sunt aleşi pe baza competenţei lor generale şi oferã toate garanţiile de independenţã.
Comisia este formatã din câte un cetãţean al fiecãrui stat membru.
Numãrul de membri ai Comisiei poate fi modificat de Consiliu, care hotãrãşte în unanimitate."
(2) În cazul în care Uniunea va avea 27 de state membre, alineatul (1) din articolul 213 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene şi alineatul (1) din articolul 126 din Tratatul de instituire a Comunitãţii Europene a Energiei Atomice se înlocuiesc cu urmãtorul text:
"(1) Membrii Comisiei sunt aleşi pe baza competenţei lor generale şi oferã toate garanţiile de independenţã.
Numãrul de membri ai Comisiei este mai mic decât numãrul statelor membre. Membrii Comisiei sunt aleşi prin rotaţie, bazatã pe principiul egalitãţii, ale cãrei modalitãţi de aplicare se stabilesc de Consiliu, care hotãrãşte în unanimitate.
Numãrul de membri ai Comisiei se stabileşte de Consiliu, care hotãrãşte în unanimitate."
Aceastã modificare se aplicã de la data intrãrii în funcţie a primei Comisii ulterioare datei aderãrii celui de-al douãzeci şi şaptelea stat membru al Uniunii.
(3) Dupã aderarea celui de-al douãzeci şi şaptelea stat membru al Uniunii, Consiliul, hotãrând în unanimitate, adoptã:
- numãrul de membri ai Comisiei;
- metodele sistemului de rotaţie bazat pe principiul egalitãţii incluzând totalitatea criteriilor şi regulilor necesare pentru stabilirea automatã a alcãtuirii colegiilor succesive, în temeiul principiilor urmãtoare:
(a) statele membre sunt tratate pe criterii de deplinã egalitate în ceea ce priveşte stabilirea succesiunii şi a perioadei de timp în care cetãţenii lor sunt membri ai Comisiei; în consecinţã, diferenţa dintre numãrul total de mandate deţinute de cetãţenii oricãror douã state membre date nu poate fi niciodatã mai mare de unu;
(b) sub rezerva literei (a), fiecare dintre colegiile succesive se constituie în aşa fel încât sã reflecte în mod satisfãcãtor diversitatea demograficã şi geograficã a ansamblului statelor membre ale Uniunii.
(4) Orice stat care aderã la Uniune are dreptul ca, în momentul aderãrii, un cetãţean al sãu sã fie membru al Comisiei pânã când se aplicã dispoziţiile alineatului (2).
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016