Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 24 martie 1997  intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul transporturilor militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 24 martie 1997 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul transporturilor militare

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 142 din 7 aprilie 1999

    Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, denumite în continuare părţi contractante,
    în scopul dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre armatele celor două state în domeniul transporturilor militare,
    au convenit următoarele:

    ART. 1
    (1) Prezentul protocol se referă la problemele privind transporturile militare pe căile ferate sau rutiere şi executarea acestora între cele două părţi contractante, precum şi în tranzit.
    Prin transport militar, în sensul prezentului protocol, se înţelege unitatea, subunitatea, formatiunea, grupul de militari, tehnica militară sau materiale ale armatei care se transportă cu mijloace din parcul public sau proprii şi care poartă indicativ.
    (2) Transporturile militare pe teritoriul celor două state se execută cu respectarea convenţiilor internaţionale şi a reglementărilor interne în acest domeniu.
    (3) Transporturile se vor executa în următoarele direcţii:
    a) din România în Republica Moldova sau sub forma de tranzit prin teritoriul celor două state;
    b) din Republica Moldova în România sau sub forma de tranzit prin teritoriul celor două state.
    Părţile contractante colaborează în executarea tranzitarii transporturilor militare aparţinând altor state.
    (4) Instituţiile care soluţionează problemele de transporturi militare necesare armatei sunt:
    - din România - Secţia Transporturi Militare din Statul Major General al Armatei României;
    - din Republica Moldova - Secţia Transporturi şi Comunicaţii Militare a Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.
    (5) Coordonarea transporturilor de armament, tehnica militară, piese de schimb şi de alte bunuri materiale rezultate din contractele de import-export se va realiza de către:
    - din partea română - Regia Autonomă "Romtehnica";
    - din partea moldovenească - Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
    (6) În executarea transporturilor cele două părţi contractante vor ţine o legătură directă, folosind mijloacele existente.
    ART. 2
    Organizarea transporturilor militare ce urmează a fi executate în interesul părţilor contractante se realizează pe baza instrumentelor juridice bilaterale în vigoare, cu excepţia problemelor care se vor rezolva în baza prezentului protocol.
    ART. 3
    (1) Planificarea, organizarea şi conducerea execuţiei transporturilor militare vor fi efectuate de către instituţiile menţionate la art. 1 alin. (4) şi (5).
    (2) Solicitarile referitoare la planificarea transporturilor militare vor fi remise de către instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (5) către autorităţile însărcinate cu executarea acestora numai după ce au fost discutate şi convenite problemele de organizare a transporturilor care se execută pe teritoriul statului vecin.
    (3) Planificarea transporturilor militare destinate uneia dintre părţile contractante sau în tranzit va fi înaintată instituţiilor prevăzute la art. 1 alin. (4) prin ataşatul militar al Ambasadei României la Chişinău, respectiv al Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti, până la data de 20 a lunii pentru luna următoare, astfel încât să se poată organiza executarea acestora.
    (4) Confirmarea planului de transport de către partea contractantă destinatară se va face cel târziu cu 48 de ore înaintea începerii transportului. Confirmarea va conţine date privind mânuirea transporturilor, ordinea executării cererilor, permisul de rută pentru transporturile militare rutiere cu depăşiri de limite masice şi/sau de gabarit, care va fi obţinut, în prealabil, de la administratorul reţelei rutiere, prevedere valabilă şi pentru parcurgerea traseelor pe teritoriul propriu fiecărei părţi contractante.
    ART. 4
    (1) La executarea transporturilor militare din România în Republica Moldova şi din Republica Moldova în România se vor folosi:
    a) staţiile de cale ferată Cristeşti Jijia-Ungheni pentru transporturile militare feroviare;
    b) punctele de control Albita-Leuseni şi Sculeni-Sculeni pentru transporturile militare rutiere.
    (2) Controlul vamal al transportului, la trecerea acestuia din România în Republica Moldova şi din Republica Moldova în România, se execută de către autorităţile competente, cu respectarea legislaţiei în vigoare în cele două state.
    ART. 5
    Transbordarea încărcăturilor sau transpunerea transporturilor militare feroviare se efectuează în staţiile Cristeşti Jijia sau Socola din România şi Ungheni din Republica Moldova, conform înţelegerilor convenite între cele două administraţii feroviare şi procesului tehnologic al activităţii staţiilor respective.
    ART. 6
    (1) Luarea în primire a transporturilor militare se execută de către:
    - garda părţii contractante romane în staţia de cale ferată Ungheni, pentru transporturile militare feroviare, şi în punctele de control Leuşeni sau Sculeni, pentru transporturile militare rutiere, atunci când urmează să păzească transporturile pe teritoriul României;
    - garda părţii contractante moldoveneşti în staţia de cale ferată Cristeşti Jijia, pentru transporturile militare feroviare, şi în punctele de control Albiţa sau Sculeni, pentru transporturile militare rutiere, atunci când urmează să păzească transporturile pe teritoriul Republicii Moldova.
    (2) Prin gardă se înţelege subunitatea înarmată însărcinata de către fiecare parte contractantă cu paza şi apărarea transporturilor militare de la luarea în primire şi până la predarea acestora.
    (3) Asigurarea materială a gărzii se face de către autorităţile însărcinate cu transporturile militare ale fiecărei părţi contractante.
    (4) Personalul gărzii îşi execută misiunea conform prevederilor legale în vigoare în armata ţării din care face parte.
    (5) Personalul gărzii însoţitoare poartă întreaga răspundere pentru integritatea şi securitatea încărcăturii pe tot parcursul pe care se efectuează deplasarea.
    ART. 7
    Pe timpul executării misiunii personalul gărzii transporturilor militare este obligat să respecte legislaţia statului primitor.
    ART. 8
    (1) Transportul armamentului, al muniţiei, al materialelor explozive, nucleare şi chimice periculoase se va face cu respectarea prevederilor acordurilor internaţionale la care cele două părţi contractante participă. Pe teritoriul sau fiecare parte contractantă va respecta prevederile legislaţiei naţionale, instrucţiunile şi normele proprii referitoare la manipularea şi transportul acestora.
    (2) Tehnica militară îmbarcată pe vagoane sau în autovehicule se transportă cu un stoc minim de carburanţi.
    ART. 9
    (1) În cazul în care, în timpul transportului, pe reţeaua feroviară sau rutieră a celor două părţi contractante apar situaţii care impun rearanjarea încărcăturii pe vagoane sau în autovehicule, repararea unor vagoane sau autovehicule, transbordarea mărfurilor pe alte mijloace de transport sau alte operaţiuni, din care cauză nu se mai poate continua deplasarea, întregul transport se va reţine până la efectuarea remedierilor necesare.
    (2) Efectuarea operaţiunilor de rearanjare a încărcăturii, de reparare a mijloacelor de transport, de transbordare a mărfurilor sau a altor operaţiuni care au impus oprirea transporturilor militare se realizează pe baza de convenţie încheiată între instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (4) sau (5), după caz, din prezentul protocol şi administraţiile feroviare sau rutiere respective, în care se va stabili şi durata maximă a remedierilor.
    (3) Plata chiriei pentru mijloacele de transport staţionate din aceste cauze se va face potrivit înţelegerilor existente între cele două administraţii feroviare sau rutiere.
    (4) În cazul producerii unor evenimente deosebite în timpul executării transporturilor, părţile contractante asigura paza materialelor (mijloacelor) si, la cerere, participă la lichidarea urmărilor acestora.
    ART. 10
    (1) Paza transporturilor militare de la staţia de intrare până la staţia de ieşire se face pe baza unei solicitări prealabile.
    (2) Solicitarea se face în scris (fax, telex) cu 7-10 zile înainte de data planificata pentru execuţie, iar confirmarea se face în 48 de ore de la primirea solicitării. Solicitarea prealabilă scrisă se face de către instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (5) din prezentul protocol.
    (3) Renunţarea la solicitare sau modificarea conţinutului acesteia se poate face în scris (fax, telex) de către instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (5), cu cel puţin 72 de ore înainte de data planificată pentru executarea transportului.
    (4) Instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (5) comunică în scris (fax, telex) atât organelor militare, cât şi celor feroviare din cele două ţări date despre apropierea transporturilor, cu cel puţin 24 de ore înainte de sosirea acestora.
    ART. 11
    Plata transporturilor militare, a cheltuielilor privind paza şi insotirea acestora, precum şi a altor cheltuieli prilejuite de efectuarea unor servicii pentru executarea transporturilor militare se efectuează în conformitate cu convenţiile încheiate între instituţiile prevăzute la art. 1 alin. (5) din prezentul protocol şi administraţiile căilor ferate sau rutiere din statele respective.
    ART. 12
    Orice diferende privind interpretarea sau aplicarea prezentului protocol vor fi soluţionate pe cale amiabilă între părţile contractante, fără a fi supuse unor instanţe internaţionale sau unor terţe părţi.
    ART. 13
    (1) Prezentul protocol se încheie pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii pe noi perioade de câte 5 ani, dacă nici una dintre părţile contractante nu va informa, în scris, cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate respective, cealaltă parte contractantă despre intenţia sa privind încetarea valabilităţii prezentului protocol.
    Protocolul îşi pierde valabilitatea după 6 luni de la denunţarea acestuia de către una dintre părţile contractante.
    (2) Prezentul protocol intră în vigoare la data ultimei notificări prin care părţile contractante îşi comunica reciproc îndeplinirea cerinţelor legale interne pentru intrarea lui în vigoare.
    (3) Modificarea prezentului protocol se poate face în urma unei înţelegeri comune între părţile contractante. Aceste modificări vor constitui parte componentă a prezentului protocol şi vor intra în vigoare conform prevederilor alin. (2) al acestui articol.
    Anexele nr. 1-4 la prezentul protocol (modelele autorizaţiei de trecere în şi din Republica Moldova, împuternicirii pentru comandantul gărzii, tabelului nominal cuprinzând militarii din compunerea gărzii, precum şi modelul actului de predare-primire a transportului) fac parte integrantă din acesta.

    Semnat la Bucureşti la data de 24 iulie 1997, în doua exemplare originale, ambele texte fiind egal autentice.

                           Pentru Guvernul României,
                                 Victor Babiuc,
                               ministrul apărării
                                   naţionale

                           Pentru Guvernul Republicii
                                    Moldova,
                                 Valeriu Pasat,
                               ministrul apărării

    ANEXA 1


                                  AUTORIZAŢIE
                de trecere din România în Republica Moldova şi
                       din Republica Moldova în România

Documentul este personal şi netransmisibil.
Orice corectură, adăugare sau ştersătură
este strict interzisă şi produce anularea
documentului. Nr. ..... din ..............

       ┌--------------┐ Prezenta autorizaţie este
       | | valabilă de la ..........
       | Loc | pana la ............. .
       | pentru | Militarul trece din România
       | fotografie | în Republica Moldova şi din
       | | Republica Moldova în România
       └--------------┘ prin ......................,
                                               cu armamentul seria .......
                                               nr. ...... şi cu .... cartuşe.
      ............................,
      (gradul, numele şi prenumele) Directorul Direcţiei poliţie
                                                   de frontiera,

născut la ..................., ........................
are dreptul să treacă din România în Republica (semnătura şi ştampila)
Moldova şi din Republica Moldova în România
prin:
a) staţiile de cale ferată ...................
b) punctele de control ....................... ┌-----------------------┐
.............................................. | |
pentru predarea-primirea transporturilor militare. └-----------------------┘
                                                     (ştampila punctului de
                                                     control pentru trecerea
                                                         frontierei)



    ANEXA 2

                                 ÎMPUTERNICIRE

    Prin prezenta se împuterniceşte domnul ...(gradul, numele şi prenumele)....
pentru a primi în staţia .....................................................
transportul militar nr. ............, compus din: ............................
şi pentru a asigura paza şi însoţirea transportului militar pe timpul
tranzitului pe teritoriul României până la staţia de destinaţie................

            Comandantul, ┌-------------------┐
       ..................... | |
      (semnătura şi ştampila) └-------------------┘
                                            (ştampila punctului
                                            Poliţie de frontieră)

    Documentul este personal şi netransmisibil. Orice corectură, adăugare sau
ştersătură este strict interzisă şi produce anularea documentului.



    ANEXA 3


                                 TABEL NOMINAL
         cuprinzând militarii din compunerea garzii de paza şi însoţire
          a transportului militar nr. ....... din staţia ..............
                      la staţia .............. şi retur

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Numele şi Numărul şi seria
crt. prenumele militarului Gradul documentului de identitate Observaţii
-------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------

         Comandantul U.M.,
      ......................
      (semnătura şi ştampila)


                Vizat, Vizat,
   Şeful staţiei de imbarcare (de intrare). Şeful staţiei de ieşire.
         ...................... ........................
         (semnătura şi ştampila) (semnătura şi ştampila)



    ANEXA 4

                                     ACTUL
            de predare-primire a transportului militar nr. ........

    Întocmit la data de .......................................... în staţia
de predare-primire.....(denumirea staţiei)...................................
    Comandantul gărzii înarmate ........(gradul, numele şi prenumele)..........
predă, iar comandantul gărzii înarmate ....(gradul, numele şi prenumele).......
primeşte transportul militar nr. ...................., compus din .............
............................................................................. .
    În cadrul transportului militar nr. ............. se predau următoarele
mijloace de transport:

-------------------------------------------------------------------------------
Nr. Numărul mijlocului Felul mijlocului Numărul Numărul Observaţii
crt. de transport de transport de osii plumburilor
                                                         şi starea
                                                           lor
-------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------
    La predare-primire s-au constatat următoarele:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    Am predat transportul militar Am primit transportul militar
         nr. .......... . nr. ........... .
        Comandantul gărzii, Comandantul gărzii,
       .................... ......................
           (semnătura) (semnătura)


                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016