Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 23 iunie 1971  Între Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor din Republica Socialistă România şi Ministerul Agriculturii şi Resurselor Naturale din Republica Cipru, privind aplicarea articolului 1 al Convenţiei sanitar-veterinare dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Cipru*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROTOCOL din 23 iunie 1971 Între Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor din Republica Socialistă România şi Ministerul Agriculturii şi Resurselor Naturale din Republica Cipru, privind aplicarea articolului 1 al Convenţiei sanitar-veterinare dintre guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Cipru*)

EMITENT: Consiliul de Miniştri
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 60 din 24 mai 1972
    *) Traducere
    I. Dispoziţiile articolului 1 al Convenţiei sanitar-veterinare încheiate la Nicosia între guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Cipru şi ale prezentului protocol se aplică următoarelor animale vii şi produse de origine animala:
    - ecvidee domestice şi sălbatice;
    – rumegatoare şi porcine domestice şi sălbatice;
    – carnivore domestice şi sălbatice;
    – rozatoare domestice şi sălbatice;
    – fazani, potirnichi, porumbei domestici;
    – păsări vii;
    – peşti şi icre de peste, broaste, melci;
    – carne, organe şi măruntaie comestibile, provenite de la animale din speciile bovina, cabalina, porcina, ovina şi caprina;
    – păsări tăiate, măruntaie de păsări şi preparatele lor refrigerate, congelate, conservate prin frig sau printr-un procedeu autorizat;
    – fulgi, pene, coarne, copite, unghii, mate şi par de animal.
    Animalele vii şi produsele de origine animala, nespecificate în prezentul protocol, rămîn supuse reglementărilor fiecărei părţi contractante.

    II. Punctele vamale autorizate pentru controlul sanitar-veterinar al animalelor şi produselor specificate în prezentul protocol sînt desemnate de fiecare parte contractantă.
    III. Bovideele, indiferent de destinaţia lor, vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 1.
    Acest certificat poate fi colectiv pentru animalele din aceasta specie destinate macelariei; acestea vor fi identificate cu ajutorul unei mărci la ureche, purtînd primele trei litere ale denumirii tarii de origine şi un număr de ordine.
    Caracteristicile acestei mărci vor fi menţionate în certificat, fără sa mai fie necesară precizarea semnalmentelor animalelor.

    IV. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru creştere vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
    Acest certificat poate fi colectiv; el trebuie să redea caracteristicile marcilor, făcute fie prin tatuaj la ureche, fie prin prinderea la ureche a unei plăci, purtînd un număr.

    V. Bovinele, ovinele, caprinele şi porcinele pentru macelarie vor fi însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3; acest certificat poate fi colectiv.
    Aceste animale sînt marcate conform condiţiilor prevăzute în paragraful precedent, caracteristicile marcilor fiind reproduse în certificat.

    VI. Rumegatoarele şi porcinele sălbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar care va atesta ca acestea sînt sanatoase şi provin dintr-o localitate care de cel puţin 6 săptămâni este:
    1. indemna de boli contagioase ale speciei;
    2. situata la o distanta de peste 20 km de orice focar de febra aftoasa şi pesta porcina, ultima condiţie fiind necesară numai pentru porcinele sălbatice.
    Acest certificat nu va putea fi eliberat cu mai mult de 3 zile înainte de expedierea animalelor.


    VII. Rozatoarele domestice şi sălbatice vor fi însoţite de un certificat sanitar atestant ca sînt sanatoase.
    Acest certificat va trebui sa precizeze, printre altele:
    - pentru iepurii de casa: ca provin dintr-o localitate indemna de mixomatoza şi de tularemie;
    – pentru iepurii salbatici; ca au fost prinsi într-o localitate indemna de tularemie de cel puţin 6 luni şi imprejurul căreia, pe o raza de 30 km, în aceeaşi perioadă, nu s-a constatat aceasta boala.

    Modelul certificatului figurează în anexa nr. 4.
    Fiecare iepure salbatic trebuie să aibă marcate la ureche (prin tatuare sau placuta) literele folosite pentru identificarea vehiculelor automobile ale tarii de origine în circulaţie internationala.

    VIII. (1) Fazanii şi potirnichile vor fi însoţite de un certificat eliberat, cu cel mult 3 zile înainte de expedierea lor, de medicul veterinar al tarii exportatoare, care răspunde de carantina pasarilor; acest document este conform modelului specificat în anexa nr. 5.
    (2) Centrele de depozitare trebuie să fie construite, echipate şi supravegheate în asa fel încît să se poată efectua un control sanitar eficace; în special în timpul carantinei, lotul va fi frecvent vizitat de un medic veterinar desemnat oficial de serviciul veterinar central al tarii exportatoare.
    Fiecare cadavru, în perioada de depozitare a vânatului, va trebui să fie examinat de un laborator specializat sau de la o secţie specializată a unui laborator de diagnostic.
    În cazul cînd la una dintre păsările în carantina se constata o maladie infectioasa sau parazitara cu caracter contagios, în special pseudopesta aviara (boala Newcastle), tot lotul pasarilor de vanat va trebui să fie retras de la export.
    Medicul veterinar care răspunde de carantina va trebui sa urmărească retragerea de la export a oricărei păsări care prezintă o stare de slabire, chiar uşoară.


    IX. Carnea, organele, grasimile şi maruntaiele comestibile, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig, de la solipede domestice şi animale domestice din speciile bovina, ovina şi porcina, trebuie să fi fost preparate în abatoare sau frigorifere autorizate pentru export. Sînt considerate organe comestibile; creieri, inimi, ficati, spline, limbi, picioare, cozi, rinichi, stomacuri, burti, ghinduri, capete, iar pentru specia porcina şi sangele.
    Sînt considerate măruntaie: intestinele, tendoanele şi nervii, pentru toate speciile menţionate mai sus, precum şi sangele, cu excepţia sângelui de porc.
    Condiţiile de autorizare a abatoarelor sînt specificate în anexa nr. 6. Produsele specificate mai sus trebuie să fi fost supuse unui control asigurat de medici veterinari oficiali, potrivit modalităţilor prevăzute în anexa nr. 7.
    Animalele de la care s-au obţinut aceste produse nu trebuie să fi fost importate dintr-o ţara pentru care partea contractantă destinată nu autoriza intrarea animalelor pe teritoriul sau.
    De asemenea, animalele nu trebuie să fi fost supuse unui tratament cu produse de natura sa afecteze calitatea carnii, ca: tiroostatice, antibiotice, cestrogene, (în alte scopuri decât cele terapeutice) şi conservante.
    Seroasele nu trebuie să prezinte nici o urma de zgirietura sau razuiala, cu excepţia acelora necesitate de scoaterea grasimii de prisos şi, în acest caz, locul de unde a fost scoasa grasimea trebuie să poarte ştampila inspecţiei veterinare; nu trebuie să fi efectuat nici un fel de incizie decât aceea necesitata de inspecţie; ganglionii limfatici nu trebuie să fi fost ridicati.
    Ştampila serviciului veterinar al abatorului de origine trebuie să fie conformă prescripţiilor prevăzute în anexa nr. 8, care determina, printre altele, condiţiile în care ea trebuie să fie aplicată. Pe toate organele se va aplica ştampila cu cerneala.
    În afară de aceasta, ştampila va trebui să fie aplicată, cu cerneala, pe o eticheta, fixată în mod vizibil pe ambalaj şi pe un duplicat al acesteia, aşezat în interiorul ambalajului.
    Carnea speciilor indicate în prezentul articol trebuie să se prezinte:
    - pentru porci: în carcase tăiate în jumătăţi: totuşi, se pot importa separat sferturi, jamboane întregi cu os şi spete întregi cu os, precum şi bucăţi din regiunea dorso-lombara cu os, slanina şi piepti, cantarind peste 3 kg:
    – pentru alte specii: în carcase jupuite, întregi sau tăiate în jumătăţi sau sferturi:

    Bucăţile mai mici decât jumatatile şi sferturile şi carnea dezosata a animalelor din speciile bovina, ovina, caprina şi porcina vor putea fi exportate dacă satisfac, printre altele, condiţiile prevăzute în anexa nr. 9.
    Carnea, organele, grasimile şi maruntaiele proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig trebuie să fie însoţite de un certificat sanitar, conform modelului prevăzut în anexa nr. 10; pentru cele care provin din speciile bovina, ovina, caprina, porcina, textul acestui document se completează cu o dovadă certificând ca produsele respective au fost obţinute de la animale care nu provin dintr-o localitate pusă sub interdicţie pentru febra aftoasa şi, în afară de aceasta, de pesta porcina, dacă este vorba de porcine.

    X. Păsările tăiate, maruntaiele şi grasimea lor, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate prin frig, trebuie să fi fost preparate în abatoare autorizate, conform normelor indicate în anexa nr. 11. Aceste produse, precum şi iepurii domestici, trebuie să fie însoţite de un certificat conform modelului indicat în anexa nr. 11.
    XI. Produsele şi grasimele alimentare, altele decât cele prezentate în stare proaspăta, refrigerata, congelata sau conservată prin frig, conservele şi preparatele pe bază de carne şi de măruntaie şi extrasele din carne trebuie să fie însoţite de un certificat sanitar conform modelului indicat în anexa nr. 13.
    Certificatul trebuie să fie completat cu atestarea ca produsele au fost preparate de la animale care nu provin dintr-o localitate pusă sub interdicţie pentru febra aftoasa şi, în afară de aceasta, de pesta porcina, dacă este vorba de produse provenite de la porci, pentru următoarele articole:
    - carnati sau produse de carne similare, măruntaie sau sânge de rumegatoare şi porcine;
    – alte preparate din carne sau măruntaie, obţinute de la rumegatoare şi porcine.

    Produsele de mai sus, cu excepţia intestinelor, vezicilor şi stomacurilor, trebuie să fi fost preparate în întreprinderi autorizate pentru export, condiţiile de acceptare a acestor întreprinderi fiind indicate în anexa nr. 14.

    XII. Vinatul impuscat trebuie să fie însoţit de un certificat conform modelului indicat în anexa nr. 15.
    XIII. Certificatele sanitare prevăzute în prezentul protocol trebuie să fie redactate în limba română şi în limba engleza.
    XIV. Animalele vii şi produsele de origine animala menţionate mai sus vor fi respinse de ţara importatoare dacă ele nu îndeplinesc condiţiile prevăzute în prezentul protocol.
    Motivul respingerii trebuie să fie menţionat pe certificatul sanitar de către inspectorul veterinar al punctului vamal sau al staţiunii veterinare de la frontiera tarii importatoare.
    În cazul imposibilităţii de a le returna, animalele vor fi tăiate pe cheltuiala importatorului în abatorul cel mai apropiat de frontieră, desemnat de serviciul veterinar al tarii destinatoare; produsele vor fi distruse în laboratorul de ecarisaj cel mai apropiat, pe cheltuiala importatorului.
    În toate cazurile, serviciul veterinar central al tarii importatoare va incunostinta prin telegrama, în cel mai scurt timp, serviciul veterinar central al tarii exportatoare, asupra măsurilor pe care le-a luat şi împrejurărilor care au impus aceste măsuri. Telegrama va fi confirmată printr-o informare detaliată.

    XV. Vehiculele folosite pentru transportul animalelor vii vor fi curatate şi dezinfectate înainte de încărcare şi după descărcare. Serviciile veterinare centrale ale părţilor contractante îşi vor comunică reciproc regulamentele în vigoare cu privire la dezinfectarea mijloacelor de transport.
    XVI. În caz de epizootie constatată pe teritoriul uneia dintre părţile contractante, cealaltă parte are dreptul sa interzică sau sa limiteze, pe toată durata pericolului de contaminare, importul animalelor şi produselor animale, precum şi al oricărui fel de produse care pot servi la propagarea contaminarii.
    XVII. Prezentul protocol va intra în vigoare la aceeaşi dată şi va rămîne în vigoare pentru aceeaşi durata ca şi convenţia sanitar-veterinara menţionată la art. 1, dacă nu va fi înlocuit sau modificat de comun acord între părţile contractante la acest protocol.
    Întocmit la Nicosia la 23 iunie 1971, în doua exemplare originale în limba engleza.
    ANEXA 1

    CERTIFICAT SANITAR
    pentru ecvidee destinate creşterii sau de macelarie
    ŢARA EXPORTATOARE...........................................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI RESRUSELOR NATURALE*1)
    Serviciul veterinar ..............................
    I. Provenienţă animalelor
    Numele şi adresa crescatorului .... (menţiune facultativă) ........
    Numele şi adresa expeditorului .....................................

    II. Identificarea animalelor
    Specia
    Categoria (macelarie, creştere)*1)
    Vîrsta
    Sexul
    Mărcile şi semnalmentele

    III. Mijloace de transport
    Vagon, avion, camion sau vapor .............(*1-*2)...............

    IV. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ................(numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astăzi;
    a) nu prezintă nici un simptom clinic de boala)
    b) au fost ţinute în ultimele 6 săptămâni într-o zona indemna de boli contagioase ale speciei şi mai ales de durina, anemie infectioasa, encefalomielita ecvina şi guturaiul cataral al calului;
    c) au stat mai mult de 6 luni, imediat înaintea exportului, într-o regiune indemna de morva de mai mult de 6 luni.

    Sigiliul oficial,
    Făcut la ............ la..........

    Semnatura medicului veterinar
    .....................................
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane; numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    NOTĂ:
    Prezentul certificat trebuie să se elibereze cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor.


    ANEXA 2

    CERTIFICAT SANITAR
    pentru bovine, ovine, caprine şi porcine destinate creşterii
    ŢARA EXPORTATOARE...........................................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI RESRUSELOR NATURALE*1)
    Serviciul veterinar ..............................
    I. Provenienţă animalelor
    Numele şi adresa crescatorului ..... (menţiune facultativă) ........
    Numele şi adresa expeditorului .....................................

    II. Identificarea animalelor
    Specia
    Categoria (macelarie, creştere)*1)
    Vîrsta
    Sexul
    Mărcile auriculare şi semnalmente

    III. Mijloace de transport
    Vagon, avion, camion sau vapor ................ (*1-*2) ............

    IV. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ................(numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astăzi;
    a) nu prezintă nici un simptom clinic de boala;
    b) au fost ţinute în timpul ultimelor 30 zile într-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei şi în special de febra aftoasa, bruceloza, scabie, tuberculoza, trichomozoa şi vibroza (numai pentru bovine); de agalaxie contagioasa, febra catarala ovina şi variola (numai pentru ovine şi caprine) de pesta porcina clasica şi africana (numai pentru porci); în această perioadă nu s-a constatat în jurul crescatoriei pe o raza de douăzeci kilometri nici un caz de febra aftoasa, variola (numai pentru ovine şi caprine şi de pesta (numai pentru porci);
    c) au fost supuse la doua serodiagnostice la un interval de 3 săptămâni în vederea cercetării brucelozei; aceste probe au dat rezultat negativ; iar înaintea exportului, într-o regiune indemna de morva de mai mult de 6 luni.
    d) nu au prezentat niciodată simptome clinice de leucoza bovina, în efectivul din care provin nu s-a constatat niciodată nici un caz de leucoza bovina şi animalele exportate au fost supuse controlului hematologic pentru leucoza cu rezultat negativ;
    e) numai pentru vaci, ca au fost supuse unui examen bacteriologic al laptelui, în vederea cercetării mamitei infectioase, în cursul celor 15 zile care preced exportul; examenul bacteriologic a fost negativ;
    f) au fost vaccinate împotriva febrei aftoase, cu mai mult de 15 zile şi nu mai puţin de 5 luni, cu un vaccin controlat oficial, activ contra virusurilor depistate pe teritoriul tarii exportatoare;
    g) numai pentru ovine, ca au fost vaccinate împotriva variolei, cu mai mult de 15 zile şi cu mai puţin de 4 luni;
    h) numai pentru porci, ca au fost vaccinati împotriva pestei porcine cu un vaccin care nu conţine virus viu şi împotriva rujetului, cu mai mult de o luna şi mai puţin de 6 luni.


    Făcut la ......................
    Sigiliul oficial,
    Semnatura medicului veterinar
    .......................................
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    NOTĂ:
    Prezentul certificat trebuie să se elibereze cu cel mult 3 zile înainte de expedierea animalelor.


    ANEXA 3

    CERTIFICAT-SANITAR
    pentru bovine, ovine, caprine şi porcine de macelarie
    ŢARA EXPORTATOARE ....................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTRUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Serviciul veterinar........................
    I. Provenienţă animalelor
    Numele şi adresa crescatorului .... (menţiune facultativă) .........
    Numele şi adresa expeditorului .....................................

    II. Identificarea animalelor
    Specia
    Rasa
    Vîrsta
    Sexul
    Mărcile auriculare

    III. Mijloace de transport
    Vagon, camion, avion sau vapor ........ (*1-*2) ....................

    IV. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ............ (numele)...................................
    Împuternicit oficial de guvernul, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astăzi:
    a) nu prezintă nici un simptom clinic de boala;
    b) provin dintr-o crescatorie indemna de boli contagioase ale speciei şi în special de febra aftoasa şi variola (pentru oi) şi pesta porcina (pentru porci); în decursul ultimelor 6 săptămâni nu s-a constatat pe o raza de 20 km, în jurul crescatoriei, nici un caz de febra aftoasa;
    c) bovinele în vîrsta de peste 6 luni au fost vaccinate contra febrei aftoase de mai mult de 15 zile şi mai puţin de un an cu un vaccin controlat oficial, activ împotriva virusurilor depistate pe teritoriul tarii exportatoare.


    Făcut la ................ la ...............
    Sigiliul oficial
    ..........................
    Semnatura medicului veterinar
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    NOTA
    Prezentul certificat trebuie să fie eliberat cu cel mult 3 zile înaintea imbarcarii animalelor.


    ANEXA 4

    CERTIFICAT-SANITAR
    PRIVIND IEPURII DE REPRODUCŢIE
    ŢARA DE ORIGINE ....................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTRUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Serviciu veterinar....................................
    I. Identificarea animalelor
    Natura ambalajului ..................................................
    Numărul coletelor ...................................................
    Caracteristici menţionate la ureche şi modul de identificare ........
    Greutatea neta .....................................

    II. Destinaţia produselor
    De la ....... (locul de expediţie) ............ animalele se expediază la ...... (locul de destinaţie) ........................ cu vagon, camion, avion, vapor: ..................................(*1-*2)
    Numele şi adresa expeditorului .....................................
    Numele şi adresa destinatarului ....................................

    III. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ..............(numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astăzi:
    a) sînt sanatoase;
    b) au fost prinse într-o localitate indemna de tularemie de cel puţin 6 luni şi în jurul căreia, pe o raza de 50 km nu s-a constatat în aceeaşi perioadă aceasta boala.


    Făcut la .............la....................
    Sigiul oficial ......................
    Semnatura medicului veterinar
    ............................
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.

    ANEXA 5

    CERTIFICAT PRIVIND FAZANII ŞI POTARNICHILE DE REPRODUCŢIE
    ŢARA DE ORIGINE ................................................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTRUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Searviciul veterinar ..............
    I. Identificarea animalelor
    Specia animala ....................................................
    Numărul pasarilor .................................................
    Natura ambalajului ................................................
    Numărul coletelor .................................................

    II. Destinaţia animalelor
    De la ....(locul de expediţie)................. animalele se expediază la ............ (locul de destinaţie)............ cu vagon, camion, avion, vapor :............... (*1-*2) ........................
    Numele şi adresa expeditorului .....................................
    Numele şi adresa destinatarului ....................................

    III. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ...........(numele) medic veterinar însărcinat cu supravegherea carantinei pasarilor înainte de exportare, certific ca animalele indicate mai sus şi examinate astăzi:
    a) sînt sanatoase şi bine întreţinute;
    b) au fost prinse într-o zona indemna şi situata la o distanta de peste 50 km de orice focar de boala Newcastle şi de spirochetoza aviara, în timpul întregului sezon al recoltarii;
    c) au fost ţinute în centrul de depozitare minimum 3 săptămâni, din ziua în care întregul lot destinat exportului a intrat în carantina.


    Făcut la ............. la .............
    Sigiul oficial
    Semnatura medicului veterinar
    ....................................
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru şi camioane: numărul; pentru avioane; numărul zborului; pentru vapoare; numele şi întreprinderea maritima.

    ANEXA 6

    CONDIŢIILE PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ ABATOARELE
    ART. 1
    Pentru a putea fi autorizate în vederea exportului, abatoarele trebuie să îndeplinească condiţiile generale stabilite în prezentul regulament, privind instalaţiile, echipamentul, modul de funcţionare, regulile de igiena şi organizarea serviciului inspecţiei veterinare.

    CAP. 1
    Condiţii de instalatie şi echipament
    ART. 2
    Întreprinderile vizate la articolul 1 al prezentei anexe trebuie să asigure o separare corespunzătoare între sectorul salubru şi sectorul insalubru şi să fie amenajate în asa fel încît să asigure, de la introducerea în abator a animalului viu şi pînă la ieşirea carnii şi organelor considerate proprii pentru consumul uman, un mers continuu, fără posibilitatea returnarii şi fără incrucisarea sau suprapunerea între animalele vii şi carne, ori între carne şi subproduse sau resturi.

    ART. 3
    Locurile de stabulatie trebuie să fie prevăzute în asa fel încît să permită;
    - şederea unui număr maxim de animale pentru tăiere în cursul unei zile-munca;
    – un repaus satisfăcător al animalelor înainte de tăiere.


    ART. 4
    Sălile de tăiere şi de jupuire să fie de dimensiuni suficiente şi sa îndeplinească condiţiile de mai jos:
    1. să se rezerve un loc special pentru taierea porcilor;
    2. locurile de tăiere şi de scurgere a sângelui trebuie să fie separate de locurile de jupuire. Pentru vitele mari, dacă diferitele operaţiuni care se succed, începînd de la scurgerea sângelui şi pînă la terminarea jupuirii, nu se efectuează pe animalul atarnat, operaţiunea în vederea jupuirii trebuie să se facă pe scripete metalic.


    ART. 5
    Locurile de golire şi de prima spalare a organelor abdominale (stomacuri şi intestinele), locurile de folosire a maruntaielor şi a intestinelor trebuie să fie izolate de sala de jupuire, însă în apropierea acesteia.
    Sectorul de prelucrare a maruntaielor şi intestinelor poate fi instalat în vecinătatea salilor de tăiere şi de jupuire, dar între aceste doua grupuri de localuri trebuie să existe o separare corespunzătoare.

    ART. 6
    Instalaţiile frigorifice trebuie, în mod obligatoriu, sa cuprindă:
    1. una sau mai multe camere de răcire care să permită efectuarea acestei operaţii pe carcase şi pe organele tuturor animalelor sacrificate într-o zi de muncă.
    2. eventual una sau mai multe sali de capacitate suficienta, destinate depozitarii carnii şi organelor sub regim de frig, dacă aceste produse vor trebui sa rămînă în întreprindere pentru ziua următoare celei în care s-a efectuat taierea.


    ART. 7
    Fiecare întreprindere trebuie să aibă, printre altele:
    1. un local de izolare a animalelor vii, bolnave sau suspecte;
    2. un local amenajat pentru taierea acestor animale;
    3. un local de păstrare la rece a carcaselor şi organelor;
    4. un local destinat reţinerii carnii, organelor şi maruntaielor confiscate, pînă la predarea lor la ecarisaj (fiecare din locurile arătate mai sus va fi prevăzut cu un sistem de incuietoare cu cheie);
    5. localuri pentru antrepozitarea seului, pieilor, coarnelor şi copitelor;
    6. un loc amenajat şi echipat pentru spalarea şi dezinfectarea vehiculelor;
    7. vestiare, toalete şi lavabouri instalate în număr suficient la ieşirea din WC-uri.


    ART. 8
    Un local prevăzut cu incuietoare cu cheie, amenajat în mod corespunzător şi destul de mare ca suprafaţa, va trebui să fie rezervat agenţilor serviciului de inspecţie.

    ART. 9
    Clădirile trebuie să fie amenajate astfel încît să permită cu usurinta aplicarea regulilor de igiena.
    Localurile specificate în articolele 4, 5, 6 şi 7 (paragrafele 2, 3 şi 5) din prezenta anexa trebuie să satisfacă, în special, condiţiile de mai jos;
    1. podelele să fie în mod riguros etanse şi nealunecoase, suficient de înclinate şi cu o reţea de evacuare adecvată pentru scurgerea lichidelor;
    2. pereţii interiori şi tavanele să fie tencuite cu un material lavabil; pereţii să aibă, pînă la înălţimea de cel puţin doi metri de la sol, o tencuiala rezistenta la putrezire.

    Localurile trebuie să fie, de asemenea prevăzute cu un dispozitiv de protecţie împotriva insectelor şi rozatoarelor.

    ART. 10
    În fiecare întreprindere va trebui sa existe o reţea de apa potabilă sub presiune, excluzandu-se orice reţea de apa potabilă.
    Aceasta poate fi permisă, totuşi, pentru funcţionarea aparatelor de producere a frigului, cu condiţia sa nu aibă nici o comunicare cu reţeaua de apa potabilă.
    Posturile de apa sub presiune trebuie să fie instalate în locuri corespunzătoare, în vederea curatirii localurilor, precum şi a spalarii carcaselor după jupuire şi inspecţie.
    În sălile de tăiere şi de jupuire, ca şi în localurile de curăţire a maruntaielor, trebuie să fie instalate posturi de apa calda.
    Iluminatul trebuie să se asigure în mod satisfăcător în toate locurile. Sălile în care animalele sînt tăiate şi jupuite, carnurile şi organele antrepozitate, stocate, prelucrate sau condiţionate, trebuie să fie prevăzute cu lumina artificiala avînd aceleaşi caracteristici ca şi lumina zilei.
    Va trebui să se asigure o aerisire suficienta în toate localurile. Evacuarea aburilor, gazului şi fumului trebuie să fie realizată prin dispozitive special amenajate în acest scop.

    ART. 11
    Dispozitivele folosite trebuie să fie făcute din materiale inalterabile şi sa cuprindă cel puţin:
    1. recipiente pentru sânge;
    2. bacuri cu burduf sau alte dispozitive adecvate primirii directe a organelor abdominale ale vitelor mari în momentul evisceratiei;
    3. carlige, platouri şi mese care să poată permite efectuarea controlului sanitar al organelor şi capatinilor;
    4. recipiente etanse prevăzute cu capace cu balamale cu închidere imbucata, pentru colectarea resturilor;
    5. bacuri cu dispozitive de zavorare, pentru confiscari;
    6. un dispozitiv pentru curăţirea cu apa fierbinte a materialului folosit la receptionarea şi transportarea viscerelor.
    7. lavabouri şi posturi de spalare şi dezinfecţie, instrumente şi unelte de lucru şi de control, (cutite, fierastraie etc.).


    CAP. 2
    Reguli de funcţionare şi igiena
    ART. 12
    Animalele care, în momentul efectuării examenului clinic de către veterinarul abatorului, nu sînt considerate sanatoase trebuie să fie marcate în mod deosebit şi aşezate în grajdul lazaret. Animalele specificate în prezentul articol nu pot fi sacrificate decât în localul de tăiere prevăzut în acest scop în secţia sanitară.

    ART. 13
    Nu vor putea fi conduse spre locurile de tăiere decât animalele destinate a fi sacrificate imediat: toate celelalte trebuie să rămînă în grajdurile lor.
    Animalele trebuie să fie sacrificate şi prelucrate în locurile care le sînt rezervate în sălile de tăiere, potrivit speciei sau categoriei din care fac parte.

    ART. 14
    Sangele va trebui să fie adunat în recipiente prevăzute pentru control.
    Practica de suflare a carcaselor în scopul de a usura jupuirea pielii, precum şi suflarea pulmonilor, este interzisă; în momentul evisceratiei, masa gastro-intestinala va trebui să fie recepţionată direct în bacuri cu burduf sau pe o tabla de evisceratie sau pe platouri, după specia animalului şi modul de lucru.
    Curăţirea carcaselor cu ajutorul cirpelor este interzisă. Sînt interzise deschiderea şi golirea viscerelor (stomacuri sau intestine) în altă parte decât în locurile rezervate special pentru acest scop.
    Pieile trebuie să fie transportate în depozite speciale cat se poate de repede după jupuire.
    Resturile trebuie să se depună în recipientele amenajate în acest scop.

    ART. 15
    Carnea şi organele reţinute sau confiscate trebuie să fie transportate cat mai repede în localul destinat sechestrării sau distrugerii lor. Organele cu un volum mic confiscate şi resturile trebuie să fie aşezate în locurile de confiscare.

    ART. 16
    Carcasele considerate bune pentru export trebuie să fie ţinute în sali frigorifice, la o temperatura de pînă la 4 grade C, astfel ca temperatura din interiorul carnii sa nu depăşească +7 grade C.
    Organele consumabile ca atare trebuie să fie transportate cat mai repede posibil din sala de jupuire în camera racitor pentru refrigerare.

    ART. 17
    Personalul abatorului trebuie să poarte echipament de lucru adecvat, inclusiv o pieptanatura adecvată. Persoanele care au manipulat carnea sau organe insalubre trebuie imediat să-şi spele mâinile şi bratele şi apoi sa şi le dezinfecteze.

    ART. 18
    Este interzis să se introducă şi să se lase sa umble, în curţile şi sălile abatoarelor, caini, pisici şi păsări de curte.
    Distrugerea insectelor şi rozatoarelor trebuie să se facă sistematica, în asa fel încît salubritatea carnii şi organelor sa nu fie afectată.

    ART. 19
    Localurile trebuie să fie curatate cat de des posibil şi spalate cu multă apa, cel puţin la sfîrşitul zilei de muncă.
    Dezinfectarea grajdurilor, curţilor şi salilor de producţie va trebui să se facă de fiecare data cînd se constata o boala contagioasa. Materialul şi instrumentele folosite de funcţionarii serviciului de inspecţie şi de cei angajaţi pentru taierea şi jupuirea animalelor, precum şi pentru pregatirile ulterioare, trebuie să fie bine întreţinute şi curatate cu grija ori de câte ori este necesar.
    În afară de aceasta, ele trebuie să fie dezinfectate de fiecare data cînd s-au murdarit.

    CAP. 3
    Personalul de inspecţie
    ART. 20
    Numărul de inspectori veterinari şi de supraveghetori trebuie să se stabilească ţinînd seama de orele de muncă, în asa fel încît controlul veterinar să se poată exercita asupra tuturor animalelor, în condiţiile fixate de regulamentul care stabileşte condiţiile de inspecţie sanitară a animalelor, înainte şi după tăiere în abatoarele de stat agreate pentru export. (anexa nr. 7)


    ANEXA 7

    CONDIŢII DE CONTROL SANITAR AL ANIMALELOR ÎNAINTE
    ŞI DUPĂ SACRIFICARE ÎN ABATOARELE AUTORIZATE PENTRU EXPORT
    ART. 1
    Animalele pentru macelarie şi pentru mezeluri, ale căror carne, organe şi măruntaie comestibile sînt destinate exportului, nu pot fi sacrificate decât în abatoare autorizate în acest scop.
    Ele sînt supuse unui control sanitar, înainte şi după sacrificare, în condiţiile fixate prin prezentul regulament.

    CAP. 1
    Prezentarea la controlul sanitar înainte de sacrificare
    ART. 2
    Orice animal, înainte de a fi sacrificat, trebuie să fie prezentat la controlul sanitar de către proprietarul sau deţinătorul sau. Sacrificarea trebuie să se efectueze chiar în ziua controlului sau a doua zi. În caz contrar, ea trebuie să fie amânate pînă la efectuarea unui nou control.
    Animalele care prezintă semne de oboseala nu pot fi sacrificate decât după un repaus de cel puţin 12 ore.

    ART. 3
    Proprietarul sau deţinătorul animalului este obligat sa acorde tot sprijinul şi toate înlesnirile necesare efectuării controlului în bune condiţii.
    În caz de refuz din partea sa, controlul nu va fi făcut sau va fi întrerupt şi sacrificarea va fi amânată.

    ART. 4
    Controlul sanitar înainte de sacrificare nu trebuie să se efectueze decât la lumina zilei sau la o lumina artificiala avînd aceleaşi caracteristici; el trebuie să se efectueze după metodele examenului clinic şi, dacă este cazul, se face observatia termometrica. Controlul veterinar trebuie să se execute asupra:
    1. stării generale a sănătăţii şi de întreţinere şi mai ales asupra simptomelor de agitatie, de febra sau de oboseala, consecutive transportului;
    2. aparatului locomotor;
    3. stării suprafeţei corpului şi orificiilor naturale;
    4. aparatului digestiv şi mai ales asupra cavitatii bucale şi aspectului materiilor fecale;
    5. aparatului respirator şi mai ales asupra caracterelor miscarii respiratorii şi stării primelor cai de respiratie;
    6. aparatului cardio-vascular;
    7. aparatului genito-urinar, privind caracterele urinei şi în special starea mamelei şi a uterului la femele.


    CAP. 2
    Prezentarea la controlul sanitar după sacrificare
    ART. 5
    Pentru toate speciile de animale, eviscerarea trebuie să se facă, fără întîrziere, imediat după sacrificare.
    Cu excepţia porcilor, jupuirea animalelor sacrificate este obligatorie. Porcii nejupuiti trebuie să fie epilati fie prin oparire, fie prin pirlire, fie prin amândouă aceste operaţii, fie prin orice alt procedeu aprobat de organul competent.
    Carcasele ecvideelor, bovinelor adulte şi porcilor trebuie să fie tăiate în jumătăţi prin despicarea longitudinala a coloanei vertebrale.

    ART. 6
    Viscerele precum şi capul şi limba, cînd sînt desprinse de carcasa, trebuie să fie aşezate în apropierea acesteia şi prevăzute, ca şi carcasa respectiva, cu o marca sau un semn distinctiv care să permită recunoaşterea apartenentei lor comune la acelaşi animal.
    Rinichii pentru toate speciile, trebuie să rămînă aderenti la carcasa şi să fie scoşi din invelisul lor.

    ART. 7
    Leziunile care pot exista pe carcasa, organe sau măruntaie nu pot fi nici scoase, nici mascate, nici tăiate înainte de prezentarea la control.
    În afară de cazul în care este vorba de intervenţii cerute de serviciul veterinar de control, este interzis, înainte de a se aplică ştampila de salubritate:
    1. să se scoată orice parte din animalul tăiat sau să se supună la orice fel de tratament, cu excepţia tăierii pentru stringerea sângelui pentru intrebuintari alimentare;
    2. să se procedeze la fragmentarea carcasei sau să se scoată organe, mai ales din cele destinate opoterapiei.


    ART. 8
    Controlul sanitar al animalelor după sacrificare trebuie să se efectueze în condiţiile fixate de prezentul capitol.
    Operaţiile de sacrificare şi de jupuire a animalelor trebuie să facă obiectul unei permanente supravegheri de către serviciul de control veterinar.

    ART. 9
    Serviciul veterinar de control poate face incizii exploratoare la carcasa, organe şi măruntaie; el poate cere taierea anumitor piese sau regiuni, dacă aceste operaţii sînt indispensabile efectuării controlului.
    Viscerele se supun unui examen vizual, completat prin palpare şi, dacă este nevoie, prin incizie.
    Cercetarea ganglionilor trebuie să comporte totdeauna incizii multiple, făcute după axul cel mare al fiecărui ganglion, în asa fel încît să se poată obţine o tăiere în felii cat se poate de subtiri,

    ART. 10
    Controlul post-mortem va comporta examenul:
    a) sângelui, în ce priveşte atît culoarea cat şi capacitatea de coagulare, urmărindu-se depistarea unor elemente străine;
    b) capului, gitului, ganglionilor limfatici-retrofaringieni şi submaxilari şi amigdalelor, limba fiind scoasa cat mai mult posibil pentru a permite o cercetare amănunţită a gurii şi gitlejului;
    c) plamanilor, traheei artere, ganglionilor bronhici şi mediastinali, traheii şi principalelor ramificatii bronhice, care trebuie să fie desfăcute longitudinal, iar plamanul larg incizat în treimea sa posterioară;
    d) pericardului şi inimii;
    e) diafragmei;
    f) ficatului, vezicii, canalelor biliare şi ganglionilor retrohepatici şi pancreatici;
    g) tubului digestiv, ganglionilor limfatici stomacali şi mezenterici;
    h) splinei;
    i) rinichilor, ganglionilor lor limfatici şi al vezicii;
    j) organelor genitale;
    k) mamelelor şi ganglionilor lor limfatici;
    l) diferitelor părţi ale carcasei şi mai ales tesutului conjunctiv.


    ART. 11
    Pentru depistarea tuberculozei la bovine, se va proceda la incizia sistematica a ganglionilor limfatici menţionaţi în articolul precedent.
    În caz de indoiala, vor fi incizati de asemenea ganglionii cervicali superficiali, axilari, suprasternali, cervicali profunzi, costo-cervicali, poplitari, precrurali, ischiatici, iliaci şi lomboaortici.
    La bovine în vîrsta de peste 6 săptămâni trebuie să se procedeze la:
    a) depistarea cysticercozei la nivelul limbii şi esofagului, după ce acesta a fost degajat de trahee, inima, maseterii externi şi interni, a diafragmei, a carei parte musculara va fi separată de seroasa, şi a suprafeţelor musculare făcute direct vizibile prin taierile sau inciziile efectuate cu prilejul sacrificarii; limba trebuie să fie supusă, pe faţa sa interioară, unei incizii longitudinale; o incizie longitudinala se efectuează, de asemenea, pe inima în asa fel încît să se deschidă ventriculele traversand despartitura intraventriculara; aceasta incizie se completează prin doua taieturi efectuate în doua puncte opuse ale auriculelor la vîrf; cel puţin două incizii sînt făcute paralel cu fetele plane ale maxilarului inferior pe muschii maseteri şi pteryoidieni interni în asa fel încît să se desfaca pe o latime de o palma doua fisii de muschi suprapusi;
    b) depistarea distomatozei prin incizii efectuate pe faţa posterioară a ficatului la nivelul marilor canale biliare şi printr-o incizie adanca la baza lobului Sipiegel.

    La vaci, uterul trebuie să fie incizat longitudinal şi mamelele deschise printr-o incizie lungă şi adanca pînă la sinusurile galactofore.
    La viţei, inspectorul trebuie să examineze în special regiunea ombilicala şi articulatiile care vor fi incizate în caz de suspiciune de artrita indicată de hipertrofia ganglionului corespunzător sau de deformarea regiunii articulare.

    ART. 12
    La ecvidee, trebuie să se procedeze, în special, la depistarea morvei, prin examenul mucoaselor, traheei, laringelui, sinusului nazal şi ramificatiilor sale, după despicarea capului în planul median şi scoaterea despartiturii nazale.

    ART. 13
    La porci, tuberculoza trebuie să fie depistata asa cum s-a arătat pentru bovine la articolul 11 de mai sus. Suprafeţele taieturilor făcute pe coloana vertebrala, pe stern şi în partea de jos a bazinului vor fi examinate întotdeauna.
    Trebuie să se procedeze, de asemenea, la depistarea cysticercozei prin explorarea suprafeţelor musculare dezgolite în special la nivelul muschilor de pe latul pulpei şi al peretelui abdominal, al muschilor diafragmei, al muschilor intercostali, al limbii, laringelui şi inimii.

    ART. 14
    La ovine şi caprine, ficatul trebuie să se examineze la fel ca la bovine.
    Deschiderea inimii şi incizarea ganglionilor limfatici nu trebuie să se facă decât în caz de suspiciune a unei stări patologice.

    ART. 15
    Cînd controlul sanitar permite concluzii imediate asupra salubritatii carcasei şi organelor şi mai ales atunci cînd trebuie luate anumite probe în vederea efectuării unui examen de laborator, animalul sacrificat trebuie să fie reţinut timp de cel puţin 24 ore.
    În acest caz, carcasa, după ce a fost prevăzută cu un sigiliu de plumb pentru identificare, viscerele şi maruntaiele se aseaza într-o încăpere specială care permite asigurarea unei bune conservari.
    Pentru porci, în cazul cercetării pentru depistarea trichinelozei, durata reţinerii se reduce la timpul strict necesar pentru examinarea probelor.

    ART. 16
    În timpul reţinerii se interzice oricui, în afară de inspectorul veterinar, sa ia vreo proba din diferitele părţi ale animalelor care au fost reţinute.

    CAP. 3
    Concluzii la inspecţie
    ART. 17
    Nu vor putea fi livrate la export decât carnurile, organele şi maruntaiele comestibile, care provin de la animalele declarate sanatoase la examenul ante-mortem şi constatate la controlul post-mortem indemne de alterare sau leziune.
    Totuşi pot fi amise la export carnurile de animale care prezintă leziuni ale organelor, precis localizate, fără sa fi provocat vreo reactie organică generală.
    Aceste organe nu vor putea fi însă exportate.


    ANEXA 8

    ŞTAMPILAREA CĂRNII ŞI ORGANELOR DESTINATE EXPORTULUI
    ART. 1
    Carnea şi organele destinate exportului, care satisfac dispoziţiile regulamentului privitor la condiţiile controlului sanitar al animalelor, înainte şi după sacrificare în abatoarele agreate pentru export, vor fi marcate cu ştampila indicată la articolul 2 de mai jos. Întrebuinţarea oricărei alte mărci de salubritate este interzisă.

    ART. 2
    Ştampila folosită în abatoarele române este un sigiliu cu cerneala, de forma ovala, avînd 6,5 centimetri latime şi 4,5 centimetri înălţime.
    Pe sigiliu trebuie să figureze următoarele indicaţii perfect vizibile:
    - în partea superioară, cuvântul "ROUMANIE";
    – în centru, numărul care permite identificarea abatorului agreat;
    – în partea inferioară, indicaţia "Serviciul veterinar de stat".

    Ştampila folosită în abatoarele ..................... este un sigiliu cu cerneala, de forma.............., care are ............. centimetri latime şi .......... centimetri înălţime.
    Pe sigiliu trebuie să figureze următoarele indicaţii perfect vizibile:
    - în partea superioară, cuvântul (denumirea tarii) ..............
    – în centru, numărul care permite identificarea abatorului agreat;
    – în partea inferioară, semnul ....................................

    Caracterele au o înălţime de ........... milimetri, pentru litere şi de ............. pentru cifre.

    ART. 3
    Carcasele care cantaresc mai mult de 60 kg trebuie să poarte marca ştampilei cel puţin pe fiecare jumătate de carcasa, în următoarele puncte: faţa exterioară a pulpei, solduri, dos, spate, piept şi pleura în regiunea sa dorsala.
    Celelalte carcase trebuie să poarte cel puţin patru mărci, aplicate pe spate şi pe fetele exterioare ale membrelor posterioare.

    ART. 4
    În cazul exportului carcaselor tăiate în bucăţi, fiecare bucata trebuie să fie stampilata.

    ART. 5
    Organele, precum şi bucăţile de slanina jupuite sau nejupuite de sorici, se stampileaza cu cerneala sau cu foc; pentru organe ştampila trebuie să fie aplicată cu cerneala pe doua etichete, una fiind fixată pe ambalaj, iar cealalata fiind pusă în interiorul acestuia.
    Aceasta eticheta poarta, printre altele, următoarele menţiuni:
    - numărul de serie,
    – denumirea anatomica a organelor;
    – indicarea speciei animale căreia îi aparţin organele;
    – greutatea neta a unităţii de ambalaje.



    ANEXA 9

    REGULAMENT
    privind carnea dezosata
    CAP. 1
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Dispoziţiile prezentului regulament se aplică numai pentru carnea de bovine, caprine, ovine şi porcine prezentată în bucăţi mari dezosate, în vederea vinzarii en-gros şi demi-gros. Aceasta carne nu poate proveni de la animale sacrificate de urgenta pentru caz de boala sau de accident.

    CAP. 2
    Condiţii de instalare a întreprinderilor
    ART. 2
    Întreprinderile, utilizate pentru prepararea şi depozitarea carnii indicate în articolul 1 de mai sus, cuprind:
    - cel puţin o camera de refrigerare;
    – o încăpere rezervată pentru prelucrarea carnii;
    – eventual o încăpere pentru ambalare, comunicând direct cu prima;
    – o încăpere pentru carnea sechestrata, care se închide cu cheia sau recipiente pentru carnea sechestrata, care se inchid cu cheie;
    – eventual o camera de congelare;
    – vestiare, spalatoare şi closete.

    Camera de refrigerare este construită potrivit regulilor de specialitate.
    Temperatura menţinută acolo va fi între 00 şi + 20 centigrade. Dimensiunile camerei trebuie să fie suficiente pentru a depozita carnea necesară pentru 2 zile de muncă şi carnurile prelucrate în întreprindere, în afară de cazul în care ele nu sînt congelate sau conservate.

    ART. 3
    Va fi prevăzută o linie aeriană sau orice alt dispozitiv de transport mecanic al carnii, de natura să facă posibila evitarea oricărui contact al acesteia cu solul sau cu pereţii.
    Încăperea în care se prelucreaza şi cea în care se ambaleaza vor avea dimensiuni în raport cu importanţa operaţiilor care trebuie să se efectueze acolo. Ele vor fi în asa fel amenajate încît aceste operaţii să poată fi realizate cu usurinta şi în cele mai bune condiţii de igiena alimentara şi de securitate pentru muncitori. Aerisirea, ventilarea şi iluminarea lor în timpul zilei şi al nopţii trebuie să fie bine asigurate. În aceste doua încăperi, temperatura nu trebuie să depăşească +100 centigrade.
    Pereţii şi despartiturile, pînă la o înălţime minima de doi metri de la pardoseala, vor fi imbracate cu materiale rezistente la lovituri, impermeabile, care nu putrezesc, cu o suprafaţa neteda.
    Podeaua va fi impermeabila, rezistenta la putrezire şi la lovituri, uşor de spălat şi cu panta corespunzătoare care să permită scurgerea apelor de spălat spre orificiile prevăzute cu un cos, cu câte un gratar, cu sifon şi puse în legătură cu reţeaua generală de evacuare a apelor folosite de întreprindere.
    Unghiurile de racordare a pereţilor, între ei şi cu pardoseala, vor fi amenajate în ciuburi rotunjite.
    Întreprinderea va avea instalatie de alimentare cu apa potabilă, în afară de cazul în care este vorba despre apa necesară funcţionarii aparatelor pentru producerea frigului. Reţeaua de apa potabilă nu trebuie să comunice cu aceasta instalatie specială, ale carei ţevi trebuie să fie vopsite în roşu şi care nu trebuie să aprovizioneze încăperile rezervate pentru depozitarea sau prelucrarea carnii. Robinetele de apa trebuie să fie în număr suficient şi astfel filetate încît să permită spalarea cu furtunul a pardoselii, a pereţilor şi despartiturilor.
    În încăperea de prelucrare vor fi instalate aparate sau dispozitive destinate spalarii şi dezinfectarii materialului folosit la prelucrarea carnii.
    Mesele şi suprafeţele pe care se lucrează vor fi acoperite, pe toată suprafaţa lor, cu un material rezistent, care nu putrezeste, uşor de spălat şi de dezinfectat.
    În încăperea de prelucrare a carnii vor fi aşezate în număr suficient recipiente etanse, sterilizabile, în unghiurile interioare rotunjite, prevăzute cu capace cu inchizatori care se imbuca între ele şi inconjurate în exterior cu o bandă vopsita în galben de cel puţin 5 cm latime, pentru a colecta oasele şi resturile care provin de la prelucrarea carnii. Ele vor fi rezervate numai acestui scop.
    După importanţa întreprinderii, trebuie să fie instalate unu sau mai multe posturi curente de apa calda curgătoare şi aparate corespunzătoare pentru spalatul cu apa calda şi dezinfectarea materialului marunt şi în special a cutitelor.

    ART. 4
    În fiecare încăpere vor fi aşezate, în mod corespunzător, termometre inregistratoare sau termometre cu mercur, verificate, în scopul de a permite controlarea cu usurinta a temperaturii în orice moment.

    ART. 5
    În întreprinderi vor fi instalate dispozitive în vederea asigurării unei protecţii eficace contra rozatoarelor şi insectelor. Accesul cainilor şi al pisicilor va fi interzis în încăperi.
    Se vor pune la dispoziţia personalului vestiare, spalatoare şi WC-uri. WC-urile vor avea hârtie igienica. Ele nu trebuia să aibă în nici un caz comunicare directa cu sălile de prelucrare sau de depozitare a carnii.
    Spalatoarele vor fi prevăzute cu sapun şi cu prosoape care nu pot fi folosite decât o singură dată.

    CAP. 3
    Igiena încăperilor, materialului şi personalului
    ART. 6
    Toate încăperile, precum şi materialul, instrumentele şi diferitele scule, folosite în întreprindere, vor fi menţinute în perfecta stare de curăţenie şi folosinţă.
    Încăperea rezervată prelucrării carnii va fi spalata cel puţin o dată pe zi, după terminarea lucrului, cu una dintre soluţiile dezinfectante prevăzute de regulamentul în vigoare. Acelaşi lucru trebuie făcut şi mai des, dacă este necesar, pentru mesele, recipientele, uneltele şi carligele care vin în contact cu carnea.
    Maşinile sau părţile de maşini şi în general materialele, după demontare, dacă are loc, vor fi curatate şi apoi sterilizate fie cu apa fiarta curgătoare, fie cu vapori sub presiune, fie cu una dintre soluţiile dezinfectante prevăzute de regulamentul în vigoare şi care nu sînt susceptibile sa altereze carnea.

    ART. 7
    Personalul însărcinat cu manipularea carnii este obligat sa păstreze cea mai mare curăţenie. Vor fi aşezate, în locuri potrivite, anunţuri amintind ca, după folosirea WC-urilor, personalul trebuie să se spele bine pe mâini.
    În încăperile de prelucrare sau de depozitare a carnii se interzice scuipatul, fumatul şi consumarea alimentelor.

    ART. 8
    Conducerea întreprinderii va trebui sa pună la dispoziţia personalului sau îmbrăcăminte de protecţie, inclusiv teci, lavabile, care trebuie să fie purtate în permanenta în timpul lucrului şi schimbate ori de câte ori este nevoie.
    Va trebui să fie asigurată o supraveghere medicală regulată a personalului, în special pentru a se evita orice pericol de contaminare a carnii.

    CAP. 4
    Originea, prelucrarea, condiţionarea şi ambalarea cărnii.
    ART. 9
    Pentru prepararea carnii specificate în articolul 1 al prezentei anexe se poate folosi numai carnea provenită de la animalele sacrificate într-un abator agreat pentru export şi care poarta ştampila rezervată carnii considerate corespunzătoare pentru export. Ea trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să fie prezentată în carcase, în jumătăţi sau în sferturi;
    b) sa fi fost supusă la sfîrşitul operaţiunii de sacrificare şi menţinută pe toată durata depozitarii şi transportului la o temperatura mai mica sau egala cu +40 centigrade, temperatura din interior a carnii netrebuind să depăşească +70 centigrade.


    ART. 10
    Din momentul introducerii în întreprinderea de preparare destinatara, carnea menţionată la articolul 9 al prezentei anexe va fi depozitata în încăperea de refrigerare. Ea nu poate fi în nici un caz introdusă în încăperea de prelucrare fără sa fi fost supusă controlului veterinar. Transportul carnii din încăperea de refrigerare în cea de prelucrare trebuie să se facă întotdeauna cu ajutorul unuia dintre dispozitivele prevăzute în articolul 3 al prezentei anexe nici un fel de carne nu va putea fi introdusă în încăperea de prelucrare dacă temperatura interioară atinge sau depăşeşte +70 centigrade.
    Nici un fel de carne nu va putea fi introdusă în încăperea de prelucrare dacă temperatura sa interioară atinge sau depăşeşte +7° centigrade.

    ART. 11
    Operaţiile de dezosare şi de transare, efectuate în vederea pregătirii carnii în piese mari, vor fi astfel efectuate încît să se obţină bucăţi tăiate pentru comerţul en-gros şi demi-gros.

    ART. 12
    Transarea şi dezosarea se vor executa în asa fel încît să se evite orice murdarire a carnii.
    Sparturile de oase şi cheagurile de sânge vor fi inlaturate.
    Tesutul conjunctiv intramuscular, vasele sanguine, seroasele şi toţi ganglionii limfatici ai carcasei trebuie să fie mentinuti aderentii la grupurile musculare prin legăturile lor naturale.
    Depozitele de grasime enumerate mai jos vor putea face obiectul unei eliminari parţiale: grasimea bazinului şi a rinichiului, osînza, grasimea de pe coaste, grasimea inguinala sau perimamară şi grasimea de acoperire.

    ART. 13
    Oasele, resturile şi diferitele deşeuri prin natura lor sau rezultate de la tăiere vor fi strânse, pe măsura ce apar, în recipiente adecvate.

    ART. 14
    După transare şi dezosare, piesele mari de carne vor fi transportate în încăperea de condiţionare sau într-o parte a incaperii de prelucrare rezervată pentru condiţionare, cu ajutorul recipientelor sau al unui material automat, în buna stare de întreţinere şi curăţenie.
    Fiecare piesa mare de carne va fi infasurata într-o foaie de material transparent, incolor, inodor şi rezistent la putrezire.
    Impachetarea carnii dezosate şi tăiate în piese mari va urma imediat după operaţiile prevăzute în alineatele precedente.

    ART. 15
    Fiecare ambalaj va fi format din cel puţin o foaie de material transparent, incolor, inodor, rezistent la putrezire şi suficient de mare pentru a asigura o protecţie eficace a conţinutului sau, contra oricărei murdarii din cursul manipularilor la care se supune în mod normal. Oricare ar fi ambalajul folosit, acesta trebuie să fie suficient de solid. Refolosirea ambalajului va fi permisă numai dacă acestea sînt în perfecta stare de întreţinere sau curăţenie.
    Stampilarea pieselor nu se impune decât dacă acestea au o greutate mai mare de 3 kg. Cînd întreprinderea de transare şi dezosare este inclusă într-un abator, ştampila folosită este la fel ca cea a abatorului; cînd întreprinderea de transare şi dezosare este separată de abator, ştampila folosită este aceea a întreprinderii de transare.
    Cînd piesele mici (cu o greutate mica de 3 kg) se condiţioneaza individual, foaia de condiţionare trebuie să poarte în exterior, cu caractere uşor lizibile, următoarele menţiuni:
    1. firma (denumirea întreprinderii exportatoare); sediul şi numărul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare;
    2. specia animalului şi denumirea bucatilor după nomenclatorul în vigoare;
    3. greutatea neta;
    4. data condiţionarii, respectiv luna şi ziua.

    Piesele mici sau mari trebuie să fie aşezate în ambalaje care să poarte vizibil, cu caractere uşor lizibile, următoarele menţiuni:
    1. firma, sediul şi numărul de înmatriculare a întreprinderii de prelucrare;
    2. specia animalului şi denumirea bucatilor după nomenclatorul în vigoare;
    3. greutatea neta;
    4. data ambalarii, pentru carnea în piese mici sau data dezosarii pentru carnea în piese mari.

    În plus, ştampila inspecţiei veterinare a abatorului (dacă întreprinderea de transare şi dezosare face parte din abator) sau a întreprinderii de transare şi dezosare (dacă aceasta nu face parte din abator) trebuie să se aplice cu cerneala pe o eticheta fixată pe ambalaj într-o formă vizibila şi pe un duplicat aşezat în interiorul ambalajului.

    ART. 16
    Imediat după ambalare, carnea va fi refrigerata, congelata sau conservată prin frig.
    Tratamentul prin refrigerare este socotit suficient atunci cînd temperatura în centrul ambalajului nu este superioară:
    - pentru carnea refrigerata la + 20 centigrade
    – pentru carnea congelata la -100 centigrade
    – pentru carnea conservată prin frig la -180 centigrade

    Aceste temperaturi trebuie să fie constant menţinute pe toată durata depozitarii sau stocării carnii înainte de expediţie.


    ANEXA 10

    CERTIFICAT SANITAR
    pentru carne, organe şi măruntaie, proaspete, refrigerate, congelate sau conservate,
    de solipede domestice sau animale domestice din speciile: bovina, caprina, ovina şi porcina
    ŢARA EXPORTATOARE .......................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Serviciul veterinar ..................................
    I. Identificarea produselor
    Specia animalului de provenienţă, .................................
    Felul pieselor ....................................................
    Natura ambalajului (dacă exista): .................................
    Numărul coletelor .................................................
    Greutatea neta ....................................................

    II. Provenienţă produselor
    Adresa (adresele) abatorului (abatoarelor) agreat (e) .............
    Numărul (numerele) aprobării veterinare a abatorului (abatoarelor)
    .........................................................

    III. Destinaţia produselor
    De la, ......... (locul de expediţie) ..............................
    Produsele se expediază la .... (locul de destinaţie) ............ cu vagon, camion, avion, vapor ........(*1-*2).............................
    Numele şi adresa expeditorului .....................................
    Numele şi adresa destinatarului ....................................

    IV. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ...................(numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus şi examinate astăzi:
    a) Poarta ştampila care dovedeşte ca provin în întregime de la animalele sacrificate în abatoarele agreate pentru export;
    b) au fost recunoscute corespunzătoare pentru consumul uman ca urmare a unui control veterinar efectuat potrivit modalităţilor prevăzute de Convenţia veterinara româno- ................
    c) au fost pregătite, manipulate şi expediate potrivit exigenţelor igienei alimentare;
    d) au fost obţinute de la animale care nu provin dintr-o zona pusă sub interdicţie din cauza febrei aftoase*3) şi a pestei porcine*4);
    e) au fost supuse examenului de trichinoscopie cu rezultat negativ*5)


    Făcut la, ....................... la .................
    Sigiliul oficial
    Semnatura medicului veterinar
    .....................................
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    *3) Aceasta menţiune se referă la care, organe, grăsimi şi măruntaie de bovine, ovine, caprine şi porcine.
    *4) Aceasta menţiune se referă la carne, organe grăsimi şi măruntaie de porcine.
    *5) Aceasta menţiune nu se referă decât la carnea de porc, precum şi la limbi, capete şi picioare de porc; ea poate fi înlocuită prin atestarea serviciului veterinar care certifica absenta trichinozei în ţara de origine, de mai mult de 3 ani.

    ANEXA 11

    NORME
    cerute pentru agrearea abatoarelor de păsări
    A. Condiţii de agreare
    Păsările trebuie să fie tăiate şi pregătite în întreprinderi care să aibă încăperile şi amenajările următoare:
    - o încăpere de asteptare pentru păsările destinate sacrificarii;
    – o încăpere de pregătire şi condiţionare;
    – o încăpere de refrigerare;
    – o sala de depozitare a resturilor;
    – încăperi sanitare;
    – vestiare;
    – chiuvete şi WC-uri.

    Încăperile de prelucrare sînt aşezate în asa fel încît să permită fluxul continu al pasarilor fără suprapunerea şi incrucisarea circuitelor.
    a) Încăperea de aşteptare a păsărilor:
    Ţinînd seama de activitatea normală a întreprinderii, aceasta încăpere trebuie să fie destul de incapatoare pentru a permite, fără aglomerare, repausul pasarilor. Plasata în imediata apropiere a incaperii de sacrificare, ea nu trebuie să aibă nici o comunicare directa cu aceasta din urma.
    Aerisirea şi iluminatul trebuie să fie bine asigurate.
    Trebuie să se amenajeze un loc special pentru spalarea şi dezinfectarea custilor şi cotetelor.
    În întreprinderile mici nu se cere o încăpere de asteptare.
    În orice caz, cotetele de păsări în asteptare trebuie întotdeauna să fie aşezate în afară incaperii de sacrificare.

    b) Încăperea de sacrificare:
    Aceasta încăpere trebuie să fie prevăzută cu toate cele necesare pentru realizarea următoarelor operaţii: sangerare, jumulire şi zvantare.
    Bazinele de oparire trebuie să fie în asa fel concepute încît atunci cînd sînt folosite, oprarirea să se facă în cele mai bune condiţii şi apa să fie reimprospatata în ritm satisfăcător.
    Trebuie să se ia toate măsurile eficace pentru a se asigura ventilarea şi evacuarea aburului.

    c) Încăperea de pregătire şi condiţionare:
    Aceasta încăpere trebuie să fie situata în continuarea incaperii de sacrificare, dar nu trebuie să existe nici o comunicare între ele, în afară de cea necesară trecerii carcaselor, care se face printr-un dispozitiv aerian.
    Ea trebuie să aibă o asemenea capacitate încît operaţiile de eviscerare, de pregătire şi de condiţionare să poată fi efectuate în locuri diferite, suficient de distantate unele de altele.

    d) Încăperea de refrigerare:
    Aceasta încăpere, alături de cea precedenta, cuprinde doua părţi, permitand:
    - una, refrigerarea între 00 şi +80 centigrade a carcaselor şi organelor comestibile, imediat după terminarea pregătirii lor şi înaintea condiţionarii sau ambalarii lor;
    – cealaltă, depozitarea între 00 şi + 40 centigrade a carcaselor de păsări şi a organelor, după condiţionare sau ambalare, dacă expedierea nu a avut loc în 24 de ore după sacrificare.


    e) Sala de depozitare a resturilor:
    Situata în apropierea incaperii de sacrificare şi a sălii de pregătire, aceasta încăpere este destinată depozitarii penelor şi intestinelor.

    f) Încăperi sanitare:
    Încăperile sanitare sînt izolate de celelalte încăperi ale întreprinderii prevăzute cu un sistem de închidere cu cheie.
    Aceste încăperi trebuie să fie amenajate pentru a permite:
    - izolarea pasarilor bolnave;
    – sechestrarea carcaselor sau a organelor improprii consumului



    B. Igiena generală a întreprinderilor
    Abatoarele trebuie să fie solid construite: pereţii, despartiturile, tavanele, uşile şi diferitele încăperi să fie făcute din materiale adecvate care să permită curăţenia, spalarea şi dezinfectia eficace.
    Pînă la doi metri înălţime, pereţii, despartiturile şi uşile trebuie să fie prevăzute cu o captuseala impermeabila; deasupra acestei înălţimi, pereţii şi tavanele trebuie să fie făcute din materiale care nu putrezesc.
    Pardoseala să fie impermeabila, fără fisuri, cu o inclinare care să permită scurgerea cu usurinta a apei de spălat prin canalele de evacuare prevăzute cu sifoane.
    Trebuie să fie puse la dispoziţia personalului vestiare, chiuvete cu apa calda şi rece WC-uri.
    Chiuvetele trebuie să fie în număr suficient şi să aibă permanent sapun şi stergare care să nu fie utilizate decât o singură dată. Ele trebuie să fie distribuite în încăperile de lucru şi în imediata vecinătate a WC-urilor şi vestiarelor.
    WC-urile nu trebuie să aibă în nici un caz o directa comunicare cu sălile sau încăperile de lucru.
    Lumina naturala sau artificiala trebuie să fie din abundenta în toate încăperile.
    Aerisirea trebuie să permită condiţii igienice de lucru. Ea trebuie să fie completată, dacă este nevoie, prin sisteme de evacuare a vaporilor şi aburilor.
    Se vor lua toate măsurile de precautie pentru a evita intrarea mustelor şi pătrunderea rozatoarelor.
    Fiecare întreprindere trebuie să aibă o instalatie de apa potabilă sub presiune, calda şi rece, cu excluderea oricărei reţele de apa nepotabila. Materialul, instrumentele, diferitele unelte utilizate în operaţiile de sacrificare şi de pregătire a pasarilor, precum şi în operaţiile de fabricare, trebuie să fie construite în asa fel şi din asemenea material încît să poată fi curatate şi dezinfectate uşor şi eficace.
    Recipientele etanse, prevăzute cu un capact potrivit, sînt strict rezervate pentru colectarea resturilor de la sacrificare şi a subproduselor necomestibile. Ele trebuie să aibă o bandă de culoare galbena, foarte vizibila, permitandu-le să se deosebeasca de celelalte recipiente.
    Ele sînt golite de conţinutul lor ori de câte ori este nevoie şi cel puţin o dată pe zi.
    Nici un caine sau pisica nu trebuie să pătrundă în întreprindere.
    Dezinfectarea încăperilor şi a materialului trebuie să se facă ori de câte ori este necesar. Produsele întrebuinţate în acest scop nu trebuie să aibă în nici un caz miros patrunzator şi persistent.
    Spalarea se face în exclusivitate cu apa potabilă.
    Custile să fie totdeauna spalate şi dezinfectate înainte de a fi scoase din întreprindere.
    Materialul, uneltele sculele şi diferitele recipiente să fie spalate şi dezinfectate în fiecare zi, după terminarea lucrului.


    ANEXA 12

    CERTIFICAT DE SALUBRITATE
    privind păsările şi iepurii domestici tăiaţi, grăsimea şi organele lor
    ŢARA DE ORIGINE .....................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Serviciul veterinar ........................
    I. Identificarea produselor
    Specia animalului de provenienţă ...................................
    Felul pieselor .....................................................
    Natura ambalajului .................................................
    Numărul coletelor ..................................................
    Greutatea neta .....................................................

    II. Provenienţă produselor*2)
    Adresa (adresele) abatorului (abatoarelor) agreat(e) ................
    Numărul (numerele) aprobării veterinare a abatorului (abatoarelor)
    .....................................................................


    III. Destinaţia produselor
    De la ......... (locul de expediţie) ...............................
    Produsele se expediază la ...... (locul de destinaţie) ....... cu vagon, camion, vapor ........................ (*1 şi *3)
    Numele şi adresa expeditorului .....................................
    Numele şi adresa destinatarului ....................................

    IV. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ................. (numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern certific ca produsele de mai sus ......................
    a) au fost recunoscute sanatoase ca urmare a unui control veterinar înainte şi după sacrificare şi nu conţin nici un produs de adaos interzis de reglementările române şi cipriote.
    b) au fost pregătite, manipulate şi expediate potrivit cerinţelor igienei alimentare, într-o întreprindere supusă unei supravegheri veterinare permanente.


    Făcut la ......................... la ...................
    Sigiliul oficial*4)
    NOTĂ:
    Prezentul certificat va trebui să fie redactat în limbile română şi engleza.

    *1) Se va şterge menţiunea inutila
    *2) Aceste informaţii nu se referă decât la păsările de curte.
    *3) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    *4) Sigiliul serviciului de control veterinar trebuie să fie, de asemenea, aplicat pe o eticheta fixată de ambalaj.

    ANEXA 13

    CERTIFICAT SANITAR
    pentru măruntaie, grăsimi alimentare, altele decât cele prezentate în stare proaspăta,
    refrigerate sau congelate, conserve şi preparate pe bază de carne şi organe şi extrase de carne
    ŢARA EXPORTATOARE ..............................................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Serviciul sanitar ...................................................
    I. Identificarea produselor
    Specia animalului ...................................................
    Felul pieselor ......................................................
    Natura ambalajului ..................................................
    Numărul coletelor ...................................................
    Greutatea neta ......................................................

    II. Provenienţă produselor*2)
    Adresa(adresele) întreprinderii(lor) agreat(e) ....................
    Numărul(numerele) aprobării veterinare a întreprinderii(lor)
    ....................................................................


    III. Destinaţia produselor
    De la ............ (locul de expediţie) .............................
    Carnea este destinată la ..... (locul de destinaţie) ............ cu vagon, camion, avion, vapor......................................(*1) şi *3) ......................................................
    Numele şi adresa expeditorului ......................................
    Numele şi adresa destinatarului .....................................

    IV. Informării sanitare
    Subsemnatul ...........................................(numele) medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus şi examinate astăzi:
    a) sînt salubre;
    b) au fost preparate, manipulate şi expediate potrivit cerinţelor igienei alimentare, într-o întreprindere supusă unei supravegheri veterinare permanente;
    c) au fost obţinute de la animale sacrificate în abatoare agreate pentru export*2);
    d) au fost supuse examenului pentru trinchinoscopie cu rezultat negativ*4)


    Făcut la ........................ la .....................
    Sigiliul oficial
    NOTĂ:
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Aceste informaţii nu se referă decât la produsele obţinute de la solipede domestice, animale domestice din speciile bovina, caprina, ovina şi porcina şi păsări de curte, cu excepţia intestinelor, vezicilor şi stomacurilor sarate sau uscate.
    *3) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane: numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    *4) Aceasta menţiune nu se referă decât la preparatele pe bază de carne de porci, precum şi la limbile, capetele şi picioarele de porc. Ea poate fi înlocuită prin atestarea serviciului veterinar certificând absenta trichinozei în ţara de origine, de mai mult de 3 ani.


    ANEXA 14

    NORME
    cerute pentru agrearea întreprinderilor de prelucrare
    Aceste întreprinderi trebuie să aibă:
    a) încăperi frigorifice suficient de mari pentru eventuala depozitare a carnii şi a organelor;
    b) încăperi pentru transarea şi prepararea carnii, separate de celelalte încăperi;
    c) un birou, închis cu cheie, la dispoziţia exclusiva a serviciului veterinar;
    d) vestiare, chiuvete, duşuri şi WC-uri cu scurgere rapida de apa, acestea din urma necomunicand direct cu încăperile de lucru. Chiuvetele trebuie să fie prevăzute cu apa curgătoare calda şi rece, cu dispozitive pentru curăţirea şi dezinfectarea mainilor pentru ştergere, care nu se vor folosi decât o singură dată. Chiuvetele trebuie să fie aşezate în apropierea WC-urilor.

    Încăperile trebuie să fie în asa fel concepute încît să permită aplicarea cu usurinta a regulilor de igiena. Ele trebuie să îndeplinească, în special, următoarele condiţii:
    1. în încăperile de transare şi de preparare, pardoseala trebuie să fie facuta din material impermeabil, uşor de curatat şi de dezinfectat şi rezistent la putrezire, uşor inclinata şi cu o reţea de evacuare corespunzătoare, pentru scurgerea apelor întrebuinţate către canale prevăzute cu sifoane şi gratare; pereţii trebuie să fie netezi, acoperiţi, pînă la o înălţime de cel puţin doi metri; cu o captuseala sau vopsea lavabila şi de culoare deschisă şi prevăzuţi cu colturi şi unghiuri rotunjite;
    2. încăperile de transare şi de pregătire să aibă o întreţinere corespunzătoare, să fie aerisite şi suficient de indepartate de încăperile unde funcţionează aparatele care degaja vapori sau căldură şi de încăperile folosite pentru afumat.
    Încăperile trebuie să fie prevăzute cu o lumina suficienta naturala sau artificiala, care să nu modifice culorile.
    În apropierea încăperilor de transare trebuie să fie aşezate dispozitive suficiente pentru curăţirea şi dezinfectarea minilor şi a materialului de lucru;

    3. trebuie să fie instalata o reţea de apa potabilă sub presiune, excluzandu-se orice reţea de apa nepotabila. Apa calda trebuie să fie disponibilă în cantitate suficienta;
    4. dispozitivul de evacuare a apelor reziduale trebuie să corespundă cerinţelor de igiena;
    5. încăperile trebuie să fie prevăzute cu dispozitive de protecţia împotriva insectelor şi rozatoarelor;
    6. materialul folosit trebuie să fie inalterabil şi uşor de curatat şi dezinfectat.


    ANEXA 15

    CERTIFICAT
    pentru vinatul impuscat
    ŢARA DE ORIGINE ..............................................
    MINISTERUL AGRICULTURII, INDUSTRIEI ALIMENTARE ŞI APELOR
    MINISTERUL AGRICULTURII ŞI RESURSELOR NATURALE*1)
    Serviciul sanitar
    I. Identificarea produselor
    Specia animalului ...................................................
    Felul pieselor ......................................................
    Natura ambalajului ..................................................
    Numărul coletelor ...................................................
    Greutatea neta ......................................................

    II. Destinaţia produselor
    De la ..... (locul expeditiei).......................................
    Produsele se expediază la ....... (locul de destinaţie) .......... cu vagon, camion, avion, vapor (*1-*2)......................................
    Numele şi adresa expeditorului ......................................
    Numele şi adresa destinatarului .....................................

    III. Informaţii sanitare
    Subsemnatul ....................(numele), medic veterinar împuternicit oficial de guvern, certific ca produsele indicate mai sus:
    a) sînt salubre şi nu conţin nici un produs de adaos interzis de reglementările române şi................................,
    b) au fost pregătite, manipulate şi expediate potrivit cerinţelor de igiena alimentara,
    c) au fost supuse examenului trichinoscopic cu rezultat negativ*3)


    Făcut la ................... la .....................
    Sigiliul oficial*4)
    Semnatura medicului veterinar
    .............................
    NOTA
    *1) Se va şterge menţiunea inutila.
    *2) Se va indica: pentru vagoane şi camioane: numărul; pentru avioane; numărul zborului; pentru vapoare: numele şi întreprinderea maritima.
    *3) Aceasta menţiune nu se referă decât la carnea animalelor sălbatice din special porcina. Ea poate fi înlocuită cu atestarea serviciului veterinar, certificând absenta trichinozei în ţara de origine de mai mult de 3 ani.
    *4) Sigiliul serviciului de control veterinar trebuie să fie, de asemenea, aplicat pe o eticheta fixată la ambalaj.


    ------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016