Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL din 13 decembrie 2011  avand ca obiect Metodologia privind reproducerea repertoriului de opere cinematografice si alte opre audiovizuale si tabelul de remuneratii cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite autorilor acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL din 13 decembrie 2011 avand ca obiect Metodologia privind reproducerea repertoriului de opere cinematografice si alte opre audiovizuale si tabelul de remuneratii cuprinzand drepturile patrimoniale cuvenite autorilor acestora

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 88 din 3 februarie 2012

    Prezentul protocol s-a încheiat între pãrţile:
    DACIN SARA - Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Dem. I. Dobrescu nr. 4-6, intr. B, et. 3, cam. 50-52, sectorul 1, cod fiscal 9068034, Sentinţa civilã nr. 263/PJ din 27 mai 2005, eliberatã de Judecãtoria Sectorului 1 Bucureşti, reprezentatã legal prin Mircea Mureşian, în calitate de director general, pe de o parte,
    şi
    Societatea Comercialã DAVA DESIGN PROMOTION - S.R.L., cu punct de lucru în Str. Sondelor nr. 9, municipiul Ploieşti, judeţul Prahova, cod fiscal RO1363373, J40/6156/2006, reprezentatã legal prin Petrescu Mihaela Ecaterina, în calitate de împuternicit,
    Societatea Comercialã E-MEDIAONE SOLUTION - S.R.L., cu sediul în municipiul Bucureşti, str. M. Zorileanu nr. 39, sectorul 1, cod fiscal RO23722052, J40/6799/2008, reprezentatã legal prin Petrescu Mihaela Ecaterina, în calitate de împuternicit,
    Societatea Comercialã TVR Media - S.R.L., cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Fãinari nr. 3, sectorul 2, cod fiscal R15312829, J40/4126/2003, reprezentatã legal prin Andrei Enescu, în calitate de administrator, pe de altã parte.
    În baza Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 273/2011 privind constituirea Comisiei pentru negocierea Metodologiei privind reproducerea de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale şi tabelul de remuneraţii cuprinzând drepturile patrimoniale cuvenite autorilor acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 15 noiembrie 2011,
    s-a constituit Comisia pentru negocierea Metodologiei privind reproducerea repertoriului de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale, formatã dintr-un reprezentant al Societãţii pentru Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual - Societatea Autorilor Români din Audiovizual (DACIN-SARA), pe de o parte, şi câte un reprezentant al Societãţii Comerciale DAVA DESIGN PROMOTION - S.R.L., al Societãţii Comerciale E-MEDIAONE SOLUTION - S.R.L. şi al Societãţii Comerciale TVR Media - S.R.L., pe de altã parte.
    Comisia a desfãşurat negocieri în conformitate cu dispoziţiile art. 13 lit. i), art. 131^1 şi art. 131^2 alin. (1)-(2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale art. 1 din Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 273/2011.
    Comisia a luat în discuţie propunerile ambelor pãrţi asupra remuneraţiilor cuvenite autorilor menţionaţi, anume: regizorul sau realizatorul, în calitate de autor principal, autorul adaptãrii, autorul scenariului, autorul dialogului, autorul grafic pentru operele de animaţie, exceptând autorul muzicii special create pentru opera audiovizualã.
    Pãrţile au cãzut de acord asupra urmãtoarei metodologii, care face parte integrantã din prezentul protocol:

                              METODOLOGIE
    privind reproducerea repertoriului de opere cinematografice şi alte opere
    audiovizuale şi tabelul de remuneraţii cuprinzând drepturile patrimoniale
                   cuvenite autorilor acestora

    Baza legalã: art. 7 lit. e), art. 10-12, art. 13 lit. a), art. 25, 64-66, 69, art. 71 alin. (1), art. 92 alin. (1), art. 123^3, art. 130 alin. (1) lit. a)-c) şi h), art. 131 alin. (1)-(3); art. 131^1 şi art. 131^2 alin. (2) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

    PREAMBUL
    Prezenta metodologie se referã la autorii operelor cinematografice sau ale altor opere audiovizuale: regizorul sau realizatorul, în calitate de autor principal, autorul adaptãrii, autorul scenariului, autorul dialogului, autorul grafic pentru operele de animaţie, exceptând autorul muzicii special create pentru opera audiovizualã. Prezenta metodologie este valabilã şi se referã exclusiv la operele şi autorii sus-menţionaţi pentru care organismul de gestiune colectivã a primit mandate, în baza art. 123^3 din Legea nr. 8/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru colectarea remuneraţiei echitabile pentru reproducerea şi distribuţia reproducerilor pe orice fel de suport, cum ar fi casete video, CD, DVD, BluRay etc., iar lista operelor şi a autorilor este publicatã pe site-ul organismului de gestiune colectivã.
    1. Prin reproducere, în sensul Legii nr. 8/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se înţelege realizarea, integralã sau parţialã, a uneia ori a mai multor copii ale unei opere, direct sau indirect, temporar ori permanent, prin orice mijloc şi sub orice formã, inclusiv realizarea oricãrei înregistrãri sonore sau audiovizuale a unei opere, precum şi stocarea permanentã ori temporarã a acesteia cu mijloace electronice.
    2. Este utilizator, în sensul prezentei metodologii, orice persoanã fizicã sau juridicã ce desfãşoarã activitatea de reproducere, astfel cum aceasta a fost definitã la pct. 1, pe orice fel de suport, cum ar fi: casete video, CD-uri, DVD-uri, BluRay etc., în scopul comercializãrii acestor produse.
    3. Alte opere audiovizuale, în sensul prezentei metodologii, sunt acele opere create de autorii angajaţi ai organismelor de televiziune pentru care titularii de drepturi sunt enumeraţi în fişele de producţie şi sunt recunoscuţi în baza contractelor de muncã.
    4. Organismul de gestiune colectivã are obligaţia sã îi autorizeze pe utilizatori, la cererea acestora, pentru operele şi autorii pentru care au mandat de colectare, prin contract de licenţã neexclusivã în forma scrisã, a remuneraţiei echitabile cuvenite pentru utilizarea prin reproducere şi distribuţie a reproducerilor pe suport casetã video, CD, DVD, BluRay sau alte suporturi asemãnãtoare.
    5. Utilizatorii au obligaţia sã plãteascã remuneraţia aferentã utilizãrii operelor prin reproducere şi distribuţie a reproducerilor pe suport casetã video, CD, DVD, BluRay sau orice alt suport asemãnãtor, reprezentând drepturile cuvenite autorilor acestora, calculatã procentual din veniturile nete obţinute din comercializarea produselor realizate, din care se scade T.V.A., dacã este cazul.
    6. Remuneraţia va fi calculatã conform urmãtorului tabel:


┌──────────────────────────┬───────────────────┬──────────┐
│Tipul operei │ Anul │ Procent │
├──────────────────────────┼───────────────────┼──────────┤
│Opere cinematografice │ 2011 şi urmãtorii │ 7,75% │
├──────────────────────────┼───────────────────┼──────────┤
│Alte opere audiovizuale │ 2011 şi urmãtorii │ 3% │
└──────────────────────────┴───────────────────┴──────────┘



    7. Baza de calcul al remuneraţiei o reprezintã încasãrile nete din vânzarea produselor. Când veniturile nete sunt mai mici decât preţurile de cost, baza de calcul o reprezintã preţul de cost. În cazul produselor distribuite gratuit, cu titlu de produse promoţionale, baza de calcul al remuneraţiei o va constitui preţul de cost.
    8. Între organismul de gestiune colectivã a drepturilor autorilor de opere cinematografice şi alte opere audiovizuale şi utilizator se încheie contract de licenţã neexclusivã pentru fiecare operã. Durata contractului de licenţã neexclusivã va fi egalã cu durata contractului pentru care utilizatorul are licenţã de exploatare din partea producãtorului. Dacã utilizatorul este însuşi producãtorul, contractul se încheie pe durata valabilitãţii prezentei metodologii.
    9. Cererile de încheiere a contractelor de licenţã neexclusivã se depun înainte de utilizarea prin reproducere a operei aflate sub mandat de colectare cu organismul de gestiune colectivã.
    10. În cazul utilizãrii unor opere cinematografice pentru care s-a încheiat contract de exploatare cu Centrul Naţional al Cinematografiei sau care au fost produse cu finanţare primitã de la stat, contractul de licenţã neexclusivã pentru plata remuneraţiilor cãtre organismul de gestiune colectivã se va încheia numai pentru titularii de drepturi de autor care au dat mandat de colectare. Pentru titularii care au încheiate acorduri directe pentru plata remuneraţiei, din sumele ce se vor achita de utilizator cãtre organismul de gestiune colectivã vor fi deduse sumele plãtite direct titularilor.
    11. Contractele de licenţã neexclusivã care se vor încheia cu utilizatorii în baza prezentei metodologii vor cuprinde:
    - titlul operei şi numele autorilor pentru care organismul de gestiune colectivã are mandat de colectare;
    - durata contractului;
    - drepturile pentru care se face colectarea remuneraţiei echitabile (regie, scenariu, animaţie etc.)
    - procentul cuvenit autorilor;
    - baza de calcul;
    - penalitãţi de întârziere.
    12. Utilizatorii, titulari ai contractelor de licenţã neexclusivã, potrivit prevederilor prezentei metodologii, au obligaţia sã raporteze trimestrial încasãrile aferente reproducerilor efectuate şi sã plãteascã remuneraţiile echitabile reprezentând drepturile autorilor menţionaţi în contractele de licenţã neexclusivã, pentru fiecare titlu.
    13. Pentru întârzieri la platã utilizatorii datoreazã, de la data scadenţei, penalitãţi egale cu dobânda legalã, calculatã conform ratei de referinţã a dobânzii legale stabilite de Banca Naţionalã a României.
    14. Organismul de gestiune colectivã poate solicita efectuarea unui audit extern, pentru verificarea raportãrilor transmise de utilizatori. Auditorul va fi obligat sã pãstreze faţã de terţe persoane confidenţialitatea datelor obţinute.
    15. Utilizatorii care au încheiate contracte de licenţã neexclusivã în baza metodologiei anterioare sunt obligaţi sã solicite, în termen de 60 (şaizeci) de zile de la publicarea prezentei metodologii, modificarea contractelor în curs, prin încheierea unor contracte noi, pentru fiecare titlu aflat în distribuţie.
    16. Prezenta metodologie intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va putea fi renegociatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii sale, cu excepţia cazului în care dispoziţiile Legii nr. 8/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, avute în vedere la elaborarea prezentei metodologii, vor fi modificate înainte de împlinirea acestui termen.


        Pentru Societatea pentru Drepturi de Autor
            în Cinematografie şi Audiovizual -
              Societatea Autorilor Români
            din Audiovizual (DACIN-SARA),
                   Mircea Mureşian,
                  director general

        Pentru Societatea Comercialã TVR
                Media - S.R.L.,
                Andrei Enescu,
                administrator

         Pentru Societatea Comercialã
         DAVA DESIGN PROMOTION - S.R.L.,
          Petrescu Mihaela Ecaterina,
               împuternicit

        Pentru Societatea Comercialã
        E-MEDIAONE SOLUTION - S.R.L.,
       Petrescu Mihaela Ecaterina,
               împuternicit
             _____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016