Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROTOCOL ADITIONAL din 15 martie 1978  la Conventia europeana in domeniul informatiei asupra dreptului strain*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROTOCOL ADITIONAL din 15 martie 1978 la Conventia europeana in domeniul informatiei asupra dreptului strain*)

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 63 bis din 26 martie 1991
-------------
*) Traducere

Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului protocol,
avînd în vedere dispoziţiile Convenţiei europene în domeniul informaţiei asupra dreptului strãin, deschisã spre semnare la Londra la 7 iunie 1968 (numitã în continuare convenţia),
considerînd cã este oportunã extinderea sistemului de asistenţã reciprocã internaţionalã stabilit de aceastã convenţie, în domeniul penal şi al procedurii penale, într-un cadru multilateral deschis tuturor pãrţilor contractante ale convenţiei,
considerînd cã în vederea eliminãrii obstacolelor de naturã economicã ce împiedicã accesul la justiţie şi în vederea permiterii persoanelor dezavantajate din punct de vedere economic sã-şi valorifice mai bine drepturile în statele membre, este, de asemenea, de dorit sã se extindã sistemul stabilit de convenţie şi în domeniul asistenţei judiciare şi al consultaţiei juridice în materie civilã şi comercialã,
constatînd cã art. 1 paragraful 2 al convenţiei prevede cã douã sau mai multe pãrţi contractante pot conveni, în ceea ce le priveşte, extinderea sferei de aplicare a prezentei convenţii şi în alte domenii decît cele indicate de convenţie,
constatînd cã art. 3 paragraful 3 al convenţiei prevede cã douã sau mai multe pãrţi contractante pot conveni, în ceea ce le priveşte, extinderea sferei de aplicare a convenţiei unor cereri emanînd de la alte autoritãţi decît cele judiciare,
au convenit asupra celor ce urmeazã :

CAP. I

ART. 1
Pãrţile contractante se angajeazã sã-şi transmitã, conform dispoziţiilor convenţiei, informaţii cu privire la dreptul lor material şi procedural, la organizarea lor judiciarã în domeniul penal, inclusiv al procuraturii, precum şi cu privire la dreptul referitor la executarea mãsurilor penale. Acest angajament se aplicã oricãrei proceduri vizînd infracţiuni a cãror urmãrire intrã, în momentul cererii informaţiilor, în competenţa autoritãţilor judiciare ale pãrţii solicitante.
ART. 2
Cererea de informaţii în probleme din domeniul la care se referã art. 1 poate:
a) sã emane, dacã nu este formulatã de cãtre un tribunal, de la orice autoritate judiciarã competentã în materie de urmãrire penalã sau de executare a sentinţelor definitive şi avînd autoritate de lucru judecat; şi
b) sã fie formulatã nu numai în cazul în care procesul a fost efectiv pornit, ci şi atunci cînd se preconizeazã pornirea acestuia.

CAP. II

ART. 3
In cadrul angajamentului conţinut în art. 1 paragraful 1 al convenţiei, pãrţile contractante convin cã cererea de informaţii poate:
a) sã emane nu numai de la autoritatea judiciarã, ci şi de la orice autoritate sau persoanã care acţioneazã în cadrul sistemului oficial de asistenţã judiciarã sau de consultaţii în domeniul juridic, în interesul unor persoane dezavantajate din punct de vedere economic; şi
b) sã fie formulatã nu numai atunci cînd procesul a fost efectiv pornit, ci şi atunci cînd se preconizeazã pornirea procesului.
ART. 4
1. Oricare parte contractantã care nu a creat sau desemnat unu sau mai multe organe transmiţãtoare conform art. 2 paragraful 2 al convenţiei, trebuie sã-şi creeze sau desemneze astfel de organe însãrcinate cu transmiterea cãtre organul primitor strãin competent a tuturor cererilor de informaţii formulate în virtutea art. 3 al prezentului protocol.
2. Oricare parte contractantã va comunica secretarului general al Consiliului Europei denumirea şi adresa organului sau organelor transmiţãtoare create sau desemnate în conformitate cu prevederile paragrafului precedent.

CAP. III

ART. 5
1. Orice stat poate, în momentul semnãrii sau depunerii instrumentului sãu de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, sã declare cã nu va fi legat decît prin dispoziţiile capitolului I sau de cele ale capitolului II ale prezentului protocol.
2. Oricare stat care a fãcut o astfel de declaraţie va putea ulterior, în orice moment, sã declare, pe calea unei notificãri adresate secretarului general al Consiliului Europei, cã va fi legat prin ansamblul de dispoziţii ale capitolelor I şi II. Aceastã notificare va produce efect de la data primirii.
3. Orice stat care este legat prin ansamblul de dispoziţii ale capitolelor I şi II va putea în orice moment sã declare, pe calea unei notificãri adresate secretarului general al Consiliului Europei, cã nu va mai fi legat decît prin dispoziţiile capitolului I sau prin cele ale capitolului II. Aceastã notificare va produce efect la şase luni dupã data primirii.
4. Dispoziţiile capitolului I sau ale capitolului II se vor aplica numai între pãrţile contractante care sînt legate prin dispoziţiile aceluiaşi capitol.
ART. 6
1. Prezentul protocol este deschis semnãrii statelor membre ale Consiliului Europei, semnatare ale convenţiei, care pot deveni pãrţi la protocol, prin:
a) semnare fãrã rezerve de ratificare, acceptare sau aprobare;
b) semnare cu rezerva ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii, urmatã de ratificare, acceptare sau aprobare,
2. Instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
3. Nici un stat membru al Consiliului Europei nu va putea semna prezentul protocol fãrã rezervã de ratificare, acceptare sau aprobare, sãu sã-1 ratifice, sã-1 accepte sau sã-1 aprobe, fãrã a fi ratificat sau acceptat, simultan sau anterior, convenţia.
ART. 7
1. Prezentul protocol va intra în vigoare dupã trei luni de la data la care trei state membre ale Consiliului Europei vor fi devenit pãrţi la protocol conform dispoziţiilor art. 6.
2. Pentru oricare stat membru care îl va semna ulterior fãrã rezerva de ratificare, de acceptare sau de aprobare, sau îl va ratifica, accepta sau aproba, protocolul va intra în vigoare dupã trei luni de la data semnãrii sau depunerii instrumentului de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
ART. 8
1. Dupã intrarea în vigoare a prezentului protocol, orice stat, care a aderat la convenţie sau care a fost invitat sã adere la ea va putea fi invitat de Comitetul de miniştri sã adere şi la prezentul protocol.
2. Aderarea se va realiza prin depunerea la secretarul general al Consiliului Europei a unui instrument de aderare care va produce efect dupã trei luni de la data depunerii.
ART. 9
1. Fiecare stat poate, în momentul semnãrii sau în momentul depunerii instrumentului sãu de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, sã desemneze teritoriul sau, teritoriile unde se va aplica prezentul protocol.
2. Fiecare stat poate, în momentul depunerii instrumentului sãu de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare sau la orice datã ulterioarã, sã extindã aplicarea prezentului protocol, printr-o declaraţie adresatã secretarului general al Consiliului Europei, la orice alt teritoriu desemnat în declaraţie şi de ale cãrui relaţii internaţionale rãspunde sau în numele cãruia este îndreptãţit sã stipuleze.
3. Orice declaraţie fãcutã în virtutea paragrafului precedent va putea fi retrasã, în ceea ce priveşte orice teritoriu desemnat în declaraţia respectivã, printr-o notificare adresatã secretarului general al Consiliului Europei. Retragerea va produce efect dupã şase luni de la data primirii notificãrii de cãtre secretarul general al Consiliului Europei.
ART. 10
1. Orice parte contractantã va putea, în ceea ce o priveşte, sã denunţe prezentul protocol, adresînd o notificare secretarului general al Consiliului Europei.
2. Denunţarea va produce efect dupã şase luni de la data primirii notificãrii de cãtre secretarul general al Consiliului Europei.
3. Denunţarea convenţiei implicã în mod automat şi denunţarea prezentului protocol.
ART. 11
Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale Consiliului Europei şi statelor care au aderat la convenţie:
a) orice semnãturã fãrã rezerva de ratificare, de acceptare sau de aprobare;
b) orice semnãturã sub rezerva ratificãrii, acceptãrii sau aprobãrii;
i) depunerea oricãrui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de
aderare;
d) orice datã de intrare în vigoare a prezentului protocol conform art. 7;
e) orice notificare primitã în aplicarea dispoziţiilor art. 4;
f) orice declaraţie sau notificare primitã în aplicarea dispoziţiilor art. 5;
g) orice declaraţie primitã în aplicarea dispoziţiilor art. 9 şi orice retragere a unei
astfel de declaraţii;
h) orice notificare primitã în aplicarea dispoziţiilor art. 10 şi data la care
denunţarea va produce efect.
Drept pentru care subsemnatele, fiind autorizate în acest sens, au semnat prezentul protocol.
Încheiat la Strasbourg, la 15 martie 1978, în limbile francezã şi englezã, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate, într-un singur exemplar care va fi depus în arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite copii conforme cu originalul fiecãrui stat semnatar şi aderant

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016