Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROPUNERE DE METODOLOGIE din 6 septembrie 2006  privind utilizarea prin radiodifuzare a fonogramelor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora de catre organismele de televiziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROPUNERE DE METODOLOGIE din 6 septembrie 2006 privind utilizarea prin radiodifuzare a fonogramelor publicate in scop comercial ori a reproducerilor acestora de catre organismele de televiziune

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 841 din 12 octombrie 2006

    1. Pentru utilizarea directă sau indirectă a fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora prin radiodifuzare, inclusiv sau exclusiv prin internet (simulcasting sau webcasting) şi/sau prin telefonie mobilă GPRS, organismele de televiziune au obligaţia să plătească o remuneraţie unică echitabilă organismelor de gestiune colectivă ale artiştilor interpreţi sau executanţi şi producătorilor de fonograme.
    2. Utilizarea prin radiodifuzare a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, inclusiv sau exclusiv prin internet (simulcasting sau webcasting) şi/sau prin telefonie mobilă GPRS, aduse anterior la cunoştinţă publică şi ale căror drepturi conexe patrimoniale se află în termenele de protecţie prevăzute de lege, de către organismele de televiziune, se face în baza art. 98 alin. (1) lit. g), art. 105 alin. (1) lit. f), art. 106^5 şi a art. 112^1 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare.
    3. În cazul utilizării fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora în spoturi publicitare, în spoturi de promovare a unui post de televiziune, în generice de emisiuni sau rubrici proprii ale acestora, producătorul spoturilor, respectiv realizatorul emisiunii sau al rubricii proprii, are obligaţia de a obţine acordul expres al producătorului de fonograme, care va fi comunicat în cel mult două zile de la solicitare.
    4. Societatea Română de Televiziune are obligaţia să plătească trimestrial organismelor de gestiune colectivă desemnate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor drept colectori unici pentru artiştii interpreţi sau executanţi şi pentru producătorii de fonograme o remuneraţie reprezentând drepturi conexe patrimoniale pentru utilizarea fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, în sumă forfetară de 4.000.000 lei pentru anul 2007, respectiv 2.000.000 lei, pentru fiecare categorie de beneficiari, respectiv artiştii interpreţi sau executanţi şi producătorii de fonograme.
    5. Pentru anii 2008 şi 2009, Societatea Română de Televiziune are obligaţia de a plăti aceeaşi sumă indexată cu indicele de inflaţie.
    6. Utilizatorii, alte organisme comerciale de televiziune decât Societatea Română de Televiziune, au obligaţia să plătească trimestrial organismelor de gestiune colectivă desemnate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor drept colectori unici pentru artiştii interpreţi sau executanţi şi pentru producătorii de fonograme o remuneraţie reprezentând drepturi conexe patrimoniale pentru utilizarea fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora, într-un procent din totalul încasărilor obţinute din activitatea de radiodifuzare (publicitate şi barter), respectiv:
    a) 2,5% pentru anul 2007;
    b) 2,7% pentru anul 2008;
    c) 2,9% pentru anul 2009.
    7. Prin excepţie, organismele de televiziune care, potrivit specificului serviciului de programe, utilizează, direct sau indirect, într-o proporţie minimă fonogramele publicate în scop comercial sau reproducerile acestora (de exemplu, servicii de programe sportive, informative etc.) vor plăti o remuneraţie ce reprezintă un procent de 0,75% din încasările obţinute din activitatea de radiodifuzare, începând cu anul 2007.
    8. Utilizatorii, Societatea Română de Televiziune şi alte organisme comerciale de televiziune, au obligaţia să plătească trimestrial organismelor de gestiune colectivă desemnate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor drept colectori unici pentru artiştii interpreţi sau executanţi şi pentru producătorii de fonograme o remuneraţie reprezentând drepturi conexe patrimoniale pentru utilizarea fonogramelor publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora, inclusiv sau exclusiv prin internet (simulcasting sau webcasting) şi/sau telefonie mobilă GPRS, într-un procent după cum urmează:
    a) pentru radiodifuzare şi prin internet (simulcasting) se va plăti un procent suplimentar de 50% din sumele forfetare, respectiv din cele rezultate din aplicarea procentelor la baza de calcul, prevăzute mai sus;
    b) pentru radiodifuzare şi prin internet şi prin telefonie mobilă GPRS se va plăti un procent suplimentar de 75% din sumele forfetare, respectiv din cele rezultate din aplicarea procentelor la baza de calcul, prevăzute mai sus;
    c) pentru radiodifuzare exclusiv prin internet (webcasting), utilizatorul va plăti în funcţie de categoria televiziunii astfel:
    I. televiziunile prevăzute la pct. 6: între 0,6-0,8 lei/minut conţinând fonograme publicate în scop comercial sau reproduceri ale acestora;
    II. televiziunile prevăzute la pct. 7: între 0,4-0,6 lei/minut conţinând fonograme publicate în scop comercial sau reproduceri ale acestora;
    III. televiziuni muzicale: între 1-1,2 lei/minut conţinând fonograme publicate în scop comercial sau reproduceri ale acestora.
    9. Baza de calcul este constituită din totalitatea încasărilor brute lunare obţinute de fiecare dintre utilizatori din activitatea de radiodifuzare, din care se scad taxa pe valoarea adăugată şi alocaţia bugetară, dacă este cazul. În lipsa acestor încasări, baza de calcul o constituie cheltuielile ocazionate de utilizare sau sume minime lunare conform tabelului de mai jos.

 ───────────────────────────────────────────────────────────────
         Anul Remuneraţie minimă lunară
 ───────────────────────────────────────────────────────────────
   2007 şi următorii 600 lei
 ───────────────────────────────────────────────────────────────


    10. La sumele forfetare, precum şi la sumele rezultate din aplicarea procentelor la baza de calcul prevăzută mai sus se adaugă taxa pe valoarea adăugată.
    11. Remuneraţia se plăteşte trimestrial până la data de 20 a primei luni următoare trimestrului pentru care este datorată.
    12. După efectuarea plăţilor, la solicitarea scrisă a organismelor de gestiune colectivă, utilizatorul are obligaţia de a comunica acestora copii certificate pe propria răspundere de reprezentantul legal de pe documentele cuprinzând informaţiile pe baza cărora s-a determinat baza de calcul. Utilizatorul care a primit din partea organismelor de gestiune colectivă o asemenea cerere va avea un termen de maximum 15 zile calendaristice pentru pregătirea documentaţiei solicitate. Organismele de gestiune colectivă au dreptul să ceară un audit extern pentru verificarea raportărilor efectuate de utilizator, realizat de către un auditor agreat de părţi.
    13. Pentru întârzieri la plată, utilizatorii datorează penalizări de 0,2% pe zi de întârziere, aferente sumelor neachitate la termen.
    14. (1) Utilizatorii au obligaţia să transmită organismelor de gestiune colectivă ale artiştilor interpreţi şi producătorilor de fonograme, până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, un raport care va cuprinde:
    a) lista completă, în format electronic, a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora difuzate, conform modelului de playlist din tabelul de mai jos. Aceste liste constituie baza de repartizare a remuneraţiilor încasate de organismele de gestiune colectivă a drepturilor conexe, prevăzute în prezenta metodologie;


 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Nr. Data Minute Secunde Titlu Autor Artist Orchestră/ Nr. Album Nr. Producător Ţara Anul F/V
   crt. difuzării piesă muzică Formaţie/ artişti catalog înreg.
                                                                                  Grup
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
 ────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    b) baza de calcul a sumelor virate.
    (2) Raportul va fi transmis în format electronic şi va fi însoţit de o adresă de înaintare în scris purtând numele reprezentantului legal, semnătura şi ştampila utilizatorului, adresă prin care va fi confirmată pe propria răspundere veridicitatea informaţiilor ce sunt conţinute în raport.
    15. Modificarea remuneraţiilor stabilite în sumă fixă se poate efectua periodic prin reactualizarea cu indicele de inflaţie, în conformitate cu dispoziţiile art. 131^4 din Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare.
    16. Prezenta metodologie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va putea fi modificată numai după 3 ani, cu excepţia cazului în care dispoziţiile Legii nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare, avute în vedere la elaborarea prezentei metodologii, sunt modificate înainte de împlinirea acestui termen.
    17. Prezenta metodologie este valabilă până la intrarea în vigoare a noilor metodologii.

                                     ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016