Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROPUNERE DE METODOLOGIE din 11 august 2009  privind remuneratiile reprezentand drepturi patrimoniale de autor pentru reproducerile pe videograme ale operelor muzicale utilizate in cadrul operelor audiovizuale, altele decat videoclipurile muzicale, concertele si inregistrarile audiovizuale continand biografii ale unor artisti interpreti sau trupe de muzica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROPUNERE DE METODOLOGIE din 11 august 2009 privind remuneratiile reprezentand drepturi patrimoniale de autor pentru reproducerile pe videograme ale operelor muzicale utilizate in cadrul operelor audiovizuale, altele decat videoclipurile muzicale, concertele si inregistrarile audiovizuale continand biografii ale unor artisti interpreti sau trupe de muzica

EMITENT: OFICIUL ROMAN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL I nr. 576 din 19 august 2009

1. Producãtorii de videograme care reproduc, pe suporturi tangibile, în vederea comercializãrii, cu autorizarea producãtorilor de opere audiovizuale sau a unui terţ autorizat de aceştia, odatã cu reproducerea de opere audiovizuale, şi opere muzicale utilizate în mod legal în cadrul operei audiovizuale, pentru care drepturile patrimoniale nu au fost achitate anterior, sunt obligaţi sã obţinã din partea organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, în temeiul mandatelor prezentate de acesta, autorizaţii - licenţã neexclusivã, prevãzute de <>Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2. În aplicarea prezentei metodologii se vor utiliza urmãtoarele definiţii:
a) prin producãtor de videograme se înţelege orice persoanã juridicã sau persoanã fizicã, autorizatã de producãtorul operei audiovizuale sau de un terţ autorizat de acesta, care realizeazã ori organizeazã realizarea de copii pe videograme, suporturi tangibile (CD, DVD, VHS, BlueRay), ale uneia sau mai multor opere muzicale, legal utilizate în cadrul unei opere audiovizuale, pentru care drepturile nu au fost achitate anterior, în vederea comercializãrii acestora odatã cu comercializarea operei audiovizuale pe teritoriul României.
În sensul prezentei metodologii, pentru clarificare, vor fi asimilaţi producãtorilor de videograme şi importatorii sau distribuitorii care au realizat videogramele în afara României pe baza unui drept de reproducere pe videograme de opere audiovizuale, ce conţin opere muzicale, care a fost cesionat în favoarea acestora pentru teritoriul României.
În aceastã situaţie importatorii şi distribuitorii vor fi exoneraţi de platã, la cerere, numai dacã dovedesc pentru evitarea dublei plãţi fie plata remuneraţiei la organismul competent din teritoriul în care s-a realizat reproducerea efectivã, plata fiind efectuatã pe acel teritoriu datoritã legislaţiei din respectiva jurisdicţie, fie faptul cã remuneraţiile nu sunt datorate în România fiindcã drepturile de reproducere în ipoteza datã beneficiazã de confirmarea autorizãrii sau acoperirii, asumãrii la sursã;
b) prin reproducere se înţelege realizarea uneia sau a mai multor copii integrale ale operei audiovizuale şi în acelaşi timp a operelor muzicale utilizate legal în cadrul acesteia, pe videograme, inclusiv realizarea de copii ale unor secvenţe de imagini în mişcare din cadrul operei audiovizuale, însoţite de fragmente din operele muzicale utilizate în opera audiovizualã finitã; reproducerile parţiale nu privesc şi muzica din trailere de promovare a filmului;
c) PPD - reprezintã preţul net de vânzare al fiecãrei videograme, conform facturilor prin care s-a operat vânzarea;
d) prin videogramã se înţelege orice copie a unei opere audiovizuale sau a unor secvenţe de imagini în mişcare, însoţite de opere muzicale, pe suporturi CD, DVD, VHS, BlueRay, oricare ar fi metoda utilizatã pentru realizarea copiei.
3. Autorizaţiile îmbracã forma unei licenţe neexclusive, privesc numai operele din repertoriu, sunt emise de organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, mandatat direct de autorii naţionali sau prin contractele de reprezentare cu organismele similare din strãinãtate, şi au ca obiect colectarea remuneraţiilor aferente dreptului de reproducere pe videograme a operelor muzicale utilizate legal în cadrul operelor audiovizuale, acolo unde nu existã contracte directe cu autorii sau clauzã contractualã ori scrisoare de confirmare care atestã autorizarea sau asumarea drepturilor la sursã de cãtre licenţiatorul ori producãtorul operei audiovizuale.
4. Autorizaţiile - licenţã neexclusivã, prevãzute la pct. 3, se elibereazã pentru fiecare operã muzicalã sau grup de opere utilizate în opera audiovizualã şi au ca obiect numai operele muzicale din repertoriul organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, în limitele mandatelor de gestiune acordate de autorii naţionali, precum şi ale contractelor de reprezentare încheiate cu organisme similare din strãinãtate şi confirmate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, prin confirmarea repertoriului organismului conform dispoziţiilor legale.
5. Autorizaţiile - licenţã neexclusivã, prevãzute la pct. 3, sunt emise pe întreaga duratã a licenţei/cesiunii operei audiovizuale în favoarea producãtorului de videograme şi sunt valabile numai pe teritoriul României.
6. Producãtorii vor elabora cataloage ale videogramelor reproduse în România sau sub dreptul de reproducere cesionat în favoarea lor pentru teritoriul României, în scopul comercializãrii în România, care privesc situaţiile de licenţiere, în sensul prezentei metodologii, în care vor evidenţia urmãtoarele:
a) titlul operei audiovizuale şi categoria - artistic, documentar, concert şi alte producţii muzicale cu imagini în mişcare;
b) producãtorul operei audiovizuale;
c) durata operei audiovizuale;
d) titlul operei/operelor muzicale, pe baza cue-sheet-ului;
e) autorul/autorii muzicii şi al/ai textului, pe baza cue-sheet-ului;
f) durata operei/operelor muzicale, conform cue-sheet-ului;
g) cue-sheet-ul;
h) tipul suportului (CD, DVD, VHS, BlueRay).
Producãtorii vor întocmi catalogul organizat pe criteriul producãtorului operei audiovizuale şi vor evidenţia operele audiovizuale cu privire la care drepturile muzicale beneficiazã de clauza contractualã care atestã autorizarea sau asumarea drepturilor la sursã de cãtre licenţiatorul ori producãtorul operei audiovizuale într-o secţiune separatã, fãrã a fi necesarã întocmirea de evidenţe pe criteriile prevãzute la lit. a)-h).
7. Pentru fiecare operã audiovizualã, odatã cu solicitarea în scris a autorizaţiei - licenţã neexclusivã, vor fi prezentate în scris, în formã tabelarã, organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical fie urmãtoarele informaţii: denumirea videogramei şi a operei muzicale ori a fiecãrei opere muzicale ce face parte din opera audiovizualã, unde se aplicã, numele compozitorului, numele textierului, numele artistului interpret, dacã existã interpretarea vocalã, durata operei/operelor muzicale, fie cue-sheet-ul aferent operei audiovizuale, dacã este cazul, în forma transmisã de licenţiator/cedent, fie ambele. Fiecare solicitare va primi un numãr de ordine unic care va fi şi numãrul licenţei.
8. Transmiterea cue-sheet-ului sau a listei tabelare în vederea obţinerii autorizaţiei - licenţã neexclusivã se va face în maximum 21 de zile lucrãtoare de la data lansãrii operei audiovizuale. Licenţele vor fi eliberate în maximum 21 de zile lucrãtoare de la data primirii cue-sheet-ului muzical sau a datelor tabelare precizate mai sus. Dacã organismul de gestiune colectivã întârzie eliberarea licenţei neexclusive sau elibereazã licenţã neînsoţitã de documentele oficiale care certificã existenţa şi valabilitatea mandatãrii sale cu privire la operele menţionate în cue-sheet sau în lista tabelarã şi care fac parte din repertoriul confirmat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor al organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, producãtorii sunt exoneraţi de obligaţia de platã a remuneraţiilor aferente solicitate.
9. Producãtorii au obligaţia sã transmitã semestrial, corespunzãtor numãrului de ordine unic prevãzut la pct. 7, cãtre organismul de gestiune colectivã lista operelor audiovizuale per titlu reproduse pentru comercializare, numãrul suporturilor vândute pe teritoriul României şi PPD-ul pentru care a fost emisã autorizaţia - licenţã neexclusivã.
10. În temeiul listei prevãzute la pct. 9 şi a cue-sheet-urilor şi pe baza certificãrii existenţei operei/operelor muzicale în repertoriul propriu al organismului, conform <>art. 123^2 alin. (3) din Legea nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, emisã conform pct. 8, organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical va emite cãtre utilizatori o solicitare de platã a remuneraţiilor datorate conform formulei de calcul şi criteriilor stabilite la pct. 11, însoţitã de facturã.
11. Remuneraţiile datorate potrivit prezentei metodologii se vor calcula pe baza numãrului de unitãţi vândute cãtre consumatorul final şi a urmãtoarei formule de calcul:
"2% x PPD x durata muzicii din durata operei audiovizuale în cotã procentualã x numãrul de unitãţi vândute cãtre consumatorul final".
12. Plata remuneraţiilor datorate de producãtorii de videograme se face în termen de 45 de zile de la primirea facturilor. Lipsa documentelor certificatoare ale mandatului, prevãzute la pct. 8, înlãturã obligaţia de platã a remuneraţiilor facturate.
13. În situaţia în care un produs conţine şi opere ce nu aparţin repertoriului organismului de gestiune colectivã a drepturilor de autor din domeniul muzical, procentele aplicabile vor fi proporţionale numai cu durata procentualã a operelor din repertoriu, raportatã la durata totalã a operelor muzicale cuprinse în opera audiovizualã.
14. Pentru întârzierile la platã se datoreazã şi se vor plãti penalitãţi în cuantum de 0,01% pe zi de întârziere, iar valoarea cumulatã a penalitãţilor datorate nu poate depãşi valoarea sumelor restante.
15. Cu o notificare prealabilã de 15 zile, organismul de gestiune colectivã a drepturilor de autor în domeniul muzical sau auditorii desemnaţi de acesta pot solicita la fiecare 18 luni examinarea situaţiilor contabile - respectiv a documentelor justificative, rapoarte de vânzãri şi facturi - ale producãtorilor de videograme privind operele audiovizuale pentru care s-a emis licenţã neexclusivã. Examinarea se va desfãşura pe cheltuiala organismului de gestiune colectivã şi nu va putea dura mai mult de 5 zile lucrãtoare. În cazul descoperirii de nereguli, care nu reflectã volumul real comercializat, la solicitarea expresã a organismului de gestiune, sumele rezonabile şi corespunzãtoare onorariilor de audit ale pieţei româneşti privind cheltuielile de audit vor fi suportate de producãtorul de videograme în culpã. Organismul de gestiune a drepturilor de autor în domeniul muzical se obligã sã asigure confidenţialitatea deplinã a tuturor documentelor puse la dispoziţie de producãtorii de videograme sub sancţiunile legislaţiei aplicabile.
16. Metodologia va putea fi modificatã numai dupã 3 ani de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, conform <>Legii nr. 8/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016