Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAMUL din 14 mai 2008  actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2008    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAMUL din 14 mai 2008 actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2008

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 401 din 28 mai 2008

CAP. I
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor* la animale

SECŢIUNEA 1
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor majore

1. Febra aftoasã A - 010**;
2. Stomatita veziculoasã A - 020**;
3. Boala veziculoasã a porcului A - 030**;
4. Pesta bovinã A - 040: pentru animalele vii din speciile receptive nou-introduse prin comerţul intracomunitar sau importul din ţãri terţe, costurile acţiunilor sanitare veterinare de supraveghere şi imunoprofilactice obligatorii sunt suportate de cãtre proprietarii animalelor, restul costurilor privind acţiunile de supraveghere, profilaxie şi control fiind suportate de la bugetul de stat;
5. Pesta micilor rumegãtoare A - 050**;
6. Pleuropneumonia contagioasã bovinã A - 060**;
7. Blue Tongue A - 090**;
8. Pesta africanã a calului A - 110**;
9. Pesta porcinã africanã A - 120**;
10. Pesta porcinã clasicã**;
11. Influenţa aviarã (Gripa aviarã) A - 150**;
12. Boala de Newcastle (Pseudopesta aviarã) A - 160**;
13. Boala Aujeszky B - 052**;
14. Turbarea - B - 058**;
15. Paratuberculoza B - 059**;
16. Bruceloza la bovine B - 103**;
17. Bruceloza la ovine (infecţie cu Brucella ovis) B - 151**;
18. Bruceloza la ovine şi caprine (infecţie cu Brucella melitensis) B - 152**;
19. Bruceloza la porcine B - 253**;
20. Campilobacterioza bovinã B - 104**;
21. Campilobacterioza la alte specii de interes economic: ovine, porcine, pãsãri**;
22. Tuberculoza B - 105**;
23. Rinotraheita infecţioasã bovinã - IBR - B - 110***;
24. Tricomonoza bovinã B - 112***;
25. Encefalopatia spongiformã bovinã B - 115**;
26. Artrita encefalitã caprinã B - 153**;
27. Scrapia B - 160**;
28. Maedi Visna B - 161**;
29. Durina B - 202**;
30. Anemia infecţioasã ecvinã B - 205:
a) probele de ser cu rezultat neconcludent sau în cazurile de litigiu sunt supuse unei contraexpertize la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã, costurile fiind suportate de cãtre proprietar;
b) cabalinele exportate, cu destinaţia sport, sunt testate serologic, costurile fiind suportate de cãtre proprietar
c) restul costurilor privind acţiunile de supraveghere, profilaxie şi control sunt suportate de la bugetul de stat;
31. Morva B - 209**;
32. Sindromul respirator şi de reproducţie la porcine B 257***;
33. Tifoza aviarã B - 308:
a) controlul serologic în exploataţii se executã de proprietarul pãsãrilor, pe cheltuiala acestuia;
b) vaccinarea antisalmonelicã preventivã a pãsãrilor este opţiunea operatorului economic, costurile fiind suportate de cãtre acesta;
c) restul costurilor privind acţiunile de supraveghere, profilaxie şi control sunt suportate de la bugetul de stat;
34. Paratifoza aviarã C - 855:
a) vaccinarea antisalmonelicã preventivã a pãsãrilor este opţiunea operatorului economic, costurile fiind suportate de cãtre acesta;
b) restul costurilor privind acţiunile de supraveghere, profilaxie şi control sunt suportate de la bugetul de stat;
35. Salmonelozele zoonotice la gãinile de reproducţie (infecţie cu Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Infantis, Salmonella Hadar, Salmonella Virchow) **;
36. Micoplasmoza respiratorie aviarã***;
37. Septicemia hemoragicã viralã la salmonide B - 401**;
38. Viremia de primãvarã a crapului B - 404**;
39. Necroza hematopoieticã infecţioasã a salmonidelor B 405**;
40. Herpesviroza crapului**;
41. Necroza pancreaticã infecţioasã a salmonidelor**;
42. Boala bacterianã a rinichiului la salmonide***;
43. Girodactilaza**;
44. Bonamioza B - 431**;
45. Haplosporidioza B - 432**;
46. Perkinsoza B - 433**;
47. Marteilioza B - 434**;
48. Microcitoza B - 436**;
49. Acarapioza (Acarioza internã) B - 451**;
50. Loca americanã la albine B - 452**;
51. Loca europeanã B - 453**;
52. Nosemoza albinelor B - 454***;
53. Varrooza B - 455**;
54. Tropilelapsoza B - 456**;
55. Atacul gândacului mic de stup**;
56. Poliedria viermilor de mãtase**;
57. Flaşeria**;
58. Nosemoza viermilor de mãtase**;
59. Muscardina**;
60. Diareea viralã a bovinelor (Boala mucoaselor BVD MD) C - 652***;
61. Variola ovinã şi caprinã A - 100**;
62. Salmonelozele la gãinile ouãtoare (Salmonella Enteridis, Salmonella Typhimurium):
a) costurile examenelor de supraveghere sanitarã veterinarã la iniţiativa operatorului economic sunt suportate de cãtre acesta;
b) restul acţiunilor de supraveghere, profilaxie şi control sunt suportate de la bugetul de stat.
Obiectiv: supravegherea pasivã şi activã a efectivelor de animale, insecte, peşti şi viermi de mãtase.

SECŢIUNEA a 2-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor tumorale

1. Leucoza bovinã - B 108;
2.Oncopatii la pãsãri - leucemii şi limfoame, inclusiv Boala Marek, alte tumori***.
Obiectiv: supravegherea pasivã şi activã a efectivelor de animale.

SECŢIUNEA a 3-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor în funcţie de antecedentele epizootice

1. Antrax B - 051**;
2. Echinococoza B - 053***;
3. Leptospiroza B - 056**;
4. Febra Q B - 057**;
5. Anaplasmoza B - 101***;
6. Babesioza B - 102***;
7. Nutalioza cabalinelor***;
8. Theilerioza bovinelor şi ovinelor B - 111***;
9. Avortul salmonelic la oi B - 156**;
10. Influenţa ecvinã B - 206**;
11. Rinopneumonia ecvinã B - 208***;
12. Arterita viralã ecvinã B - 211**;
13. Avortul salmonelic la iepe B - 214**;
14. Tularemia B - 352**;
15. Bruceloza la canide***;
16. Bruceloza la iepuri***;
17. Furunculoza salmonidelor cu Aeromonas Salmonicida**;
18. Yersinioza (Boalã gura roşie) la salmonide**;
19. Anemia infecţioasã a somnului**;
20. Mixosomiza**;
21. Boala Columnaris la salmonide**;
22. Eritrodermatita la ciprinide**;
23. Ihtioftiriaza**;
24. Criptobiaza**;
25. Coccidioza moluştelor bivalve**;
26. Nematodoze ale moluştelor bivalve**;
27. Ricketioza moluştelor bivalve**;
28. Vibrioza moluştelor bivalve**;
29. Moluşte gasteropode Criptobya Heticis, Klossia Helicina, cestode, metacercari, nematode***;
30. Batracieni, trematode, acantocefali, pseudomonoze, aeromonoze şi microbacterioze***;
31. Pesta racilor**;
32. Amoebioza**;
33. Brauloza**;
34. Ascosferoza şi aspergiloza albinelor**;
35. Puietul în sac şi boala botcilor negre**;
36. Bolile virale paralizante ale albinelor adulte**;
37. Aspergiloza viermilor de mãtase **;
38. Oncopatii la animalele de companie***;
39. Listerioza C - 611**;
40. Toxoplasmoza C - 612***;
41. Botulism C - 61**;
42. Salmoneloza C - 620**.
Obiectiv: supravegherea pasivã şi activã a efectivelor de animale, insecte, peşti şi viermi de mãtase.

SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul bolilor transmisibile de la animale la om (zoonoze)

1. Bacterioze:
a) Antrax B - 051**;
b) Leptospiroza B - 056**;
c) Febra Q B - 057**;
d) Bruceloza E - 001**;
e) Tuberculoza bovinã B - 105**;
f) Morva B - 209**;
g) Tularemia B - 352**;
h) Listerioza C - 611**;
i) Pasteureloza**;
j) Salmoneloza E - 002**;
k) Rujetul C - 801**;
l) Streptococia R - 015**;
m) Stafilococia **;
n) Yersinioza**;
o) Campilobacterioza**;
p) Clostridioza**;
r) Chlamylioza aviarã B - 312**;
s) Colibaciloza O - 157H7**.
2. Micoze;
a) Aspergiloza**;
b) Candidoza**;
c) Dermato-micoza**.
3. Viroze;
a) Febra aftoasã A - 010**;
b) Febra Vãii de Rift A - 080**;
c) Boala de Newcastle B - 160**;
d) Turbare B - 058**;
e) Influenţa aviarã - Gripa aviarã A - 150**;
f) Boala Carre C - 921**;
g) Boala Lyme**;
h) Boala de Crimeea - Congo**;
i) Encefalita West Nile**;
j) Encefalita japonezã B - 212**;
k) Encefalomielita ecvinã venezueleanã B - 216**;
l) Encefalita de cãpuşe**;
m) Oncopatii de animale de producţie în libertate şi exotice***.
4. Parazitoze;
a) Cochliomyia Hominivorax B - 060**;
b) Chrysomya Bezziana B - 061**;
c) Echinococoza/Hidatidoza B - 053**;
d) Cisticercoza bovinã B - 106**;
e) Cisticercoza porcinã B - 252**.
f) Trichineloza B - 062: costurile pentru examenul trichineloscopic pentru carnea de porc din exploataţiile nonprofesionale, obţinutã dupã tãierea porcilor pentru consum familial, se suportã de cãtre proprietar. Costurile pentru examenul trichineloscopic pentru carnea provenitã de la porcii tãiaţi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar sunt suportate de la bugetul de stat;
g) Leishmanioza - B 501**;
h) Fascioloza C - 621**;
i) Filarioza C - 622**;
j) Ancilostomoza carnivorelor**;
k) Balantidioza**;
l) Hemosporilioze**;
m) Pneumocistoza**;
n) Sacrocistoza**;
o) Teniaze**;
p) Thelazioza**;
r) Dermatoze produse de acarieni, paraziţii animalelor**.
Obiectiv: supraveghere prin examene clinice, anatomopatologice şi de laborator.

SECŢIUNEA a 5-a
Supravegherea, profilaxia şi controlul tulburãrilor genetice şi animale

1. Supravegherea tulburãrilor prepuberale şi de reproducţie (antepartum, partoritie şi postpartum) la speciile de animale de interes economic:
a) Avorturi**;
b) Tulburãri de reproducţie neinfecţioase***;
2. Supravegherea sanitarã veterinarã a materialului seminal congelat pentru utilizarea internã, cercetare, import şi export***;
3. Supravegherea sanitarã veterinarã a materialului seminal neprelucrat (crud) şi refrigerat, autohton şi din import***; Obiectiv: supraveghere prin examene specifice de laborator.
4. Supravegherea tulburãrilor inflamatorii ale glandei mamare***;
Obiectiv: examen clinic al glandei mamare.

SECŢIUNEA a 6-a
Acţiuni de protecţie ecologicã

1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei**;
2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru pisciculturã şi din ape curgãtoare***;
3. Analiza aerului***;
4. Verificarea eficienţei decontaminãrii dupã evoluţia unor boli, acţiuni profilactice**;
5. Supravegherea sanitarã veterinarã specificã a exploataţiilor zootehnice, ecologice şi a exploataţiilor mixte care au sector zootehnic**.
Obiectiv: supravegherea pasivã prin monitorizarea documentelor şi supravegherea activã prin recoltãri de probe.

SECŢIUNEA a 7-a
Acţiuni generale de medicinã generalã preventivã, de protecţie şi bunãstarea animalelor şi protecţia mediului

1. Instituirea şi respectarea mãsurilor de biosecuritate**;
2. Bunãstarea animalelor:
a) Bunãstarea animalelor sãlbatice în captivitate**;
b) Bunãstarea animalelor din exploataţii**;
3. Protecţia animalelor:
a) în timpul tãierii sau uciderii**;
b) în timpul transportului**;
c) folosite pentru experimente sau în alte scopuri**;
4. Acţiuni generale de medicinã preventivã:
a) expertiza pajiştilor naturale şi a pãşunilor**;
b) expertiza parazitologicã a pajiştilor naturale şi a pãşunilor**;
c) expertiza sanitarã veterinarã a furajelor care au contribuit la apariţia morbiditãţii şi mortalitãţii crescute**;
d) expertiza sanitarã veterinarã a zonelor de recoltare a moluştelor bivalve**;
e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie: consturile sunt suportate de cãtre prorietar când acţiunile sunt efectuate de cãtre echipe proprii sau alte echipe, în baza unui contract de prestãri servicii;
f) controlul ecarisãrii**.
Obiectiv: supravegherea pasivã prin monitorizarea documentelor şi supravegherea activã prin diagnostic de laborator şi controlul executãrii acţiunilor.

SECŢIUNEA a 8-a
Supraveghere toxicologicã**

Obiectiv: supravegherea pasivã prin monitorizarea documentelor şi activã prin diagnostic de laborator.

SECŢIUNEA a 9-a
Acţiuni profilactice obligatorii pentru unele boli la animale

1. Boala de New Castle****;
2. Antrax**;
3. Turbare**.
Obiectiv: reducerea presiunii virale şi protecţia animalelor din speciile receptive.

SECŢIUNEA a 10-a
Activitãţi de elaborare, omologare, evaluare, pregãtire profesionalã, analizã, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar

1. Activitate de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar veterinar**;
2. Activitate de instruire şi perfecţionare continuã a specialiştilor din cadrul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din structurile subordonate, pe domeniile de competenţã, prin organizarea de cursuri pe profil, în ţarã şi în strãinãtate**;
3. Analize epidemiologice, de statisticã medicalã veterinarã, analizã de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului**;
4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinarã a populaţiei pentru apãrarea sãnãtãţii publice şi protecţiei consumatorilor**;
5. Monitorizarea activitãţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, ale institutelor veterinare de profil şi ale Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor:
a) monitorizarea de cãtre Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om**;
b) monitorizarea de cãtre Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animalã a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om**;
c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sãnãtatea animalelor şi sãnãtatea publicã**;
d) monitorizarea avorturilor la animale**;
e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologicã**;
f) monitorizarea unitãţilor de producere a furajelor**;
g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul igienei şi sãnãtãţii publice, monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om**;
h) monitorizarea rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om**.
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.


NOTE:
*) În funcţie de importanţa epidemiologicã, Organizaţia Mondialã pentru Sãnãtatea Animalelor - Oficiul Internaţional pentru Epizootii a atribuit coduri pentru fiecare boalã în parte.
**) Costurile privind realizarea acţiunilor de supraveghere, imunoprofilactice şi de control sunt suportate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pe anul 2008. În situaţiile în care proprietarul de animale, persoanã fizicã sau juridicã, solicitã contraexpertize de laborator, costurile contraexpertizei sunt suportate de cãtre acesta.
***) Costurile privind realizarea acţiunilor de supraveghere, imunoprofilactice şi de control se suportã exclusiv de cãtre proprietarul de animale, persoanã fizicã sau juridicã.
****) Costurile privind manopera acţiunilor imunoprofilactice şi contravaloarea vaccinului se suportã de cãtre proprietarul de animale, persoanã fizicã sau juridicã.


CAP. II
Expertiza sanitarã veterinarã a alimentelor de origine animalã şi a furajelor

SECŢIUNEA 1
Depistarea principalelor zoonoze

1. Bruceloza (B-103), (B-151), (B-152), (B-153);
2. Campilobacterioza (B-104);
3. Echinococoza (Hidatidoza) (B-053);
4. Listerioza (C-611);
5. Salmoneloza (C-620);
6. Trichineloza (B-255);
7. Tuberculoza (B-105) produsã de Mycobacterium bovis;
8. Escherichia coli verotoxigenã E.coli O157H7;
9. Influenţa aviarã;
10. Rabia B-058;
11. Botulism (C-615);
12. Leptospiroza (B-056);
13. Tuberculoza (alta decât cea produsã de Mycobacterium bovis);
14. Yersinioza;
15. Anisakidoza şi alte parazitoze la peşti;
16. Cisticercoza (B-252);
17. Antrax (B-051).
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 2-a
Controlul oficial în unitãţile autorizate sanitar-veterinar

1. Activitãţi generale:
a) depozit frigorific;
b) unitate de reambalare;
c) piaţã en-gros.
2. Carne de ongulate domestice:
a) abator;
b) abator pentru sacrificarea porcilor la îngrãşat;
c) unitate de tranşare.
3. Carne de pasãre şi de lagomorfe:
a) abator;
b) abator pentru scrificarea puilor broiler;
c) unitate de tranşare.
4. Carne de vânat de crescãtorie:
a) abator;
b) unitate de tranşarea cãrnii de vânat de crescãtorie.
5. Carne de vânat sãlbatic:
a) unitate care manipuleazã carnea de vânat sãlbatic;
b) unitate de tranşarea cãrnii de vânat sãlbatic.
6. Carne tocatã, preparatã şi carne separatã mecanic:
a) unitate pentru carne tocatã;
b) unitate pentru carne preparatã;
c) unitate pentru carne separatã mecanic.
7. Produse din carne:
- unitate de procesare.
8. Moluşte bivalve vii:
a) centru de colectare;
b) centru de purificare.
9. Peşte şi produse din pescuit:
a) vas fabricã;
b) vas congelator;
c) unitate pentru produse proaspete din pescuit (cherhana);
d) unitate de procesare a produselor din pescuit;
e) piaţã de licitaţie;
f) piaţã de desfacere.
10. Lapte crud şi produse din lapte:
a) exploataţii de animale producãtoare de lapte, care livreazã lapte la unitãţile de procesare;
b) centre de colectare a laptelui;
c) unitate de procesare a laptelui;
d) unitate de procesare a produselor din lapte.
11. Ouã şi produse din ouã:
a) centru de ambalare a ouãlor;
b) unitate pentru producerea ouãlor lichide;
c) unitate de procesare a ouãlor.
12. Pulpe de broascã şi melci:
- unitate de procesare.
13. Grãsimi animale, unturã, jumãri:
a) centru de colectare a grãsimilor animale;
b) unitate de procesare a grãsimilor animale.
14. Gelatinã:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru gelatinã;
b) unitate de procesare a gelatinei.
15. Colagen:
a) centru de colectare a materiilor prime pentru colagen;
b) unitate de procesare a colagenului.
16. Alte activitãţi:
a) unitate de procesare a mierii de albine şi/ sau a altor produse apicole;
b) mijloc de transport.
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 3-a
Controlul oficial în unitãţile înregistrate sanitar-veterinar

1. Carne:
a) carmangerie;
b) mãcelarie;
c) centru de colectare a vânatului sãlbatic;
d) centru pentru sacrificarea pãsãrilor şi/sau lagomorfelor la nivelul fermei.
2. Lapte:
- centru de prelucrare a laptelui.
3. Peşte şi produse din pescuit:
a) centru de colectare a peştelui;
b) ambarcaţiune comercialã de pescuit;
c) punct de debarcare;
d) magazin de desfacere (pescãrie);
e) centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor.
4. Miere:
a) centru de colectare a mierii şi a altor produse apicole;
b) centre de extracţie a mierii;
c) magazin de desfacere a mierii.
5. Alimentaţie publicã şi alte activitãţi:
a) restaurant şi alte unitãţi în care se preparã şi se servesc mâncãruri gãtite;
b) pizzerie;
c) laborator de patiserie;
d) pensiuni turistice;
e) unitãţi cu vânzare prin internet.
f) depozit alimentar;
g) hipermarket;
h) supermarket;
i) magazin alimentar;
j) cantinã.
6. Prepararea mâncãrurilor la comandã:
- catering.
7. Produse primare destinate vânzãrii directe (vânat sãlbatic, carne de pasãre şi lagomorfe, peşte proaspãt, melci şi moluşte bivalve, ouã, miere de albine, lapte):
a) vânat sãlbatic şi de crescãtorie;
b) carne de pasãre şi lagomorfe;
c) peşte proaspãt;
d) melci şi moluşte bivalve;
e) ouã;
f) miere de albine;
g) lapte.
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.

SECŢIUNEA a 4-a
Expertiza sanitarã veterinarã a alimentelor de origine animalã prin examene de laborator obligatorii

1. Alimente gata preparate destinate sugarilor sau alimente gata preparate în scopuri medicale speciale
2. Alimente gata preparate ce constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale speciale
3. Alimente gata preparate ce nu constituie suport de creştere pentru L. Monocytogenes, altele decât cele destinate sugarilor şi în scopuri medicale speciale
4. Carne provenitã din carcase de bovine, ovine, caprine, cabaline
5. Carne provenitã din carcase de porcine
6. Carne provenitã din carcase de pãsãri (broileri şi curcani)
7. Carne de vânat de fermã şi sãlbatic
8. Carne proaspãtã şi subproduse comestibile
9. Carne tocatã şi carne preparatã destinatã sã fie consumatã crudã
10. Carne tocatã şi carne perparatã provenitã de la pãsãri, destinatã sã fie consumatã gãtitã
11. Carne tocatã şi carne perparatã provenitã de la alte specii decât pasãre, destinatã sã fie consumatã gãtitã
12. Carne separatã mecanic
13. Produse din carne destinate a fi consumate crude
14. Produse din carne de pasãre destinate sã fie preparate (gãtite)
15. Produse din carne tratate termic
16. Gelatinã şi colagen
17. Produse din pescuit proaspete
18. Produse din pescuit preparate
19. Produse din pescuit transformate
20. Conserve din peşte
21. Carne de peşte separatã mecanic
22. Moluşte, crustacee întregi sau decochiliate/decojite refrigerate sau congelate, fructe de mare refrigerate, congelate şi altele
23. Pulpe de broascã, melci fãrã cochilie congelaţi
24. Moluşte bivalve vii, echinoderme, tunicate şi gasteropode vii
25. Crustacee şi moluşte decochiliate gãtite
26. Produse decorticate şi decochiliate ale crustaceelor şi moluştelor gãtite
27. Conserve din carne
28. Lapte crud (materie primã) din centre de colectare şi fabrici de procesare lapte
29. Lapte crud (materie primã) provenit din exploataţiile de vaci producãtoare de lapte destinat procesãrii
30. Lapte pasteurizat şi alte produse lactate lichide pasteurizate
31. Alte produse lactate şi subproduse din lapte tratate termic
32. Alte produse lactate din lapte netratat termic
33. Lapte praf şi zer praf
34. Formulã uscatã pentru sugari şi alimente dietetice deshidratate pentru diferite scopuri medicale special destinate sugarilor sub 6 luni, formulã uscatã de continuare pentru copii cu vârsta de peste 6 luni
35. Brânzã, unt şi smântânã obţinute din lapte crud sau lapte ce a fost supus unui tratament termic mai scãzut decât pasteurizarea
36. Brânzeturi (maturate şi nematurate) produse din lapte sau din zer ce a fost supus tratamentului termic
37. Îngheţatã şi deserturi pe bazã de produse lactate, congelate
38. Produse din ouã, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricaţie sau datoritã compoziţiei eliminã riscul de Salmonella
39. Alimente gata preparate care conţin ouã crude, cu excepţia produselor care în timpul procesului de fabricare sau datoritã compoziţiei produsului eliminã riscul de Salmonella
40. Ouã pentru consum
41. Miere de albine
42. Preparate şi semipreparate culinare prelucrate din materii prime, de origine animalã
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om

SECŢIUNEA a 5-a
Determinãri rapide efectuate pe autolaborator în zone de interes turistic sau alte programe de supraveghere de necesitate dispuse de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor


Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice

SECŢIUNEA a 6-a
Supravegherea prin examene de laborator a altor produse care intrã în compoziţia sau vin în contact cu materiile prime şi produsele de origine animalã

1. Apã potabilã
2. Aditivi alimentari şi condimente
3. Materiale utilizate pentru preambalarea produselor de origine animalã
Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice

SECŢIUNEA a 7-a
Examene de laborator pentru stabilirea eficienţei operaţiunilor de igienizare

Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice

SECŢIUNEA a 8-a
Controlul eficienţei operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare

Obiectiv: Apãrarea sãnãtãţii publice

SECŢIUNEA a 9-a
Expertiza sanitarã veterinarã a furajelor

1. Nutreţuri de volum: fibroase, masã verde, rãdãcinoase, tuberculi şi derivate
2. Nutreţuri suculente
3. Materii prime vegetale pentru nutreţuri combinate: cereale boabe, subproduse provenite din industria de morãrit, seminţe întregi, oleaginoase şi derivate, şroturi
4. Materii prime de origine mineralã pentru nutreţuri combinate: fosfaţi, carbonaţi
5. Aditivi furajeri: aminoacizi sintetici, vitamine, microelemente, enzime furajere, drojdii, acidifianţi, emulgatori, antioxidanţi, coloranţi
6. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf
7. Fãinã de peşte
8. Premixuri vitamino-minerale (zooforturi) şi amestecuri minerale
9. Remixuri, concentrate proteino-vitamino-minerale şi zooforturi (cu conţinut de proteinã brutã peste 5%)
10. Nutreţuri combinate pentru pãsãri
11. Nutreţuri combinate pentru rumegãtoare
12. Amestecuri de uruieli pentru rumegãtoare (amestec unic)
13. Nutreţuri combinate pentru porci
14. Nutreţuri combinate pentru cabaline
15. Nutreţuri granulate pentru peşti de crescãtorie
16. Hranã deshidratatã pentru animalele de companie
17. Hranã umedã pentru animalele de companie
Obiective:
a) Monitorizarea şi controlul furajelor destinate animalelor din exploataţiile profesionale şi din gospodãriile populaţiei, în vederea reducerii contaminãrii de orice tip, pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animalã sigure pentru consumul uman
b) Controlul substanţelor interzise în furajele de origine animalã
c) Monitorizarea producerii de hranã pentru consumul animalelor de companie, în vederea asigurãrii statusului de sãnãtate a acestora

SECŢIUNEA a 10-a
Reţete furajere la care se determinã prezenţa coccidiostaticelor în programul de supraveghere

1. Reţete furajere pentru pãsãri, respectiv curci şi gãini
2. Reţete furajere pentru porci
Obiective:
Monitorizarea concentraţiei coccidiostaticelor şi utilizarea acestora în vederea obţinerii de produse sigure pentru consumul uman

SECŢIUNEA a 11-a
Expertiza reziduurilor la animalele vii, produsele acestora, furaje şi apã

1. Substanţe cu efect anabolizant şi substanţe neautorizate
2. Medicamente veterinare şi contaminaţi
Obiective:
a) Monitorizarea substanţelor anabolizante în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sãnãtãţii oamenilor şi animalelor;
b) Monitorizarea administrãrii produselor medicinale veterinare în vederea reducerii cantitãţii de reziduuri din produsele de origine animalã şi diminuarea rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice
c) Reducerea riscului de expunere a organismului uman la metale grele provenite din produsele de origine animalã destinate consumului uman

SECŢIUNEA a 12-a
Determinarea nivelurilor de contaminare radioactivã a produselor de origine animalã şi a furajelor (radioactivitate cumulatã de 137 Cs şi 134 Cs)*)

----------------
NOTA(CTCE)
In notaţia 137 Cs şi 134 Cs, numerele 134 şi 137 sunt indice superior stânga

1. Materii prime şi produse de origine animalã
2. Furaje
3. Apã

Obiectiv:

Monitorizarea tuturor produselor cu risc de contaminare radioactivã în vederea menţinerii stãrii de sãnãtate a oamenilor

CAP. III
Supravegherea sanitarã veterinarã a unitãţilor care produc, depoziteazã şi comercializeazã produse medicinale de uz veterinar

1. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare - produse biologice de uz veterinar
2. Importatori de produse biologice de uz veterinar din ţãri terţe
3. Unitãţi pentru producerea, ambalarea, divizarea şi condiţionarea produselor medicinale veterinare
4. Depozite de produse medicinale veterinare
5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare
Obiective:
a) Obţinerea de produse biologice care sã asigure o acoperire imunologicã eficientã
b) Comercializarea de produse sigure, autorizate pentru comercializare conform normelor Uniunii Europene
c) Monitorizarea reacţilor adverse şi a condiţiilor de comercializare
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016