Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM NATIONAL din 9 iulie 2008  de pregatire in domeniul securitatii aeronautice PNPSA*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM NATIONAL din 9 iulie 2008 de pregatire in domeniul securitatii aeronautice PNPSA*)

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 605 bis din 14 august 2008
------
*) Programul Naţional este aprobat de <>Ordinul Nr. 870, din data de 9 iulie 2008 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 605, din data de 14 august 2008.

CAP. 1
INTRODUCERE

1.1. Obiective

1.1.1. Obiectivele Programului naţional de pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice, denumit în continuare PNPSA, sunt urmãtoarele:
a) sã asigure aplicarea mãsurilor de securitate aeronauticã de cãtre persoane care au fost în mod corespunzãtor recrutate şi pregãtite în scopul îndeplinirii sarcinilor la standardele cerute. Persoanele trebuie sã fie capabile sã aplice mãsurile de securitate preventive, la nivelul standardizat, în scopul operãrii sigure a zborurilor realizate în condiţii normale de operare, precum şi de a fi în mãsurã sã aplice cu promptitudine mãsuri suplimentare de securitate în cazul creşterii nivelului de ameninţare;
b) sã asigure eficacitatea Programului naţional de securitate aeronauticã, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 443/2005 , cu modificãrile ulterioare, denumit în continuare PNSA.

1.2. Elemente cheie

1.2.1. PNPSA a fost elaborat în principal pentru a descrie cerinţele de recrutare şi pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice. PNPSA îşi propune urmãtoarele:
a) sã descrie responsabilitãţile cu privire la recrutarea şi pregãtirea personalului care este implicat în activitãţi de securitate aeronauticã;
b) sã defineascã responsabilitãţile ce revin entitãţilor implicate în aplicarea PNPSA;
c) sã determine criteriile de recrutare pentru personalul de securitate şi pentru personalul nonsecuritate;
d) sã descrie cerinţele de pregãtire pentru personalul de securitate şi pentru personalul nonsecuritate;
e) sã descrie procedurile de certificare pentru personalul de securitate;
f) sã descrie obiectivele, durata minimã, frecvenţa şi conţinutul programelor de pregãtire.

1.3. Domeniu de aplicare

1.3.1. Prevederile PNPSA se aplicã corespunzãtor cerinţelor stabilite de PNSA.
1.3.2. PNPSA se aplicã ambelor categorii de personal, astfel cum sunt definite la capitolul 3: personalul de securitate şi personalul non-securitate.
1.3.3. Prevederile PNPSA sunt obligatorii pentru toate entitãţile care fac obiectul prevederilor PNSA, respectiv:
a) operatori aeroportuari;
b) operatori aerieni;
c) Brigada Antiteroristã (BgAT) din cadrul Serviciului Român de Informaţii - Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului;
d) organele statului cu atribuţii specifice în zonele publice şi în zonele cu acces limitat ale aeroporturilor, respectiv Poliţia transporturi, Poliţia de frontierã şi Autoritatea vamalã;
e) agenţi cargo abilitaţi, expeditori cunoscuţi şi expeditori clienţi;
f) agenţi de handling (furnizori de servicii la sol);
g) companii de catering şi curãţenie;
h) servicii de curierat şi poştã;
i) organizaţii de întreţinere şi reparare a aeronavelor;
j) furnizori de servicii de control al traficului aerian;
k) alţi furnizori de servicii de securitate aeronauticã, inclusiv companii private de securitate.
1.3.4. Grupurile ţintã cãrora li se aplicã prevederile PNPSA sunt prevãzute în Anexa nr. 1. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. sunt responsabile de pregãtirea la nivelul stabilit prin PNPSA a întregului personal. Pregãtirea este structuratã pe module de pregãtire, care sunt prevãzute în Anexa nr. 2.
1.3.5. Pregãtirea prevãzutã la pct. 1.3.4. se efectueazã prin parcurgerea unor module de pregãtire de cãtre grupurile ţintã, în conformitate cu Anexa nr. 3.
1.3.6. Conţinutul modulelor de pregãtire este prevãzut în Anexa nr. 4.

CAP. 2
ACTE NORMATIVE ÎN BAZA CĂRORA A FOST ELABORAT PNPSA

2.1. Standarde şi recomandãri internaţionale

2.1.1. Standarde şi recomandãri ale Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale - OACI:
- Anexa nr. 17 (Ediţia nr. 8 din aprilie 2006, standardele 3.1.7., 3.4.1., 3.4.2. şi 3.4.3.) la Convenţia privind Aviaţia Civilã Internaţionalã, semnatã la Chicago la data de 7 decembrie 1944;
- Manualul de securitate OACI (Doc 8973, ediţia 7), 2002.
2.1.2. Recomandãri ale Conferinţei Europene a Aviaţiei Civile - ECAC
- Recomandãrile DOC 30 (Partea II- Securitate), partea a IV-a de la capitolul 2 pânã la capitolul 12 şi anexele relevante.
2.1.3. Cerinţe ale European Joint Aviation Authorities
- JAR-OPS 1, Subpartea S

2.2. Regulamente comunitare

2.2.1. Regulamente ale Consiliului European şi ale Consiliului:
- Regulamentul (CE) nr. 2320/2002 care stabileşte regulile comune în domeniul securitãţii aeronautice;
2.2.2. Regulamente ale Comisiei Europene:
- Regulamentul (CE) nr. 622/2003 care stabileşte mãsurile de aplicare a standardelor de bazã comune în domeniul securitãţii aeronautice;
- Regulamentul (CE) nr. 1217/2003 care stabileşte clauzele comune ale programelor naţionale de control al calitãţii în domeniul securitãţii aviaţiei civile;
- Regulamentul (CE) nr. 1486/2003 care stabileşte procedurile de executare a inspecţiilor Comisiei în domeniul securitãţii aviaţiei civile;
- Regulamentul (CE) nr. 1138/2004 care stabileşte definiţiile comune ale pãrţilor critice ale zonelor cu acces limitat securizate ale aeroporturilor;

2.3. Acte normative naţionale

2.3.1. Hotãrâri ale Guvernului României:
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 443/2005 pentru aprobarea Programului naţional de securitate aeronauticã- PNSA, cu modificãrile ulterioare;
- <>Hotãrârea Guvernului nr. 1869/2005 pentru aprobarea Programului naţional de asigurare a calitãţii în domeniul securitãţii aeronautice - PNAC - SECA.

CAP. 3
DEFINIŢII

În sensul prevederilor prezentului PNPSA, termenii şi definiţiile utilizate au urmãtorul înţeles:
1. Autoritatea competentã: Ministerul Transporturilor, care îşi exercitã atribuţiile prin Direcţia Generalã Aviaţie Civilã, denumitã în continuare DGAvC, în conformitate cu prevederile pct. 4.1.1. din PNSA.
2. Verificarea antecedentelor (Background Check): verificarea identitãţii unei persoane şi a activitãţii sale anterioare, inclusiv a cazierului judiciar, ca parte a procesului de evaluare privind compatibilitatea acesteia de a aplica mãsuri de securitate şi/sau de a i se permite accesul neînsoţit în zonele cu acces limitat securizate.
3. Certificare: activitãţile de evaluare şi confirmare oficiale fãcute de autoritatea competentã sau de o altã entitate desemnatã de autoritatea competentã, pentru o persoanã, din care sã rezulte cã aceasta deţine competenţele necesare sã îndeplineascã atribuţiile funcţionale la nivelul stabilit de autoritatea competentã.
4. Personalul organelor statului cu atribuţii specifice în zonele publice şi zonele cu acces limitat ale aeroporturilor: personalul Poliţiei transporturi, al Poliţiei de frontierã şi al Autoritãţii vamale, neimplicat direct în aplicarea mãsurilor de securitate, dar care are acces neînsoţit în zonele cu acces limitat securizate ale unui aeroport, în vederea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.
5. Performanţa umanã (performanţa personalului): capacitãţile şi limitãrile umane care au un impact asupra siguranţei, securitãţii şi operaţiunilor aeronautice.
6. Planul lecţiei: documentul care conţine obiectivele ce trebuie atinse printr-un singur modul de instruire, conţinutul ce trebuie asimilat şi mijloacele prin care obiectivele urmeazã sã fie îndeplinite. Acesta trebuie sã includã modalitãţile prin care faptele, principiile, conceptele şi deprinderile urmeazã sã fie învãţate.
7. Personalul de securitate: personalul direct implicat în aplicarea mãsurilor de securitate aeronauticã. Se referã la personalul care are cel puţin urmãtoarele atribuţii funcţionale:
a) conducerea persoanelor responsabile pentru implementarea mãsurilor de securitate;
b) controlul de securitate manual sau controlul de securitate cu echipamente de securitate aplicabil persoanelor, bagajelor (de calã şi de cabinã), precum şi altor articole transportate de persoane, proviziilor, cargo, poştei, pachetelor curier şi corespondenţei ("co-mail") şi materialelor ("co-mat") operatorului aerian;
c) verificarea şi examinarea de securitate a aeronavelor, inclusiv procedura combinatã curãţenie - control de securitate;
d) controlul accesului la zonele cu acces limitat securizate;
e) emiterea permiselor aeroportuare pentru persoane şi vehicule care permit accesul în zonele cu acces limitat securizate.
8. Personalul non-securitate: personalul care nu este direct implicat în aplicarea mãsurilor de securitate aeronauticã cum ar fi de exemplu: personalul operatorilor economici, personalul societãţilor de curãţenie şi catering, dar care are acces neînsoţit în zonele cu acces limitat securizate ale unui aeroport.
9. Pregãtirea iniţialã: prima formã de instruire a personalului de securitate şi a personalului non-securitate, absolvitã anterior începerii exercitãrii atribuţiilor de serviciu.
10. Pregãtirea recurentã: forma de instruire a personalului de securitate şi a personalului nonsecuritate, absolvitã periodic, la intervalele prevãzute în PNPSA, pe durata exercitãrii atribuţiilor de serviciu.
11. Pregãtirea la locul de muncã (On the Job Training - OJT): forma de instruire practicã a personalului de securitate organizatã în mediul de la locul de muncã.
12. Deficienţã: abatere care constituie neconformitate faţã de cerinţele şi standardele de pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice.
13. Recertificare: procedeu administrativ, efectuat în interiorul perioadei de valabilitate a unei certificãri, prin care se permite persoanei certificate sã continue exercitarea atribuţiilor specifice pentru o perioadã determinatã, în urma îndeplinirii cerinţelor aplicabile.

CAP. 4
ORGANIZARE ŞI RESPONSABILITĂŢI

4.1. Autoritatea competentã

4.1.1. DGAvC este responsabilã de:
a) verificarea cunoaşterii cerinţelor de recrutare şi pregãtire de cãtre toate entitãţile implicate;
b) furnizarea de instrucţiuni, informaţii, iar acolo unde este necesar, asistenţã directã entitãţilor în procesul de elaborare a programelor de pregãtire ale acestora;
c) verificarea respectãrii standardelor de recrutare, pregãtire şi certificare definite în PNPSA, prin inspectarea procesului de recrutare, a metodelor de pregãtire şi a structurii tehnice a pregãtirii, precum şi a evidenţei privind pregãtirea personalului.
4.1.2. În scopul exercitãrii obligaţiilor ce îi revin în domeniul controlului calitãţii şi pentru asigurarea consistenţei între diverse programe de pregãtire, personalul DGAvC şi inspectorii AVSEC au drept de acces la programele de pregãtire, notiţele de curs, alte suporturi de pregãtire (filme, înregistrãri video, diapozitive, imitaţii de arme şi explozibili etc.), în orice moment, în scopul de a aprecia calitatea materialelor de pregãtire furnizate de diferite entitãţi implicate în domeniul securitãţii aeronautice.
4.1.3. Structura cursului de pregãtire va fi aprobatã de DGAvC. DGAvC poate delega competenţa de aprobare unei alte entitãţi din domeniul aviaţiei civile, aflatã sub autoritatea, în subordinea sau în coordonarea Ministerului Transporturilor.

4.2. Entitãţi cu atribuţii şi responsabilitãţi în domeniul securitãţii aeronautice

4.2.1. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. sunt responsabile de:
a) aplicarea prevederilor PNPSA;
b) asigurarea cã personalul propriu şi al altor entitãţi care opereazã în numele acestora este recrutat, pregãtit şi certificat, dupã caz, în conformitate cu cerinţele prevãzute în PNPSA.
4.2.2. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. au obligaţia de a elabora, actualiza şi aplica programe proprii de pregãtire, în conformitate cu prevederile PNPSA, pentru personalul de securitate şi personalul non-securitate. Aceste programe trebuie sã conţinã urmãtoarele elemente:
a) criteriile de recrutare a personalului;
b) calificãri minime cerute pentru diferite atribuţii;
c) pregãtire iniţialã (minim conţinut şi duratã);
d) pregãtire la locul de muncã (on the job training- OJT), dupã caz;
e) pregãtire recurentã (minim conţinut, frecvenţã şi duratã);
f) suporturi şi materiale de pregãtire;
g) modele de fişe test.
4.2.3. Programele prevãzute la pct. 4.2.2. se transmit la DGAvC pentru a fi analizate şi aprobate, iar implementarea acestora va fi supravegheatã de DGAvC.

4.3. Pregãtirea iniţialã şi recurentã

4.3.1. Personalul de securitate şi personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã parcurgã pregãtirea iniţialã corespunzãtoare însuşirii competenţelor necesare anterior preluãrii atribuţiilor de serviciu. Cerinţele de pregãtire pentru fiecare grup ţintã sunt prevãzute în Anexa nr. 5.
4.3.2. Personalul prevãzut în cap. III la pct. 7 lit. b) trebuie sã parcurgã pregãtirea la locul de muncã (OJT), astfel încât sã fie pe deplin capabil sã aplice mãsurile de securitate adecvate în orice moment şi sã utilizeze în mod corespunzãtor echipamentele de control de securitate aeronauticã.
4.3.3. Personalul de securitate şi personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã parcurgã pregãtirea recurentã, astfel încât:
a) sã-şi menţinã competenţele, deprinderile şi abilitãţile dobândite iniţial;
b) sã dobândeascã noi competenţe, deprinderi şi abilitãţi relevante ce se impun ca urmare a unor schimbãri apãrute în domeniul securitãţii aeronautice.
Pregãtirea recurentã va fi organizatã cel puţin o datã la cinci ani. Frecvenţa pregãtirii recurente pentru fiecare grup ţintã este prevãzutã în Anexa nr. 5.
4.3.4. Cerinţele de pregãtire specificate în PNPSA trebuie sã fie îndeplinite de personalul de securitate şi personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3., indiferent dacã acesta este angajat permanent sau temporar.

4.4. Evaluarea competenţelor şi certificarea

4.4.1. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã aibã proceduri de verificare, prin intermediul unor teste corespunzãtoare, a însuşirii de cãtre personal a materialului predat.
4.4.2. Fiecare modul prevãzut în Anexa nr. 5 precizeazã un barem de promovare, exprimat în procente, pe care angajaţii trebuie sã îl obţinã înainte de a fi declaraţi apţi sã îndeplineascã atribuţiile de serviciu.
4.4.3. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã aibã proceduri în vigoare, cum ar fi pregãtirea suplimentarã, pentru situaţia în care un angajat are un eşec în îndeplinirea standardelor cerute.
4.4.4. Cerinţele de certificare specifice pentru personalul care efectueazã controlul de securitate sunt descrise în capitolul 8.

4.5. Evidenţe privind recrutarea şi pregãtirea

4.5.1. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. sunt responsabile de ţinerea şi actualizarea, pentru fiecare angajat, a unor evidenţe precise privind recrutarea şi pregãtirea acestuia. Evidenţele trebuie sã fie pãstrate pe toatã perioada de angajare a persoanei în cauza. Evidenţele trebuie sã fie disponibile pentru control la cererea DGAvC sau a persoanelor care executã activitãţi de control al calitãţii în domeniul securitãţii aeronautice.
4.5.2. Angajaţii vor semna evidenţele privind recrutarea şi pregãtirea lor în scopul confirmãrii faptului cã au parcurs respectivele activitãţi de recrutare şi pregãtire.
4.5.3. Pentru evidenţa aspectelor privind recrutarea şi pregãtirea fiecãrui angajat se utilizeazã modelul de formular prevãzut în Anexa nr. 6.

CAP. 5
PERSONALUL NON-SECURITATE

5.1. Recrutarea personalului

5.1.1. Procedurile din acest capitol vor fi urmate de entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3., în activitatea de recrutare a personalului non-securitate, indiferent dacã acesta urmeazã sã fie angajat permanent sau temporar.
5.1.2. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã respecte procedurile din acest capitol înainte sã decidã dacã un potenţial angajat prezintã încredere şi este apt sã îndeplineascã în mod eficient atribuţiile de serviciu.
5.1.3. Personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã corespundã criteriilor de verificare a antecedentelor (background check). Orice persoanã, care urmeazã sã fie angajatã de cãtre oricare dintre entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3., trebuie sã fie supusã în cadrul procesului de recrutare, unei verificãri a antecedentelor iar, dupã angajare, aceastã verificare trebuie sã fie efectuatã la intervale regulate care nu vor depãşi 5 ani.

5.2. Cerinţe de pregãtire

5.2.1. Personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã fie pregãtit conform grupului ţintã, dupã cum acesta este prevãzut în Anexa nr. 1 şi Anexa nr. 3, şi trebuie sã parcurgã modulele de pregãtire prevãzute în Anexa nr. 5.
5.2.2. Personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã parcurgã, atât în cadrul pregãtiri iniţiale cât şi în cadrul pregãtirii recurente, şi aspecte legate de ameninţãrile şi riscurile la adresa securitãţii aeronautice. De asemenea, aceastã categorie de personal trebuie sã fie instruitã sã raporteze pe cale ierarhicã orice incident care poate reprezenta o ameninţare la adresa securitãţii aeronautice. Parcurgerea acestor aspecte reprezinta pregãtirea de conştientizare care trebuie sã aibã o duratã de cel puţin 3 ore de pregãtire teoreticã şi 1 orã de pregãtire practicã, atât în cadrul pregãtirii iniţiale cât şi în cadrul pregãtirii recurente.
5.2.3. În plus, personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3., implicat în aplicarea mãsurilor de securitate ca parte a activitãţilor lor operaţionale, trebuie sã parcurgã atât pregãtirea iniţialã cât şi pe cea recurentã pentru a fi apt în permanenţã sã îndeplineascã atribuţiile de serviciu la un standard adecvat. Componentele de pregãtire trebuie sã fie adaptate la nevoile şi sarcinile lor specifice. Aceastã pregãtire trebuie sã fie în concordanţã cu specificul entitãţii şi sã reflecte politica, practicile şi procedurile aplicate de cãtre entitatea respectivã.
5.2.4. Înainte de a fi autorizate sã efectueze activitãţi nesupravegheate, personalul non-securitate al entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã aibã încheiatã pregãtirea relevantã domeniului de activitate, conform prezentului PNPSA.

CAP. 6
PERSONALUL ORGANELOR STATULUI CU ATRIBUŢII SPECIFICE ÎN ZONELE PUBLICE ŞI ÎN ZONELE CU ACCES LIMITAT ALE AEROPORTURILOR

6.1. Cerinţe de pregãtire

6.1.1. Procedurile din acest capitol vor fi urmate de organelor statului prevãzute la pct. 1.3.3. lit. d), în activitatea de pregãtire a personalului propriu, indiferent dacã acesta este angajat permanent sau temporar.
6.1.2. Personalul care aparţine organelor statului prevãzute la pct. 1.3.3. lit. d) trebuie sã fie pregãtit conform grupului ţintã, dupã cum este prevãzut în Anexa nr. 1 şi Anexa nr. 3, şi trebuie sã parcurgã modulele de pregãtire prevãzute în Anexa nr. 5.
6.1.3. Personalul care aparţine organelor statului prevãzute la pct. 1.3.3. lit. d) trebuie sã parcurgã, atât în cadrul pregãtiri iniţiale cât şi în cadrul pregãtirii recurente, şi aspecte legate de ameninţãrile şi riscurile la adresa securitãţii aeronautice. De asemenea, acesta trebuie sã fie instruit sã raporteze pe cale ierarhicã orice incident, care poate reprezenta o ameninţare la adresa securitãţii aeronautice. Parcurgerea acestor aspecte reprezinta pregãtirea de conştientizare care trebuie sã aibã o duratã de cel puţin 3 ore de pregãtire teoreticã şi 1 orã de pregãtire practicã, atât în cadrul pregãtirii iniţiale cât şi în cadrul pregãtirii recurente.
6.1.4. Înainte de a primi permisiunea sã efectueze activitãţi nesupravegheate, personalul care aparţine organelor statului prevãzute la 1.3.3. lit. d) trebuie sã aibã încheiatã pregãtirea relevantã domeniului de activitate.

CAP. 7
PERSONALUL DE SECURITATE

7.1. Recrutarea

7.1.1. Procedurile din acest capitol vor fi urmate de entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3., în activitatea de recrutare a personalului de securitate, indiferent dacã acesta urmeazã sã fie angajat permanent sau temporar.
7.1.2. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã respecte procedurile din acest capitol înainte sã decidã dacã un potenţial angajat prezintã încredere şi este apt sã îndeplineascã în mod eficient atribuţiile de serviciu. Orice persoanã, care urmeazã sã fie angajatã de oricare dintre entitãţile susmenţionate, trebuie sã fie supusã, în cadrul procesului de recrutare, unei verificãri a antecedentelor iar, dupã angajare, aceastã verificare trebuie sã fie efectuatã la intervale regulate care nu vor depãşi 5 ani.
7.1.3. Verificãrile antecedentelor trebuie sã includã o verificare a identitãţii şi experienţei profesionale anterioare a candidatului, inclusiv cazierul judiciar, ca parte a procesului în care se stabileşte cã persoana este aptã pentru a desfãşura activitãţi de securitate.
7.1.4. Tuturor persoanelor care solicitã sã se angajeze în cadrul unei entitãţi prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã li se cearã sã completeze un formular care va cuprinde detalii cu privire la:
a) studii;
b) experienţã;
c) ocupaţie;
d) date personale, respectiv data naşterii, adresa sau orice alte date considerate necesare de angajator;
e) persoane de contact pentru referinţe personale şi profesionale;
f) declaraţie din care sã rezulte cã informaţiile prezentate sunt complete şi exacte;
g) declaraţie din care sã rezulte cã solicitantul nu a avut condamnãri penale;
h) declaraţie de acceptare a faptului cã orice denaturare a datelor reprezintã un motiv de refuzare a angajãrii;
i) acordul solicitantului privind derularea unei proceduri de obţinere de date, atunci când este necesar, de la angajatorii anteriori, instituţiile de învãţãmânt, instituţiile de stat şi de la persoanele de contact în vederea verificãrii informaţiilor primite;
j) declaraţie a solicitantului prin care îşi dã acordul sã fie supus verificãrii antecedentelor, inclusiv privind cazierul judiciar.
Formularul completat va fi semnat de solicitant.
7.1.5. Persoanei care solicitã angajarea într-o entitate din cele prevãzute la pct. 1.3.3. i se cere sã prezinte un document de identitate în termen de valabilitate şi prevãzut cu fotografia titularului.
7.1.6. În cazul în care solicitantul a desemnat persoane care pot da referinţe despre el, compartimentul de resurse umane poate întreprinde demersurile legale pentru obţinerea de informaţii de la aceste persoane în vederea verificãrii veridicitãţii datelor furnizate de solicitant.
7.1.7. Deciziile privind eligibilitatea solicitantului vor fi luate de cãtre o persoanã din conducerea executivã a angajatorului pe baza rezultatului verificãrii antecedentelor. În vederea luãrii unor astfel de decizii, aceste persoane vor ţine cont de informaţiile obţinute din verificarea antecedentelor şi din procesul de verificare a veridicitãţii datelor furnizate de candidat, conform pct. 7.1.6.
7.1.8. Angajatorul va pãstra o evidenţã din care sã rezulte cã recrutarea şi procesul de verificare au fost aplicate pentru fiecare angajat.

7.2. Criterii de recrutare pentru personalul care executã control de securitate

7.2.1. Persoanele care urmeazã sã fie angajate pentru efectuarea controlului de securitate vor îndeplini urmãtoarele condiţii:
a) sã aibã o sãnãtate bunã, o forţã fizicã rezonabilã şi sã nu aibã nicio incapacitate fizicã care iar împiedica în îndeplinirea sarcinilor de serviciu;
b) cu sau fãrã ochelari sau lentile de contact, sã fie capabile sã citeascã corect o plãcuţã de înmatriculare auto aflatã la o distanţã de 23 de metri şi sã fie capabili sã citeascã etichetele de pe sticlele de bãuturi şi de pe tuburile de lichid pulverizant la o distanţã aleasã de candidat între 30 - 50 de cm;
c) sã aibã o bunã percepţie a culorilor pentru a fi capabile sã utilizeze echipamentul cu raze x care furnizeazã imagini color;
d) sã fie capabile sã audã comunicãri radio sau telefonice, semnale audio emise de echipamentul de securitate şi o voce aflatã la un nivel conversaţional mediu aflatã la o distanţã de 2.5 m, într-o camerã fãrã zgomot;
e) sã aibã abilitãţi de recunoaştere a obiectelor în scopul desfãşurãrii activitãţilor de control de securitate cu echipamente cu raze X;
f) sã nu fie dependente de alcool sau de substanţe ilegale;
g) sã stãpâneascã bine limba românã, scris şi oral, pentru a-şi putea desfãşura activitãţile la un nivel corespunzãtor;
h) sã aibã un bun spirit de observaţie şi putere de concentrare pentru a-şi desfãşura activitãţile în mod eficient.

7.3. Criterii de recrutare pentru personalul responsabil de aplicarea mãsurilor de control al accesului

7.3.1. Persoanele care urmeazã sã fie angajate pentru efectuarea controlului accesului vor îndeplini urmãtoarele condiţii:
a) sã aibã o sãnãtate bunã, o forţã fizicã rezonabilã şi sã nu aibã nicio incapacitate fizicã care iar împiedica în îndeplinirea sarcinilor de serviciu;
b) cu sau fãrã ochelari sau lentile de contact, sã fie capabile sã citeascã corect o plãcuţã de înmatriculare auto aflatã la o distanţã de 23 de metri şi sã fie capabili sã citeascã etichetele de pe sticlele de bãuturi şi de pe tuburile de lichid pulverizant la o distanţã aleasã de candidat între 30 - 50 de cm;
c) sã aibã o bunã percepţie a culorilor pentru a fi capabile sã verifice permisele aeroportuare pentru persoane şi vehicule, acestea având culori diferite;
d) sã fie capabile sã audã comunicãri radio sau telefonice, semnale audio emise de echipamentul de securitate şi o voce aflatã la un nivel conversaţional mediu aflatã la o distanţã de 2.5 m, într-o camerã fãrã zgomot;
e) sã nu fie dependente de alcool sau substanţe ilegale;
f) sã stãpâneascã bine limba românã, scris şi oral, pentru a putea desfãşura activitãţile la un nivel corespunzãtor;
g) sã aibã un bun spirit de observaţie şi putere de concentrare pentru a-şi desfãşura activitãţile în mod eficient.

7.4. Criterii de recrutare pentru managerii de securitate

7.4.1. Managerii de securitate, responsabili de conformarea operatorilor aerieni sau aeroportuari la cerinţele de securitate, trebuie sã îndeplineascã standardele de calificare cerute, sã aibã cunoştinţe şi experienţã, dupã cum urmeazã:
a) experienţã în domeniul securitãţii aeronautice; sau
b) experienţã în alte domenii de securitate, cum ar fi poliţie, servicii speciale, justiţie, armatã sau altele asemenea; şi
c) certificare sau o aprobare echivalentã din partea DGAvC; şi
d) cunoştinţe în urmãtoarele domenii:
- sisteme de securitate şi controlul accesului;
- securitatea la sol şi în zbor;
- arme şi articole interzise;
- prevenirea şi combaterea terorismului.

7.5. Criterii de recrutare pentru instructorii de securitate

7.5.1. Instructorii de securitate trebuie sã deţinã certificarea, cunoştinţele şi experienţa necesare, constând, cel puţin, în urmãtoarele:
a) calificare de instructor aprobatã de DGAvC;
b) experienţã în domeniul securitãţii aeronautice;
c) cunoştinţe şi experienţã în tehnici de instruire;
d) cunoştinţe în urmãtoarele domenii:
- reglementãri internaţionale şi naţionale în domeniul securitãţii aeronautice;
- sisteme de securitate şi controlul accesului;
- securitatea la sol şi în zbor;
- control de securitate înainte de îmbarcare;
- securitatea bagajelor şi cargo;
- controlul şi examinarea de securitate a aeronavei;
- arme şi articole interzise;
- prevenirea şi combaterea terorismului;
- alte aspecte şi mãsuri legate de securitate, considerate necesare în vederea ridicãrii nivelului de conştientizare în domeniul securitãţii aeronautice (security awareness).
7.5.2. Instructorii de securitate trebuie sã fie supuşi anual unei pregãtiri recurente în ceea ce priveşte securitatea aeronauticã şi ultimele evoluţii din acest domeniu.
7.5.3. Persoanele cu experienţã în domeniul securitãţii aeronautice, care doresc sã devinã instructori, vor parcurge un proces de calificare pentru a se confirma faptul cã acestea deţin competenţele necesare pentru a exercita atribuţiile de serviciu la nivelul cerut.

7.6. Cerinţe de pregãtire

7.6.1. Personalul angajat în activitãţi de securitate aeronauticã trebuie sã urmeze forme de pregãtire iniţialã şi recurentã, pentru a fi capabil sã îndeplineascã sarcinile la un standard adecvat. Componentele unui program de pregãtire trebuie sã fie adaptate nevoilor specifice personalului care urmeazã a fi pregãtit.
7.6.2. Fiecare plan de lecţie pentru fiecare modul de pregãtire, astfel cum e definit în Anexa nr. 5, trebuie sã aibã urmãtoarea structurã:
a) titlu/subiect/topicã;
b) obiectivele pregãtirii;
c) material de referinţã;
d) introducere;
e) conţinutul cursului;
f) durata fiecãrui modul;
g) strategia de predare;
h) materiale ajutãtoare/suport de curs;
i) test/evaluare;
j) revizuire/sumar/o scurtã prezentare a materialului ce urmeazã a fi predat;
k) semnarea înregistrãrilor de evidenţã a pregãtirii.
Programul de pregãtire trebuie sã fie în concordanţã cu specificul entitãţii şi sã reflecte politica, practicile şi procedurile implementate de organizaţia respectivã.
7.6.3. Personalul de securitate trebuie sã fie pregãtit în conformitate cu grupurile ţintã, dupã cum sunt acestea definite în Anexa nr. 3 şi în Anexa nr. 4, şi trebuie sã parcurgã modulele de pregãtire definite în Anexa nr. 5.
7.6.4. În cazul anumitor module, instructorii de securitate pot folosi, la propria alegere, şi alte metode de pregãtire decât cele pe bazã de activitãţi la clasã/prelegeri, în scopul de a transmite/îmbunãtãţi pregãtirea cerutã. Pot fi folosite website-uri sau programe informatice, dar în acest caz este esenţialã prezenţa unui instructor sau supervizor pentru a rãspunde oricãror întrebãri pe care personalul le-ar putea pune.

7.7. Instructori de securitate aprobaţi

7.7.1. DGAvC aprobã lista instructorilor de securitate. Solicitãrile de aprobare trebuie sã fie trimise la DGAvC, însoţite de urmãtoarele documente:
a) copii ale diplomelor şi documentelor echivalente de calificare ca instructor eliberate de instituţiile de învãţãmânt sau centrele de pregãtire recunoscute;
b) curriculum vitae în care se prezintã în detaliu experienţa în domeniul securitãţii aeronautice;
c) descriere detaliatã a cursurilor de pregãtire.
7.7.2. Dosarul fiecãrui instructor de securitate va fi analizat de DGAvC pe baza informaţiilor prezentate. Procesul de aprobare poate include şi un interviu atunci când DGAvC considera necesar.
Instructorii aprobaţi vor fi înştiinţaţi personal despre finalizarea procesului de aprobare şi li se va înmâna un document doveditor al aprobãrii, care va cuprinde şi termenul de valabilitate a aprobãrii, care poate fi prelungit la cerere.
7.7.3. Statutul de instructor de securitate aprobat va fi acordat pe o perioadã de 5 ani, care poate fi prelungitã, la cerere, cu aceeaşi duratã. Statutul de instructor aprobat se pierde în cazul în care DGAvC şi/sau inspectorii AVSEC identificã, pe timpul activitãţilor de monitorizare a conformitãţii, deficienţe în predarea cursurilor de securitate aeronauticã.
7.7.4. Cursurile de pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice vor fi elaborate şi predate numai de instructori de securitate aprobaţi.

CAP. 8
CERTIFICAREA PERSONALULUI CARE EXECUTĂ CONTROLUL DE SECURITATE AERONAUTICĂ

8.1. Introducere

8.1.1. Principalul scop al cerinţelor de certificare din acest capitol este de a se asigura cã standardele de pregãtire stabilite sunt îndeplinite. În acest sens, DGAvC impune aplicarea şi folosirea testelor de certificare pentru evaluarea obiectivã a performanţelor personalului care executã controlul de securitate. Testele vor fi obiective şi standardizate.
8.1.2. Fiecare dintre entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3., care executã control de securitate aeronauticã este obligatã sã foloseascã numai personal certificat în conformitate cu prevederile PNPSA.
8.1.3. Cu ocazia activitãţilor de control al calitãţii în domeniul securitãţii aeronautice, DGAvC va:
a) analiza procesul de certificare al persoanelor care executã controlul de securitate;
b) solicita persoanelor care executã controlul de securitate sã dovedeascã certificarea cum ar fi prezentarea certificatului.

8.2. Elemente cheie

8.2.1. Fiecare persoanã care executã controlul de securitate va fi supusã testelor de certificare, atât dupã terminarea cursului de pregãtire de bazã (certificare iniţialã), cât şi ulterior, cel puţin, o datã la fiecare 3 ani (recertificare periodicã).
8.2.2. Certificarea iniţialã va conţine urmãtoarele elemente:
a) un examen teoretic;
b) un examen de interpretare a imaginilor furnizate de echipamentele de securitate cu raze X, dupã caz*1), şi
c) un examen practic.
De asemenea, în procesul de certificare se va face evaluarea utilizãrii corecte a echipamentului şi tehnologiei de control de securitate în condiţii similare celor de la locul de muncã.
-----
*1) Notã: acest criteriu se aplicã numai acelor persoane care opereazã echipamentele de securitate cu raze X şi este necesar sã interpreteze imagini pe un monitor.

8.2.3. Recertificarea periodicã va consta dintr-un examen teoretic şi un examen de interpretare a imaginilor furnizate de echipamentele de securitate cu raze X, dupã caz. Dacã se considerã necesar, se poate desfãşura şi examen practic.
8.2.4. Examinarea personalului de securitate se realizeazã, conform prevederilor pct. 8.2.2. şi 8.2.3., de o echipã de examinare, formatã din 3 membri, numitã prin dispoziţia directorului general al DGAvC, pentru o grupã formatã din cel mult 20 de persoane examinate.
Sesiunea de examinare, pentru grupe formate din cel mult 20 de persoane examinate, are durata de 8 ore.
Datele sesiunilor de examinare se stabilesc prin dispoziţia directorului general al DGAvC.
Baremul de promovare este de 75%.
8.2.5. Un candidat trebuie sã absolve fiecare examen pentru a putea fi certificat. În cazul în care unul sau mai multe elemente ale certificãrii nu sunt îndeplinite cu succes, candidatului i se poate permite repetarea examenului(lor) respectiv(e). Candidatul poate fi certificat ca personal care executã controlul de securitate numai atunci când toate etapele examinãrii au fost încheiate cu succes. Repetarea probei/probelor nepromovate se face în cel mult 30 de zile de la data susţinerii probei/probelor respective. Intervalul între probele procesului de certificare/recertificare este de cel mult 30 de zile.
8.2.6. Absolvirea certificãrii iniţiale este o precondiţie la angajarea personalului care executã controlul de securitate. Dupã încheierea cu succes a certificãrii, persoanei examinate i se va acorda un certificat conţinând o declaraţie privind competenţele obţinute.
8.2.7. În cazul în care persoana examinatã nu promoveazã oricare dintre elementele certificãrii periodice, nu va exercita atribuţii de securitate aeronauticã pentru care este necesarã certificarea.

8.3. Examenul teoretic

8.3.1. Examenul teoretic se va concentra asupra standardelor şi cerinţelor prevãzute în regulamentele comunitare şi PNSA. Acesta trebuie sã conţinã întrebãri legate de aspecte operaţionale, tehnice şi generale din domeniul securitãţii aeronautice şi trebuie sã fie pus de acord cu subiectele predate în timpul pregãtirii.
8.3.2. Pentru certificarea periodicã pot fi adãugate şi întrebãri suplimentare legate de activitãţi specifice.

8.4. Examenul de interpretare a imaginilor furnizate de echipamentele de securitate cu raze X

8.4.1. Persoanele care executã controlul de securitate trebuie sã cunoascã ce articole sunt interzise şi cum aratã acestea într-o imagine a bagajelor pasagerilor/personalului furnizatã de echipamentele de securitate cu raze X. Acest lucru va fi examinat printr-un test cu articole interzise. În cadrul acestui test trebuie sã fie folositã o diversitate de obiecte interzise, alese dintre cele cuprinse în lista prevãzutã de regulamentele comunitare. Testul va conţine, de asemenea, imagini de bagaje cu un singur articol interzis, cu mai multe obiecte interzise şi un numãr de imagini de bagaje fãrã asemenea articole.
8.4.2. Perioada de timp alocatã interpretãrii imaginilor trebuie sã fie comparabilã cu durata controlului de securitate care se executã în punctele de control. Candidaţii trebuie sã indice, pentru fiecare imagine X-ray, folosind opţiunile "OK" sau "NOT OK" de pe pupitrul de comandã al aparatului cu raze X astfel:
a) "OK" dacã bagajul este "clean" (curat)
b) "NOT OK" dacã bagajul trebuie sã fie controlat manual.
În plus, candidaţilor li se va solicita sã identifice articolul/articolele interzis/interzise din bagaj.
8.4.3. Punctajele testului vor avea la bazã atât numãrul de alegeri corecte cât şi numãrul de alarme false. Ca alternativã, punctajele testului vor avea la bazã numãrul de articole interzise identificate.
8.4.4. În timpul desfãşurãrii testelor, probabilitatea de detecţie depinde nu numai de cunoaşterea modului în care aratã articolele interzise dar şi de locul şi poziţia în spaţiu a articolului interzis din interiorul bagajului, complexitatea bagajului şi de mãsura în care alte articole se suprapun peste articolul interzis. Este recomandat sã se realizeze şi sã se utilizeze teste (separate), care iau în considerare aceste aspecte prin utilizarea unor niveluri de dificultate diferite ale imaginii.

8.5. Examenul practic

8.5.1. Examenul practic trebuie sã testeze urmãtoarele competenţe:
a) abilitatea de a opera echipamentul de securitate în condiţii similare celor de la locul de muncã şi de a înţelege aspectele legate de protecţia muncii;
b) utilizarea diferitelor caracteristici şi semnificaţii ale culorilor în operarea echipamentelor cu raze X, dupã caz;
c) controlul de securitate, cu poartã detectoare de metale şi/sau manual, pentru persoane, controlul de securitate cu echipamente cu raze X şi cel manual pentru bagaje, dupã caz, precum şi abilitatea de utilizare corectã a procedurilor;
d) regulile de conduitã în ceea ce priveşte tratarea pasagerilor şi a situaţiilor critice.

CAP. 9
CENTRE DE PREGĂTIRE

9.1. Cursurile de pregãtire elaborate potrivit cerinţelor din prezentul PNPSA se organizeazã în centre de pregãtire clasificate astfel:
a) Centre de pregãtire autorizate de DGAvC sau de organisme internaţionale, cum ar fi: Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale - OACI şi Conferinţa Europeanã a Aviaţiei Civile - ECAC;
b) Centre de pregãtire ale entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3.;
c) Centre agreate de DGAvC - organizaţii de pregãtire din statele membre ale Uniunii Europene, certificate de autoritãţile de securitate aeronauticã din statele de origine, în baza unor standarde/cerinţe echivalente cu cele prevãzute la pct. 9.4. şi care deţin sedii şi facilitãţi în România.
9.2. Centrele de pregãtire prevãzute la lit. a) sunt organizaţii autorizate care aplicã programe de pregãtire dezvoltate pe baza principiilor metodologiilor OACI TRAINAIR sau ale ECAC. Centrele de pregãtire prevãzute la lit. a) şi lit. c) pot organiza cursuri de pregãtire pentru terţi.
9.3. Centrele de pregãtire prevãzute la lit. b) sunt structuri care funcţioneazã în cadrul entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3., având drept obiectiv punerea în practicã a programelor de pregãtire proprii. Aceste centre de pregãtire organizeazã cursuri de pregãtire pentru personalul propriu, atât pentru personalul non-securitate cât şi pentru personalul de securitate, cu excepţia personalului care face obiectul procesului de certificare prevãzut la capitolul 8.
9.4. În vederea autorizãrii, centrele de pregãtire prevãzute la lit. a) trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe minimale:
a) sa deţinã un sediu propriu;
b) sã prezinte declaraţia conducerii privind aplicarea prevederilor unui sistem de management al calitãţii în domeniul pregãtirii;
c) sã deţinã un Manual de pregãtire care sã prezinte condiţiile, metodele, modul de alocare a resurselor şi modul de desfãşurare a sesiunilor de pregãtire;
d) sã deţinã un program de pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice;
e) sã stabileascã un responsabil pentru implementarea şi coordonarea activitãţii de pregãtire;
f) sã asigure cel puţin doi instructori aprobaţi pentru elaborarea suportului de curs, validarea acestuia şi desfãşurarea cursului;
g) sã aibã elaborate proceduri privind modul de pãstrare a evidenţelor rezultatelor obţinute de cursanţi pe perioada procesului de pregãtire;
h) sã deţinã spaţiu de curs corespunzãtor procesului de învãţãmânt;
i) sã facã dovada asigurãrii logistice necesare desfãşurãrii procesului de predare - tablã de scris, tehnicã de calcul, video-proiector;
j) sã deţinã bibliotecã de specialitate.
9.5. Cursurile de pregãtire pot fi organizate de centrele de pregãtire prevãzute la pct. 9.1. lit. a) şi lit. c), precum şi în alte spaţii decât cele pentru care au fost autorizate, cu condiţia ca acestea sã fie dotate la nivelul spaţiilor proprii.
9.6. Procedura de autorizare a centrelor de pregãtire prevãzute la pct. 9.1. lit. a) şi de agreere a centrelor de pregãtire prevãzute la pct. 9.1. lit. c) se elaboreazã de DGAvC şi se aprobã prin dispoziţia directorului general al DGAvC.

CAP. 10
ELABORAREA ŞI ORGANIZAREA CURSURILOR DE PREGĂTIRE

10.1. Generalitãţi

10.1.1. În funcţie de metodologia care stã la baza elaborãrii cursurilor şi de statutul centrului de pregãtire care organizeazã aceste cursuri, astfel cum este prevãzutã la pct. 9.1, cursurile de pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice se clasificã astfel:
a) cursuri de specializare sau cursuri de nivel A;
b) cursuri de pregãtire internã sau cursuri de nivel B.
10.1.2. Cursurile de specializare sunt cursuri de pregãtire organizate de centre de pregãtire din categoria I, care se elaboreazã pe baza metodologiei dezvoltate de OACI pentru pachetele de pregãtire standard 123/Aviation Security Training Packages (ASTPs) sau pe baza metodologiei ECAC*2), precum şi a recomandãrilor DGAvC, dupã caz.
------
*2) Toate cursurile elaborate de OACI şi ECAC completeazã PNPSA şi sunt considerate ca fiind cursuri de specializare atunci când sunt organizate de centrele de pregãtire prevãzute la pct. 9.1. lit. a) şi lit. c).

10.1.3. Cursurile de pregãtire pentru personalul supus certificãrii prevãzute la capitolul 8 sunt cursuri de specializare.
10.1.4. Cursurile de pregãtire disponibile terţilor sunt cursuri de specializare.

10.2. Cursuri de specializare

10.2.1. Documentaţia fiecãrui curs de specializare trebuie sã conţinã toate materialele necesare desfãşurãrii cursului respectiv, prezentate într-o formã optimã, dupã cum urmeazã:
- programa analiticã (structura cursului);
- planul lecţiei;
- planificarea zilnicã;
- ghidul instructorului/note de curs;
- conspecte/rezumate pentru elevi;
- exerciţii;
- teste de evaluare pentru fiecare modul de curs;
- mijloace non-securitate de pregãtire (mijloace audio/foto/video);
- pachetul de module (create în programul de prezentare "PowerPoint"):
- tipãrite câte 6 diapozitive (slides) pe paginã;
- pe suport magnetic (dischete, CD, etc.).
10.2.2. La predarea cursurilor de specializare vor fi utilizate urmãtoarele forme de prezentare:
- pachete de programe standardizate în format "PowerPoint" sau în format al altor aplicaţii software multimedia, programe de tip e-learning, inclusiv predate on - line;
- prezentãri audio/foto/video;
- şedinţe practice la aeroport, aeronave şi/sau simulator, dupã caz.
10.2.3. Verificarea cunoştinţelor cursanţilor se face de cãtre instructor dupã fiecare capitol (modul) de curs pentru a se verifica gradul de înţelegere al acestuia.
10.2.4. Cursurile de pregãtire se vor încheia cu verificarea cunoştinţelor acumulate de participanţi prin teste şi/sau exerciţii tip.
10.2.5. La încheierea cursurilor de specializare, centrele de pregãtire vor elibera certificate de absolvire fiecãrui angajat care a promovat examinãrile prevãzute de curs.

10.3. Cursuri de pregãtire internã

10.3.1. Cursurile de pregãtire internã se elaboreazã şi se organizeazã în conformitate cu programele de pregãtire proprii ale entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3., fiind destinate pregãtirii personalului propriu al acestor entitãţi.
10.3.2. În vederea asigurãrii unui sistem eficient şi standardizat de pregãtire a personalului propriu, se recomandã ca, la elaborarea şi organizarea cursurilor, structurile responsabile de punerea în practicã a programelor de pregãtire sã adopte, pe cât posibil, metodele utilizate pentru cursurile de specializare, prezentate la pct. 10.2.

CAP. 11
MONITORIZAREA CONFORMITĂŢII CU CERINŢELE PNPSA

11.1. Monitorizarea conformitãţii cu cerinţele PNPSA este parte a Programului Naţional de Asigurare a Calitãţii în domeniul securitãţii aeronautice - PNAC-SECA şi se realizeazã prin inspecţii efectuate de DGAvC la centrele de pregãtire prevãzute la pct. 9.1.
11.2. Inspecţiile vor avea ca scop verificarea respectãrii standardelor de recrutare, pregãtire şi certificare definite în PNPSA.
11.3. În cadrul inspecţiei se verificã/evalueazã urmãtoarele aspecte:
- respectarea programului de clasã;
- respectarea programelor zilnice de pregãtire;
- existenţa mijloacelor non-securitate de predare;
- existenţa instructorilor aprobaţi;
- existenţa unor spaţii (sãli) corespunzãtoare pentru curs;
- calitatea proceselor de învãţare/a metodelor de pregãtire;
- metodele de predare a cursurilor;
- evidenţele ce se întocmesc în cadrul cursurilor (evidenţa cursanţilor, a rezultatelor acestora, etc.;
- actualizarea şi corectitudinea structurii cursurilor;
- existenţa şi disponibilitatea mijloacelor tehnice necesare procesului de predare (tehnicã de calcul, video-proiector, video etc.) - în cazul centrelor de pregãtire prevãzute la pct. 9.1. lit. a);
- existenţa pachetului standard de pregãtire al cursului / cursurilor (în program "Power Point") - în cazul centrelor de pregãtire prevãzute la pct. 9.1. lit. a).
11.4. În cazul în care, pe timpul activitãţii de inspecţie, se constatã deficienţe care pot afecta calitatea procesului de învãţare, inspectorii desemnaţi de DGAvC sunt împuterniciţi sã dispunã mãsuri imediate de remediere a acestora, mergând pânã la întreruperea cursurilor şi reprogramarea acestora la o datã ulterioarã stabilitã de DGAvC.

CAP. 12
DISPOZIŢII FINALE

12.1. Entitãţile prevãzute la pct. 1.3.3. trebuie sã se asigure cã, în cel mult un an de la data intrãrii în vigoare a PNPSA, întreg personalul propriu a parcurs pregãtirea iniţialã ce acoperã conţinutul modulelor relevante.
12.2. DGAvC poate acorda derogãri de la prevederile pct. 12.1., atunci când se poate demonstra, prin intermediul fişelor de pregãtire şi a programelor de pregãtire, cã personalul propriu a parcurs, anterior datei intrãrii în vigoare a PNPSA, un program de pregãtire al cãrui conţinut acoperã problematica modulelor relevante.
12.3. Personalul de securitate, responsabil de aplicarea mãsurilor de securitate - control de securitate, controlul accesului - este acceptat sã-şi exercite atribuţiile specifice de serviciu numai dupã absolvirea cu succes a modulelor de pregãtire cerute.
12.4. Anexele nr. 1 - 6 fac parte integrantã din prezentul PNPSA.

ANEXA 1
-------
la PNPSA
--------

GRUPURI ŢINTĂ PENTRU CARE SE APLICĂ PREVEDERILE PNPSA

1. Personalul non-securitate (non-security staff) - personalul entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3., neimplicat direct în aplicarea mãsurilor de securitate, dar care are acces neînsoţit în zona cu acces limitat securizatã a unui aeroport.
2. Personalul organelor statului cu atribuţii specifice în zonele publice şi în zonele cu acces limitat ale aeroporturilor, respectiv Poliţia Transporturi Poliţia de Frontierã şi Autoritatea Vamalã - întregul personal care nu este direct implicat în implementarea mãsurilor de securitate, dar care are acces neînsoţit în zona cu acces limitat securizatã a unui aeroport în vederea îndeplinirii sarcinilor legate de aplicarea legii şi ordinii publice.
3. Personalul de securitate - personalul entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3. care aplicã mãsuri de securitate aeronauticã. În cadrul acestei categorii de personal intrã:
a) personalul de check-în, cel de îmbarcare şi cel de dispecerat al operatorilor aerieni inclusiv personalul agenţilor de handling;
b) întreg personalul implicat în încãrcarea/descãrcarea şi manipularea bagajelor de calã ale pasagerilor la aeronavã;
c) echipajele de comandã şi de cabinã;
d) personalul de securitate al furnizorilor de catering, de produse şi provizii de bord;
e) personalul de securitate al companiilor de curãţenie, produse şi provizii de bord;
f) întregul personal angajat de cãtre un agent cargo/poştal reglementat, inclusiv cel care nu este direct responsabil de securitatea expedierilor cargo pe calea aerului, dar care necesitã cel puţin familiarizarea cu obiectivele securitãţii aeronautice;
g) întregul personal direct implicat în manipularea/pregãtirea expedierilor cargo/poştale pe calea aerului, precum şi cel implicat în pregãtirea/verificarea documentelor de însoţire a expedierilor;
h) şoferii angajaţi în transportul expedierilor cargo, poştale şi de catering pe calea aerului;
i) echipajele aeronavelor cargo şi personalul angajat în încãrcarea expedierilor cargo în aeronave;
j) managerii de securitate şi adjuncţii acestora (ex. operatori aeroportuari);
k) personalul de securitate al aeroportului (ex. agenţi de pazã în posturi fixe sau în misiuni de patrulare);
l) personalul care executã controlul de securitate al pasagerilor şi bagajelor de cabinã şi personalul de securitate implicat în controlul accesului în zonele cu acces limitat securizate/pãrţile critice ale zonelor cu acces limitat securizate;
m) personalul care executã controlul de securitate al bagajelor de calã, angajat în operarea echipamentelor cu raze X şi/sau EDS;
n) personalul care executã controlul de securitate al expedierilor cargo şi poştale (personalul care este angajat în operarea echipamentelor cu raze X şi în controlul manual al expedierilor cargo).

ANEXA 2
-------
la PNPSA
--------

LISTA MODULELOR DE PREGĂTIRE

Modulul 1: Pregãtirea de conştientizare în domeniul securitãţii aeronautice
Modulul 2: Securitatea aeroportului
Modulul 3: Controlul de securitate al persoanelor şi articolelor
Modulul 4: Controlul de securitate al bagajelor de calã: echipamente de securitate cu raze X
Modulul 5: Controlul de securitate al bagajelor de calã: EDS
Modulul 6: Securitatea operatorului aerian
Modulul 7: Securitatea bagajelor de calã
Modulul 8: Securitatea aeronavei
Modulul 9: Modul de tratament aplicabil pasagerilor potenţial perturbatori (potentially disruptive passengers)
Modulul 10: Securitatea produselor, proviziilor şi expedierilor de catering
Modulul 11: Securitatea activitãţilor de curãţenie
Modulul 12: Securitatea expedierilor cargo/poştale (conştientizare)
Modulul 13: Securitatea expedierilor cargo/poştale (nivel avansat)
Modulul 14: Mãsuri de securitate aplicabile şoferilor
Modulul 15: Operaţiuni ale aeronavelor de marfã (cargo)
Modulul 16: Controlul de securitate al expedierilor cargo şi poştale
Modulul 17: Managementul securitãţii
Modulul 18: Validarea expeditorilor cunoscuţi şi a agenţilor cargo abilitaţi

ANEXA 3
-------
la PNPSA
--------

LISTA MODULELOR/GRUPURI ŢINTĂ




Modulul 1: Pregãtirea de conştientizare în - Toate categoriile de personal care au acces la
domeniul securitãţii aeronautice zonele cu acces limitat securizate.
Modulul 2: Securitatea aeroportului - Personalul de securitate al aeroportului (de
exemplu: agenţi de pazã în posturi fixe sau în
misiuni de patrulare).
Modulul 3: Controlul de securitate al - Personalul de securitate al aeroportului (de
persoanelor şi articolelor exemplu: agenţii de pazã în posturi fixe sau în
misiuni de patrulare).
- Personalul care executã controlul de securitate
al pasagerilor şi bagajelor de cabinã şi
personalul de securitate implicat în controlul
accesului în zonele cu acces limitat securizate/
pãrţile critice ale zonelor cu acces limitat
securizate.
Modulul 4: Controlul de securitate al Personalul care executã controlul de securitate al
bagajelor de calã: echipamente bagajelor de calã, angajat în operarea
de securitate cu raze X echipamentelor cu raze X.
Modulul 5: Controlul de securitate al - Personalul care efectueazã controlul de
bagajelor de calã: EDS securitate al bagajelor de calã, angajat în
operarea echipamentelor EDS.
Modulul 6: Securitatea operatorului aerian - Personalul de check-în, de îmbarcare şi
dispecerii de zbor ai operatorilor aerieni
(inclusiv personalul agenţilor de handling).
Modulul 7: Securitatea bagajelor de calã Întregul personal implicat în încãrcarea/
descãrcarea şi manipularea bagajelor de calã
ale pasagerilor la aeronavã.
Modulul 8: Securitatea aeronavei - Echipajul de comandã şi cel de cabinã.
- Personalul de securitate al companiilor de
curãţenie, produse şi provizii de bord (de
exemplu: personalul care executã procedeul
combinat curãţenie şi control de securitate -
"Secure Clean").
Modulul 9: Modul de tratament aplicabil - Echipajul de comandã şi cel de cabinã.
pasagerilor potenţial perturbatori - Întreg personalul angajat direct sau indirect
(potentially disruptive (ex. agenţii de handlig) de operatorii
passengers) aeroportuari şi aerieni care ar putea fi
confruntat cu problemele create de cãtre
pasagerii potenţial perturbatori.
Modulul 10: Securitatea produselor, - Personalul de securitate al furnizorilor de
proviziilor şi expedierilor de catering, de produse şi provizii de bord
catering - Şoferii angajaţi în transportul produselor şi
proviziilor de catering.
Modulul 11: Securitatea activitãţilor de - Personalul de securitate al companiilor de
curãţenie curãţenie, produse şi provizii de bord.
Modulul 12: Securitatea expedierilor - Întregul personal angajat de cãtre un agent
cargo/poştale (nivel de cargo/poştal abilitat, inclusiv cel care nu este
conştientizare) direct responsabil de securitatea expedierilor
cargo pe calea aerului, dar care necesitã cel
puţin familiarizarea cu obiectivele securitãţii
aeronautice.
- Şoferii angajaţi în transportul expedierilor
cargo.
Modulul 13: Securitatea expedierilor - Întregul personal direct implicat în
cargo/poştale (nivel avansat) manipularea/pregãtirea expedierilor cargo/
poştale pe calea aerului, precum şi cel implicat
în pregãtirea/verificarea documentelor de
însoţire a expedierilor.
Modulul 14: Mãsuri de securitate aplicabile - Şoferii angajaţi în transportul expedierilor
şoferilor cargo şi de catering.
Modulul 15: Operaţiuni ale aeronavelor de - Echipajul aeronavelor cargo şi personalul
marfã (cargo) angajat în încãrcarea expedierilor cargo în
aeronave.
Modulul 16: Controlul de securitate al - Personalul care executã controlul de securitate
expedierilor cargo şi poştale al expedierilor cargo şi poştale (personalul
care este angajat în operarea echipamentelor
cu raze X şi în controlul manual al
expedierilor cargo).
Modulul 17: Managementul securitãţii - Managerii de securitate şi adjuncţii acestora.
Modulul 18: Validarea expeditorilor - Evaluatorii independenţi ai expeditorilor
cunoscuţi şi a agenţilor cargo cunoscuţi şi ai agenţilor cargo abilitaţi.
abilitaţi



ANEXA 4
-------
la PNPSA
--------

CONŢINUTUL MODULELOR DE PREGĂTIRE

MODULUL 1 - PREGĂTIREA DE CONŞTIENTIZARE ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII AERONAUTICE

Obiective de învãţat:
- Scopul pregãtirii - de ce este acest modul atât de important
- Nevoia de securitate aeronauticã
- Prevenirea şi combaterea terorismului:
- Ameninţãri la adresa securitãţii aviaţiei
- Tipuri de persoane şi organizaţii ce pot prezenta ameninţãri la adresa aviaţiei civile
- Motivele pentru care aviaţia civilã reprezintã o ţintã atractivã pentru grupãrile teroriste
- Motivele grupãrilor şi ale altor entitãţi ce pot reprezenta o ameninţare
- Procedurile de urmat în cazul ameninţãrilor cu bombã
- Procedurile de urmat în situaţia gãsirii unui obiect neînsoţit
- Definiţiile termenilor folosiţi în incidentele de securitate ce implicã dispozitive explozive improvizate (DEI) (Improvised Explosive Devices - IED) - pentru o familiarizare cu terminologia şi acronimele folosite
- Reglementãrile internaţionale (OACI; EU; ECAC) privind securitatea aeronauticã
- Convenţiile internaţionale relevante
- Reglementãrile naţionale şi organizarea la nivel naţional:
- Reglementãri naţionale
- Programul naţional de securitate aeronauticã
- Autoritatea competentã: rol şi responsabilitãţi
- Alocarea responsabilitãţilor (operatori aeroportuari, operatori aerieni, etc.)
- Securitatea operatorului aeroportuar şi organizaţia acestuia:
- Programul de securitate al aeroportului
- Persoana responsabilã de securitatea aeroportului
- Securitatea operatorului aerian şi organizaţia acestuia:
- Programul de securitate al operatorului aerian
- Persoana responsabilã de securitatea operatorului aerian
- Conştientizarea generalã în domeniul securitãţii:
- Mãsuri de control al accesului
- Permise aeroportuare de identificare şi obligativitatea purtãrii acestora la loc vizibil
- Legitimarea persoanelor în zona de operaţiuni aeriene, zonele cu acces limitat securizate şi pãrţile critice (bune practici)
- Nevoia de a fi, în permanenţã, vigilenţi din punct de vedere al securitãţii
- Responsabilitãţi individuale
- Controlul de securitate al pasagerilor şi personalului
- Raportarea incidentelor
- Securitatea aeroportuarã (1 orã de prezentare în teren a aeroportului):
- Zone cheie pe un plan de aeroport/terminal sau descrierea dispunerii acestora
- Zone cu acces limitat securizate/pãrţi critice
- Puncte de acces pentru pasageri şi personal, inclusiv puncte de acces vehicule
- Clãdiri cargo
- Alte zone vulnerabile, de exemplu: depozit de combustibil

MODULUL 2 - SECURITATEA AEROPORTUARĂ

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective (a se include exemple de niveluri de securitate: nivelul de ameninţare scãzut, moderat sau ridicat)
- Rolul şi funcţiile personalului de securitate
- Configuraţia aeroportului
- Controlul accesului:
- Zone cu acces limitat securizate
- Pãrţile critice ale zonelor cu acces limitat securizate
- Zone demarcate
- Puncte de acces vehicule
- Sisteme de control al accesului
- Permise aeroportuare de identificare
- Legitimarea persoanelor neautorizate/afişarea unui permis de identificare
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii unor vehicule neautorizate
- Inspecţia vehiculelor:
- Permise pentru vehicule
- Tehnici de inspecţie, inclusiv zonele ce trebuie sã fie inspectate, proceduri, procentaj al verificãrilor prin sondaj
- Metode de disimulare
- Rãspuns în momentul detectãrii de articole interzise
- Jurnale - pãstrarea de evidenţe ale inspecţiei
- Patrulare şi pazã, inclusiv pãstrarea evidenţei activitãţii
- Protecţia perimetrului aeroportului
- Protecţia aeronavei
- Managementul incidentelor
- Proceduri de raportare
- Proceduri de rãspuns în situaţii de urgenţã

MODULUL 3 - CONTROLUL DE SECURITATE AL PERSOANELOR ŞI ARTICOLELOR

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Noţiuni despre echipamentele cu raze X:
- Scopul controlului de securitate al articolelor cu echipamente cu raze X
- Principii de funcţionare a echipamentului cu raze X
- Aparate cu raze X - diferite tipuri, operaţiuni de bazã şi caracteristici speciale
- Pericole de naturã mecanicã şi electricã
- Sãnãtate şi siguranţã
- Threat Image Projection - TIP (proiectarea imaginilor virtuale care conţin articole interzise)
- Rolul şi responsabilitãţile operatorilor echipamentelor cu raze X
- Responsabilitãţi
- Prevederi legale
- Abilitãţi interpersonale - tratarea pasagerilor
- Comunicarea în cadrul echipei de control de securitate (screener-i)
- Abordarea comportamentului agresiv
- Organizarea punctului de control de securitate
- Configuraţie fizicã
- Categorii de personal
- Funcţiile personalului
- Sarcini de serviciu pentru personal (ex. monitorizarea alarmelor, controlul de securitate cu echipamente cu raze X, controlul de securitate manual, etc.)
- Principii de interpretare a imaginilor furnizate de echipamentele cu raze X
- Limite ale sistemelor - poziţionarea bagajelor, întreruperea fasciculelor, etc.
- Tehnici - 3D, contururi, complexitatea bagajelor, identificarea obiectelor, etc.
- Analiza cromaticã (a culorilor)
- Scopul şi utilizarea funcţiilor de îmbunãtãţire a calitãţii imaginii
- Recunoaşterea articolelor interzise (arme de foc, explozibili, etc.)
- Identificarea şi recunoaşterea diferitelor şi variatelor tipuri de articole interzise
- Componente ale DEI-urilor
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii articolelor interzise
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii unei ameninţãri
- Metode de disimulare
- Proceduri operaţionale
- Controlul de securitate al calculatoarelor portabile, hainelor, tec.
- Proceduri de pregãtire echipamentului pentru operare
- Proceduri de pregãtire a staţiei de lucru pentru operare
- Testare de rutinã (STP)
- Operaţiunea de întrerupere a funcţionãrii
- Proceduri de raportare în cazul defectãrii echipamentului
- Criterii de acceptare şi respingere a bagajelor
- Pãstrarea de evidenţe
- Controlul de securitate manual al pasagerilor şi personalului
- Scopul controlului manual
- Modul de desfãşurare a controlului manual al unei persoane
- Metode de disimulare
- Proceduri de urmat în cazul în care o persoanã refuzã sã fie controlatã manual
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii de articole interzise
- Persoane exceptate de la controlul de securitate
- Categorii speciale de pasageri, ex. pasageri cu mobilitate redusã
- Controlul de securitate manual prin sondaj efectuat în mod continuu
- Restricţii la transportul lichidelor (proceduri)
- Folosirea porţilor detectoare de metale (WTMD) şi a detectoarelor portabile de metale (HHMD)
- Scopul detectãrii metalelor
- Testarea zilnicã de rutinã (OTP)
- Proceduri de raportare în cazul defectãrii echipamentului
- Proceduri în cazul declanşãrii alarmelor
- Pãstrarea de evidenţe
- Controlul accesului în partea criticã a zonei cu acces limitat securizatã
- Zone cu acces limitat securizate
- Partea criticã a zonelor cu acces limitat securizate
- Sisteme de control al accesului
- Permise de acces aeroportuare/permise de acces pentru vehicule (unde cazul)

MODULUL 4 - CONTROLUL DE SECURITATE AL BAGAJELOR DE CALĂ: ECHIPAMENTE CU RAZE X

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Rolul şi responsabilitãţile operatorilor echipamentelor cu raze X
- Responsabilitãţi
- Prevederi legale
- Noţiuni despre echipamentele cu raze X
- Scopul controlului de securitate al articolelor cu echipamente cu raze X
- Principii de funcţionare a echipamentului cu raze X
- Aparate cu raze x - tipuri diferite, operaţiuni de bazã şi caracteristici speciale
- Pericole de naturã mecanicã şi electricã
- Sãnãtate şi siguranţã
- Threat Image Projection (proiectarea imaginilor virtuale care conţin articole interzise)
- Principii de interpretare a imaginilor furnizate de echipamentele cu raze X
- Limite ale sistemelor - poziţionarea bagajelor, întreruperea fasciculelor, etc.
- Tehnici - 3D, contururi, complexitatea bagajelor, identificarea obiectelor, etc.
- Analiza cromaticã (a culorilor)
- Organic/anorganic
- Scopul şi utilizarea funcţiilor de îmbunãtãţire a calitãţii imaginii
- Recunoaşterea articolelor interzise (arme de foc, explozibili, etc.)
- Articole interzise
- Componente ale DEI-urilor, recunoaştere
- Explozibili, detonatoare, etc.
- Bunuri periculoase
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii articolelor interzise
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii unei ameninţãri
- Alarme în cazul obiectelor opace/obscure - cum sã fie rezolvate
- Metode de disimulare
- Sistemul de control de securitate pentru bagaje de calã (HBS)
- Organizarea HBS
- Proceduri de acceptare sau respingere a bagajelor
- Proceduri de rezolvare a alarmelor
- Timp de decizie
- Reconcilierea bagajului cu pasagerul
- Proceduri în cazul în care se crede cã o ameninţare este prezentã (în bagaj)
- Mãsuri speciale de control de securitate
- Bagaje agabaritice
- Proceduri pentru bagaje neînsoţite
- Controlul de securitate pentru bagajele echipajelor
- Proceduri operaţionale
- Proceduri de pregãtire echipamentului pentru operare
- Proceduri de pregãtire a staţiei de lucru pentru operare
- Testare de rutinã
- Operaţiunea de întrerupere a funcţionãrii
- Proceduri de raportare în cazul defectãrii echipamentului
- Criterii de acceptare şi respingere a bagajelor
- Pãstrarea de evidenţe
- Controlul de securitate manual al bagajelor de calã
- Scopul controlului manual al bagajelor de calã
- Circumstanţele în care un bagaj de calã trebuie sã fie controlat manual
- Proceduri pentru reunirea unui bagaj cu pasagerul
- Tehnici de control manual
- Procentul în care se efectueazã controlul manual (echipament convenţional cu raze X ce nu are TIP instalat şi utilizat)
- Proceduri de verificare cã procentul în care se efectueazã controlul manual se respectã zilnic
- Excepţii de la controlul manual

MODULUL 5 - CONTROLUL DE SECURITATE AL BAGAJELOR DE CALĂ: EDS

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Rolul şi responsabilitãţile operatorilor echipamentelor cu raze X
- Responsabilitãţi
- Prevederi legale
- Noţiuni despre controlul de securitate al bagajelor de calã
- Scopul controlului de securitate al articolelor cu echipamente de tip EDS
- Principii de funcţionare ale EDS şi cum funcţioneazã echipamentele EDS
- Aparate tip EDS - tipuri diferite, operaţiuni de bazã şi caracteristici speciale
- Pericole de naturã mecanicã şi electricã
- Sãnãtate şi siguranţã
- Threat Image Projection (proiectarea imaginilor virtuale care conţin articole interzise)
- EDS
- Detectarea automatã a explozibililor
- EDS în comparaţie cu echipamentele convenţionale cu raze X
- Limite ale sistemelor - poziţionarea bagajelor, întreruperea fasciculelor, etc.
- Tehnici - 3D, contururi, complexitatea bagajelor, identificarea obiectelor, etc.
- Analiza cromaticã (a culorilor)
- Organic/anorganic
- Scopul şi utilizarea funcţiilor de îmbunãtãţire a calitãţii imaginii
- Recunoaşterea articolelor interzise (arme de foc, explozibili, etc.)
- Articole interzise
- Componente ale DEI-urilor, recunoaştere
- Explozibili, detonatoare, etc.
- Bunuri periculoase
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii articolelor interzise
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii unei ameninţãri
- Alarme în cazul obiectelor opace/obscure - cum sã fie rezolvate
- Metode de disimulare
- Sistemul de control de securitate pentru bagaje de calã (HBS)
- Organizarea HBS - configuraţie
- Sistem multinivel - proceduri specifice pentru fiecare nivel
- Proceduri de acceptare sau respingere a bagajelor
- Proceduri de rezolvare a alarmelor
- Timp de decizie la fiecare nivel
- Reconcilierea bagajului cu pasagerul
- Proceduri în cazul în care se crede cã o ameninţare este prezentã (în bagaj)
- Mãsuri speciale de control de securitate
- Bagaje agabaritice
- Proceduri pentru bagaje neînsoţite
- Controlul de securitate pentru bagajele echipajelor
- Proceduri operaţionale
- Proceduri de pregãtire echipamentului pentru operare
- Proceduri de pregãtire a staţiei de lucru pentru operare
- Testare de rutinã
- Operaţiunea de întrerupere a funcţionãrii
- Proceduri de raportare în cazul defectãrii echipamentului
- Criterii de acceptare şi respingere a bagajelor
- Pãstrarea de evidenţe
- Controlul de securitate manual al bagajelor de calã
- Scopul controlului manual al bagajelor de calã
- Circumstanţele în care un bagaj de calã trebuie sã fie controlat manual
- Proceduri pentru reunirea unui bagaj cu pasagerul
- Tehnici de control manual
- Excepţii de la controlul manual

MODULUL 6 - SECURITATEA COMPANIILOR AERIENE

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Proceduri de check-în pentru pasageri
- Chestionarea pasagerilor
- Verificarea documentelor de cãlãtorie ale pasagerilor (verificãri ale identitãţii-ID checks)
- Proceduri de check-în pentru grupuri (şeful delegaţiei/grupului)
- Proceduri de check-în în regim de autoservire (self-service) (unde este cazul) şi predare rapidã bagaje (fast bag drop)
- Proceduri pentru pasagerii în transfer şi tranzit
- Politica "ghişeu curat" (clean desk) - protecţia documentelor sensibile
- Proceduri la poarta de îmbarcare şi proceduri de reconciliere bagaje/ pasageri
- Verificarea documentelor de cãlãtorie ale pasagerilor (verificãri ale identitãţii-ID checks)
- Proceduri pentru pasagerii ce nu se prezintã la îmbarcare şi nu au bagaje de calã
- Proceduri pentru pasagerii ce nu se prezintã la îmbarcare şi au bagaje de calã
- Monitorizarea/trierea pasagerilor în timpul îmbarcãrii
- Proceduri pentru bagajele preluate la poarta de îmbarcare (gate bags)
- Proceduri pentru pasagerii sosiţi în ultimul moment (last minute passengers)
- Bagaje agabaritice
- Lista de pasageri (passenger manifest/list)
- Lista/manifestul bagajelor de calã (hold baggage manifest/list)
- Separarea pasagerilor ce sosesc de cei care pleacã
- Bagaje de calã
- Manipularea (handlingul) bagajelor neînsoţite
- Acceptarea bagajelor neînsoţite
- Confirmarea executãrii controlului de securitate al bagajelor neînsoţite
- Protecţia bagajelor de calã
- Proceduri în cazul defectãrii echipamentului de control de securitate pentru bagajele de calã
- Securitatea aeronavei
- Controlul accesului la aeronavã
- Acceptarea mãrfurilor, poştei, proviziilor de catering
- Acceptarea materialelor şi poştei companiei aeriene
- Tratarea unei ameninţãri cu bombã
- Rãspunsul la incidentele de securitate
- Proceduri de raportare

MODULUL 7 - SECURITATEA BAGAJELOR DE CALĂ

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Rolul şi responsabilitãţile încãrcãtorilor de bagaje (baggage loaders)
- Proceduri (mãsuri) de control al accesului la aeroporturi
- Zonele cu acces limitat securizate - partea criticã a zonelor cu acces limitat securizate
- Legitimarea persoanelor ce nu poartã la vedere permisele de acces aeroportuare în zonele de sortare/încãrcare a bagajelor de calã
- Verificãrile/examinãrile de securitate ale aeronavei - calele aeronavei
- Recunoaşterea articolelor interzise
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii de articole interzise în cala aeronavei în timpul încãrcãrii/descãrcãrii bagajelor
- Protecţia bagajelor de calã în zonele de sortare a bagajelor, la rampã
- Transportul poştei şi materialelor companiei aeriene
- Reconcilierea bagaj/pasager (de exemplu: bingo cards, numãrarea bagajelor, manifestul pentru bagaje de calã, etc.)
- Protecţia aeronavei
- Controlul accesului la aeronavã
- Verificarea persoanelor ce se apropie de aeronavã

MODULUL 8 - SECURITATEA AERONAVEI

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiectivele ameninţãrilor
- Proceduri/mãsuri de control al accesului la aeroporturi/purtarea la loc vizibil a permiselor de acces aeroportuare
- Cerinţe privind controlul de securitate al personalului
- Controlul de securitate şi protecţia bagajelor echipajului
- Înregistrarea (întocmirea manifestului) bagajelor echipajului pentru procedurile de reconciliere bagaj/pasager
- Verificarea de securitate a aeronavei
- Lista zonelor ce trebuie sã fie verificate
- Utilizarea listei de verificare
- Înregistrarea executãrii verificãrii/comunicarea cu pilotul comandant
- Proceduri simultane de curãţenie şi control (clean and search procedures) (unde e cazul)
- Examinarea de securitate a aeronavei
- Lista zonelor ce trebuie sã fie examinate
- Utilizarea listei de examinare
- Înregistrarea executãrii examinãrii/comunicarea cu pilotul comandant
- Proceduri de verificare şi curãţenie (clean and search procedures) (dacã e cazul)
- Recunoaşterea armelor de foc şi a altor articole interzise
- Protecţia aeronavei - controlul accesului la aeronavã
- Verificarea permiselor de acces aeroportuare
- Mãsuri de securitate în zbor
- Uşile cabinei de pilotaj (cockpit doors)
- Accesul la cabina de pilotaj
- Comunicarea cu cabina de pilotaj
- Personalul de securitate în zbor (în-flight security officers) (dacã e cazul)
- Comunicarea privind persoanele înarmate (ex. gãrzi de corp) la bordul aeronavei (dacã e cazul)
- Acceptarea produselor şi proviziilor de catering
- Acceptarea poştei şi materialelor companiei aeriene
- Produsele şi proviziile de curãţenie pentru aeronave
- Mãsuri pentru situaţii de crizã
- Tratarea ameninţãrilor cu bombã
- Gestionarea situaţiilor în care se descoperã o bombã la bordul unei aeronave la sol sau în zbor
- Locul (din aeronavã) cu cel mai mic risc în cazul exploziei unei bombe
- Deturnare (teroristul, rãspunsul la o deturnare, politica, procedurile poliţiei)
- Rãspunsul potrivit în cazul incidentelor de securitate
- Proceduri de raportare

MODULUL 9 - TRATAMENTUL APLICABIL PASAGERILOR POTENŢIAL PERTURBATORI

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obiectivele ameninţãrilor
- Convenţii şi organizaţii internaţionale
- Reglementãri naţionale şi internaţionale
- Proceduri şi prevederi legale
- Definiţii ale
- Pasagerului inadmisibil
- Deportatului
- Persoanei aflatã sub efectul unui mandat de arestare
- Pasagerului turbulent
- Comportamentul, agresivitatea şi violenţa pasagerilor turbulenţi
- Cauze ale comportamentului agresiv
- Politica companiilor aeriene (notificarea transportului pasagerilor potenţial perturbatori)
- Rolul şi responsabilitãţile echipajului
- Nivelul de tulburare a ordinii publice - acţiuni ce trebuie luate
- Managementul conflictului
- Autoprotecţie (autoapãrare) - utilizarea dispozitivelor de imobilizare
- Raportul ce se întocmeşte în urma unei situaţii de tulburare a ordinii publice de cãtre pasageri
- Proceduri de raportare şi acţiuni subsecvente
- Legãtura cu organelor statului abilitate cu aplicarea legii
- Mãsuri suplimentare de securitate pentru pasagerii inadmisibili, deportaţi şi persoane aflate sub efectul unui mandat de arestare

MODULUL 10 - SECURITATEA PRODUSELOR ŞI PROVIZIILOR DE CATERING

Obiective de învãţat:
- Ameninţãrile la adresa securitãţii produselor şi proviziilor de catering şi obiectivele acesteia
- Responsabilul pe probleme de securitate al companiei de catering
- Controlul accesului la facilitãţile companiei de catering
- Controlul accesului la zonele cu acces limitat securizate/partea criticã a zonelor cu acces limitat securizate ale aeroportului
- Recepţia proviziilor la facilitãţile companiei de catering
- Protecţia proviziilor de catering împotriva intervenţiilor neautorizate
- Proceduri de sigilare
- Transportul proviziilor de catering de la facilitãţile companiei de catering la aeronavã - securitatea vehiculului
- Recunoaşterea articolelor suspecte sau interzise şi acţiunile ce trebuie luate în momentul descoperirii acestora
- Proceduri de raportare în cazul în care se descoperã ceva suspect sau în cazul unor circumstanţe suspecte
- Tratarea alarmelor telefonice de ameninţare cu bombã

MODULUL 11 - SECURITATEA SERVICIILOR DE CURĂŢENIE

Obiective de învãţat:
- Ameninţãrile la adresa securitãţii serviciilor de curãţenie şi obiectivele acesteia
- Responsabilul pe probleme de securitate al companiei de curãţenie
- Controlul accesului la facilitãţile companiei de curãţenie, inclusiv la magazii/depozite
- Controlul accesului la zonele cu acces limitat securizate/partea criticã a zonelor cu acces limitat securizate ale aeroportului
- Recepţia proviziilor la facilitãţile companiei de curãţenie
- Protecţia produselor şi proviziilor de curãţenie împotriva intervenţiilor neautorizate
- Transportul produselor şi proviziilor de curãţenie de la facilitãţile companiei la aeronavã - securitatea vehiculului
- Recunoaşterea articolelor suspecte sau interzise şi acţiunile ce trebuie luate în momentul descoperirii acestora
1. Proceduri de raportare în cazul în care se descoperã ceva suspect sau în cazul unor circumstanţe suspecte
- Mãsuri de control al accesului la aeronavã
- Tratarea alarmelor telefonice de ameninţare cu bombã
- Proceduri simultane de curãţenie şi control (clean and search procedures) (dacã e cazul)

MODULUL 12 - SECURITATEA EXPEDIERILOR CARGO/POŞTALE (CONŞTIENTIZARE)

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obligaţii
- Reglementãri naţionale pentru expedieri cargo/ poştale
- Regimul de securitate al expedierilor cargo/ poştale pe calea aerului
- Responsabilitãţile operatorului aeroportuar, operatorilor aerieni, agenţilor abilitaţi, expeditorilor cunoscuţi şi ale expeditorilor client (cu cont)
- Rolul şi responsabilitãţile responsabilului pe probleme de securitate
- Responsabilitãţile fiecãrui membru al personalului
- Mãsurile de securitate aplicate expedierilor cargo şi poştale
- Recepţia şi manipularea expedierilor cargo şi poştale
- Mãsuri ce trebuie sã fie implementate de cãtre expeditorii cunoscuţii
- Mãsuri ce trebuie sã fie implementate de cãtre expeditorii clienţi (cu cont) - account consignors (dacã e cazul)
- Controlul de securitate al expedierilor cargo şi poştale (dacã e cazul)
- Protecţia expedierilor cargo cunoscute
- Protecţia fizicã (ex. împachetare inviolabilã)
- Controlul accesului la facilitãţi
- Proceduri pentru vizitatori - supraveghere
- Legitimarea persoanelor necunoscute
- Transportul în condiţii de securitate la aeroport/zonele cu acces limitat securizate
- Tratarea ameninţãrilor cu bombã
- Situaţii de urgenţã
- Raportarea incidentelor

MODULUL 13 - SECURITATEA EXPEDIERILOR CARGO/POŞTALE (NIVEL AVANSAT)

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obligaţii
- Reglementãri naţionale pentru expedieri cargo/poştale
- Regimul de securitate al expedierilor cargo/poştale pe calea aerului
- Conceptul de expeditor cunoscut (Known consignor)
- Conceptul de expeditor client (cu cont) (Account consignor)
- Conceptul de agent abilitat cargo (Regulated agent)
- Responsabilitãţile operatorului aeroportuar, operatorilor aerieni, agenţilor abilitaţi, expeditorilor cunoscuţi şi ale expeditorilor client (cu cont)
- Rolul şi responsabilitãţile responsabilului pe probleme de securitate
- Acceptarea expedierilor cargo
- De la un expeditor cunoscut
- De la un expeditor client
- De la un agent abilitat
- Verificarea persoanelor care livreazã încãrcãturile, a documentelor şi a încãrcãturilor
- Proceduri pentru expedierile cargo necunoscute (control de securitate)
- Documentaţie de securitate
- Controlul de securitate expedierilor cargo şi poştale (dacã e cazul)
- Protecţia expedierilor cargo cunoscute
- Protecţia fizicã (ex. împachetare cu elemente de siguranţã împotriva violãrii)
- Controlul accesului la facilitãţi/depozite
- Controlul accesului în zonele cu acces limitat securizate
- Permisele de acces aeroportuare, inclusiv proceduri de legitimare
- Proceduri pentru vizitatori şi clienţi - supraveghere
- Legitimarea persoanelor necunoscute
- Transportul în condiţii de securitate la aeroport/zonele cu acces limitat securizate
- Tratarea ameninţãrilor cu bombã
- Situaţii de urgenţã, inclusiv acţiunile ce trebuie întreprinse în cazul descoperirii de obiecte suspecte
- Raportarea incidentelor

MODULUL 14 - MĂSURI DE SECURITATE PRIVITOARE LA ŞOFERI

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obligaţii
- Responsabilitãţile şoferilor
- Securitatea vehiculelor pe timpul cât se aflã la facilitãţi
- Verificãrile de securitate înainte de încãrcare
- Încuierea/sigilarea vehiculelor
- Securitatea pe timpul deplasãrii pe rutã
- Documentaţia
- Tratarea ameninţãrilor cu bombã
- Situaţii de urgenţã, inclusiv acţiunile ce trebuie întreprinse în cazul descoperirii de obiecte suspecte
- Raportarea incidentelor

MODULUL 15 - OPERAŢIUNI CU AERONAVE DE MARFĂ

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obligaţii
- Mãsuri de securitate ce se aplicã expedierilor cargo
- Conceptul de expeditor cunoscut (Known consignor)
- Conceptul de expeditor client (cu cont) (Account consignor)
- Conceptul de agent abilitat cargo (Regulated agent)
- Responsabilitãţile operatorului aeroportuar, operatorilor aerieni, agenţilor abilitaţi, expeditorilor cunoscuţi şi ale expeditorilor client (cu cont)
- Protecţia expedierilor cargo
- Proceduri/mãsuri de control al accesului la aeroporturi
- Zonele cu acces limitat securizate/partea criticã a zonelor cu acces limitat securizate
- Cerinţele privind controlul de securitate al personalului
- Recunoaşterea articolelor interzise
- Protecţia aeronavei - controlul accesului la aeronavã
- Mãsuri pentru situaţii de crizã
- Tratarea ameninţãrilor cu bombã
- Gestionarea situaţiilor în care se descoperã o bombã la bordul unei aeronave la sol sau în zbor
- Locaţia (din aeronavã) cu cel mai mic risc în cazul exploziei unei bombe
- Tratarea unei situaţii de deturnare
- Rãspunsul potrivit în cazul incidentelor de securitate
- Proceduri de raportare

MODULUL 16 - CONTROLUL DE SECURITATE AL EXPEDIERILOR CARGO ŞI POŞTALE

Obiective de învãţat:
- Ameninţãri şi obligaţii
- Rolul şi responsabilitãţile operatorilor echipamentelor cu raze X
- Responsabilitãţi
- Prevederi legale
- Noţiuni despre echipamentele cu raze X:
- Scopul controlului de securitate al articolelor cu echipamente cu raze X
- Principii de funcţionare a echipamentului cu raze X
- Aparate cu raze X - diferite tipuri, operaţiuni de bazã şi caracteristici speciale
- Pericole de naturã mecanicã şi electricã
- Sãnãtate şi siguranţã
- Principii de interpretare a imaginilor furnizate de echipamentele cu raze X
- Limite ale sistemelor - poziţionarea bagajelor, întreruperea fasciculelor, etc.
- Tehnici - 3D, contururi, complexitatea bagajelor, identificarea obiectelor, etc.
- Analiza cromaticã (a culorilor)
- Organic/anorganic
- Scopul şi utilizarea funcţiilor de îmbunãtãţire a calitãţii imaginii
- Alarme în cazul obiectelor opace/obscure - cum sã fie rezolvate
- Recunoaşterea explozibililor, DEI-urilor şi a altor articole interzise
- Metode de disimulare
- Proceduri operaţionale
- Proceduri de pregãtire echipamentului pentru operare
- Proceduri de pregãtire a staţiei de lucru pentru operare
- Testarea de rutinã zilnicã
- Pornirea zilnicã şi testarea calitãţii imaginii cu setul de testare (STP)
- Operaţiunea de întrerupere a funcţionãrii
- Proceduri de raportare în cazul defectãrii echipamentului
- Criterii de acceptare şi respingere a încãrcãturilor cargo
- Pãstrarea de evidenţe
- Controlul de securitate manual al încãrcãturilor cargo
- Scopul controlului manual al expedierilor cargo
- Circumstanţele în care o expediere cargo trebuie sã fie controlatã manual
- Inspecţia vizualã - semne care ridicã suspiciuni
- Semne de violare (intervenţie neautorizatã) a coletelor
- Tehnici de control manual - controlul manual metodic
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii articolelor interzise
- Proceduri de urmat în cazul descoperirii unei ameninţãri

MODULUL 17 - MANAGEMENTUL SECURITĂŢII ŞI INSTRUCTORII DE SECURITATE

Aspecte de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Rolul şi responsabilitãţile managerilor (responsabililor pe probleme de securitate) de securitate/instructorilor
- Convenţiile şi reglementãrile internaţionale
- Organizaţiile internaţionale (OACI, EU, ECAC)
- Reglementãrile naţionale în domeniul securitãţii aeronautice (detaliat)
- Autoritatea competentã
- Organizarea securitãţii aeronautice
- Comitetul naţional de securitate aeronauticã
- Monitorizarea conformitãţii (Asigurarea calitãţii la nivel naţional)
- Evaluarea ameninţãrii
- Tehnologia utilizatã în domeniul securitãţii aeronautice
- Organizarea securitãţii la nivelul companiei (procedurile locale ale companiei)
- Programul de securitate aeronauticã
- Programul de pregãtire în domeniul securitãţii aeronautice
- Recrutare şi pregãtire
- Programul intern de control al calitãţii şi activitãţile din cadrul acestuia
- Programele de management al situaţiilor de crizã (Contingency planning)

MODULUL 18 - VALIDAREA EXPEDITORILOR CUNOSCUŢI ŞI A AGENŢILOR ABILITAŢI

Aspecte de învãţat:
- Ameninţãri şi obiective
- Rolul şi responsabilitãţile managerilor (responsabililor pe probleme de securitate) de securitate/instructorilor
- Reglementãrile naţionale în domeniul expedierilor cargo
- Regimul de securitate al expedierilor cargo
- Conceptul de expeditor cunoscut (Known consignor)
- Conceptul de expeditor client (cu cont) (Account consignor)
- Conceptul de agent abilitat cargo (Regulated agent)
- Responsabilitãţile operatorului aeroportuar, operatorilor aerieni, agenţilor abilitaţi, expeditorilor cunoscuţi şi ale expeditorilor client (cu cont)
- Rolul şi responsabilitãţile responsabilului pe probleme de securitate
- Acceptarea de expedierilor cargo
- De la un expeditor cunoscut
- De la un expeditor client
- De la un agent abilitat
- Verificarea persoanelor care livreazã încãrcãturile, a documentelor şi a încãrcãturilor
- Proceduri pentru expedierile cargo necunoscute (control de securitate)
- Documentaţie de securitate
- Tehnologia utilizatã în domeniul securitãţii aeronautice
- Controlul de securitate al expedierilor cargo şi poştale (dacã e cazul)
- Protecţia expedierilor cargo cunoscute
- Protecţia fizicã (ex. împachetare cu elemente de siguranţã împotriva violãrii)
- Controlul accesului la facilitãţi/depozite
- Controlul accesului în zonele cu acces limitat securizate
- Permisele de acces aeroportuare, inclusiv proceduri de legitimare
- Proceduri pentru vizitatori şi clienţi - supraveghere
- Legitimarea persoanelor necunoscute
- Transportul în condiţii de securitate la aeroport/zonele cu acces limitat securizate
- Procedurile de legitimare şi raportare

ANEXA 5
-------
la PNPSA
--------

CERINŢE DE PREGĂTIRE PENTRU FIECARE GRUP ŢINTĂ

Grupul ţintã:
Personalul non-securitate (non-security staff) - personalul entitãţilor prevãzute la pct. 1.3.3., neimplicat direct în aplicarea mãsurilor de securitate, dar care are acces neînsoţit în zona cu acces limitat securizatã a unui aeroport.
Personalul organelor statului cu atribuţii specifice în zonele publice şi în zonele cu acces limitat ale aeroporturilor, respectiv Poliţia Transporturi Poliţia de Frontierã şi Autoritatea Vamalã - personal care nu este direct implicat în aplicarea mãsurilor de securitate, dar care are acces neînsoţit în zona cu acces limitat securizatã a unui aeroport în vederea îndeplinirii sarcinilor legate de aplicarea legii şi ordinii publice.
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul înţelege importanţa mãsurilor de securitate, este conştient de activitãţile pe care le desfãşoarã diferitele organizaţii de pe aeroport, şi este capabil de a participa la activitãţile de protecţie a aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicitã.





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Prevenirea şi combaterea terorismului │
│ - Cadrul legal, inclusiv responsabilitãţile personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Articolele interzise │
│ - Proceduri de control al accesului şi proceduri de control de │
│ securitate al personalului │
│ - Sistemul de permise de acces aeroportuare (Airport ID system) │
│ - procedurile de legitimare │
│ - Manipularea articolelor neînsoţite │




└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã se desfãşoare pe o duratã de minim 3 ore.
Evaluare:
Cunoştinţele teoretice trebuie sã fie verificate printr-un test scris iar cunoştinţele practice trebuie sã fie testate printr-o metodã practicã
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã se desfãşoare la fiecare 2 ani.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Personalul de securitate al aeroportului (de exemplu: agenţii de pazã în posturi fixe sau în misiuni de patrulare) implicat în controlul accesului în zonele cu acces limitat securizate/pãrţile critice ale zonelor cu acces limitat securizate.
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 2
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã aceastã categorie de personal poate aplica, la un nivel standardizat, mãsurile preventive de securitate pentru protecţia aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicitã.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Tehnici de inspectare a vehiculelor │
│ - Proceduri de rãspuns în caz de urgenţã │
│ - Metode de disimulare a articolelor interzise │
│ - Sisteme de control al accesului │
│ - Proceduri de patrulare şi de legitimare │
│ - Documente şi permise de acces în SRA │
│ - Deprinderi: - Efectuarea inspecţiei minuţioase a vehiculelor pentru │
│ detectarea articolelor interzise disimulate. │
│ - Modul de a reacţiona în cazul detectãrii de articole interzise │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 2 zile.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minimum 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la 13 luni de la pregãtirea iniţialã iar, ulterior, la fiecare 13 luni.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã componente relevante din modulele 1 şi 2 pentru a se asigura cã personalul este pe deplin competent sã-şi îndeplineascã sarcinile de serviciu.

Grupul ţintã:
Operatorii care efectueazã controlul de securitate al pasagerilor şi bagajelor de cabinã
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 2
Modulul 3
Obiectivele învãţãrii:
Principalele obiective: atingerea unui nivel ridicat de eficienţã în aplicarea tehnicilor de control de securitate, inclusiv în tehnicile de control manual; dobândirea de cunoştinţe privind operarea echipamentelor de securitate cu raze X convenţionale la un nivel care sã permitã personalului care opereazã aceste echipamente sã recunoascã şi sã identifice articolele interzise sau suspecte şi sã ia mãsurile corespunzãtoare.




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Tehnici de efectuare a controlului de securitate manual │
│ - Metode de control de securitate │
│ - Mediul în care se desfãşoarã controlul de securitate │
│ - Operarea punctului de control de securitate │
│ - Proceduri pentru controlul de securitate al persoanelor cu │
│ mobilitate redusã │
│ - Proceduri de rãspuns în caz de urgenţã │
│ - Excepţii de la controlul de securitate │
│ - Cerinţe privind controlul de securitate manual prin sondaj, │
│ efectuat în mod continuu │
│ - Metode de disimulare │
│ - Utilizarea (din punct de vedere operaţional) şi limitãrile de │
│ detecţie ale echipamentelor de securitate utilizate │
│ - Deprinderi: - Interpretarea corectã a imaginilor furnizate de echipamentele │
│ de securitate şi recunoaşterea obiectelor periculoase │
│ - Atitudinea corectã faţã de persoane, diferenţele lor culturale, │
│ precum şi faţã de comportamentele agresive ale acestora │
│ - Efectuarea controalelor de securitate manuale minuţioase │
│ pentru detectarea articolelor interzise disimulate │
│ - Modul de a reacţiona în cazul detectãrii de articole interzise │
│ - Operarea echipamentelor de securitate utilizate la locul de │
│ muncã şi înţelegerea problemelor de siguranţã legate de │
│ exploatarea acestora │
│ - Înţelegerea impactului factorului uman │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 5 zile. Pregãtirea constã într-o combinaţie de sesiuni de pregãtire teoreticã de bazã, pregãtire pe computer şi pregãtire pe tipuri de echipamente de securitate aflate în exploatare.
Întreg personalul care executã controale de securitate trebuie sã parcurgã un numãr de 80 de ore de pregãtire la locul de muncã -OJT (de exemplu: pregãtire sub supraveghere, efectuatã în mediul de la locul de muncã) cu un operator cu experienţã.
Operatorii echipamentelor de securitate cu raze X trebuie sã efectueze un numãr de minim 15 ore de pregãtire pe astfel de echipamente.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze cu un punctaj mediu de 85% o examinare care constã dintr-un test scris (punctaj minim de 75%) şi un test de interpretare a imaginii (punctaj minim de 95%) înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Certificarea personalului care executã controlul de securitate (operatorii echipamentelor de securitate cu raze X) este necesarã în scopul de a se asigura cã nivelul individual de performanţã atinge standardul cerut.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la 13 luni de la pregãtirea iniţialã iar, ulterior, la fiecare 13 luni, pentru a se asigura cã personalul rãmâne pe deplin competent sã-şi îndeplineascã sarcinile de serviciu.

Grupul ţintã:
Personalul care executã controlul de securitate al bagajelor de calã, angajat în operarea echipamentelor de securitate cu raze X şi/sau sistemelor de detectare a explozivilor - EDS
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 2
Modulul 4
Modulul 5 acolo unde exista EDS
Obiectivele învãţãrii:
Principalele obiective: atingerea unui nivel ridicat de eficienţã în aplicarea tehnicilor de control de securitate; dobândirea de cunoştinţe privind operarea echipamentelor de securitate cu raze X convenţionale la un nivel care sã permitã personalului care opereazã aceste echipamente sã recunoascã şi sã identifice articolele interzise sau suspecte şi sã ia mãsurile corespunzãtoare.




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Metode de control de securitate │
│ - Proceduri de check-în │
│ - Documentul de evidenţã a bagajelor (baggage manifest) │
│ - Mediul în care se desfãşoarã controlul de securitate │
│ - Protecţia bagajelor de calã │
│ - Proceduri de rãspuns în caz de urgenţã │
│ - Metode de disimulare │
│ - Limitãrile de detecţie ale echipamentelor de securitate │
│ - Deprinderi: - Modul de a reacţiona în cazul detectãrii de articole interzise │
│ - Operarea echipamentelor de securitate utilizate la locul de │
│ muncã şi înţelegerea problemelor de siguranţã legate de │
│ exploatarea acestora │
│ - Interpretarea corectã a imaginilor furnizate de echipamentele │
│ de securitate şi recunoaşterea obiectelor periculoase │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 5 zile. Pregãtirea constã într-o combinaţie de sesiuni de pregãtire teoreticã de bazã, pregãtire pe computer şi pregãtire pe tipuri de echipamente de securitate aflate în exploatare.
Întreg personalul care executã controale de securitate trebuie sã parcurgã un numãr de 80 de ore de pregãtire la locul de muncã -OJT (ex.: pregãtire sub supraveghere, efectuatã în mediul de la locul de muncã) cu un operator cu experienţã.
Operatorii echipamentelor de securitate cu raze X trebuie sã efectueze un numãr de minim 15 ore de pregãtire pe astfel de echipamente.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze cu un punctaj mediu de 85% o examinare care constã dintr-un test scris (punctaj minim de 75%) şi un test de interpretare a imaginii (punctaj minim de 95%) înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Certificarea personalului care executã controlul de securitate (operatorii echipamentelor de securitate cu raze X) este necesarã în scopul de a se asigura cã nivelul individual de performanţã atinge standardul cerut.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la 13 luni de la pregãtirea iniţialã iar, ulterior, la fiecare 13 luni, pentru a se asigura cã personalul rãmâne pe deplin competent sã-şi îndeplineascã sarcinile de serviciu.

Grupul ţintã:
Personalul de check-in, cel de îmbarcare şi cel de dispecerat al operatorilor aerieni (inclusiv personalul agenţilor de handling)
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 6
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul de check-în, cel de îmbarcare şi cel de dispecerat al operatorilor aerieni poate aplica un nivel standardizat al mãsurilor preventive de securitate în scopul protejãrii aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicitã.




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Cerinţe privind reconcilierea pasagerilor şi bagajelor, tehnici şi │
│ consecinţe │
│ - Cerinţe de protecţie a documentelor │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 2 zile.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtire iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtire recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 13 luni.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Întreg personalul implicat în încãrcarea/descãrcarea şi manipularea bagajelor de calã ale pasagerilor la aeronavã
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 7
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã încãrcãtorii de bagaje pot sã îşi îndeplineascã sarcinile de serviciu pe linia securitãţii aeronautice în cadrul sarcinilor lor operaţionale.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Cerinţe privind reconcilierea pasagerilor şi bagajelor, tehnici şi │
│ consecinţe │
│ - Cerinţe de protecţie a documentelor │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 4 ore.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie efectuatã la fiecare 2 ani. Aceasta trebuie sã cuprindã un rezumat al modului 1 şi pãrţile relevante ale modulului 7.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Echipajele de comandã şi de cabinã
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 8
Modulul 9
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã echipajele de comandã şi de cabinã pot aplica în mod eficient responsabilitãţile ce le revin pe linia securitãţii aeronautice.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Mãsuri de securitate aeronauticã aplicabile în zbor │
│ - Cerinţe privind control şi examinare de securitate a aeronavei │
│ - Proceduri de rãspuns în caz de deturnare │
│ - Proceduri privind modul de tratament aplicabil pasagerilor │
│ turbulenţi │
│ - Proceduri privind transportul pasagerilor potenţial perturbatori │
│ - Acte potenţiale de sabotaj │
│ - Proceduri pentru situaţii de crizã │
│ - Deprinderi: - Atitudinea corectã faţã de persoane, diferenţele lor culturale, │
│ precum şi faţã de comportamentele agresive ale acestora │
│ - Identificarea articolelor interzise │
│ - Atitudinea faţã de pasagerii turbulenţi │
│ - Modul de a reacţiona în cazul unei deturnãri │
│ - Efectuarea, în mod corect, a controalelor şi examinãrilor de │
│ securitate minuţioase, în scopul detectãrii articolelor interzise │
│ disimulate într-o aeronavã de un anumit tip. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 1 zi.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la 13 luni de la pregãtirea iniţialã iar, ulterior, la fiecare 13 luni, pentru a se asigura cã personalul rãmâne pe deplin competent sã-şi îndeplineascã sarcinile de serviciu.

Grupul ţintã:
Întreg personalul angajat direct sau indirect (cum ar fi agenţii de handling) de operatorii aeroportuari şi aerieni, care pot întâlni situaţii cu probleme cauzate de pasagerii potenţial perturbatori
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 9
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul operatorilor aeroportuari şi aerieni poate aplica un nivel standardizat al mãsurilor de securitate preventive şi este familiarizat cu cerinţele şi procedurile cu privire la modul de tratament ce trebuie aplicat pasagerilor potenţial perturbatori, care pot fi:
- Pasageri inadmisibili
- Deportaţi
- Persoane sub pazã judiciarã
- Pasageri turbulenţi




┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Proceduri privind modul de tratament aplicabil pasagerilor │
│ turbulenţi │
│ - Proceduri privind transportul pasagerilor potenţial perturbatori │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 4 ore.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 13 luni.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Personalul de securitate al furnizorilor de catering, de produse şi provizii de bord
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 10
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul furnizorilor de catering poate aplica un nivel standardizat al mãsurilor de securitate preventive în scopul protejãrii aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicitã.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal relevant, inclusiv responsabilitãţile personalului │
│ - Articole interzise │
│ - Alte aspecte importante care rezultã din programul de │
│ securitate specific al entitãţii │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 4 ore
Evaluare:
Cunoştinţele teoretice vor evaluate printr-un test scris iar cunoştinţele practice vor fi evaluate printr-o modalitate practicã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 2 ani.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor 1 şi 10 şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Personalul de securitate al companiilor de curãţenie, produse şi provizii de bord
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 11
Modulul 8 (procedurile combinate curãţenie - control de securitate)
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul companiilor de curãţenie, produse şi provizii de bord poate aplica un nivel standardizat al mãsurilor de securitate preventive în scopul protejãrii aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicitã.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal relevant, inclusiv responsabilitãţile personalului │
│ - Articole interzise │
│ - Alte aspecte importante care rezultã din programul de │
│ securitate specific al entitãţii │
│ - Deprinderi: - Efectuarea, în mod corect, a controalelor şi examinãrilor de │
│ securitate minuţioase, în scopul detectãrii articolelor interzise │
│ disimulate într-o aeronavã de un anumit tip (unde este cazul). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 1 zi.
Evaluare:
Cunoştinţele teoretice vor evaluate printr-un test scris iar cunoştinţele practice vor fi evaluate printr-o modalitate practicã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 2 ani.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor 1 şi 11 şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Întreg personalul angajat de cãtre un agent cargo/poştal abilitat, inclusiv cel care nu este direct responsabil de securitatea expedierilor cargo pe calea aerului, dar care necesitã cel puţin familiarizarea cu obiectivele securitãţii aeronautice
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1 (componentele aplicabile în cazul facilitãţilor din afara aeroportului)
Modulul 12
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul înţelege importanţa securitãţii aeronautice şi este familiar cu mãsurile de securitate preventive care se aplicã în scopul protejãrii aviaţiei civile împotriva actelor de intervenţie ilicitã.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal relevant, inclusiv responsabilitãţile personalului │
│ - Articole interzise │
│ - Alte aspecte importante care rezultã din programul de │
│ securitate specific al entitãţii │
│ - Mãsuri de securitate aplicabile pentru expedierile cargo şi │
│ poştale │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 4 ore.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtire iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtire recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 2 ani.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor 1 şi 12 şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Întreg personalul direct implicat în manipularea/pregãtirea expedierilor cargo/poştale pe calea aerului, precum şi cel implicat în pregãtirea/verificarea documentelor de însoţire a expedierilor
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 13
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã personalul poate aplica un nivel standardizat al mãsurilor de securitate preventive şi înţelege mãsurile care trebuie luate pentru securitatea expedierilor cargo şi poştale.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal relevant, inclusiv responsabilitãţile personalului │
│ - Articole interzise │
│ - Alte aspecte importante care rezultã din programul de │
│ securitate specific al entitãţii │
│ - Mãsuri de securitate aplicabile pentru expedierile cargo şi │
│ poştale │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 1 zi.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 2 ani.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor 1 şi 13 şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Şoferii angajaţi în transportul expedierilor cargo, poştale şi de catering pe calea aerului
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 12 (pentru cargo) sau Modulul 10 (pentru catering)
Modulul 14
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã şoferii implicaţi în transportul expedierilor cargo şi de catering pot aplica mãsuri de protecţie pentru cargo şi proviziile de catering.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal relevant, inclusiv responsabilitãţile personalului │
│ - Articole interzise │
│ - Alte aspecte importante care rezultã din programul de securitate │
│ specific al entitãţii │
│ - Mãsuri de securitate aplicabile pentru expedierile cargo şi │
│ poştale, precum şi pentru proviziile de catering │




└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 4 ore.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la fiecare 2 ani.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor 12/10 şi 14 şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.
Personalul va fi informat, prin notificãri periodice, cu privire la schimbãrile survenite în aspectele legate de cunoştinţele de securitate şi abilitãţile ce îi sunt necesare.

Grupul ţintã:
Echipajele aeronavelor cargo şi personalul angajat în încãrcarea expedierilor cargo şi poştale în aeronave.
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 12
Modulul 15
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã echipajele aeronavelor cargo şi personalul angajat în încãrcarea expedierilor cargo şi poştale în aeronave sunt conştiente de aspectele legate de securitatea expedierilor cargo.





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Lanţul de aprovizionare (cargo, poştã sau provizii şi produse ce │
│ se vând în cadrul aeroportului, dupã caz) │
│ - Protecţia expedierilor cargo şi poştale │
│ - Obligaţiile agenţilor abilitaţi, expeditorilor cunoscuţi şi, dacã e│
│ cazul, ale expeditorilor client (cu cont) │
│ - Tehnici de efectuare a controlului de securitate manual şi │
│ abilitatea de a executa controale manuale minuţioase pentru │
│ detectarea articolelor interzise disimulate │
│ - Metode de control de securitate │
│ - Proceduri de rãspuns în caz de urgenţã │
│ - Metode de disimulare │
│ - Limitãrile de detecţie ale echipamentelor de securitate utilizate │
│ - Deprinderi: - Operarea echipamentelor de securitate utilizate la locul de │
│ muncã şi înţelegerea problemelor de siguranţã legate de │
│ exploatarea acestora │
│ - Interpretarea corectã a imaginilor furnizate de echipamentele │
│ de securitate şi recunoaşterea obiectelor periculoase │
│ - Modul de a reacţiona în cazul detectãrii de articole interzise │
│ - Înţelegerea impactului factorului uman │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 5 zile. Pregãtirea constã într-o combinaţie de sesiuni de pregãtire teoreticã de bazã, pregãtire pe computer şi pregãtire pe tipuri de echipamente de securitate aflate în exploatare.
Personalul care executã controale de securitate trebuie sã parcurgã un numãr de 80 de ore de pregãtire la locul de muncã -OJT (ex.: pregãtire sub supraveghere, efectuatã în mediul de la locul de muncã) cu un operator cu experienţã.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze cu un punctaj mediu de 85% o examinare care constã dintr-un test scris (punctaj minim de 75%) şi un test de interpretare a imaginii (punctaj minim de 95%) înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Certificarea personalului care executã controlul de securitate este necesarã în scopul de a se asigura cã nivelul individual de performanţã atinge standardul cerut.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã la 2 ani de la pregãtirea iniţialã iar, ulterior, la fiecare 2 ani, pentru a se asigura cã personalul rãmâne pe deplin competent sã-şi îndeplineascã sarcinile de serviciu.

Grupul ţintã:
Managerii de securitate şi adjuncţii acestora
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 2
Module în conformitate cu sarcinile specifice ale managerilor (ex.: managerii de securitate ai operatorilor aerieni)
Modulul 17
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã managerii de securitate înţeleg principiile securitãţii aeronautice şi au cunoştinţele necesare despre reglementãrile naţionale şi internaţionale, şi despre activitãţile de monitorizare a conformitãţii (controlul calitãţii).





┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Activitãţi de supraveghere (supervizare) │
│ - Controlul calitãţii │
│ - Proceduri de rãspuns în caz de urgenţã; │
│ - Managementul conflictului │
│ - Deprinderi: - Atitudinea corectã faţã de persoane, diferenţele lor culturale, │
│ precum şi faţã de comportamentele agresive ale acestora │
│ - Înţelegerea impactului factorului uman │
│ - Efectuarea activitãţilor de monitorizare internã a conformitãţii │
│ (controlul intern de calitate) │
│ - Modul de a reacţiona în cazul detectãrii de articole interzise │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 7 zile.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã în fiecare an.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor relevante şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.

Grupul ţintã:
Evaluatorii independenţi ai expeditorilor cunoscuţi şi agenţilor abilitaţi
Conţinutul pregãtirii:
Modulul 1
Modulul 18
Obiectivele învãţãrii:
Obiectivul principal este de a se asigura cã evaluatorii independenţi înţeleg principiile securitãţii aeronautice şi au cunoştinţele necesare despre reglementãrile naţionale şi internaţionale, şi despre activitãţile de monitorizare a conformitãţii (controlul de calitate).





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Competenţe: │
│ - Cunoştinţe: - Acţiuni precedente de intervenţie ilicitã şi acţiuni teroriste │
│ - Cadrul legal naţional şi internaţional, inclusiv responsabilitãţile│
│ personalului │
│ - Obiectivele şi organizarea securitãţii aeronautice │
│ - Regimul de securitate pentru cargo (agenţi cargo abilitaţi, │
│ expeditori cunoscuţi, expeditori client (cu cont)) │
│ - Sisteme de control al accesului în facilitãţi │
│ - Tehnologii din domeniul securitãţii aeronautice │
│ - Lanţul de aprovizionare - abilitatea de a identifica articolele │
│ interzise │
│ - Proceduri de legitimare şi raportare │
│ - Deprinderi: - Înţelegerea impactului factorului uman │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Durata minimã:
Cursul trebuie sã aibã o duratã de minim 1 zi.
Evaluare:
Angajaţii trebuie sã promoveze un examen scris cu un punctaj de minim 75% înainte de a putea fi consideraţi competenţi sã execute activitãţi de securitate aeronauticã.
Pregãtirea iniţialã:
Pregãtirea iniţialã trebuie sã fie efectuatã înainte ca personalului sã i se permitã preluarea sarcinilor de serviciu.
Pregãtirea recurentã:
Pregãtirea recurentã trebuie sã fie fãcutã în fiecare an.
Pregãtirea recurentã trebuie sã cuprindã elementele principale ale modulelor relevante şi trebuie sã punã accentul pe schimbãrile referitoare la cerinţe şi practici, survenite de la sesiunea de pregãtire precedentã.

ANEXA 6
-------
la PNPSA
--------

MODEL DE FORMULAR DE EVIDENŢĂ PENTRU RECRUTARE ŞI PREGĂTIRE

Angajator:
Numele angajatului:
Funcţia:
Activitãţi de recrutare:
Data începerii activitãţii la locul de muncã:
Titlul cursului/modului de pregãtire:
Perioada în care s-a desfãşurat cursul:
Semnãtura angajatului:
Data:
Numele instructorului:
Semnãtura instructorului:
Data:

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016