Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM NAŢIONAL APICOL din 30 iunie 2017  pentru perioada 2017-2019    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROGRAM NAŢIONAL APICOL din 30 iunie 2017 pentru perioada 2017-2019

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 516 din 4 iulie 2017

──────────
    Aprobat de Hotărârea Guvernului nr. 443 din 30 iunie 2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 516 din 4 iulie 2017.
──────────

    CAP. I
    Scopul Programului naţional apicol
    Scopul Programului naţional apicol pentru perioada 2017-2019, denumit în continuare Program, este de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar pentru achiziţionarea de: medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, de colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen sau încălzitor miere, de mătci şi/sau familii de albine, de cutii în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, precum şi acordarea de sprijin financiar cooperativelor agricole pentru achiziţionarea de: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox.
    Prin cutie se înţelege echipamentul apicol cu rol de adăpost pentru familia de albine, fiind necesar pentru dezvoltarea acestora, depozitarea rezervelor de hrană, realizarea recoltei, dar şi pentru transportul în vederea valorificării culesurilor de producţie.
    CAP. II
    Acţiunile Programului
    A. Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori
    B. Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei
    C. Raţionalizarea transhumanţei
    D. Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune
    CAP. III
    Beneficiarii Programului
    Beneficiarii Programului sunt apicultori, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016; cooperativele agricole recunoscute, conform legislaţiei în vigoare, numai pentru acţiunea de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.
    CAP. IV
    Solicitanţii Programului
    1. Apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, pentru acţiunile:
    B. Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei;
    C. Raţionalizarea transhumanţei;
    D. Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune.

    2. Cooperativele agricole recunoscute, conform legislaţiei în vigoare pentru acţiunea:
    A. Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

    CAP. V
    Atribuirea codului unic de identificare APIA
    Toţi solicitanţii trebuie să deţină un cod unic de identificare atribuit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) central/ Centrul judeţean, respectiv municipiul Bucureşti, generat de Registrul unic de identificare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună.
    În acest sens, apicultorii care depun prima dată la APIA o cerere de plată în calitate de solicitanţi trebuie să se prezinte la APIA Centrul judeţean/municipiul Bucureşti, unde vor completa şi depune, înainte de data de depunere a cererii de plată, formularul de solicitare a codului unic de identificare (RO). După înregistrare în sistemul informatic se va genera codul unic de identificare, care se va comunica în scris solicitantului.
    Totodată, în momentul depunerii formularului de atribuire a codului unic de identificare au obligaţia să prezinte documentul de identificare financiară care trebuie să conţină următoarele date: denumirea, adresa băncii, codul IBAN al contului bancar activ pe teritoriul României.
    CAP. VI
    Modul de finanţare
    Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA.
    Exerciţiile financiare ale Programului se stabilesc de la data de 16 octombrie a fiecărui an până la data de 15 octombrie a anului următor, iar acţiunile cuprinse în acesta se aplică anual de către beneficiari, de la data de 16 octombrie a anului în curs până la data de 31 august a anului următor. Plăţile aferente se fac în timpul exerciţiului financiar.
    Contribuţia Uniunii Europene la Programul de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole este aprobată prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/1.102 a Comisiei din 5 iulie 2016, de aprobare a programelor naţionale de îmbunătăţire a producţiei şi comercializării produselor apicole, prezentate de statele membre în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului faptul generator al cursului de schimb este stabilit la art. 34 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte agenţiile de plăţi şi alte organisme, gestiunea financiară, verificarea şi închiderea conturilor, garanţiile şi utilizarea monedei euro, iar cursul euro este stabilit potrivit prevederilor art. 40 din acelaşi regulament, la valoarea de 4,5390 lei, pentru plăţile aferente anului 2017.
    Plăţile se efectuează în lei, la ultimul curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) înainte de data de 1 ianuarie a anului în cursul căruia este luată decizia de acordare a ajutoarelor.
    CAP. VII
    Instituţiile publice responsabil
    a) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, este autoritatea competentă pentru elaborarea prevederilor de implementare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1.037/2001 şi (CE) nr. 1.234/2007 ale Consiliului.
    b) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, este autoritatea competentă pentru derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate, elaborarea ghidului solicitantului, a formularisticii de solicitare a sprijinului financiar, elaborarea procedurilor de control pentru Programul naţional apicol având următoarele atribuţii principale: asigură verificarea cererilor de plată primite de la beneficiari, autorizează plata către beneficiari în urma verificării cererilor de plată, execută plăţile autorizate către beneficiari, ţine contabilitatea plăţilor efectuate;
    c) Agenţia Naţională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu“, denumită în continuare ANZ, este autoritatea competentă pentru activitatea de înregistrare a stupilor şi stupinelor, prin implementarea sistemului unitar de identificare şi prin recunoaşterea materialului biologic apicol produs pentru comercializare numai din stupinele de elită şi stupinele de multiplicare autorizate.
    CAP. VIII
    Evitarea dublei finanţări
    Solicitanţii/Beneficiarii Programului pot accesa simultan sprijin prin măsurile agricole de sprijin forfetar din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, denumit în continuare PNDR 2014-2020, respectiv sub-măsurile 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri“, 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici“, cu condiţia ca acţiunile sprijinite şi/sau planificate şi propuse spre finanţare de apicultori prin PNDR 2014-2020 să nu fie solicitate prin Programul naţional apicol aprobat şi viceversa.
    Condiţia se aplică de la momentul solicitării sprijinului prin PNDR 2014-2020, iar lista cheltuielilor stabilită de apicultor prin planul de afaceri depus la PNDR 2014-2020 devine neeligibilă prin Program pentru respectivul solicitant.
    Restricţia de mai sus nu se aplică solicitanţilor care accesează sM6.1/6.3 PNDR pentru cheltuieli care nu sunt eligibile prin Program.
    În ceea ce priveşte măsurile agricole de investiţii din PNDR 2014-2020, în cazul sM 4.1, solicitanţii care au accesat sprijin prin Programul Naţional Apicol, aprobat pentru cheltuieli eligibile comune celor două programe, vor putea accesa PNDR pentru sectorul apicol doar după finalizarea investiţiei derulate prin Program, adică după efectuarea plăţii de către agenţia de plăţi către beneficiar, iar lista de cheltuieli decontată prin Program va deveni neeligibilă în proiectul depus în cadrul PNDR. Pentru sM 4.2 este permisă accesarea simultană a submăsurii 4.2 cu Programul, demarcarea va fi făcută ex-ante, astfel cheltuielile eligibile în cadrul Programului fiind excluse de la finanţare prin intermediul sM 4.2.
    CAP. IX
    Detalierea acţiunilor aprobate în Program
    A. Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori
    Achiziţionarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox
    Beneficiari:
    1. beneficiari direcţi: cooperativele agricole recunoscute, conform legislaţiei în vigoare;
    2. beneficiari indirecţi: apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, membrii în cooperative constituite conform legislaţiei în vigoare.

    Solicitanţii Programului: cooperativele agricole recunoscute, conform legislaţiei în vigoare
    Condiţii de eligibilitate:
    1. Cooperativa să aibă obiectul de activitate în domeniul apicol şi să fie înfiinţată de minimum 1 an şi să fi desfăşurat activitate economică înregistrată în bilanţul contabil;
    2. Membrii apicultori ai cooperativei trebuie să deţină în total minimum 1500 de familii de albine la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar;
    3. Decontarea prin Program se face pentru o cooperativă care achiziţionează utilajele: maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox; decontarea se face o singură dată pentru fiecare dintre aceste componente;
    4. Menţinerea pe o perioadă de minimum 3 ani de la data achiziţiei a utilajelor decontate prin program.

    Cheltuieli eligibile: Până la 75% din preţul fără TVA pentru decontarea achiziţiilor de maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox, cu condiţia să menţină minimum 3 ani utilajele achiziţionate.
    Documente justificative:
    a) copii ale actelor de constituire ale cooperativei, conform legislaţiei în vigoare;
    b) membrii apicultori ai cooperativei trebuie să deţină copia adeverinţei eliberată de ANZ, din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;
    c) centralizatorul întocmit de împuternicitul cooperativei cu numărul de familii deţinute care să ateste că membrii cooperativei deţin minimum 1500 familii de albine şi au stupii;
    d) copia facturii de achiziţie a maturatorului, centrifugei, topitorului de ceară cu abur din inox;
    e) copia documentului de efectuare a plăţii sau extras de cont pentru achiziţia de maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox;
    f) copia contractului de vânzare-cumpărare;
    g) proces-verbal de recepţie finală a utilajului;
    h) declaraţia pe propria răspundere a cooperativei că va păstra utilajele achiziţionate şi decontate prin program pe o perioadă de minimum 3 ani;
    i) documentul de identificare financiară al cooperativei;
    j) copie bilanţ contabil.

    Documente transmise după plata ajutorului: depunerea anuală pe o perioadă de 3 ani de la achiziţionarea maturatorului, centrifugei, topitorului de ceară cu abur din inox, a proceselor-verbale încheiate între cooperativă şi apicultorul/apicultorii care a/au beneficiat de utilizarea utilajelor achiziţionate.
    Se decontează:
    a) o centrifugă inox, pe minimum 6 rame, reversibilă, electrică/manuală/radială/300 familii de albine;
    b) un maturator de minimum 500 litri;
    c) un topitor de ceară cu abur din inox/300 familii de albine.


    B. Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei
    Achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, atât pentru apicultura convenţională, cât şi pentru apicultura ecologică
    Beneficiari:
    Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.
    Solicitanţii Programului: apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

    Condiţii de eligibilitate:
    1. Apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii.
    2. Medicamentele achiziţionate trebuie să fie autorizate prin procedură naţională sau proceduri comunitare de către ICPBMV sau prin procedura centralizată de către Agenţia Europeană a Medicamentelor „EMA“.
    3. Medicamentele folosite în apicultura ecologică trebuie să respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul.
    4. Medicamentele pentru tratarea varoozei se achiziţionează obligatoriu pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor.

    Cheltuieli eligibile:
    1. în cazul apiculturii convenţionale:
    a) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate înainte de data depunerii cererii de plată, de la furnizori autorizaţi conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de ANZ, din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;
    b) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate înainte de data depunerii cererii de plată, de la furnizori autorizaţi conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;

    2. în cazul apiculturii ecologice:
    a) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate înainte de data depunerii cererii de plată, de la furnizori autorizaţi conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, conform adeverinţei eliberate de ANZ, din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;
    b) preţul fără TVA al medicamentelor achiziţionate înainte de data depunerii cererii de plată, de la furnizori autorizaţi conform legislaţiei în domeniu utilizate pentru tratarea nosemozei, conform adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor.


    Documente justificative:
    a) copia actului de identitate - B.I./C.I., în cazul persoanelor fizice;
    b) copia certificatului de înregistrare de la oficiul registrului comerţului/a certificatului de înregistrare fiscală, după caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    c) copia adeverinţei eliberate de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;
    d) copia adeverinţei/atestatului/certificatului/diplomei care să confirme pregătirea apicultorului în domeniul apicol, conform legislaţiei în vigoare, eliberată/eliberat până la termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor, după caz;
    e) documentul de identificare financiară;
    f) copia facturii de achiziţie a medicamentelor, copia documentelor de efectuare a plăţii medicamentelor pentru tratarea varoozei sau nosemozei;
    g) declaraţie pe propria răspundere că medicamentele achiziţionate prin Program sunt pentru tratarea varoozei al întregului efectiv de familii de albine şi sau pentru tratarea nosemozei.


    C. Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral
    C.1. Achiziţionarea de cutii în vederea înlocuirii cutiilor uzate în urma deplasării în pastoral
    Beneficiari:
    Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.
    Solicitanţii Programului: apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

    Condiţii de eligibilitate:
    1. apicultorul trebuie să deţină minimum 75 de stupi cu familii de albine;
    2. apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii;
    3. cutiile trebuie să fie achiziţionate de la persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, care produc şi/sau comercializează cutii;
    4. apicultorul să deţină ordin de deplasare în pastoral, avizat şi datat de către consiliul local şi achiziţia să se facă ulterior datei de deplasare în pastoral;
    5. achiziţionarea cutiilor se face o singură dată pe perioada derulării Programului.

    Cheltuieli eligibile: preţul fără TVA pentru achiziţia de cutii, dar nu mai mult de 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasaţi în pastoral de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar.
    Documente justificative:
    a) copia actului de identitate - B.I./C.I., în cazul persoanelor fizice;
    b) copia certificatului de înregistrare de la oficiul registrului comerţului/a certificatului de înregistrare fiscală, după caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    c) adeverinţa eliberată de ANZ, din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;
    d) copia adeverinţei/atestatului/certificatului/diplomei care să confirme pregătirea apicultorului în domeniul apicol, conform legislaţiei în vigoare, eliberată/eliberat până la termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor, după caz;
    e) copia ordinului de deplasare din care să rezulte că acesta a efectuat deplasarea în pastoral, înainte de data achiziţiei;
    f) copia facturii de achiziţie şi a documentelor de efectuare a plăţii cutiilor;
    g) documentul de identificare financiară.


    C.2. Achiziţionarea de accesorii apicole
    Beneficiari:
    Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.
    Solicitanţii Programului: apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

    Condiţii de eligibilitate:
    1. apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii;
    2. să achiziţioneze următoarele accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscător polen, încălzitor miere;
    3. achiziţionarea colectoarelor de polen sau a colectoarelor de propolis se face maximum de două ori pe perioada derulării Programului/beneficiar;
    4. achiziţionarea uscătorului de polen sau a încălzitorului pentru miere se face o singură dată pe perioada derulării Programului/beneficiar.

    Cheltuieli eligibile:
    1. preţul fără TVA pentru decontarea achiziţiei de colectoare de polen sau colectoare de propolis, dar nu mai mult de 20% colectoare din totalul stupilor cu familii de albine deţinuţi de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, cu condiţia să menţină minimum 3 ani accesoriile achiziţionate;
    2. până la 75% din preţul fără TVA pentru decontarea achiziţiei de uscător de polen sau încălzitor miere, cu condiţia să menţină minimum 3 ani accesoriile achiziţionate.

    Documente justificative:
    a) copia actului de identitate - B.I./C.I., în cazul persoanelor fizice;
    b) copia certificatului de înregistrare de la oficiul registrului comerţului/a certificatului de înregistrare fiscală, după caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    c) adeverinţa eliberată de ANZ, din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute, emisă înainte de efectuarea achiziţiilor;
    d) copia adeverinţei/atestatului/certificatului/diplomei care să confirme pregătirea apicultorului în domeniul apicol, conform legislaţiei în vigoare, eliberată/eliberat până la termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor, după caz;
    e) copia facturii de achiziţie a accesoriilor apicole;
    f) copia documentelor de efectuare a plăţii accesoriilor apicole;
    g) documentul de identificare financiară;
    h) declaraţie pe propria răspundere ca va păstra minimum 3 ani accesoriile achiziţionate.



    D. Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune:
    Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică
    Beneficiari:
    Apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.
    Solicitanţii Programului: apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

    Condiţii de eligibilitate:
    1. apicultorul trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii;
    2. achiziţionarea mătcilor şi/sau a familiilor de albine trebuie să se facă începând din data de 15 martie a fiecărui an din stupine de multiplicare şi de elită şi este condiţionată de achiziţia de medicamente pentru tratarea acestora de varooză;
    3. în cazul apiculturii ecologice achiziţionarea mătcilor şi/sau a familiilor de albine să se facă începând din data de 15 martie a fiecărui an din stupine de multiplicare şi de elită înregistrate la direcţia pentru agricultură judeţeană privind producţia ecologică;
    4. familiile de albine achiziţionate prin Program nu se unifică cu familiile de albine deţinute de apicultor;
    5. furnizorii de medicamente, mătci, familii de albine sau de stupi nu pot fi şi beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori în Programul naţional apicol pentru perioada 2017-2019;
    6. pentru a fi eligibilă achiziţia de material biologic, beneficiarul trebuie să achiziţioneze şi tratamentul antivarooză necesar întregului efectiv de familii de albine deţinut.

    Cheltuieli eligibile:
    1. preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de 75 familii de albine şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora de varooză, în cazul apicultorilor care deţin sub 75 familii de albine;
    2. preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de familii de albine egal cu 40% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de familii şi pentru achiziţia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora de varooză, în cazul apicultorilor care deţin peste 75 familii de albine;
    3. preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de mătci/regine egal cu 40% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, în cazul apicultorilor care deţin sub 75 familii de albine;
    4. preţul fără TVA pentru achiziţia unui număr maxim de mătci/regine egal cu 40% din familiile de albine deţinute de către apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de mătci, în cazul apicultorilor care deţin peste 75 familii de albine;

    Documente justificative:
    a) copia actului de identitate - B.I./C.I., în cazul persoanelor fizice;
    b) copia certificatului de înregistrare de la oficiul registrului comerţului/a certificatului de înregistrare fiscală, după caz, iar toate documentele vor fi eliberate pe forma de organizare;
    c) adeverinţa eliberată de ANZ din care să reiasă numărul familiilor de albine deţinute emisă înainte de efectuarea achiziţiilor şi copia certificatului de origine, care atestă provenienţa mătcilor din stupine de elită autorizate de către ANZ şi/sau copia declaraţiei de conformitate, care atestă provenienţa mătcilor din stupine de multiplicare autorizate de către ANZ;
    d) copia adeverinţei/atestatului/certificatului/diplomei care să confirme pregătirea apicultorului în domeniul apicol, conform legislaţiei în vigoare, eliberată/eliberat până la termenul-limită de depunere a cererii şi a documentelor, după caz;
    e) copia facturii de achiziţie a mătcilor şi/sau a familiilor de albine;
    f) copia documentelor de efectuare a plăţii mătcilor şi/sau familiilor de albine;
    g) documentul de identificare financiară;
    h) declaraţia pe propria răspundere a solicitantului, că va transmite în perioada: 1 septembrie-31 decembrie a fiecărui an în care solicită ajutorul, copia adeverinţei eliberată de ANZ care atestă efectivul de familii de albine pregătit pentru iernat.
    Documente transmise după plata ajutorului: copia adeverinţei eliberată de ANZ care atestă efectivul de familii de albine pregătit pentru iernat şi care va fi transmisă la APIA.




    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016