Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM din 9 august 1995  de supraveghere, prevenire, combatere si asanare a bolilor la animale si a celor transmisibile de la animale la om, precum si de refacere a septelului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM din 9 august 1995 de supraveghere, prevenire, combatere si asanare a bolilor la animale si a celor transmisibile de la animale la om, precum si de refacere a septelului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 25 august 1995

I. Pastrarea teritoriului tarii ca liber de boli epizootice grave, a starii de sanatate a animalelor si a sanatatii publice, prin aplicarea masurilor de supraveghere, profilaxie, combatere si asanare a efectivelor de animale purtatoare de boli epizootice sau transmisibile la om este o problema de stat si constituie o sarcina permanenta pentru toti detinatorii de animale.
A. Realizarea integrala a actiunilor de supraveghere si depistare a vaccinarilor obligatorii si de necesitate, precum si a unor tratamente antiparazitare de necesitate, in cazul aparitiei unor epizootii, se asigura din fonduri bugetare, cu respectarea Normelor metodologice nr. 5.415/1993 privind finantarea cheltuielilor pentru combaterea bolilor la animale, elaborate de Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
B. Operatiunile si actiunile cuprinse in normele sanitare veterinare privind profilaxia si combaterea bolilor epizootice si a zoonozelor de la capitolul "Cheltuieli materiale pentru combaterea epizootiilor" se realizeaza cu respectarea normelor metodologice comune ale Ministerului Finantelor si Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, prevazute la lit. A.
C. Actiunile de asanare se realizeaza de catre proprietarii animalelor si pasarilor prin taierea sau uciderea animalelor si a pasarilor concentrate in ferme, centre de izolare, precum si a celor din gospodariile populatiei, inclusiv prin efectuarea tuturor lucrarilor necesare acestor operatiuni, potrivit legii, in cazul aparitiei uneia dintre urmatoarele boli:
1. Tuberculoza bovina si leucoza enzootica bovina
----------------------------------------------
Actiunea se realizeaza prin:
- taierea tuturor animalelor diagnosticate ca bolnave si reagente in cadrul planului de asanare de tuberculoza si leucoza enzootica;
- taierea a 1 - 2 animale suspecte de contaminare, atunci cind este necesar, pentru efectuarea de examene in vederea precizarii diagnosticului bolii, in ferme si gospodarii ale populatiei, precum si taierea vacilor a caror exploatare este neeconomica, din centrele de izolare in lichidare, in caz de tuberculoza si leucoza sau infectie mixta.
2. Bruceloza porcina
-----------------
Actiunea se realizeaza prin:
- taierea animalelor;
- in ferme si gospodariile populatiei, in raport cu evolutia bolii, se taie numai porcii bolnavi clinic sau intregul lot (boxa, compartiment, grajd) contaminat.
3. Pseudoturbarea (Boala lui Aujesky) la porcine
---------------------------------------------
Actiunea se realizeaza prin:
- taierea, in ferme si gospodarii ale populatiei, a purceilor bolnavi care pot fi valorificati si a scroafelor ai caror purcei sugari s-au imbolnavit;
- uciderea purceilor sugari bolnavi care nu au greutatea minima necesara pentru a putea fi valorificati prin taiere.
4. Trichineloza la porcine
-----------------------
Actiunea se realizeaza prin:
- stabilirea diagnosticului bolii la efectivele de porcine din diferite forme de exploatare (complexe, ferme, gospodarii mici) si la porcinele sacrificate pentru consum uman;
- uciderea animalelor bolnave si ecarisarea lor;
- dezinfectia si deratizarea unitatilor si a teritoriilor in care evolueaza boala, precum si alte masuri cuprinse in <>Hotarirea Guvernului nr. 524/1994 .
5. Turbarea
--------
Actiunea se realizeaza prin:
- uciderea animalelor diagnosticate ca fiind bolnave de turbare, indiferent de specie, precum si a ciinilor si pisicilor muscate de animale turbate sau suspecte de turbare;
- uciderea animalelor de productie din ferme sau gospodariile populatiei, muscate de animale turbate, dupa mai mult de 6 zile de la muscatura, intrucit tinerea lor sub observatie (3 luni la animalele mici si 6 luni la animalele mari) constituie un pericol pentru sanatatea altor animale si a omului;
- taierea animalelor de productie din ferme si gospodariile populatiei, muscate de animale turbate sau suspecte de turbare, in primele 6 zile de la muscatura.
6. Febra aftoasa produsa de tipuri clasice si exotice de virus
-----------------------------------------------------------
Actiunea se realizeaza prin:
- uciderea animalelor cind febra aftoasa apare ca focar primar intr-un teritoriu liber de boala, daca:
. boala a fost depistata intr-un numar redus de curti cu un numar mic de animale receptive;
. nu pot fi asigurate conditii de carantina totala pentru prevenirea difuzarii bolii;
. nu poate fi efectuata taierea animalelor si sterilizarea carnii in conditii de securitate antiepizootica;
. uciderea animalelor este singura masura pentru lichidarea focarului;
- taierea animalelor cind aceasta actiune se poate face in conditii de securitate antiepizootica si cind se impune aceasta masura pentru lichidarea bolii.
7. Alte boli transmisibile de la animale la om
-------------------------------------------
Boli cu caracter epizootic care nu au evoluat sau care au fost eradicate pe teritoriul tarii, cum ar fi: antrax, febra aftoasa cu tipuri exotice de virus, bruceloza bovina, bruceloza ovina produsa de Brucella melitensis, variola ovina, morva, precum si alte boli care vor aparea si se vor diagnostica de catre un laborator sanitar veterinar de diagnostic de stat din structura Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
Actiunea se realizeaza prin:
- uciderea sau taierea animalelor diagnosticate ca fiind bolnave, in conditii speciale de securitate antiepizootica, in raport cu etiologia si cu specificul bolii;
- distrugerea furajelor contaminate ce nu pot fi supuse unui procedeu eficient de decontaminare.
Aprobarea actiunilor care se realizeaza pentru asanarea efectivelor de animale purtatoare de boli transmisibile la om, in cazul aparitiei uneia dintre bolile mentionate, este data de Agentia Nationala Sanitara Veterinara din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, de catre directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti sau de catre medicul veterinar de stat, dupa caz.
Actiunile de asanare a efectivelor de animale purtatoare de boli transmisibile la om si refacerea septelului se desfasoara anual.
D. Actiunile de asanare prevazute la lit. C se realizeaza sub supravegherea Agentiei Nationale Sanitare Veterinare din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, a directiilor sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, a circumscriptiilor veterinare teritoriale.

II. In vederea refacerii septelului, din creditele bugetare alocate prin Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, la capitolul "Cheltuieli materiale pentru combaterea epizootiilor", se platesc despagubiri - in afara celor cuvenite prin asigurari si a sumelor recuperate prin valorificarea produselor si subproduselor de la animalele taiate, moarte sau ucise - celor care inregistreaza daune in urma taierii, mortii sau uciderii animalelor.
Beneficiaza de despagubiri, potrivit legii, toate persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate, si persoanele fizice detinatoare de animale.
Decontarea valorii animalelor de catre stat, in urma actiunilor de asanare a bolilor mentionate, se va face la valoarea de inlocuire a animalelor, la pretul legal in vigoare, potrivit actelor normative, in limita sumelor prevazute in acest scop in creditele bugetare pentru combaterea epizootiilor.
Documentatia intocmita de unitatea detinatoare de animale si de medicul veterinar de stat, aprobata de directia sanitara veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti, se inainteaza pentru avizare, sub aspect tehnic, la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei - Agentia Nationala Sanitara Veterinara - si va cuprinde urmatoarele acte insotitoare:
- memoriul justificativ care include ancheta epizootica;
- actul de declarare a epizootiei, eliberat de medicul veterinar de stat din raza circumscriptiei sanitare veterinare unde a fost declarata boala;
- copiile pe de buletinele de analiza, eliberate de un laborator veterinar de stat;
- procesele-verbale incheiate de persoanele juridice si certificatele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar de stat pentru persoanele fizice care detin animale.

III. Lichidarea focarului de boala
Asanarea efectivelor de animale purtatoare de boli transmisibile la om se executa de catre proprietarii animalelor pe baza unui protocol intocmit de autoritatea sanitara veterinara de stat teritoriala, care se refera la efectuarea cheltuielilor pentru urmatoarele operatiuni:
1. curatarea mecanica: pentru pardoseli, pereti interiori, plafon, boxe, jgheaburi, utilaje de grajd si altele;
2. indepartarea stratului de pamint infiltrat din padocuri, curti si inlocuirea lui cu pamint necontaminat sau nisip;
3. scoaterea pamintului din standurile nepavate la o adincime de 15-20 cm si inlocuirea lui in cazul bolilor in care se specifica aceasta actiune in <>Legea sanitara veterinara nr. 60/1974 (republicata);
4. dezinfectiile, dezinsectiile si deratizarile (materiale si manopera), executate conform normelor sanitare veterinare in vigoare.
Cu ocazia lichidarii focarului de boala, nu se admite efectuarea lucrarilor de constructii sau a amenajarilor care se executa din fonduri de investitii.
Toate operatiunile privind combaterea epizootiilor, asanarea de boli transmisibile la om si despagubirea acestora din creditele bugetare alocate la capitolul "Cheltuieli materiale pentru combaterea epizootiilor" se fac cu respectarea <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicata, si a Normelor metodologice nr. 5.415/1993 privind finantarea cheltuielilor pentru combaterea bolilor la animale, elaborate de Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016