Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM din 7 aprilie 2005  privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale si masini agricole noi care lucreaza in agregat cu tractoarele, cu finantare de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM din 7 aprilie 2005 privind sprijinirea producatorilor agricoli pentru achizitionarea de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale si masini agricole noi care lucreaza in agregat cu tractoarele, cu finantare de la bugetul de stat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 300 din 11 aprilie 2005

1. Obiective
Pentru dezvoltarea procesului investiţional în agriculturã şi creşterea gradului de mecanizare a lucrãrilor agricole, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale acordã producãtorilor agricoli, denumiţi în continuare beneficiari, o alocaţie echivalentã cu 45% din preţul de achiziţionare a tractoarelor agricole noi, combinelor noi de recoltat cereale şi a maşinilor agricole noi care lucreazã în agregat cu tractoarele (inclusiv T.V.A.), denumite în continuare utilaje.
Obiectivele care se au în vedere prin acordarea acestei alocaţii sunt:
a) sprijinirea transformãrii gospodãriilor individuale în ferme familiale comerciale;
b) îmbunãtãţirea randamentelor de exploatare a pãmântului;
c) creşterea gradualã a numãrului de utilaje agricole pentru îmbunãtãţirea înzestrãrii tehnice din agriculturã;
d) atragerea tinerilor la înfiinţarea de ferme şi crearea de noi locuri de muncã;
e) îmbunãtãţirea indicilor calitativi şi cantitativi ai producţiei vegetale;
f) continuarea proceselor de capitalizare şi facilitare a accesului la credite ale producãtorilor agricoli.
2. Surse
a) Sursa este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în cadrul programului "Dezvoltarea durabilã a producţiei de cereale pentru boabe, leguminoase boabe, plante tehnice, cartofi, legume de câmp şi în spaţii protejate, pomiculturã şi viticulturã".
b) Suma necesarã derulãrii prezentului program este de 250 miliarde lei, din care: 170 miliarde lei pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi cu puteri pânã la 77 CP, 20 miliarde lei pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi cu puteri de peste 77 CP, 20 miliarde lei pentru achiziţionarea de combine noi de recoltat cereale şi 40 miliarde lei pentru achiziţionarea de maşini agricole noi care lucreazã în agregat cu tractoarele.
c) Sumele menţionate la lit. b) sunt alocate pentru achiziţionarea de tractoare, combine de recoltat cereale şi maşini agricole noi, indiferent de provenienţa acestora.
3. Beneficiari
Beneficiarii prezentului program sunt producãtorii agricoli înregistraţi în registrul agricol, persoane fizice sau juridice, care nu acceseazã programe similare cu finanţare externã.
4. Condiţii de eligibilitate
A. Ocupaţia: cultivarea pãmântului şi/sau creşterea animalelor
B. Asigurarea avansului din preţul utilajelor
C. Agenţii economici producãtori sau importatori de utilaje prezintã certificatul de omologare pentru tractoarele agricole şi combinele de recoltat cereale şi vor declara pe propria rãspundere, printr-o anexã la factura pro forma, cã în contractele de livrare vor stipula urmãtoarele:
- îndeplinesc prevederile <>Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- menţin constante preţurile utilajelor pânã la livrarea acestora cãtre beneficiari;
- acordã garanţie pe o perioadã de 18 luni de la data livrãrii utilajelor şi asigurã piesele de schimb necesare pe o perioadã cel puţin egalã cu durata normalã de funcţionare, aşa cum este prevãzutã în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 2.139/2004 .
D. Nu pot beneficia de alocaţie:
- persoanele fizice şi juridice care înregistreazã datorii restante cãtre bugetul de stat sau bugetul local, persoanele fizice ori juridice care au furnizat autoritãţilor date false, eronate sau incomplete, arendatorul ori concedentul terenurilor agricole;
- societãţile comerciale care sunt în curs de privatizare ori în lichidare judiciarã sau administrativã.
5. Destinaţia alocaţiei
a) Se acordã o alocaţie echivalentã cu 45% din preţul de achiziţionare (inclusiv T.V.A.), indiferent de provenienţã, astfel:
- pentru tractoare agricole noi;
- pentru combine noi de recoltat cereale;
- pentru maşini agricole noi care lucreazã în agregat cu tractoarele.
b) Înstrãinarea utilajelor înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la livrarea acestora este interzisã şi atrage restituirea alocaţiei acordate, actualizatã cu rata inflaţiei în momentul restituirii/recuperãrii sumelor, de cãtre beneficiarul alocaţiei, inclusiv plata de penalitãţi la bugetul de stat, potrivit legii.
c) Constatarea înstrãinãrii utilajelor înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la achiziţionare se face de cãtre direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, care sesizeazã direcţia generalã a finanţelor publice judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti.
d) Sumele recuperate din restituirea alocaţiei, conform prevederilor lit. b), se vor vira la bugetul de stat.
6. Acordarea alocaţiei
Alocaţia se acordã de cãtre Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale prin direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în urma analizei şi aprobãrii cererilor beneficiarilor prezentului program.
În acest scop:
a) solicitanţii se adreseazã direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cãrei razã teritorialã se aflã exploataţia agricolã, unde vor depune o cerere conform modelului prevãzut în anexa nr. 1, însoţitã de actele doveditoare privind încadrarea în categoriile prevãzute la pct. 3 şi îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate menţionate la pct. 4;
b) direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistreazã cererile, le analizeazã şi, în termen de 5 zile lucrãtoare, comunicã în scris solicitantului avizul cererii;
c) beneficiarii se adreseazã agenţilor economici producãtori sau importatori de utilaje ori reprezentanţilor acestora din teritoriu, prezentând avizul direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea achiziţionãrii utilajelor, conform prezentului program, unde se întocmesc:
- factura pro forma emisã de agentul economic producãtor sau importator de utilaje ori de reprezentantul acestuia din teritoriu;
- declaraţia pe propria rãspundere a producãtorilor sau importatorilor de utilaje, conform precizãrilor de la pct. 4 lit. C;
- documentul de platã care atestã plata avansului din preţul de achiziţie al utilajelor (inclusiv T.V.A.) în contul agentului economic care a emis factura pro forma; plata avansului poate fi fãcutã şi în rate, precum şi prin credit furnizor, în baza contractului încheiat între pãrţi, caz în care se face dovada achitãrii primei rate;
d) beneficiarii prezintã direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, documentele prevãzute la lit. c);
e) direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobã valoarea alocaţiei cuvenite în baza prezentului program, în termen de 3 zile lucrãtoare, dupã verificarea documentaţiei depuse de solicitant;
f) beneficiarii şi agenţii economici producãtori sau importatori, prin reprezentanţii acestora, au obligaţia de a transmite la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data achiziţionãrii/livrãrii, copii de pe factura fiscalã şi de pe procesul-verbal de recepţie.
7. Modul de decontare
a) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, dupã aprobarea alocaţiei, transmit zilnic Direcţiei buget finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale necesarul de fonduri pentru acoperirea volumului alocaţiilor aprobate, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
b) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, pe baza solicitãrilor direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, corespunzãtor utilajelor livrate, conform facturilor fiscale emise de agenţii economici producãtori sau importatori ori de reprezentanţii acestora şi proceselor-verbale de recepţie, solicitã Ministerului Finanţelor Publice deschiderea creditelor bugetare aferente. Cererea pentru deschiderea creditelor bugetare este însoţitã de situaţia centralizatoare întocmitã conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
c) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, efectueazã plãţi în contul agenţilor economici producãtori sau importatori ori al reprezentanţilor acestora care au emis facturile pro forma şi fiscale.
8. Dispoziţii finale
a) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ţin evidenţa beneficiarilor şi a utilajelor achiziţionate într-un registru special, având ca structurã modelul prevãzut în anexa nr. 4.
b) Directorul executiv al direcţiei pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, numeşte, prin decizie, persoanele responsabile cu verificarea dosarelor de acordare a alocaţiei şi cu evidenţa beneficiarilor, precum şi cu verificarea existenţei utilajelor achiziţionate şi a modului de folosire a acestora pe o perioadã de 3 ani de la data achiziţionãrii şi transmite la Direcţia buget finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, în termen de 10 zile de la aprobarea prezentului program, copii de pe deciziile de numire.
c) Direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia sã verifice existenţa utilajelor achiziţionate şi sã transmitã lunar Direcţiei buget finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiei pentru achiziţionarea utilajelor noi, livrate, conform situaţiei întocmite potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5.
d) Se interzice exportul utilajelor achiziţionate în condiţiile prezentului program.
e) Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul program.

ANEXA 1
la program



Direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã .............
Nr. de înregistrare .................... din .................

CERERE
pentru acordarea alocaţiei pentru achiziţionarea de utilaje noi

1. Persoane fizice
Domnul/doamna ................................, domiciliat/domiciliatã în
....................................., str. ............. nr. ......, bl. ....,
sc. ....., ap. ....., judeţul/sectorul ..............., posesor/posesoare al/a
buletinului/cãrţii de identitate seria ...... nr. .........., emis/emisã de
.................................., cod numeric personal ......................
2. Persoane juridice
Agentul economic ............................................, cu sediul în
localitatea ............................., str. ................. nr. ........,
judeţul/sectorul ....................., înregistrat la registrul comerţului sub
nr. ................, cod fiscal ......................, reprezentat legal prin
domnul/doamna ........................................., posesor/posesoare al/a
buletinului/cãrţii de identitate seria ....... nr. ................, emis/emisã
de ......................, cod numeric personal ...............................
3. Cultiv şi/sau cresc ............................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
(Se vor anexa acte doveditoare conform pct. 3 şi 4 din program.)

În baza datelor prezentate, solicit acordarea avizului pentru achiziţionarea
de utilaje noi, conform prevederilor Programului privind sprijinirea
producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, combine
noi de recoltat cereale şi maşini agricole noi care lucreazã în agregat cu
tractoarele, cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotãrârea
Guvernului nr. 276/2005, dupã cum urmeazã:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
Mã angajez sã respect prevederile programului aprobat prin Hotãrârea
Guvernului nr. 276/2005 şi, în mod special, cã nu voi înstrãina aceste utilaje
timp de 3 ani de la achiziţionare.
Mã oblig sã depun la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã copii
de pe factura fiscalã şi de pe procesulverbal de recepţie, în termen de maximum
3 zile lucrãtoare de la data achiziţionãrii utilajelor.

Data .........

Numele şi prenumele (în clar)
..........................................

Semnãtura ..............................



ANEXA 2
la program



Direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã ..................

TABEL CENTRALIZATOR
privind necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiilor
aprobate în baza Programului privind sprijinirea producãtorilor
agricoli pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi,
combine noi de recoltat cereale şi maşini agricole noi care
lucreazã în agregat cu tractoarele, cu finanţare de la bugetul
de stat, aprobat prin Hotãrârea Guvernului nr. 276/2005, în ziua
de ..................................

┌────┬──────────────────────┬───────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Agentul economic │ Valoarea aprobatã │ Valoarea alocaţiei │
│crt.│ producãtor sau │ conform facturii │ - milioane lei - │
│ │ importator │ pro forma │ │
│ │ │ - milioane lei - │ │
├────┼──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ ...│ │ │ │
├────┴──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ TOTAL CUMULAT: │ │ │
└───────────────────────────┴───────────────────────┴──────────────────────┘


Director executiv, Director executiv adjunct,
.............................. ...................................



ANEXA 3
la program



MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
privind acordarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentând
alocaţia pentru utilajele noi, livrate conform Programului privind
sprijinirea producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea
de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale
şi maşini agricole noi care lucreazã în agregat cu tractoarele,
cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotãrârea
Guvernului nr. 276/2005, în luna ..........................

┌────┬──────────────────────┬───────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Agentul economic │ Valoarea aprobatã │ Valoarea alocaţiei │
│crt.│ producãtor sau │ conform facturii │ - milioane lei - │
│ │ importator │ pro forma │ │
│ │ │ - milioane lei - │ │
├────┼──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ 1. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ 2. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ ...│ │ │ │
├────┴──────────────────────┼───────────────────────┼──────────────────────┤
│ TOTAL CUMULAT: │ │ │
└───────────────────────────┴───────────────────────┴──────────────────────┘

Ordonator principal de credite,
........................................



ANEXA 4
la program



REGISTRU
cuprinzând beneficiarii Programului privind sprijinirea
producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare
agricole noi, combine noi de recoltat cereale şi maşini
agricole noi care lucreazã în agregat cu tractoarele,
cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotãrârea
Guvernului nr. 276/2005, utilajele achiziţionate
şi exploataţia deţinutã

┌────┬─────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────┬──────────┐
│Nr. │Beneficiarul │ Utilaje achizitionate │ Marimea exploatatiei │Observatii│
│crt.│ alocatiei ├────────────┬────────────┤ - ha; capete - │ │
│ │ │Denumirea si│ Nr. de │ │ │
│ │ │ tipul │ bucati │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼────────────┼────────────┼──────────────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴────────────┴────────────┴──────────────────────┴──────────┘



ANEXA 5
la program



Direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã ..................

SITUAŢIE
privind necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiei pentru
achiziţionarea utilajelor noi, livrate conform Programului privind
sprijinirea producãtorilor agricoli pentru achiziţionarea
de tractoare agricole noi, combine noi de recoltat cereale
şi maşini agricole noi care lucreazã în agregat cu tractoarele,
cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotãrârea Guvernului
nr. 276/2005, la data de .........................

┌────┬───────────────────┬────────────────┬──────────┬─────────────────────────┐
│ │ │ │ │ Sumele virate de cãtre │
│ │ │ Valoarea │ │ Ministerul Agriculturii,│
│Nr. │Agentul economic │facturii fiscale│ Alocaţia│ Pãdurilor şi Dezvoltãrii│
│crt.│ producãtor sau │ │ │ Rurale la direcţia │
│ │ importator │ - lei - │ - lei - │ pentru agriculturã şi │
│ │ │ │ │ dezvoltare ruralã │
│ │ │ │ │ - lei - │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────────────┤
│0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────────────┤
│1. │Agentul economic x │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │
│ │agentul economic x:│ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────────────┤
│2. │Agentul economic y │ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │
│ │agentul economic y:│ │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────┼─────────────────────────┤
│... │ │ │ │ │
└────┴───────────────────┴────────────────┴──────────┴─────────────────────────┘

Director executiv, Director executiv adjunct,
................................. ................................



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016