Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM din 3 iulie 2003  privind sprijinirea producătorilor agricoli şi asociaţiilor utilizatorilor de apa pentru irigaţii pentru achiziţionarea de instalaţii de irigat noi, din producţia internă, cu finanţare de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROGRAM din 3 iulie 2003 privind sprijinirea producătorilor agricoli şi asociaţiilor utilizatorilor de apa pentru irigaţii pentru achiziţionarea de instalaţii de irigat noi, din producţia internă, cu finanţare de la bugetul de stat

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 504 din 11 iulie 2003
──────────
    Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 801 din 3 iulie 2003, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 504 din 11 iulie 2003.
──────────
    1. Obiective
    Pentru dezvoltarea procesului investitional în agricultura privind dotarea cu echipamente moderne pentru distribuirea apei de irigaţii în cadrul exploataţiilor agricole, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului acorda producătorilor agricoli şi asociaţiilor utilizatorilor de apa, denumiţi în continuare beneficiari, o alocaţie echivalenta cu 50% din preţul instalaţiilor de irigat (inclusiv T.V.A.) achiziţionate din producţia interna.
    Prin instalaţii de irigat, asa cum sunt denumite în continuare, se înţelege: aripi de ploaie, instalaţii cu tambur şi furtun, instalaţii autodeplasabile liniare sau cu pivot, instalaţii de fertirigare prin picurare şi agregate mobile de pompare.
    Obiectivele care se au în vedere prin acordarea acestei alocaţii sunt:
    a) sprijinirea infiintarii şi dezvoltării asociaţiilor utilizatorilor de apa;
    b) creşterea graduala a numărului instalaţiilor de irigat pentru îmbunătăţirea inzestrarii tehnice din domeniu în vederea sporirii suprafeţelor irigate;
    c) îmbunătăţirea indicilor calitativi şi cantitativi ai producţiei vegetale;
    d) capitalizarea şi facilitarea accesului la credite al producătorilor agricoli şi asociaţiilor utilizatorilor de apa.


    2. Sursa
    a) Sursa este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului - titlul "Transferuri", subcapitolul 40, articolul 53 "Sprijinirea producătorilor agricoli".
    b) Pentru anul 2003 se prevede suma de 300 miliarde lei, necesară în vederea acoperirii alocaţiei de 50% (inclusiv T.V.A.) pentru achiziţionarea de instalaţii de irigat.

    3. Beneficiari
    Beneficiarii programului, persoane fizice sau juridice, deţinători de exploataţii agricole comerciale şi de terenuri irigabile, sunt definiţi astfel:
    a) proprietarii de terenuri agricole;
    b) asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii, constituite în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 147/1999 privind asociaţiile utilizatorilor de apa pentru irigaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 573/2001;
    c) societăţile agricole cu personalitate juridică sau asocierile constituite potrivit Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura;
    d) societăţile comerciale cu profil agricol;
    e) arendaşii care au încheiat contracte de arendare în condiţiile prevăzute de Legea arendării nr. 16/1994, cu modificările şi completările ulterioare;
    f) institutele sau staţiunile de cercetare-dezvoltare şi învăţământ cu profil agricol;
    g) concesionarii de terenuri agricole;
    h) titularii contractelor de asociere în participaţiune încheiate cu Agenţia Domeniilor Statului.


    4. Condiţii de eligibilitate
    A. Ocupaţia: cultivarea pământului
    B. Asigurarea avansului de 50% din preţul instalaţiilor de irigat
    C. Pentru ca obiectivele cuprinse în program să fie duse la îndeplinire, la analizarea cererilor pentru acordarea alocaţiei de 50% de către direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se au în vedere şi următoarele elemente:
    1. Numărul instalaţiilor de irigat solicitate se va aproba ţinându-se cont de incarcatura pe exploatatie.
    2. Solicitanţii care datorează plata redeventei către Agenţia Domeniilor Statului vor prezenta avizul reprezentantului agenţiei din teritoriu, din care să rezulte ca au achitat redevenţele restante şi sunt cu plata la zi.
    3. Uzinele producătoare de instalaţii de irigat declara pe propria răspundere, printr-o anexa la factura pro forma, ca în contractele de livrare vor stipula următoarele:
    a) îndeplinesc prevederile Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor;
    b) modifica preţurile instalaţiilor de irigat pe durata aplicării prezentei hotărâri numai cu consultarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului;
    c) acorda, de la data livrării instalaţiilor de irigat, garanţie pe o perioadă de 18 luni şi asigura piesele de schimb necesare pe o perioadă cel puţin egala cu durata normală de funcţionare de 10 ani, asa cum este prevăzută în Catalogul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 964/1998 pentru aprobarea clasificaţiei şi a duratelor normale de funcţionare a mijloacelor fixe;
    d) instalatia de irigat este produsă în România, integral sau parţial cu import de completare.

    4. Nu se aproba cererile pentru acordarea alocaţiei dacă societăţile comerciale sunt în lichidare judiciară sau administrativă.


    5. Destinaţia alocaţiei
    a) Alocaţia de 50% din preţul de achizitionare (inclusiv T.V.A.) se acordă pentru procurarea de instalaţii de irigat.
    b) Înstrăinarea instalaţiilor de irigat înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la data livrării lor este interzisă şi atrage restituirea alocaţiei acordate, actualizată cu rata inflaţiei, de către beneficiarul alocaţiei, inclusiv plata de penalităţi la bugetul de stat, potrivit legii.
    c) Sumele recuperate din restituirea alocaţiei, conform prevederilor lit. b), se vor vira la bugetul de stat.

    6. Acordarea alocaţiei
    Alocaţia de 50% din preţul instalaţiilor de irigat (inclusiv T.V.A.) se acordă de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului prin direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
    În scopul aprobării alocaţiei, solicitanţii se adresează direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia se afla terenul agricol, unde vor depune o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 1, însoţită de actele doveditoare privind încadrarea în categoriile prevăzute la pct. 3 şi îndeplinirea condiţiilor menţionate la pct. 4.
    Direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistrează cererile, le analizează şi, în termen de 5 zile lucrătoare, comunică în scris solicitantului avizul cererii.
    Beneficiarii se adresează uzinelor producătoare sau distribuitorilor autorizaţi ai acestora din teritoriu, denumiţi în continuare furnizori, prezentând avizul direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea achiziţionării instalaţiilor de irigat conform prezentului program.
    În continuare beneficiarii prezintă direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, următoarele documente:
    - factura pro forma emisă de furnizor şi declaraţia pe propria răspundere a acestuia;
    – document care să ateste plata integrală, în rate, sau cu bilet la ordin, a avansului de 50% din valoarea de achiziţie a instalaţiilor de irigat, acceptat de părţi (furnizor şi beneficiar).

    După verificarea documentaţiei depuse de solicitant, direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, aproba valoarea alocaţiei cuvenite în baza prezentului program.
    Beneficiarii şi furnizorii au obligaţia de a transmite direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile lucrătoare de la data livrării, copii de pe factura fiscală şi de pe procesul-verbal de recepţie.

    7. Modul de decontare
    Pentru efectuarea plăţilor:
    a) direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, verifica preţurile înscrise pe facturile pro forma şi finale, care trebuie să corespundă;
    b) direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, transmit Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, zilnic, necesarul de fonduri pentru acoperirea volumului alocaţiilor aprobate, conform modelului prezentat în anexa nr. 2;
    c) Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, pe baza solicitărilor direcţiilor pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, corespunzător instalaţiilor de irigat livrate, conform facturilor fiscale emise de furnizori şi proceselor-verbale de recepţie, transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, însoţită de situaţia centralizatoare pe judeţe, întocmită conform anexei nr. 3;
    d) direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, efectuează plăţile în contul furnizorilor.


    8. Dispoziţii finale
    a) Direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ţin evidenta beneficiarilor şi a instalaţiilor de irigat achiziţionate, într-un registru special, având ca structura modelul prezentat în anexa nr. 4.
    b) Directorul direcţiei pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, numeşte, prin decizie, persoanele responsabile cu verificarea dosarelor de acordare a alocaţiei, a existenţei instalaţiilor de irigat achiziţionate şi a modului de folosire a acestora, precum şi evidenta beneficiarilor şi transmite Direcţiei generale buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, în termen de 10 zile de la aprobarea programului, copii de pe deciziile de numire.
    c) Direcţiile pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia sa verifice existenta instalaţiilor de irigat achiziţionate şi sa transmită, săptămânal, Direcţiei generale buget-finanţe structura fizica a instalaţiilor de irigat contractate şi livrate, conform situaţiei întocmite potrivit modelului prezentat în anexa nr. 5.
    d) Se interzice exportul instalaţiilor de irigat achiziţionate în condiţiile prezentului program.
    e) Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul program.

    ANEXA 1

    la program




    Direcţia pentru agricultura şi dezvoltare
    rurală............................................
    Nr. de înregistrare ............ din .............
    CERERE
    pentru acordarea alocaţiei de 50% din preţul de achizitionare
    (inclusiv T.V.A.) a instalaţiilor de irigat noi,
    din producţia interna
    1. Persoane fizice
    Domnul/doamna ...., domiciliat/domiciliata în ...., str. .... nr. ...., bl. ...., sc. ...., ap. ...., judeţul/sectorul ...., posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria ..... nr. ...., emis/emisă de ......, cod numeric personal .......

    2. Persoane juridice
    Agentul economic ....., cu sediul în localitatea ......, str. ..... nr. ......., judeţul/sectorul ....., înregistrat la Registrul comerţului sub nr. ....., cod unic de înregistrare ......., reprezentat legal prin domnul/doamna ......, posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria ..... nr. ....., emis/emisă de ......, cod numeric personal ......

    3. cultiv:
    ......../(Se vor anexa acte doveditoare conform pct. 3 şi 4 din program.) ........
    În baza datelor prezentate solicit acordarea avizului pentru a putea achizitiona instalaţii de irigat, beneficiind de alocaţie de 50% din preţul de achizitionare (inclusiv T.V.A.), conform prevederilor programului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 801/2003, după cum urmează:
    ..............................................................

    Ma angajez sa respect prevederile programului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 801/2003 şi, în mod special, că nu voi instraina instalaţiile timp de 3 ani de la achizitionare.
    Ma oblig sa depun la direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală judeteana copii de pe factura fiscală şi de pe procesul-verbal de recepţie, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data achiziţionării instalaţiilor de irigat.
    Data .............................
    Numele şi prenumele (în clar)
    ...............................
    Semnatura .....................

    ANEXA 2

    la program




        Direcţia pentru agricultura şi dezvoltare
        rurală ...................................
                             TABEL CENTRALIZATOR
         privind necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiilor
               aprobate în baza programului aprobat prin
    Hotărârea Guvernului nr. 801/2003, în ziua de ........

┌────┬────────────┬─────────────────────────┬─────────┐
│ │ │Instalaţii de irigat │ │
│ │ ├─────────┬──────┬────────┤ │
│ │ │ │ │Valoarea│Valoarea │
│ │ │ │ │aprobată│alocaţiei│
│Nr. │Uzina │ │ │conform │de 50% │
│crt.│producătoare│Denumirea│ │facturii│- │
│ │ │şi tipul │Bucăţi│pro │milioane │
│ │ │ │ │forma │lei - │
│ │ │ │ │- │ │
│ │ │ │ │milioane│ │
│ │ │ │ │lei - │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼─────────┤
│... │ │ │ │ │ │
├────┴────────────┴─────────┼──────┼────────┼─────────┤
│TOTAL CUMULAT: │ │ │ │
└───────────────────────────┴──────┴────────┴─────────┘


┌─────────────────┬────────────────────┐
│Director, │Contabil-şef, │
│................ │.................. │
└─────────────────┴────────────────────┘



    ANEXA 3

    la program




    MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR,
    APELOR SI MEDIULUI
    SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
    privind acordarea de la bugetul de stat a sumelor reprezentând alocaţia
    pentru instalaţiile de irigat livrate conform programului aprobat prin
    Hotărârea Guvernului nr. 801/2003, în perioada ...................

┌────┬───────┬────────────┬─────────────────────────┬────────┐
│ │ │ │Instalaţii de irigat │ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┬──────┬────────┼────────┤
│Nr. │ │Uzina │ │ │ │Alocaţia│
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│crt.│Judeţul│producătoare│Denumirea│Bucăţi│Valoarea│- lei - │
│ │ │ │ │ │aprobată│ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │ │şi tipul │ │conform │ │
│ │ │ │ │ │facturii│ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │pro │ │
│ │ │ │ │ │forma │ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │- │ │
│ │ │ │ │ │milioane│ │
│ │ │ │ │ │lei - │ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────┼────────────┼─────────┼──────┼────────┼────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────┴────────────┴─────────┴──────┴────────┴────────┘

    Ordonator principal
    de credite,
    .....................

    ANEXA 4

    la program




    REGISTRU
    cuprinzând beneficiarii programului aprobat prin Hotărârea
    Guvernului nr. 801/2003, instalaţiile de irigat
    achiziţionate şi suprafaţa deţinută

┌────┬────────────┬────────────────┬───────────┬──────┐
│ │ │Instalaţiile de │ │ │
│ │Beneficiarul│irigat │Suprafaţa │ │
│Nr. │alocaţiei de│achiziţionate │în │Obser-│
│crt.│50% ├─────────┬──────┤proprietate│vatii │
│ │ │Denumirea│Bucăţi│- ha - │ │
│ │ │si tipul │ │ │ │
└────┴────────────┴─────────┴──────┴───────────┴──────┘


    ANEXA 5

    la program




        Direcţia pentru agricultura şi dezvoltare rurală ................
                                   SITUAŢIE
            privind necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiei de 50%
            din preţul de achizitionare al instalaţiilor de irigat livrate conform
     programului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 801/2003,
                          la data de ..............

┌─┬─┬────────────┬─────────┬─────────────────────────┬──────────────────────────────────┬──────┬──────┐
│ │B│ │ │ │ │ │ │
│ │e│ │ │Instalaţii aprobate │Instalaţii livrate │ │ │
│ │n│ │ │de DADR │ │Sume │Sume │
│N│e│ │Nr. şi │ │ │virate│virate│
│r│f│Uzina │data ├───────┬────────┬────────┼───────┬────────┬────────┬────────┤de │de │
│c│i│producătoare│aprobării│ │ │ │ │ │ │ │către │către │
│r│c│ │cererii │ │Nr. si │Valoarea│ │Nr. │Valoarea│ │MAPAM │DADR │
│t│i│ │ │Buc/tip│data │facturii│Buc/tip│facturii│facturii│Alocaţie│la │la │
│ │a│ │ │ │facturii│proformă│ │fiscale │fiscale │50% │DADR │uzine │
│ │r│ │ │ │preformă│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼────────────┼─────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │unităţi│ │lei │unităţi│ │lei │lei │lei │lei │
├─┼─┼────────────┼─────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│0│1│2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │
├─┼─┼────────────┼─────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │a│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │b│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1│c│Uzina x │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │e│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │c│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼────────────┼─────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Uzina x │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼────────────┼─────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │a│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │b│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2│c│Uzina y │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │e│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │c│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼─┼────────────┼─────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Uzina y │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴─┴────────────┴─────────┴───────┴────────┴────────┴───────┴────────┴────────┴────────┴──────┴──────┘


┌───────────────────┬──────────────────┐
│Director, │Contabil-şef, │
│................. │................ │
└───────────────────┴──────────────────┘

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016