Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM din 27 noiembrie 2003  privind sprijinirea producătorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse între 45-75 CP DIN, şi echipamente agricole noi, cu finanţare de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROGRAM din 27 noiembrie 2003 privind sprijinirea producătorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse între 45-75 CP DIN, şi echipamente agricole noi, cu finanţare de la bugetul de stat

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 869 din 8 decembrie 2003
──────────
    Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.399 din 27 noiembrie 2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 869 din 8 decembrie 2003.
──────────
    1. Obiective
    Pentru dezvoltarea procesului investiţional în agricultură şi creşterea gradului de mecanizare a lucrărilor agricole, Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului acordă producătorilor agricoli, denumiţi în continuare beneficiari, o alocaţie echivalentă cu 45% din preţul tractoarelor şi echipamentelor agricole noi (inclusiv T.V.A.).
    Obiectivele care se au în vedere prin acordarea acestei alocaţii sunt:
    a) sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării activităţilor agricole;
    b) creşterea graduală a numărului de tractoare agricole noi şi de echipamente agricole noi pentru îmbunătăţirea înzestrării tehnice din agricultură;
    c) crearea de noi locuri de muncă şi atragerea tinerilor pentru îmbrăţişarea meseriei de mecanizator agricol;
    d) îmbunătăţirea indicilor calitativi şi cantitativi ai producţiei vegetale;
    e) capitalizarea şi facilitarea accesului la credite al producătorilor agricoli.


    2. Surse
    a) Sursa este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului - capitolul 67.01 "Agricultura şi silvicultura", titlul "Transferuri", alineatul 40.53 "Sprijinirea producătorilor agricoli".
    b) Suma necesară derulării Programului pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi şi de echipamente agricole noi este de 600 miliarde lei.
    c) Suma prevăzută la lit. b) se acordă producătorilor agricoli pentru cumpărarea de tractoare agricole noi şi de echipamente agricole noi din bugetul anilor 2003 şi 2004.

    3. Beneficiari
    Beneficiarii programului sunt producătorii înregistraţi în evidenţele agricole, persoane fizice sau juridice.

    4. Condiţii de eligibilitate
    A. Ocupaţia: cultivarea pământului şi/sau creşterea animalelor.
    B. Asigurarea avansului de 55% din preţul tractoarelor agricole noi şi al echipamentelor agricole noi.
    C. Nu se aprobă cererile de acordare a alocaţiei bugetare, dacă societăţile comerciale sunt în curs de privatizare ori în lichidare judiciară sau administrativă.
    D. Agenţii economici producători de tractoare agricole şi echipamente agricole vor declara pe propria răspundere, printr-o anexă la factura pro forma, că în contractele de livrare vor stipula următoarele:
    - că îndeplinesc prevederile Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor, cu modificările şi completările ulterioare;
    – că menţin constante preţurile tractoarelor şi echipamentelor agricole până la livrarea acestora către beneficiari;
    – că acordă garanţie pe o perioadă de 18 luni de la data livrării tractoarelor şi echipamentelor agricole şi că asigură piesele de schimb necesare pe o perioadă cel puţin egală cu durata normală de funcţionare, aşa cum este prevăzută în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 964/1998.

    E. Nu pot beneficia de sprijin financiar în agricultură şi silvicultură persoanele fizice şi juridice care înregistrează datorii restante către bugetul de stat sau bugetul local, persoanele fizice sau juridice care au furnizat autorităţilor date false, eronate sau incomplete, arendatorul sau concedentul terenurilor agricole.

    5. Destinaţia alocaţiei
    a) Alocaţia de 45% din preţul de achiziţie (inclusiv T.V.A.) se acordă pentru procurarea de tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse între 45-75 CP DIN, cu preţuri pe CP DIN maxime de 265 euro - CIP România, şi pentru echipamente agricole noi.
    b) Înstrăinarea tractoarelor şi a echipamentelor agricole, înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la livrarea acestora, este interzisă şi atrage restituirea alocaţiei acordate, actualizată cu rata inflaţiei, de către beneficiarul alocaţiei, inclusiv plata de penalităţi la bugetul de stat, potrivit legii.
    c) Sumele recuperate din restituirea alocaţiei, conform prevederilor lit. b), se vor vira la bugetul de stat.

    6. Acordarea alocaţiei
    Alocaţia de 45% din preţul tractoarelor agricole noi şi al echipamentelor agricole noi (inclusiv T.V.A.) se acordă de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, prin direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în urma analizei şi aprobării cererilor beneficiarilor programului.
    În acest scop:
    a) solicitanţii se adresează direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază se află exploataţia agricolă, unde vor depune o cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 1, însoţită de actele doveditoare privind încadrarea în categoriile prevăzute la pct. 3 şi îndeplinirea condiţiilor menţionate la pct. 4;
    b) direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, înregistrează cererile, le analizează şi, în termen de 5 zile lucrătoare, comunică în scris solicitantului avizul cererii;
    c) beneficiarii se adresează agenţilor economici producători de tractoare şi/sau echipamente agricole ori reprezentanţilor acestora din teritoriu, prezentând avizul direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea achiziţionării tractoarelor agricole noi şi a echipamentelor agricole noi, conform prezentului program, unde se întocmesc:
    - factura pro forma emisă de agentul economic producător de tractoare agricole şi/sau de echipamente agricole;
    – declaraţia pe propria răspundere a acestuia, care va cuprinde datele solicitate de autorităţi, potrivit prevederilor art. 20 din Legea nr. 454/2003 privind condiţiile generale pentru acordarea sprijinului financiar în agricultură şi silvicultură;
    – documentul de plată care atestă plata avansului de 55% din preţul de achiziţie al tractoarelor agricole noi şi/sau al echipamentelor agricole noi (inclusiv T.V.A.) în contul agentului economic producător; plata avansului de 55% poate fi făcută şi în rate, precum şi prin credit furnizor, în baza contractului încheiat între părţi, caz în care se face dovada achitării primei rate;

    d) beneficiarii prezintă direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, documentele prevăzute la lit. c);
    e) direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, aprobă valoarea alocaţiei cuvenite în baza prezentului program, în termen de 3 zile lucrătoare, după verificarea documentaţiei depuse de solicitant;
    f) beneficiarii şi agenţii economici producători, prin reprezentanţii acestora, au obligaţia de a transmite la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 3 zile lucrătoare de la data achiziţionării/livrării, copii de pe factura fiscală şi de pe procesul-verbal de recepţie.


    7. Modul de decontare
    a) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, după aprobarea alocaţiei, transmit zilnic Direcţiei generale buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, zilnic, necesarul de fonduri pentru acoperirea volumului alocaţiilor aprobate, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
    b) Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, pe baza solicitărilor direcţiilor pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, corespunzător tractoarelor agricole noi şi/sau echipamentelor agricole noi, livrate, conform facturilor fiscale emise de agenţii economici producători şi proceselor-verbale de recepţie, transmite Ministerului Finanţelor Publice cererea pentru deschiderea creditelor bugetare, însoţită de situaţia centralizatoare întocmită conform anexei nr. 3.
    c) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, efectuează plăţi în contul agenţilor economici producători sau al reprezentanţilor acestora, care au emis facturile pro forma şi fiscale.

    8. Dispoziţii finale
    a) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ţin evidenţa beneficiarilor şi a tractoarelor agricole noi şi a echipamentelor agricole noi, achiziţionate, într-un registru special, având ca structură modelul prezentat în anexa nr. 4.
    b) Directorul executiv al direcţiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, numeşte, prin decizie, persoanele responsabile cu verificarea dosarelor de acordare a alocaţiei, a existenţei tractoarelor agricole noi şi a echipamentelor agricole noi, achiziţionate, şi a modului de folosire a acestora, precum şi cu evidenţa beneficiarilor şi transmite, la Direcţia generală buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului, în termen de 10 zile de la aprobarea programului, copii de pe deciziile de numire.
    c) Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia să verifice existenţa tractoarelor agricole noi şi a echipamentelor agricole noi, achiziţionate, şi să transmită lunar Direcţiei generale buget-finanţe din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor, Apelor şi Mediului structura fizică a tractoarelor agricole noi şi a echipamentelor agricole noi, contractate şi livrate, conform situaţiei întocmite potrivit modelului prezentat în anexa nr. 5.
    d) Se interzice exportul de tractoare agricole noi şi de echipamente agricole noi, achiziţionate în condiţiile prezentului program.
    e) Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezentul program.

    ANEXA 1

    la program
    Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală
    ...............................................
    Nr. de înregistrare ...... din ...........
    CERERE
    pentru acordarea alocaţiei de 45% din preţul de achiziţie
    (inclusiv T.V.A.) al tractoarelor şi/sau echipamentelor agricole noi
    1. Persoane fizice:
    Domnul/doamna ........, domiciliat/domiciliată în ......., str. ...... nr. ..., bl. ...., sc. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ......, posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria .... nr. ....., emis/emisă de ....., cod numeric personal .......... .

    2. Persoane juridice:
    Agentul economic .........., cu sediul în localitatea ......., str. ...... nr. ..., judeţul/sectorul ......., înregistrat la registrul comerţului sub nr. ....., cod fiscal ....., reprezentat legal prin domnul/doamna ........., posesor/posesoare al/a buletinului/cărţii de identitate seria .... nr. ......, emis/emisă de ........, cod numeric personal .......... .

    3. Cultiv şi/sau cresc ..............................................
    .....................................................................
    .....................................................................
    .....................................................................
    (Se vor anexa acte doveditoare conform pct. 3 şi 4 din program.)
    În baza datelor prezentate, solicit acordarea avizului pentru a putea achiziţiona tractoare şi/sau echipamente agricole noi, beneficiind de alocaţia de 45% din preţul de achiziţie (inclusiv T.V.A.), conform prevederilor Programului privind sprijinirea producătorilor agricoli pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse între 45-75 CP DIN, şi echipamente agricole noi, cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.399/2003, după cum urmează:
    .....................................................................
    .....................................................................
    Mă angajez să respect prevederile Programului aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.399/2003 şi, în mod special, că nu voi înstrăina tractoarele agricole şi/sau echipamentele agricole timp de 3 ani de la achiziţionare.
    Mă oblig să depun la direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală copii de pe factura fiscală şi de pe procesul-verbal de recepţie, în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data achiziţionării tractoarelor agricole şi/sau echipamentelor agricole.

    Data ..........
    Numele şi prenumele (în clar)
    .............................
    Semnătura
    ...........

    ANEXA 2

    la program
        Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală
        .................................................
                              TABEL CENTRALIZATOR
                     privind necesarul de fonduri pentru acoperirea
              alocaţiilor aprobate în baza Programului privind sprijinirea
                    producătorilor agricoli pentru achiziţionarea de
             tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse între 45-75 CP DIN,
                şi echipamente agricole noi, cu finanţare de la bugetul
               de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.399/2003,
                             în ziua de ...........

┌────┬──────────┬────────────────────────┬─────────┐
│ │ │Tractoarele şi/sau │ │
│ │ │echipamentele agricole │ │
│ │ │noi │ │
│ │ ├─────────┬────┬─────────┤Valoarea │
│Nr. │Agentul │ │ │Valoarea │alocaţiei│
│crt.│economic │ │ │aprobată │de 45% │
│ │producător│Denumirea│Nr. │conform │-milioane│
│ │ │şi tipul │buc.│facturii │lei- │
│ │ │ │ │pro forma│ │
│ │ │ │ │-milioane│ │
│ │ │ │ │lei- │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│2. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┴─────────┴────┼─────────┼─────────┤
│TOTAL CUMULAT │ │ │
└──────────────────────────────┴─────────┴─────────┘

    Director executiv
    ...............
    Director executiv adjunct
    ..............

    ANEXA 3

    la program
        MINISTERUL AGRICULTURII,
       PĂDURILOR, APELOR ŞI MEDIULUI
                        SITUAŢIE CENTRALIZATOARE
                       privind acordarea de la bugetul de stat a
                    sumelor reprezentând alocaţia pentru tractoarele
                     şi echipamentele agricole noi livrate conform
                Programului privind sprijinirea producătorilor agricoli
                  pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, cu
            puteri cuprinse între 45-75 CP DIN, şi echipamente agricole noi,
               cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotărârea
                    Guvernului nr. 1.399/2003, în luna ..........

┌────┬──────────┬────────────────────────┬─────────┐
│ │ │Tractoarele agricole şi │ │
│ │ │echipamentele agricole │ │
│ │ │noi │ │
│ │ ├─────────┬────┬─────────┤Valoarea │
│Nr. │Agentul │ │ │Valoarea │alocaţiei│
│crt.│economic │ │ │aprobată │de 45% │
│ │producător│Denumirea│Nr. │conform │-milioane│
│ │ │şi tipul │buc.│facturii │lei- │
│ │ │ │ │pro forma│ │
│ │ │ │ │-milioane│ │
│ │ │ │ │lei- │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│2. │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┼─────────┼────┼─────────┼─────────┤
│TOTAL: │x │x │ │ │
└───────────────┴─────────┴────┴─────────┴─────────┘

    Ordonator principal de credite,
    ................................................

    ANEXA 4

    la program
    REGISTRU
    cuprinzând beneficiarii Programului privind
    sprijinirea producătorilor agricoli pentru achiziţionarea
    de tractoare agricole noi, cu puteri cuprinse
    între 45-75 CP DIN, şi echipamente agricole noi,
    cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin
    Hotărârea Guvernului nr. 1.399/2003, tractoarele
    şi echipamentele agricole noi achiziţionate şi exploataţia deţinută

┌────┬────────────┬──────────────┬────────────┬──────────┐
│ │ │Tractoarele │ │ │
│ │ │agricole şi │ │ │
│ │ │echipamentele │ │ │
│Nr. │Beneficiarul│agricole │Marimea │ │
│crt.│alocaţiei │noi │exploataţiei│Observaţii│
│ │de 45% │achiziţionate │- ha; cap - │ │
│ │ ├─────────┬────┤ │ │
│ │ │Denumirea│Nr. │ │ │
│ │ │şi tipul │buc.│ │ │
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
├────┼────────────┼─────────┼────┼────────────┼──────────┤
└────┴────────────┴─────────┴────┴────────────┴──────────┘


    ANEXA 5

    la program
        Direcţia pentru agricultură şi dezvoltare rurală
        ................................................
                                       SITUAŢIE
                privind necesarul de fonduri pentru acoperirea alocaţiei
              de 45% din preţul de achiziţie al tractoarelor agricole noi
                     şi echipamentelor agricole noi livrate conform
                Programului privind sprijinirea producătorilor agricoli
                  pentru achiziţionarea de tractoare agricole noi, cu
            puteri cuprinse între 45-75 CP DIN, şi echipamente agricole noi,
               cu finanţare de la bugetul de stat, aprobat prin Hotărârea
                   Guvernului nr. 1.399/2003, la data de ........

┌────┬────────────┬──────────┬─────────┬───────────────────────────┬────────────────────────────────────┬─────────────┬─────────────┐
│ │ │ │ │ │ │Sumele virate│ │
│ │ │ │ │Tractoare şi echipamente │ │de către │ │
│ │ │ │ │agricole aprobate de │Tractoarele şi echipamentele │Ministerul │Sumele virate│
│ │ │ │ │direcţia pentru agricultură│agricole noi livrate │Agriculturii,│de către │
│ │ │ │ │şi dezvoltare rurală │ │Pădurilor, │direcţia │
│ │ │Agentul │Nr. şi │ │ │Apelor şi │pentru │
│Nr. │Beneficiarul│economic │data ├─────────┬────────┬────────┼─────────┬────────┬────────┬────────┤Mediului la │agricultură │
│crt.│ │producător│aprobării│ │ │ │ │ │ │ │direcţia │şi dezvoltare│
│ │ │ │cererii │ │Nr. şi │Valoarea│ │ │Valoarea│ │pentru │rurală la │
│ │ │ │ │Buc./tip │data │facturii│Buc./tip │Nr. │facturii│Alocaţie│agricultură │uzine/ │
│ │ │ │ │(unităţi)│facturii│pro │(unităţi)│facturii│fiscale │45% │şi dezvoltare│reprezentanţi│
│ │ │ │ │ │pro │forma │ │fiscale │(lei) │(lei) │rurală │(lei) │
│ │ │ │ │ │forma │(lei) │ │ │ │ │(lei) │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│0 │1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │
├────┼────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │a) │Agentul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1. │b) │Economic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │c) │X │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │a) │Agentul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2. │b) │Economic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │c) │Y │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼──────────┼─────────┼─────────┼────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼─────────────┼─────────────┤
│ │ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Agentul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Economic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │Y │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴──────────┴─────────┴─────────┴────────┴────────┴─────────┴────────┴────────┴────────┴─────────────┴─────────────┘

    Director executiv,
    ......
    Director executiv adjunct,
    ............

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016