Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM din 24 decembrie 2002  de ameliorare a efectivelor de porcine din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM din 24 decembrie 2002 de ameliorare a efectivelor de porcine din Romania

EMITENT: MIN. AGRICULTURII,ALIMENTATIEI,PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 134 din 3 martie 2003

În ultimii ani pe plan mondial s-a înregistrat o rata anuala de creştere a efectivelor de porci de 1,9%, a numãrului de porci sacrificati de 2,5% şi a cantitãţii de carne de 3%, ajungandu-se la peste 950 milioane de porci şi circa 80 milioane tone carne.
În România, în condiţiile trecerii la economia de piata, efectivele de porcine au înregistrat modificãri atât sub aspect numeric (de la 11.671 mii capete în anul 1989 la 6.700 mii capete în anul 2002), cat şi sub aspectul structurii de proprietate şi dimensionale a exploataţiilor.
Astfel, în anul 2002 sectorul privat are o pondere de 97%, iar sectorul de stat de 3%. Dimensiunea medie a exploataţiilor este de 2,44 capete. Doar 15,73% din efective sunt crescute în exploataţii mai mari de 500 de capete şi 1% în exploataţii cu dimensiuni cuprinse între 100 şi 500 de capete.
Datele referitoare la rezultatele ameliorãrii genetice în ultimii 30 de ani pun în evidenta un progres genetic de 250 g/zi pentru sporul de creştere între 25 kg şi sacrificare, un consum de furaje mai redus cu 45 kg pentru realizarea greutatii de sacrificare, o reducere a grosimii slaninii pana la 11-12 mm şi creşterea procentului de carne în carcasa cu peste 6%.
Pentru a pune în aplicare realizarile ştiinţei în domeniul ameliorãrii porcinelor şi a deschide perspectivele continuãrii cu succes a cercetãrilor ştiinţifice este necesar un program de ameliorare-cadru, suplu şi flexibil, care sa permitã punerea în valoare a cunoştinţelor acumulate şi sa stimuleze initiativele individuale, în vederea realizãrii obiectivelor urmãrite în ameliorarea populatiilor de porcine.
I. Scopul şi obiectivele programului de ameliorare
Scop
Programul naţional de ameliorare a porcinelor vizeazã:
- coordonarea la nivel naţional a managementului resurselor genetice;
- maximizarea progresului genetic la nivelul companiilor de ameliorare sau al fermelor de elita şi producerea sistematica de scroafe hibride, astfel încât sa se obţinã porci pentru sacrificare cu viteza mare de creştere, cu un consum redus de furaje şi cu procent mare de carne în carcasa;
- creşterea numãrului de porci sacrificati pe scroafa pe an.
Obiective
Pentru rasele materne:
- numãr de purcei vii pe fatare - 12;
- numãr de fatari pe an - 2,2;
- spor mediu zilnic în testare (30-100 kg) - 600 g/zi;
- consum de furaj combinat/kg spor - 3 kg;
- % carne în carcasa - 56%.
Pentru rasele paterne:
- spor mediu zilnic în testare (30-100 kg) - 600 g/zi;
- consum de furaj combinat/kg spor - 2,8 kg;
- % carne în carcasa - 59%.
Pentru scroafe hibride:
- numãr de purcei intarcati pe fatare - 9,5;
- numãr de fatari pe an - 2,2.
Pentru porci comerciali:
- spor mediu zilnic (30-100 kg) - 700 g/zi;
- consum de furaj combinat/kg spor - 3,5 kg;
- % carne în carcasa - 55-57%.
II. Structura programului de ameliorare
(Rase, structura sistemului, principii de metodica)
Ameliorarea genetica a efectivelor de porcine se bazeazã pe existenta companiilor de ameliorare şi a fermelor de elita cu programe proprii de ameliorare şi difuzarea materialului de reproducţie de rasa pura cãtre fermele de producţie.
Rasele utilizate în programul de ameliorare
Materialul biologic existent şi cuprins în aceasta activitate este reprezentat de rasele: Marele Alb, Landrace, ca rase materne, şi Duroc, Linia Sinteticã 345 Peris şi Hampshire, ca rase paterne. Pot fi angajate şi unele rase sau linii perfectionate de pe plan mondial.
Structura sistemului de ameliorare
Structura sistemului de ameliorare a porcinelor presupune existenta unei piramide a ameliorãrii, în trei trepte.
Treapta I (varful piramidei) cuprinde companiile de ameliorare, fermele de elita şi fermele de multiplicare. Ele concentreaza nucleele cele mai valoroase din principalele rase materne şi paterne, care îndeplinesc cerinţele minime pentru acreditare, prevãzute în normele tehnice privind aprecierea porcinelor de reproducţie.
Efectivul matca din aceasta categorie de unitãţi trebuie sa asigure reproducatorii necesari la nivel naţional. Se prevede ca acesta sa detina o pondere de maximum 5% (materne 3% şi paterne 2%) din matca totalã.
Pentru obţinerea unui progres genetic maxim la acest nivel al piramidei ameliorãrii se elaboreazã şi se aplica programe de ameliorare proprii fiecãrei unitãţi de selecţie, fundamentate ştiinţific, care sa maximizeze precizia şi intensitatea selecţiei şi sa minimizeze intervalele între generaţii.
Progresul genetic realizat se difuzeazã în fermele de producţie direct prin vierii şi materialul seminal livrat, iar prin scrofite, prin intermediul fermelor de hibridare.
Treapta a II-a este reprezentatã de fermele de hibridare care au ca obiectiv producerea de scrofite şi, eventual, vierusi şi livrarea acestora la fermele de producţie din treapta a III-a.
Dimensionarea efectivelor matca aflate în aceasta treapta se face în funcţie de necesarul de înlocuire din fermele de producţie.
Înlocuirea matcii şi aprecierea materialului de reproducţie se fac în conformitate cu prevederile normelor tehnice.
Treapta a III-a este reprezentatã de fermele de producţie (ferme pentru producerea de purcei şi ferme complexe, cu toate sectoarele) şi efectivele aparţinând gospodariilor populaţiei.
La nivelul acestei trepte se aplica, în general, incrucisari prin utilizarea de vieri din rasele paterne sau vieri hibrizi şi femele hibride din incrucisarile simple sau rotationale, realizandu-se astfel hibrizi comerciali destinaţi tãierii.
Metodica de ameliorare a raselor de porcine
În ameliorarea efectivelor de porcine se utilizeazã doua metode: ameliorarea în rasa curata şi ameliorarea prin incrucisare.
Ameliorarea în rasa curata
Progresele realizate în lucrãrile de ameliorare genetica au evidenţiat importanta specializãrii raselor pe direcţii diferite de producţie.
Specializarea pe direcţie maternã, respectiv pentru producţia de purcei, ia în considerare utilizarea raselor caracterizate prin performanţe superioare de reproducţie, mentinandu-se o pondere corespunzãtoare a selecţiei pentru performanţele de creştere şi carcasa. Rasele incluse în aceasta direcţie de specializare sunt reprezentate de Marele Alb, Landrace şi liniile specializate realizate în cadrul programelor de ameliorare ale fermelor de elita.
Specializarea pe direcţie paterna, respectiv pentru producţie mare de carne în carcasa, viteza mare de creştere şi consum specific redus, ia în considerare utilizarea raselor caracterizate prin performanţe superioare în aceasta privinta. Rasele incluse în aceasta direcţie de specializare sunt: Duroc, Hampshire şi Linia Sinteticã 345 Peris şi liniile specializate realizate în cadrul programelor de ameliorare ale fermelor de elita.
În vederea estimarii valorii de ameliorare, animalele se supun testarii dupã performanţe proprii de la naştere pana la realizarea greutatii de 100 kg, cu limite între 80 şi 105 kg şi o varsta maxima de 181 de zile.
Estimarea valorii de ameliorare pentru performanţele de producţie şi reproducţie se face prin aplicarea metodologiei BLUP - model animal, pe baza informaţiilor care iau în considerare ascendenţii, performanţele proprii, rudele colaterale şi descendenţii.
Ameliorarea prin incrucisare
Valorificarea eficienta a raselor în programele de hibridare presupune:
- stabilirea combinabilitatilor optime pentru realizarea de hibrizi comerciali prin incrucisari duble şi rotationale;
- producerea de hibrizi comerciali din combinabilitati optime, prin incrucisarea în trepte sau rotationala în fermele de creştere intensiva, semiintensiva şi extensiva.
Adoptarea sistemului de plata a porcilor de tãiere în funcţie de proporţia de carne în carcasa se impune ca o necesitate obiectivã, determinând stimularea prin mijloace economice a procesului de ameliorare genetica a efectivelor de porcine.
III. Conservarea resurselor genetice
Diversificarea genetica existenta se reduce foarte rapid în condiţiile procesului de ameliorare, în care un numãr redus de rase s-a evidenţiat şi corespunde sub aspectul indicilor tehnico-economici şi calitativi.
În aceste condiţii menţinerea unor populaţii de porcine autohtone ca rezerva de gene pentru porcul biologic (ecologic, bioporcul) impune adoptarea unor mãsuri de conservare.
Populatiile din aceasta categorie prezintã un efectiv redus şi sunt crescute în arii geografice restrânse, unele dintre acestea constituind şi porci pentru autoconsum.
Populatiile vizate în acest scop sunt: rasa Mangalita şi rasa Bazna.
Metodologia de conservare în situ şi ex situ a resurselor genetice este elaborata de institutul de cercetare de profil, luându-se în considerare evitarea derivei genetice prin asigurarea unei marimi efective corespunzãtoare. Ţinându-se seama de indicii de producţie scazuti, care au determinat reducerea numericã a acestor populaţii, este necesarã acordarea de compensaţii crescatorilor care întreţin acest stoc genetic.
IV. Cadrul institutional
Pornind de la actuala organizare şi pãstrând realizarile meritorii înregistrate în ameliorarea genetica a efectivelor de porcine din România, tranzitia la economia de piata şi cerinţele integrãrii României în Uniunea Europeanã impun adaptarea structurilor şi legislaţiei existente la cadrul institutional şi reglementãrile practicate pe plan internaţional, care permite, printre altele:
- protejarea şi susţinerea functionarii fermelor de elita şi a celor care realizeazã lucrãri de conservare şi prezervare a patrimoniului genetic, cu participarea domeniului public;
- liberalizarea iniţiativelor în aplicarea diferitelor metodici de ameliorare şi incrucisare şi stimularea competitiei între diferite companii;
- asigurarea neutralitatii şi obiectivitatii în controlul performantelor de producţie şi a evaluãrilor genetice, prin îmbunãtãţirea serviciilor de mãsurare, omologare şi certificare a valorii zootehnice;
- îmbunãtãţirea serviciilor de reproducţie, în special prin utilizarea insamantarilor artificiale.
În aplicarea programului de ameliorare sunt implicate urmãtoarele instituţii şi organizaţii:
- ferme de elita, de multiplicare şi hibridare;
- unitãţi de insamantari artificiale;
- instituţii pentru controlul performantelor;
- instituţii de cercetare;
- asociaţii ale crescatorilor.
Fermele de elita, de multiplicare şi hibridare organizeazã creşterea şi ameliorarea efectivelor de porcine în conformitate cu normele tehnice privind aprecierea porcinelor de reproducţie şi cu programele proprii de ameliorare.
Unitãţile pentru insamantari artificiale pot funcţiona ca societãţi independente sau în cadrul unor ferme din structura piramidala, dacã sunt acreditate, în conformitate cu prevederile legale. Au rolul de a asigura transmiterea rapida a progresului genetic realizat în prima treapta spre treptele inferioare.
Instituţiile pentru controlul performantelor sunt reprezentate la nivel central de Agenţia Nationala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", iar la nivel judeţean, de oficiile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie. Atribuţiile lor sunt stabilite prin actele normative de înfiinţare şi cuprind în principal urmãtoarele:
● Agenţia Nationala pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu":
- elaboreazã norme tehnice pentru organizarea şi efectuarea controlului oficial al performantelor de producţie;
- întreţine şi dezvolta un sistem informatic pentru ameliorarea porcinelor;
- editeazã publicaţii anuale cu rezultatele controlului oficial;
- efectueazã inspecţia de stat în domeniu.
● Oficiile judeţene pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie:
- acrediteazã fermele de elita, multiplicare şi hibridare, precum şi unitãţile de insamantari artificiale;
- organizeazã şi efectueazã controlul oficial al performantelor;
- întreţin şi dezvolta un sistem informatic pentru ameliorarea porcinelor;
- atesta performanţele şi elibereazã certificatele de origine şi valoare productiva;
- efectueazã inspecţia de stat în domeniu.
Instituţiile de cercetare elaboreazã metodologii moderne de selecţie şi estimare a valorii de ameliorare şi programe de conservare pentru populatiile reduse numeric. Asigura suportul ştiinţific pentru realizarea de noi creatii biologice.
Asociaţiile crescatorilor, în cadrul acţiunilor de reprezentare a intereselor crescatorilor, au urmãtoarele atribuţii:
- participa la stabilirea obiectivelor şi la elaborarea programelor de ameliorare;
- sprijinã crescatorii în procurarea materialului biologic de valoare şi în organizarea reproductiei prin insamantari artificiale;
- stabilesc relaţii cu alte organizaţii din ţara şi din strãinãtate.
V. Cadrul legislativ
Cadrul legislativ al lucrãrilor de ameliorare a porcinelor are în vedere alinierea legislaţiei din domeniu la normativele şi directivele Uniunii Europene.
Activitatea de ameliorare la porcine se desfãşoarã în conformitate cu <>Legea zootehniei nr. 72/2002 şi cu Normele tehnice privind aprecierea materialului de reproducţie la porcine.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016