Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROGRAM DE COLABORARE din 29 aprilie 1999  intre Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie din Romania si Agentia Nationala Cadastru, Resurse Funciare si Geodezie din Republica Moldova in domeniile geodeziei, cartografiei, cadastrului, fotogrammetriei si teledetectiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROGRAM DE COLABORARE din 29 aprilie 1999 intre Oficiul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie din Romania si Agentia Nationala Cadastru, Resurse Funciare si Geodezie din Republica Moldova in domeniile geodeziei, cartografiei, cadastrului, fotogrammetriei si teledetectiei

EMITENT: ACT INTERNATIONAL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 303 din 7 mai 2007
Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie din România şi Agenţia Naţionalã Cadastru, Resurse Funciare şi Geodezie din Republica Moldova, denumite în continuare pãrţi, au convenit urmãtoarele:
ART. 1
Scopul Programului
Scopul Programului de colaborare în domeniile geodeziei, cartografiei, cadastrului, fotogrammetriei şi teledetecţiei, elaborat de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie din România şi de Agenţia Naţionalã Cadastru, Resurse Funciare şi Geodezie din Republica Moldova, denumit în continuare Program, constã în realizarea cooperãrii în domeniul cercetãrii ştiinţifice şi dezvoltãrii acestor domenii, al schimbului de date şi documente nesecrete de specialitate, de materiale de literaturã tehnicã de specialitate, precum şi în pregãtirea şi perfecţionarea specialiştilor.
ART. 2
Domeniile colaborãrii tehnico-ştiinţifice
Cele douã pãrţi îşi propun realizarea unei colaborãri tehnico-ştiinţifice, dupã cum urmeazã:
1. Pãrţile sunt de acord cu realizarea unui program de colaborare tehnico-ştiinţificã în urmãtoarele domenii:
a) cercetarea ştiinţificã privind reţelele geodezice GPS şi gravimetrice, precum şi prelucrarea datelor obţinute pe baza acestora;
b) perfecţionarea tehnologiilor actuale, precum şi introducerea de tehnologii noi privind întocmirea, actualizarea şi editarea planurilor topografice şi a hãrţilor;
c) cercetãrile privind sistemele informatice adecvate cadastrului;
d) studiile privind sistemele informaţionale geografice (GIS) şi teritoriale (LIS), în vederea adoptãrii unor soluţii optime de realizare şi implementare a lor în activitatea curentã;
e) editarea în comun a unor produse cartografice;
f) acordarea de consultanţã tehnicã de specialitate;
g) pregãtirea cadrelor în domeniile de activitate specifice, precum şi perfecţionarea modului de pregãtire al specialiştilor;
h) colaborarea tehnicã şi ştiinţificã între instituţiile de specialitate din subordinea celor douã pãrţi, respectiv Institutul de Geodezie, Fotogrammetrie, Cartografie şi Cadastru din Bucureşti şi Institutul de Geodezie, Prospecţiuni Tehnice şi Cadastru şi Institutul de Proiectãri pentru Organizarea Teritoriului din Chişinãu;
i) schimburile de materiale de literaturã tehnicã şi ştiinţificã de specialitate.
2. Pãrţile vor constitui comisii proprii de specialişti, care urmeazã sã ducã la îndeplinire prevederile prezentului program.
Întâlnirile de lucru ale comisiilor vor avea loc de regulã anual, alternativ la Bucureşti şi la Chişinãu, pe baza principiului reciprocitãţii. Comisiile vor întocmi un program detaliat, care va intra în vigoare dupã semnarea lui de cãtre reprezentanţii autorizaţi ai fiecãrei pãrţi.
Analiza rezultatelor şi stabilirea direcţiilor de desfãşurare a colaborãrii tehnico-ştiinţifice, la nivelul conducerii celor douã instituţii, vor avea loc la fiecare 2 ani, alternativ în România şi în Republica Moldova, pe baza principiului reciprocitãţii.
3. Pãrţile convin sã înfiinţeze o comisie mixtã de specialitate, care se va întâlni la solicitarea oricãreia dintre ele şi de comun acord, alternativ, în capitala fiecãrei ţãri, în scopul promovãrii şi dezvoltãrii colaborãrii tehnico-ştiinţifice de specialitate, în conformitate cu obiectivele şi în spiritul prezentului program.
Comisia mixtã de specialitate va avea ca sarcini specifice analizarea modului de desfãşurare a relaţiilor de colaborare din domeniile de specialitate ale celor douã pãrţi, prezentând instituţiilor abilitate sau guvernelor lor propuneri de mãsuri apte sã contribuie la schimbul de informaţii de specialitate bilaterale.
4. Evaluarea contribuţiei materiale a fiecãrei pãrţi în privinţa lucrãrilor abordate în comun se va face în cadrul întâlnirilor anuale ale specialiştilor, pe baza criteriilor care vor fi puse de acord în cadrul acestor întâlniri. Colaborarea se va desfãşura în principal în echivalenţã, fãrã a se avea în vedere decontarea reciprocã între pãrţi.
5. Oricare dintre pãrţi poate transmite rezultatele cercetãrilor şi lucrãrilor comune cãtre o terţã parte numai cu acordul scris al celeilalte pãrţi.
6. Pãrţile se vor informa reciproc asupra desfãşurãrii propriilor manifestãri ştiinţifice şi vor sprijini participarea specialiştilor celeilalte pãrţi la aceste manifestãri, prin scutiri reciproce de plata taxelor de participare sau prin alte înlesniri.
7. Cheltuielile necesare pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor Programului vor fi suportate de fiecare parte contractantã, cu respectarea legislaţiei sale interne.
ART. 3
Informaţii, materiale cartografice, literatura de specialitate şi pregãtirea cadrelor
1. Pãrţile pot pune la dispoziţie, la cerere, sub formã de schimb echivalent sau dupã cum se convine:
- planuri topografice, hãrţi topografice generale sau tematice, alte materiale convenite, toate acestea având caracter nesecret;
- date şi informaţii nesecrete din domeniile proprii de activitate, convenite în comisii şi aprobate de cele douã pãrţi;
- publicaţii de specialitate în domeniile de activitate proprii (cãrţi, manuale, instrucţiuni, reviste, comunicãri ştiinţifice etc.).
Costurile privind ambalarea şi expedierea acestora vor fi suportate de cãtre furnizor.
2. Anual, pãrţile se vor informa reciproc asupra ediţiilor de hãrţi şi a publicaţiilor de specialitate nou-apãrute şi le vor pune la dispoziţie la cerere, în 3 exemplare, gratuit.
3. Datele, documentele şi hãrţile care fac obiectul schimbului sunt protejate prin dreptul de autor, în conformitate cu legislaţia internã a pãrţilor.
4. Pãrţile sunt de acord sã se informeze reciproc asupra programelor de învãţãmânt, în domeniul lor de activitate, atât la nivel mediu, cât şi la nivel universitar.
5. Pãrţile îşi vor acorda sprijin reciproc în instruirea unor specialişti pe echipamentele moderne achiziţionate, în cazul în care au acumulat experienţa necesarã pentru exploatarea acestora.
Instruirea se va face pe bazã de reciprocitate sau în virtutea ajutorului pe care şi-l acordã pãrţile, conform programelor convenite de specialişti.
ART. 4
Colaborarea dintre instituţiile din subordinea celor douã pãrţi
1. Colaborarea dintre instituţiile din subordinea celor douã pãrţi va fi asiguratã şi coordonatã prin Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, pentru România, şi prin Agenţia Naţionalã Cadastru, Resurse Funciare şi Geodezie, pentru Republica Moldova.
Instituţiile din subordine pot promova iniţiative de colaborare cu acordul propriilor organe coordonatoare.
Colaborãrile dintre instituţiile din subordine vor putea fi perfectate cu aprobarea organelor coordonatoare, în urma înţelegerilor dintre pãrţi.
2. Colaborãrile dintre instituţiile din subordine se vor desfãşura în conformitate cu prevederile prezentului program.
Pentru orice altã colaborare care nu este prevãzutã în prezentul program trebuie sã se obţinã avizele necesare conform legislaţiei celor douã pãrţi şi conform acordurilor sau tratatelor bilaterale.
ART. 5
Ajutoare acordate între pãrţi
1. În funcţie de hotãrârile la nivel prezidenţial, parlamentar sau guvernamental şi în baza actelor normative care se vor elabora, cele douã pãrţi îşi vor acorda ajutoare tehnice, lucrative sau bãneşti.
2. Ajutoarele prevãzute de cele douã pãrţi prin acte normative, aşa cum se prevede la paragraful 1, vor fi nominalizate de partea care acordã ajutorul conform posibilitãţilor proprii în limitele şi respectând restricţiile prevãzute de actele normative prin care se acordã acest ajutor, în conformitate cu cerinţele şi necesitãţile celeilalte pãrţi. În acest sens, cele douã pãrţi vor încheia convenţii prin care se vor nominaliza obiectul, modul în care se acordã ajutorul, precum şi obligaţiile pãrţilor referitoare la ajutorul acordat.
ART. 6
Aprobarea, intrarea în vigoare, modificãri şi încetare
1. Prezentul program se elaboreazã pe baza acordului încheiat între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, intrã în vigoare concomitent cu acesta şi are aceeaşi perioadã de valabilitate.
2. Programul poate înceta oricând prin acordul ambelor pãrţi sau la cererea oricãreia dintre pãrţi, prin notificare transmisã celeilalte pãrţi cu 6 luni înainte de data efectivã a încetãrii valabilitãţii.
3. Prezentul program poate fi modificat sau completat în scris de cãtre pãrţi, pe baza înţelegerii dintre acestea. Semnat la Chişinãu la 29 aprilie 1999, în douã exemplare originale, redactate în limba românã, ambele texte fiind egal autentice.

Pentru Oficiul Naţional de
Cadastru, Geodezie şi Cartografie
din România,
Nicolae Petre Popescu

Pentru Agenţia Naţionalã Cadastru,
Resurse Funciare şi Geodezie
din Republica Moldova,
Ion Stratulat

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016