Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURI DE CONTROL ŞI VERIFICARE din 31 iulie 2017  în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, precum şi pentru aprobarea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi a cuantumului taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURI DE CONTROL ŞI VERIFICARE din 31 iulie 2017 în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate, precum şi pentru aprobarea cuantumului taxei pentru autorizarea anuală a plantaţiilor viticole destinate obţinerii de struguri pentru producerea de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale şi a cuantumului taxei de certificare a vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale

EMITENT: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 635 din 3 august 2017

──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 266 din 31 iulie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 635 din 3 august 2017.
──────────

    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta anexă reglementează cadrul general prin care se instituie procedurile de control şi verificare în vederea autorizării plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, autorizării producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale, certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale şi stabilirii însemnului de certificare a calităţii vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi a vinurilor varietale îmbuteliate.

    ART. 2
    (1) Autoritatea competentă care verifică şi certifică vinurile cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi vinurile varietale în raport cu legislaţia de referinţă este Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, denumit în continuare O.N.V.P.V.
    (2) Structura cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale verifică respectarea prevederilor prezentului ordin.

    ART. 3
    Vinurile cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică sunt produse în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi condiţiile stabilite în caietele de sarcini aferente denumirii de origine şi/sau indicaţiei geografice.

    ART. 4
    (1) Vinul varietal este vinul fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică, care poartă numele unui soi dintre cele prevăzute la alin. (2) şi care defineşte un produs ce respectă următoarele cerinţe:
    a) provine din struguri recoltaţi din plantaţii de viţă-de-vie înscrise în Registrul plantaţiilor viticole (denumit în continuare R.P.V.), cu denumirea soiului admis pentru a produce vin varietal;
    b) strugurii din care este obţinut vinul varietal trebuie să provină în proporţie de cel puţin 85% din unul dintre soiurile prevăzute la alin. (2);
    c) este produs în România, din struguri recoltaţi în arealele viticole, delimitate conform legislaţiei în vigoare.

    (2) Vinul varietal este produs din struguri proveniţi din următoarele soiuri de viţă-de-vie: Aligoté, Burgund mare, Băbească neagră, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Fetească regală, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot gris, Pinot noir, Riesling italian, Sauvignon blanc, Syrah.
    (3) Lista soiurilor menţionată la alin. (2) se completează şi se actualizează anual şi se notifică la Comisia Europeană de O.N.V.P.V.
    (4) Dreptul de a folosi în etichetare numele soiului de viţă-de-vie se acordă în conformitate cu legislaţia în vigoare, prin autorizaţia de producător de struguri destinaţi producerii de vin varietal, autorizaţia de producător de vin varietal sau certificatul de atestare a dreptului de comercializare a vinului varietal, emise de către O.N.V.P.V., după caz.
    (5) Caracteristicile fizico-chimice şi organoleptice ale vinurilor varietale trebuie să fie conforme cu legislaţia în vigoare.

    CAP. II
    Autorizarea anuală a plantaţiilor producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale
    ART. 5
    O.N.V.P.V. autorizează anual plantaţiile viticole înscrise în R.P.V. producătoare de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale.

    ART. 6
    (1) Producătorii de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, vinuri cu indicaţie geografică sau vinuri varietale au obligaţia de a depune o cerere până la data de 30 iunie a fiecărui an, în vederea luării în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor, la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V.
    (2) Nedepunerea cererii de luare în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor până la data de 30 iunie a fiecărui an atrage imposibilitatea autorizării plantaţiei pe anul respectiv.
    (3) Autorizaţiile vor fi emise până la data de 1 octombrie a anului în care s-a formulat cererea de luare în evidenţă pentru autorizarea plantaţiilor.
    (4) Eliberarea autorizaţiilor de producător de struguri destinaţi obţinerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică sau varietale se face de către inspectorii de specialitate ai O.N.V.P.V., utilizând modulul aferent din R.P.V.

    CAP. III
    Autorizarea producătorilor de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale
    ART. 7
    O.N.V.P.V. autorizează unităţile de vinificaţie pentru obţinerea vinurilor cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale.

    ART. 8
    (1) Producătorii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale au obligaţia de a depune o cerere până la data de 1 octombrie a fiecărui an, în vederea autorizării unităţilor de vinificaţie, la inspectoratele teritoriale ale O.N.V.P.V.
    (2) Nedepunerea cererii menţionate la alin. (1) până la data de 1 octombrie a fiecărui an atrage imposibilitatea autorizării unităţii de vinificaţie pe anul respectiv.
    (3) Eliberarea şi/sau validarea prin aplicarea vizei anuale a autorizaţiilor de producător de vinuri cu denumire de origine controlată, indicaţie geografică şi/sau varietale se fac/se face până la data de 15 noiembrie a anului în care s-a formulat cererea.

    CAP. IV
    Certificarea vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale
    ART. 9
    (1) Dreptul de utilizare în etichetare a denumirii de origine controlată sau a indicaţiei geografice pentru vinuri se acordă la cerere, după examinarea calitativă a vinurilor şi îndeplinirea condiţiilor stabilite în caietele de sarcini.
    (2) Certificarea în vederea comercializării a vinurilor varietale se acordă la cerere, după examinarea calitativă a vinurilor şi îndeplinirea condiţiilor stabilite de legislaţia în vigoare.
    (3) Examinarea calitativă a vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale se realizează în cadrul comisiilor de degustare constituite la nivelul fiecărui inspectorat teritorial al O.N.V.P.V. în conformitate cu prevederile legale.

    ART. 10
    (1) Evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii, în vederea comercializării.
    (2) Acordarea certificatului de atestare a dreptului de utilizare a denumirii de origine controlată, a indicaţiei geografice şi/sau a soiului pentru comercializarea vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale se face conform procedurii specifice de certificare, emisă de către O.N.V.P.V.
    (3) Pentru orice vin cu denumire de origine controlată, cu indicaţie geografică sau vin varietal care a suferit modificări calitative în sens negativ, nu se încadrează în parametrii fizico-chimici şi caracteristicile organoleptice corespunzătoare sau a fost supus unor tratamente şi practici oenologice neautorizate, O.N.V.P.V. poate dispune suspendarea sau anularea certificatului de atestare a dreptului de comercializare şi sesizează inspectorii cu atribuţii de inspecţie de stat pentru controlul tehnic vitivinicol pentru aplicarea prevederilor legale în vigoare.
    (4) Dacă vinul cu denumire de origine controlată, cu indicaţie geografică sau varietal evaluat de către comisiile de degustare nu corespunde cerinţelor pentru a fi comercializat ca vin cu denumire de origine controlată, cu indicaţie geografică sau cu denumire de soi, acesta este scos din evidenţele O.N.V.P.V., iar producătorul este notificat de către O.N.V.P.V. în maximum 5 zile.
    (5) Comercializarea vinului menţionat la alin. (4) se face prin încadrarea în categoria „vin“ (alb, rosé, roşu).

    CAP. V
    Însemnul de certificare a calităţii vinurilor
    ART. 11
    (1) Se instituie obligativitatea aplicării în sistemul de etichetare a vinurilor cu denumire de origine controlată, a vinurilor cu indicaţie geografică şi a vinurilor varietale a noului însemn de certificare a calităţii, originii şi autenticităţii vinurilor pe fiecare unitate de produs îmbuteliat care este destinat comercializării, urmând ca însemnele anterioare de certificare a calităţii vinurilor, aflate pe stoc, să fie utilizate până la epuizarea acestora.
    (2) Însemnele de certificare sunt realizate şi gestionate de către O.N.V.P.V.
    (3) Însemnul de certificare va fi de tip hologramă autoadezivă personalizată, va avea o formă specială: un cerc cu diametrul de 20 mm cu o prelungire dreptunghiulară de aproximativ 10 x 12 mm, dimensiuni de 20 x 30 mm şi va conţine obligatoriu următoarele:
    a) denumirea „OFICIUL NAŢIONAL AL VIEI ŞI PRODUSELOR VITIVINICOLE“;
    b) textul „CERTIFICĂ ORIGINEA ŞI AUTENTICITATEA“ scris cu caractere care să permită citirea facilă;
    c) sigla O.N.V.P.V.;
    d) seria unică formată din 9 caractere alfanumerice de tipul 2 litere şi 7 cifre, pe modelul „literă-literă-cifră-cifră-cifră-cifră- cifră-cifră-cifră“, inscripţionată în culoarea neagră;
    e) codul de bare 2D unic, care generează link-ul de accesare online a paginii de verificare şi autentificare avansată;
    f) alte elemente de securitate încorporate în însemnul de certificare.

    (4) Dreptul folosirii însemnelor prevăzute la alin. (1) se acordă numai operatorilor economici care îmbuteliază vinuri cu denumire de origine controlată, vinuri cu indicaţie geografică sau vinuri varietale în vederea comercializării.
    (5) Operatorii economici cărora le-au fost acordate certificate vor aplica însemnele de certificare pe recipientele admise legal pentru fiecare categorie de vin cu denumire de origine controlată/indicaţie geografică/varietal şi vor ţine evidenţa aplicării însemnelor pe orice suport (electronic sau hârtie) prin întocmirea unui raport de utilizare a însemnelor de certificare.
    (6) Rapoartele de utilizare a însemnelor de certificare întocmite de operatorii economici vor fi transmise inspectorilor teritoriali ai O.N.V.P.V. în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la fiecare îmbuteliere/aplicare a însemnelor de certificare.
    (7) Înstrăinarea, falsificarea sau folosirea în alte scopuri a însemnelor de certificare se sancţionează conform legii.

    CAP. VI
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 12
    La solicitarea deţinătorilor de plantaţii pentru producerea de struguri cu denumire de origine controlată/indicaţie geografică cărora le-au fost emise autorizaţii, strugurii din recolta anului 2017 pot fi utilizaţi/comercializaţi în vederea obţinerii vinului varietal, cu notificarea O.N.V.P.V.

    ART. 13
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, O.N.V.P.V. va elabora metodologia şi procedura de atestare, control şi verificare pentru autorizarea plantaţiilor producătoare de struguri în vederea obţinerii vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale, autorizării producătorilor vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale şi certificării vinurilor cu denumire de origine controlată, vinurilor cu indicaţie geografică şi vinurilor varietale, care se aprobă prin decizie a directorului general al O.N.V.P.V. şi se afişează pe site-ul O.N.V.P.V.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016