Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA nr. 15.1 din 29 mai 2002  privind decontarea tranzactiilor cu titluri de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA nr. 15.1 din 29 mai 2002 privind decontarea tranzactiilor cu titluri de stat

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 376 din 4 iunie 2002

CAP. 1
Definiţii

ART. 1
În înţelesul prezentei proceduri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
1. Banca participanta reprezintã societatea bancarã autorizata de Bursa de Valori Bucureşti, denumita în continuare B.V.B., sa participe la compensarea şi decontarea finala interbancara a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
2. Balanţa pentru decontare finala reprezintã documentul informativ întocmit de B.V.B., în baza cãruia Banca Nationala a României, denumita în continuare B.N.R., receptioneaza ordinele de plata emise de B.V.B. şi de bãncile participante în vederea realizãrii decontãrii finale prin subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
3. Contul de decontare reprezintã contul bancar deschis de participantul direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. la una dintre bãncile participante, destinat decontãrii bãneşti a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
4. Contul de decontare al bãncii participante reprezintã contul curent analitic deschis la B.N.R. pe numele bãncii participante şi special destinat pentru decontarea finala prin subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B. Conturile de decontare ale bãncilor participante fac parte integrantã din conturile sintetice ale societãţilor bancare deschise la B.N.R.
5. Contul special de decontare finala reprezintã contul deschis de B.N.R. pe numele B.V.B. şi destinat în exclusivitate decontãrii finale a sumelor în lei aferente tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. Contul special de decontare finala se închide în fiecare zi de decontare cu sold zero.
6. Data tranzactionarii reprezintã data încheierii tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
7. Data decontãrii reprezintã data la care devin exigibile obligaţia de plata şi obligaţia de livrare rezultate în urma încheierii tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
8. Decontarea reprezintã transferul final al titlurilor de stat şi al fondurilor bãneşti aferente tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B., în conformitate cu termenii cuprinşi în Raportul de tranzactionare. Decontarea se realizeazã pe baza principiului "livrare contra plata" (DVP).
9. Participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. reprezintã societatea de valori mobiliare membra a Asociaţiei Bursei sau banca comercialã, care este autorizata ca intermediar al pieţei primare sau ca intermediar al pieţei secundare.
10. Raportul de compensare reprezintã documentul întocmit de B.V.B., care reflecta compensarea multilaterala a obligaţiilor şi drepturilor bãneşti ale participanţilor direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., rezultate în urma tranzactionarii, pentru o anumitã data de decontare.
11. Raportul de decontare reprezintã documentul întocmit de B.V.B., care evidenţiazã obligaţiile sau drepturile bãneşti nete ale participanţilor direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., rezultate în urma compensãrii tranzacţiilor, pentru o anumitã data de decontare.
12. Raportul de decontare bancarã reprezintã documentul întocmit de cãtre B.V.B., pe baza rapoartelor de decontare, care evidenţiazã obligaţiile sau drepturile bãneşti ale participanţilor direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. care au deschis conturi de decontare la o anumitã banca participanta şi obligaţiile sau drepturile bãneşti nete ale bãncii participante. Pe baza raportului de decontare bancarã bãncile participa la decontarea finala prin subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
13. Raportul de decontare bancarã pe baza bruta reprezintã documentul întocmit de cãtre B.V.B., pe baza raportului de tranzactionare, care cuprinde toate obligaţiile şi drepturile rezultate din tranzacţiile cu titluri de stat eligibile pentru decontarea prin susbsistemul de decontare pe baza bruta, încheiate de participanţii direcţi care deconteazã aceste tranzacţii printr-o banca participanta.
14. Raportul de decontare pe baza bruta reprezintã documentul întocmit de cãtre B.V.B., pe baza raportului de tranzactionare, care cuprinde toate obligaţiile şi drepturile rezultate din tranzacţiile cu titluri de stat eligibile pentru decontarea prin subsistemul de decontare pe baza bruta, încheiate de un participant direct.
15. Raportul de tranzactionare reprezintã documentul întocmit de B.V.B., care conţine termenii şi clauzele tuturor contractelor de vânzare-cumpãrare de titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B. la o anumitã data de tranzactionare.
16. Sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. reprezintã ansamblul de norme şi proceduri pe baza cãruia participanţii direcţi realizeazã în nume propriu decontarea tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. Sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. este compus din doua subsisteme distincte: subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta şi subsistemul de decontare pe baza bruta ("tranzacţie cu tranzacţie").
17. Subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta reprezintã un set de norme, proceduri şi un mecanism de calcul al poziţiilor multilaterale nete ale participanţilor direcţi, pe baza cãruia se realizeazã decontarea tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B.
18. Subsistemul de decontare pe baza bruta reprezintã un set de norme pe baza cãruia se realizeazã decontarea individualã a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B., a cãror valoare este de minimum 5 miliarde lei.

I. SUBSISTEMUL DE COMPENSARE MULTILATERALA ŞI DECONTARE PE BAZA NETA

CAP. 2
Contractele de decontare

ART. 2
Compensarea multilaterala între participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. a obligaţiilor şi drepturilor bãneşti rezultate în urma tranzactionarii are loc în baza contractului de decontare încheiat între B.V.B. şi fiecare participant direct.
ART. 3
Compensarea multilaterala şi decontarea finala a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate în cadrul B.V.B. se vor face potrivit principiilor de funcţionare a caselor de compensaţii interbancare, prin intermediul bãncilor de decontare participante la care participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. au deschise conturi de decontare, pe de o parte, şi al B.V.B., pe de alta parte.

CAP. 3
Dobândirea şi menţinerea calitãţii de participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B.

ART. 4
1. Pentru a dobândi calitatea de participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., societãţile de valori mobiliare membre ale Asociaţiei Bursei şi bãncile comerciale trebuie sa îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sa fie autorizate ca intermediar al pieţei primare sau ca intermediar al pieţei secundare;
b) sa încheie contractul de decontare cu B.V.B.;
c) sa comunice B.V.B. contul de decontare a sumelor rezultate din încheierea tranzacţiilor;
d) sa transmitã B.V.B. contractul de decontare încheiat cu banca participanta, în cazul societãţilor de valori mobiliare.
2. Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevãzute la alineatul precedent conduce la suspendarea calitãţii de participant direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B.

CAP. 4
Dobândirea şi menţinerea calitãţii de banca participanta

ART. 5
1. Pentru a dobândi calitatea de banca participanta la compensarea şi decontarea finala interbancara a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B., societatea bancarã trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie autorizata ca intermediar al pieţei primare sau secundare a titlurilor de stat tranzacţionate la B.V.B.;
b) sa fie autorizata de B.N.R. sa participe la compensarea şi decontarea finala realizate de Casa de Compensaţii Interbancare - B.V.B.
c) sa încheie contractul de decontare cu B.V.B.;
d) sa aibã legatura electronica directa cu sistemul informatic al B.V.B.;
e) sa notifice B.V.B. numele persoanelor de legatura în relaţia bãncii cu B.V.B. şi sa transmitã fişa specimenelor de semnãturi;
f) sa achite comisionul datorat B.V.B. pentru participarea la decontarea tranzacţiilor prin subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta.
2. Bãncile participante au obligaţia sa achite B.V.B. comisionul aferent participãrii la compensarea şi decontarea tranzacţiilor bursiere pentru fiecare zi de decontare, în conformitate cu hotãrârile Comitetului B.V.B. şi cu prevederile contractului încheiat între B.V.B. şi fiecare banca participanta.
3. Neîndeplinirea uneia dintre condiţiile prevãzute la alin. 1 şi 2 poate conduce la suspendarea calitãţii de banca participanta.
4. În cazul în care anticipeaza dificultãţi în îndeplinirea obligaţiilor sale asumate în calitate de banca participanta la compensarea şi decontarea finala realizate de Casa de Compensaţii Interbancare - B.V.B., banca are obligaţia de a notifica acest lucru B.V.B.
ART. 6
Comitetul B.V.B. va stabili anual cuantumul comisionului pentru participarea la compensarea şi decontarea tranzacţiilor bursiere a bãncilor participante şi modalitatea de plata a acestuia, în ultima sa şedinţa din anul precedent celui pentru care se stabileşte comisionul.

CAP. 5
Conturile de decontare

ART. 7
Participantul direct la subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta va desfasura operaţiunile de decontare bãneascã a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. prin intermediul unui singur cont de decontare.
ART. 8
Participantul direct la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. are obligaţia de a alimenta contul de decontare cu suma necesarã pentru stingerea obligaţiilor cuprinse în raportul de decontare şi în raportul de decontare bancarã pe baza bruta, pentru ziua de decontare în curs.
ART. 9
Societãţile de valori mobiliare pot deschide cont de decontare a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate pe piata secundarã organizatã de B.V.B. numai la o banca autorizata ca intermediar al pieţei primare.

CAP. 6
Confirmarea rapoartelor

ART. 10
1. Dupã încheierea fiecãrei şedinţe de tranzactionare B.V.B. va întocmi, pentru fiecare zi de decontare, o forma preliminarã a rapoartelor de compensare şi a rapoartelor de decontare.
2. Cu o zi lucrãtoare înainte de data de decontare, la ora 16:00, B.V.B. va întocmi forma finala a rapoartelor de compensare şi a rapoartelor de decontare, pentru fiecare participant direct. B.V.B. poate modifica conţinutul rapoartelor de compensare şi al rapoartelor de decontare şi va notifica aceste modificãri participanţilor direct implicaţi, pana la data decontãrii inclusiv.
ART. 11
1. Confirmarea tranzacţiilor sau notificarea unor eventuale obiecţii cu privire la conţinutul formei preliminare sau finale a rapoartelor de compensare şi a rapoartelor de decontare va fi facuta de cãtre participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., pana în preziua datei de decontare, ora 17:30.
2. În cazul în care exista obiecţii cu privire la datele cuprinse în rapoartele de compensare sau în rapoartele de decontare, participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. vor comunica în scris B.V.B. aceste obiecţii, solicitând corectarea corespunzãtoare a tranzacţiilor, în conformitate cu prevederile Regulamentului B.V.B. nr. 15 privind operaţiunile cu titluri de stat. Dupã analizarea şi eventuala corectare a tranzacţiilor respective B.V.B. va întocmi noi rapoarte de compensare, rapoarte de decontare şi rapoarte de decontare bancarã.
3. În situaţia în care participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B. nu vor comunica, în scris şi în intervalul de timp prevãzut anterior, obiecţiile cu privire la conţinutul rapoartelor de compensare şi al rapoartelor de decontare, aceste documente se considera a fi însuşite şi confirmate de aceştia.
ART. 12
1. Dupã confirmarea rapoartelor de cãtre participanţii direcţi B.V.B. va întocmi şi va transmite bãncilor participante rapoartele de decontare bancarã. B.V.B. poate modifica conţinutul rapoartelor de decontare bancarã şi va notifica aceste modificãri bãncilor participante, pana la data decontãrii inclusiv.
2. În cazul în care banca participanta constata la data decontãrii ca unul dintre participanţii direcţi pentru care realizeazã decontarea bãneascã a tranzacţiilor cu titluri de stat nu dispune de sumele necesare acoperirii poziţiei sale nete debitoare, banca va comunica acest lucru B.V.B. pana la ora 10:30.
ART. 13
1. Pe baza rapoartelor de decontare bancarã B.V.B. va întocmi şi va transmite B.N.R., în ziua decontãrii, balanţa pentru decontare finala.
2. B.V.B. va transmite B.N.R. la ora 10:30, printr-un împuternicit, urmãtoarele documente:
a) balanţa pentru decontarea finala a tranzacţiilor efectuate în B.V.B.;
b) ordinele de plata din contul special de decontare finala al B.V.B. în conturile de decontare ale bãncilor participante aflate în poziţie neta creditoare.

CAP. 7
Mecanismul decontãrii

ART. 14
1. În vederea stingerii obligaţiilor rezultate din rapoartele de compensare şi rapoartele de decontare, participanţii direcţi la sistemul de compensare şi decontare al B.V.B., aflaţi în poziţie neta debitoare, vor instructa banca participanta la care au deschis contul de decontare sa efectueze plãţile necesare.
2. Bãncile participante aflate în poziţie neta debitoare vor confirma B.V.B. la data de decontare, pana la ora 10:30, prin transmiterea prin fax a copiei de pe ordinul de plata transmis B.N.R. şi/sau în format electronic, acceptul de participare la decontarea finala pentru respectiva zi de decontare, conform sumei nete înscrise în raportul de decontare bancarã. Ordinele de plata vor fi transmise B.N.R. pana la ora 14:30.
ART. 15
În vederea realizãrii decontãrii finale B.V.B. va întocmi, în baza balanţei de decontare finala, ordine de plata pentru acoperirea poziţiilor creditoare ale bãncilor participante, din contul special de decontare deschis la B.N.R.
ART. 16
1. B.N.R. verifica, între orele 15:00-15:15, conformitatea ordinelor de plata emise de cãtre bãncile participante şi de cãtre B.V.B. cu balanţa pentru decontarea finala a tranzacţiilor cu titluri de stat încheiate prin B.V.B.
2. În cazul în care B.N.R. constata, între orele 15:00 şi 15:15, ca nu exista concordanta între balanţa pentru decontare finala şi ordinele de plata emise de bãncile participante aflate în poziţie neta debitoare sau cele emise de cãtre B.V.B., solicita în cel mai scurt timp B.V.B. refacerea situaţiei.
3. Întocmirea unei noi balante de decontare finala de cãtre B.V.B., refacerea ordinelor de plata de cãtre B.V.B. şi de cãtre bãncile participante şi transmiterea acestor documente cãtre B.N.R. trebuie efectuate pana la ora 15:45.
ART. 17
1. În cazul în care nu exista suficiente disponibilitati în contul de decontare al unei bãnci participante aflate în poziţia neta debitoare fata de B.V.B., B.N.R. va proceda la aplicarea schemei de garantare a decontãrii finale a casei de compensaţii interbancare.
2. În cazul în care prin aplicarea procedurii de garantare bilaterala din schema de garantare se determina schimbarea poziţiei nete creditoare iniţiale a unei bãnci participante în poziţie neta debitoare, B.N.R. va solicita B.V.B. refacerea compensãrii multilaterale prin eliminarea operaţiunilor care au determinat poziţia debitoare neacoperita a bãncii participante care a generat aceasta situaţie.
3. Refacerea ordinelor de plata de cãtre B.V.B. şi de cãtre bãncile participante, întocmirea unei noi balante de decontare finala de cãtre B.V.B. şi transmiterea acestor documente cãtre B.N.R. trebuie efectuate pana la ora 16:30.
ART. 18
1. În cazul în care B.N.R. nu solicita B.V.B. refacerea balanţei de decontare şi a ordinelor de plata aferente acesteia, în baza contractului de decontare încheiat cu fiecare participant direct B.V.B. se substituie calitãţii de debitor net şi calitãţii de creditor net în care se afla participanţii direcţi pentru respectiva zi de decontare.
2. Din acest moment B.N.R. va efectua urmãtoarele operaţiuni:
a) efectuarea primei pãrţi a decontãrii finale prin debitarea conturilor curente ale bãncilor participante aflate în poziţie neta debitoare şi creditarea contului special de decontare finala al B.V.B.;
b) efectuarea celei de-a doua pãrţi a decontãrii finale prin debitarea contului special de decontare finala al B.V.B. şi creditarea conturilor curente ale bãncilor participante aflate în poziţie neta creditoare.
3. B.N.R. va notifica în scris B.V.B., pana la ora 16:30, efectuarea decontãrii finale în conformitate cu instrucţiunile date de B.V.B., prin remiterea confirmãrii de decontare finala.
ART. 19
1. Imediat dupã primirea confirmãrii efectuãrii decontãrii finale B.V.B. va transfera valorile mobiliare din conturile vanzatorilor în cele ale cumparatorilor, în conformitate cu datele cuprinse în raportul de tranzactionare.
2. Dupã confirmarea de cãtre B.N.R. a tuturor operaţiunilor privind decontarea bãneascã B.V.B. va notifica bãncilor participante efectuarea transferului irevocabil al fondurilor bãneşti aferente decontãrii finale a tranzacţiilor bursiere.

CAP. 8
Managementul riscului

ART. 20
Pentru limitarea expunerii la riscul de neplata participanţii direcţi vor acorda prioritate disponibilizarii sumelor necesare acoperirii poziţiilor lor nete debitoare, rezultate în urma compensãrii tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B.
ART. 21
1. În cazul în care se constata ca la data decontãrii participantul direct nu are suficiente disponibilitati în contul sau de decontare pentru acoperirea obligaţiei de plata, banca participanta la care acesta are deschis contul poate proceda la acordarea unui credit.
2. În cazul în care banca participanta acorda participantului direct creditul necesar acoperirii poziţiei debitoare, acesta va putea proceda la gajarea valorilor mobiliare existente în contul propriu în favoarea bãncii care i-a acordat creditul.
Participantul direct în cauza şi banca participanta au obligaţia de a prezenta B.V.B. înscrisul prin care se constata gajul, solicitând totodatã operarea acestuia în Registrul B.V.B., în conformitate cu prevederile Regulamentului B.V.B. nr. 15 privind operaţiunile cu titluri de stat.
ART. 22
1. În situaţia în care mãsurile prevãzute la art. 21 nu asigura efectuarea decontãrii tranzacţiilor de cãtre un participant direct, B.V.B. va exclude din rapoartele de compensare pentru ziua de decontare respectiva toate tranzacţiile de cumpãrare realizate în contul propriu al participantului direct în cauza.
2. În situaţia în care mãsura prevãzutã la alin. 1 nu elimina situaţia de neacoperire a poziţiei debitoare nete a participantului direct în cauza, B.V.B. va continua sa excludã din rapoartele de compensare pentru ziua de decontare respectiva tranzacţiile de cumpãrare efectuate în contul clienţilor participantului direct în cauza, pana când poziţia sa neta debitoare va putea fi acoperitã. Excluderea tranzacţiilor se va face de cãtre B.V.B. astfel încât sa se minimizeze valoarea tranzacţiilor excluse şi numãrul participanţilor direcţi implicaţi.
3. Decontarea tranzacţiilor excluse din rapoartele de compensare, în baza prevederilor alin. 1 şi 2, va fi amânatã cu o singura zi lucrãtoare.
4. B.V.B. va notifica participanţilor direcţi implicaţi tranzacţiile a cãror decontare va fi amânatã şi va întocmi o noua situaţie a rapoartelor de compensare, rapoartelor de decontare, rapoartelor de decontare bancarã şi a balanţei pentru decontarea finala.
5. Participantul direct care este în imposibilitatea de a-şi acoperi obligaţia de plata are obligaţia de a plati compensaţii atât contrapartilor la tranzacţiile care au fost respinse la decontare sau a cãror decontare a fost amânatã, cat şi B.V.B.
Valoarea compensatiei datorate B.V.B. se calculeazã aplicându-se dobanda medie interbancara echivalenta unei zile calendaristice la valoarea tranzacţiilor amânate sau respinse la decontare.
Valoarea compensatiei datorate fiecãrei contraparti afectate se calculeazã aplicându-se dobanda medie interbancara echivalenta unei zile calendaristice la dublul valorii tranzacţiilor încheiate cu aceasta şi care au fost amânate sau respinse la decontare.
Plata compensaţiilor va fi efectuatã în termen de maximum doua zile lucrãtoare de la data iniţialã a decontãrii tranzacţiilor respective, în caz contrar aplicându-se penalitãţi la suma datoratã, în cuantum de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
ART. 23
1. În cazul în care se constata ca la data decontãrii un participant direct sau clientul acestuia nu are în cont cantitatea de valori mobiliare necesarã acoperirii obligaţiilor de livrare pentru o anumitã zi de decontare, participantul direct care a generat amânarea decontãrii tranzacţiei se substituie obligaţiei de livrare a clientului sau, iar B.V.B. va înlocui în tranzacţia respectiva contul clientului vânzãtor cu contul propriu (contul house) al participantului direct, în cazul în care acesta are dreptul sa încheie tranzacţii cu titluri de stat în nume şi pe cont propriu.
2. În cazul în care operaţiunile prevãzute la alin. 1 nu asigura realizarea decontãrii, B.V.B. va exclude din rapoartele de compensare pentru ziua de decontare respectiva toate tranzacţiile a cãror decontare nu poate fi realizatã.
3. Decontarea tranzacţiilor excluse din rapoartele de compensare în baza prevederilor alin. 2 va fi amânatã cu o singura zi lucrãtoare.
4. B.V.B. va notifica participanţilor direcţi implicaţi tranzacţiile a cãror decontare va fi amânatã şi va întocmi o noua situaţie a rapoartelor de compensare, rapoartelor de decontare, rapoartelor de decontare bancarã şi a balanţei pentru decontarea finala.
5. În cazul în care operaţiunile prevãzute la alineatul precedent nu asigura realizarea decontãrii, B.V.B. va proceda la aplicarea procedurii de cumpãrare impusa (buy-în). În cazul în care procedura buy-în nu asigura realizarea decontãrii, B.V.B. va putea decide respingerea de la decontare a respectivelor tranzacţii.
6. Participantul direct care este în imposibilitatea de a-şi acoperi obligaţia de livrare trebuie sa plãteascã compensaţii atât contrapartilor la tranzacţiile care au fost respinse la decontare sau a cãror decontare a fost amânatã, cat şi B.V.B.
Valoarea compensatiei datorate B.V.B. se calculeazã aplicându-se dobanda medie interbancara echivalenta unei zile calendaristice la valoarea tranzacţiilor amânate sau respinse la decontare.
Valoarea compensatiei datorate fiecãrei contraparti afectate se calculeazã aplicându-se dobanda medie interbancara echivalenta unei zile calendaristice la dublul valorii tranzacţiilor încheiate cu aceasta şi care au fost amânate sau respinse la decontare.
Plata compensaţiilor va fi efectuatã în termen de maximum doua zile lucrãtoare de la data iniţialã a decontãrii tranzacţiilor respective, în caz contrar aplicându-se penalitãţi la suma datoratã, în cuantum de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
ART. 24
Contrapartile afectate de amânarea sau respingerea decontãrii tranzacţiilor menţionate la art. 22 alin. 5 şi la art. 23 alin. 6 se pot adresa Camerei Arbitrale a B.V.B. în scopul obţinerii unor eventuale compensaţii suplimentare.

II. SUBSISTEMUL DE DECONTARE PE BAZA BRUTA

ART. 25
1. La sfârşitul fiecãrei zile de tranzactionare B.V.B. va întocmi şi va transmite participanţilor direcţi şi bãncilor participante prin care aceştia realizeazã decontarea tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. situaţia preliminarã a raportului de decontare pe baza bruta, respectiv a raportului de decontare bancarã pe baza bruta, pentru fiecare zi de decontare.
2. La data decontãrii, la ora 9:00, B.V.B. va întocmi şi va transmite participanţilor direcţi şi bãncilor participante forma finala a raportului de decontare pe baza bruta, respectiv a raportului de decontare bancarã pe baza bruta, pentru ziua de decontare în curs. Raportul de decontare pe baza bruta şi raportul de decontare bancarã pe baza bruta vor putea suferi modificãri pana la ora 12:00, în sensul adaugarii în aceste rapoarte a tranzacţiilor încheiate în aceeaşi zi şi care au termen de decontare "Today" (T).
ART. 26
Participanţii direcţi pot realiza decontarea pe baza bruta a tranzacţiilor prin conturi distincte de cele prin care se realizeazã decontarea prin subsistemul de compensare multilaterala şi decontare pe baza neta.
ART. 27
1. La data decontãrii tranzacţiei prin subsistemul de decontare pe baza bruta participantul direct cumpãrãtor îşi va alimenta contul de decontare cu suma necesarã decontãrii acesteia şi va instructa banca participanta prin intermediul cãreia realizeazã decontarea pe baza bruta a tranzacţiei cu privire la plata aferentã decontãrii acestei tranzacţii.
2. La data decontãrii banca prin care participantul direct cumpãrãtor va realiza decontarea pe baza bruta a tranzacţiilor încheiate în cadrul B.V.B. va debita contul de decontare al acestuia şi va credita contul participantului direct vânzãtor sau, în cazul în care acesta are cont de decontare deschis la o alta banca participanta, va emite o instrucţiune de plata în favoarea acesteia pentru suma corespunzãtoare decontãrii tranzacţiei, în conformitate cu datele cuprinse în raportul de decontare bancarã pe baza bruta.
3. La data decontãrii banca sau bãncile participante implicate în decontarea unei tranzacţii pe baza bruta şi/sau B.N.R. vor/va confirma B.V.B., pana cel târziu la ora 16:30, realizarea transferului fondurilor bãneşti aferente decontãrii acesteia. B.V.B. va opera transferul de proprietate asupra valorilor mobiliare între contul vânzãtorului şi contul cumpãrãtorului, conform termenilor şi clauzelor tranzacţiei, şi va notifica participanţilor direcţi efectuarea decontãrii irevocabile a tranzacţiei.
ART. 28
1. În cazul în care la data decontãrii unul dintre participanţii direcţi sau banca participanta implicata nu dispune de sumele sau valorile mobiliare necesare realizãrii decontãrii tranzacţiei pe baza bruta, acesta va transmite o notificare scrisã B.V.B. pana la ora 16:30 a zilei de decontare şi va putea solicita amânarea realizãrii decontãrii cu o singura zi lucrãtoare.
2. B.V.B., la solicitarea unui participant direct sau a unei bãnci participante, va putea amana decontarea unei tranzacţii prin subsistemul de decontare pe baza bruta cu o singura zi de decontare. Decizia de amânare va fi adusã imediat la cunostinta participanţilor direcţi şi bãncilor participante implicate în decontarea tranzacţiei.
3. În cazul în care nici în urmãtoarea zi tranzacţia nu poate fi decontatã, B.V.B. va respinge de la decontare tranzacţia în cauza şi va informa despre acest lucru participantul direct contraparte şi bãncile participante implicate.
4. B.V.B. va putea respinge de la decontare toate tranzacţiile pentru care, pana la ora 16:30 a zilei de decontare, nu a primit confirmarea efectuãrii plãţii sumelor aferente decontãrii acestora sau pentru care nu s-a solicitat amânarea decontãrii.

CAP. 9
Raspunderi şi sancţiuni

ART. 29
Constituie fapte ilicite la regimul juridic bursier urmãtoarele fapte, dacã, potrivit condiţiilor în care au fost sãvârşite, nu sunt prevãzute de lege ca infracţiuni sau contravenţii:
a) nealimentarea conturilor de decontare cu un disponibil suficient pentru stingerea obligaţiilor rezultate în urma tranzacţiilor bursiere;
b) nedisponibilizarea cu prioritate a sumelor necesare acoperirii poziţiilor debitoare rezultate din executarea tranzacţiilor bursiere;
c) generarea unei situaţii de amânare sau de respingere de la decontare a unei tranzacţii.
ART. 30
Sãvârşirea cu intenţie sau din culpa, prin acţiune sau inacţiune, dupã caz, a vreuneia dintre faptele ilicite la regimul juridic bursier, enumerate la art. 29, se sancţioneazã potrivit prevederilor Regulamentului B.V.B. nr. 8 privind sancţionarea faptelor ilicite la regimul juridic bursier sãvârşite de membrii Asociaţiei B.V.B. şi de agenţii de bursa.
ART. 31
Constatarea sãvârşirii faptelor ilicite la regimul juridic bursier, prevãzute la art. 29, investigarea acestora şi propunerea de individualizare a sancţiunii bursiere aplicabile sunt de competenta Serviciului compensare şi control al decontãrii din cadrul B.V.B., care procedeazã în acest sens cu respectarea prevederilor cuprinse în Regulamentul B.V.B. nr. 8 privind sancţionarea faptelor ilicite la regimul juridic bursier sãvârşite de membrii Asociaţiei B.V.B. şi de agenţii de bursa şi în celelalte reglementãri bursiere.
ART. 32
Participanţii direcţi sau bãncile participante sunt direct rãspunzãtoare pentru orice prejudicii directe sau indirecte aduse unui participant direct, unei bãnci participante, investitorilor sau B.V.B. prin nerespectarea obligaţiilor asumate şi a prevederilor regulamentelor şi procedurilor B.V.B.




──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016