Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 9 septembrie 2005  privind conditiile si modul de acordare a tarifului social consumatorilor casnici de energie electrica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 9 septembrie 2005 privind conditiile si modul de acordare a tarifului social consumatorilor casnici de energie electrica

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 857 din 22 septembrie 2005
CAP. I
Scop

ART. 1
(1) Prezenta procedurã stabileşte cadrul specific de aplicare a tarifului social.
(2) Prezenta procedurã precizeazã:
a) condiţiile de acordare a tarifului social;
b) documentaţia necesarã acordãrii tarifului social şi modul de asigurare şi de validare a acesteia.

CAP. II
Domeniul de aplicare

ART. 2
Prevederile prezentei proceduri se aplicã în cazurile:
a) consumatorilor casnici care beneficiazã în prezent de tariful social;
b) consumatorilor casnici care solicitã trecerea la tariful social;
c) consumatorilor casnici care opteazã pentru tariful social la încheierea de contracte noi.

CAP. III
Terminologie

ART. 3
În înţelesul prezentei proceduri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
● familie - soţul, soţia şi alte persoane care au acelaşi domiciliu sau care locuiesc împreunã, sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întreţinerea locuinţei;
● loc de consum - adresa pentru care este încheiat contractul de furnizare a energiei electrice;
● furnizor - furnizorul de energie electricã pentru consumatori captivi;
● primãrii - primãriile localitãţilor şi/sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
● CRC - Centrul de relaţii cu clienţii (este înscris pe factura emisã de furnizor).

CAP. IV
Documente de referinţã

ART. 4
Procedura are la bazã urmãtoarele documente de referinţã:
a) <>Legea energiei electrice nr. 318/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 511 din 16 iulie 2003;
b) Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.007/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 din 27 iulie 2004;
c) Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 28/2005 pentru aprobarea tarifelor la energia electricã livratã consumatorilor captivi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 543 din 27 iunie 2005;
d) <>Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 25 iulie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
e) Codul penal al României.

CAP. V
Asigurarea documentelor necesare acordãrii tarifului social şi stabilirea dreptului de acordare a acestui tip de tarif

ART. 5
Începând cu data de 1 noiembrie 2005, tariful social se acordã numai pentru consumul realizat de consumatorul casnic la locul de consum care este domiciliul stabil al acestuia, în condiţiile în care consumatorul casnic solicitã aplicarea tarifului social şi are un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic ori egal cu salariul minim pe economie stabilit prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 6
(1) Furnizorii vor transmite tuturor consumatorilor casnici cãrora li se aplicã tariful social din zona deservitã urmãtoarele:
- comunicatul din anexa nr. 1 referitor la condiţiile de menţinere a tarifului social;
- formularul de cerere de acordare a tarifului social - anexa nr. 2;
- formularul de declaraţie pe propria rãspundere privind venitul mediu lunar pe membru de familie - anexa nr. 3.
(2) Comunicatul şi declaraţia se vor transmite odatã cu prima facturã de energie electricã emisã dupã intrarea în vigoare a prezentei proceduri, dar nu mai târziu de data de 15 octombrie 2005. Transmiterea se va face prin grija furnizorului, dupã cum urmeazã:
- prin personalul delegat aparţinând firmelor care efectueazã citirea - încasarea (cititori încasatori), pe bazã de semnãturã în Lista de difuzare, pentru consumatorii casnici cãrora li se factureazã consumul la domiciliu;
- odatã cu prezentarea clientului la ghişeele de autocitire, pe baza marcãrii automate în baza de date, pentru consumatorii casnici cãrora li se factureazã consumul în sistem de autocitire;
- prin poştã, cu confirmare de primire, în cazul consumatorilor casnici pentru care s-au încheiat convenţii de citire - încasare la 3 luni sau 6 luni.
(3) Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei proceduri, comunicatul se va afişa la loc vizibil, în toate punctele de lucru cu consumatorii casnici ale furnizorilor şi se va face public prin mass-media.
ART. 7
Consumatorii casnici care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 şi care doresc sã beneficieze de tariful social şi dupã data de 1 noiembrie 2005 vor prezenta furnizorului, pânã la data de 31 octombrie 2005, urmãtoarele documente:
● copie de pe actul de identitate, din care sã rezulte adresa domiciliului stabil;
● cererea de acordare a tarifului social conform modelului prezentat în anexa nr. 2, completatã şi semnatã;
● declaraţia pe propria rãspundere privind venitul mediu lunar pe membru de familie, conform modelului prezentat în anexa nr. 3, completatã şi semnatã.
ART. 8
Documentele menţionate la art. 7 se vor transmite prin poştã cu confirmare de primire la sediul furnizorului menţionat pe factura de energie electricã, cu specificarea CRC de care aparţine consumatorul casnic, sau direct la registratura furnizorului, cu obţinerea unui numãr de înregistrare.
ART. 9
Furnizorii analizeazã solicitãrile consumatorilor casnici de la art. 6 şi, dupã caz:
a) opereazã în evidenţele proprii dreptul consumatorului casnic de a beneficia de tariful social, în cazul în care acesta a depus toate documentele solicitate şi din acestea rezultã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 5;
b) comunicã consumatorilor casnici prin poştã motivul neacordãrii tarifului social, dupã cum urmeazã:
- în termen de 30 de zile de la primirea cererii, în cazul consumatorilor casnici care au documentaţia incompletã;
- în termen de 60 de zile de la primirea cererii, în cazul consumatorilor casnici care au documentaţia completã, dar se constatã cã nu îndeplinesc condiţiile;
c) pentru consumatorii casnici care au beneficiat de tariful social şi nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 opereazã trecerea la tariful solicitat de aceştia în cerere.
ART. 10
Pentru locurile de consum tarifate la un alt tip de tarif şi pentru care titularii contractelor de furnizare a energiei electrice doresc schimbarea tipului de tarif aplicat în tarif social, se va proceda dupã cum urmeazã:
a) titularii contractelor depun la sediul CRC al furnizorului în a cãrui razã teritorialã se aflã locul de consum, cu confirmare de primire, copie de pe actul de identitate, din care sã rezulte domiciliul stabil, cererea de acordare a tarifului social şi declaraţia pe propria rãspundere privind venitul mediu lunar pe membru de familie, iar reprezentantul furnizorului verificã dacã documentaţia este completã;
b) furnizorul analizeazã solicitarea şi întocmeşte actul adiţional de modificare a tarifului sau, dupã caz, comunicã în termen de 30 de zile de la primirea cererii consumatorului casnic motivele neacceptãrii acesteia.
ART. 11
În cazul locurilor de consum noi, consumatorul casnic care opteazã pentru tariful social va prezenta la încheierea contractului de furnizare documentele precizate la art. 7. Furnizorul analizeazã solicitarea şi încheie contractul la tarif social sau, dacã este cazul, comunicã prin poştã, în termen de 30 de zile de la primirea cererii consumatorului, motivele neacceptãrii solicitãrii de acordare a tarifului social.
ART. 12
Consumul realizat începând cu data de 11 noiembrie 2005 de consumatorii casnici tarifaţi la tariful social, care:
a) nu îndeplinesc sau nu fac dovada cã îndeplinesc condiţiile de venit ori de domiciliu precizate la art. 5; sau
b) nu au depus cerere de modificare a tarifului social în alt tip de tarif,
se va factura la tariful ales de consumatorul casnic, respectiv la tariful CR de tip monom cu rezervare.
ART. 13
În cazul în care documentele justificative vor fi depuse dupã data de 31 octombrie 2005 (data poştei sau data înregistrãrii cererii), tariful social se va acorda începând cu perioada de facturare urmãtoare celei în care a fost depusã cererea.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 14
(1) Furnizorii vor transmite primãriilor, pânã la data de 15 decembrie 2005, declaraţiile pe propria rãspundere privind venitul mediu lunar pe membru de familie. Transmiterea se va face cu borderou de primire.
(2) Pânã la data de 30 martie 2006 primãriile vor verifica şi vor restitui furnizorilor de energie electricã, pe bazã de borderou:
● declaraţiile validate;
● declaraţiile invalidate, însoţite de motivele invalidãrii.
ART. 15
Dupã data de 15 decembrie 2005 consumatorii casnici care doresc sã treacã de la un alt tarif la tariful social vor depune la furnizor documentele specificate la art. 7, cu precizarea cã declaraţia de venit trebuie sã fie vizatã de primãrie (prin grija consumatorului).
ART. 16
(1) În cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile de acordare a tarifului social menţionate la art. 5, consumatorii casnici au obligaţia de a comunica în scris furnizorilor acest fapt (prin poştã cu confirmare de primire sau direct la sediul CRC al furnizorului, cu numãr de înregistrare), în termen de 5 zile lucrãtoare de la data la care a survenit neîndeplinirea condiţiilor.
(2) Odatã cu comunicarea neîndeplinirii condiţiilor, consumatorii casnici îşi vor exprima opţiunea pentru un alt tarif.
ART. 17
Pentru consumatorii casnici la care s-a constatat cã au beneficiat de tariful social deşi nu îndeplineau condiţiile necesare se va recalcula factura la tariful monom de tip CD pentru toatã perioada în care au beneficiat neîntemeiat.
ART. 18
Datele cuprinse în formularul de declaraţie pe propria rãspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia sunt confidenţiale. Acestea vor putea fi folosite numai în scopul stabilirii dreptului de acordare a tarifului social şi al întocmirii unor situaţii statistice.
ART. 19
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta procedurã.


ANEXA 1
-------
la procedurã
-------------


COMUNICAT

În atenţia consumatorilor casnici cãrora li se aplicã tariful social

În conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 28/2005 pentru aprobarea tarifelor la energia electricã livratã consumatorilor captivi, începând cu data de 1 noiembrie 2005 tariful social se acordã numai dacã sunt îndeplinite simultan urmãtoarele condiţii:
● consumatorul are un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie;
● locul de consum pentru care solicitã aplicarea tarifului social este domiciliul stabil al acestuia.
În vederea asigurãrii datelor necesare stabilirii dreptului de acordare a tarifului social, vã rugãm ca în termen de 10 zile de la primirea prezentului comunicat sã depuneţi la ............... (program de lucru cu publicul ...............) sau sã transmiteţi prin poştã, cu confirmare de primire, urmãtoarele documente:
● copia de pe actul de identitate, din care sã rezulte domiciliul stabil;
● cererea de acordare a tarifului social;
● declaraţia pe propria rãspundere privind venitul mediu lunar pe membru de familie anexatã, completatã cu datele dumneavoastrã;
● eventual, ultima facturã de energie electricã (în original sau în copie) şi copie de pe documentul din care rezultã dreptul la ajutor pentru încãlzirea locuinţei. Ultimele douã documente nu sunt obligatorii.
În cazul în care nu veţi depune documentele solicitate sau în din aceste documente nu va rezulta faptul cã îndepliniţi condiţiile de menţinere a tarifului social şi dupã data de 1 noiembrie 2005, veţi putea opta pentru oricare alt tip de tarif dintre cele aprobate pentru consumatorii casnici. În lipsa opţiunii dumneavoastrã, consumul va fi facturat la tariful CR (monom cu rezervare).
În cazul în care documentele sus-menţionate vor fi depuse dupã data de 31 octombrie 2005, tariful social se va acorda începând cu perioada de facturare urmãtoare celei în care a fost depusã cererea.
Declaraţia dumneavoastrã va fi verificatã de primãrie. Declararea necorespunzãtoare a adevãrului constituie infracţiune.
În condiţiile tarifelor în vigoare pânã la 31 decembrie 2005, tariful social se recomandã a fi ales numai dacã aveţi un consum lunar mai mic de 90 kWh.
NOTĂ:
Dacã un consumator casnic nu mai îndeplineşte condiţiile de acordare a tarifului social sus-menţionate, acesta are obligaţia de a comunica în scris, din proprie iniţiativã, furnizorilor acest fapt, în termen de 5 zile de la data la care a survenit neîndeplinirea condiţiilor. Odatã cu comunicarea neîndeplinirii condiţiilor, consumatorii casnici îşi vor exprima opţiunea pentru un alt tarif.


ANEXA 2
-------
la procedurã
-------------



CERERE
privind acordarea tarifului social consumatorilor
casnici de energie electricã

Domnule director,

Subsemnatul .../(numele şi prenumele)/......................, cod numeric
personal ............................, adresa: str. .....................
nr. ......, bl. ......., sc. ........., ap. ........, sectorul ......,
localitatea ......................., judeţul .....................,
telefon ....................., fax ................, actul de
identitate*) ............... seria ............... nr. ...............,
eliberat de Secţia de poliţie .................................., titular al
contractului de furnizare a energiei electrice nr. ................... de la
adresa ............................., cod abonat .........................,
carnet folio ....................., vã rog sã îmi aprobaţi aplicarea tarifului
social.
Menţionez cã sunt de acord cu aplicarea tarifului .................... în
cazul în care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a tarifului social.

Data Semnãtura solicitantului,
........... ...........................


*) În cazul cetãţenilor români se va specifica tipul actului
de identitate:
- B.I. - buletin de identitate
- C.I. - carte de identitate
- C.I.P. - carte de identitate provizorie
Pentru cetãţenii strãini sau apatrizi:
- L.S.T. - legitimaţie de şedere temporarã
- D.I. - document de identitate.




ANEXA 3
-------
la procedurã
------------



DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE*)
privind venitul mediu lunar pe membru de familie


I. Subsemnatul ..../(numele şi prenumele)/........................, cod
numeric personal ........................., adresa: str. ..................
nr. ..............., bl. ................, sc. ........, ap. ..............,
sectorul ........., localitatea ..............., judeţul ................
II. Declar pe propria rãspundere urmãtoarele:

A. Familia mea cuprinde urmãtorii membri**):
1. Numele şi prenumele ......................................., codul
numeric personal ................., actul de identitate/actul doveditor***)
............................ seria ............... nr. ................
2. Numele şi prenumele ......................................., codul
numeric personal ................., actul de identitate/actul doveditor***)
............................ seria ............... nr. ................
3. Numele şi prenumele ......................................., codul
numeric personal ................., actul de identitate/actul doveditor***)
............................ seria ............... nr. ................
4. Numele şi prenumele ......................................., codul
numeric personal ................., actul de identitate/actul doveditor***)
............................ seria ............... nr. ................
5. Numele şi prenumele ......................................., codul
numeric personal ................., actul de identitate/actul doveditor***)
............................ seria ............... nr. ............... .


*) Prezenta declaraţie este valabilã maximum un an.
**) În cazul familiilor cu mai mult de 6 membri se va completa o anexã.
Prin membri de familie se înţelege şi persoanele între care nu existã relaţii
de rudenie, dar care locuiesc împreunã, sunt înscrise în cartea de imobil şi
sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere.
***) În cazul copiilor sub 14 ani sau care nu au act de identitate se
vor specifica datele din certificatul de naştere.


B. Referitor la veniturile realizate:



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Venituri permanente nete realizate în luna ..... Venitul realizat****)
Din urmãtoarele categorii de venituri (RON)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Salariul şi alte drepturi 01 - pe bazã de contract de muncã
salariale ──────────────────────────────────────────────────
02 - salariul asistentului personal al persoanei
cu handicap
──────────────────────────────────────────────────
03 - salariul asistentului maternal
──────────────────────────────────────────────────
04 - salariul îngrijitorului la domiciliu al
persoanei vârstnice dependente
──────────────────────────────────────────────────
05 - venitul lunar realizat ca membru asociat
sau persoanã autorizatã sã desfãşoare o
activitate independentã
──────────────────────────────────────────────────
06 - indemnizaţia de şomaj şi/sau venitul lunar
de completare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pensii de stat 07 - pensia pentru limitã de vârstã
──────────────────────────────────────────────────
08 - pensia anticipatã
──────────────────────────────────────────────────
09 - pensia anticipatã parţialã
──────────────────────────────────────────────────
10 - pensia de invaliditate
──────────────────────────────────────────────────
11 - pensia de urmaş
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pensii agricultori 12 - pensia agricultor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pensii militare 13 - pensia de serviciu
──────────────────────────────────────────────────
14 - pensia de invaliditate
──────────────────────────────────────────────────
15 - pensia de urmaş
──────────────────────────────────────────────────
16 - pensia I.O.V.R.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alte drepturi de 17 - alocaţia socialã pentru nevãzãtori
asigurãri sociale: ──────────────────────────────────────────────────
18 - indemnizaţia de însoţitor pentru pensionari
gr. I de invaliditate
──────────────────────────────────────────────────
19 - indemnizaţia pentru incapacitatea temporarã
de muncã
──────────────────────────────────────────────────
20 - indemnizaţia pentru creşterea copilului
pânã la vârsta de 2 sau 3 ani
──────────────────────────────────────────────────
21 - indemnizaţia de maternitate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indemnizaţii cu caracter 22 - indemnizaţia lunarã acordatã magistraţilor
permanent înlãturaţi din justiţie din considerente
politice
──────────────────────────────────────────────────
23 - indemnizaţia lunarã acordatã persoanelor
persecutate din motive politice sau etnice
──────────────────────────────────────────────────
24 - indemnizaţia, sporul sau renta acordatã
invalizilor, veteranilor şi vãduvelor de
rãzboi
──────────────────────────────────────────────────
25 - indemnizaţia lunarã pentru persoanele care
au efectuat stagiul militar în cadrul
Direcţiei generale a serviciului muncii
în perioada 1950-1961
──────────────────────────────────────────────────
26 - indemnizaţia lunarã pentru persoanele cu
handicap
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Alocaţii 27 - alocaţia de stat pentru
──────────────────────────────────────────────────
28 - alocaţia de întreţinere pentru minorii daţi
în plasament familial sau încredinţaţi,
potrivit legii, unor familii sau persoane
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Burse 29 - pentru elevi
──────────────────────────────────────────────────
30 - pentru studenţi
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ajutoare 31 - ajutorul bãnesc lunar pentru persoanele care
au devenit incapabile de muncã în perioada
efectuãrii unei pedepse privative de
libertate
──────────────────────────────────────────────────
32 - ajutorul social lunar pentru soţiile celor
care satisfac serviciul militar obligatoriu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL 1:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Venituri realizate din alte surse de venit Venitul realizat****)
(RON)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Bunuri mobile, imobile aducãtoare de venituri nete
b) Venituri nete din dobânzi, dividende, pãrţi sociale
c) Activitãţi nepermanente
d) Alte venituri
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL 2:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Venit lunar total al familiei
(total 1 + total 2)
4. Venit net lunar pe membru de familie
(Venit lunar total/nr. membri de familie)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


****) Pentru aceeaşi categorie de venituri se va înscrie suma totalã
a acestora.

C. Având în vedere cele declarate, consider cã mã încadrez pentru a
beneficia de tariful social la energie electricã.
D. Menţionez cã: - beneficiez;
- nu beneficiez de ajutoare sociale conform
legislaţiei în vigoare.
E. Am luat la cunoştinţã cã tariful social se acordã în condiţiile
prevãzute de lege.
F. Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul
în declaraţii, respectiv cã declararea necorespunzãtoare a adevãrului
fãcutã unui organ sau unei instituţii de stat se pedepseşte cu închisoare
de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã, declar pe propria rãspundere cã
datele şi informaţiile prezentate corespund realitãţii.
G. În cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile de acordare a
tarifului social, mã oblig sã comunic în scris, din propria iniţiativã,
acest fapt furnizorului, în termen de 5 zile de la data la care a survenit
neîndeplinirea condiţiilor. În situaţia în care nu mã voi conforma
obligaţiei, voi suporta consecinţele prevãzute de art. 292 din Codul
penal, precum şi recalcularea consumului de energie electricã
la tariful CD.

Data Semnãtura solicitantului,
........ .............................



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016