Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 6 mai 2005  de implementare a prevederilor   art. 32-38 din Ordonanta Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale, aprobata si modificata prin   Legea nr. 545/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 6 mai 2005 de implementare a prevederilor art. 32-38 din Ordonanta Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale, aprobata si modificata prin Legea nr. 545/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 404 din 13 mai 2005

1. (1) Potrivit prevederilor <>art. 32 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 545/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sunt scutite de la plata drepturilor de import, în condiţiile art. 33-37 din aceeaşi ordonanţã, bunurile de capital şi alte echipamente aparţinând întreprinderilor care şi-au încetat activitatea într-o ţarã terţã, pentru a desfãşura o activitate similarã pe teritoriul României. În înţelesul prezentului act normativ, prin bunuri de capital se înţelege bunurile care constituie aport la capitalul întreprinderilor. În cazul în care întreprinderea transferatã este o exploatare agricolã, şeptelul viu este, de asemenea, scutit de la plata drepturilor de import. Noţiunea de "întreprindere" vizeazã numai unitãţile economice private de producţie sau de servicii.
(2) Scutirea de la plata drepturilor de import este limitatã la bunurile de capital şi la alte echipamente care:
a) au fost efectiv folosite în cadrul întreprinderii cel puţin 12 luni înainte de încetarea activitãţii acesteia în ţara terţã de unde şi-a transferat activitatea;
b) dupã transfer sunt afectate aceleiaşi destinaţii;
c) prin natura şi mãrimea lor sunt potrivite pentru întreprinderea în cauzã.
(3) Scutirea nu se va acorda pentru:
a) mijloacele de transport care nu sunt folosite pentru producţie sau servicii;
b) proviziile de bunuri de tot felul, destinate consumului uman sau pentru hrana animalelor;
c) combustibilii şi stocurile de materii prime sau de produse finite ori semifabricate;
d) şeptelul aflat în proprietatea comercianţilor de animale.
(4) De asemenea, nu se va acorda scutire de la plata drepturilor de import pentru întreprinderile al cãror transfer pe teritoriul României se face în scopul fuziunii prin absorbire de cãtre o întreprindere cu sediul pe teritoriul României, fãrã crearea unei întreprinderi noi.
(5) Dispoziţiile <>art. 32-37 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 sunt aplicabile în mod corespunzãtor bunurilor de capital şi altor echipamente aparţinând persoanelor care exercitã o profesiune liberã, precum şi persoanelor juridice care exercitã o activitate nonprofit şi care transferã aceastã activitate dintr-o ţarã terţã pe teritoriul României.
2. (1) În vederea emiterii avizului prevãzut la <>art. 36 şi 38 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 , în baza cãruia persoanele care exercitã o profesiune liberã sau reprezentantul legal al persoanei juridice cu sediul social în România poate beneficia de scutire de la plata drepturilor de import pentru importurile de bunuri de capital şi alte echipamente care fac obiectul transferului activitãţii dintr-o ţarã terţã pe teritoriul României, în cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi ale administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti se constituie câte o comisie formatã din:
- preşedinte - director executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau şef al administraţiei finanţelor publice de sector;
- membru - director adjunct executiv cu atribuţii în colectarea şi administrarea veniturilor statului sau şef adjunct al administraţiei finanţelor publice de sector;
- membru - şef serviciu/birou juridic.
(2) Secretariatul comisiei este asigurat de un expert din cadrul serviciului cu atribuţii în colectarea şi administrarea veniturilor statului.
3. (1) Reprezentantul legal al persoanei juridice cu sediul social în România depune la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti o cerere potrivit modelului prezentat în anexa nr. 1, în care se menţioneazã denumirea persoanei juridice, sediul social şi bunurile de capital sau echipamentele pentru care se solicitã avizul. Cererea va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) actul constitutiv al persoanei juridice înfiinţate pe teritoriul României (copie);
b) statutul (copie);
c) certificatul de înregistrare fiscalã (copie);
d) contractul de vânzare-cumpãrare a bunurilor de capital şi a echipamentelor care fac obiectul cererii, prin care persoana juridicã din România a intrat în posesia acestora (copie şi traducere legalizatã în limba românã).
(2) Comisiile înfiinţate în cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi ale administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor emite avize şi persoanelor care exercitã o profesiune liberã, definitã conform prevederilor legale în vigoare, care îşi transferã aceastã activitate dintr-o ţarã terţã pe teritoriul României, în baza prezentãrii unei cereri potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2 şi a urmãtoarelor documente:
a) paşaport (copie);
b) numãrul de înregistrare fiscalã în România (copie);
c) document prin care se certificã permiterea practicãrii profesiunii libere, emis de autoritatea în domeniu (copie);
d) atestat prin care se certificã faptul cã a desfãşurat o profesiune liberã în ţara terţã (copie de pe traducere legalizatã);
e) registrul-inventar al bunurilor deţinute de persoana fizicã în ţara terţã (copie de pe traducere legalizatã).
(3) Comisia va analiza documentele depuse şi va hotãrî asupra emiterii deciziei întocmite potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3, care va fi semnatã de preşedintele comisiei şi va fi comunicatã solicitantului în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii solicitãrii şi prezentãrii documentaţiei necesare la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(4) Avizul se emite în 3 exemplare, din care:
- un exemplar se pãstreazã de cãtre instituţia emitentã;
- un exemplar se pãstreazã de cãtre solicitant;
- un exemplar se înmâneazã solicitantului pentru a fi depus la biroul vamal ce acordã liberul de vamã în regim de scutire de la plata drepturilor de import.
(5) În caz de respingere a cererilor prezentate, autoritatea emitentã va preciza motivele care au stat la baza acestei decizii.
4. (1) În termen de 6 luni de la acordarea avizului, reprezentantul legal al persoanei juridice cu sediul social în România va depune la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti urmãtoarele documente:
a) certificatul de radiere de la autoritatea competentã din ţara terţã unde persoana juridicã în cauzã şi-a încheiat activitatea (copie şi traducere legalizatã în limba românã);
b) procesul-verbal de predare-primire a bunurilor de capital şi a echipamentelor care fac obiectul importului, prin care persoana juridicã nou-înfiinţatã pe teritoriul României preia bunurile în cauzã de la persoana juridicã care şi-a încetat activitatea pe teritoriul unei ţãri terţe (copie).
(2) În termen de 6 luni persoanele care desfãşoarã o profesiune liberã şi care îşi transferã activitatea dintr-o ţarã terţã pe teritoriul României vor depune la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau la administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti certificatul de atestare fiscalã eliberat de autoritatea competentã din ţara terţã.
5. (1) În situaţia în care nu sunt respectate prevederile <>art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prevederile pct. 4, avizul devine nul şi Autoritatea Naţionalã a Vãmilor va executa drepturile vamale, precum şi dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente importurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Direcţiile generale al finanţelor publice judeţene sau administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor/municipiului Bucureşti vor informa în scris Autoritatea Naţionalã a Vãmilor asupra avizelor devenite nule.
6. (1) Pe o perioadã de 12 luni de la data efectuãrii importului bunurile de capital şi alte echipamente ce beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import nu pot face obiectul unui împrumut, unor gajãri/garanţii reale mobiliare, locaţiuni sau cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit, fãrã ca autoritãţile vamale sã fie în prealabil informate. La momentul aprobãrii importului în regim de scutire de la plata drepturilor de import, Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau al administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, stabileşte termenul cu durata între 12 şi 36 de luni în care bunurile de capital sau alte echipamente, în funcţie de natura acestora, nu pot face obiectul unui împrumut, unor gajãri/ garanţii reale mobiliare, locaţiuni sau cesiuni cu titlu oneros, în caz de risc de abuz, ori cu titlu gratuit, fãrã ca autoritãţile vamale sã fie în prealabil informate.
(2) Informarea autoritãţii vamale referitoare la împrumutul, gajarea/garantarea realã imobiliarã, locaţiunea sau cesiunea bunurilor în cauzã nu constituie derogare de la termenul prevãzut la alin. (1).
(3) Înstrãinarea bunurilor de capital şi a echipamentelor în cadrul termenelor prevãzute de <>art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 atrage plata drepturilor de import aferente.
7. Liberul de vamã în condiţiile de scutire de la plata drepturilor de import se acordã în baza prezentãrii la autoritatea vamalã a avizului emis de cãtre organele fiscale competente.
8. Organele teritoriale de control fiscal şi vamal vor efectua controale pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile <>art. 36 şi 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 .
9. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta procedurã.


ANEXA 1
la procedurã

Denumirea persoanei juridice .....................
codul fiscal .....................................
Sediul social ....................................
Telefon ..........................................
Nr. de înregistrare ..............................


C E R E R E

În conformitate cu prevederile <>art. 32-38 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 545/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 583/2005 şi în baza documentaţiei anexate, solicitãm aprobarea pentru importul în regim de scutire de la plata drepturilor de import al urmãtoarelor bunuri de capital/echipamente:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Locaţia bunurilor importate va fi urmãtoarea:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................


Reprezentantul legal al persoanei juridice,
.........................................
(numele şi prenumele)

Semnãtura şi ştampila
.........................
Data ....................


ANEXA 2
la procedurã

Nr. de înregistrare ............

CERERE

În conformitate cu prevederile <>art. 32-38 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata datoriei vamale, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 545/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 583/2005 şi în baza documentaţiei anexate, subsemnatul ........................, domiciliat în România în localitatea .................., str. ............... nr. ....., numãrul de înregistrare fiscalã ...................., telefon ............, având profesia de ................., solicit aprobarea pentru importul în regim de scutire de la plata drepturilor de import al urmãtoarelor bunuri de capital/echipamente:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Locaţia bunurilor importate va fi urmãtoarea:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................


Solicitant,
.......................
(numele şi prenumele)

Semnãtura
.......................
Data ..................


ANEXA 3
la procedurã

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A JUDEŢULUI ...................
Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului ........................

DECIZIA
Nr. ........... din .................

În conformitate cu prevederile <>art. 32-38 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata drepturilor de import, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 545/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 583/2005, pe baza documentaţiei depuse şi înregistrate sub nr. ..........., se aprobã importul în regim de scutire de la plata drepturilor de import de cãtre persoana juridicã ................., cu sediul social în localitatea ......................., str. .................. nr. ....., bl. ...., sc. ...., et. ...., judeţul/sectorul ................, codul unic de înregistrare fiscalã .................., numãrul de ordine în registrul comerţului ..................., telefon ..........., reprezentatã legal de cãtre .....(numele şi prenumele)....:
pentru urmãtoarele bunuri de capital/echipamente:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Pe o perioadã de .................... luni de la data efectuãrii importului bunurile de capital şi echipamentele ce beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import nu pot face obiectul unui împrumut, unor gajãri/garanţii reale mobiliare, locaţiuni sau cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit.

Director executiv,
........................


ANEXA 4
la procedurã

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE A JUDEŢULUI ..................
Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului .......................

DECIZIA
Nr. ........ din .................

În conformitate cu prevederile <>art. 32-38 din Ordonanţa Guvernului nr. 59/2003 privind unele categorii de bunuri scutite de la plata drepturilor de import, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 545/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 583/2005, pe baza documentaţiei depuse şi înregistrate sub nr. ..........., se aprobã importul în regim de scutire de la plata drepturilor de import de cãtre persoana fizicã ......................., cu domiciliul în localitatea ..................., str. ................. nr. ......, bl. ...., sc. ...., et. ...., judeţul/sectorul ........., având numãrul de înregistrare fiscalã ................, pentru urmãtoarele bunuri de capital/echipamente:
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Pe o perioadã de .............. luni de la data efectuãrii importului bunurile de capital şi echipamentele ce beneficiazã de scutire de la plata drepturilor de import nu pot face obiectul unui împrumut, unor gajãri/garanţii reale mobiliare, locaţiuni sau cesiuni cu titlu oneros ori cu titlu gratuit.


Director executiv,
..................

--------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016