Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 6 mai 2004  de acordare a reducerii impozitului pe venit pentru constructia de locuinte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 6 mai 2004 de acordare a reducerii impozitului pe venit pentru constructia de locuinte

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 13 mai 2004
1. Impozitul anual pe venit datorat în anul 2003 de persoanele fizice cu domiciliul în România poate fi redus în cuantum de 20% din valoarea materialelor folosite în anul 2003, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, pentru construcţia unei singure locuinţe proprietate personalã.
Facilitatea fiscalã se acordã de cãtre organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal contribuabilul solicitant, pe durata construirii locuinţei, pe perioada valabilitãţii autorizaţiei de construire.
Reducerea de impozit se acordã pentru construcţia unei singure locuinţe proprietate personalã, care poate fi realizatã în antreprizã şi/sau regie proprie ori cumpãratã direct de la constructor, dupã caz.
Beneficiarii reducerii de impozit sunt persoanele fizice române cu domiciliul în România, care au calitatea de proprietari legali şi care în anul 2003 au realizat, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, urmãtoarele venituri din România sau din strãinãtate:
- venituri supuse procedurii de globalizare: venituri din activitãţi independente, din salarii şi/sau din cedarea folosinţei bunurilor;
- venituri cu impunere finalã.
2. Documentele prevãzute în <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.090/2003 privind aprobarea Normelor metodologice date în aplicarea prevederilor <>art. 65 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2001 privind impozitul pe venit, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 493/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 580 din 14 august 2003, se prezintã organului fiscal competent, astfel:
2.1. Cerere: se depune de contribuabil pânã la data de 30 iunie 2004 inclusiv, pentru anul precedent.
Depãşirea termenului de depunere a cererii atrage pierderea dreptului de acordare a facilitãţii.
2.2. Documente justificative privind materialele folosite pentru construcţia locuinţei: se prezintã de cãtre contribuabil, o datã cu cererea de reducere a impozitului, cu respectarea prevederilor pct. 4 din anexa la <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.090/2003 . Pentru a dobândi calitatea de document justificativ, conform legii, pe acestea trebuie sã fie înscrişi, în clar, cumpãrãtorul şi furnizorul materialelor, precum şi datele de identificare a acestora.
În funcţie de modalitatea de construire a locuinţei, se vor prezenta urmãtoarele documente:
2.2.1. Construcţia locuinţei este executatã în antreprizã:
- autorizaţia de construire;
- contractul de construire;
- situaţii de lucrãri anuale în care sã fie evidenţiate cheltuielile materiale efectuate în anul de referinţã;
- proces-verbal de recepţie a lucrãrii.
2.2.2. Construcţia locuinţei este executatã în regie proprie:
- autorizaţia de construire;
- situaţii de lucrãri anuale în care sunt înscrise cheltuielile materiale efectuate în anul de referinţã, certificate de contribuabili;
- documente justificative pentru materialele cumpãrate în anul 2003: facturi fiscale, chitanţe fiscale, bonuri fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale.
2.2.3. Locuinţa cumpãratã direct de la constructor:
- autorizaţia de construire;
- contractul de vânzare-cumpãrare a locuinţei;
- situaţia definitivã de lucrãri, corespunzãtor locuinţei recepţionate;
- proces-verbal de recepţie a lucrãrii.
2.3. Dosarul construcţiei privind materialele de construcţii
Acest dosar va cuprinde un borderou centralizator cuprinzând materialele folosite pentru construcţie, furnizorul, cantitatea, valoarea, precum şi celelalte documente justificative prevãzute la pct. 2.2.
3. Organul fiscal competent în acordarea reducerii
Administraţia finanţelor publice în a cãrei razã teritorialã contribuabilul îşi are domiciliul fiscal; compartimentul cu atribuţii în administrarea impozitului pe venit efectueazã urmãtoarele operaţiuni:
- analizeazã cererea de reducere a impozitului pe venit şi documentele justificative prezentate de contribuabil;
- notificã contribuabilului, în situaţia în care documentele prezentate sunt incomplete sau nu întrunesc condiţiile prevãzute de lege pentru documentele justificative;
- stabileşte cuantumul reducerii de impozit posibile şi întocmeşte o notã de constatare;
- stabileşte impozitul total anual;
- acordã reducerea de impozit şi emite decizia de impunere anualã;
- comunicã contribuabilului decizia de impunere anualã.
3.1. Stabilirea reducerii de impozit
Reducerea de impozit care poate fi acordatã contribuabilului se calculeazã de organul fiscal prin aplicarea cotei de 20% la valoarea materialelor folosite pentru construcţia locuinţei, achiziţionate în anul 2003, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, sau aferente locuinţei cumpãrate în aceeaşi perioadã.
În termen de 30 de zile de la primirea cererii de reducere a impozitului sau de la completarea documentaţiei (potrivit notificãrii prevãzute la pct. 3), organul fiscal întocmeşte o notã de constatare, în care menţioneazã:
- documentele justificative prezentate de contribuabil;
- valoarea materialelor folosite la construcţia locuinţei, care va sta la baza calculului reducerii de impozit, conform documentelor justificative prezentate;
- cuantumul reducerii de impozit posibile.
3.2. Stabilirea impozitului anual datorat în anul 2003 Stabilirea impozitului anual se face pe baza datelor aflate în evidenţa organului fiscal, declarate de contribuabil sau de cãtre terţi, în calitate de plãtitori de venit.
În situaţia în care pentru contribuabilul care a solicitat reducerea de impozit se constatã venituri nedeclarate de cãtre acesta, reducerea de impozit nu se poate acorda pentru impozitul stabilit din oficiu.
Impozitul anual se calculeazã de organul competent pentru totalitatea veniturilor impozabile realizate de contribuabil în anul 2003, prin însumarea, dupã caz, a impozitului aferent fiecãrei categorii de venit realizat, dupã caz:
a) impozitul pe venitul anual global aferent veniturilor supuse procedurii de globalizare realizate de contribuabil în anul 2003 (rd. 12 "Impozitul pe venitul anual global datorat" din Decizia de impunere anualã pentru persoane fizice române cu domiciliul în România);
b) impozitul anual pe veniturile din salarii (rd. 7 "Impozit anual", cap. VI din Fişa fiscalã 1 depusã de angajator), pentru persoanele fizice care au fost angajate permanent şi nu au realizat, în afara veniturilor din salarii la funcţia de bazã, alte venituri supuse procedurii de globalizare;
c) impozitul final stabilit de plãtitorii de venit pentru orice venit cu impunere finalã realizat în România în anul 2003 (col. 4, rândul corespunzãtor contribuabilului din Declaraţia informativã privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursa 205 - pe anul 2003, depusã de plãtitorii de venit pentru contribuabilul solicitant, pe categorii de venituri:
- impozit pe veniturile din pensii;
- impozit pe veniturile din dobânzi;
- impozit pe dividende;
- impozit pe veniturile obţinute din jocuri de noroc, veniturile sub formã de câştiguri din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare şi pãrţilor sociale, veniturile sub formã de premii în bani şi/sau în naturã, veniturile obţinute sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpãrare de valutã la termen, pe bazã de contract, precum şi din orice alte operaţiuni de acest gen);
- alte venituri cu impunere finalã;
d) impozit pe veniturile din activitãţi agricole [rd. 3, col. 3 "Impozit (15%*Total venit net)" din Decizia de impunere pentru veniturile din activitãţi agricole pe anul 2003 sau rd. 2 "Impozit datorat" din Decizia de impunere în sistem real, dupã caz];
e) impozitul pentru veniturile realizate în strãinãtate, a cãror impunere în România este finalã (col. 6, rd. 8 din Decizia de impunere pentru veniturile din strãinãtate realizate de persoanele fizice române cu domiciliul în România, a cãror impunere în România este finalã pe anul 2003, şi documentul privind plata impozitului plãtit în strãinãtate, eliberat de organul fiscal din ţara în care s-au realizat veniturile).
4. Emiterea deciziei de impunere
4.1. Reducerea impozitului pe venit
Reducerea impozitului pe venit se acordã de organul fiscal prin decizia de impunere anualã, în limita impozitului pe venit datorat în anul 2003.
În situaţia în care cuantumul reducerii calculate în funcţie de valoarea materialelor folosite în anul fiscal 2003 este mai mare decât impozitul anual pe venit datorat, excedentul nu se reporteazã.
În cazul veniturilor realizate în strãinãtate, reducerea se acordã numai pentru diferenţa de impozit de platã în România, calculatã ca diferenţã între impozitul datorat în România şi impozitul plãtit în strãinãtate, în conformitate cu prevederile <>art. 50 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
4.2. Termen de emitere a deciziei de impunere anualã: pânã la data de 30 septembrie 2004, conform <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 569/2003 privind deciziile de impunere anualã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 313 din 9 mai 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
5. Proprietatea comunã
În cazul în care locuinţa construitã este deţinutã în coproprietate, reducerea reprezentând 20% din valoarea materialelor folosite se acordã pentru fiecare coproprietar, pe bazã de documente justificative, corespunzãtor coteipãrţi deţinute în proprietate şi impozitului datorat.
Acordarea reducerii opereazã în cote egale la nivelul fiecãrui coproprietar sau, în situaţia în care coproprietarii decid asupra unei alte împãrţiri, la cerere se va anexa un act autentificat, din care sã rezulte voinţa pãrţilor.
Suma totalã a reducerii, reprezentând 20% din contravaloarea materialelor folosite la construcţia locuinţei, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, se repartizeazã pentru fiecare coproprietar, proporţional cu cotele-pãrţi stabilite de aceştia.
În cazul în care proprietatea este în devãlmãşie, fãrã ca bunul sã fie divizat pe cote-pãrţi şi fãrã ca bunul sã fie împãrţit corespunzãtor deţinãtorilor, reducerea impozitului pe venit poate fi cerutã de:
- unul dintre soţi, indiferent dacã autorizaţia de construire şi facturile au fost întocmite pe numele celuilalt soţ sau doar în parte pe numele celuilalt soţ;
- de ambii soţi, caz în care suma totalã a reducerii, reprezentând 20% din contravaloarea materialelor folosite la construcţia locuinţei, se repartizeazã pentru fiecare dintre aceştia, proporţional cu cotele-pãrţi stabilite de comun acord.
În aceastã situaţie soţii vor depune la dosarul construcţiei un act autentificat, din care sã rezulte voinţa pãrţilor.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016