Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 6 iulie 2001  de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei muncii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 6 iulie 2001 de autorizare a functionarii comerciantilor din punct de vedere al protectiei muncii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 383 din 13 iulie 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta procedura reglementeazã condiţiile de solicitare şi de emitere a autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii, denumita în continuare autorizaţie, perioada de valabilitate şi modalitatea de reinnoire a acesteia, precum şi cuantumul tarifelor aferente, în vedere autorizãrii functionarii comercianţilor în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 .
(2) Autorizaţia reprezintã documentul care conditioneaza funcţionarea comercianţilor de respectarea legislaţiei de protecţie a muncii, în scopul prevenirii accidentelor de munca şi bolilor profesionale.
(3) Eliberarea autorizaţiei în urma evaluãrii sediului social şi a activitãţilor desfãşurate în acesta da dreptul comerciantului sa funcţioneze şi sa desfãşoare activitãţile pentru care a fost autorizat.
(4) Neeliberarea autorizaţiei atrage neeliberarea certificatului de înregistrare.
ART. 2
Autorizaţia se elibereazã de autoritãţile competente în a cãror raza teritorialã se afla sediul social al comerciantului, respectiv inspectoratele teritoriale de munca, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din cadrul camerei de comerţ şi industrie teritoriale.
ART. 3
Inspectoratul teritorial de munca are urmãtoarele obligaţii:
a) sa delege la Biroul unic unul sau mai mulţi reprezentanţi cu drept de semnatura, în conformitate cu prevederile <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ;
b) sa evalueze sediul social şi activitãţile desfãşurate în acesta şi sa transmitã reprezentantului delegat la Biroul unic un referat care sa conţinã rezultatul evaluãrii, în termen de maximum 10 zile de la data pronunţãrii încheierii judecãtorului delegat.

CAP. 2
Obligaţiile solicitantului

ART. 4
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei solicitantul va depune la Biroul unic cererea de înregistrare tip, în care va mentiona datele de identificare a sediului social şi activitãţile care se desfãşoarã la sediu, codificate în conformitate cu nomenclatorul CAEN.
(2) Anexate la cererea de înregistrare, conform opisului de documente necesare în vederea autorizãrii, se vor depune:
a) declaraţia pe propria rãspundere privind respectarea legislaţiei de protecţie a muncii, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.1;
b) lista cuprinzând echipamentele tehnice din dotare;
c) copii de pe certificatele de conformitate ale echipamentelor tehnice folosite în zone cu pericol de explozie (dupã caz);
d) dovada achitãrii tarifului aferent autorizãrii.
ART. 5
Pentru activitãţile care pot genera pericole deosebite şi care intra sub incidenta prevederilor <>Decretului nr. 466/1979 privind regimul produselor şi substanţelor toxice, ale <>Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, precum şi ale <>Legii nr. 85/1995 pentru aprobarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor în agricultura şi silvicultura, este necesarã obţinerea prealabilã a unor avize şi/sau autorizari distincte, conform prevederilor reglementãrilor legale susmenţionate, care se vor depune o data cu documentele prevãzute la art. 4 alin. (2).

CAP. 3
Procedura de autorizare a functionarii comercianţilor

1. Atribuţiile reprezentantului inspectoratului teritorial de munca delegat la Biroul unic

ART. 6
Reprezentantul inspectoratului teritorial de munca delegat la Biroul unic are urmãtoarele obligaţii, cu respectarea termenelor stabilite prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 :
a) sa verifice dosarul pentru obţinerea autorizaţiei, cuprinzând documentele prevãzute la art. 4 alin. (2), şi sa îl transmitã de îndatã inspectoratului teritorial de munca (cu borderou);
b) sa verifice încadrarea corecta a fiecãrei solicitãri în cuantumul tarifelor aferente autorizãrii;
c) sa comunice inspectoratului teritorial de munca, concomitent cu transmiterea dosarului, termenul pana la care trebuie sa primeascã referatul cu privire la acordarea autorizaţiei solicitate sau, dupã caz, respingerea solicitãrii;
d) sa comunice solicitantului data vizitei personalului de specialitate al inspectoratului teritorial de munca la sediile supuse autorizãrii;
e) sa completeze şi sa semneze anexa la certificatul de înregistrare, pe baza concluziilor cuprinse în referatul primit, sau, dupã caz, sa asigure informarea în scris a solicitantului cu privire la neconformitãţile constatate şi la actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.

2. Evaluarea sediilor şi/sau a activitãţilor pentru care se solicita autorizarea

ART. 7
(1) Inspectoratul teritorial de munca va proceda astfel:
a) va evalua conţinutul documentelor din dosarul solicitantului din punct de vedere al legislaţiei de protecţie a muncii;
b) va analiza la sediul solicitantului, la data comunicatã, conformitatea documentelor cu situaţia din teren;
c) va efectua la sediul solicitantului evaluarea aplicãrii mãsurilor minime necesare pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale.
(2) Inspectoratul teritorial de munca va redacta referatul cuprinzând concluziile evaluãrii, propunand clar una dintre variantele prevãzute la <>art. 6 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 ; în situaţia în care se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile pentru autorizarea functionarii vor fi precizate neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite, care motiveaza neeliberarea autorizaţiei.
(3) Inspectorul-şef al inspectoratului teritorial de munca va semna referatul şi îl va transmite reprezentantului în Biroul unic.

CAP. 4
Perioada de valabilitate şi modalitatea de revizuire a autorizaţiei, precum şi cuantumul tarifelor aferente

ART. 8
(1) Autorizaţia este valabilã atâta timp cat nu s-au modificat condiţiile iniţiale pentru care aceasta a fost eliberata.
(2) La modificarea condiţiilor iniţiale comerciantul va solicita Biroului unic revizuirea autorizaţiei.
(3) Conform <>art. 9 alin. (2) din Legea protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, comercianţii au obligaţia sa confirme anual la inspectoratele teritoriale de munca faptul ca se menţin condiţiile iniţiale pentru care s-a eliberat autorizaţia.
ART. 9
Tarifele pentru serviciile prestate pentru autorizarea din punct de vedere al protecţiei muncii sunt prevãzute în anexa nr. 5.2.
ART. 10
(1) Autorizaţia se retrage de cãtre inspectoratul teritorial de munca în cazul în care se constata ca nu sunt menţinute condiţiile existente la data obţinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizaţiei, prin completarea rubricii corespunzãtoare din anexa la certificatul de înregistrare.
(2) Retragerea autorizaţiei se face pe baza unui proces-verbal întocmit de inspectoratul teritorial de munca cu o motivatie temeinica privind neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate. Un exemplar al procesului-verbal se transmite comerciantului, iar câte o copie de pe acesta, Biroului unic şi Inspecţiei Muncii.
ART. 11
Inspectoratul teritorial de munca asigura arhivarea documentaţiei specifice, prevãzutã la art. 4 alin. (2), care a stat la baza eliberãrii autorizaţiei, inclusiv a revizuirilor, retragerilor şi reautorizarilor.
ART. 12
Camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor asigura arhivarea referatelor de evaluare şi a copiilor de pe documentele referitoare la retragerea sau la revizuirea autorizaţiei, respectiv la reautorizare.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 13
Prevederile prezentei proceduri se aplica în mod corespunzãtor şi pentru autorizarea functionarii filialelor, sucursalelor şi celorlalte sedii secundare - agenţii, reprezentante, puncte de lucru sau alte asemenea sedii, altele decât sediul social, prin Biroul unic din judeţul unde acestea sunt amplasate.
ART. 14
Anexele nr. 5.1 şi 5.2 fac parte integrantã din prezenta procedura.

ANEXA 1


DECLARAŢIE
pe propria rãspundere privind respectarea legislaţiei
de protecţia muncii

Subsemnatul .........................., în calitate de asociat/acţionar, declar pe propria rãspundere ca activitãţile enumerate mai jos şi pentru care se solicita autorizaţie de funcţionare din punct de vedere al protecţiei muncii se vor desfasura în conformitate cu prevederile <>Legii protecţiei muncii nr. 90/1996 , republicatã, normelor generale de protecţie a muncii, normelor specifice de securitate a muncii, standardelor de securitate şi ale altor reglementãri în vigoare specifice activitãţii desfãşurate.
Numãrul de personal care desfãşoarã activitãţi în sediul social este de ..................................... .



Activitãţi efectuate la sediul social:

Codul CAEN Denumirea CAEN



Activitate principala
................................. ............................

Alte activitãţi
................................ ..............................
................................ ..............................
................................ ..............................
................................ ..............................
................................ ..............................


Ne angajãm ca, în situaţia în care urmeazã sa efectuam şi alte activitãţi, sa solicitam revizuirea autorizaţiei emise, iar în situaţia în care vom infiinta subunitati (filiale, sucursale sau puncte de lucru) sa solicitam autorizaţia acestora prin Biroul unic din judeţul în care este amplasata subunitatea.



În susţinerea celor de mai sus:
I. Declaram ca:
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────┐
│ │ Dacã │
│ Condiţii │ este │
│ │ cazul, │
│ │ se │
│ │marcheaza│
│ │ cu X │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────┘
1. Activitatea de protecţie a muncii este asigurata şi se desfãşoarã []
în mod organizat.
2. Condiţiile pentru instruirea corespunzãtoare, în domeniul []
protecţiei muncii, a participanţilor la procesul de munca sunt
asigurate.
3. Spaţiul construit este adecvat activitãţilor unitãţii şi corespunde []
ca rezistenta reglementãrilor legale în vigoare.
4. Riscurile de accidentare sau imbolnavire profesionalã generate de []
activitãţile desfãşurate sunt identificate.
5. Sunt stabilite mãsurile de apãrare a vieţii, integritãţii corporale []
şi sãnãtãţii participanţilor la procesul de munca.
6. Echipamentele tehnice utilizate în atmosfere normale sunt []
certificate din punct de vedere al calitãţii de securitate a
muncii, conform reglementãrilor legale în vigoare.
7. Echipamentele tehnice utilizate în atmosfere potenţial explozive []
sunt certificate din punct de vedere al calitãţii de securitate a
muncii, conform reglementãrilor legale în vigoare.
8. Echipamentele tehnice sunt asigurate corespunzãtor cu sisteme şi []
dispozitive de protecţie, cu aparatura de mãsura şi control.
9. Locurile de munca sunt dotate cu mijloacele necesare pentru []
intervenţie în caz de accident sau intoxicatii, conform baremurilor
în vigoare.
10. Concentratiile substanţelor toxice, explozive şi inflamabile în []
mediul de lucru sunt controlate periodic.
11. Personalul este dotat cu echipamentul individual de protecţie []
reglementar necesar pentru protejarea contra tuturor factorilor
de risc la care este expus, de calitate de protecţie
corespunzãtoare şi certificat conform reglementãrilor în vigoare.
12. Este încadrat personalul necesar, specializat şi autorizat []
reglementar pentru meserii şi profesii specificate în Normele
Generale de Protecţia Muncii.



--------------
II. Precizam:
1. Riscurile principale de accidentare şi/sau imbolnavire profesionalã.
2. Se dispune dupã caz de:
- proiectul pentru construcţie şi tehnologie şi/sau raport de expertiza nr. .../data ... elaborat de .......;
- proiectul de zonare Ex pentru prevenirea exploziilor şi incendiilor în zonele cu atmosfera potenţial exploziva, nr. .../data .... elaborat de ........;
- autorizaţia pentru produse şi substanţe toxice conform <>Decretului nr. 466/1979 ;
- autorizaţia pentru materii explozive conform <>Legii nr. 126/1995 ;
- autorizaţia pentru produse de uz fitosanitar conform <>Legii nr. 85/1995 .
3. Lista echipamentelor tehnice (tip, nr.) sub incidenta ISCIR cu menţionarea numãrului autorizaţiei şi a datei scadente de verificare.

Întocmitã într-un exemplar, pe propria rãspundere, cunoscând ca falsul în declaraţii este pedepsit de legea penalã.

...................
(semnatura)



ANEXA 2

Tarife pentru serviciile prestate pentru autorizarea
din punct de vedere al protecţiei muncii
┌────┬───────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Nr. │ Activitatea │ Tariful │
│Crt.│ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 1 │Expertizarea persoanelor fizice şi juridice│Întreprinderi - 450.000 lei│
│ │în vederea eliberãrii autorizaţiei de fun- │micro │
│ │ctionare din punct de vedere al protecţiei │Întreprinderi - 700.000 lei│
│ │muncii, a revizuirii autorizaţiei conform │mici │
│ │legislaţiei în vigoare │Întreprinderi -1.350.000 lei│
│ │ │mijlocii │
│ │ │Întreprinderi -2.250.000 lei│
│ │ │mari │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 2 │Expertiza şi analiza în vederea eiberarii │Întreprinderi - 450.000 lei│
│ │autorizaţiei pentru producerea, deţinerea, │micro │
│ │transportul, comercializarea şi utilizarea │Întreprinderi - 700.000 lei│
│ │substanţelor toxice precum şi a substanţe- │mici │
│ │lor de uz fitosanitar conform Ordonanţei │Întreprinderi -1.350.000 lei│
│ │Guvernului nr. 4/1995 │mijlocii │
│ │ │Întreprinderi -2.250.000 lei│
│ │ │mari │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 3 │Expertiza şi analiza în vederea eliberãrii │- materii ex- -1.800.000 lei│
│ │autorizaţiei de deţinere a materiilor ex- │plozive pro- │
│ │plozive în conformitate cu prevederile │priu-zise │
│ │<>art. 8 din Legea nr. 126/1995 │- obiecte artizanale şi de │
│ │ │distractie pe baza de ames- │
│ │ │tecuri pirotehnice: │
│ │ │a) deţinere - 180.000 lei│
│ │ │maximum 3 kg. │
│ │ │b) deţinere - 900.000 lei│
│ │ │între 3 şi │
│ │ │100 kg │
│ │ │c) deţinere -4.500.000 lei│
│ │ │peste 100 kg. │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 4 │Expertiza şi analiza în vederea eliberãrii │Întreprinderi - 450.000 lei│
│ │autorizaţiei de depozitare a materiilor │micro │
│ │explozive în conformitate cu prevederile │Întreprinderi - 700.000 lei│
│ │<>art. 9 din Legea nr. 126/1995 │mici │
│ │ │Întreprinderi -1.350.000 lei│
│ │ │mijlocii │
│ │ │Întreprinderi -2.250.000 lei│
│ │ │mari │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 5 │Expertiza şi analiza în vederea obţinerii │- materii ex- - 270.000 lei│
│ │vizei anuale a autorizaţiei de deţinere │plozive pro- │
│ │materii explozive │priu-zise │
│ │ │- obiecte artizanale şi de │
│ │ │distractie pe baza de ames- │
│ │ │tecuri pirotehnice: │
│ │ │a) deţinere - 90.000 lei│
│ │ │maximum 3 kg. │
│ │ │b) deţinere - 450.000 lei│
│ │ │între 3 şi │
│ │ │100 kg │
│ │ │c) deţinere -1.800.000 lei│
│ │ │peste 100 kg │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 6 │Analiza şi avizarea documentaţiilor aferen-│ - 180.000 lei/ora │
│ │te instalaţiilor din mediile cu potenţial │ │
│ │exploziv │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 7 │Expertiza şi analiza în vederea eliberãrii │ - 900.000 lei │
│ │documentului de clasificare a minelor din │ │
│ │punct de vedere al emanatiilor de gaze │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 8 │Expertiza în vederea emiterii avizului de │ - 450.000 lei/firida │
│ │amplasament al firidelor de explozivi la │ │
│ │persoanele juridice cu profil minier │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 9 │Expertiza în vederea autorizãrii încãperi- │ - 450.000 lei/încãpere│
│ │lor pentru depozitarea, pãstrarea şi │ │
│ │manipularea capselor pentru pistoale de │ │
│ │implant bolturi, fuzee antigrindina şi │ │
│ │capse de alarmare utilizate la transportul │ │
│ │feroviar │ │
├────┼───────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 10 │Analiza în vederea avizãrii documentaţiilor│ - 1.350.000 lei │
│ │pentru impuscari (explozii) masive cu peste│ │
│ │100 t exploziv (echivalent TNT), inclusiv │ │
│ │asistenta tehnica │ │
└────┴───────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┘



Pentru activitãţile de expertize sau asistenta tehnica, în cazul extinderii domeniului de autorizare sau al reautorizarii, se va tarifa cu 75% din tariful specificat.
Emiterea duplicatelor (certificate, avize etc.) în condiţiile legii se va tarifa cu 50% din valoarea iniţialã de eliberare.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016