Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 30 iunie 2008  privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 30 iunie 2008 privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR-AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 498 din 2 iulie 2008

CAP. I
Cadru general

1.1. Taxa pe poluare pentru autovehicule, reglementatã de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi de Normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 686/2008 , denumite în continuare ordonanţã, respectiv norme metodologice, se calculeazã de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
1.2. Organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã este definit la art. 3 alin. (1) din normele metodologice.
1.3. Organul fiscal competent stabileşte taxa pe poluare pentru urmãtoarele situaţii reglementate de ordonanţã:
a) ca urmare a solicitãrii persoanei fizice sau juridice care intenţioneazã sã efectueze prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau sã repunã în circulaţie un autovehicul dupã încetarea exceptãrii sau scutirii;
b) pentru restituirea sumelor reprezentând valoarea rezidualã a taxei pe poluare plãtite;
c) pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pe poluare pentru autovehicule;
d) pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţe de taxã pe poluare rezultate în urma contestãrii taxei pe poluare.
1.4. Calcularea taxei pe poluare se face cu ajutorul aplicaţiei informatice-suport realizate şi implementate de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei.

CAP. II
Stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule la prima înmatriculare în România sau la repunerea în circulaţie a unui autovehicul dupã încetarea exceptãrii sau scutirii

2.1. Persoana fizicã sau juridicã, care intenţioneazã sã efectueze înmatricularea autovehiculului, depune la organul fiscal competent o cerere însoţitã de documentele prevãzute la art. 3 alin. (2) din normele metodologice, în copie şi original. Documentele în original se restituie contribuabilului dupã verificarea conformitãţii şi înscrierea vizei "conform cu originalul" pe copiile care rãmân la organul fiscal.
2.2. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, modelul documentului care conţine elementele necesare calculului taxei pe poluare şi care se depune la organul fiscal în condiţiile art. 3 alin. (4) din normele metodologice este prevãzut în anexa nr. 1 la prezenta procedurã.
2.3. La depunerea cererii, organul fiscal competent va comunica solicitantului data la care se poate prezenta pentru ridicarea deciziei de calcul al taxei pe poluare, emisã în condiţiile prezentului capitol.
2.4. De la registraturã, cererea însoţitã de documentele depuse se repartizeazã Compartimentului registru contribuabili, declaraţii fiscale şi bilanţuri, denumit în continuare compartiment de specialitate, care înregistreazã cererile într-o evidenţã specialã, organizatã potrivit anexei nr. 2 la prezenta procedurã.
2.5. Compartimentul de specialitate, pe baza documentelor depuse de contribuabil şi a elementelor prevãzute de ordonanţã şi de normele metodologice, procedeazã la calcularea taxei pe poluare şi întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
2.6. Valoarea în lei a taxei de poluare se determinã pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrãtoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
2.7. Pe baza referatului, compartimentul de specialitate întocmeşte proiectul Deciziei de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, cod MEF 14.13.02.50, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 la ordin.
2.8. Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se avizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã, împreunã cu documentaţia şi cu referatul, spre aprobare conducãtorului unitãţii fiscale.
2.9. Decizia de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule emisã este decizie sub rezerva verificãrii ulterioare, potrivit <>art. 90 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2.10. Un exemplar al deciziei de calcul se comunicã contribuabilului, în maximum douã zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete, în conformitate cu prevederile <>art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
2.11. Prin excepţie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, decizia de calcul al taxei pe poluare se comunicã în maximum 5 zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete.
2.12. Taxa pe poluare calculatã de organul fiscal prin decizia comunicatã contribuabilului se achitã în condiţiile prevãzute de art. 3 alin. (5) din normele metodologice, iar dovada plãţii taxei se prezintã autoritãţii competente pentru înmatricularea autovehiculului sau pentru repunerea în circulaţie a autovehiculului dupã încetarea exceptãrii sau scutirii.

CAP. III
Stabilirea sumelor reprezentând valoarea rezidualã a taxei pe poluare

3.1. În vederea restituirii sumelor reprezentând valoarea rezidualã a taxei pe poluare, în condiţiile prevãzute de art. 7 din normele metodologice, la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, însoţitã de documentaţia depusã de contribuabil, compartimentul de specialitate procedeazã la calcularea taxei pe poluare care ar fi plãtitã pentru respectivul autovehicul dacã acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional, pe baza elementelor de calcul prevãzute de ordonanţã şi de normele metodologice.
3.2. Pentru stabilirea valorii reziduale a taxei pe poluare, compartimentul de specialitate întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
3.3. Referatul se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se vizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã, împreunã cu documentaţia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/şefului administraţiei adjunct coordonator, dupã caz.
3.4. În termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii de cãtre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului de calcul aprobat se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, în vederea compensãrii şi/sau restituirii, în conformitate cu prevederile <>art. 116 şi 117 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, iar al doilea exemplar rãmâne la compartimentul de specialitate în vederea arhivãrii.
3.5. Compartimentul cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale întocmeşte decizia de restituire a sumelor reprezentând valoarea rezidualã a taxei pe poluare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Procedura de restituire a sumelor reprezentând valoarea rezidualã a taxei pe poluare este prevãzutã la art. 6 alin. (6)-(14) din normele metodologice.

CAP. IV
Stabilirea sumei reprezentând diferenţa dintre taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pe poluare pentru autovehicule

4.1. În vederea restituirii sumelor reprezentând diferenţa dintre taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule plãtitã în perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008 şi taxa pe poluare pentru autovehicule, rezultatã din aplicarea prevederilor ordonanţei, la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, însoţitã de documentaţia depusã de contribuabil, compartimentul de specialitate procedeazã la calcularea taxei pe poluare.
4.2. Pe baza elementelor de calcul prevãzute de ordonanţã şi de normele metodologice, compartimentul de specialitate stabileşte taxa şi întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
4.3. Referatul se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se vizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã, împreunã cu documentaţia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/şefului administraţiei adjunct coordonator, dupã caz.
4.4. În termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii de cãtre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului aprobat se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, în vederea calculãrii diferenţei dintre taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule achitatã de contribuabil şi taxa pe poluare stabilitã de compartimentul de specialitate, prin referat. Al doilea exemplar al referatului de calcul rãmâne la compartimentul de specialitate în vederea arhivãrii.
4.5. Compartimentul cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale întocmeşte decizia de restituire a diferenţei dintre taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule achitatã de contribuabil şi taxa pe poluare stabilitã potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Procedura de restituire a diferenţei este prevãzutã la art. 6 din normele metodologice.

CAP. V
Stabilirea sumelor reprezentând diferenţe de taxã pe poluare rezultate în urma contestãrii taxei pe poluare

5.1. În vederea restituirii diferenţei de taxã rezultate în urma contestãrii taxei pe poluare, în condiţiile art. 5 şi 8 din normele metodologice, la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, însoţitã de documentaţia depusã de contribuabil, compartimentul de specialitate procedeazã la recalcularea sumei de platã reprezentând taxa şi întocmeşte Referatul de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
5.2. Referatul se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se vizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã, împreunã cu documentaţia, spre aprobare directorului executiv adjunct coordonator/şefului administraţiei adjunct coordonator, dupã caz.
5.3. În termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii de cãtre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, în vederea calculãrii diferenţei dintre taxa pe poluare plãtitã cu ocazia înmatriculãrii şi taxa pe poluare recalculatã de compartimentul de specialitate ca urmare a contestãrii, stabilitã prin referat, iar al doilea exemplar rãmâne la compartimentul de specialitate în vederea arhivãrii.
5.4. Compartimentul cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale întocmeşte decizia de restituire a diferenţei de taxã pe poluare rezultate în urma contestãrii taxei pe poluare, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare. Procedura de restituire a diferenţei este prevãzutã la art. 6 alin. (6)-(14) din normele metodologice.

CAP. VI
Dispoziţii finale

Dosarele întocmite pentru soluţionarea solicitãrilor contribuabililor, întocmite potrivit prevederilor cap. II-cap. V se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului, dupã caz.

ANEXA 1


────────
la procedurã
─────────────

Denumirea contribuabilului ......................
Cod identificare fiscalã ........................
Domiciliu fiscal ................................

Centralizator privind autovehiculele în leasing
(anexã la Cererea nr. ..../.....)





┌─┬─────┬─────┬─────┬──────┬─────┬──────┬───────────┬────────┬───────┬────────┐
│N│Cate-│Marca│Tip/ │Serie │Numãr│Data │Capacitatea│Valoarea│Motor │Dotare │
│r│goria│ │Vari-│şasiu/│de │primei│cilindricã │combi- │diesel │(aer │
│ │ │ │antã │Numãr │omo- │înma- │ (cmc) │natã a │echipat│condi- │
│c│ │ │ │de │loga-│tricu-│ │emisiei │cu │ţionat/ │
│r│ │ │ │iden- │re │lãri │ │de CO(2)│filtru │ABS/ │
│t│ │ │ │tifi- │ │ │ │(grame/ │de │airbag) │
│ │ │ │ │care │ │ │ │km) │parti- │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │cule │ │
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
│0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
├─┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┼──────┼───────────┼────────┼───────┼────────┤
└─┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┴──────┴───────────┴────────┴───────┴────────┘



ANEXA 2


───────
la procedurã
────────────

Evidenţa cererilor de stabilire a taxei pe poluare





┌────┬─────────┬────────────┬─────────────┬────────────┬─────────┬─────────────┐
│Nr. │Denumirea│ Cod de │Nr. şi data │ Date de │Obiectul │ Cuantumul │
│crt.│solici- │identificare│înregistrãrii│identificare│cererii*)│ taxei pe │
│ │tantului │ fiscalã │cererii de │a autovehi- │ │ poluare │
│ │ │ │stabilire a │culului │ │ calculate │
│ │ │ │ taxei │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
├────┼─────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼─────────┼─────────────┤
└────┴─────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴─────────┴─────────────┘


_________
*) Se completeazã cu: I - solicitare iniţialã de stabilire a taxei pe poluare în vederea primei înmatriculãri în România; sau
R - pentru repunerea în circulaţie a unui autovehicul dupã încetarea exceptãrii sau scutirii.


__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016