Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 29 mai 2009  de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 29 mai 2009 de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 2 iunie 2009

CAP. I
Dispoziţii generale
1. Prezenta procedurã se aplicã de cãtre compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrãrii fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, în toate situaţiile în care persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã care utilizeazã trimestrul calendaristic ca perioadã fiscalã efectueazã o achiziţie intracomunitarã taxabilã în România, în condiţiile prevãzute de art. 156^1 alin. (6^1)-(6^2) din Codul fiscal.
2. Procedura se aplicã pentru achiziţiile intracomunitare a cãror exigibilitate intervine începând cu data de 1 mai 2009.
3. Prin persoanã impozabilã, în sensul prezentei proceduri, se înţelege persoana impozabilã înregistratã în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã potrivit art. 153 din Codul fiscal.

CAP. II
Actualizarea datelor din Registrul contribuabililor ca urmare a declaraţiilor de menţiuni depuse de persoanele impozabile
1. Persoanele impozabile care potrivit art. 156^1 alin. (6^1) din codul fiscal sunt obligate sã utilizeze ca perioadã fiscalã luna calendaristicã trebuie sã depunã, conform alin. (6^2) al aceluiaşi articol, "Declaraţia de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care utilizeazã trimestrul calendaristic ca perioadã fiscalã şi care efectueazã o achiziţie intracomunitarã taxabilã în România (092)", al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 2 la ordin.
2. Declaraţia de menţiuni se depune la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal persoana impozabilã sau în evidenţa cãruia aceasta se aflã înregistratã ca plãtitor de impozite şi taxe, la registraturã ori la poştã, prin scrisoare recomandatã, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care genereazã aceastã obligaţie.
3. Pe baza declaraţiei de menţiuni, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent opereazã actualizãrile în Registrul contribuabililor, în sensul schimbãrii perioadei fiscale pentru TVA din trimestru calendaristic în lunã calendaristicã.
4. Pentru stabilirea datei de luare în evidenţã cu perioadã fiscalã lunarã a persoanei impozabile se are în vedere data exigibilitãţii taxei aferente achiziţiei intracomunitare, astfel cum rezultã din declaraţia de menţiuni depusã de persoana impozabilã, respectiv:
a) data luãrii în evidenţã este data de 1 a primei luni din trimestru, dacã exigibilitatea taxei intervine în aceastã primã lunã a respectivului trimestru;
b) data luãrii în evidenţã este data de 1 a celei de a treia luni din trimestru, dacã exigibilitatea taxei intervine în a doua lunã a respectivului trimestru;
c) data luãrii în evidenţã este data de 1 a primei luni a trimestrului calendaristic urmãtor, dacã exigibilitatea taxei intervine în a treia lunã a unui trimestru calendaristic.
5. Persoanele impozabile pentru care sunt operate actualizãri în Registrul contribuabililor potrivit prezentei proceduri trebuie sã-şi îndeplineascã obligaţiile de declarare şi de platã ce decurg din calitatea de persoanã impozabilã care utilizeazã luna ca perioadã fiscalã.
6. Persoana impozabilã a cãrei perioadã fiscalã a devenit luna, ca urmare a efectuãrii unei achiziţii intracomunitare de bunuri, nu mai are posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioadã fiscalã, fiind obligatã sã pãstreze ca perioadã fiscalã luna şi în anii urmãtori.
7. Depunerea cu întârziere a declaraţiei de menţiuni privind schimbarea perioadei fiscale în condiţiile art. 156^1 alin. (6^2) din Codul fiscal, respectiv peste termenul de maximum 5 zile lucrãtoare de la finele lunii în care a intervenit exigibilitatea achiziţiei intracomunitare, constituie contravenţie potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Codul de procedurã fiscalã şi se sancţioneazã potrivit prevederilor legale în vigoare. Depunerea cu întârziere a deconturilor de taxã pe valoarea adãugatã constituie contravenţie potrivit art. 219 alin. (1) lit. b) din Codul de procedurã fiscalã şi se sancţioneazã potrivit prevederilor legale în vigoare.

CAP. III
Actualizarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor, pe baza informaţiilor declarate în decontul de TVA

1. Trimestrial, pânã la sfârşitul lunii urmãtoare trimestrului, compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale transmite compartimentului de specialitate lista persoanelor impozabile care utilizeazã trimestrul ca perioadã fiscalã şi care au declarat în formularul (300) "Decont de taxã pe valoarea adãugatã" efectuarea de achiziţii intracomunitare taxabile în România.
2. Lista se întocmeşte cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei şi cuprinde:
a) denumirea persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA;
b) codul de înregistrare în scopuri de TVA;
c) domiciliul fiscal;
d) valoarea achiziţiei intracomunitare taxabile în România şi taxa aferentã, declarate la rândul "Achiziţii intracomunitare de bunuri pentru care cumpãrãtorul este obligat la plata TVA (taxare inversã)" din "Decontul de taxã pe valoarea adãugatã";
e) numãrul şi data înregistrãrii "Decontului de taxã pe valoarea adãugatã".
3. Dupã analizarea listei, compartimentul de specialitate notificã în scris, de îndatã, în vederea depunerii declaraţiei de menţiuni, persoanele impozabile care au efectuat achiziţii intracomunitare taxabile în România, dar care nu au depus declaraţia de menţiuni potrivit art. 156^1 alin. (6^2) din Codul fiscal.
4. Notificarea se întocmeşte în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 la ordin, un exemplar se comunicã persoanei impozabile, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acesteia.
5. Dupã primirea declaraţiei de menţiuni, compartimentul de specialitate aplicã în mod corespunzãtor dispoziţiile pct. 3-7 din cap. II.
6. În cazul în care persoana impozabilã notificatã nu depune la organul fiscal competent, în termenul stabilit, declaraţia de menţiuni, compartimentul de specialitate procedeazã la actualizarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor.
7. În acest scop, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat de actualizare a datelor din Registrul contribuabililor, prin care propune ca datã a luãrii în evidenţã cu perioadã fiscalã lunarã a persoanei impozabile data de 1 a primei luni a trimestrului pentru care a fost depus "Decontul de taxã pe valoarea adãugatã" în care a fost declaratã achiziţia intracomunitarã.
8. Pe baza referatului, compartimentul de specialitate întocmeşte "Decizia privind actualizarea datelor din Registrul contribuabililor pentru persoanele impozabile care utilizeazã trimestrul calendaristic ca perioadã fiscalã şi care efectueazã achiziţii intracomunitare taxabile în România", potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4 la ordin.
9. Decizia se întocmeşte în douã exemplare, un exemplar se comunicã persoanei impozabile, potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acesteia.
10. Referatul şi decizia se avizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se aprobã de conducãtorul unitãţii fiscale.
11. Pe baza deciziei emise şi comunicate potrivit pct. 9 se opereazã actualizãrile în Registrul contribuabililor, în sensul schimbãrii perioadei fiscale pentru TVA din trimestru calendaristic în lunã calendaristicã.

CAP. IV
Actualizarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor, pe baza altor informaţii

1. Dacã în urma acţiunilor de inspecţie fiscalã se constatã neîndeplinirea obligaţiei de a utiliza luna ca perioadã fiscalã de cãtre persoana impozabilã care efectueazã achiziţii intracomunitare taxabile în România, compartimentul cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, dupã comunicarea deciziei de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare de platã stabilite de inspecţia fiscalã, transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul înregistrãrii fiscale din cadrul organului fiscal competent o copie a Raportului de inspecţie fiscalã.
2. Dacã în urma inspecţiei fiscale persoana impozabilã nu depune declaraţia de menţiuni, compartimentul de specialitate, pe baza Raportului de inspecţie fiscalã, întocmeşte referatul prin care propune actualizarea datelor din Registrul contribuabililor, prin modificarea perioadei fiscale din trimestru calendaristic în lunã calendaristicã, pentru respectivele persoane impozabile.
3. Pentru stabilirea datei de luare în evidenţã cu perioadã fiscalã lunarã a persoanei impozabile se are în vedere data exigibilitãţii taxei aferente achiziţiei intracomunitare, astfel cum rezultã din Raportul de inspecţie fiscalã. Dispoziţiile pct. 4 din cap. II sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
4. Dispoziţiile pct. 8-11 din cap. III sunt aplicabile în mod corespunzãtor.

___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016