Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 28 aprilie 2010  de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 28 aprilie 2010 de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 292 din 5 mai 2010

CAP. I
Dispoziţii generale

1. Prezenta procedurã se aplicã de cãtre compartimentul cu atribuţii în domeniul înregistrãrii fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, din cadrul organului fiscal competent, în urmãtoarele situaţii:
a) persoanele impozabile sunt obligate sã se înregistreze în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã, în conformitate cu prevederile art. 153 sau 153^1, dupã caz, din codul fiscal şi nu solicitã înregistrarea;
b) pentru anularea înregistrãrii în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã a persoanelor impozabile care figureazã în lista contribuabililor inactivi şi a celor aflaţi în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului;
c) pentru anularea înregistrãrii pentru achiziţii intracomunitare, în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã, conform art. 153^1 din Codul fiscal, când persoana respectivã se înregistreazã în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã, conform art. 153 din Codul fiscal;
d) pentru anularea înregistrãrii în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã a persoanei care nu era obligatã sã solicite înregistrarea sau nu avea dreptul sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.
2. Prin organ fiscal competent, în sensul prezentei proceduri, se înţelege organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul fiscal persoana impozabilã ori în evidenţa cãruia aceasta se aflã înregistratã ca plãtitor de impozite şi taxe sau organul fiscal stabilit potrivit art. 36 alin. (3) din Codul de procedurã fiscalã, pentru persoanele impozabile care nu sunt stabilite în România, conform art. 125^1 alin. (2) din Codul fiscal, dupã caz.
3. În sensul prezentei proceduri, persoana impozabilã este cea definitã la art. 127 din Codul fiscal.

CAP. II
Înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA a persoanelor impozabile obligate sã se înregistreze în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã, în conformitate cu prevederile art. 153 sau 153^1, dupã caz, din codul fiscal şi care nu solicitã înregistrarea

1. Când se constatã cã o persoanã impozabilã îndeplineşte condiţiile pentru înregistrarea în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã, în conformitate cu prevederile art. 153 sau 153^1, dupã caz, din Codul fiscal, şi nu a solicitat înregistrarea, organul fiscal notificã respectiva persoanã în vederea înregistrãrii în scopuri de TVA.
2. Prin excepţie, organul fiscal nu notificã persoana impozabilã în situaţia în care constatarea a fost efectuatã de organele cu atribuţii de inspecţie fiscalã, cu respectarea dispoziţiilor pct. 62 alin. (2) lit. a) din normele metodologice.
3. Notificarea se întocmeşte de compartimentul de specialitate, în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2 la ordin; un exemplar se comunicã contribuabilului, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia.
4. Dacã, urmare notificãrii, contribuabilul se prezintã în termen de 5 zile şi depune declaraţia de menţiuni în vederea înregistrãrii în scopuri de TVA, organul fiscal competent prelucreazã declaraţia şi emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, conform prevederilor legale în vigoare.
5. Data înregistrãrii în scopuri de TVA este data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a fost depusã declaraţia de menţiuni.
6. Dacã declaraţia de menţiuni se depune dupã începerea procedurii de înregistrare din oficiu, procedura se sisteazã prin referat motivat, înregistrarea fiscalã efectuându-se în baza declaraţiei de menţiuni a contribuabilului.
7. În cazul în care contribuabilul prezintã organului fiscal competent documente din care sã rezulte cã nu are obligaţia de a solicita înregistrarea în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate analizeazã documentaţia depusã şi întocmeşte un referat prin care propune sistarea procedurii de înregistrare, din oficiu, a contribuabilului. Referatul se aprobã de conducãtorul unitãţii fiscale. Sistarea procedurii de înregistrare, din oficiu, se aduce, de îndatã, la cunoştinţa contribuabilului.
8. Prin unitate fiscalã, în sensul prezentei proceduri, se înţelege administraţia finanţelor publice a municipiului, oraşului sau comunei, administraţiile finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti, administraţia finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii, Direcţia Generalã a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti sau Direcţia generalã de administrare a marilor contribuabili, dupã caz.
9. În cazul în care contribuabilul nu se prezintã în urma notificãrii, compartimentul de specialitate, în baza datelor deţinute, întocmeşte un referat prin care propune înregistrarea în scopuri de TVA a contribuabilului respectiv.
10.1. În baza referatului aprobat de conducãtorul unitãţii fiscale se emite decizia privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 3 la ordin. Decizia se întocmeşte în douã exemplare; un exemplar se comunicã contribuabilului, potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
10.2. Decizia privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA se emite, pentru situaţia prevãzutã la pct. 2 din prezentul capitol, pe baza deciziei de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare şi/sau a raportului de inspecţie fiscalã care cuprind constatãri privind neîndeplinirea obligaţiei de înregistrare în scopuri de TVA.
11. Împotriva deciziei privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispoziţiile art. 209 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, potrivit art. 207 alin. (1) din acelaşi act normativ.
12. Data înregistrãrii, din oficiu, în scopuri de TVA este data de întâi a lunii urmãtoare comunicãrii deciziei prevãzute la pct. 10 din prezentul capitol.
13. Dupã comunicarea deciziei, compartimentul de specialitate emite certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, pe care îl comunicã persoanei impozabile potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã.
14. În situaţia în care, dupã comunicarea deciziei şi a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, contribuabilul se prezintã la organul fiscal competent cu documente din care rezultã cã nu are obligaţia sã solicite înregistrarea în scopuri de TVA sau dacã din constatãrile organelor de inspecţie fiscalã rezultã cã înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA a fost fãcutã pe baza unor informaţii insuficiente, organele fiscale competente vor anula înregistrarea în scopuri de TVA a respectivului contribuabil. Anularea înregistrãrii se va efectua cu efect din prima zi în care contribuabilul a fost înregistrat.
15. În situaţia prevãzutã la pct. 14, decizia privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, certificatul de înregistrare în scopuri de TVA şi referatul prin care s-a propus înregistrarea în scopuri de TVA a contribuabilului se desfiinţeazã, în condiţiile prevãzute la art. 47 din Codul de procedurã fiscalã.
16. Odatã cu înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, se aplicã şi sancţiunile pentru nedepunerea la termenele prevãzute de lege a declaraţiilor de înregistrare fiscalã sau de menţiuni, prevãzute la art. 219 din Codul de procedurã fiscalã.
17. Compartimentul de specialitate transmite lunar compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale datele de identificare ale persoanei impozabile înregistrate, din oficiu, în scopuri de TVA, pentru cuprinderea în programul de inspecţie fiscalã. Nu se transmit datele de identificare ale persoanelor impozabile pentru care sunt aplicabile dispoziţiile pct. 2.

CAP. III
Anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA

SECŢIUNEA 1
Anularea înregistrãrii în scopuri de TVA a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care figureazã în lista contribuabililor aflaţi în inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului

1. În vederea anulãrii înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit dispoziţiilor art. 153 alin. (9) teza a doua din Codul fiscal, compartimentul de specialitate din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti selecteazã, din baza de date pusã la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, contribuabilii din sfera de administrare pentru care a fost înscrisã în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporarã.
2. Compartimentul de specialitate prevãzut la pct. 1 din prezenta secţiune înscrie în dreptul fiecãrui contribuabil seria şi numãrul certificatului de înregistrare în scopuri de TVA şi transmite listele administraţiilor finanţelor publice în a cãror evidenţã fiscalã sunt înregistraţi contribuabilii respectivi, pentru anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA.
3. Dispoziţiile pct. 1 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi de cãtre compartimentul de specialitate din cadrul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili.
4. Compartimentul de specialitate din cadrul fiecãrui organ fiscal competent analizeazã lista primitã şi întocmeşte un referat prin care propune, pentru toţi contribuabilii din listã, anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA şi anularea certificatelor de înregistrare în scopuri de TVA.
5. Pe baza referatului aprobat de cãtre conducãtorul organului fiscal competent, compartimentul de specialitate întocmeşte decizia privind anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4 la ordin.
6. Data anulãrii, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA este data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a fost declaratã starea de inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului. Cu aceeaşi datã se anuleazã şi certificatul de înregistrare în scopuri de TVA.
7. Decizia se întocmeşte în douã exemplare; un exemplar se comunicã contribuabilului, potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
8. Împotriva deciziei privind anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA se poate formula contestaţie la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispoziţiile art. 209 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, potrivit art. 207 alin. (1) din acelaşi act normativ.
9. Dupã comunicarea deciziei cãtre persoana impozabilã, compartimentul de specialitate opereazã în Registrul contribuabililor anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA.

SECŢIUNEA a 2-a
Anularea înregistrãrii în scopuri de TVA a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care figureazã în lista contribuabililor inactivi

1. Organele fiscale anuleazã, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile care figureazã în lista contribuabililor inactivi aprobatã potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
2. Procedura de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA a contribuabililor inactivi se aplicã ori de câte ori se emite un ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea listei contribuabililor inactivi, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data intrãrii în vigoare a acestuia.
3. Dupã intrarea în vigoare a unui ordin pentru aprobarea listei contribuabililor inactivi fiscal, Direcţia generalã de tehnologia informaţiei înscrie în dreptul fiecãrui contribuabil plãtitor de TVA, declarat inactiv prin ordin, seria şi numãrul certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, sorteazã contribuabilii în funcţie de organul fiscal competent şi comunicã încheierea procedurii de actualizare a bazei de date direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, în vederea editãrii de cãtre acestea a listelor cuprinzând contribuabilii înregistraţi ca plãtitori de TVA declaraţi inactivi fiscali.
4. În termen de douã zile lucrãtoare, fiecare direcţie generalã a finanţelor publice judeţeanã şi a municipiului Bucureşti editeazã listele cuprinzând contribuabilii înregistraţi ca plãtitori de TVA declaraţi inactivi fiscal şi le transmit administraţiilor finanţelor publice în a cãror evidenţã fiscalã sunt înregistraţi contribuabilii respectivi.
5. Dispoziţiile pct. 4, 5 şi 7-9 din secţiunea 1 a prezentului capitol sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
6. Data anulãrii, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA este data de întâi a lunii urmãtoare celei în care a intrat în vigoare ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã prin care contribuabilul a fost declarat inactiv.
7. În cazul contribuabililor declaraţi inactivi ca urmare a unei erori materiale şi eliminaţi prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã din lista contribuabililor declaraţi inactivi, dupã intrarea în vigoare a unui astfel de ordin, Direcţia generalã de tehnologia informaţiei sorteazã contribuabilii eliminaţi din lista contribuabililor inactivi, în funcţie de organul fiscal competent, şi comunicã încheierea procedurii de actualizare a bazei de date direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, în vederea editãrii de cãtre acestea a listelor respective.
8. În termen de douã zile lucrãtoare, fiecare direcţie generalã a finanţelor publice judeţeanã şi a municipiului Bucureşti editeazã şi transmit listele cuprinzând contribuabilii declaraţi inactivi ca urmare a unei erori materiale a organului fiscal administraţiilor finanţelor publice în a cãror evidenţã fiscalã sunt înregistraţi contribuabilii respectivi.
9. Compartimentul de specialitate din cadrul fiecãrui organ fiscal competent întocmeşte un referat prin care propune, pentru toţi contribuabilii din lista primitã, desfiinţarea actelor emise ca urmare a declarãrii inactivitãţii fiscale şi anularea scoaterii din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
10. Dupã aprobarea referatului de cãtre conducãtorul organului fiscal competent, compartimentul de specialitate opereazã desfiinţarea actelor întocmite ca urmare a declarãrii inactivitãţii fiscale şi anuleazã scoaterea din evidenţa persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, contribuabilul având calitatea de persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA, inclusiv în perioada cuprinsã între data înscrierii în lista contribuabililor inactivi şi data eliminãrii din aceastã listã.
11. Compartimentul de specialitate emite noi certificate de înregistrare în scopuri de TVA pentru contribuabilii eliminaţi din lista contribuabililor inactivi ca urmare a erorii materiale a organului fiscal, în care se menţine data iniţialã a înregistrãrii în scopuri de TVA din certificatele anterioare. Certificatele astfel emise se comunicã persoanelor impozabile potrivit art. 44 din Codul de procedurã fiscalã.

SECŢIUNEA a 3-a
Anularea înregistrãrii în scopuri de TVA, conform art. 153^1 din Codul fiscal, când persoana respectivã se înregistreazã în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, când este declaratã inactivã fiscal sau este în inactivitate temporarã înscrisã în registrul comerţului

1. Organele fiscale anuleazã, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, pentru achiziţii intracomunitare, efectuatã în condiţiile art. 153^1 din Codul fiscal, a persoanelor impozabile care se înregistreazã în scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal, a persoanelor declarate inactive fiscal sau a persoanelor aflate în inactivitate temporarã înscrisã în registrul comerţului.
2. Anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, pentru achiziţii intracomunitare, conform art. 153^1 din Codul fiscal, se aplicã:
a) ori de câte ori persoana impozabilã înregistratã potrivit art. 153^1 din codul fiscal se înregistreazã în scopuri de TVA potrivit art. 153 din codul fiscal sau organul fiscal înregistreazã, din oficiu, respectiva persoanã impozabilã în scopuri de TVA, în condiţiile prevãzute la art. 153 din Codul fiscal;
b) pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal, care sunt declarate inactive fiscal prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea listei contribuabililor inactivi;
c) pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal, pentru care a fost înscrisã în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporarã.
3. În situaţiile prevãzute la pct. 2 lit. a), pentru contribuabilii care au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 din codul fiscal sau pentru care s-a emis decizia privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, compartimentul de specialitate întocmeşte un referat prin care propune anularea înregistrãrii în scopuri de TVA efectuate conform art. 153^1 din codul fiscal şi anularea certificatelor de înregistrare în scopuri de TVA, potrivit art. 153^1 din Codul fiscal, existente la dosarul fiscal.
4. Pe baza referatului aprobat de cãtre conducãtorul organului fiscal competent, compartimentul de specialitate întocmeşte decizia de anulare, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4 la ordin. Dispoziţiile pct. 7 şi 8 din secţiunea 1 a prezentului capitol sunt aplicabile în mod corespunzãtor.
5. Dupã emiterea deciziei de anulare, compartimentul de specialitate opereazã în Registrul contribuabililor anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, pentru achiziţii intracomunitare, şi anuleazã certificatele de înregistrare în scopuri de TVA emise potrivit art. 153^1 din Codul fiscal, existente la dosarul fiscal.
6. Data anulãrii, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA, pentru achiziţii intracomunitare, este data înregistrãrii în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal.
7. Pentru anularea, din oficiu, a înregistrãrii în scopuri de TVA potrivit art. 153^1 din Codul fiscal, în situaţiile menţionate la pct. 2 lit. b) şi c), sunt aplicabile în mod corespunzãtor prevederile secţiunilor 1 şi 2 ale prezentului capitol.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016