Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 26 octombrie 2004  de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 26 octombrie 2004 de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului "Investitii in turism"*)

EMITENT: MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.192 bis din 14 decembrie 2004 Ministerul Integrarii Europene
______________
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 368 din 26 octombrie 2004 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.192 din 14 decembrie 2004.


1. Importanta Subprogramului
Potrivit prevederilor din programul de guvernare, pentru promovarea si coordonarea politicilor de dezvoltare regionala, Ministerul Integrarii Europene elaboreaza programe multianuale sub forma unui sprijin financiar destinat dezvoltarii economice si sociale a regiunilor de dezvoltare.
Una din masurile importante pentru dezvoltarea economica a regiunilor este cea referitoare la dezvoltarea infrastructurii turistice, aceasta face parte din primul pilon dintre cei 4 ai strategiei de dezvoltare a Romaniei din cadrul Planului National de Dezvoltare. In scopul dezvoltarii infrastructurii din statiunile turistice identificate (Anexa nr. 1) a fost elaborat subprogramul "Investitii in Turism".
Prin pozitia sa geografica Romania dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicarii unei game diverse de forme de turism. Dezvoltarea sectorului turistic in Romania dispune de avantajul varietatii formelor de relief, iesirii la Marea Neagra, prezentei Dunarii si Deltei Dunarii, bogatiei resurselor de ape minerale (1/3 din resursele de ape minerale europene), precum si de cel al climatului favorabil practicarii activitatilor turistice pe parcursul intregului an.
Pentru cresterea valorificarii potentialului turistic a fost elaborat subprogramul Investitii in turism, denumit in continuare Subprogram.
Subprogramul propus are urmatoarele particularitati:
- sustine financiar investitiile in turism ale intreprinderilor mici si mijlocii;
- se implementeaza in statiunile turistice precizate in Anexa nr. 1;
- investitiile intreprinderilor mici si mijlocii in achizitionarea de utilaje, instalatii, echipamente, cu exceptia mijloacelor de transport de orice fel, precum si in modernizarea/reabilitarea activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesara dezvoltarii serviciilor turistice si/sau serviciilor complementare, precum si constructia structurilor de agrement.
Investitiile co-finantate in cadrul acestui Subprogram au ca efect imbunatatirea calitatii si diversificarea serviciilor turistice, cresterea atractiei statiunilor turistice, precum si cresterea numarului de turisti, in special a numarului de turisti straini.
2. Obiectivele Subprogramului
2.1. Obiectivul general al Subprogramului il reprezinta imbunatatirea infrastructurii de cazare si a calitatii serviciilor din statiunile turistice ale Romaniei, in scopul dezvoltarii economice a acestor statiuni.
2.2. Obiectivele specifice ale Subprogramului sunt:
- imbunatatirea calitatii si diversificarea serviciilor in turism;
- cresterea atractiei statiunilor turistice, prin cresterea numarului de turisti, in special a numarului turistilor straini;
- punerea in valoare a potentialului turistic;
- cresterea contributiei intreprinderilor mici si mijlocii la crearea de noi locuri de munca;
- cresterea investitiilor in domeniul privat;
- dezvoltarea firmelor capabile sa desfasoare servicii generatoare de produse cu valoare adaugata mare;
- transformarea statiunilor turistice in poluri de dezvoltare economica ale regiunilor.
2.3. In cadrul prezentului Subprogram, se finanteaza modernizarea/ reabilitarea si/sau dotarea unitatilor turistice, ale intreprinderilor ale caror activitati sunt incluse in codul CAEN sectiunea H, "Hoteluri si restaurante", cu exceptiile: grupa 553, grupa 554, grupa 555. Din clasa 5523, grupa 552 se finanteaza activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, in vile, bungalow-uri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice. De asemenea, se acorda sprijin financiar nerambursabil pentru construirea structurilor de agrement, societatilor comerciale care isi desfasoara activitatea conform celor precizate mai sus.
3. Bugetul Subprogramului
Bugetul total estimat al Subprogramului este de 814 miliarde lei, din care 410 miliarde lei de la bugetul de stat, si anume:
- suma de 404 miliarde lei, pentru sprijinul financiar nerambursabil;
- suma de 6 miliarde lei reprezinta asistenta tehnica in cadrul Subprogramului.
Subprogramul finanteaza:
● cheltuieli necesare modernizarii/reabilitarii si dotarii structurilor turistice/balneare/tratament/agrement, precum si construirii structurilor de agrement, pentru societatile care indeplinesc conditiile precizate la punctul 2.3;
● asistenta tehnica pentru implementarea Subprogramului (cheltuieli de personal, materiale si servicii) destinata Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala si Ministerului Integrarii Europene.
De la bugetul de stat, Subprogramul este finantat, astfel:


mii lei
┌───────────────────────────────┬──────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │ 2004 │ 2005 │ 2006 │Buget total│
│ │SUBPROGRAM│ Estimat │ Estimat │ │
├───────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Ajutor financiar nerambursabil │ 9.000.000│197.500.000│197.500.000│404.000.000│
├───────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│Asistenta tehnica │ 1.000.000│ 2.500.000│ 2.500.000│ 6.000.000│
├───────────────────────────────┼──────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│TOTAL │10.000.000│200.000.000│200.000.000│410.000.000│
└───────────────────────────────┴──────────┴───────────┴───────────┴───────────┘


In cadrul Subprogramului, ajutorul financiar nerambursabil aferent unui proiect care poate fi finantat, are valori cuprinse intre:

● Suma minima: 1 miliard lei
● Suma maxima: 4 miliarde lei

Finantarea nerambursabila nu poate depasi 50% din costurile eligibile totale ale proiectului. Diferenta trebuie sa fie finantata din sursele proprii ale solicitantului. Fiecare solicitant trebuie sa contribuie cu un aport propriu de cel putin 50% din costurile eligibile, aferente fiecarei linii bugetare ale bugetului proiectului, integral in numerar.
Contributia in natura nu este eligibila.
Finantarea nerambursabila acordata modernizarii/reabilitarii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement, precum si pentru construirea structurilor de agrement, prevazute in proiect, este de maximum 50% din valoarea totala a sprijinului financiar nerambursabil, restul de 50% din valoarea totala a sprijinului financiar nerambursabil va fi acordat achizitionarii dotarilor.
Costurile corespunzatoare modernizarii/reabilitarii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement si/sau construirea structurilor de agrement vor fi incluse in costurile eligibile totale ale proiectului.
Nu exista limite maxime privind costul total al proiectului. Indiferent de costul total al proiectului, solicitarea de ajutor financiar nerambursabil trebuie sa respecte valoarea minima si maxima precizata mai sus.
Sprijinul financiar nerambursabil se limiteaza la achizitionarea de utilaje, instalatii sau echipamente si/sau la cheltuielile aferente modernizarii/reabilitarii activelor corporale si/sau la cheltuielile legate de construirea structurilor de agrement, strict legate de desfasurarea activitatilor prevazute in proiect.
Nu fac obiectul Subprogramului finantarea inchirierii sau a achizitionarii in leasing a bunurilor si/sau lucrarilor.
Proiectele finantate sau in curs de finantare de la bugetul de stat sau din fonduri ale Comisiei Europene sunt ne-eligibile pentru finantare in cadrul prezentului Subprogram (dubla finantare nu este permisa).
Subprogramul "Investitii in turism" instituie o schema de ajutor de stat.
Pragul minim privind ajutorul de stat.
Solicitantul nu trebuie sa fi primit in perioada ultimilor 3 ani, anteriori datei de semnare a contractului de finantare nerambursabila in cadrul subprogramului "Investitii in turism", alte ajutoare de stat, care, cumulate cu cele solicitate prin prezenta schema, sa depaseasca 4 miliarde lei.
4. Cadrul Institutional al Subprogramului
● Ministerul Integrarii Europene este autoritatea de management a Subprogramului;
● In cadrul Directiei Generale de Dezvoltare Regionala, din cadrul Ministerului Integrarii Europene functioneaza Unitatea de Management a Subprogramului (UMS). Structura organizatorica, numarul de persoane, atributiile si responsabilitatile sunt stabilite prin ordin al ministrului;
● Agentiile pentru Dezvoltare Regionala sunt autoritatile de implementare (autoritati contractante) ale Subprogramului, in cadrul carora pot functiona Unitati de Implementare a Subprogramului (UIS).
● Ministerul Integrarii Europene incheie, conform prevederilor <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004 , cu modificarile ulterioare, Contract de Prestari Servicii cu fiecare Agentie pentru Dezvoltare Regionala, avand in vedere competenta tehnica a acesteia, precum si incadrarea sa ca structura teritoriala pentru dezvoltarea regionala, in conformitate cu prevederile Capitolului III din Legea nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala in Romania;
In sensul prezentelor proceduri prin sintagma "Agentie pentru Dezvoltare Regionala" se intelege:
Agentia pentru Dezvoltare Regionala NORD-EST
Agentia pentru Dezvoltare Regionala SUD-EST
Agentia pentru Dezvoltare Regionala SUD-MUNTENIA
Agentia pentru Dezvoltare Regionala SUD-VEST - OLTENIA
Agentia pentru Dezvoltare Regionala V VEST
Agentia pentru Dezvoltare Regionala NORD VEST
Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU
Agentia pentru Dezvoltare Regionala BUCURESTI - ILFOV
5. Promovarea subprogramului
Pentru a permite informarea clara si unitara a potentialilor solicitanti, Ministerul Integrarii Europene si Agentiile pentru Dezvoltare Regionala vor sustine campanie publicitara la nivel national, regional si local.
Pentru sustinerea campaniei de promovare a Subprogramului, Ministerul Integrarii Europene incheie contracte de prestari servicii (Anexa nr. 2 si Anexa nr. 3) cu Agentiile pentru Dezvoltare Regionala. Suma acordata pentru activitatea de promovare realizata intr-o regiune de dezvoltare nu va depasi 93,750 milioane lei. Suma alocata Ministerului Integrarii Europene din bugetul Subprogramului, pentru promovarea subprogramului este in valoare de 250 mii lei.
Anuntul pentru lansarea publica a cererii de oferta (Anexa nr. 4) pentru proiecte in cadrul Subprogramului, va fi facut public inclusiv pe pagina web a Ministerului Integrarii Europene: www.mie.ro.
Anuntul pentru lansarea publica a cererii de oferta pentru proiecte in cadrul Subprogramului se va publica de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, in cotidiene/publicatii locale. De asemenea, Agentiile pentru Dezvoltare Regionala vor organiza, sesiuni de informare cu aceasta tematica.
6. Distribuirea "Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare ale subprogramului Investitii in turism"
Procedurile de implementare, monitorizare si evaluare ale subprogramului "Investitii in turism" denumite in continuare Proceduri sunt elaborate de Ministerul Integrarii Europene.
Procedurile se distribuie gratuit celor interesati, la cerere, de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, pe suport de hartie, prin e-mail sau pe suport magnetic. De asemenea, acestea pot fi accesate de pe pagina web a Ministerului Integrarii Europene www.mie.ro si la urmatoarele adrese ale Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala:


┌────┬──────────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Regiuni │ Judete │ Adresele Agentiilor pentru Dezvoltare │
│crt.│ │ │ Regionala │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │Nord-Est │Bacau, Botosani,│Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est │
│ │ │Iasi, Neamt, │Str. Alexandru cel Bun nr. 27 bis, cod │
│ │ │Suceava, Vaslui │610004, Piatra Neamt, jud. Neamt │
│ │ │ │Tel.: 0233/218071; fax: 0233/218072; │
│ │ │ │e-mail: adrnordest@adrnordest.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │Sud-Est │Braila, Buzau, │Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est │
│ │ │Constanta, │Piata Independentei nr. 1, et. 5, cod 810210,│
│ │ │Galati, Vrancea,│Braila, jud. Braila │
│ │ │Tulcea │Tel.: 0339/401018; fax: 0339/401217; │
│ │ │ │e-mail: adrse@adrse.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │Sud │Arges, Calarasi,│Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud - │
│ │Muntenia │Dimbovita, │Muntenia Str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, cod │
│ │ │Giurgiu, │910019, Calarasi, jud. Calarasi │
│ │ │Ialomita, │Tel.: 0242/331769; fax: 0242/313167; │
│ │ │Prahova, │e-mail: adr3sud@nex.ro │
│ │ │Teleorman │ │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 4. │Sud-Vest │Dolj, Gorj, │Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud-Vest │
│ │Oltenia │Mehedinti, Olt, │Oltenia │
│ │ │Valcea │Str. Unirii nr. 19, cod 200585, Craiova, jud.│
│ │ │ │Dolj │
│ │ │ │Tel.: 0251414904; fax: 0251419496; │
│ │ │ │e-mail: adr4@rdslink.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 5. │Vest │Arad, │Agentia pentru Dezvoltare Regionala V Vest │
│ │ │Caras-Severin, │Romania │
│ │ │Hunedoara, Timis│Str. Proclamatia de la Timisoara nr. 5, cod │
│ │ │ │300054, Timisoara, jud. Timis, │
│ │ │ │Tel.: 0256/491923; fax: 0256/491981; │
│ │ │ │e-mail: office@adr5vest.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 6. │Nord-Vest │Bihor, │Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord Vest│
│ │ │Bistrita-Nasaud,│Str. Sextil Puscariu nr. 2, cod 4001 11, │
│ │ │Cluj, Salaj, │Cluj-Napoca, jud. Cluj │
│ │ │Satu-Mare, │Tel.: 0264/431550; fax: 0264/439222; │
│ │ │Maramures │e-mail: adrnv@mail.dntci.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 7. │Centru │Alba, Brasov, │Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru │
│ │ │Covasna, │Str. Decebal nr. 12, cod 51 10093, Alba │
│ │ │Harghita, Mures,│Iulia, jud. Alba │
│ │ │Sibiu │Tel: 0258/818616; fax: 0258/818613; │
│ │ │ │e-mail: office@adrcentru.ro │
├────┼──────────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┤
│ 8. │Bucuresti-│Bucuresti, Ilfov│Agentia pentru Dezvoltare Regionala │
│ │Ilfov │ │Bucuresti-Ilfov Calea Victoriei nr. 16-20, │
│ │ │ │scara A, et. 2, Bucuresti, sector 3 │
│ │ │ │Tel: 021/3159659, fax: 021/3159665; │
│ │ │ │e-mail: adrbi@home.ro │
└────┴──────────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────┘



7. Reguli cu privire la licitatia de proiecte
Prezentele Proceduri stabilesc criteriile si regulile pentru redactarea, depunerea, selectarea si implementarea proiectelor din cadrul Subprogramului.
7.1. Criterii de eligibilitate
Exista trei tipuri de criterii de eligibilitate, referitoare la:
● Solicitanti;
● Proiecte;
● Cheltuieli eligibile.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7.1.1. Eligibilitatea solicitantului - cine poate participa la licitatie │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Pentru a fi eligibili pentru o finantare nerambursabila, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) Sa fie societati comerciale, persoane juridice romane, cu capital integral privat, care sa se incadreze in categoria intreprinderilor mici si mijlocii (inclusiv microintreprinderi) definite conform <>Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, societati inregistrate inainte de 31.12.2003.
b) Sa aiba sediul social sau sucursala/punct de lucru in una din statiunile turistice prevazute in Anexa nr. 1;
c) Pot participa la aceasta licitatie societati comerciale cu sediul principal in afara statiunilor turistice tinta, care au fost constituite inainte de 31.12.2003. In cazul selectiei proiectelor in vederea finantarii, societatile comerciale trebuie sa faca dovada deschiderii sucursalelor/punctelor de lucru in statiunile turistice pentru care au depus Cereri de finantare, pana la data incheierii Contractelor de finantare.
d) Sa demonstreze ca nu au inregistrat pierderi operationale la data de 31 decembrie 2003, conform bilantului contabil inregistrat la Administratia financiara.
e) Sa respecte "Pragul minim privind ajutorul de stat", precizat la cap. 3 al prezentelor proceduri.
Potentialii solicitanti nu sunt in drept sa participe la licitatia deschisa sau sa primeasca finantare nerambursabila daca:
a) Sunt o societate comerciala sau o filiala a unei societati comerciale, care nu face parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii;
b) Au printre actionari persoane juridice care nu fac parte din categoria intreprinderilor mici si mijlocii si care detin impreuna mai mult de 25% din actiunile sau drepturile de vot ale societatii;
c) Au printre actionari societati care nu au capital social integral privat;
d) Sunt in stare de faliment sau pe cale de lichidare, au afacerile administrate de catre tribunal, au inceput proceduri de aranjamente cu creditorii, au activitatea suspendata sau sunt in orice situatie analoga provenind dintr-o procedura similara prevazuta in legislatia si reglementarile in vigoare;
e) Nu si-au indeplinit obligatiile prevazute in legi speciale;
f) Nu si-au indeplinit obligatiile contractuale rezultate din derularea altor Programe cu finantare de la bugetul de stat sau din fondurile Comisiei Europene;
g) Nu si-au indeplinit obligatiile de plata catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, fondul asigurarilor de sanatate si fondul de somaj, conform prevederilor legale;
h) Nu si-au indeplinit obligatiile de plata a taxelor si impozitelor locale, conform prevederilor legale;
i) Sunt vinovati de furnizarea eronata a informatiilor cerute de catre alte Autoritati Contractante in cadrul altor programe;
j) Sunt in litigiu de incalcare contractuala pentru neindeplinirea obligatiilor provenind dintr-un alt contract incheiat cu o Autoritate Contractanta sau un alt contract finantat din fondurile Comisiei Europene si/sau bugetul Romaniei;
k) Au incercat sa obtina informatii confidentiale sau sa influenteze comisia de evaluare in timpul procesului de evaluare a proiectelor in cadrul Licitatiilor prezente sau anterioare;
l) Au printre actionari/asociati cetateni straini sau persoane juridice straine care detin mai mult de 25% din capitalul social.
Parteneriatele nu sunt eligibile pentru finantare nerambursabila


┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7.1.2. Eligibilitatea proiectelor │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



a) Marimea proiectelor
● Suma: nu exista nici o restrictie referitoare la costul total al proiectului, dar solicitarea finantarii nerambursabile trebuie sa respecte valorile minima si maxima prevazute la cap. 3 (Bugetul Subprogramului) al prezentelor proceduri.
● Durata*): durata de executie a unui proiect nu poate sa depaseasca 20 luni;
___________
*) Se recomanda ca fiecare solicitant sa prevada in Cererea de finantare, ca durata de executie a proiectului sa fie acoperitoare, dar nu mai tarziu de 10 decembrie 2006.
Durata de executie a proiectului incepe de la data intrarii in vigoare (semnarii) Contractului de finantare.
Solicitantul trebuie sa aiba in vedere ca derularea procedurilor privind achizitiile de dotari si/sau lucrari se realizeaza in conformitate cu <>Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice. Perioada de aplicare a procedurilor de achizitie este de circa 90 zile.

● Termene limita:
- semnarea contractelor de finantare se face in maximum 3 luni de la notificarea beneficiarului de catre ADR,
- data limita pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile este 10 decembrie 2006.

b) Localizarea activitatilor
Activitatile prevazute in proiecte trebuie sa se desfasoare in statiunile turistice (Anexa nr. 1) in care se implementeaza Subprogramul.
c) Sectorul de activitate eligibil
Proiectele trebuie sa urmareasca realizarea:
● activitatilor de turism incluse in codul CAEN la sectiunea H, "Hoteluri si restaurante", cu exceptiile: grupa 553, grupa 554, grupa 555. Din clasa 5523, grupa 552, se finanteaza - activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, in vile, bungalow-uri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice;
● si/sau a serviciilor complementare activitatilor de turism, respectiv balneare/tratament/agrement, cu conditia ca solicitantul sa desfasoare activitati conform codurilor CAEN acceptate mai sus.
d) Tipul activitatilor
● Activitati eligibile:
- > investitii directe in utilaje, instalatii, echipamente, pentru sectorul turistic/balnear/tratament/agrement cu exceptiile:
- mijloacele de transport de orice fel (autovehicule, ambarcatiuni, precum si a hotelurilor plutitoare, pontoanelor sau altor active similare),
- mijloacele de agrement precum: dotari specifice parcurilor de distractii, jet-ski, motociclete de motocros, snow mobile, hidrobiciclete, biciclete, mijloace si/sau echipamente pentru practicarea sporturilor extreme, sau alte active similare s.a.
Investitiile directe in utilaje, instalatii, echipamente sunt eligibile pentru dotarea activelor corporale aflate in proprietatea solicitantului, sau in folosinta (contract de inchiriere, contract de concesiune) sa pe o perioada de cel putin 7 ani de la data semnarii contractului de finantare nerambursabila.
- > modernizarea/reabilitarea activelor corporale aflate in proprietatea solicitantilor, care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/ agrement necesara dezvoltarii serviciilor turistice si/sau serviciilor complementare.
La depunerea proiectelor, solicitantii vor face dovada proprietatii activelor corporale pentru care solicita sprijin financiar, prin anexarea copiei actului de vanzare cumparare al acestora. Solicitantii ale caror cereri de finantare au fost acceptate, vor prezenta la contractare, extrasul de carte funciara, aferent.
- > construirea structurilor de agrement, pe terenurile aflate in proprietatea solicitantilor, cu exceptiile:
- baruri;
- discoteci;
- parcuri de distractii;
- cazinouri sau alte structuri cu aceeasi destinatie;
- structuri pentru practicarea sporturilor extreme s.a.
Documentele care dovedesc proprietatea solicitantului asupra terenului pe care urmeaza a se construi structura de agrement sunt aceleasi ca la paragraful anterior.
Finantarea nerambursabila acordata modernizarii/reabilitarii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesara dezvoltarii serviciilor turistice si/sau serviciilor complementare cumulata cu finantarea nerambursabila necesara construirii structurilor de agrement este de maximum 50% din valoarea totala a ajutorului financiar nerambursabil, restul de 50% din valoarea totala a ajutorului financiar nerambursabil va fi utilizat pentru achizitia utilajelor, instalatiilor, echipamentelor. Costurile corespunzatoare modernizarii/reabilitarii activelor corporale si construirea structurilor de agrement vor fi incluse in costurile eligibile totale ale proiectului.
Se acorda sprijin financiar nerambursabil pentru activitatile precizate mai sus, numai solicitantilor care isi desfasoara activitatile in conformitate cu prevederile subcap. 2.3 al capitolului 2 din Proceduri.
● Activitati neeligibile
- > investitiile deja finantate sau in curs de finantare de la bugetul de stat sau din alte ajutoare nerambursabile; solicitantul ajutorului financiar nerambursabil trebuie sa declare in scris ca a luat cunostinta de faptul ca dubla finantare nu este permisa (Declaratia solicitantului - Cererea de finantare).
- > burse individuale de studii sau cursuri de perfectionare.
e) Numarul cererilor de finantare depuse de un solicitant
● Un solicitant poate depune mai multe Cereri de finantare (Anexa nr. 5), respectand "Pragul minim privind ajutorul de stat".
● O cerere de finantare corespunde unei singure locatii eligibile.
● Daca valoarea cumulata a sprijinului financiar nerambursabil solicitat prin mai multe cereri de finantare depaseste plafonul maxim de 4 miliarde lei, toate cererile de finantare depuse de solicitant vor fi respinse.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│7.1.3. Eligibilitatea costurilor │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┘



a) Costuri eligibile
Prin costuri eligibile se intelege valoarea estimata, in moneda nationala, a totalitatii cheltuielilor cofinantate de la Subprogram. Costurile eligibile sunt singurele costuri luate in considerare pentru finantarea nerambursabila.
Costurile eligibile sunt costuri justificabile si nu pot lua forma unor sume forfetare.
Pentru a fi considerate eligibile, in contextul proiectului, costurile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii generale:
● sa fie strict necesare pentru desfasurarea proiectului;
● sa fie corespunzatoare achizitiei utilajelor, instalatiilor, echipamentelor;
● sa fie in concordanta cu devizul general, in cazul modernizarii/reabilitarii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesara dezvoltarii serviciilor turistice si/sau serviciilor complementare, precum si/sau in cazul construirii structurilor de agrement;
● sa fie prevazute in contractul de finantare;
● sa fie in conformitate cu principiile managementului financiar adecvat si in special cu principiile economicitatii si eficientei costurilor;
● sa fie angajate pe perioada executiei proiectului si sa respecte prevederile din Contractul de finantare semnat cu Autoritatea Contractanta;
● sa fie inregistrate in registrele contabile ale beneficiarului, sa fie identificabile si verificabile si sa fie sustinute de originalele actelor de plata justificative;
NOTA:
Daca procentul minim (50%) din total cost eligibil, privind contributia solicitantului nu este respectat, proiectul va fi respins ca neeligibil.
Daca procentul maxim (50%) din total cost eligibil, privind sprijinul financiar nu este respectat, proiectul va fi respins ca neeligibil.
Costuri neeligibile:
- costurile unor studii sau activitati pregatitoare, inclusiv proiectarea;
- taxa pe valoarea adaugata (TVA);
- taxe vamale;
- alte impozite si taxe;
- amenzi si penalizari;
- comisioane;
- cheltuieli bancare;
- dobanzi datorate;
- diferentele de curs valutar;
- orice fel de pierderi;
- amortizarea;
- asigurarile cu exceptia asigurarilor privind transportul;
- avansurile si garantiile acordate;
- orice cheltuieli retroactive sau angajate inainte de semnarea contractului de finantare;
- provizioane de orice fel;
- cheltuieli personale sau nefundamentate;
- cheltuieli cu pregatirea personalului de exploatare;
- cumparari de terenuri sau cladiri;
- costuri legate de achizitionarea mijloacelor de transport de orice fel, incluzand ambarcatiunile, pontoane, hoteluri plutitoare, sau alte active similare;
- dotari specifice parcurilor de distractii, cazinourilor, jet-ski, motociclete de motocros, snow mobile, hidrobiciclete, biciclete, mijloace si/sau echipamente pentru practicarea sporturilor extreme, sau alte active similare s.a.;
- costuri legate de construirea urmatoarelor structuri de agrement: baruri, discoteci, parcuri de distractii, cazinouri sau alte structuri cu aceeasi destinatie, structuri pentru practicarea sporturilor extreme s.a.;
- constructii de cladiri, cu exceptia structurilor de agrement acceptate;
- aporturi care reprezinta contributia in natura.
8. Etape de urmat in cazul solicitarii unui ajutor financiar nerambursabil


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8.1. Cererea de finantare si documentele suplimentare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



a) Cererea de finantare
Pentru a solicita un ajutor financiar nerambursabil, solicitantii trebuie sa completeze si sa depuna Cererea de finantare. Formularul de Cerere de finantare este disponibil gratuit la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, precum si pe pagina web a Ministerului Integrarii Europene: www.mie.ro. Trebuie respectat cu atentie formatul Cererii de finantare iar paginile trebuie completate in ordine, in concordanta cu urmatoarele conditii de conformitate:
● Solicitantul trebuie sa completeze cererea de finantare in limba romana si sa o depuna in trei exemplare: un original si doua copii.
● Cererea de finantare va fi depusa pe suport de hartie, completata numai electronic. Cererile completate de mana sau scrise la masina nu vor fi acceptate. De asemenea, este obligatoriu a se respecta formatul cererii de finantare (cu incadrarea in pagina) asa cum este prezentat in anexa la prezenta procedura.
● Bugetul trebuie sa fie clar si detaliat pe linii bugetare (componentele esentiale). Suma totala a ajutorului financiar nerambursabil alocata de la Subprogram, o data aprobata nu mai poate fi suplimentata. Pentru fiecare linie bugetara valorile vor fi numere intregi, exprimate in mii lei, iar procentele corespunzatoare vor fi cifre intregi. Fiecare linie bugetara trebuie sa cuprinda suma aferenta valorii totale a bunului sau a lucrarii ce urmeaza a fi finantate, respectiv a sumei care trebuie transferata din bugetul Subprogramului, precum si a sumei care reprezinta contributia privata, in limita de maximum 50% respectiv minimum 50% din valoarea totala eligibila a bunului sau a lucrarii.
Se recomanda ca atat procentele aferente sprijinului financiar nerambursabil cat si procentele co-finantarii, sa fie mentinute la aceeasi valoare, pe toate liniile bugetare.
● Fiecare exemplar din Cererea de finantare (exemplarul original si cele doua copii), insotit de documentele suplimentare solicitate in capitolul IV al formularului de cerere de finantare (vezi lista documentelor atasate la cererea de finantare) va fi legat intr-un singur dosar astfel incat sa nu permita detasarea si/sau inlocuirea documentelor. Documentele suplimentare vor fi anexate in ordinea opisului de la sfarsitul Cererii de finantare, indicandu-se numerele de pagina la care se afla fiecare document. Dosarul va fi paginat, stampilat si opisat: numerotarea paginilor facandu-se manual in partea dreapta sus a fiecarui document, in ordine de la 1 la n, unde n este numarul total al paginilor din dosarul complet. Nerespectarea acestor cerinte, sau a uneia dintre ele va conduce la depunctarea proiectului respectiv cu 5 puncte.
● Exemplarul original va avea inscrisa pe coperta, in partea superioara dreapta, mentiunea "ORIGINAL".
● Exemplarele copie vor avea inscrise pe coperti, in partea superioara dreapta, mentiunea "COPIE 1", respectiv "COPIE 2".
● Cele trei exemplare ale cererii de finantare (inclusiv anexele), trebuie introduse intr-un plic care trebuie sa aiba inscrise: Licitatie deschisa de proiecte pentru Subprogramul "Investitii in turism", numele complet al solicitantului, adresa completa a acestuia, denumirea proiectului si locul de implementare a proiectului (date identice cu cele inscrise in cererea de finantare). Toate aceste mentiuni se vor inscrie pe plic, citet, cu caractere majuscule si diacritice.
● Nu se vor accepta cereri de finantare cu stersaturi sau completari facute manual sau cu masina de scris.
● Solicitantul se va asigura ca ramane in posesia unui exemplar complet al cererii de finantare in afara celor trei exemplare pe care le depune.
Solicitantii trebuie sa respecte strict formularul Cererii de finantare nerambursabila precum si ordinea paginilor.
Obiectivele proiectului trebuie sa fie specifice, masurabile, realizabile, realiste si sa poata fi indeplinite pe durata de derulare a proiectului.
Justificarea trebuie sa arate o cunoastere foarte buna a situatiei locale din sectorul turistic, argumentata prin cifre si date. Activitatile trebuie descrise in detaliu. Orice detaliu este important pentru aprecierea importantei proiectului pentru respectiva comunitate locala.
Rezultatele preconizate trebuie sa fie in stransa legatura cu obiectivele si activitatile proiectului.
b) Documentele suplimentare care insotesc Cererea de finantare nerambursabila
La cele 3 exemplare ale Cererii de finantare se vor anexa documente suplimentare in original sau in copie, dupa cum se prezinta in tabelul de mai jos:



┌───────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┬────────┐
│ Lista documentelor suplimentare │Exemplar│Exemplar│Exemplar│
│ │ORIGINAL│COPIE 1 │COPIE 2 │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. Certificatul de inmatriculare la Oficiul │ copie │ copie │ copie │
│Registrul Comertului, cod fiscal sau cod unic de │ │ │ │
│inregistrare, │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. Actele constitutive ale societatii cu │ copie │ copie │ copie │
│eventualele modificari ulterioare │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. Bilantul contabil cu anexe, la 31.12 2003 si │ copie │ copie │ copie │
│raportarea contabila la 30 iunie 2004, avizate de │ │ │ │
│Administratia financiara │ │ │ │
│sau │ │ │ │
│document justificativ***) in sensul ca solicitantul│original│ copie │ copie │
│nu a intreprins nici o activitate anterioara │ │ │ │
│depunerii proiectului, avizat de catre │ │ │ │
│Administratia Financiara, │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. Cea mai recenta balanta de verificare a │ copie │ copie │ copie │
│societatii comerciale.*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. Cel mai recent stat de plata, inregistrat la │ copie │ copie │ copie │
│Inspectoratul Teritorial de Munca.*) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. Actul de proprietate al activului corporal, │ copie │ copie │ copie │
│contract de vanzare cumparare, titlu de proprietate│ │ │ │
│(numai pentru solicitari de modernizare/reabilitare│ │ │ │
│a cladirilor si/sau construire structuri de │ │ │ │
│agrement). │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. Contractul de concesiune sau orice alt document│ copie │ copie │ copie │
│in vigoare care sa certifice dreptul de folosinta │ │ │ │
│al activului corporal. (daca se solicita numai │ │ │ │
│dotari)**) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 8. Confirmarea scrisa a administratiei locale, │original│ copie │ copie │
│privind amplasarea activelor corporale ale │ │ │ │
│solicitantului, in statiunea turistica.****) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 9. Certificat de urbanism, autorizatie de │ copie │ copie │ copie │
│construire, contract de lucrari, proces verbal │ │ │ │
│privind stadiul lucrarilor pentru constructii noi │ │ │ │
│nefinalizate pentru care se solicita finantare │ │ │ │
│numai pentru dotari *****) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│10. Devizul general estimativ privind modernizarea/│original│ copie │ copie │
│reabilitarea activului corporal si/sau construirea │ │ │ │
│structurii de agrement │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│11. Bugetul detaliat al proiectului (Anexa nr. 6) │original│ copie │ copie │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│12. Curriculum vitae ale persoanelor implicate in │original│original│original│
│managementul proiectului │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│13. Planul de afaceri (Anexa nr. 7) │original│ copie │ copie │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│14. Licente/certificate/autorizatii/brevete pentru │ copie │ copie │ copie │
│desfasurarea activitatilor preconizate in cadrul │ │ │ │
│proiectului (optional) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│15. Certificatul de atestare fiscala emis de │original│ copie │ copie │
│organele teritoriale ale Directiei Generale a │ │ │ │
│Finantelor Publice din care sa rezulte ca │ │ │ │
│solicitantul nu are obligatii restante la plata │ │ │ │
│catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale│ │ │ │
│de stat, fondul asigurarilor de sanatate si │ │ │ │
│fondul de somaj***) │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│16. Certificatul de atestare emis de organele │original│ copie │ copie │
│administratiei locale din care sa rezulte ca │ │ │ │
│solicitantul nu are obligatii restante la plata │ │ │ │
│taxelor si impozitelor locale***) │ │ │ │
└───────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┘
_______________
*) Daca solicitantul nu a intreprins nici o activitate anterioara depunerii
proiectului, nu este obligat sa depuna documentele solicitate
la pct. 4 si 5.
**) Solicitarea acestui document este anulata de existenta documentului de la
punctul 6.
***) Certificat emis dupa data de lansare a licitatiei.
****) Se aplica pentru acele statiuni ale caror locatii se afla in afara
localitatilor din care fac parte administrativ.
*****) Orice alte documente prin care sa se furnizeze informatii cat mai
detaliate cu privire la stadiul in care se afla constructia.



La contractare se va prezenta extrasul de carte funciara a activelor corporale, pentru care se solicita fonduri pentru reabilitare/modernizare si/sau construire structuri de agrement.
In cazul sucursalelor/punctelor de lucru fara personalitate juridica, infiintate conform art. 43 din Legea nr. 31/1990 cu modificarile ulterioare, solicitantul este societatea mama care va atasa documentele sus mentionate. De asemenea pentru sucursala/punct de lucru va atasa inregistrarea fiscala la Registrul Comertului local.
Urmatoarele documente aditionale vor fi solicitate si trebuie prezentate de catre solicitantii selectati pentru finantare in stadiul de verificare pre-contractuala.
1. Certificatul constatator emis de Oficiul Registrul Comertului, atestand ca solicitantul nu este falimentar sau subiect al unor procese pentru declararea falimentului, nu are activitatile suspendate si nu are afacerile administrate de tribunal, in original;
2. Certificatul de atestare fiscala emis de organele teritoriale ale Directiei Generale a Finantelor Publice din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii restante la plata catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, fondul asigurarilor de sanatate si fondul de somaj, pentru luna precedenta datei de contractare, in original;
3. Certificatul de atestare emis de organele administratiei locale din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii restante la plata taxelor si impozitelor locale, pentru luna precedenta datei de contractare, in original;
4. Dovada privind numarul scriptic anual de salariati eliberata de catre Camera de munca in a carei raza teritoriala activeaza solicitantul, emis in luna precedenta datei de contractare, in original;
5. Certificat eliberat de Administratia financiara in a carei raza teritoriala activeaza solicitantul, privind cifra de afaceri anuala inscrisa de solicitant in bilantul contabil la 31 decembrie 2003, in original;
6. Autorizatia de modernizare/reabilitare a activelor corporale, sau de construire a structurilor de agrement, ceruta de legile romanesti in vigoare;
7. Licente/certificate/autorizatii/brevete pentru desfasurarea activitatilor preconizate in cadrul proiectului;
8. Actele de infiintare a sucursalei/punctului de lucru in statiunea eligibila.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8.2. Unde si cum se depun Cererile de finantare │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Procedura de depunere
Cererile de finantare nerambursabila si documentele suplimentare se transmit prin posta cu confirmare de primire sau se depun la Ministerul Integrarii Europene, str. Libertatii, nr. 12, etaj. 4, cam. 409, sector 5 Bucuresti, sau la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala din raza teritoriala de implementare a proiectelor respective (aducatorului i se va elibera o confirmare de primire cu data si semnatura).
Cererile de finantare nerambursabila trimise prin orice alte mijloace (ex: fax sau e-mail) sau trimise la alte adrese, vor fi respinse.
Fiecare Cerere de finantare nerambursabila este inregistrata la Ministerul Integrarii Europene.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│8.3. Termenul limita pentru depunerea Cererii de finantare │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Termenul limita de depunere, la Ministerul Integrarii Europene, este 20 ianuarie 2005, ora 16.30.
Orice cerere primita dupa termenul limita va fi respinsa in mod automat si nu va fi deschisa chiar daca stampila postei indica o data anterioara datei limita.
Termenul limita de depunere a Cererilor de finantare, la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala este 18 ianuarie 2005, ora 16.30.
9. Comisia de evaluare
Ministerul Integrarii Europene are responsabilitatea organizarii etapei de evaluare si selectie a proiectelor, in acest scop, va stabili componenta Comisiei de evaluare, denumita in continuare Comisie, si va asigura spatiul necesar derularii activitatii de evaluare.
Comisia va fi formata din sapte membri, din care cinci cu drept de punctare si doi fara drept de punctare, astfel:
● 3 reprezentanti ai Ministerul Integrarii Europene;
● 1 reprezentant al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului;
● 1 reprezentant al mediului economic privat (banci, camere de comert, firme de consultanta).
Din partea Ministerul Integrarii Europene, vor face parte din comisia de evaluare, fara drept de punctare - Presedintele si Secretarul Comisiei.
Trebuie avut in vedere faptul ca este necesara nominalizarea a cel putin doua rezerve, pentru cazurile in care se identifica un conflict de interese sau apar evenimente neprevazute.
Secretarul va asigura redactarea Raportului de evaluare si a Proceselor-verbale ale sedintelor Comisiei.
Membrii Comisiei trebuie alesi dintre specialistii cu experienta in analiza planurilor de afaceri, a investitiilor si a documentelor financiar-contabile.
Comisia de evaluare se numeste prin Ordin al Ministrului Integrarii Europene.
Atributiile Comisiei de evaluare
In cadrul primei sedinte, "Sedinta de clarificari", Comisia va indeplini urmatoarele activitati:
● va conveni regulile si programul de desfasurare a sedintelor Comisiei in procesul de evaluare;
● toti membrii Comisiei vor semna Declaratia de confidentialitate si impartialitate (Anexa nr. 8)
● membrii Comisiei trebuie sa respecte termenii de referinta impusi (Anexa 9).
Orice membru al Comisiei implicat intr-un conflict de interese va fi recuzat si exclus din Comisie.
10. Evaluarea proiectelor
Pentru acordarea ajutoarelor financiare nerambursabile trebuie respectate urmatoarele principii:
● Proiectele trebuie evaluate si selectate individual de catre membrii Comisiei.
● Fiecare membru al Comisiei actioneaza independent la nivelul capacitatii de consultanta.
● Sedintele Comisiei se vor consemna in Procese-verbale, care vor fi semnate de catre toti membrii acesteia.
Pe parcursul sesiunii de evaluare nu se solicita completari sau clarificari.



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10.1. Sesiunea de deschidere a Cererilor de finantare │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Cu cel putin 5 zile inainte de sedinta oficiala numita "Sesiunea de deschidere" Ministerul Integrarii Europene trebuie sa convoace Comisia de evaluare.
In aceasta sesiune va avea loc deschiderea plicurilor sigilate continand Cererile de finantare, precum si verificarea conformitatii proiectului (verificarea existentei tuturor documentelor suplimentare, solicitate pentru licitatie).
Secretarul Comisiei va completa Lista lunga a proiectelor depuse pentru licitatie (Anexa nr. 10).
Fiecarei Cereri de finantare i se va atasa o Fisa a proiectului (Anexa nr. 11), care va fi completata de catre secretarul Comisiei, incepand cu aceasta sesiune, pe care se va specifica un Numar de cod, care va coincide cu numarul de inregistrare (data depunerii nu este inclusa). Pe Fisa proiectului se vor completa toate informatiile rezultate in urma procesului de evaluare. Fisa proiectului va reprezenta, in fapt, oglinda procesului de evaluare.
Comisia verifica conformitatea fiecarei Cereri de finantare.
a) Verificarea conformitatii
Cererile de finantare nerambursabila care nu sunt insotite de toate documentele suplimentare solicitate, sau nu sunt semnate sau stampilate sunt respinse. Cererile de finantare, care nu corespund din punct de vedere al conformitatii cu cerintele de la punctul 8.1, vor fi incluse in Lista proiectelor respinse la verificarea conformitatii.
Cererile de finantare care corespund cerintelor de conformitate intra in etapa de verificare a eligibilitatii.
b) Verificarea eligibilitatii
Comisia verifica eligibilitatea solicitantilor, a proiectelor si a costurilor, descrise la sectiunile 7.1.1, 7.1.2 si 7.1.3.
Daca in urma anularii costurilor neeligibile, valoarea sprijinului financiar nerambursabil rezulta sub pragul minim de 1 miliard, proiectul va fi respins.
Cererile de finantare nerambursabila care nu indeplinesc unul dintre criteriile de eligibilitate sunt respinse. Acestea se includ in Lista proiectelor respinse dupa verificarea eligibilitatii.
Solicitantii care au fost respinsi in urma verificarii conformitatii sau eligibilitatii vor fi anuntati in scris (Anexa nr. 12 - "Notificare respingere") de catre secretarul Comisiei.
Proiectele care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate vor fi acceptate pentru procesul de evaluare.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10.2. Evaluarea calitatii proiectelor │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘


Evaluarea si selectia proiectelor se realizeaza pe baza Criteriilor de evaluare si selectie prevazute in Anexa nr. 13. Punctajul final pentru fiecare criteriu se noteaza in Fisa proiectului.
Fiecare membru al Comisiei analizeaza si puncteaza toate proiectele, iar rezultatele sunt inscrise in Foaia individuala de evaluare (Anexa nr. 14). Punctajul total al proiectului, acordat de un evaluator, este calculat prin adunarea punctelor acordate pentru fiecare criteriu.
Punctajului final al fiecarui proiect este calculat prin medie aritmetica, cu 3 zecimale, a punctajelor totale acordate de fiecare membru al Comisiei. Punctajul maxim care poate fi acordat unui proiect este de 100 puncte. Punctajul minim pentru ca un proiect sa fie aprobat este de 65 de puncte.
La sfarsitul sedintei de evaluare, Secretarul centralizeaza punctajele din Fisele proiectelor in Centralizator - punctaj proiecte (Anexa nr. 15). Centralizatorul va contine lista proiectelor in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute. Acest formular trebuie sa fie semnat de catre Presedintele Comisiei si de catre Secretarul acesteia.



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│10.3. Verificarea informatiilor furnizate de solicitanti │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Pentru proiectele aflate in Centralizator - punctaj proiecte, care se inscriu in limita fondului alocat din bugetul Subprogramului, se vor verifica informatiile furnizate de solicitanti, prin inspectii pe teren, efectuate de reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, in colaborare cu cei ai Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din raza teritoriala de implementare a proiectelor respective.
Inspectiile pe teren vizeaza urmatoarele activitati:
● verificarea indeplinirii conditiilor de eligibilitate de catre solicitanti (verificarea documentelor in original);
● resursele disponibile pentru realizarea proiectului, existenta activelor corporale direct legate de implementarea proiectului, descrise in proiect etc.;
● stadiul activitatilor actuale in legatura cu proiectul, descrise in Cererea de finantare.
Daca informatiile furnizate de solicitant prin cererea de finantare nu sunt conforme cu cele constatate pe teren, solicitantul este descalificat.
Dupa verificarea informatiilor furnizate de solicitanti, clarificarile necesare vor fi furnizate pana la data incheierii contractului.
Inspectiile pe teren se finalizeaza de catre evaluatori prin intocmirea unor Rapoarte de verificare (Anexa nr. 16), in baza carora Secretarul Comisiei va realiza:
● Lista proiectelor respinse dupa verificarea pe teren;
● Lista finala a proiectelor propuse pentru finantare, intocmita in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute de solicitanti si in limita fondurilor aprobate in cadrul Subprogramului.
Cele doua liste sunt atasate Raportului final.
11. Raportul de evaluare ex-ante
Raportul de evaluare ex-ante se intocmeste de catre secretarul comisiei de evaluare, se semneaza de catre toti membrii comisiei si se aproba de Ministrul Integrarii Europene.
Raportul de evaluare ex-ante trebuie sa contina descrierea clara si argumentata a motivatiei acordarii sprijinului financiar, a legaturilor intre proiecte si impactul asteptat in termenii obiectivelor Subprogramului.
Principalele obiective ale raportului de evaluare ex-ante sunt:
● identificarea relevantei si eficientei acordarii sprijinului financiar;
● identificarea grupului tinta si al numarului de beneficiari potentiali;
● evaluarea nivelului maxim al realizarii obiectivelor Subprogramului;
● definirea indicatorilor care se folosesc pentru monitorizarea implementarii si evaluarea rezultatelor Subprogramului si schitarea sistemului de colectare a datelor monitorizate.
Raportul de evaluare ex-ante va cuprinde urmatorii indicatori:
● numarul total al proiectelor si lista lunga a acestora, din care:
eligibile - numar si procentaj;
● propuse pentru finantare - numar si procentaj.
● bugetul total al Subprogramului, din care:
suma solicitata prin proiecte - din bugetul Subprogramului;
suma alocata din surse proprii ale beneficiarilor.
● media suportului financiar solicitat - suma si procentaj.
● media contributiei beneficiarilor - suma si procentaj.
● volumul de investitii private directe in societatile comerciale sprijinite financiar (total si media/proiect).
● numarul total de locuri de munca nou create conform proiectelor (numar total si media pe proiect).
12. Aprobarea proiectelor
Aprobarea proiectelor va fi data in limita fondului alocat din bugetul Subprogramului pentru co-finantarea proiectelor, incepand de la scorul maxim acordat fiecarui proiect.
Raportul de evaluare ex-ante va fi insotit de:
● Lista lunga a proiectelor;
● Lista finala a proiectelor propuse spre finantare;
● Lista de rezerva;
Solicitantii a caror proiecte se afla pe Lista finala a proiectelor propuse spre finantare vor fi instiintati de catre Agentiile pentru dezvoltare regionala, in vederea incheierii Contractelor de finantare.
13. Conditiile de incheiere a contractelor
Procesul de contractare se va desfasura dupa cum urmeaza:


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│13.1. Contractul de finantare nerambursabila │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Dupa aprobarea raportului de evaluare ex-ante de catre Ministrul Integrarii Europene, intre Agentia pentru Dezvoltare Regionala si solicitantii ai caror proiecte au fost selectate spre a fi finantate prin Subprogram se incheie cate un Contract de finantare nerambursabila, care va fi avizat de catre Ministerul Integrarii Europene, iar proiectul beneficiarului va fi anexa a contractului respectiv.
In contract vor fi stipulate toate drepturile si obligatiile partilor in conformitate cu prevederile proiectului selectat.
Modelul cadru al contractului de finantare nerambursabila este prezentat in Anexa nr. 17 al prezentei Proceduri.
Elementele contractuale principale sunt:
● obiectul contractului;
● durata de executie a proiectului;
● finantarea proiectului;
● raportarea tehnica si financiara si modalitati de plata;
● obligatii generale;
● obligatii privind informarea si rapoartele tehnice si financiare;
● raspundere;
● confidentialitate;
● publicitate;
● dreptul de proprietate asupra bunurilor achizitionate;
● evaluarea proiectului;
● amendamente aduse contractului;
● rezilierea contractului;
● rezolvarea litigiilor;
● verificarile tehnice, financiare si contabile;
● determinarea termenelor.
Termene limita:
● semnarea de catre beneficiar a contractului de finantare nu poate depasi 3 luni de la data notificarii acestuia de catre ADR. Dupa expirarea termenului limita, solicitantul pierde dreptul de a incheia Contractul de finantare;
● 10 decembrie 2006 este termenul limita pentru executia proiectului de finalizare a executiei investitiei (plati, achizitii);
● 31 decembrie 2006 este termenul limita pentru punerea in functiune a investitiilor realizate prin proiect (probe tehnologice, pregatirea personalului de exploatare, expertize la receptii) respectiv, beneficiarul va trebui sa faca dovada realizarii tuturor obligatiilor contractuale.
Important!
In perioada de implementare a proiectului, beneficiarul va furniza periodic raportari tehnice si financiare privind stadiul implementarii proiectului si va permite reprezentantilor ADR si ai MIE sa efectueze controale privind indeplinirea obligatiilor contractuale.
Agentiile pentru Dezvoltare Regionala monitorizeaza modul in care beneficiarii isi indeplinesc toate obligatiile din contractul de finantare, pe toata perioada de valabilitate a acestuia.


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│13.2. Asistenta tehnica pentru implementarea Subprogramului │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Intre Ministerul Integrarii Europene si Agentia pentru Dezvoltare Regionala se incheie doua Contracte de prestari servicii pentru implementarea Subprogramului, unul pentru promovare si unul pentru monitorizarea derularii contractelor de finantare incheiate cu beneficiarii. Contractul de prestari servicii pentru asigurarea derularii contractelor se incheie dupa etapa de selectie a proiectelor. In acest sens Ministerul Integrarii Europene transmite fiecarei agentii copiile Cererilor de finantare care au fost admise spre finantare si care vor face parte din Contractele de finantare respective.
14. Achizitionarea
Achizitionarea utilajelor, instalatiilor si echipamentelor si a lucrarilor, efectuate de catre beneficiari in cadrul proiectului, se realizeaza cu respectarea legislatiei in vigoare privind achizitiile publice. Furnizorii de bunuri si/sau lucrari trebuie sa aiba media cifrei de afaceri, pe ultimii trei ani, de doua ori valoarea estimata a contractului de furnizare bunuri sau de lucrari.
Beneficiarii vor fi instruiti de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala privind procedurile de achizitie, aplicabile contractului de finantare nerambursabila.
Nota: Prin notiunea de echipamente se intelege: aparate, dispozitive, unelte sau orice alte mijloace care nu sunt incorporate in constructia cladirilor, respectiv: mobilier, aparate de iluminat, obiecte ale grupului sanitar, aparate pentru pregatirea si pastrarea hranei, precum si alte bunuri necesare functionarii activitatilor propuse prin proiect.
15. Efectuarea platilor
Sumele acordate de Ministerul Integrarii Europene din bugetul Subprogramului reprezinta ajutoarele financiare nerambursabile acordate beneficiarilor, precum si decontare a cheltuielilor proprii, precum si a cheltuielilor efectuate de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, in conformitate cu Contractul de prestari servicii.
Ajutoarele financiare nerambursabile
Ajutoarele financiare nerambursabile sunt acordate strict in limita valorii totale prevazute in contractul de finantare.
In vederea obtinerii ajutorului financiar nerambursabil, beneficiarul transmite Agentiei pentru Dezvoltare Regionala din raza de implementare a proiectului, Cererea de plata, insotita de documentele justificative originale si copii ale acestora. Dupa verificarea documentelor si, dupa caz, la fata locului, Agentia pentru Dezvoltare Regionala transmite Ministerului Integrarii Europene Cererea de plata, in termen de 10 zile.
Pentru ca Cererea de plata sa fie acceptata de ADR, beneficiarul trebuie sa faca dovada indeplinirii urmatoarelor conditii:
● achizitia bunurilor si/sau sau a lucrarilor sa se realizeze cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice,
● suma solicitata sa nu fie utilizata la achizitionarea prin inchiriere sau leasing,
● achitarea sumei rezultate prin aplicarea procentului stabilit prin contractul de finantare incheiat cu ADR, pentru urmatoarele situatii;
a. achizitionarea bunurilor/lucrarilor de pe piata interna:
- beneficiarul a platit furnizorului suma rezultata ca urmare a aplicarii procentului la valoarea fara TVA a facturii emise de catre furnizor, precum si dovada platii integrale a TVA aferent. Ajutorul financiar nerambursabil va fi platit de catre ADR, direct in contul din trezorerie sau banca comerciala, al furnizorului de bunuri/lucrari.
b. achizitionarii bunurilor din import:
- beneficiarul a platit furnizorului suma rezultata ca urmare a aplicarii procentului la valoarea facturii externe sau a facturii pro-forma externe, in baza contractului extern de achizitie. Ajutorul financiar nerambursabil va fi platit de catre ADR in contul din trezorerie sau banca comerciala al beneficiarului. Cheltuieli bancare ocazionate de import (comisioane sau orice alte cheltuieli bancare, diferente de curs valutar) vor fi suportate de beneficiar.
Nota:
Valoarea ajutoarelor financiare platite de ADR vor fi corespunzatoare procentelor stabilite prin Contractul de finantare, dar nu mai mari decat suma aprobata prin acelasi contract.
Platile ajutoarelor financiare se efectueaza de Ministerul Integrarii Europene in conturile din trezorerii ale Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
Asistenta tehnica
Sumele solicitate (pe baza de decontare) de catre ADR, pentru asistenta tehnica pentru servicii vor fi platite de Ministerul Integrarii Europene in conturile din trezorerii ale Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
16. Monitorizarea
Ministerul Integrarii Europene si Agentia pentru Dezvoltare Regionala raspund de activitatile prevazute in Anexa nr. 18 - Termeni de referinta pentru Ministerul Integrarii Europene si Agentia pentru Dezvoltare Regionala.
Monitorizarea se face pe baza rapoartelor periodice furnizate Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala, de catre beneficiari. Rapoartele sunt analizate de Agentia pentru Dezvoltare Regionala si prezentate Ministerului Integrarii Europene. Agentia pentru Dezvoltare Regionala va fi responsabila pentru initierea actiunilor de monitorizare, bazate pe concluziile analizelor si vizitelor pe teren, conform dispozitiilor Ministrului Integrarii Europene.
Agentia pentru Dezvoltare Regionala are obligatia de a raporta catre Ministerul Integrarii Europene stadiul in care se afla Subprogramul. In acest sens Agentia pentru Dezvoltare Regionala va transmite:
● masurile luate pentru a asigura calitatea si eficacitatea implementarii respectiv, legate de publicitate, monitorizare, evaluare si control financiar;
● problemele identificate si masurile stabilite pentru a asigura calitatea si eficacitatea implementarii subprogramului;
● rapoarte tehnico-financiare, intocmite periodic, pe baza raportarilor primite de la beneficiarii ajutoarelor financiare nerambursabile acordate prin Subprogram;
● raportari financiare privind modul de utilizare a fondurilor aferente asistentei tehnice, ori de cate ori se solicita aceasta de catre Ministerul Integrarii Europene.
In situatia in care Consiliul Concurentei comunica Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, depasirea de catre un anumit beneficiar a pragului minim impus privind ajutorul de stat, aceasta este obligata sa intrerupa alocarea fondurilor fara preaviz si sa comunice MIE aceasta situatie.
Ministerul Integrarii Europene raspunde de evaluarea rezultatelor si a impactului Subprogramului in statiunile turistice respective, prin informarea Guvernului si a opiniei publice.
17. Raportarea
Sistemul de raportare cuprinde urmatoarele nivele:
Beneficiarii sprijinului financiar raporteaza Agentiei pentru Dezvoltare Regionala; Agentia pentru Dezvoltare Regionala raporteaza Ministerului Integrarii Europene.
Exista doua tipuri de rapoarte: rapoarte tehnice si rapoarte financiare, definite in anexele la "Contractul de finantare nerambursabila" si "Contractul de prestari servicii".



┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│17.1. Raportari efectuate de catre beneficiari │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Beneficiarii sprijinului financiar nerambursabil intocmesc raportul de achizitie si raportari tehnice si financiare intermediare/finale (insotite de documente justificative) si le transmit Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
A. Raportul de achizitie are ca scop prezentarea procedurii de selectare a furnizorului de bunuri si/sau lucrari, precum si incadrarea in prevederile legale privind achizitiile publice.
B. Raportul periodic (intermediar) se intocmeste dupa achitarea de catre beneficiar a contributiei proprii (daca achitarea are loc in transe, prima raportare se va face la achitarea primei transe).
C. Raportul final trebuie transmis in 30 zile de la data incheierii proiectului, (termenul stabilit prin contractul de finantare).
Rapoartele Beneficiarului vor fi verificate si aprobate de ADR.



┌────────────────────────────────────────────────────────────┐
│17.2. Raportari efectuate de catre ADR │
└────────────────────────────────────────────────────────────┘



Agentia pentru Dezvoltare Regionala va realiza pentru fiecare proiect:
● un raport initial - dupa doua luni de la semnarea contractului de finantare; unul sau mai multe rapoarte periodice/intermediare (in functie de numarul si momentul efectuarii platilor);
● un raport final.
Trimestrial, Agentia pentru Dezvoltare Regionala elaboreaza un raport general privind implementarea proiectelor, care va fi trimis Ministerului Integrarii Europene.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│17.3. Raportari efectuate de catre MIE │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┘



Ministerul Integrarii Europene va elabora un raport final, privind implementarea Subprogramului, care va fi prezentat Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala.
18. Controlul
Sistemul de control cuprinde urmatoarele niveluri:
● Agentia pentru Dezvoltare Regionala controleaza eficienta utilizarii sprijinului financiar nerambursabil;
● Ministerul Integrarii Europene controleaza activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, privind implementarea subprogramului;
● Ministerul Finantelor Publice, prin compartimentele sale specializate, colaboreaza cu Ministerul Integrarii Europene pentru realizarea activitatilor de control asupra modului de implementare a Subprogramului la nivelul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala;
● Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Integrarii Europene isi rezerva dreptul de a controla proiectele finantate prin prezentul Subprogram.
19. Publicitate ex-post
Ministerul Integrarii Europene si Agentia pentru Dezvoltare Regionala trebuie sa asigure transparenta si publicitatea ex-post.
Lista ajutoarelor financiare nerambursabile acordate prin Subprogram va deveni publica dupa incheierea Contractelor de finantare a proiectelor si va contine urmatoarele informatii:
● Numele beneficiarilor;
● Pozitia geografica a beneficiarilor (regiunea de dezvoltare, judetul, localitatea);
● Titlul proiectului;
● Valoarea finantarii; rata de finantare, ca proportie a costurilor totale eligibile ale operatiunii.
Raportul final al implementarii Subprogramului va fi publicat pe pagina web a Ministerului Integrarii Europene.
20. Evaluarea ex-post
Evaluarea ex-post trebuie sa determine, cu ajutorul indicatorilor fizici masurabili specifici subprogramului, impactul acestuia asupra zonelor in care este implementat, precum si eficienta cu care au fost cheltuite sumele acordate prin subprogram.
Procesul de evaluare ex-post implica analiza datelor rezultate din procesul de monitorizare, iar Agentia pentru Dezvoltare Regionala si beneficiarii ajutorului financiar trebuie sa ofere toate informatiile solicitate pentru monitorizarea in mod eficient a Subprogramului.
Sistemul de evaluare are in vedere:
● Agentia pentru Dezvoltare Regionala trebuie sa monitorizeze proiectele din cadrul regiunii;
● Ministerul Integrarii Europene trebuie sa evalueze rezultatele implementarii proiectelor. In acest context, Ministerul Integrarii Europene cu sprijinul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala, va intreprinde masuri de verificare a veridicitatii informatiilor monitorizate, provenite de la beneficiarii de ajutoare financiare.
21. Dispozitii finale
Procedurile privind implementarea, monitorizarea si evaluarea Subprogramului "Investitii in turism", se aproba prin Ordin al Ministrului Integrarii Europene si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Anexele nr. 1-18 fac parte integranta din prezentele Proceduri.

ANEXA 1

LISTA LOCALITATILOR ELIGIBILE


ADR NORD-EST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Slanic Moldova │ Bacau │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Targu Ocna │ Bacau │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Vatra Dornei │ Suceava │ 177/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Baltatesti │ Neamt │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Campulung Moldovenesc │ Suceava │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Durau │ Neamt │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR SUD-EST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Cap Aurora │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Costinesti │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Eforie Nord │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Eforie Sud │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Jupiter │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Mamaia │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Mangalia │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Neptun Olimp │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Saturn │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Techirghiol │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Venus │ Constanta │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 12. │ Lacu Sarat │ Braila │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 13. │ Sarata Monteoru │ Buzau │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 14. │ Soveja │ Vrancea │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR SUD MUNTENIA
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Amara │ Ialomita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Busteni │ Prahova │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Sinaia │ Prahova │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Cheia │ Prahova │ 416/2000 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Slanic │ Prahova │ 689/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Pucioasa │ Dambovita │ 510/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Valenii de Munte │ Prahova │ 509/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Azuga │ Prahova │ 421/2003 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Albestii de Muscel │ Arges │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Breaza │ Prahova │ 901/1996 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR SUD-VEST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Baile Olanesti │ Valcea │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Calimanesti Caciulata │ Valcea │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Voineasa │ Valcea │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Baile Govora │ Valcea │ 688/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Sacelu │ Gorj │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR 5 VEST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Buzias │ Timis │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Baile Herculane │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Geoagiu Bai │ Hunedoara │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Moneasa │ Arad │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Calacea │ Timis │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Crivaia │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Lipova │ Arad │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Secu │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Semenic │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Straja │ Hunedoara │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Trei ape │ Caras-Severin │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 12. │ Vata │ Hunedoara │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR 6 NORD-VEST
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Baile Felix │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Sangeorz Bai │ Bistrita-Nasaud │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Tasnad │ Satu Mare │ 417/2000 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Baile Turda │ Cluj │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Baile Baita │ Cluj │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Ocna Sugatag │ Maramures │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Stana de Vale │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Tinca │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ 1 Mai │ Bihor │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Rasca │ Cluj │ 717/1999 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Baisoara │ Cluj │ 717/1999 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR 7 CENTRU
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Baile Tusnad │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 2. │ Covasna │ Covasna │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 3. │ Sovata │ Mures │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 4. │ Predeal │ Brasov │ 226/1992 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 5. │ Poiana Brasov │ Brasov │ 113/1995 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 6. │ Balvanyos │ Covasna │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 7. │ Bazna │ Sibiu │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 8. │ Baile Homorod │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 9. │ Timisu de Sus │ Brasov │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 10. │ Harghita Bai │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 11. │ Izvorul Muresului │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 12. │ Lacu Rosu │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 13. │ Paltinis │ Sibiu │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 14. │ Paraul Rece │ Brasov │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 15. │ Praid │ Harghita │ 1.122/2002 │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 16. │ Borsec │ Harghita │ 1.122/2002 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘

ADR BUCURESTI ILFOV
┌────────┬────────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────┐
│Nr. crt.│ Statiunea │ Judetul │ HG │
├────────┼────────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────┤
│ 1. │ Snagov │ Ilfov │ 962/1994 │
└────────┴────────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────┘



ANEXA 2

CONTRACT DE PRESTARI SERVICII
pentru promovarea Subprogramului "Investitii in turism"
(cadru)
Numar ............/Data ..............

Incheiat in temeiul prevederilor:
<>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor si fondurilor aferente Subprogramului "Investitii in turism", care se finanteaza de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrarii Europene pe anii 2004 si 2005, in cadrul programelor regionale specifice, cu modificarile ulterioare, denumit in continuare Subprogram,
Ordinului Ministrului Integrarii Europene nr. ....../2003 pentru aprobarea "Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a Subprogramului Investitii in turism", denumite in continuare Proceduri si ale:
<>Hotararii Guvernului nr. 402/2004 , privind organizarea si functionarea Ministerului Integrarii Europene.

ART. 1
Partile contractului
MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE, denumit in continuare MIE, in calitate de autoritate de management a Subprogramului, cu sediul in municipiul Bucuresti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, reprezentat prin Alexandru Farcas, Ministru
si
AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, denumita in continuare ADR, in calitate de autoritate de implementare a Subprogramului, cu sediul in localitatea ....., str. ......, nr. ....., cod ......., reprezentata prin ....., Director.
ART. 2
OBIECTUL CONTRACTULUI
Prezentul contract are ca obiect prestarea de catre ADR a activitatilor de promovare a Subprogramului "Investitii in turism" in conditiile prevazute de prezentul contract.
ART. 3
DURATA CONTRACTULUI
Contractul intra in vigoare la data semnarii lui de catre parti si este valabil pana la 31 martie 2005.
ART. 4
OBLIGATIILE PARTILOR
ADR se obliga sa promoveze Subprogramul in Regiunea de Dezvoltare <denumire> ........, in conformitate cu Procedurile prezentate in Anexa A, dupa cum urmeaza:
a) sa publice in cotidiene/publicatii locale, anuntul pentru lansarea publica a cererii de oferta pentru proiecte in cadrul Subprogramului;
b) sa organizeze sesiuni de informare cu aceasta tematica;
c) sa furnizeze informatii cu privire la Subprogram cerute de catre potentialii solicitanti;
d) sa achizitioneze serviciile pentru promovarea Subprogramului cu respectarea legislatiei in vigoare pentru achizitiile publice.
MIE se obliga:
a) sa furnizeze ADR toate informatiile cerute de aceasta pentru indeplinirea activitatilor ce fac obiectul prezentului contract;
b) sa plateasca cheltuielile efectuate de ADR pentru promovarea Subprogramului.
ART. 5
CHELTUIELI ELIGIBILE
Serviciile stabilite prin prezentul contract vor fi prestate la nivelul Regiunii de Dezvoltare <denumire> ...., pentru care sunt eligibile cheltuielile:
a) costuri privind publicarea in cotidiene si publicatii;
b) costuri privind organizarea sesiunilor de informare (chirie sali de conferinte, editarea materialelor publicitare);
c) costuri privind consumabilele aferente promovarii;
d) costurile cu deplasarile personalului ADR, cu respectarea Hotararii Guvernului nr. 543/1995 cu modificarile ulterioare.
ART. 6
MODALITATI DE PLATA
(1) Cheltuielile facute de ADR pentru indeplinirea activitatilor de promovare ce fac obiectul prezentului contract, vor fi suportate si achitate de MIE pe masura efectuarii lor.
(2) Sumele solicitate de catre ADR pentru acoperirea cheltuielilor legate de indeplinirea activitatilor de promovare nu va depasi valoarea de 93,750 milioane lei.
(3) Pentru obtinerea fondurilor, ADR trebuie sa transmita catre MIE:
a) Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata cheltuielilor de promovare, dupa modelul tip prevazut in Anexa B, insotita de Devizul final, dupa modelul tip prevazut in Anexa C, precum si de Nota justificativa dupa modelul tip prevazut in Anexa D, anexe la prezentul Contract.
(4) Cererile privind alocarea de fonduri vor fi vizate de controlul preventiv propriu al ADR.
(5) Decontarea cheltuielilor de promovare se face pe baza documentelor justificative privind cheltuielile eligibile efectuate de ADR, anexate la Centralizatorul privind documentele justificative prezentate la decontarea cheltuielilor de promovare, dupa modelul tip prevazut in Anexa E la prezentul Contract. Documentele trebuie prezentate la MIE pana la 15 februarie 2005. Eliberarea documentelor justificative trebuie sa fie facuta intre data semnarii prezentului contract si pana la 20 ianuarie 2005.
(6) Cheltuielile efectuate de ADR pentru promovare, vor fi inregistrate in contabilitate si trebuie sa fie identificabile, verificabile si sustinute de documente justificative in original.
(7) MIE vireaza catre ADR sumele aferente promovarii, in conditiile in care agentia dovedeste prestarea unor servicii de calitate in cadrul Subprogramului.
(8) MIE efectueaza platile in contul ADR deschis la Trezorerie.
ART. 7
RASPUNDEREA CONTRACTUALA
Utilizarea de catre ADR a sumelor alocate din bugetul Subprogramului in alte scopuri decat cele prevazute prin prezentul contract, atrage dupa sine obligatia de a plati MIE daune interese precum si raspunderea administrativa, civila sau penala dupa caz, in conformitate cu legislatia in vigoare, a persoanelor direct raspunzatoare.
ART. 8
INCETAREA CONTRACTULUI
(1) Prezentul Contract inceteaza pe deplin drept, fara a mai fi necesara interventia instantelor judecatoresti, in urmatoarele cazuri:
a) expirarea duratei prevazute in Contract;
b) intervine sistarea alocarii de fonduri la Bugetul Subprogramului, caz in care MIE are obligatia de a comunica ADR incetarea Contractului, care se va produce de la data primirii comunicarii;
c) situatiile de forta majora ce impiedica partile contractului sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin acest contract, se mentin pe o perioada mai mare de 30 de zile;
d) se realizeaza scopul Contractului si anume promovarea Subprogramului.
(2) Toate actele juridice incheiate de catre ADR in temeiul prezentului Contract dupa incetarea acestuia, vor fi nule si nu vor angaja in nici un fel raspunderea MIE.
ART. 9
FORTA MAJORA
(1) Partile sunt exonerate de raspundere in situatii de forta majora in conditiile art. 9, alin. (5) din Contract.
(2) Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupa incheierea prezentului Contract si care impiedica partile sa execute obligatiile asumate conform prevederilor contractuale.
(3) Forta majora nu include insuficienta fondurilor.
(4) Acest eveniment va absolvi partile de obligatiile lor daca acesta duce la imposibilitatea derularii prezentului Contract, dar nu si daca evenimentul conduce doar la o derulare mai greoaie a prevederilor prezentului Contract.
(5) Aparitia oricarui caz de forta majora, cauza acestuia, durata probabila si efectul posibil va fi adus la cunostinta celeilalte parti contractante in termen de 5 zile de la aparitia cazului.
(6) Partea afectata de un eveniment de forta majora are obligatia, in conditiile art. 9, alin. (5) din contract, sa ia toate masurile rezonabile pentru a-si indeplini obligatiile din prezentul Contract cu minimum de intarziere.
ART. 10
LEGEA APLICABILA CONTRACTULUI
Prevederile acestui Contract intra sub incidenta legislatiei romanesti.
ART. 11
SOLUTIONAREA LITIGIILOR
Litigiile decurgand din prezentul Contract, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea si executarea sau desfiintarea lui, vor fi solutionate pe cale amiabila.
Daca acest lucru nu este posibil, litigiile vor fi inaintate spre solutionare instantelor judecatoresti competente.
ART. 12
CLAUZE FINALE
(1) Orice notificare dintre parti va fi considerata valabil indeplinita din punct de vedere al formei daca va fi facuta in scris si va fi transmisa la sediile indicate in preambulul prezentului contract, prin recomandata cu confirmare de primire.
(2) Modificarea unor clauze contractuale, se poate face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante in aceleasi conditii ca si contractul.
ART. 13
ANEXE
Fac parte integranta din prezentul Contract urmatoarele anexe:



Anexa A: Proceduri de implementare, monitorizare si evaluare a
Subprogramului "Investitii in turism";
Anexa B: Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata cheltuielilor de
promovare
Anexa C: Deviz final;
Anexa D: Centralizator privind documentele justificative prezentate la
decontarea cheltuielilor de promovare;
Anexa E: Nota justificativa.



Contractul a fost redactat in doua exemplare originale, cate un exemplar pentru fiecare din partile semnatare, astazi ............. .



MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE ADR <denumire>
Alexandru Farcas <prenume> <nume>
Ministrul Integrarii Europene ____________ Director ____________
Gheorghe PLESA
Secretar General ____________
Doina SURCEL <prenume> <nume>
Director Directia Plati Programe _________ Director Economic ____________
Iulia CARUTASU <prenume> <nume>
Sef Serviciu Juridic ____________ Consilier juridic ____________



ANEXA A

Proceduri de implementare, monitorizare si evaluare
Subprogramul "Investitii in turism"



────────────────────────────────────────────────────────────────

ANEXA B





AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oras>, <adresa>,
telefon: <prefix-numar>, fax: <prefix-numar>.

Avizat,
Director

<prenume> <nume>



CEREREA NR. ...... PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI

pentru plata cheltuielilor de promovare
pentru luna ....... anul .......
(Conform <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004 ,
cu modificarile ulterioare)

Va rugam sa ne virati suma de <.....> lei in contul nostru nr. <.....>, deschis la Trezoreria <.....>, reprezentand cheltuielile pentru implementarea Subprogramului "Investitii in turism".
Din suma totala, in valoare de ...... lei, alocata Agentiei pentru Dezvoltare Regionala <denumire> pentru Subprogramul "Investitii in turism" s-a cheltuit pana in prezent <Suma>.
Mentionam ca sumele cuprinse in factura reprezinta cheltuieli eligibile conform Contractului de prestari servicii nr. <.....>.
Certificam din punct de vedere tehnic si financiar realitatea, regularitatea si legalitatea cheltuielilor efectuate de ADR legate de activitatile de promovare a Subprogramului "Investitii in turism".

Anexam:
● Devizul final - dupa modelul din Anexa C
● Nota justificativa - dupa modelul din Anexa D
● Centralizator privind documentele justificative prezentate la decontarea cheltuielilor de promovare - dupa modelul din Anexa E



Data: <.....> Director economic
<prenume> <nume>



ANEXA C



AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oras>, <adresa>,
telefon: <prefix-numar>, fax: <prefix-numar>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>




DEVIZ FINAL
pentru luna ....... anul .......
(Conform <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004 ,
cu modificarile ulterioare)


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumire cheltuieli Valoare (lei)
crt.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Cheltuieli de personal
1. Deplasari
B. Cheltuieli materiale si servicii**)
2. Costuri privind publicarea in cotidiene si publicatii
3. Costuri privind organizarea sesiunilor de informare (chirie
sali de conferinte, editarea materialelor publicitare)
4. Costurile privind consumabilele aferente promovarii

C. Valoare totala (A+B)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaram pe proprie raspundere ca sumele prezentate se refera la acoperirea
cheltuielilor realizate numai pentru actiunile de promovare a
Subprogramului "Investitii in turism".

Data: <.....> Director economic Vizat,
<prenume> <nume> Control financiar preventiv

___________
**) Se mentioneaza modul de calculatie si repartitie a cheltuielilor.




ANEXA D

Nota justificativa
privind materialele, prestarile servicii si obiectele de inventar de
mica valoare sau scurta durata si echipament, solicitate spre decontare
in Cererea nr. ..... privind alocarea de fonduri pentru plata
cheltuielilor de promovare

Model propus:


┌─────────────────────┬─────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Denumirea cheltuielii│ │ │
│(materiale, prestari │ Suma solicitata │ Justificarea cheltuielii │
│ servicii etc.) │ │ │
├─────────────────────┼─────────────────┼────────────────────────────────────┤
└─────────────────────┴─────────────────┴────────────────────────────────────┘

Aceste cheltuieli sunt realizate exclusiv pentru actiunile de promovare
a Subprogramului "Investitii in turism".

Director ADR Director economic ADR
<Prenume Nume> <Prenume Nume>




ANEXA E

AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
SUBPROGRAMUL "INVESTITII IN TURISM"

Centralizator privind documentele justificative
prezentate la decontarea cheltuielilor de promovare
luna ....., anul 200...


┌──┬──────┬────────┬─────┬─────┬──────┬──────┬──────────┬──────────┬──────────┐
│N │Expli-│ │Nr./ │Suma │Suma │Chel- │Cheltuieli│Cheltuieli│Cheltuieli│
│r │catii │ │Data │din │soli- │tu- │privind │privind │privind │
│ │ │Nr./Data│Ordin│Docu-│cita- │ieli │publicarea│organiza- │consumabi-│
│c │ │Document│de │ment │ta │cu │in cotidi-│rea sesiu-│lele afe- │
│r │ │ │plata│ │pt. │depla-│ene si │nilor de │rente │
│t │ │ │ │ │decon-│saru │publicatii│evaluare │promovarii│
│ │ │ │ │ │tare │ │ │ │ │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────┼────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴──────┴────────┼─────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ TOTAL │ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ │
└──────────────────┴─────┴─────┴──────┴──────┴──────────┴──────────┴──────────┘

Certificam din punct de vedere tehnic si financiar realitatea, regularitatea
si legalitatea cheltuielilor legate de activitatile de asistenta tehnica de
promovare ale ADR si a documentatiilor aferente acestora, mai sus mentionate.

Avizat

Director Director Economic
<prenume> <nume> <prenume> <nume>




ANEXA 3

CONTRACT DE PRESTARI SERVICII
cadru
Numar ......../Data .........
Incheiat in temeiul prevederilor:
<>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor si fondurilor aferente subprogramului "Investitii in turism", cu modificarile ulterioare, care se finanteaza de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrarii Europene pe anii 2004, 2005 si 2006, in cadrul programelor regionale specifice, cu modificarile ulterioare, denumit in continuare Subprogram,
Ordinului Ministrului Integrarii Europene nr. ...../2004 privind aprobarea "Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a Subprogramului Investitii in turism", denumite in continuare Proceduri si ale:
<>Hotararii Guvernului nr. 402/2004 , privind organizarea si functionarea Ministerului Integrarii Europene.
Intre
MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE, denumit in continuare MIE, in calitate de autoritate de management a Subprogramului, cu sediul in municipiul Bucuresti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, reprezentat prin Alexandru Farcas, Ministru
si
AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, denumita in continuare ADR, in calitate de autoritate de implementare a Subprogramului, cu sediul in localitatea ......., str. ......, nr. ....., cod ......, reprezentata prin ........, Director

ART. 1
OBIECTUL CONTRACTULUI
Prezentul contract are ca obiect prestarea de catre ADR, in conformitate cu prevederile Procedurilor, a urmatoarelor activitati:
- contractarea proiectelor aprobate spre finantare;
- realizarea platilor catre societatile comerciale carora li se aloca sprijin financiar nerambursabil, denumite in continuare Beneficiari;
- asigurarea calitatii si eficientei implementarii, monitorizarii si evaluarii Subprogramului;
- raportarea, monitorizarea, controlul si evaluarea proiectelor aferente Subprogramului;
- promovarea rezultatelor Subprogramului.
ART. 2
OBLIGATIILE PARTILOR
MIE se obliga:
a) sa stabileasca procedurile detaliate de lucru (tehnice si financiare) pentru derularea Subprogramului, pe toata durata de aplicare a acestuia;
b) sa furnizeze ADR toate informatiile cerute de aceasta pentru indeplinirea activitatilor ce fac obiectul prezentului contract;
c) sa acorde sume din Bugetul Subprogramului, care vor acoperi:
- cheltuielile aferente ajutoarelor financiare nerambursabile destinate achizitionarii de utilaje, instalatii sau echipamente cu exceptia mijloacelor de transport de orice fel, modernizarii/reabilitarii activelor corporale care constituie infrastructura turistica/balneara/tratament/agrement necesara dezvoltarii serviciilor turistice si/sau serviciilor complementare, precum si constructiei structurilor de agrement.
- cheltuielile aferente activitatilor de asistenta tehnica, desfasurate de catre ADR, pentru implementarea, monitorizarea si evaluarea Subprogramului.
ADR se obliga:
a) sa intreprinda toate diligentele in scopul implementarii, monitorizarii si evaluarii Subprogramului, in conformitate cu Procedurile;
b) sa execute activitatile descrise in Proceduri, ca fiind servicii pentru executia carora isi asuma urmarirea si responsabilitatea tehnica;
c) sa acorde asistenta beneficiarilor, privind modul de indeplinire a obligatiilor acestora, prevazute in Contractele de finantare;
d) sa solicite sumele pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile, care nu pot depasi sumele prevazute in Contractele de finantare incheiate cu Beneficiarii;
e) sa transmita la MIE, in termen de 10 zile, de la data primirii, Cererile de plata analizate;
f) sa deconteze cheltuielile eligibile de asistenta tehnica, conform celor acceptate in Anexa A la prezentul Contract;
g) sa vireze sumele catre Beneficiari sau furnizori, dupa caz, in conturile special deschise de acestia la Trezoreria teritoriala sau la orice banca comerciala, in termen de 10 zile de la incasarea sumelor in contul ADR;
h) sa aplice penalizari de 1% pe zi, sumelor virate de ADR, in cazul in care beneficiarii nu au achitat furnizorului extern contravaloarea bunurilor de achizitionat, in termen de 30 de zile calendaristice de la data intrarii acestor sume in conturile lor; sumele rezultate vor fi evidentiate separat in Cererea privind alocarea de fonduri transmisa la MIE;
i) sa efectueze in termen de 3 zile, de la instiintare, un control la locul de implementare a proiectului, pentru a decide asupra rambursarii totale sau partiale a sprijinului financiar acordat, in cazul in care un beneficiar care a primit ajutor financiar nerambursabil solicita sau i se impune de catre ADR, rezilierea Contractului de finantare;
j) sa vireze la MIE sumele rezultate din rezilierea Contractelor de finantare, in termen de cel mult 10 zile de la incasarea sumelor in contul sau din trezorerie, depasirea termenului de rambursare de catre ADR se penalizeaza cu 0,06% pe zi;
k) sa raspunda solicitarii in termen de maximum 10 zile calendaristice, in cazul in care MIE solicita prezentarea de date suplimentare privind implementarea, monitorizarea si evaluarea Subprogramului;
l) sa furnizeze rapoarte generale, dupa modelul tip prezentat in Anexa B, trimestriale si finale, privind stadiul implementarii proiectelor cuprinse in Anexa C, anexe la prezentul Contract;
m) sa completeze pentru fiecare proiect si sa avizeze Fisa monitorizare contract, dupa modelul tip prezentat in Anexa D, la prezentul Contract;
n) sa nu sub-contracteze efectuarea serviciilor asumate prin prezentul Contract;
o) sa prezinte lunar si trimestrial, rapoarte cu privire la modul in care si-a indeplinit obligatiile contractuale;
p) sa ofere toate informatiile solicitate de MIE pentru evaluarea ex-post a Subprogramului.
ART. 3
LOCALIZAREA SERVICIILOR
Serviciile stabilite prin prezentul contract vor fi prestate la nivelul Regiunii de dezvoltare <denumire>.
ART. 4
PUNEREA LA DISPOZITIE A PERSONALULUI ADR
(1) Pentru realizarea acestui Contract ADR va infiinta o Unitate de Implementare a Subprogramului (UIS) fara personalitate juridica, cu personal din cadrul ADR.
(2) UIS va desfasura activitatea de management financiar, monitorizare, control, raportare si evaluare a proiectelor si de asistare a beneficiarilor privind modul de indeplinire a obligatiilor acestora prevazute in Contractele de finantare.
(3) Pentru infiintarea si functionarea UIS, ADR va tine cont de urmatoarele obligatii:
a) Numarul de posturi este 1.
b) Directorul ADR va nominaliza o singura persoana si va transmite CV-ul acesteia, spre informare, la MIE.
c) ADR va inlocui in timp util persoana nominalizata in cadrul UIS daca:
● Se constata ca persoana este incompetenta sau inadecvata pentru realizarea sarcinilor sale sau prejudiciaza desfasurarea in bune conditii a prezentului Contract;
● Se constata caz de deces sau concediu de orice tip mai mare de 30 de zile lucratoare;
● MIE solicita schimbarea, in temeiul evaluarii modului de indeplinire a obligatiilor in termenele si conditiile prevazute, inclusiv pe baza analizei rapoartelor si verificarilor pe teren;
d) Inlocuirea persoanei nu obliga MIE la efectuarea unor plati suplimentare, indemnizatii sau compensatii;
e) Salariul de baza acordat membrului UIS, din bugetul de asistenta tehnica a Subprogramului poate fi la nivelul salariului de baza maxim pentru functia de consilier gradul I A din administratia publica centrala de specialitate avand functie de executie, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 33 din 26 februarie 2001 privind unele masuri referitoare la salarizarea functionarilor publici si a altor categorii de personal din sectorul bugetar, precum si a personalului din organele autoritatii judecatoresti, cu modificarile ulterioare.
ART. 5
MODALITATI DE PLATA
(1) Sumele solicitate de catre ADR pentru acoperirea cheltuielilor legate de indeplinirea activitatilor de asistenta tehnica nu va depasi valoarea de ....... lei.
(2) Pentru obtinerea fondurilor, ADR trebuie sa transmita catre MIE:
a) Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata cheltuielilor de asistenta tehnica, dupa modelul tip prevazut in Anexa E, insotita de Devizul final, dupa modelul tip prevazut in Anexa F si Devizul estimativ, dupa modelul tip prevazut in Anexa G, precum si Nota justificativa dupa modelul tip prevazut in Anexa H, anexe la prezentul Contract;
b) Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile, dupa modelul tip prevazut in Anexa J, insotita de Cererile de plata ale beneficiarilor, precum si de documentele justificative anexate;
(3) Cererile privind alocarea de fonduri vor fi vizate de controlul preventiv propriu al ADR.
(4) Cererile privind alocarea de fonduri pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile, vor fi insotite de Centralizatorul privind sumele solicitate de Beneficiari, dupa modelul tip prevazut in Anexa K la prezentul Contract.
(5) Decontarea cheltuielilor de asistenta tehnica se face lunar, pe baza documentelor justificative privind cheltuielile eligibile efectuate de ADR, anexate la Centralizatorul privind documentele justificative prezentate la decontarea cheltuielilor de asistenta tehnica, dupa modelul tip prevazut in Anexa L la prezentul Contract.
(6) Cheltuielile efectuate de ADR pentru asistenta tehnica, vor fi inregistrate in contabilitate si trebuie sa fie identificabile, verificabile si sustinute de documente justificative in original.
(7) Cheltuielile facute de ADR pentru indeplinirea activitatilor de asistenta tehnica ce fac obiectul prezentului Contract vor fi suportate si achitate de catre MIE pe masura efectuarii lor.
(8) MIE vireaza catre ADR sumele aferente asistentei tehnice, in conditiile in care agentia dovedeste prestarea unor servicii de calitate in cadrul Subprogramului.
(9) MIE efectueaza platile in contul ADR deschis la Trezorerie.
ART. 6
DURATA CONTRACTULUI
Contractul intra in vigoare la data semnarii lui de catre parti si este valabil pana la 31 decembrie 2006.
ART. 7
INCETAREA CONTRACTULUI
(1) Prezentul Contract inceteaza pe deplin drept, fara a mai fi necesara interventia instantelor judecatoresti, in urmatoarele cazuri:
a) expirarea duratei prevazute in Contract;
b) intervine sistarea alocarii de fonduri la Bugetul Subprogramului, caz in care MIE are obligatia de a comunica ADR incetarea Contractului, care se va produce de la data primirii comunicarii;
c) situatiile de forta majora ce impiedica partile contractului sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin acest contract, se mentin pe o perioada mai mare de 30 de zile;
d) se realizeaza scopul Contractului si anume implementarea Subprogramului.
(2) Toate actele juridice incheiate de catre ADR in temeiul prezentului Contract dupa incetarea acestuia, vor fi nule si nu vor angaja in nici un fel raspunderea MIE.
ART. 8
FORTA MAJORA
(1) Partile sunt exonerate de raspundere in situatii de forta majora in conditiile art. 8, alin. (3) din Contract.
(2) Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupa incheierea prezentului Contract si care impiedica partile sa execute obligatiile asumate conform prevederilor contractuale.
(3) Forta majora nu include insuficienta fondurilor.
(4) Acest eveniment va absolvi partile de obligatiile lor daca acesta duce la imposibilitatea derularii prezentului Contract, dar nu si daca evenimentul conduce doar la o derulare mai greoaie a prevederilor prezentului Contract.
(5) Aparitia oricarui caz de forta majora, cauza acestuia, durata probabila si efectul posibil va fi adus la cunostinta celeilalte parti contractante in termen de 5 zile de la aparitia cazului.
(6) Partea afectata de un eveniment de forta majora are obligatia, in conditiile art. 8, alin. (4) din contract, sa ia toate masurile rezonabile pentru a-si indeplini obligatiile din prezentului Contract cu minimum de intarziere.
ART. 9
MODIFICAREA CONTRACTULUI
(1) Modificarea unor clauze contractuale, inclusiv a celor privind serviciile care fac obiectul prezentului Contract, in cursul executiei acestuia, se poate face in scris, cu acordul ambelor parti, prin act aditional, avand in vedere sa nu se schimbe scopul contractului, putandu-se acorda o compensatie corecta ADR, in limita Bugetului Subprogramului.
(2) Costul unor asemenea modificari, determinat prin analogie cu metodele folosite la calcularea costului initial, va fi suportat de MIE atat timp cat schimbarile il pot justifica pe deplin.
ART. 10
LEGEA APLICABILA CONTRACTULUI
Prevederile acestui Contract intra sub incidenta legislatiei romanesti.
Interpretarea prezentului Contract si aspectele legate de derularea si implementarea Subprogramului care nu au fost acoperite prin prevederile prezentului Contract, vor fi reglementate in conformitate cu dispozitiile legislatiei romanesti in vigoare.
ART. 11
SOLUTIONAREA LITIGIILOR
Litigiile decurgand din prezentul Contract, inclusiv cele referitoare la validitatea, interpretarea si executarea sau desfiintarea lui, vor fi solutionate pe cale amiabila.
Daca acest lucru nu este posibil, litigiile vor fi inaintate spre solutionare instantelor judecatoresti competente.
ART. 12
CONFIDENTIALITATEA
Prezenta schema de acordare de ajutor financiar nerambursabil este elaborata de MIE si constituie proprietate intelectuala a acestui minister.
Orice documente aferente prezentei scheme pot fi facute publice sau transmise unei terte parti, de catre ADR, numai cu aprobarea prealabila a MIE.
Aceasta prevedere contractuala nu afecteaza responsabilitatea MIE si ADR de a promova acordarea de ajutor financiar nerambursabil din Bugetul Subprogramului.
ART. 13
CLAUZE FINALE
(1) Orice notificare dintre parti va fi considerata valabil indeplinita din punct de vedere al formei daca va fi facuta in scris si va fi transmisa la sediile indicate in preambulul prezentului contract, prin recomandata cu confirmare de primire.
(2) Modificarea unor clauze contractuale, se poate face numai prin act aditional incheiat intre partile contractante in aceleasi conditii ca si contractul.
ART. 14
ANEXE
Fac parte integranta din prezentul Contract urmatoarele anexe:


Anexa A: Cheltuieli eligibile;
Anexa B: Raport general (model);
Anexa C: Lista proiectelor aprobate spre finantare;
Anexa D: Fisa monitorizare contract;
Anexa E: Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata
cheltuielilor de asistenta tehnica;
Anexa F: Deviz final;
Anexa G: Deviz estimativ;
Anexa H: Nota justificativa;
Anexa I: Cererea privind alocarea de fonduri pentru plata
ajutoarelor financiare nerambursabile;
Anexa J: Centralizator privind sumele solicitate de beneficiari;
Anexa K: Centralizator privind documentele justificative prezentate
la decontarea cheltuielilor de asistenta tehnica.

Contractul a fost redactat in doua exemplare originale, cate un exemplar
pentru fiecare din partile semnatare, astazi ..................... .

MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE ADR <denumire>

Alexandru Farcas <prenume> <nume>
Ministrul Integrarii Europene ________ Director _________
Gheorghe PLESA
Secretar General _________
Doina SURCEL <prenume> <nume>
Director Directia Plati Programe _________ Director Economic _________
Iulia CARUTASU <prenume> <nume>
Sef Serviciu Juridic _________ Consilier juridic _________



ANEXA A

Cheltuieli eligibile
Cheltuieli eligibile pentru Agentia pentru Dezvoltare Regionala <denumire>:
● Cheltuieli de personal:
> Cheltuieli cu salariul - ale membrului UIS;
> Contributii pentru asigurari sociale de stat si asigurari de sanatate - ale ADR pentru membrul UIS;
> Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata ajutorului de somaj - ale ADR pentru membrul UIS;
> Deplasari in tara - transport, cazare, diurna conform Hotararii Guvernului nr. 543/1995, cu modificarile ulterioare.
● Cheltuieli materiale si servicii:
> Cheltuieli pentru intretinere si gospodarie; sa fie defalcate pe tipuri de cheltuieli, respectiv lumina, apa, chirii, caldura si sa fie calculate in functie de numarul de persoane, (suprafata) sa nu depaseasca 10% din factura totala a agentiei;
> Materiale si prestari servicii pentru desfasurarea Subprogramului (max. 10% din cheltuielile ADR);
> Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si echipament (destinate exclusiv pentru implementarea, monitorizarea si evaluarea Subprogramului);
> Carti si publicatii;
Aceste cheltuieli vor fi realizate exclusiv pentru actiunile de implementare, monitorizare si evaluare a Subprogramului si numai pentru perioada de lucru efectiva la Subprogram.
Cheltuielile privind materialele, prestarile servicii si obiectele de inventar de mica valoare sau scurta durata si echipament vor fi insotite de o Nota justificativa (Anexa H) avizata de catre directorul si directorul economic al ADR.

ANEXA B

RAPORT GENERAL
RAPORT FINANCIAR





┌──┬──────┬─────┬───────┬────┬─────┬──┬──────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┬───┐
│N │Nr. │Bene-│ │ │ │J │Bugetul aprobat al proiectului│ Bugetul cheltuit │Obs│
│r │con- │fici-│Titlul │Cod │Loca-│u ├───────────┬───────────┬──────┼───────┬───────┬──────┬─────┬───────┬─┤*) │
│c │tract │ar │proiec-│CAEN│li- │d │Contributie│Contributie│ │Contri-│Contri-│Total │Total│Alte │T│ │
│r │de fi-│ │ tului │ │za- │e │ proprie │ MIE │Total │butie │butie │valoa-│chel-│cheltu-│o│ │
│t │nan │ │ │ │re │t │beneficiar │ │ │pro- │ │re │tuir │ieli │t│ │
│ │tare │ │ │ │ │ │ │ │ │prie │ MIE │fac- │ │ale │a│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │benefi-│ │tu- │ │bene- │t│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ciar │ │ra │ │fici- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │aru- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │lui │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──────┴─────┴───────┴────┴─────┴──┴───────────┴───────────┴──────┴───────┴───────┴──────┴─────┴───────┴─┴───┘
__________
*) se vor specifica informatii referitoare la statutul actual al beneficiarului
(a finalizat achizitiile, a reziliat contractul de finantare, contract de pe
lista de rezerva, etc.).




RAPORT TEHNIC NR. 1




┌─┬─────┬───┬──────┬────┬────┬──┬────────────────────────────────┬────────┬───────────┬─────────────┬─────────────────────────────┐
│N│Nr. │Be-│ │ │Lo- │J │ Achizitii bunuri*) │Parort │ Proces │ │ Locuri de munca │
│r│con- │ne-│ │ │ca- │u ├─────────────┬──────────────────┤de achi-│ verbal de │de catre ADR ├────────┬──────────┬─────────┤
│ │tract│fi-│Titlul│ │li- │d │ Estimat │Realizat (platit) │zitie/ │receptie a │ a bunurilor │ Nr. │Nr. Locuri│ Nr. │
│c│de │ci-│pro- │Cod │za- │e ├─────┬───────┼──────────┬───────┼inter- │ bunurilor │achizitionate│ Locuri │ de munca │ Locuri │
│r│fi- │ar │iec- │CAEN│re │t │Denu-│ │ │ │medi- │ si/sau a │ si/sau a │de munca│estimat a │realizate│
│t│nan- │ │tu- │ │ │ │mire │Valoare│ Denumire │Valoare│ar/ │lucrarilor │lucrarilor de│ la │se realiza│la final │
│ │tare │ │lui │ │ │ │echi-│totala │echipament│totala │fi- │ de │ │depunere│ prin │ de │
│ │ │ │ │ │ │ │pa │ │ │ │nal │reabilitare│ │proiect │ proiect │ proiect │
│ │ │ │ │ │ │ │ment │ │ │ │**) │ │ │ │ │ │
└─┴─────┴───┴──────┴────┴────┴──┴─────┴───────┴──────────┴───────┴────────┴───────────┴─────────────┴────────┴──────────┴─────────┘
________
*) se vor specifica bunurile propuse a fi achizitionate si/sau a
lucrarile de modernizare/reabilitare a activelor corporale,
precum si lucrarile de constructie a structurilor de agrement
cele din tabelul C al Cererii de finantare; acolo unde tabelul
cuprinde prea multe pozitii (sectiunea I, Hoteluri si restaurante)
va fi specificata numai situatia la data intocmiri raportului
(realizat sau nu, sau cat la % s-a realizat).
**) raportul final al beneficiarului trebuie transmis in 30 de zile
de la incheierea proiectului, data personalizata pentru fiecare proiect.




RAPORT TEHNIC NR. 2




┌─┬────────┬───┬──────┬────┬───┬─┬──────────────────────────────┬──────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│N│ Nr. │Be-│Titlul│ │Lo-│J│ Performante si indicatori*) │Durata proiectului│ Profit net │ Cifra de afaceri │
│r│contract│ne-│pro- │ │ca-│u├───────┬────────┬─────────────┼────────┬─────────┼────────┬───────┬────────┼────────┬───────┬────────┤
│ │ de │fi-│iec- │Cod │li-│d│ │ │Factori care │ │ │ │Estimat│Realizat│ │Estimat│Realizat│
│c│ finan- │ci-│tului │CAEN│za-│e│Estimat│Realizat│au determinat│Estimat │Realizat │31.12.02│2003 si│2003 si │31.12.02│2003 si│2003 si │
│r│ tare │ar │ │ │re │t│ │ │nerealizarea │ │ │ │ 2004 │ 2004 │ │ 2004 │ 2004 │
│t│ │ │ │ │ │ │ │ │indicatorilor│ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴────────┴───┴──────┴────┴───┴─┴───────┴────────┴─────────────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴────────┴────────┴───────┴────────┘
_________
*) performante si indicatori - la punctul 4, lit. B a Cererii de finantare.




ANEXA C

LISTA PROIECTELOR APROBATE SPRE FINANTARE
ADR .....



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

ANEXA D

AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>





FISA MONITORIZARE CONTRACT
cadru

SECTIUNEA A - DATE GENERALE
───────────────────────────

┌────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Subprogramul│INVESTITII IN TURISM │
├────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┘
├────────────┼─────────────────────┐
│Nr. Contract│ │
└────────────┴─────────────────────┘

INFORMATII DESPRE SOLICITANT
┌───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┐
│Beneficiar (Denumire │ │
│legala completa): │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Codul Fiscal: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Reprezentant: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Responsabil de proiect:│ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon nr.: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Fax nr: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa E-mail: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┤
│Website: │ │
└───────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┘

INFORMATII DESPRE PROIECT

Date generale:
┌──────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│Titlu proiect │ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Data depunerii proiect│ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Data aprobarii proiect│ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Contributia asumata de│ │
│beneficiar │ │
├──────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────┤
│Din care total platit │ │
│pana la data prezenta │ │
├──────────────────────┼──────────────┬────┬──────┬────────┬──────┬────┬───────┤
│Factura nr./data │Denumirea │Suma│ │Chitanta│ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Factura nr./data │Denumirea │Suma│ │Chitanta│ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Factura nr./data │Denumirea │Suma│ │Chitanta│ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│TOTAL BENEFICIAR │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┴────┴──────┴────────┴──────┴────┴───────┤
│Contributia MIE │ │
├──────────────────────┼──────────────┬────┬──────┬────────┬──────┬────┬───────┤
│Cererea de plata nr. 1│Denumirea │Suma│ │OP │ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Cererea de plata nr. 2│Denumirea │Suma│ │OP │ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│Cererea de plata nr. 3│Denumirea │Suma│ │OP │ │Suma│ │
│ │produselor sau│ │ │nr./data│ │ │ │
│ │a serviciilor │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼──────────────┼────┼──────┼────────┼──────┼────┼───────┤
│TOTAL MIE │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────────┴────┴──────┴────────┴──────┴────┴───────┘

Bunuri si echipamente specifice achizitionate
┌────────────┬────────┬────────┬───────┬───────┬────────┬──────────────┬───────┐
│Tip │ │Nr. │ │Valoare│ │Data │ │
│bun/echip. 1│ │inventar│ │ │ │achizitionarii│ │
├────────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼────────┼──────────────┼───────┤
│Tip │ │Nr. │ │Valoare│ │Data │ │
│bun/echip. 2│ │inventar│ │ │ │achizitionarii│ │
├────────────┼────────┼────────┼───────┼───────┼────────┼──────────────┼───────┤
│Tip │ │Nr. │ │Valoare│ │Data │ │
│bun/echip. 3│ │inventar│ │ │ │achizitionarii│ │
└────────────┴────────┴────────┴───────┴───────┴────────┴──────────────┴───────┘

Lucrari de modernizare/reabilitare active corporale, constructii structuri de
agrement, realizate
┌──────────────────────────────┬────────┬───────┬─────────┬──────────┬─────────┐
│Tip constructie/imbunatatire 1│ │Valoare│ │Data │ │
│ │ │ │ │realizarii│ │
├──────────────────────────────┼────────┼───────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│Tip constructie/imbunatatire 2│ │Valoare│ │Data │ │
│ │ │ │ │realizarii│ │
├──────────────────────────────┼────────┼───────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│Tip constructie/imbunatatire 3│ │Valoare│ │Data │ │
│ │ │ │ │realizarii│ │
└──────────────────────────────┴────────┴───────┴─────────┴──────────┴─────────┘

Modificari survenite la graficul de realizare a proiectului
si cauzele acestora
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Parametri asumati a se atinge prin proiect:
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Parametri atinsi pana in prezent (inclusiv activitatile realizate, locuri de
munca nou create, valoarea investitiei)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Comentarii referitoare la desfasurarea proiectului (acte aditionale,
modificari, etc.)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Vizite facute la locul proiectului
┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data vizitei nr. 1│ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Controlor │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Constatari │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Data vizitei nr. n│ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Controlor │ │
├──────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────┤
│Constatari │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└──────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────┘
Comentarii generale asupra desfasurarii proiectului
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECTIUNEA B - DESFASURAREA PROIECTULUI
──────────────────────────────────────
┌─────────┬────────────┐
│In cerere│In realitate│
┌───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data semnarii contractului de finantare │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data de inceput a proiectului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data finalizarii financiare a proiectului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Data finalizarii proiectului │ │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼─────────┼────────────┤
│Proiectul incheiat in termenul de 12 luni de la data │ │ │
│semnarii contractului de finantare nerambursabila sau │ │ │
│de la finalizarea proiectului tehnic, pentru proiectele│ │ │
│care prevad activitati de constructii montaj, dupa caz.│ │ │
└───────────────────────────────────────────────────────┴─────────┴────────────┘

Metoda de monitorizare a desfasurarii proiectului (vizite, fotografii)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Masuri luate (finalizate prin proces verbal, semnat/stampilat
si de beneficiar)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECTIUNEA C - DESFASURAREA PROIECTULUI
──────────────────────────────────────
Rezultate
┌────────────────────────┬─────────────┬────────────────┬──────────────────────┐
│ Descriere │Tinta propusa│Rezultate atinse│ Comentarii │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Constructii de imobile │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Extindere de imobile │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Reabilitare, renovare si│ │ │ │
│imbunatatirea cladirii │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Bunuri si echipamente │ │ │ │
│achizitionate │ │ │ │
├────────────────────────┼─────────────┼────────────────┼──────────────────────┤
│Nr. de locuri de munca │ │ │ │
│nou create │ │ │ │
└────────────────────────┴─────────────┴────────────────┴──────────────────────┘
Verificarea impactului proiectului
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Actiuni intreprinse (finalizate prin proces verbal,
semnat/stampilat si de beneficiar)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECTIUNEA D - PUBLICITATEA
──────────────────────────
┌─────────────────────┬───────────────────┬───────────┬────────┬───────────────┐
│ METODA │Raportat in cererea│Raportat de│Pana la │ Confirmata de │
│ │ de finantare │beneficiar │data de │vizita pe teren│
├─────────────────────┼───────────────────┼───────────┼────────┼───────────────┤
│Semn la fata locului │ │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────┼───────────┼────────┼───────────────┤
│Placa permanenta │ │ │ │ │
├─────────────────────┼───────────────────┼───────────┼────────┼───────────────┤
│Articole in presa │ │ │ │ │
└─────────────────────┴───────────────────┴───────────┴────────┴───────────────┘
Masuri luate (finalizate prin proces verbal,
semnat/stampilat si de beneficiar)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

SECTIUNEA E - DESFASURAREA FINANCIARA A PROIECTULUI
──────────────────────────────────────────────────
Costul/cheltuielile totale ale proiectului
┌────────────────────┬───┬──────────────────┬───┐
│ In cererea de │ % │ In realitate │ % │
│ finantare aprobata │ │ │ │
┌──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Costuri/cheltuieli eligibile │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Costuri/cheltuieli neeligibile│ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Costuri/cheltuieli totale │ │ │ │ │
├──────────────────────────────┼────────────────────┼───┼──────────────────┼───┤
│Valoare cofinantare │ │ │ │ │
└──────────────────────────────┴────────────────────┴───┴──────────────────┴───┘
Comentarii
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
Actiuni intreprinse (finalizate prin proces verbal,
semnat/stampilat si de beneficiar)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
<prenume> <nume> membru UIS
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA E



AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oras>, <adresa>,
telefon: <prefix-numar>, fax: <prefix-numar>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>



CEREREA NR. ...... PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI
pentru plata cheltuielilor de asistenta tehnica
pentru luna ....... anul .......
(Conform <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificarile ulterioare)


Va rugam sa ne virati suma de <.....> lei in contul nostru nr. <.....>, deschis la Trezoreria <.....>, reprezentand cheltuielile pentru implementarea Subprogramului "Investitii in turism".
Din suma totala in valoare de ....... lei, alocata Agentiei pentru Dezvoltare Regionala <denumire> pentru Subprogramul "Investitii in turism" s-a cheltuit pana in prezent <Suma>.
Mentionam ca sumele cuprinse in factura reprezinta cheltuieli eligibile conform Contractului de prestari servicii nr. <.....>. Certificam din punct de vedere tehnic si financiar realitatea, regularitatea si legalitatea cheltuielilor efectuate de ADR legate de activitatile de asistenta tehnica pentru implementarea, monitorizarea si evaluarea Subprogramului.
Anexam:
● Devizul final pentru luna "n-1" (anterioara) - dupa modelul din Anexa F
● Devizul estimativ pentru "luna n" (curenta) - dupa modelul din Anexa G



Data <.....> Director economic
<prenume> <nume>



ANEXA F



AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oras>, <adresa>,
telefon: <prefix-numar>, fax: <prefix-numar>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>




DEVIZ FINAL
pentru luna ..... anul ......
(Conform <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificarile ulterioare)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumire cheltuieli Valoare (lei)
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Cheltuieli de personal
1. Cheltuieli cu salariile - ale membrului UIS
2. Contributii pentru asigurari sociale de stat - ale ADR
pentru membrul UIS (CAS, contributia pentru asigurarile
sociale de sanatate*)
3. Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
ajutorului de somaj - ale ADR pentru membrul UIS*)
4. Deplasari

B. Cheltuieli materiale si servicii**)
5. Cheltuieli pentru intretinere si gospodarie (10% din
cheltuielile ADR)
6. Materiale si prestari servicii cu caracter functional (10%
din cheltuielile ADR)
7. Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si
echipament
8. Carti si publicatii

C. Valoare totala (A+B)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaram pe proprie raspundere ca sumele prezentate se refera la acoperirea
cheltuielilor realizate numai pentru actiunile de implementare, monitorizare
si evaluare a Subprogramului si numai pentru perioada de lucru efectiva la
Subprogram.

Data <.....> Director economic Vizat,
<prenume> <nume> Control financiar preventiv

___________
*) Cuantumul pentru CAS, somaj, contributia pentru asigurarile sociale
de sanatate.
**) Se mentioneaza modul de calculatie si repartitie a cheltuielilor.



ANEXA G



AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oras>, <adresa>,
telefon: <prefix-numar>, fax: <prefix-numar>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>



DEVIZ ESTIMATIV
pentru luna ..... anul ......
(Conform <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificarile ulterioare)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumire cheltuieli Valoare (lei)
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Cheltuieli de personal
1. Cheltuieli cu salariile - ale membrului UIS
2. Contributii pentru asigurari sociale de stat - ale ADR
pentru membrul UIS (CAS, contributia pentru asigurarile
sociale de sanatate)*)
3. Cheltuieli pentru constituirea fondului pentru plata
ajutorului de somaj - ale ADR pentru membrul UIS*)
4. Deplasari - pentru membrul UIS

B. Cheltuieli materiale si servicii**)
5. Cheltuieli pentru intretinere si gospodarie (max. 10% din
cheltuielile ADR)
6. Materiale si prestari servicii cu caracter functional (max.
10% din cheltuielile ADR)
7. Obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata si
echipament
8. Carti si publicatii

C. Valoare totala (A+B)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Declaram pe proprie raspundere ca sumele prezentate se refera la acoperirea
cheltuielilor realizate numai pentru actiunile de implementare, monitorizare
si evaluare a Subprogramului si numai pentru perioada de lucru efectiva la
Subprogram.

Data <.....> Director economic
<prenume> <nume>
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
______________
*) Cuantumul pentru CAS, somaj, contributia pentru asigurarile sociale
de sanatate.
**) Se mentioneaza modul de calculatie si repartitie a cheltuielilor.



ANEXA H

Nota justificativa
privind materialele, prestarile servicii si obiectele de inventar
de mica valoare sau scurta durata si echipament,
solicitate spre decontare in Cererea nr. ..... privind
alocarea de fonduri pentru plata
cheltuielilor de asistenta tehnica

Model propus:


┌─────────────────────┬───────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Denumirea cheltuielii│ │ │
│(materiale, prestari │Suma solicitata│ Justificarea cheltuielii │
│ servicii etc.) │ │ │
├─────────────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────┼───────────────┼────────────────────────────────────────┤
└─────────────────────┴───────────────┴────────────────────────────────────────┘

Aceste cheltuieli sunt realizate exclusiv pentru actiunile de implementare,
monitorizare si evaluare a Subprogramului si numai pentru perioada de lucru
efectiva la Subprogram.

Director ADR Director economic ADR
<prenume> <nume> <prenume> <nume>



ANEXA I



AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>
<oras>, <adresa>,
telefon: <prefix-numar>, fax: <prefix-numar>.

Avizat,
Director
<prenume> <nume>



CERERE NR. ...... PRIVIND ALOCAREA DE FONDURI
pentru plata ajutoarelor financiare nerambursabile
pentru anul .......
(Conform <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004
cu modificarile ulterioare)


- lei -
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────┐
│1. Sume cheltuite de la data semnarii contractelor pana la data cererii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│2. Sume cheltuite de la inceputul anului pana la data cererii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│3. Total sume primite de la inceputul anului │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│4. Disponibilul la data cererii │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│5. Cererea de alocare │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│6. Suma ce urmeaza a fi varsata (6 = 5 - 4) │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────┤
│7. Penalizari calculate beneficiarilor de ajutoare financiare │ │
│ nerambursabile*) │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────┘

Certificam din punct de vedere tehnic si financiar realitatea, regularitatea
si legalitatea cheltuielilor efectuate de Beneficiari.

Va rugam sa virati suma de ..................
In contul nostru nr. ........... deschis la trezoreria ..........

Data <.....> Director economic
<prenume> <Nume>

___________
*) Penalizari incasate de ADR, care au fost calculate beneficiarilor
care nu au achitat Furnizorului extern contravaloarea bunurilor
achizitionate in termen de 30 zile lucratoare de la data la care
sumele virate de catre ADR au intrat in contul special deschis de
Beneficiar la Trezoreria teritoriala, sau la Banca comerciala.



Important!
Cererea va fi insotita de:
1. extrasul de cont la sfarsitul lunii precedente (perioada n-1), in copie;
2. copiile ordinelor de plata ale ADR catre Beneficiar/Furnizor;
3. lista societatilor comerciale care au beneficiat de ajutoare financiare nerambursabile si sumele primite, alcatuita dupa modelul de jos:



┌─────┬─────────────────────────┬────┬───────┬────────────────┬────────────────┐
│Soli-│ Buget aprobat │Fur-│Factu- │Plati efectuate │Plati efectuate │
│ci- │ │ni- │ra nr./│ de solicitant │ de ADR │
│tant ├─────┬───────────┬───────┼zor │data) ├──────────┬─────┼──────────┬─────┤
│ │Total│Contributie│Fonduri│ │ │ O.P. │Suma │ O.P. │Suma │
│ │ │solicitant │publice│ │ │(nr./data)│[Lei]│(nr./data)│[Lei]│
├─────┼─────┼───────────┼───────┼────┼───────┼──────────┼─────┼──────────┼─────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5)│ (6) │ (7) │ (8) │ (9) │(10) │
├─────┼─────┼───────────┼───────┼────┼───────┼──────────┼─────┼──────────┼─────┤
├─────┼─────┼───────────┼───────┼────┼───────┼──────────┼─────┼──────────┼─────┤
└─────┴─────┴───────────┴───────┴────┴───────┴──────────┴─────┴──────────┴─────┘



ANEXA J

AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>

CENTRALIZATOR
Privind sumele solicitate de beneficiar


┌─────┬────┬───────────────────────────┬────────────────────────┬─────┬───────┐
│Nr. │So- │ Buget eligibil aprobat al │ Valoarea achitata de│Suma │ │
│con- │li- │ proiectului │ beneficiar │soli-│ │
│tract│ci- ├───────────┬───────────────┼─────────┬──────────────┤cita-│ Suma │
│ │tant│ │Fonduri publice│factura │ordin de plata│ta de│propusa│
│ │ │ ├───────┬───────┼────┬────┼────────┬─────┤bene-│de ADR │
│ │ │Contributie│ │ % din │ │ │ │ │fici-│ │
│ │ │solicitant │ lei │ total │nr./│suma│nr./data│suma │ar │ │
│ │ │ │ │ buget │data│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │aprobat│ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ ...│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ n.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────┼───────────┼───────┼───────┼────┼────┼────────┼─────┼─────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Total│Total: │
└─────┴────┴───────────┴───────┴───────┴────┴────┴────────┴─────┴─────┴───────┘

Certificam din punct de vedere tehnic si financiar realitatea,
regularitatea si legalitatea cererilor de plata precum si a documentatiilor
aferente acestora, depuse la ADR .... de catre beneficiarii mai sus
mentionati.

Avizat

Director A.D.R. Director Economic
<prenume> <nume> <prenume> <nume>




ANEXA K

AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>

Centralizator privind documentele justificative prezentate la decontarea
cheltuielilor de asistenta tehnica
luna ....., anul ...... 200...




┌──┬────┬────────┬────────┬────┬──────────┬──────┬───────────┬──────────┬────────┬──────────┬───┐
│N │Ex- │ │ │Suma│ │Chel- │Cheltuieli │Materiale │ │ │ │
│r │pli-│ │Nr./Data│din │ Suma │tu- │ pentru │ si │ │ │ │
│ │ca- │Nr./Data│document│do- │solicitata│ieli │intretinere│ prestari │Obiecte │Cheltuieli│ │
│c │tii │Document│de plata│cu- │ pentru │depla-│ si │ servicii │ de │ carti si │TVA│
│r │ │ │ (OP) │ment│decontare │sari │gospodarie │ cu rol │inventar│publicatii│ │
│t │ │ │ │ │ │ │ │functional│ │ │ │
├──┼────┼────────┼────────┼────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼───┤
│ 0│ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │10 │
├──┼────┼────────┼────────┼────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼───┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼────┼────────┼────────┼────┼──────────┼──────┼───────────┼──────────┼────────┼──────────┼───┤
│ 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┴────┴────────┴────────┤ │ │ │ │ │ │ │ │
│ TOTAL │ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│ 0│
└─────────────────────────┴────┴──────────┴──────┴───────────┴──────────┴────────┴──────────┴───┘

Certificam din punct de vedere tehnic si financiar realitatea, regularitatea
si legalitatea cheltuielilor legate de activitatile de asistenta tehnica
ale ADR si a documentatiilor aferente acestora, mai sus mentionate.

Avizat

Director A.D.R. Director Economic
<prenume> <nume> <prenume> <nume>



ANEXA 4

ANUNT

Anuntul de invitare a solicitantilor de a depune Cereri de finantare in cadrul Subprogramului "Investitii in turism"
Campania publicitara la nivel national se va realiza de catre MIE.
Campania publicitara la nivel regional si judetean se va realiza de catre ADR.
Publicitatea Subprogramului trebuie sa asigure o informare concreta si corecta a potentialilor solicitanti, intr-un mod usor accesibil, astfel incat sa se asigure transparenta Subprogramului. Promovarea se va realiza la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.
Anuntarea licitatiei deschisa de propuneri pentru proiecte va fi facuta publica, pe mai multe cai:
- prin editarea de brosuri sau alte materiale scrise;
- publicitatea prin radio, televiziune, presa si scrisori catre organizatii patronale;
- prin Internet;
- conferinte de presa;
- seminarii.
Formularea anunturilor publicitare trebuie sa fie foarte clara si trebuie sa furnizeze urmatoarele informatii:
- subiectul cererii de oferte;
- bugetul total alocat subprogramului;
- valoarea minima/maxima ce se poate aloca unui proiect;
- valoarea co-finantarii ce trebuie asigurata de potentialul beneficiar;
- participanti eligibili;
- termenul limita pentru depunerea proiectului;
- numarul de telefon (e-mail) unde se pot obtine informatii suplimentare, inclusiv adresa/adresele de unde se pot obtine formularele tip.
Brosurile vor cuprinde urmatoarele informatii (continut orientativ):
Obiectivul Subprogramului:
- Sa cuprinda formularea:
In cadrul masurilor de dezvoltare regionala, Ministerul Integrarii Europene a creat Subprogramul "Investitii in turism" care sprijina dezvoltarea economica a statiunilor turistice de interes national si local, atestate prin Hotarari de Guvern. Subprogramul este finantat integral de Guvernul Romaniei.
Eligibilitatea Solicitantilor:
Organizatorii asteapta propuneri de proiecte din partea societatilor comerciale, persoane juridice romane, cu capital integral privat, care se incadreaza in categoria intreprinderilor mici si mijlocii definite conform <>Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, constituite inainte 31 decembrie 2003 si care au ca obiect de activitate conform codului CAEN, sectiunea H, "Hoteluri si restaurante", cu exceptiile: grupa 553, grupa 554, grupa 555. Din clasa 5523, grupa 552 se finanteaza activitatea altor mijloace de cazare pe termen scurt, in: vile, bungalow-uri, cabane turistice, sate de vacanta, pensiuni turistice, in vederea stimularii intreprinzatorilor privati care doresc sa-si dezvolte activitatea in statiunile turistice propuse in <>Hotararea Guvernului nr. 1.307/2004 .
Functionarea Subprogramului. Solicitantului trebuie sa i se faca cunoscut urmatoarele:
- Ajutorul financiar nerambursabil solicitat trebuie sa aibe o componenta de co-finantare a beneficiarului de cel putin 50% din costurile eligibile.
- Achizitionarea utilajelor, instalatiilor, echipamentelor si a lucrarilor privind modernizarea/reabilitarea activelor corporale precum si construirea structurilor de agrement, se realizeaza conform legislatiei privind achizitiile publice.
- Proiectul trebuie finalizat pana la 31 decembrie 2006.
Depunerea Cererii de finantare.
- Termenul limita de depunere este 20 ianuarie 2005 la sediul MIE sau 18 ianuarie 2005 la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala.
- Vor fi folosite numai formulare oficiale.
Evaluarea solicitarilor.
- Proiectele depuse dupa termenul limita vor fi respinse in mod automat.
- Selectarea beneficiarilor se efectueaza in urma evaluarii aspectelor de ordin tehnic si financiar al propunerilor de proiecte incluse in cererea de finantare.
Informatii privind decizia Comisiei.
- Rezultatele vor fi afisate pe pagina de internet a MIE.
- Toti solicitantii vor fi informati prin posta asupra deciziei de aprobare/respingere a cererii de finantare.
- Decizia de a respinge/aproba o cerere de finantare este finala.
Procedurile de implementare, evaluare si monitorizare a Subprogramului pot fi obtinute de la:
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est
Piatra NEAMT, str. Alexandru cel Bun nr. 27 bis, cod 610004
Tel: 0233-218071 Tel/fax: 0233-218072
e-mail: adrnordest@adrnordest.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 2 SUD-EST
Braila, str. Piata Independentei nr. 1, et. 5, cod 810210
Tel/Fax: 0339-40.10.18
e-mail: seagency ro@cibnet.flex.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 3 SUD-MUNTENIA
Calarasi, str. 1 Decembrie 1918 nr. 1, cod 910019
Tel/Fax: 0242-33.17.69 Fax: 0242-33.16.09
e-mail: adr3sud@nex.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 4 SUD-VEST
Craiova, str. Unirii, nr. 19, cod 200585
Tel/Fax: 0251-41.94.96
e-mail: adr4@rdslink.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 5 VEST ROMANIA
Timisoara, str. Proclamatia de la Timisoara nr. 5, cod 300054
Tel: 0256-49.19.23 Tel/Fax: 0256-49.19.81
e-mail: office@adr5vest.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 6 NORD-VEST
Cluj-NAPOCA, str. Sextil Puscariu, nr. 2, cod 400111
Tel/Fax: 0264-43.15.50 Fax: 0264-43.92.22
e-mail: adrnv@mail.dntcj.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 7 CENTRU
Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, cod 2500
Tel/Fax: 0258-81.86.16
e-mail: office@adrcentru.ro
- Agentia pentru Dezvoltare Regionala 8 BUCURESTI - ILFOV
Bucuresti, Calea Victoriei nr. 16-20, scara A, et. 2, sector 1
Tel. 021-3.15.96.59 Fax: 021-3.15.96.65
e-mail: contact@adrbi.ro
Cererile de finantare vor fi depuse la sediul Ministerului Integrarii Europene, Bulevardul Libertatii Nr. 12, Camera 409 sau la sediile Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala precizate anterior.
Informatii suplimentare: www.mie.ro

ANEXA 5

Ministerul Integrarii Europene

Subprogramul
Investitii in turism
Schema de finantare nerambursabila

Formular
CERERE DE FINANTARE


┌──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│Numele solicitantului: │ │
└──────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────┬─────────────────┐
│Dosar nr. │ │
└────────────────┴─────────────────┘
(numai pentru uz intern)

I. PROIECTUL

1. Descriere
1.1. Titlul

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

1.2. Localizare

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Judet, regiune, localitate
A se vedea lista statiunilor turistice, anexa la proceduri.
1.3. Suma solicitata de la Autoritatea Contractanta

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

┌───────────────────────┬────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│Total costuri eligibile│ Suma solicitata de la │ % │
│ │Autoritatea Contractanta│ din total costuri eligibile │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ <MII LEI> │ <MII LEI> │ % │
└───────────────────────┴────────────────────────┴─────────────────────────────┘

1.4. Rezumat

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Maximum 20 randuri (includeti informatii privind (a) scopul proiectului, (b)
rezultatele si clientii potentiali (c) principalele activitati care urmeaza
a se desfasura in perioada de implementare a proiectului (planul general al
proiectului).

1.5. Obiective

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Maximum 1 pagina.
Descrieti obiectivele proiectului.
Obiectivele trebuie sa fie:
- concrete, precise si pertinente;
- masurabile;
- realizabile, tinand cont de restrictiile de timp, buget si capacitate;
- sa fie indeplinite pe durata de derulare a proiectului.
1.6. Justificare
a) Identificarea necesitatilor de pe piata turistica a zonei tinta (numarul de locuri si structuri de cazare, gradul de modernizare a structurilor de cazare, modalitatile de promovare ale zonei turistice);
b) Lista grupurilor tinta;
c) Motivele alegerii grupurilor tinta.
1.7. Metodologie
a) Metode de implementare folosite pentru atingerea obiectivelor propuse (plan de actiune, modul cum se implementeaza obiectivele, indicatori de realizare etc.);
b) Echipa propusa pentru implementarea proiectului (responsabilitatile membrilor echipei); Se va atasa CV managerului de proiect.
2. Bugetul detaliat al proiectului
Completati Anexa nr. 6 la Proceduri, pentru intreaga durata a proiectului.

II. SOLICITANTUL

1. Identitate


┌─────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea legala completa│ │
│(Numele solicitantului): │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Acronim (prescurtare) │ │
│(daca este cazul) │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Statutul juridic │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod unic de inregistrare,│ │
│numar de inregistrare la │ │
│ORC │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa oficiala │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa postala │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Persoana de contact │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon nr. │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Fax nr. │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa de e-mail │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Web Site │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul CAEN al activitatii│ │
│curente │ │
├─────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul CAEN al │ │
│activitatilor din proiect│ │
└─────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────┘

2. Detalii despre banca

Banca trebuie sa aiba sediul in Romania
┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│Numele titularului contului │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Numarul contului │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Codul bancii │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Numele bancii │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa bancii │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Numele persoanei(lor) cu │ │
│drept de semnatura │ │
├─────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────┤
│Functia(ile) persoanei(lor) │ │
│cu drept de semnatura │ │
└─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┘

3. Descrierea solicitantului (maximum o pagina)
3.1. Cand a fost infiintata societatea dumneavoastra si cand si-a inceput
activitatea?

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3.2. Care sunt principalele activitati desfasurate de societatea
dumneavoastra in prezent?

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

4. Capacitatea de management si implementare a proiectelor
4.1. Experienta in proiecte din domeniul turismului

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Maximum 1 pagina pentru fiecare proiect. Va rugam sa prezentati o descriere detaliata a proiectelor derulate de societatea dumneavoastra in domeniul acoperit de acest program, mentionand pentru fiecare proiect:
● scopul si localizarea proiectului;
● rezultatele proiectului;
● rolul solicitantului (solicitant principal sau partener) si gradul de implicare in proiect;
● costul proiectului.
Aceste informatii vor fi folosite pentru a aprecia daca aveti suficienta experienta in managementul de proiecte din acelasi sector si de dimensiuni similare cu acela pentru care solicitati finantarea nerambursabila.
4.2. Ajutoare financiare, imprumuturi sau contracte de prestari servicii obtinute direct sau indirect de la Comunitatea Europeana, Guvernul Romaniei, alte organizatii, in ultimii trei ani:
Pentru fiecare ajutor sau contract specificati datele de mai jos (daca nu este cazul scrieti NU)



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Programul si institutia: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Titlul proiectului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitati finantate: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Anul primirii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Suma primita: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Rezultatele proiectului: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



4.3. Cereri de finantare, inaintate sau in curs de inaintare, unor Institutii Europene, Statelor Membre UE sau catre bugetul de stat al Romaniei, in anul curent



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Programul si institutia: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Titlul proiectului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitati finantate: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Data depunerii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Suma solicitata: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



5. Resurse financiare
Va rugam sa furnizati o descriere detaliata a diferitelor resurse financiare la care societatea dumneavoastra are acces si in mod deosebit urmatoarele:
- disponibil la momentul depunerii Cererii de finantare (extras de cont);
- capacitatea de a genera profit - (cash flow) - in perioada de implementare a proiectului;
- capacitatea de a obtine credite bancare (solvabilitate, lichiditati, grad de indatorare, rentabilitate etc.) - scrisoare de bonitate de la banca solicitantului;
- posibilitatea de a garanta cu active (descriere, evaluare etc.);
- capacitatea de a obtine surse de la terti;
- capacitatea de a mari capitalul social, descrierea surselor;
- alte elemente prin care se poate dovedi existenta surselor de finantare.

III. Declaratia solicitantului

Declar pe proprie raspundere ca informatiile furnizate in aceasta Cerere de finantare si orice alta informatie furnizata ca suport pentru aceasta cerere este completa si corecta.
Declar ca ajutorul financiar nerambursabil solicitat, daca va fi acordat, va fi utilizat in mod exclusiv pentru scopurile declarate in aceasta Cerere de Finantare si in anexele aferente.
Declar ca:
a) Am luat la cunostinta ca dubla finantare nu este permisa;
b) Am luat la cunostinta ca noul ajutor de stat, daca va fi acordat, se situeaza sub pragul minim, ceea ce face ca acest ajutor sa fie exceptat de la obligatia de notificare;
c) Noul ajutor de stat, daca va fi acordat, cumulat cu alte ajutoare primite in ultima perioada de pana la 3 ani, indiferent de forma lor sau obiectivele urmarite, nu depaseste pragul minim de 4 miliarde de lei. Perioada de 3 ani mentionata incepe sa curga de la data primirii primului ajutor de stat aflat sub pragul minim;
d) Am luat la cunostinta ca daca pana la data incheierii Contractului de finantare ma fac vinovat de nerespectarea conditiilor contractuale rezultate din derularea altor Programe cu finantare de la bugetul de stat sau din fondurile Comisiei Europene, contractul de finantare nu va fi incheiat.
e) Societatea comerciala nu are datorii catre bugetul de stat si catre bugetele locale (la data depunerii proiectului si a incheierii contractului de finantare);
f) Societatea comerciala nu este in stare de faliment sau pe cale de lichidare, nu are afacerile administrate de catre tribunal, nu a inceput proceduri de aranjamente cu creditorii, nu are activitatea suspendata si nu este in orice situatie analoga provenind dintr-o procedura similara prevazuta in legislatia si reglementarile in vigoare;
g) Investitia va fi mentinuta pe o perioada de minim 5 ani;
h) Utilajele, instalatiile, echipamentele achizitionate si activele corporale care au fost modernizate/reabilitate si/sau structurile de agrement construite prin prezentul Subprogram nu vor fi instrainate in perioada de functionare prevazuta prin Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile ulterioare;
i) Resursele financiare prezentate la cap. 5 al Cererii de finantare nu le voi utiliza in alte scopuri decat cele pentru implementarea proiectului.
Inteleg ca neindeplinirea conditiilor de mai sus ori prezentarea eronata sau falsa a acestor informatii va duce in mod automat la respingerea proiectului sau, ulterior, la returnarea integrala a sumei primite ca ajutor financiar nerambursabil in cadrul acestui Subprogram, daca acesta a fost acordat.
Voi asigura cofinantarea costurilor proiectului cu ....... lei, contributie proprie in numerar, precum si taxa pe valoare adaugata aferenta intregului proiect, pe parcursul implementarii sale.
Sunt de acord ca, in cazul in care va fi aprobata aceasta Cerere de finantare, sa semnez un contract de finantare, in maximum 3 luni de la data instiintarii, prin care ma angajez sa realizez proiectul propus in aceasta Cerere de finantare.



┌───────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────┐
│Nume: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Functie: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Semnatura si stampila: │ │
├───────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────┤
│Data: │ │
└───────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────┘



Atentie!
Daca aceasta sectiune nu este semnata (nume si functie) si stampilata, Cererea de finantare va fi respinsa ca neconforma.

IV. Lista de verificare
(optional se va atasa la cererea de finantare)

Inainte de a trimite proiectul, va rugam sa verificati daca acesta este complet.

Cererea de finantare:
[ ] dosarul este complet si corespunde cerintelor privind formatul cererii de finantare;
[ ] contine originalul si doua copii ale tuturor documentelor suplimentare;
[ ] proiectul este editat pe calculator este in limba romana;
[ ] declaratia solicitantului (Sectiunea III) este completata semnata, stampilata si atasata;
[ ] bugetul si sursele de finantare preconizate sunt prezentate in formatul din formularul de cerere de finantare nerambursabila;
[ ] in buget, contributia Autoritatii Contractante este clar identificata si este de maximum 50% din costurile eligibile totale ale proiectului;
Documente suplimentare:





┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┬────────┐
│ Lista documentelor suplimentare │Exemplar│Exemplar│Exemplar│
│ │ORIGINAL│COPIE 1 │COPIE 2 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 1. Certificatul de inmatriculare la Oficiul Registrul Comertului,│copie │ copie │ copie │
│cod fiscal sau cod unic de inregistrare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 2. Actele constitutive ale societatii cu eventualele modificari │copie │ copie │ copie │
│ulterioare. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 3. Bilantul contabil cu anexe, la 31.12 2003 si raportarea │copie │ copie │ copie │
│contabila la 30 iunie 2004, avizate de Administratia financiara │ │ │ │
│sau │ │ │ │
│document justificativ***) in sensul ca solicitantul nu a │ │ │ │
│intreprins nici o activitate anterioara depunerii proiectului, │original│ copie │ copie │
│avizat de catre Administratia Financiara. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 4. Cea mai recenta balanta de verificare a societatii │copie │ copie │ copie │
│comerciale.*) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 5. Cel mai recent stat de plata, inregistrat la Inspectoratul │copie │ copie │ copie │
│Teritorial de Munca.*) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 6. Actul de proprietate al activului corporal, contract de │copie │ copie │ copie │
│vanzare cumparare, titlu de proprietate (numai pentru solicitari │ │ │ │
│de modernizare/reabilitare a cladirilor si/sau construire │ │ │ │
│structuri de agrement). │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 7. Contractul de concesiune sau orice alt document in vigoare │copie │ copie │ copie │
│care sa certifice dreptul de folosinta al activului corporal. │ │ │ │
│(daca se solicita numai dotari)**) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 8. Confirmarea scrisa a administratiei locale, privind amplasarea│original│ copie │ copie │
│activelor corporale ale solicitantului, in statiunea │ │ │ │
│turistica.****) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│ 9. Certificat de urbanism, autorizatie de construire, contract de│copie │ copie │ copie │
│lucrari, proces verbal privind stadiul lucrarilor pentru │ │ │ │
│constructii noi nefinalizate pentru care se solicita finantare │ │ │ │
│numai pentru dotari.*****) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│10. Devizul general estimativ privind modernizarea/reabilitarea │original│ copie │ copie │
│activului corporal si/sau construirea structurii de agrement. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│11. Bugetul detaliat al proiectului (Anexa nr. 6). │original│ copie │ copie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│12. Curriculum vitae ale persoanelor implicate in managementul │original│original│original│
│proiectului. │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│13. Planul de afaceri (Anexa nr. 7). │original│ copie │ copie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│14. Licente/certificate/autorizatii/brevete pentru desfasurarea │copie │ copie │ copie │
│activitatilor preconizate in cadrul proiectului (optional). │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│15. Certificatul de atestare fiscala emis de organele teritoriale │original│ copie │ copie │
│ale Directiei Generale a Finantelor Publice din care sa rezulte ca│ │ │ │
│solicitantul nu are obligatii restante la plata catre bugetul de │ │ │ │
│stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, fondul asigurarilor de│ │ │ │
│sanatate si fondul de somaj.***) │ │ │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┼────────┤
│16. Certificatul de atestare emis de organele administratiei │original│ copie │ copie │
│locale din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii │ │ │ │
│restante la plata taxelor si impozitelor locale.***) │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┴────────┘
___________
*) Daca solicitantul nu a intreprins nici o activitate anterioara
depunerii proiectului, nu este obligat sa depuna documentele
solicitate la pct. 4 si 5.
**) Solicitarea acestui document este anulata de existenta documentului
de la punctul 6.
***) Certificat emis dupa data de lansare a licitatiei.
****) Se aplica pentru acele statiuni ale caror locatii se afla in afara
localitatilor din care fac parte administrativ.
*****) Orice alte documente prin care sa se furnizeze informatii cat mai
detaliate cu privire la stadiul in care se afla constructia.



ANEXA 6

SUBPROGRAMUL "INVESTITII IN TURISM"





┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Bugetul detaliat al proiectului │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ I. Costuri Eligibile │
├────┬─────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┬───────────────────┤
│Nr. │ Tip Costuri │Suma transferata de│Suma reprezentand │ Valoare totala │
│crt.│ │ la Subprogram │ contributia │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┬─────┼────────────┬─────┼─────────────┬─────┤
│ │ │ mii lei│ % │ mii lei│ % │ mii lei│ % │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│A. Cheltuieli pentru reabilitare/modernizare si/sau construire structuri agrement: │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ 3. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ n. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ │Subtotal A │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│B. Cheltuieli pentru dotarea cu bunuri specifice (va rugam detaliati): │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬──────┬──────┬─────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼──────┼─────┤
│ n. │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴──────┴─────┤
│ Subtotal B │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
├────┴─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ Total costuri eligibile │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│ II. Alte costuri suportate integral de solicitant (neeligibile) │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬───────────────────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴───────────────────┤
│A. Cheltuieli pentru construire/reabilitare/modernizare, altele decat cele eligibile │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│ Subtotal A │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴─────────────┴─────┤
│B. Cheltuieli pentru studii, avize, organizare licitatii, consultanta, asistenta tehnica etc.│
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬─────────────┬─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┼─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼─────────────┴─────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┬────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴────────────┤
│C. Cheltuieli referitoare la resursele umane (salarii, diurne) │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬──────┬────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ │Subtotal D │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
├────┴─────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴────────────┤
│D. Alte cheltuieli │
├────┬─────────────────────────────┬─────────────┬─────┬────────────┬─────┬──────┬────────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ 2. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ │Subtotal E │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ │ Total costuri neeligibile │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────────────────────────┼─────────────┼─────┼────────────┼─────┼──────┼────────────┤
│ Total buget proiect (I + II) │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────┴─────────────┴─────┴────────────┴─────┴──────┴────────────┘



NOTA:
Pentru fiecare linie bugetara, valorile vor fi numere intregi, exprimate in mii lei, iar procentele corespunzatoare vor fi cifre intregi. Fiecare linie bugetara trebuie sa cuprinda suma aferenta valorii totale a bunului sau a lucrarii ce urmeaza a fi finantate, respectiv a sumei care trebuie transferata din bugetul Subprogramului, precum si a sumei care reprezinta contributia privata, in limita de maximum 50% respectiv minimum 50% din valoarea totala eligibila a bunului sau a lucrarii.
Se recomanda ca atat procentele aferente sprijinului financiar nerambursabil cat si procentele co-finantarii, sa fie mentinute la aceeasi valoare, pe toate liniile bugetare.

ANEXA 7

PLAN DE AFACERI
(model)
<maxim 20 de pagini, inclusiv eventualele anexe>

A. INFORMATII ADMINISTRATIVE




┌──────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────┐
│Data infiintarii intreprinderii │An, luna │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Numar de angajati │Introduceti numarul de angajati din cel mai │
│ │recent stat de plata │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Bilantul Contabil inregistrat la administratia│Introduceti data inregistrarii la │
│financiara │administratia financiara a bilantului contabil│
│ │aferent ultimului an fiscal (31.12.2003) │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Cifra de afaceri │Introduceti cifra de afaceri din bilantul │
│ │contabil la 31.12.2003 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Profitul net │Introduceti profitul net din bilantul contabil│
│ │la 31.12.2003 │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Procentul din capitalul social detinut de │ │
│actionari persoane fizice sau juridice straine│ │
├──────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────┤
│Procentul de capital social detinut de │ │
│intreprinderi care au mai mult de 249 de │ │
│angajati │ │
└──────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Asociati/actionari │
├──────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────────┤
│ Persoane fizice │ Adresa completa, nr. telefon │ Actiuni (%) │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│1. │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│2. │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│3. │ │ │
├──────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│... │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┬─────────────┼────────────────┤
│ Persoane juridice │ Adresa completa, tel., nr. │ Numar │ Actiuni (%) │
│ │ inregistrare, cod fiscal │ angajati │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│1. │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│2. │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│3. │ │ │ │
├──────────────────────────────┼───────────────────────────────┼─────────────┼────────────────┤
│... │ │ │ │
└──────────────────────────────┴───────────────────────────────┴─────────────┼────────────────┤
│ Total │
│ 100% │
└────────────────┘



B. DESCRIEREA ACTIVITATII CURENTE A SOCIETATII
1. Istoricul intreprinderii:
Scurta prezentare a evolutiei intreprinderii, evolutia activitatii.
2. Domeniul principal de activitate (Cod CAEN); Produsele/Serviciile (sortimente, calitate, cantitate, evolutie in timp etc.)
Descrierea sumara a activitatii curente (daca este cazul se pot aduce detalii intr-o anexa la acest Plan). In cazul activitatii de turism se va descrie modul in care se realizeaza sejurul (se vor descrie pachetele turistice/sejururile si modul cum acestea se realizeaza).
3. Principalele mijloace fixe care compun patrimoniul actual al solicitantului:

Mijloace fixe


mii lei
┌────┬───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumire mijloc fix │Valoarea ramasa la data ultimului│
│crt.│ (pe grupe conform <>HG nr. 964/1998 cu │ bilant contabil │
│ │ modificarile ulterioare) │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 1. │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 2. │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ ● │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ ● │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
├────┴───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ Total│ │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘

Terenuri
┌────┬──────────────┬─────────┬───────┬─────────┬──────────┬──────────┬────────┐
│ │ │Suprafata│ Din │ │ │ │ │
│Nr. │ Localitate │ totala │ care │Valoarea │ Serie │ Nr. │ Data │
│crt.│ │ (mp) │ocupata│contabila│certificat│certificat│emiterii│
│ │ │ │ (mp) │(mii lei)│ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────┤
│ 1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────┤
│ N │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────────┼───────┼─────────┼──────────┼──────────┼────────┤
│ │ Total│ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴─────────┴───────┴─────────┴──────────┴──────────┴────────┘

4. Piata
a) Principalii clienti:

┌────┬──────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────┐
│ │ │ Valoarea │ │
│Nr. │ Client │ tranzactiilor │ Pondere │
│crt.│ (Nume si adresa) │ pe anul 2004 │ % │
│ │ │ (mii lei) │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│.. │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│n │ │ │ │
├────┴──────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────┤
│ Total│ │ 100% │
└───────────────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────┘



b) politica de desfacere, canale de distributie;
c) Concurenta
Descrieti concurentii si principalele informatii detinute despre acestia, ce va diferentiaza de acestia?
5. Numar de angajati pe categorii (productiv, administrativ, auxiliar etc.) Conducerea societatii


┌────────────┬───────────────┬─────────────┬───────────────────────────────────┐
│ Functia │ Numele si │ │ Experienta profesionala │
│ actuala │ Prenumele │ Studii │ (cu precizarea functiei, a │
│ │ │ │responsabilitatilor si a perioadei)│
├────────────┼───────────────┼─────────────┼───────────────────────────────────┤
└────────────┴───────────────┴─────────────┴───────────────────────────────────┘



Personalul
● Numar total de salariati:
Structura numerica de personal (de anexat organigrama):
> conducerea societatii:
> personal direct productiv:
- calificari (precizati care)
> personal indirect productiv:

C. PREZENTAREA PROIECTULUI PENTRU CARE SE SOLICITA SPRIJIN FINANCIAR NERAMBURSABIL
1. Descrierea proiectului
Tipul investitiei (bifati optiunile care vi se potrivesc)
● Modernizare/Reabilitare [ ]
● Dotare [ ]
● Construire structura de agrement [ ]
- serviciile care se vor realiza prin acest Subprogram (tipuri de servicii, pachete turistice, caracteristici, preturi),
- caracteristici principale ale activelor corporale care vor fi reabilitate/modernizate/construite prin proiect,
- amplasament,
- capacitati preconizate (suprafata teren, arie construita, arie desfasurata, volum construit), sistem constructiv,
- vechime,
- dotare cu utilitati (alimentare cu apa, canalizare, gaze, curent electric),
- descrierea principalelor etape ale lucrarilor (reabilitare/modernizare/construire), precum si detalierea costurilor conform devizului estimativ; instalatii si amenajari interioare si exterioare,
- descrierea dotarilor ce se vor achizitiona prin proiect (utilaje, instalatii, echipamente), tara de origine a bunurilor achizitionate; valoare estimata (lei),
- descrierea accesului la infrastructura de baza si a infrastructurii specifice pentru proiect (drumuri acces, captarea apei, statii de energie sau de apa, instalatii de foc, observatoare, ghiduri);

2. Suma investitiei:
Total ......................................... lei, din care:
Contributia din fonduri publice .......................... lei
Contributia in numerar a solicitantului .................. lei
3. Structura si numarul personalului necesar a fi angajat, inclusiv estimarea numarului de personal specializat care va fi angajat.
4. Descrierea detaliata a activitatilor



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Cuprinde titlul si o descriere detaliata a fiecarei activitati care va fi desfasurata pentru obtinerea rezultatelor. In acest sens, descrierea detaliata a activitatilor nu trebuie confundata cu planul de actiune (vezi pct. 5).
Activitatile trebuie sa raspunda la obiectivele specifice ale proiectului, sa fie clar identificate si detaliate, sa fie coerente si corelate intre ele si sa conduca la obtinerea rezultatelor.
Activitatile trebuie sa fie realiste si realizabile cu resursele proiectului.
5. Durata si planul de actiune

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Durata proiectului va fi de _______ luni.
Nota: Planul de actiune nu trebuie sa contina date precise, ci sa mentioneze simplu "luna 1", "luna 2", etc. Se recomanda ca solicitantii sa prevada o rezerva de timp in planul de actiune, ca o precautie. Planul de actiune nu trebuie sa includa descrierea detaliata a activitatilor, ci numai titlul (va rugam sa va asigurati ca titlurile activitatilor sunt aceleasi cu cele prevazute la punctul 4). Toate lunile care nu au prevazute activitati trebuie mentionate in planul de actiune impreuna cu perioadele corespunzatoare.
Planul de actiune pentru perioada de executie a proiectului trebuie sa fie suficient de detaliat pentru a ilustra pregatirea si implementarea fiecarei activitati.
Planul de actiune trebuie elaborat dupa urmatorul format:





┌─────────────┬────────┬────┬───┬───┬───┬───┬───┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│ Activitatea │ Luna 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ ... │ ... │ 20 │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Exemplu │exemplu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Pregatirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitatii 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Realizarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitatii 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Pregatirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activitatii 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│(titlul) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Etc. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼────────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
└─────────────┴────────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘



Toate activitatile trebuie implementate in perioada de executie a proiectului, maximum 20 luni. Durata proiectului si a fazelor sale trebuie sa fie realiste.
Planul de actiune trebuie sa fie realist, complet, clar si coerent cu informatiile furnizate la punctul 4, iar activitatile sale trebuie sa urmeze o secventa logica.
6. Rezultate asteptate
6.1. Efecte directe



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Maxim 1 pagina. Fiti precisi si incercati sa cuantificati rezultatele cat de mult posibil.
Performante si indicatori: (indicatori de impact concreti si masurabili: contributia beneficiarului, numarul locurilor de munca nou create, cost mediu pe loc de munca creat, rezultate financiare etc.).
In afara de performante si indicatori, Prezentati rezultatele fizice ale proiectului (numar de metri patrati modernizati, numar de turisti care vor beneficia de servicii, numarul de pachete turistice realizate si modul cum acestea vor fi promovate-site, bennere, pliante etc.).
6.2. Efecte multiplicatoare

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Maximum 1 pagina. Descrieti posibilitatile de reluare si extindere ale rezultatelor proiectului.
Identificati in mod clar toate acele elemente ale proiectului care pot fi reluate si extinse dupa finalizarea proiectului.
Aratati cum este justificat potentialul de multiplicare prin nevoile si cererile sectorului turistic din zona tinta selectata.
7. PIATA POTENTIALA SI PROMOVAREA SERVICIILOR
(realizate in urma implementarii proiectului)
7.1. Principalii clienti potentiali





┌────────────────────┬───────────────────┬──────────┬────────────────────────┐
│ │ │ % din │ Valoarea anuala, │
│ Numele │ Serviciul sau │ vanzari │ (lei) │
│ │ pachetul turistic │ - │ - estimare - │
│ │ │ estimare │ │
├────────────────────┼───────────────────┼──────────┼────────────────────────┤
├────────────────────┼───────────────────┼──────────┼────────────────────────┤
└────────────────────┴───────────────────┴──────────┴────────────────────────┘



7.2. Principalii furnizori si sau antreprenori (cel putin 3) de pe piata pentru fiecare dintre utilajele, instalatiile, echipamentele sau lucrarile pentru care se solicita finantare prin Subprogram. (Precizati spre care furnizori va indreptati atentia si de ce - daca aveti deja o optiune).
7.3. Date privind concurenta
(Cate intreprinderi ofera servicii identice, similare sau inlocuitoare pe piata pe care activati? Enumerati principalii dumneavoastra competitori si o scurta descriere privind volumul si marimea acestora). Ce va diferentiaza de concurenti; enumerati puncte tari, puncte slabe ale afacerii dumneavoastra in comparatie cu concurenta.
7.4. Cum se va organiza desfacerea serviciilor. (Cum veti livra serviciile. Va veti ocupa dumneavoastra de clienti sau veti apela la agentii de turism?)
7.5. Actiuni de promovare a vanzarilor. (Cum vor alfa clientii despre serviciile dumneavoastra, ce buget veti aloca pentru promovarea serviciilor, ce metode de reclama veti folosi?)
7.6. Nivelul pretului (Descrieti strategia dumneavoastra de preturi pentru fiecare serviciu, nivelul pretului in comparatie cu concurenta, cu produsele inlocuitoare si cu calitatea acestora).
8. PLANUL DE FINANTARE AL AFACERII SI PROIECTIILE FINANCIARE PENTRU URMATORII 5 ANI DUPA IMPLEMENTAREA PROIECTULUI
(Ce cheltuieli de productie estimati? Dar profitul? Rata profitabilitatii = 100 x Profit/cheltuieli de productie =? Sursele de finantare ale investitiei de unde se asigura?)
9. IPOTEZE SI RISCURI MAJORE
1) Care sunt ipotezele principale pe care le-ati folosit in elaborarea proiectului dv. de investitii?
2) Care sunt riscurile majore pe care le anticipati in cadrul afacerii/investitiei dv.?
(descrieti riscurile de piata, financiare si legislative)
3) Ce puteti face pentru a minimiza primele trei riscuri dintre cele mai serioase?
10. ALTELE
Va rugam sa adaugati/anexati orice alte elemente pe care le considerati relevante pentru a evidentia faptul ca ati analizat in detaliu problemele generate de implementarea acestui proiect, inclusiv eficienta lui economica.

*
* *

Tabel
(Tabelul este orientativ; se accepta imbunatatiri)

Situatia actuala si previzionala a veniturilor


┌──────────────────────────┬─────────────────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┐
│ │ Fara proiect (se va │ │ │ │ │ │
│ │ completa numai de │ │ │ │ │ │
│ Indicator │ catre cei care au │An 1 │An 2 │An 3 │An 4 │An 5 │
│ │ activat in domeniul │ │ │ │ │ │
│ │turismului inainte de│ │ │ │ │ │
│ │ proiect) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Numar de servicii │ │ │ │ │ │ │
│oferite: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. Servicii de cazare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. Servicii de alimentatie│ │ │ │ │ │ │
│publica │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. Servicii balneare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. Servicii tratament │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. Servicii agrement │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Alte servicii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│Tarifele serviciilor │ │ │ │ │ │ │
│oferite: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. Servicii de cazare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. Servicii de alimentatie│ │ │ │ │ │ │
│publica │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. Servicii balneare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. Servicii tratament │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. Servicii agrement │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Alte servicii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ Fara proiect (se va │ │ │ │ │ │
│ │ completa numai de │ │ │ │ │ │
│ │ catre cei care au │An 1 │An 2 │An 3 │An 4 │An 5 │
│ │ activat in domeniul │ │ │ │ │ │
│ │turismului inainte de│ │ │ │ │ │
│ │ proiect) │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1. VENITURI TOTALE │ │ │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.1. Venituri din servicii│ │ │ │ │ │ │
│de cazare │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.2. Venituri din servicii│ │ │ │ │ │ │
│de alimentatie publica │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.3. Venituri din servicii│ │ │ │ │ │ │
│balneare si tratament │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│1.4. Venituri din alte │ │ │ │ │ │ │
│servicii │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2. COSTURI DIRECTE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.1. Forta de munca si │ │ │ │ │ │ │
│alte costuri asociate │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.2. Materii prime si │ │ │ │ │ │ │
│materiale │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.3. Combustibili, │ │ │ │ │ │ │
│utilitati │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│2.4. Alte costuri directe │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│3. AMORTIZARE (a │ │ │ │ │ │ │
│investitiei) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4. COSTURI INDIRECTE │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4.1. Forta de munca │ │ │ │ │ │ │
│indirecta │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│4.2. Alte costuri │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│5. PROFIT BRUT │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│6. Impozit pe profit (25%)│ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│7. PROFIT NET (5 - 6) │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼─────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│8. INVESTITIE: │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴─────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘

Fluxul de numerar previzional
┌────────┬──────────────────────────┬────────┬────────┬────────┬───────┬───────┐
│ │ │ An 1 │ An 2 │ An 3 │ An 4 │ An 5 │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Activitatea curenta │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│A │Numerar din: │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Activitatea curenta │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Altele │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Dobanzi │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│B │Iesiri de numerar din: │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Materii prime │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Costuri directe de │ │ │ │ │ │
│ │personal │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Distributie │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Costuri indirecte de │ │ │ │ │ │
│ │personal │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Marketing si dezvoltare │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Costuri indirecte │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Dobanzi │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Impozite │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│ │Altele │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│C=A-B │Numerar net din │ │ │ │ │ │
│ │activitatea curenta │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│D=E-F │Activitati │ │ │ │ │ │
│ │investitionale │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│E │Vanzare de active fixe │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│F │Numerar utilizat pentru │ │ │ │ │ │
│ │realizarea investitiei │ │ │ │ │ │
│ │(costul investitiei) │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│G │Activitati financiare │ │ │ │ │ │
│ │(vanzari - cumparari │ │ │ │ │ │
│ │de titluri financiare) │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│H │Schimbari in datorii: │ │ │ │ │ │
│ │cresterea (+), │ │ │ │ │ │
│ │descresterea (-), │ │ │ │ │ │
│ │(credite, furnizori) │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│I │Schimbari in capitalul │ │ │ │ │ │
│ │social: cresterea (+), │ │ │ │ │ │
│ │descresterea (-), │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│J │Finantarea nerambursabila │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│K │Alte intrari (+)/iesiri(-)│ │ │ │ │ │
│ │de numerar │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│L=C+D+G+│Schimbari nete in numerar │ │ │ │ │ │
│H+I+J+K │ │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│M │Numerar la inceputul │ │ │ │ │ │
│ │perioadei │ │ │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
├────────┼──────────────────────────┼────────┼────────┼────────┼───────┼───────┤
│N=L+M │Numerar la sfarsitul │ │ │ │ │ │
│ │perioadei │ │ │ │ │ │
└────────┴──────────────────────────┴────────┴────────┴────────┴───────┴───────┘
_______
*) pentru fiecare produs.



ANEXA 8

DECLARATIE DE IMPARTIALITATE SI DE CONFIDENTIALITATE
(model)
Subsemnatul ......... numit membru al Comisiei de evaluare pentru licitatia de proiecte in cadrul Subprogramului "Investitii in turism" declar ca nu am legaturi directe sau indirecte, trecute sau prezente, cu vreunul dintre licitanti.
In cazul in care as descoperi, pe parcursul procesului de evaluare si selectie, ca un astfel de tip de legatura exista, o voi declara imediat si voi demisiona din Comisia de evaluare.
Confirm ca voi adopta o atitudine impartiala si voi pastra confidentialitatea informatiilor in timpul procesului de evaluare.

Semnatura: ................
Data: ..........................

ANEXA 9

TERMENI DE REFERINTA PENTRU MEMBRII COMISIEI DE EVALUARE
Procesul de evaluare reprezinta o componenta centrala a conceptului program competitiv de ajutoare financiare nerambursabile oferind o evaluare tehnica in selectia proiectelor. Astfel, membrii Comisiei de evaluare trebuie:
● Sa fie desemnati pe baza competentei si a experientei necesare evaluarii Cererilor de finantare;
● Sa poata participa la toate intalnirile Comisiei (absenta va fi consemnata in procesele verbale);
● Sa fie obiectivi si impartiali in analiza cererilor de finantare;
● Sa stabileasca domeniile de prioritate pe baza Criteriilor de eligibilitate si de selectie. Sa verifice Cererea de finantare fata de setul de criterii aprobat;
● Sa evalueze Cererea de finantare in concordanta cu ponderea criteriilor din lista;
● Sa sustina, prin comentarii detaliate, dupa caz, punctajul acordat fiecarui criteriu;
● Sa faca recomandari asupra aspectelor esentiale care trebuie verificate pe teren;
● Sa sustina recomandarile cu comentarii detaliate, care sa fie comunicate solicitantilor;
● Sa trimita secretariatului Comisiei toata documentatia de verificare completata, incluzand propunerile, pana la data stabilita.
Presedintele comisiei va asigura si medierea intre membrii comisiei in cazul unor diferente mari de evaluare la acelasi proiect.

ANEXA 10

LISTA LUNGA A PROIECTELOR DEPUSE PENTRU LICITATIE

SUBPROGRAMUL "INVESTITII IN TURISM"


┌───┬────┬───┬────┬─────┬─────────────────────────────┬───────┬──────┬────┬────┐
│N │Cod │So-│Tit-│Loca-│ Bugetul proiectului │Confor-│Eligi-│Pun-│Pro-│
│r │pro-│li-│lul │lita-├──────┬──────────┬───────────┼mita- │bili- │ctaj│bat │
│ │iect│ci-│Pro-│te │Valoa-│ De la │Contributie│te │tate │se- │sau │
│c │ │tat│iec-│ │re │Subprogram│solicitant │(da/nu)│da/nu)│lec-│Res-│
│r │ │ │tu- │Ju- │totala├─────┬────┼──────┬────┤ │ │tiv │pins│
│t │ │ │lui │det │ │Val. │ % │ Val. │ % │ │ │ │ │
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
│(0)│ (1)│(2)│ (3)│ (4) │ (5) │ (6) │(7) │ (8) │(9) │ (10) │ (11) │(12)│(13)│
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
├───┼────┼───┼────┼─────┼──────┼─────┼────┼──────┼────┼───────┼──────┼────┼────┤
└───┴────┴───┴────┴─────┴──────┴─────┴────┴──────┴────┴───────┴──────┴────┴────┘

Nume ________________
Semnatura ________________
(Presedintele Comisiei de evaluare)



ANEXA 11

FISA PROIECTULUI

Codul proiectului ..................


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Titlul │
│proiectului _________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Localizare __________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
├──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│Solicitant ______________________________________________ │ Suma totala _____________________│
│_________________________________________________________ │ Contributia din │
│ │ Subprogramul Investitii in │
│Adresa │ turism ______________% ________ │
│_________________________________________________________ │ Contributia │
│ Tel/Fax/Email │ proprie _____________% ________ │
├──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────┤
│Capitolul I. - VERIFICAREA DOCUMENTULUI │
├────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┤
│Formularul de solicitare: │Documente obligatoriu de anexat: │
│ │1. Certificat de inmatriculare la Oficiul Registrul │
│ │Comertului, cod fiscal sau cod unic de inregistrare. │
│ │2. Actele constitutive ale societatii cu eventualele │
│ │modificari ulterioare. │
│● I. Identificarea proiectului │3. Bilantul contabil cu anexe, la 31.12.2003 si │
│ [ ] │raportarea contabila la 30 iunie 2004, avizate de │
│ │Administratia financiara │
│ │sau │
│● II. Identificarea solicitantului │document justificativ***) in sensul ca solicitantul nu a│
│ [ ] │intreprins nici o activitate anterioara depunerii │
│ │proiectului, avizat de catre Administratia Financiara. │
│ │4. Cea mai recenta balanta de verificare a societatii │
│● III. Declaratia solicitantului │comerciale.*) │
│ [ ] │5. Cel mai recent stat de plata, inregistrat la │
│ │Inspectoratul Teritorial de Munca.*) │
│ │6. Actul de proprietate al activului corporal, contract │
│● IV. Lista de verificare │de vanzare cumparare, titlu de proprietate (numai pentru│
│ (Documente de anexat la Cerere) │solicitari de modernizare/reabilitare a cladirilor │
│ [ ] │si/sau construire structuri de agrement). │
│ │7. Contractul de concesiune sau orice alt document in │
│ │vigoare care sa certifice dreptul de folosinta al │
│ │activului corporal. (daca se solicita numai dotari).**) │
│ │8. Confirmarea scrisa a administratiei locale, privind │
│ │amplasarea activelor corporale ale solicitantului, in │
│ │statiunea turistica.****) │
│ │9. Certificat de urbanism, autorizatie de construire, │
│ │contract de lucrari, proces verbal privind stadiul │
│ │lucrarilor pentru constructii noi nefinalizate pentru │
│ │care se solicita finantare numai pentru dotari.*****) │
│ │10. Devizul general estimativ privind │
│ │modernizarea/reabilitarea activului corporal si/sau │
│ │construirea structurii de agrement. │
│ │11. Bugetul detaliat al proiectului (Anexa nr. 6). │
│ │12. Curriculum vitae ale persoanelor implicate in │
│ │managementul proiectului. │
│ │13. Planul de afaceri (Anexa nr. 7). │
│ │14. Licente/certificate/autorizatii/brevete pentru │
│ │desfasurarea activitatilor preconizate in cadrul │
│ │proiectului (optional). │
│ │15. Certificatul de atestare fiscala emis de organele │
│ │teritoriale ale Directiei Generale a Finantelor Publice │
│ │din care sa rezulte ca solicitantul nu are obligatii │
│ │restante la plata catre bugetul de stat, bugetul │
│ │asigurarilor sociale de stat, fondul asigurarilor de │
│ │sanatate si fondul de somaj.***) │
│ │16. Certificatul de atestare emis de organele │
│ │administratiei locale din care sa rezulte ca │
│ │solicitantul nu are obligatii restante la plata taxelor │
│ │si impozitelor locale.***) │
│ │ │
│ │*) Daca solicitantul nu a intreprins nici o activitate │
│ │anterioara depunerii proiectului, nu este obligat sa │
│ │depuna documentele solicitate la pct. 4 si 5. │
│ │**) Solicitarea acestui document este anulata de │
│ │existenta documentului de la punctul 6. │
│ │***) Certificat emis dupa data de lansare a licitatiei. │
│ │****) Se aplica pentru acele statiuni ale caror locatii │
│ │se afla in afara localitatilor din care fac parte │
│ │administrativ. │
│ │*****) Orice alte documente prin care sa se furnizeze │
│ │informatii cat mai detaliate cu privire la stadiul in │
│ │care se afla constructia. │
├────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┤
│Acceptat [ ] │
│Respins [ ] │
│Motive │
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Nume ___________________________________ │
│Semnatura ______________________________ │
│(Presedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┤
│Capitolul II. - CRITERII DE ELIGIBILITATE │Acceptat [ ] │
│ │Respins [ ] │
│Se verifica eligibilitatea solicitantului, a proiectului │ │
│si a costurilor, descrise la sectiunile 7.1.1, 7.1.2 si │Motive │
│7.1.3 din Proceduri. │___________________________________│
│Proiectele care nu indeplinesc unul din criteriile de │___________________________________│
│eligibilitate vor fi respinse. │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │___________________________________│
│ │ │
│ │Nume ______________________________│
│ │___________________________________│
│ │Semnatura │
│ │___________________________________│
│ │(Presedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capitolul III. - CRITERII DE EVALUARE SI SELECTIE │
├────┬────────────────────────────────────────────────────┬───────┬───────┬───────────────────┤
│ │ │ │Punctaj│Cerere de finantare│
│ │ Sectiunea │Punctaj│ maxim │ (CF)/Plan de │
│ │ │ │ │ afaceri (PA) │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 1. │Capacitate operationala si financiara │ │ 23 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│1.1.│Experienta anterioara a solicitantului in sectorul │ │ │ │
│ │turistic │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Solicitantul are experienta relevanta in sectorul │ │ │ │
│ │turistic │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Pana in 5 ani │ 2 │ 5 │ CF II. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Intre 5-10 ani │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 5 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│1.2.│Experienta tehnica a echipei de proiect privind │ │ │ │
│ │sectorul turistic si metodologia folosita. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Managerul de proiect are experienta manageriala │ │ │ CF I. 1.4. 1.7.; │
│ │anterioara in activitati de turism. │ │ │ II 4; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ PA C5 │
│ ● │Pana in 5 ani │ 1 │ 7 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Intre 5-10 ani │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cat de coerent este conceput planul general al │ 4 │ │ │
│ │proiectului? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│1.3.│Resursele solicitantului sunt stabile si suficiente │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Financiare │ 4 │ │ CF II. 5; PA B3; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ 11 │ B5; C1; C8 │
│ ● │Materiale (terenuri, constructii etc.) │ 4 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Umane (angajati calificati etc.) │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 2. │Relevanta proiectului │ │ 31 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.1.│Obiectivele proiectului sunt prezentate in mod clar │ 5 │ 5 │ CF I. 1.5 │
│ │si sunt relevante pentru obiectivele programului │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.2.│Cat de relevanta este propunerea pentru nevoile si │ │ │ │
│ │constrangerile specifice ale zonei tinta in care se │ │ │ │
│ │desfasoara proiectul? Proiectul identifica nevoile │ │ │ │
│ │de pe piata turistica a zonei in care se gaseste │ 5 │ 5 │ CF I. 1.6 │
│ │(numarul de locuri si structuri de cazare, gradul de│ │ │ │
│ │modernizare a structurilor de cazare, modalitatile │ │ │ │
│ │de promovare ale zonei turistice). │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.3.│Proiectul este relevant pentru obiectivele │ │ │ │
│ │subprogramului │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Imbunatatirea si diversificarea calitatii │ │ │ │
│ │serviciilor in turism │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel pana ** │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel peste ** │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cresterea atractiei in statiunile turistice │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 50% │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 60% │ 2 │ │ PA C1; C3; C4; C │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ 7.4; │
│ ● │Grad de ocupare 70% │ 3 │ 17 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Diversificarea serviciilor in turism (balnear, │ 6 │ │ │
│ │tratament, agrement) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Punerea in valoare a potentialului turistic │ 3 │ │ │
│ │(incadrarea in circuitele turistice ale zonei si │ │ │ │
│ │descrierea lor) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cresterea contributiei intreprinderilor mici si │ │ │ │
│ │mijlocii la crearea de noi locuri de munca │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │< 5 locuri de munca │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Intre 5-10 locuri de munca │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │10 > locuri de munca │ 3 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│2.4.│Cat de clar definite si strategic alese sunt │ │ │ │
│ │tipurile de clienti, in functie de specificul zonei,│ │ │ │
│ │de locul unde este plasata structura turistica, de │ │ │ │
│ │destinatia pentru care va fi amenajata? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Tipurile de clienti sunt clar definite (geografic, │ 2 │ 4 │CF I. 1.6 + PA 7.1 │
│ │numeric, structura, nevoi comune, etc.) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Modul in care tipurile de clienti au fost selectate,│ │ │ │
│ │corespunde nevoilor si constrangerilor de pe piata │ 2 │ │ │
│ │turistica din zona tinta │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 3. │Evaluare activitati si plan de afaceri │ │ 28 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.1.│Piata actuala a societatii │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea si descrierea pietei societatii │ 2 │ │ │
│ │comerciale │ │ 4 │ PA B4; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Principalii clienti │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoasterea principalilor concurenti │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.2.│In ce masura activitatile propuse sunt potrivite, │ │ │ │
│ │practice si corespund obiectivelor si rezultatelor │ │ │ │
│ │asteptate? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Structura si descrierea activitatilor proiectului │ │ │ │
│ │este clara si corespunzatoare obiectivelor │ 2 │ │ │
│ │proiectului │ │ 5 │ PA C4; C5 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Activitatile sunt realiste, pot fi realizate cu │ │ │ │
│ │resursele proiectului si pot conduce la obtinerea │ 2 │ │ │
│ │rezultatelor estimate │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Durata si succesiunea actiunilor este corect │ 1 │ │ │
│ │estimata │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.3 │Oferirea serviciilor realizate ca urmare a │ │ │ │
│ │investitiilor efectuate prin proiect: │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Clienti potentiali │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea concurentilor │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Politica de distributie, pietele tinta: │ │ 10 │ PA C7; │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Interna │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Externa │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de pret │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de promovare │ 2 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.4.│Riscul proiectului: │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoasterea riscurilor │ 1 │ 2 │ PA C9 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Controlul, monitorizarea si asigurarea riscurilor │ 1 │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│3.5.│In ce masura propunerea contine indicatori │ │ │ │
│ │verificabili in mod obiectiv pentru rezultatele │ │ │ │
│ │proiectului? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul contine indicatori verificabili in mod │ │ │ │
│ │obiectiv, masurabili si cuantificabili. Indicatorii │ 3 │ │ │
│ │propusi sunt coerenti cu activitatile si rezultatele│ │ 7 │ CF 1.5 │
│ │proiectului. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Sursele si mijloacele de verificare pentru │ 2 │ │ │
│ │indicatori sunt relevante si accesibile. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Ipotezele sunt corect identificate si relevante │ 2 │ │ │
│ │pentru proiect. │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 4. │Durabilitate │ │ 9 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│4.1.│In ce masura este posibil ca proiectul sa aiba un │ │ │ │
│ │impact real asupra clientilor si economiei locale? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Imbunatatirea este clar prezentata si in relatie │ │ │ │
│ │directa cu nevoile identificate ale clientilor sau │ 2 │ │ │
│ │nisei de piata. │ │ 5 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul prin profit si cifra de afaceri prognozata│ │ │ PA C6; C8 │
│ │este viabil din punct de vedere financiar (Maximum 3│ 3 │ │ │
│ │puncte se acorda pentru o corelare buna intre │ │ │ │
│ │previziunile de marketing si cele financiare) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┤ │
│4.2.│In ce masura propunerea contine idei de extindere si│ │ │ │
│ │dezvoltare a afacerii? (incluzand potentialul de │ 4 │ 4 │ │
│ │extindere a rezultatelor proiectului) │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│ 5. │Buget │ │ 9 │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────────────┤
│5.1.│In ce masura cheltuielile propuse sunt necesare │ │ │ Anexa nr. 6 │
│ │pentru implementarea proiectului? │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├───────────────────┤
│ ● │Bugetul contine numai costuri eligibile, este corect│ 6 │ 9 │ │
│ │si bine corelat cu sursele de finantare estimate │ │ │ │
├────┼────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├───────────────────┤
│ ● │Costurile din buget reflecta activitatile din │ 3 │ │ │
│ │proiect si nivelul costurilor este realist │ │ │ │
├────┴────────────────────────────────────────────────────┴───────┼───────┼───────────────────┤
│ Scorul Total Maxim│ 100 │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴───────────────────┤
│Atentie! │
│Daca dosarul complet al Cererii de finantare nu respecta prevederile cap. 8, subcap. 8.1, │
│punctul a), bulina a patra, va conduce la depunctarea proiectului respectiv cu 5 puncte. │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SCOR TOTAL ___________________________ │
│ │
│RESPINS [ ] │
│MOTIVATII ___________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│ │
│PROPUNERE PENTRU FINANTARE [ ] │
│MOTIVATII ___________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Nume _____________________________ │
│Semnatura ________________________ │
│(Presedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capitolul IV. - VERIFICAREA INFORMATIILOR FURNIZATE DE SOLICITANT │
│ │
│Observatii __________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_________________________________________________________ Nume ______________________________│
│_________________________________________________________ Semnatura _________________________│
│ (Verificator) │
│ │
│Acceptat [ ] │
│Respins [ ] │
│Motive │
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│_____________________________________________________________________________________________│
│Nume _____________________________________ │
│Semnatura ________________________________ │
│(Presedinte Comisie de evaluare) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Capitolul V. - SELECTIA FINALA │
│APROBAT [ ] │
│RESPINS [ ] │
│Motivatii _____________________________________________ Nume ________________________________│
│_______________________________________________________ Semnatura ___________________________│
│_______________________________________________________ (stampila organizatiei) │
│_______________________________________________________ (MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE) │
│_______________________________________________________ │
│_______________________________________________________ │
│_______________________________________________________ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 12

In atentia: Domnului/Doamnei ___________________
Proiect:



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Referitor la cererea dumneavoastra de finantare a proiectului mentionat mai sus, in vederea evaluarii si selectiei acestuia in cadrul licitatiei deschise de proiecte pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil prin intermediul Subprogramului "Investitii in turism".
Conform procedurii de implementare a acestui subprogram, Comisia de Evaluare a analizat, cu discernamant si responsabilitate, toate proiectele depuse de solicitanti.
Intrucat proiectul dumneavoastra nu a intrunit conditiile de conformitate/eligibilitate a fost respins de la faza de selectie in vederea finantarii prin acest Subprogram.
Apreciem spiritul intreprinzator si speram ca veti participa, si in continuare, cu noi proiecte, la implementarea altor programe de dezvoltare.

Cu stima,

Secretarul Comisiei de evaluare

In atentia: Domnului/Doamnei _______________________

Proiect:

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Referitor la cererea dumneavoastra de finantare a proiectului mentionat mai sus, in vederea evaluarii si selectiei acestuia in cadrul licitatiei deschise de proiecte pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil prin intermediul Subprogramului "Investitii in turism".
Conform procedurii de implementare a acestui program, Comisia de Evaluare a analizat, cu discernamant si responsabilitate, toate proiectele depuse de solicitanti.
Intrucat proiectul dumneavoastra nu a intrunit conditiile de eligibilitate a fost respins de la faza de selectie in vederea finantarii prin acest Subprogram.
Apreciem spiritul intreprinzator si speram ca veti participa si in continuare, cu noi proiecte, la implementarea altor programe de dezvoltare.

Cu stima,

Secretarul Comisiei de evaluare

In atentia: Domnului/Doamnei _________________

Referitor: Licitatia deschisa pentru selectarea de proiecte

Proiect:

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Am primit cererea dumneavoastra de finantare a proiectului mentionat mai sus, in vederea evaluarii si selectiei acestuia in cadrul licitatiei deschise de proiecte pentru acordarea de ajutor financiar nerambursabil prin intermediul Subprogramului "Investitii in turism".
Conform procedurii de implementare a acestui program, Comisia de Evaluare a analizat, cu discernamant si responsabilitate, toate proiectele depuse de solicitanti.
Punctajul intrunit de proiectul dumneavoastra a fost insuficient pentru a putea fi selectat in vederea finantarii prin acest Subprogram.
In masura in care vom identifica alte surse de finantare va vom informa.
Apreciem spiritul intreprinzator si speram ca veti participa, si in continuare, cu noi proiecte, la implementarea altor programe de dezvoltare.

Cu stima,

Secretarul Comisiei de evaluare

ANEXA 13

CRITERII DE EVALUARE SI SELECTIE







┌────┬───────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬───────┬────────────┐
│ │ │ │ │ Cerere de │
│ │ Sectiunea │Punctaj│Punctaj│ finantare │
│ │ │ │ maxim │(CF)/Plan de│
│ │ │ │ │afaceri (PA)│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 1. │Capacitate operationala si financiara │ │ 23 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│1.1.│Experienta anterioara a solicitantului in sectorul turistic│ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Solicitantul are experienta relevanta In sectorul turistic │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Pana in 5 ani │ 2 │ 5 │ CF II. 3 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Intre 5-10 ani │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 5 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│1.2.│Experienta tehnica a echipei de proiect privind sectorul │ │ │ │
│ │turistic si metodologia folosita. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Managerul de proiect are experienta manageriala anterioara │ │ │ │
│ │in activitati de turism. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ CF I. │
│ ● │Pana in 5 ani │ 1 │ 7 │1.4; 1.7 II │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ 4, PA C5 │
│ ● │Intre 5-10 ani │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Peste 10 ani │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cit de coerent este conceput planul general al proiectului?│ 4 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│1.3.│Resursele solicitantului sunt stabile si suficiente │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Financiare │ 4 │ │CF II. 5; PA│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ 11 │ B3; B5; │
│ ● │Materiale (terenuri, constructii etc.) │ 4 │ │ C1; C8 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Umane (angajati calificati etc.) │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 2. │Relevanta proiectului │ │ 31 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.1.│Obiectivele proiectului sunt prezentate in mod clar si sunt│ 5 │ 5 │ CF I. 1.5 │
│ │relevante pentru obiectivele programului │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.2.│Cat de relevanta este propunerea pentru nevoile si │ │ │ │
│ │constrangerile specifice ale zonei tinta in care se │ │ │ │
│ │desfasoara proiectul? Proiectul identifica nevoile de pe │ │ │ │
│ │piata turistica a zonei in care se gaseste (numarul de │ 5 │ 5 │ CF I. 1.6 │
│ │locuri si structuri de cazare, gradul de modernizare a │ │ │ │
│ │structurilor de cazare, modalitatile de promovare ale zonei│ │ │ │
│ │turistice). │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.3.│Proiectul este relevant pentru obiectivele subprogramului │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Imbunatatirea si diversificarea calitatii serviciilor in │ │ │ │
│ │turism │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel pana ** │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Hotel peste ** │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cresterea atractiei in statiunile turistice │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 50% │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 60% │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Grad de ocupare 70% │ 3 │ 17 │ PA C1; C3; │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ C4; C 7.4; │
│ -> │Diversificarea serviciilor in turism (balnear, tratament │ 6 │ │ │
│ │agrement) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Punerea in valoare a potentialului turistic (incadrarea in │ 3 │ │ │
│ │circuitele turistice ale zonei si descrierea lor). │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Cresterea contributiei intreprinderilor mici si mijlocii la│ │ │ │
│ │crearea de noi locuri de munca │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │<5 locuri de munca │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Intre 5-10 locuri de munca │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │10> locuri de munca │ 3 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│2.4.│Cat de clar definite si strategic alese sunt tipurile de │ │ │ │
│ │clienti, in functie de specificul zonei, de locul unde │ │ │ │
│ │este plasata structura turistica, de destinatia pentru │ │ │ │
│ │care va fi amenajata? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │CF I. 1.6 + │
│ ● │Tipurile de clienti sunt clar definite (geografic, numeric,│ 2 │ 4 │ PA 7.1 │
│ │structura, nevoi comune, etc.) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Modul in care tipurile de clienti au fost selectate, │ │ │ │
│ │corespunde nevoilor si constrangerilor de pe piata │ 2 │ │ │
│ │turistica din zona tinta │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 3. │Evaluare activitati si plan de afaceri │ │ 28 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.1.│Piata actuala a societatii │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea si descrierea pietei societatii comerciale │ 2 │ 4 │ PA B4; │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Principalii clienti │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoasterea principalilor concurenti │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.2.│In ce masura activitatile propuse sunt potrivite, practice │ │ │ │
│ │si corespund obiectivelor si rezultatelor asteptate? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Structura si descrierea activitatilor proiectului este │ 2 │ │ │
│ │clara si corespunzatoare obiectivelor proiectului │ │ 5 │ PA C4; C5 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Activitatile sunt realiste, pot fi realizate cu resursele │ │ │ │
│ │proiectului si pot conduce la obtinerea rezultatelor │ 2 │ │ │
│ │estimate │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Durata si succesiunea actiunilor este corect estimata │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.3.│Oferirea serviciilor realizate ca urmare a investitiilor │ │ │ │
│ │efectuate prin proiect: │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Clienti potentiali │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Identificarea concurentilor │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ -> │Politica de distributie, pietele tinta: │ │ 10 │ PA C7; │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Interna │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Externa │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de pret │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Politica de promovare │ 2 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.4.│Riscul proiectului: │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Cunoasterea riscurilor │ 1 │ 2 │ PA C9 │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Controlul, monitorizarea si asigurarea riscurilor │ 1 │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│3.5.│In ce masura propunerea contine indicatori verificabili in │ │ │ │
│ │mod obiectiv pentru rezultatele proiectului? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul contine indicatori verificabili in mod obiectiv, │ │ │ │
│ │masurabili si cuantificabili. Indicatorii propusi sunt │ 3 │ │ │
│ │coerenti cu activitatile si rezultatele proiectului. │ │ 7 │CF 1.4; 1.5;│
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ 1.7 a │
│ ● │Sursele si mijloacele de verificare pentru indicatori sunt │ 2 │ │ │
│ │relevante si accesibile. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Ipotezele sunt corect identificate si relevante pentru │ 2 │ │ │
│ │proiect. │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 4. │Durabilitate │ │ 9 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│4.1.│In ce masura este posibil ca proiectul sa aiba un impact │ │ │ │
│ │real asupra clientilor si economiei locale? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Imbunatatirea este clar prezentata si in relatie directa cu│ 2 │ │ │
│ │nevoile identificate ale clientilor sau nisei de piata │ │ 5 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ │ │
│ ● │Proiectul prin profit si cifra de afaceri prognozata este │ │ │ PA C6; C8 │
│ │viabil din punct de vedere financiar (Maximum 3 puncte se │ 3 │ │ │
│ │acorda pentru o corelare buna intre previziunile de │ │ │ │
│ │marketing si cele financiare). │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┤ │
│ │In ce masura propunerea contine idei de extindere si │ │ │ │
│4.2.│dezvoltare a afacerii? (incluzand potentialul de extindere │ 4 │ 4 │ │
│ │a rezultatelor proiectului) │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│ 5. │Buget │ │ 9 │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼────────────┤
│5.1.│In ce masura cheltuielile propuse sunt necesare pentru │ │ │Anexa nr. 6 │
│ │implementarea proiectului? │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├────────────┤
│ ● │Bugetul contine numai costuri eligibile, este corect si │ 6 │ 9 │ │
│ │bine corelat cu sursele de finantare estimate │ │ │ │
├────┼───────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤ ├────────────┤
│ ● │Costurile din buget reflecta activitatile din proiect si │ 3 │ │ │
│ │nivelul costurilor este realist │ │ │ │
├────┴───────────────────────────────────────────────────────────┴───────┼───────┼────────────┤
│ Scorul Total Maxim│ 100 │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┴────────────┘




Atentie!
Daca dosarul complet al Cererii de finantare nu respecta prevederile cap. 8, subcap. 8.1, punctul a), bulina a patra, va conduce la depunctarea proiectului respectiv cu 5 puncte.

ANEXA 14

SUBPROGRAMULUI "INVESTITII IN TURISM"
Numele si prenumele
membrului Comisiei
de evaluare

FOAIE INDIVIDUALA DE EVALUARE
(model)




┌──────────────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬─────┐
│CRITERIILE DE SELECTIE│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ │
├──────────────────────┼───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┤ │
│ Proiect │ │ │
├──────┬───────┬───────┤ SCOR │Total│
│ Nr. │ Cod │ Titlu │ │ │
│ crt. │ │ │ │ │
├──────┼───────┼───────┼───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┼─────┤
│ (0) │ (1) │ (2) │(3)│(4)│(5)│(6)│(7)│(8)│(9)│(10)│(11)│(12)│(13)│(14)│(15)│(16)│(17)│(18)│(19)│(20) │
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
├──────┼───────┼───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
└──────┴───────┴───────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─────┘

Semnatura
membru Comisie ________________





ANEXA 15

SUBPROGRAMULUI "INVESTITII IN TURISM"

CENTRALIZATOR PUNCTAJ PROIECTE
(model)


┌────┬───────┬─────────────┬──────────────────────────────────────┬────────────┐
│ │ │ │ PUNCTAJ │ │
│Nr. │ Cod │ ├──────────┬─────────┬──────────┬──────┤ │
│crt.│proiect│Titlu proiect│ Membru 1 │ │Membru "n"│ │ Observatii │
│ │ │ │ Comisie │ ....... │ Comisie │ Scor │ │
│ │ │ │ Dl./Dna. │ │ Dl./Dna. │ │ │
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │ (7) │
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
├────┼───────┼─────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼──────┼────────────┤
└────┴───────┴─────────────┴──────────┴─────────┴──────────┴──────┴────────────┘



NOTA: - Se vor completa in ordinea descrescatoare a punctajului.

Nume ___________________________
Semnatura ______________________
(Presedinte Comisie de evaluare)

ANEXA 16

RAPORT DE VERIFICARE
model
Subprogramul "Investitii in turism"

Scopul vizitei:
- verificarea informatiilor furnizate de solicitanti in Cererile de finantare.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Regiune/Judet/Oras: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod proiect MIE: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

1. Informatii despre proiect

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Titlul proiectului: │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Localizare: │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Activitatea proiectului (cod CAEN): │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

2. Informatii despre solicitant

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumire: │
│ │
│Adresa: │
│ │
│Tel/Fax: │
│Persoana de contact: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

3. Verificarea informatiilor furnizate de solicitant

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Datele din teren corespund celor din proiect │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Datele din teren nu corespund cu cele din proiect │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Observatii: │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Reprezentant Ministerul Integrarii Europene

┌─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ NUME │ DATA │ SEMNATURA │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┼
│ │ │ │
└─────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘

Reprezentant Agentia pentru Dezvoltare Regionala

┌─────────────────────────┬────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ NUME │ DATA │ SEMNATURA │
├─────────────────────────┼────────────────────────┼───────────────────────────┤
│ │ │ │
└─────────────────────────┴────────────────────────┴───────────────────────────┘



ANEXA 17

CONTRACT DE FINANTARE NERAMBURSABILA
Cadru
Nr. _____________ din ______________

Incheiat in temeiul prevederilor:
- <>Hotararii Guvernului nr. 1.307/2004 privind aprobarea structurii, indicatorilor si fondurilor aferente subprogramului "Investitii in turism", care se finanteaza de la bugetul de stat prin bugetele Ministerului Integrarii Europene pe anii 2004 si 2005, in cadrul programelor regionale specifice, cu modificarile ulterioare, denumit in continuare Subprogram,
- Ordinului ministrului integrarii europene nr. ...../2004 privind aprobarea Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a subprogramului "Investitii in turism", denumite in continuare Proceduri,
- <>Hotararii Guvernului nr. 402/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Integrarii Europene.
Intre:
AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, denumita in continuare ADR, in calitate de autoritate contractanta cu sediul in localitatea <denumirea localitatii>, str. <denumirea strazii> nr. <numarul>, judetul <denumirea judetului>, cod postal <numarul>, reprezentata prin <prenume> <nume>, Director
si
Societatea comerciala <Numele societatii, forma de organizare SA, SRL, SNC etc.>, denumita in continuare Beneficiar, inmatriculata la Registrul Comertului sub nr. <numarul>, cu sediul in localitatea <denumirea localitatii>, str. <denumirea strazii>, nr. <numarul>, judetul <denumirea judetului>, cod postal <numarul>, reprezentata prin <prenume> <nume> in calitate de <functia>,
MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE, denumit in continuare MIE, in calitate de autoritate de management a Subprogramului, cu sediul in municipiul Bucuresti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, reprezentat prin Gheorghe Plesa, Secretar general, avizeaza prezentul Contract de finantare, prin bugetul caruia se asigura finantarea proiectului.
ART. 1
OBIECTUL CONTRACTULUI
(1) Obiectul contractului il reprezinta ajutorul financiar nerambursabil acordat Beneficiarului, de la bugetul de stat al Romaniei in cadrul Subprogramului, pentru implementarea proiectului <denumirea proiectului>.
(2) Beneficiarul primeste ajutorul financiar nerambursabil in termenii si conditiile stipulate in prezentul contract, de care Beneficiarul declara ca a luat cunostinta si le accepta.
(3) Beneficiarul se obliga sa deruleze proiectul pe propria sa raspundere.
ART. 2
DURATA PROIECTULUI SI A CONTRACTULUI
(1) Contractul intra in vigoare la data semnarii lui de catre partile implicate.
(2) Durata de executie a proiectului este de ...... luni conform Anexei A la prezentul contract.
(3) Prezentul Contract ramane valabil cinci ani de la data finalizarii executiei proiectului, mentionata la art. 2 alin. (2).
ART. 3
FINANTARE
(1) Costul total al proiectului este de ........ lei in conformitate cu prevederile de la capitolul I, pct. 2 - Bugetul detaliat al proiectului din Cererea de finantare aprobata, prevazuta in Anexa A la prezentul contract.
(2) Costul total eligibil al proiectului este de ...... lei din care ADR se obliga sa finanteze cu suma maxima de ...... lei, reprezentand cel mult ......% din valoarea acestui cost, in conformitate cu Cererea de finantare (Anexa A la prezentul contract), in urma verificarilor, modificarilor si completarilor efectuate conform Procedurilor de implementare, monitorizare si evaluare a Subprogramului.
ART. 4
RAPORTARI TEHNICE SI FINANCIARE
Pentru fundamentarea cererilor de plata, intocmite dupa modelul din Anexa B, Beneficiarii prezinta documente justificative, precum si rapoarte tehnico-financiare in conformitate cu Anexa C la prezentul contract.
ART. 5
MODALITATI DE PLATA
(1) Platile se efectueaza pe baza, atat a contractelor de furnizare a bunurilor si/sau contractelor de executie a lucrarilor pentru modernizarea/reabilitarea activelor corporale si/sau pentru construirea structurilor de agrement, precum si a facturilor fiscale, facturilor externe sau pro-forma aferente, emise de furnizori.
(2) Pentru efectuarea platilor, Beneficiarii vor depune la sediul ADR, cererile de plata fundamentate (conf. Art. 4), precum si rapoartele de achizitie. Documentele in original ale Beneficiarului, care fac dovada contributiei proprii, trebuie stampilate de catre ADR cu stampila Subprogramului.
(3) Plata pentru fiecare transfer de fonduri prevazut in Anexa A la prezentul contract se face de catre ADR dupa ce Beneficiarul face dovada ca a achitat contributia proprie a transferului respectiv, precum si TVA-ul aferent.
(4) Contributia proprie a Beneficiarului rezulta prin aplicarea procentului (minim 50%) cu care s-a angajat sa finanteze cheltuiala respectiva in Anexa A la prezentul contract, la valoarea fara TVA a cheltuielii din factura fiscala, sau, dupa caz, la valoarea facturii externe sau pro-forma, facturi emise de catre furnizor.
(5) In situatia in care valoarea, fara TVA, a cheltuielii din factura fiscala este mai mica decat cea previzionata in Anexa A, Beneficiarul primeste suma rezultata prin aplicarea procentului co-finantarii la valoarea din factura fiscala, fara TVA.
(6) In situatia in care valoarea, fara TVA, a cheltuielii din factura fiscala este mai mare decat cea previzionata in Anexa A, Beneficiarul trebuie sa faca dovada ca a achitat diferenta dintre valoarea, fara TVA, a cheltuielii din factura fiscala si suma ce urmeaza a fi transferata din bugetul Subprogramului.
(7) In situatia in care valoarea in lei a cheltuielii din factura externa (sau factura pro-forma aferenta) este mai mare decat cea previzionata in Anexa A, Beneficiarul trebuie sa faca dovada ca a achitat suma in valuta rezultata prin aplicarea procentul co-finantarii la valoarea in valuta a acestei cheltuieli, diferenta urmand a fi achitata conform alin. (12).
(8) Plata se efectueaza in transe conform graficului de derulare a proiectului, pe masura achitarii de catre Beneficiar a contributiei proprii.
(9) La fiecare linie bugetara, din bugetul detaliat si aprobat al proiectului, pentru achizitiile de utilaje, instalatii si echipamente, ADR efectueaza plata o singura data, iar pentru lucrarile de modernizare/reabilitare a activelor corporale si/sau de construire a structurilor de agrement, se pot face mai multe plati.
(10) In cazul achizitionarii bunurilor din tara, ADR va face plata in contul furnizorilor, special deschis la Trezoreria teritoriala sau la orice Banca comerciala, indicat de Beneficiar in cererea de plata.
(11) In cazul achizitionarii bunurilor din import necesare realizarii proiectului, ADR vireaza sumele aferente, prevazute in prezentul Contract, in contul Beneficiarului special deschis la Trezoreria teritoriala sau la orice Banca comerciala, indicat de acesta in cererea de plata. Cheltuielile bancare ocazionate de import (comisioane sau orice alte cheltuieli bancare, diferente de curs valutar etc.) sunt suportate de Beneficiar.
(12) Beneficiarul are obligatia sa achite Furnizorului extern contravaloarea bunurilor achizitionate, in termen de 30 zile calendaristice de la data la care sumele virate de catre ADR au intrat in contul sau special deschis la Trezoreria teritoriala sau la orice Banca comerciala. Dupa expirarea acestui termen, Beneficiarul va prezenta la ADR, in termen de 5 zile lucratoare, dovada din care sa rezulte ca sumele aferente bunurilor achizitionate au fost achitate Furnizorului extern.
(13) Beneficiarul are obligatia sa prezinte la ADR dovada importului de echipamente, in termen de 10 zile lucratoare de la data cand a avut loc acest import.
(14) In cazul achizitionarii lucrarilor aferente modernizarii/reabilitarii activelor corporale sau construirii structurilor de agrement, beneficiarul poate solicita transferul de fonduri in etape, cu conditia recalcularii coeficientului de cofinantare aferent intregii linii bugetare.
(15) Orice sold neutilizat al Beneficiarului, rezultat din ajutorul financiar nerambursabil acordat prin prezentul contract, se transfera la ADR in maximum 5 zile lucratoare de la data constituirii acestui sold.
(16) Beneficiarul poate depune o noua cerere de plata numai in cazul in care face dovada receptionarii bunurilor/lucrarilor pentru care a primit ajutor financiar nerambursabil in temeiul cererii anterioare.
(17) Beneficiarul poate utiliza economiile rezultate in urma achizitionarii bunurilor/lucrarilor numai dupa ce face dovada indeplinirii tuturor obiectivelor si indicatorilor propusi prin proiect. Pentru utilizarea acestor economii se respecta conditiile art. 16.
ART. 6
OBLIGATII GENERALE
(1) Suma totala ce va fi achitata de catre ADR nu va depasi, in nici o situatie, suma prevazuta la art. 3 din prezentul contract.
(2) Beneficiarul va asigura implementarea Proiectului, in conformitate cu descrierea acestuia prevazuta in Anexa A la prezentul contract.
(3) La data finalizarii proiectului, conform art. 2 alin. 2 din prezentul contract, Beneficiarul are obligatia sa puna in functiune investitia prevazuta prin proiect.
(4) Beneficiarul are obligatia ca pe durata prezentului contract sa nu subcontracteze, total sau in parte, managementul proiectului.
(5) Achizitia de produse si lucrari necesare implementarii proiectului se realizeaza cu respectarea prevederilor <>Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, cu modificarile ulterioare. Din bugetul Subprogramului nu se cofinanteaza achizitii de la firme off-shore.
(6) Ofertele pentru utilaje, instalatii sau echipamente si pentru lucrarile de modernizare/reabilitare a activelor corporale, sau construirea structurilor de agrement prezentate de Beneficiar, trebuie sa provina de la furnizori care nu au ca asociati persoane fizice sau juridice care sunt asociati ai Beneficiarului, sau care sa nu genereze conflicte de interes.
(7) In cadrul capitolului B (Calificarea ofertantilor), a sectiunii a II-a (Fisa de date a achizitiei) a Documentatiei standard, privind achizitiile publice, beneficiarii Subprogramelor vor stabili, in cadrul subcapitolului B.4.1., cerintele minime pentru indicatorul privind cifra de afaceri a ofertantilor, respectiv "cifra medie anuala de afaceri sa fie de doua ori mai mare decat valoarea medie estimata a contractului de furnizare care urmeaza sa fie atribuit" asa cum este definit la lit. a, punctul 2, al subcapitolului "Capacitatea economico-financiara". De asemenea, beneficiarii vor solicita si bilantul contabil al ofertantilor, pentru anii corespunzatori cifrei de afaceri care se iau in calcul.
(8) In cazul in care Beneficiarul sau angajatii acestuia se fac vinovati de acte de coruptie, vinovatie constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in legatura cu acest Proiect, ADR rezolutioneaza Contractul conform art. 17 alin. (3).
(9) Beneficiarul trebuie sa implementeze Proiectul cu eficienta si responsabilitate, conform celor mai bune practici in domeniu si in conformitate cu prezentul contract. In acest scop, Beneficiarul va mobiliza toate resursele financiare, umane si materiale necesare pentru deplina implementare a Proiectului, asa cum este specificat in Descrierea Proiectului, straduindu-se sa utilizeze resurse umane si materiale locale.
(10) Proiectul ramane eligibil pentru cofinantare numai daca nu sufera o modificare substantiala pe perioada de valabilitate a contractului. Modificare substantiala la un proiect este aceea care afecteaza natura proiectului.
(11) Beneficiarul are obligatia sa utilizeze investitia, conform destinatiei pentru care a primit ajutor financiar nerambursabil, pe o durata de minimum 5 ani de la finalizarea proiectului.
(12) Bunurile achizitionate nu vor fi instrainate de catre Beneficiar pe o perioada de cel putin 5 ani dupa finalizarea implementarii proiectului. Pentru respectarea acestei obligatii beneficiarul va incheia un contract de garantie reala mobiliara in favoarea ADR, avand ca obiect bunurile achizitionate, si va asigura bunurile si/sau activele corporale (in cazul modernizarii/reabilitarilor), precum si/sau structura de agrement construita, la o societate de asigurare, pentru o perioada de 5 ani de la data finalizarii proiectului. In cazul modernizarii/reabilitarii activelor corporale si/sau construirii structurilor de agrement, beneficiarul isi va asuma fata de ADR, un angajament in forma autentica (sub sanctiunea prevederilor art. 292 Cod Penal), ca nu va instraina activele corporale si/sau structurile de agrement timp de cel putin cinci ani de la data finalizarii proiectului. Costurile generate de instituirea acestor garantii vor fi suportate integral de catre Beneficiar.
(13) Beneficiarul va accepta monitorizarea efectuata de catre autoritatea contractanta pentru o durata de 5 ani de la data finalizarii proiectului.
ART. 7
OBLIGATII PRIVIND RAPORTAREA
(1) Beneficiarul este obligat sa puna la dispozitia ADR toate informatiile privind implementarea Proiectului. In acest scop, Beneficiarul realizeaza rapoarte de achizitie, rapoarte periodice (intermediare) si un raport final. Rapoartele periodice (intermediare) si raportul final contin o parte tehnica si una financiara. ADR si MIE pot solicita oricand Beneficiarului informatii suplimentare care trebuie furnizate de acesta, in cel mult 10 de zile lucratoare de la data solicitarii.
(2) Raportarea si monitorizarea se efectueaza in forma si la termenele prevazute in Anexa C la prezentul contract. Beneficiarul are obligatia sa transmita la ADR si, la cerere, la MIE:
a) raportul de achizitie (are ca scop prezentarea procedurii de selectare a furnizorului de bunuri sau lucrari si incadrarea in prevederile legale in vigoare privind achizitiile publice);
b) raportul periodic (intermediar) care va insoti fiecare cerere de plata si documentele care dovedesc ca Beneficiarul a achitat contributia proprie (minim 50%) din valoarea, fara TVA, a facturii fiscale sau externe (pro-forma) emise de catre furnizor, contributie stabilita in Anexa A la prezentul contract, precum si TVA-ul aferent facturii;
c) raportul final va fi transmis in termen de 30 zile de la incheierea duratei de executie a proiectului.
(3) Beneficiarul transmite la ADR rapoarte periodice (intermediare), cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) fiecare raport prezinta o monitorizare completa a tuturor aspectelor implementarii pentru perioada acoperita;
b) raportul trebuie intocmit astfel incat sa permita compararea obiectivelor, mijloacelor prevazute sau angajate, rezultatele asteptate si obtinute si detalii ale bugetului Proiectului;
c) raportul este insotit de un grafic de activitati financiare si tehnice pentru faza urmatoare a implementarii Proiectului.
(4) Raportul final contine o descriere detaliata a conditiilor in care a fost realizat Proiectul, informatii asupra etapelor parcurse pentru evidentierea finantarii, elemente care pot fi folosite in evaluarea impactului Proiectului si decontul final al tuturor costurilor eligibile ale Proiectului, insotit de un rezumat complet al veniturilor si cheltuielilor Proiectului si al platilor efectuate.
(5) Daca Beneficiarul nu inainteaza un raport final la ADR si, la cerere la MIE, in termenul stipulat la alin. (4) lit. c) si nu ofera o explicatie scrisa, acceptabila si suficienta cu privire la motivele pentru care nu si-a indeplinit obligatia, ADR poate rezolutiona contractul conform art. 17 alin. (3) si recupera sumele platite.
ART. 8
RASPUNDERE
(1) ADR si MIE nu pot, in nici o situatie si pentru nici un motiv, sa fie trase la raspundere pentru pagube sau prejudicii suferite de Beneficiar, de partenerii acestuia sau de terti, in timpul derularii Contractului. Prin urmare, ADR si MIE nu pot accepta nici o pretentie de compensare sau crestere de plata legate de aceste situatii.
(2) Beneficiarul isi asuma responsabilitatea in fata tertelor parti pentru pagubele sau prejudiciile cauzate in timpul derularii Contractului. ADR si MIE nu vor raspunde pentru nici o pretentie sau actiune cauzata de incalcarea regulilor, reglementarilor sau legislatiei de catre beneficiar, de angajatii acestuia sau de catre persoanele care raspund de acesti angajati sau ca urmare a incalcarii drepturilor unei terte parti.
(3) In cazul nerespectarii de catre Beneficiar a obligatiilor asumate prin prezentul contract, Autoritatea contractanta ia masurile necesare pentru remedierea situatiei si trece la executarea silita a garantiilor instituite.
(4) In cazul in care prin bugetul de stat nu se acopera sumele prevazute a se finanta prin prezentul contract, ADR este exonerat de orice raspundere.
ART. 9
CONFLICT DE INTERESE
Beneficiarul se angajeaza sa ia toate precautiile necesare pentru a evita conflictele de interese si va informa imediat ADR de orice situatie care cauzeaza sau ar putea cauza un asemenea conflict.
ART. 10
CONFIDENTIALITATE
ADR, MIE si Beneficiarul se angajeaza sa pastreze confidentialitatea rapoartelor la care se face referire in art. 7, precum si a oricarui document, informatie sau alt material de care se ia la cunostinta in baza prezentului Contract. Informatiile pot fi furnizate doar autoritatilor competente.
ART. 11
PUBLICITATE
(1) In situatia in care ADR nu solicita altfel, orice anunt sau publicitate facute de Beneficiar cu privire la Proiect, inclusiv in cadrul unei conferinte sau seminar, trebuie sa mentioneze faptul ca Proiectul a primit finantare din Bugetul de stat al Romaniei.
(2) Beneficiarul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru a face public faptul ca Proiectul a fost co-finantat de la Bugetul de stat, prin MIE. In acest scop, Beneficiarul va face referire la Proiect si la contributia financiara in informatiile transmise beneficiarilor finali ai Proiectului, in rapoartele finale si cele interne si in orice relatie cu mass - media.
(3) Constructiile modernizate/reabilitate si/sau structurile de agrement construite sau orice alte mijloacele fixe achizitionate in cadrul proiectului vor purta in mod vizibil o eticheta conform Anexei D la prezentul contract, avand urmatoarele caracteristici:
- format - cu dimensiunile lungime = 100 mm, latime = 75 mm pentru echipamente de birou sau utilaje de dimensiuni mici, si lungime = 200 mm, latime = 150 mm pentru utilaje de dimensiuni mari;
- culoare - auriu pentru fond, negru pentru litere;
- dimensiunea literelor care alcatuiesc cuvintele "Guvernul Romaniei" dubla fata de dimensiunea celorlalte litere;
- materialele utilizate pentru eticheta: hartie plastifiata pentru echipamentele de birou si utilajele de dimensiuni mici si tabla de alama sau plexiglas pentru utilajele mari.
(4) Etichetele vor ramane pozitionate pe cladirile reabilitate si pe bunurile a caror achizitie s-a realizat cu co-finantare de la Guvern, pe toata durata functionarii acestora la Beneficiar.
ART. 12
DREPTUL DE PROPRIETATE/UTILIZARE A REZULTATELOR SI BUNURILOR
(1) Drepturile de proprietate industriala si intelectuala sunt drepturi exclusive ale beneficiarului.
(2) Prin derogare de la prevederile primului paragraf, Beneficiarul acorda dreptul ADR si MIE de a utiliza in mod liber asa cum cred de cuviinta, toate documentele care deriva din proiect, in orice forma a lor.
ART. 13
EVALUAREA PROIECTULUI
(1) In cazul in care ADR sau MIE realizeaza o evaluare intermediara sau ulterioara (ex-post), Beneficiarul se angajeaza sa furnizeze acestora orice document sau informatie de natura sa contribuie la incheierea cu succes a evaluarii si sa le garanteze drepturile de acces mentionate in art. 14 alin. (3).
(2) In cazul in care una dintre parti realizeaza o evaluare in contextul Proiectului, trebuie sa puna la dispozitia celeilalte parti o copie a raportului de evaluare.
ART. 14
VERIFICARI TEHNICE, FINANCIARE SI CONTABILE
(1) Beneficiarul trebuie sa asigure inregistrarea in evidenta contabila conform prevederilor legale in vigoare, a tuturor documentelor privind operatiunile aferente prezentului contract si sa le arhiveze pe o perioada de 10 ani de la incheierea prezentului contract.
(2) Beneficiarul accepta si faciliteaza controlul reprezentantilor ADR si MIE avand ca obiect modalitatea de folosire a ajutorului financiar nerambursabil, a realizarii lucrarilor de modernizare/reabilitare a activelor corporale si/sau de construire a structurilor de agrement, a existentei bunurilor achizitionate, precum si a derularii proiectului.
(3) In acest scop, Beneficiarul asigura reprezentantilor ADR si MIE, dreptul de acces la locurile in care Proiectul este implementat, inclusiv la calculatoare, precum si la toate documentele si fisierele din calculator, care se refera la managementul tehnic si financiar al Proiectului. Constatarile reprezentantilor ADR si MIE vor fi pastrate strict confidential fata de terte parti, fara a prejudicia legea publica si obligatiile ce decurg din aceasta. Documentele trebuie sa fie usor accesibile si pastrate intr-o maniera care sa permita o verificare facila. Beneficiarul este obligat sa informeze ADR si MIE asupra locului exact unde sunt pastrate documentele.
(4) Documentele la care se face referire in alin. (3) includ:
a) ofertele furnizorilor;
b) contracte sau comenzi;
c) facturi, ordine de plata sau facturi achitate;
d) orice alte documente in care sunt inregistrate, sau care cuprind informatii privind proiectul.
ART. 15
CESIUNE
Drepturile si obligatiile ce decurg din prezentul contract nu pot fi, sub nici o forma, cedate unei terte parti.
ART. 16
AMENDAMENTE ADUSE CONTRACTULUI
(1) Orice modificare a prezentului contract (inclusiv Anexele), se va face printr-un act aditional care urmeaza a fi incheiat in aceleasi conditii ca si contractul initial, cu acordul ambelor parti si cu avizul Ministerului Integrarii Europene.
(2) In cazul in care o cerere de modificare vine din partea Beneficiarului, acesta o inainteaza ADR cu doua luni inainte ca amendamentul sa intre in vigoare, cu exceptia cazurilor riguros fundamentate de catre Beneficiar si acceptate de ADR.
ART. 17
REZILIEREA CONTRACTULUI
(1) Beneficiarul poate rezilia Contractul motivat, prezentand un preaviz scris la ADR, cu doua luni inainte, daca se afla in una din situatiile urmatoare:
(1) a - nu a primit ajutorul financiar nerambursabil;
(1) b - a primit ajutor financiar nerambursabil, situatie in care se procedeaza dupa cum urmeaza:
b1 - in termen de 3 zile de la solicitarea oficiala a Beneficiarului, ADR efectueaza un control la locul de implementare a proiectului, in vederea evaluarii stadiului de realizare a activitatilor propuse prin proiect;
b2 - in urma constatarilor efectuate, ADR decide daca este cazul, rambursarea totala sau partiala a ajutoarelor financiare acordate, in functie de gradul de indeplinire a obligatiilor contractuale de catre beneficiar, pana la momentul solicitarii rezilierii contractului;
(2) In cazuri exceptionale si solid justificate, ADR poate hotari rezilierea contractului comunicand Beneficiarului acest lucru, prin preaviz scris prezentat cu doua luni inainte, fara sa plateasca compensatii. In acest caz, Beneficiarul are dreptul la plata ajutorului financiar nerambursabil, aferenta numai partii Proiectului duse la bun sfarsit, pana in momentul rezilierii.
(3) ADR rezolutioneaza Contractul, fara acordarea nici unui preaviz si fara a plati nici un fel de compensatii, atunci cand Beneficiarul:
a) nu isi indeplineste, oricare din obligatiile impuse si, dupa ce a fost notificat prin scrisoare sa se conformeze acestor obligatii, continua in acelasi mod sau nu furnizeaza o explicatie pertinenta in termen de 15 zile lucratoare de la trimiterea scrisorii;
b) este declarat insolvabil, se afla in reorganizare judiciara sau in stare de faliment;
c) isi modifica statutul juridic, cu exceptia situatiei cand acest lucru este adus la cunostinta si acceptat de catre ADR;
d) nu-si indeplineste obligatiile prevazute in art. 6 sau obligatiile prevazute in art. 7;
e) face declaratii false sau incomplete pentru a obtine finantarea prevazuta in contract sau furnizeaza rapoarte care nu reflecta realitatea;
f) comite nereguli de ordin financiar;
g) nu si-a indeplinit obligatiile prevazute in legi speciale;
h) nu si-a indeplinit obligatiile asumate prin alt contract incheiat cu o Autoritate Contractanta sau un alt contract finantat din fondurile Comisiei europene si/sau bugetul Romaniei, pana la data finalizarii proiectului care face obiectul prezentului contract;
(4) Inaintea rezilierii sau rezolutiunii Contractului conform prevederii prezentului articol, ADR poate suspenda platile ca o masura de precautie, fara notificare prealabila.
ART. 18
RASPUNDERE CONTRACTUALA
(1) Contractul angajeaza raspunderea individuala a Beneficiarului si succesorilor sai.
(2) In cazul nerespectarii prevederilor art. 5 alin. (12), daca Beneficiarul nu va achita contravaloarea facturii externe in termen de 30 zile calendaristice de la data la care sumele virate de catre ADR au intrat in contul special deschis de Beneficiar la Trezoreria teritoriala sau la orice Banca comerciala, ADR va calcula penalitati de 1% din valoarea sprijinului financiar acordat, aferent facturii externe neachitate, pentru fiecare zi intarziere.
(3) In cazul nerespectarii prevederilor privind transferarea soldului neutilizat conform art. 5 alin. (14), ADR va aplica Beneficiarului penalitati din valoarea soldului neutilizat, pentru fiecare zi intarziere.
(4) In conditiile in care se constata incadrarea Beneficiarului in situatiile prevazute la art. 17 alin. (1) si alin. (3), ADR va cere Beneficiarului rambursarea totala sau partiala a sumelor deja platite in baza contractului, dupa cum urmeaza:
a) - rambursarea acestor sume de catre Beneficiar se efectueaza in contul ADR, in termen de cel mult 30 de zile, de la data notificarii de catre ADR a sumelor de plata;
b) - la suma ce trebuie rambursata se va aplica dobanda de referinta a BNR, incepand cu data intrarii sumei in contul Beneficiarului sau al furnizorului, dupa caz, si pana la data rambursarii;
c) - depasirea termenului de rambursare de catre Beneficiar se va penaliza cu procentul stabilit conform dispozitiilor legale in vigoare la data respectiva, pentru fiecare zi de intarziere, pentru o perioada de 15 zile, dupa care ADR poate recupera sumele conform mijloacelor legale si a celor prevazute de prezentul contract.
(5) Dobanzile si penalitatile se calculeaza in functie cuantumul prevazut de reglementarile in vigoare.
ART. 19
REZOLVAREA LITIGIILOR
(1) Prezentul Contract se supune legislatiei romanesti.
(2) Eventualele litigii care s-ar putea ivi in legatura cu prezentul contract vor fi solutionate pe cale amiabila. Daca acest lucru nu este posibil, litigiul va fi adus spre solutionare instantelor judecatoresti competente.
ART. 20
NOTIFICAREA CONTRACTULUI
(1) Toate notificarile, informarile si raportarile aferente prezentului contract vor fi considerate valabil intocmite daca au fost facute in scris si expediate la adresa partilor.
(2) Expedierea notificarilor se va face personal sub semnatura, prin fax cu confirmare de primire sau prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
ART. 21
FORTA MAJORA
(1) Orice caz de forta majora va fi adus la cunostinta celeilalte parti contractante in termen de 5 zile calendaristice de la aparitia sa. Incetarea cazului de forta majora va fi notificata celeilalte parti in termen de 5 zile calendaristice.
(2) Aparitia cazului de forta majora exonereaza partile de executarea obligatiilor lor daca ele duc la imposibilitatea derularii contractului.
(3) Imposibilitatea de executare a obligatiilor contractuale pentru cauza de forta majora produce efecte numai daca Beneficiarul nu era pus in intarziere in momentul producerii cazului de forta majora.
(4) Daca imposibilitatea de executare este totala, exonerarea de raspundere va fi totala, iar in cazul imposibilitati partiale, exonerarea de raspundere va fi proportionala cu efectele pe care le-a produs forta majora.
ART. 22
DETERMINAREA TERMENELOR
(1) Termenele de indeplinire ale unor obligatii contractuale de catre partile contractante, calculate pe zile, expira in ultima zi a termenului.
(2) Termenele stabilite pentru indeplinirea unor obligatii legale sau contractuale de catre partile contractante calculate pe luni, expira in ultima zi a ultimei luni, luate in calcul.
(3) In cazul in care ultima zi ce constituie termenul de indeplinire a unor obligatii coincide cu o sarbatoare legala ori cu o zi nelucratoare, atunci termenul se prelungeste pana in ziua lucratoare imediat urmatoare zilei de sarbatoare legala sau zilei nelucratoare.
ART. 23
DISPOZITII FINALE
(1) Contractul va fi monitorizat pe o perioada de 5 ani de la data finalizarii proiectului.
(2) Orice comunicare intre ADR/MIE si Beneficiar, in legatura cu prezentul contract va fi facuta in scris, indicandu-se numarul si titlul Proiectului, la urmatoarele adrese:
MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE cu sediul in municipiul Bucuresti, Str. Apolodor nr. 17, latura Nord, sectorul 5, telefon 021.410.65.00, fax 021.410.70.54.
AGENTIA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA <denumire>, cu sediul in localitatea <denumirea localitatii>, str. <denumirea strazii> nr. <numarul>, judetul <denumirea judetului>, cod postal <numarul>, telefon <prefix, numar>, fax <prefix, numar>,
BENEFICIAR <denumire>, cu sediul in localitatea <denumirea localitatii>, str. <denumirea strazii>, nr. <numarul>, judetul <denumirea judetului>, cod postal <numarul>, telefon <prefix, numar>, fax <prefix, numar>.
Contractul a fost incheiat in 3 exemplare, cate unul pentru fiecare parte si un exemplar pentru Ministerul Integrarii Europene, semnate de reprezentantii legali ai celor doua parti contractuale si avizate de MIE.
ART. 24
ANEXE
Urmatoarele anexe la prezentul contract constituie parte integranta a acestuia:


Anexa A - Cererea de finantare si Documentele suplimentare anexate;
Anexa B - Cererea de plata (model);
Anexa C - Raportarea si monitorizarea;
Anexa D - Eticheta (model).

ADR <denumire>: Beneficiar <denumire>:

<prenume> <nume> (Semnatura) <prenume> <nume> (Semnatura)
Director Reprezentant

Stampila Stampila

<prenume> <nume> (Semnatura) <prenume> <nume> (Semnatura)
Director economic Director economic

<prenume> <nume> (Semnatura) <prenume> <nume> (Semnatura)
Consilier juridic Consilier juridic


AVIZAT
MINISTERUL INTEGRARII EUROPENE
Gheorghe PLESA
Secretar General
Iulian DOBROTEANU
Secretar General Adjunct
Doina SURCEL
Director Directia Plati Programe
Iulia CARUTASU
Sef Serviciu juridic



ANEXA A

CERERE DE FINANTARE



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────-

ANEXA B

CERERE DE PLATA





┌────────────────────────────┐
CATRE ADR ______________________ │Cererea curenta este pentru:│
DATA CERERII1) _________________ │ │
│PLATA NR. │
└────────────────────────────┘

I. DATE DE IDENTIFICARE

1. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRACTULUI


Cod contract/proiect ____________________________

Titlu contract/proiect ____________________________


2. DATE DE IDENTIFICARE A BENEFICIARULUI


Denumire ___________________________________________

adresa ___________________________________________

Tel./Fax/E-mail ___________________________________________

Nr. Inreg. Reg. Comert ___________________________________________

Cod fiscal ___________________________________________

Reprezentant legal2) ___________________________________________

Tel./Fax/E-mail ___________________________________________

Contabil sef3) ___________________________________________

Tel./Fax/E-mail ___________________________________________


II. SUMA SOLICITATA

3. SUMA SOLICITATA

Suma solicitata ______________ LEI: ______________________________

Declaram pe proprie raspundere ca nici una dintre cheltuielile declarate
in prezenta cerere de plata si in raportarile financiare si tehnice
aferente nu a mai fost decontata in cadrul unui alt proiect finantat
dintr-un program de tip Phare sau program finantat de Bugetul de Stat
al Romaniei.

Contabil sef3) Reprezentant legal2)

────────────────────────- ────────────────────────-
(nume) (nume)

────────────────────- ────────────────────-
(semnatura) (semnatura)
___________
1) Ultima zi a perioadei referite in cadrul acestei cereri si a
raportarilor financiare si tehnice aferente.
2) Persoana care este administratorul legal al firmei.
3) Persoana responsabila pentru datele de ordin financiar inscrise
in cerere si in raportarile financiare si tehnice aferente.


III. DATE DE IDENTIFICARE A CONTULUI DESCHIS LA TREZORERIE

4. DATE DE IDENTIFICARE A CONTULUI DESCHIS LA TREZORERIE
(al Beneficiarului)
Numar cont _________________________

Trezorerie _________________________

Titular cont _______________________


5. DATE DE IDENTIFICARE A CONTULUI DESCHIS LA TREZORERIE
(al Furnizorului de echipamente, de lucrari etc.)

Numar cont __________________________

Trezorerie __________________________

Titular cont __________________________

6. EVIDENTA CHELTUIELILOR
6.1. EVIDENTA CHELTUIELILOR (I)
┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Cheltuieli eligibile*) │
│ ├───────────────────┬─────────────────┬───────────────┤
│ CAPITOL BUGETAR │ Factura │O.P. sau chitanta│Suma eligibila │
│(descrierea cheltuielii)├─────┬────┬────────┼────────┬────────┤ [LEI] │
│ │Numar│Data│Furnizor│ Numar │ Data │ │
├────────────────────────┼─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├────────────────────────┼─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┴────┴────────┴────────┴────────┼───────────────┤
│ │Total pentru capitol bugetar │ │
├────────────────────────┼─────┬────┬────────┬────────┬────────┼───────────────┤
│ ├─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┴────┴────────┴────────┴────────┼───────────────┤
│ │Total pentru capitol bugetar │ │
├────────────────────────┼─────┬────┬────────┬────────┬────────┼───────────────┤
│ ├─────┼────┼────────┼────────┼────────┼───────────────┤
│ ├─────┴────┴────────┴────────┴────────┼───────────────┤
│ │Total pentru capitol bugetar │ │
├────────────────────────┴─────────────────────────────────────┼───────────────┤
│TOTAL GENERAL │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘
__________
*) Aici sunt incluse toate cheltuielile eligibile efectuate in cursul
perioadei referite in prezentul raport financiar (incepand cu data
cererii de plata precedente, exclusiv, si terminand cu data acestei
cereri, inclusiv; pentru prima plata, aceasta perioada incepe cu data
semnarii contractului, exclusiv).



Observatii:
- pentru fiecare capitol bugetar puteti adauga oricate linii sunt necesare;
- daca intr-o factura sunt incluse cheltuieli apartinand la diferite capitole bugetare, aceasta factura poate fi mentionata de mai multe ori, cate o data pentru fiecare dintre capitolele bugetare respective;
- daca o factura este achitata prin mai multe ordine de plata sau chitante atunci acea factura poate fi mentionata de mai multe ori, cate o data pentru fiecare ordin de plata sau chitanta in parte;
A se verifica:
- eligibilitatea fiecarei cheltuieli in parte;
- corectitudinea efectuarii achizitiei (acolo unde este cazul);
- documentele justificative (sa fie valide, un document sa nu fie folosit de mai multe ori, valorile sa fie corecte);
- concordanta cu extrasul de cont si cu registrul de casa;
Declar pe proprie raspundere ca nici una dintre cheltuielile inregistrate in aceasta cerere si ca nici unul dintre documentele justificative referite aici nu au mai fost folosite pentru a justifica fondurile primite in cadrul altor programe de ajutor financiar sau in cadrul altei cereri de plata aferente prezentului proiect.



Contabil sef Reprezentant legal
────────────────- ─────────────────────-
(nume) (nume)

─────────────────- ───────────────────-
(semnatura) (semnatura)




6.2. EVIDENTA CHELTUIELILOR (II)
Semnificatia coloanelor din tabel
A - Fonduri Publice
B - Contributia proprie a beneficiarului
C - Valoarea totala





┌───────┬───────────────────────┬────────────────────┬─────────┬───────────┬────────────────┬───────────────────┐
│ │ │ Cheltuieli │ │ │ Cheltuieli │Cheltuieli cumulate│
│ │ Bugetul aprobat │anterioare aprobate │Valoarea │ Valoarea │ curente (in │ (la sfarsitul │
│Capitol│ │(inainte de perioada│facturata│solicitata │cursul perioadei│ perioadei │
│bugetar│ │ raportata*) │ (fara │din Fonduri│ raportate*) │ raportate*) │
│ ├───┬───┬───┬───┬───┬───┼──────┬──────┬──────┤ TVA) │ Publice ├─────┬─────┬────┼──────┬──────┬─────┤
│ │ A │ % │ B │ % │ C │ % │ A │ B │ C │ │ │ A │ B │ C │ A │ B │ C │
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17 │ 18 │
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
├───────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼──────┼──────┼──────┼─────────┼───────────┼─────┼─────┼────┼──────┼──────┼─────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│GENERAL│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴──────┴──────┴──────┴─────────┴───────────┴─────┴─────┴────┴──────┴──────┴─────┘
___________
*) Perioada raportata este perioada la care se refera prezentul
raport financiar (este cuprinsa intre data cererii de plata
precedente, exclusiv, si data acestei cereri de plata, inclusiv;
pentru prima plata intermediara este perioada cuprinsa intre data
semnarii contractului, exclusiv, si data acestei cereri de plata,
inclusiv).



7. EVIDENTA FONDURILOR PUBLICE PRIMITE


┌────┬───────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────────┐
│ │ │ CERUT │ PRIMIT │
│Nr. │ TIPUL PLATII*) ├──────────────────────┼──────────────────────────┤
│crt.│ │ Data cererii │ Suma primita [Lei] │
├────┼───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │ (3) │
├────┼───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
├────┼───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
├────┴───────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────────┤
│TOTAL │ │ │
└────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────────┘
_________
*) Se completeaza, dupa caz, cu "Plata nr. 1", "Plata nr. 2", ... sau
"Plata finala".



8. EVIDENTA CONTRIBUTIEI PROPRII IN NUMERAR


┌────┬────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Nr. │ Data virarii │ Suma virata │
│crt.│ banilor*) │ [Lei] │
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┼────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
├────┴────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│TOTAL │ │
└─────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘
_________
*) Data ordinului de plata emis de beneficiar catre furnizor reprezentand
contributie proprie.



9. OPIS DOCUMENTE ATASATE


┌────┬────────┬────────┬────────┬───────────────────┬────────────────┬─────────┐
│Nr. │ Tip │ Numar │ Data │Descriere document │Emitent document│ Numarul │
│crt.│document│document│document│ │ │paginilor│
├────┼────────┼────────┼────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────┤
│(0) │ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │ (5) │ (6) │
├────┼────────┼────────┼────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────┤
├────┼────────┼────────┼────────┼───────────────────┼────────────────┼─────────┤
└────┴────────┴────────┴────────┴───────────────────┴────────────────┴─────────┘



ANEXA C

RAPORTAREA SI MONITORIZAREA
Monitorizarea trebuie sa se bazeze pe informatiile furnizate de catre Beneficiar si pe rezultatele constatarilor in teren.
La cerere, Beneficiarul are obligatia sa transmita catre ADR toate informatiile necesare pentru intocmirea unei corecte evaluari a Subprogramului.
Constatarile in teren se realizeaza de catre reprezentantii ADR si/sau MIE.
Beneficiarul va transmite catre ADR rapoarte periodice si finale (tehnice si financiare) in formatul stabilit de ADR, dupa modelul de Formular tip din prezenta anexa.
Raportarea Beneficiarului
Pe parcursul derularii contractului, Beneficiarul intocmeste si depune la ADR, trei tipuri de rapoarte:
I. Raportul de achizitie
II. Raportul periodic (intermediar)
III. Raportul final
Fiecare Cerere de plata este insotita de un raport de achizitie si un raport periodic. La finalul duratei de executie a proiectului, Beneficiarul depune raportul final.
I. Raportul de achizitie are ca scop prezentarea procedurii de selectare a furnizorului de bunuri/servicii sau lucrari si incadrarea in prevederile legale in vigoare privind achizitiile publice.
II. Raportul periodic (intermediar) se intocmeste dupa achitarea de catre Beneficiar a contributiei proprii, rezultata prin aplicarea procentului (minim 50%) corespunzator contractului incheiat cu ADR, la valoarea, fara TVA, a facturii fiscale sau pro-forme emise de furnizor, precum si a TVA-ului aferent (daca achitarea are loc in transe, prima raportare se va face la achitarea primei transe), sau in caz de schimbari in graficul de lucru al proiectului.
Scopul Raportului periodic (intermediar) este de a descrie stadiul implementarii proiectului si de a indica ADR, sau, dupa caz, MIE, orice constrangeri care limiteaza derularea proiectului.
Raportul periodic trebuie sa includa:
1. Un rezumat;
Scurta descriere a rezultatelor comparativ cu indicatorii de performanta stabiliti pentru proiect, subliniind constrangerile reale sau posibile in implementare.
2. Probleme de management si de administratie;
Lista problemelor aparute, incluzand disponibilitatea fondurilor de timp, alte probleme de buget, schimbari de personal, schimbari de termene si de locuri.
Schimbarile in planificarea proiectului trebuie insotite de o scurta justificare si de indicarea oricaror cereri potentiale pentru realocarea bugetului.
Se va face un sumar al conturilor pentru perioada precedenta cu certificate de utilizare si buget detaliat pentru perioada urmatoare sau pentru restul duratei proiectului.
3. Colaborare si publicare;
Se vor descrie activitatile de colaborare care au avut loc si transmiteti lista participantilor. Dati o lista a articolelor, brosurilor si a documentelor care au fost publicate.
4. Activitati cerute ADR-ului;
Se vor mentiona felul in care ADR-ul poate asista implementarea proiectului.
5. Actiuni ale ADR-ului;
Se va completa de catre ADR dupa primirea raportului periodic.
III. Raportul final al Beneficiarului trebuie transmis in 30 zile de la incheierea duratei de executie a proiectului, data personalizata pentru fiecare proiect.
Va prezenta rezultatele proiectului astfel incat realizarile si impactul intregului proiect sa poata fi evaluate in functie de indicatorii de performanta si impactul scontat. Realizarile proiectului trebuie discutate in functie de rezultatele din activitatea de extensie, de contributia la dezvoltarea resurselor umane, de relevanta rezultatelor pentru dezvoltare, de eficienta si diseminarea informatiilor obtinute si de experienta acumulata. Acest raport inlocuieste ultimul raport periodic. Raportul final trebuie sa includa:
1. Rezumat;
Descrie scopul proiectului si rezultatele obtinute in cursul perioadei de desfasurare a proiectului si maniera in care aceste rezultate contribuie la realizarea obiectivelor proiectului. Acesta plaseaza realizarile proiectului in contextul general al dezvoltarii regionale.
Obiectivele proiectului si argumentari
Descrie mobilul proiectului, problema abordata si importanta ei in dezvoltare; relatia proiectului cu alte activitati in desfasurare, din acelasi domeniu; explica implicarea altor institutii in implementarea proiectului.
2. Metode si rezultate;
Reda pe scurt metodologia si prezinta informatia odata cu analiza statistica; compara rezultatele proiectului fata de indicatorii de performanta agreati.
3. Rezultatele si impactul proiectului;
Reda rezultatele importante si impactul proiectului; prezinta o lista de publicatii; instruiri si intalniri care au avut loc; produse noi puse la dispozitie.
4. Contabilizare;
Prezinta situatia finala a conturilor a caror necesitate a aparut pe parcursul desfasurarii proiectului.
5. Activitati viitoare
Descrie orice activitate viitoare a carei necesitate a aparut in timpul desfasurarii proiectului si intocmirii rapoartelor.
Diseminarea rezultatelor proiectului
Sugereaza modul in care informatia poate fi pusa la dispozitia tuturor celor interesati (emisiuni radio si TV, scurte comunicari de extensie).
Toate rapoartele beneficiarului vor fi atent verificate si apoi aprobate de expertii ADR.
Proiectul va fi monitorizat pe o perioada de 5 ani de la data finalizarii Contractului de finantare.

FORMULAR TIP
pentru intocmirea rapoartelor asupra evolutiei proiectului


Rapoartele vor acoperi toate activitatile proiectului inclusiv cele
desfasurate la alti participanti.

Tipul raportului: Raport periodic sau final
Perioada acoperita: Datele calendaristice
Titlul proiectului: Conform Cererii de finantare aprobate
Numarul de inregistrare: Codul numeric dat de ADR
Contractul Numarul si data contractului incheiat
intre Beneficiar si ADR
Data inceperii: Data la care a inceput activitatea
Data finalizarii: Data la care s-a finalizat activitatea
Date de identificare Beneficiar Nume societate comerciala .............
Adresa ................................
Telefon/fax ...........................
E-mail ................................
Cod fiscal ............................
Cont bancar nr. ............... deschis
la Banca ..............................
Cont nr. .................... deschis la
Trezoreria .............................
Domeniu de activitate conform CAEN .....
..........................
Directorul de proiect: Numele si prenumele Directorului de
proiect .................
Telefon/fax ............................
E-mail .................................
Colaboratori: Numele si prenumele colaboratorilor si
adresele institutiilor
........................................



I. Raport tehnic
1. Descrierea pe scurt a desfasurari Proiectului pana la data intocmirii raportului: (Descrierea va cuprinde: procedura de alegere a furnizorului - conf. Ordonatei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice, stadiul de indeplinire a obligatiilor contractuale)
2. Realizarea activitatilor propuse:
(Activitatile se desfasoara in timpul planificat? Ce masuri urmeaza a se intreprinde pentru incadrarea in grafic?)
3. Rezultate obtinute si rezultate asteptate:
(Rezultate obtinute si rezultate asteptate in raport cu stadiul de realizare al proiectului:
● Nr. de locuri de munca existente;
● Nr. de locuri de munca create prin Proiect;
● Calificarea fortei de munca;
● Nr. din Registrul de Inventar al utilajelor achizitionate pana la data Raportului;
● Rezultate financiare si economice;
● Impactul asupra mediului inconjurator;
● Alti indicatori considerati relevanti).
4. Alte comentarii (daca este cazul).
II. Raport financiar
1. Plati efectuate:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────┬──────────────────────┐
│Data si nr. factura │Valoare totala │Valoare achitata │
└─────────────────────────┴──────────────────────────┴──────────────────────┘



2. Date despre ajutorul financiar nerambursabil:
● valoarea ajutorului financiar nerambursabil, in conformitate cu contractul;
● valoarea ajutorului financiar nerambursabil cumulat la data intocmirii raportului.

NOTA:
Se vor prezenta in original si anexa in copie:
(1) contractul de furnizare a bunurilor;
(2) factura de achizitie sau in cazul importului factura pro-forma;
(3) ordinul de plata vizat de banca Beneficiarului;
(4) swift-ul bancar (dupa caz);
(5) extrasul de cont din ziua platii;
(6) declaratia vamala de import (dupa caz);
(7) dovada receptionarii bunurilor care au facut obiectul platii anterioare.

ANEXA D

ETICHETA
(model)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ Echipament*) achizitionat cu ajutorul co-finantarii acordate de │
│ │
│ Guvernul Romaniei │
│ │
│ in baza <>HG nr. 1.307/2004 │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
____________
*) se va completa in functie de tipul bunului sau a serviciului realizat.




ANEXA 18

Termeni de referinta pentru MIE si ADR

MDP raspunde de realizarea urmatoarelor activitati principale:
● evaluarea proiectelor depuse de solicitanti;
● promovarea Subprogramului "Investitii in turism" la nivel national;
● stabilirea procedurilor detaliate de lucru (tehnice si financiare) pentru derularea Subprogramului, in conditii optime, pe toata durata de aplicare a acestuia;
● avizarea contractelor de finantare;
● virarea lunara catre ADR a sumelor destinate activitatilor de asistenta tehnica si ajutoarelor financiare nerambursabile;
● verificarea ADR si a beneficiarilor Subprogramului cu privire la indeplinirea obligatiilor ce le revin;
● asigurarea unei aplicari eficiente a Subprogramului si evitarea oricaror blocaje si nereguli;
● evaluarea rezultatelor si a impactului Subprogramului in localitatile tinta si informarea Guvernului si a opiniei publice.

ADR raspunde de realizarea urmatoarelor activitati principale:
● promovarea Subprogramului la nivel regional si judetean pentru informarea potentialilor beneficiari finali cu privire la oportunitatile oferite si a publicului, despre importanta si rolul acestuia;
● contractarea proiectelor, monitorizarea, verificarea si raportarea tehnica si financiara a implementarii Subprogramului si transmiterea periodica de informatii catre MIE;
● mentinerea unui punct de contact cu beneficiarii pe intreaga perioada de derulare a Subprogramului;
● asigurarea unei aplicari eficiente a Subprogramului la nivelul localitatilor eligibile si evitarea oricaror blocaje si nereguli;
● efectuarea platilor catre furnizorii beneficiarilor ajutoarelor financiare nerambursabile sau in cazul importurilor, direct in contul beneficiarului;
● centralizarea rapoartelor tehnico-financiare de la beneficiarii ajutoarelor financiare nerambursabile si raportarea periodica catre MIE;
● asigurarea actualizarii si accesibilitatii bazei de date si informatii;
● adoptarea de masuri si reguli necesare derularii Subprogramului, cu acordul MIE.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016