Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 25 august 2010  de solicitare si de acordare de catre Ministerul Apararii Nationale a autorizarilor de survol/avizelor pentru efectuarea zborurilor cu aeronave civile sau de stat in spatiul aerian national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 25 august 2010 de solicitare si de acordare de catre Ministerul Apararii Nationale a autorizarilor de survol/avizelor pentru efectuarea zborurilor cu aeronave civile sau de stat in spatiul aerian national

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 633 din 8 septembrie 2010

I. Procedura generalã
ART. 1
Ministerul Apãrãrii Naţionale, denumit în continuare M.Ap.N., prin Secţia Survol, relaţii şi reglementãri aeronautice, acordã autorizarea de survol pentru efectuarea urmãtoarelor tipuri de activitãţi aeronautice în spaţiul aerian naţional:
a) survolul municipiului Bucureşti sub înãlţimea de 3.000 m de cãtre aeronave de stat sau civile, cu excepţia zborurilor executate în limita zonei de control de aerodrom (CTR) Bãneasa şi a zborurilor de îndepãrtare dupã decolare şi de apropiere pentru aterizare pe aerodromurile certificate situate pe raza municipiului Bucureşti;
b) survolul teritoriului României de cãtre aeronave de stat strãine, cu sau fãrã aterizare pe aeroporturi din România, şi care transportã trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte materiale periculoase;
c) survolul teritoriului României de cãtre aeronave de stat strãine, cu sau fãrã aterizare pe aeroporturi din România şi fãrã transport de trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;
d) zboruri pentru activitãţi de determinãri topogeodezice la o scarã mai mare de 1: 20.000, fotografiere aerianã sau filmãri aeriene, executate cu aeronave de stat;
e) zboruri executate cu aeronave de stat strãine şi civile strãine, care aterizeazã/decoleazã pe/de pe aerodromuri militare.
ART. 2
M.Ap.N., prin Secţia survol, relaţii si reglementãri aeronautice, acordã avizul prealabil pentru efectuarea urmãtoarelor tipuri de activitãţi aeronautice în spaţiul aerian naţional:
a) zboruri interne şi internaţionale, cu sau fãrã decolare/aterizare de pe/pe teritoriul României, cu aeronave civile care transportã trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;
b) zboruri pentru activitãţi de determinãri topogeodezice la o scarã mai mare de 1: 20.000, fotografiere aerianã sau filmãri aeriene, executate cu aeronave civile.
ART. 3
M.Ap.N., prin Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice, obţine autorizãri de survol ale altor state pentru aeronavele de stat româneşti care executã misiuni internaţionale.
ART. 4
(1) Cererile pentru acordarea autorizãrii de survol prevãzutã la art. 1 se formuleazã în urmãtoarele termene:
a) 7 zile lucrãtoare înainte de data estimatã de decolare, pentru survolul municipiului Bucureşti sub înãlţimea de 3.000 m, de cãtre aeronavele de stat sau civile, care nu executã misiuni de urgenţã;
b) 10 zile lucrãtoare înainte de data estimatã de decolare, pentru survolul teritoriului României de cãtre aeronave de stat strãine, cu sau fãrã aterizare pe aeroporturi din România, şi care transportã trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;
c) 3 zile lucrãtoare înainte de data estimatã de decolare, pentru survolul teritoriului României de cãtre aeronave de stat strãine, fãrã aterizare pe aeroporturi din România şi fãrã transport de trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase;
d) 5 zile lucrãtoare înainte de data estimatã de decolare, pentru survolul teritoriului României de cãtre aeronave de stat strãine, cu aterizare pe aeroporturi din România şi fãrã transport de trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase; la acest termen de adresare, pentru aeronavele de stat strãine şi civile strãine, se adaugã douã zile lucrãtoare pentru solicitãrile de acces pe platformele de parcare militare ale bazelor aeriene;
e) 10 zile lucrãtoare înainte de data estimatã de decolare, pentru zboruri de determinãri topogeodezice la o scarã mai mare de 1:20.000, fotografiere aerianã sau filmãri aeriene, executate cu aeronave de stat; cererea va fi însoţitã de avizele prevãzute de actele normative în vigoare;
f) 2 ore înainte de ora de decolare, pentru survolul teritoriului României de cãtre aeronave de stat strãine, care executã misiuni din categoria urgenţe medicale, intervenţii în zone calamitate sau operaţiuni de cãutare-salvare.
(2) Cererile pentru obţinerea avizului prevãzut la art. 2 lit. a) se adreseazã prin A.A.C.R. la termenul prevãzut la art. 19 alin. (2) din anexa nr. 1, iar cele pentru obţinerea avizului prevãzut la art. 2 lit. b) direct la M.Ap.N./Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice, cu 10 zile lucrãtoare înainte de data estimatã pentru efectuarea zborului; cererile pentru obţinerea avizului M.Ap.N. vor fi însoţite de avizele prevãzute de actele normative în vigoare, inclusiv de autorizaţia specialã emisã de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (O.R.N.I.S.S.).
(3) Cererile de obţinere a autorizãrilor de survol pentru aeronave de stat româneşti care urmeazã sã execute zboruri internaţionale se înainteazã cãtre M.Ap.N. - Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice - în termenele stabilite de fiecare stat survolat. M.Ap.N. înainteazã solicitãrile de survol pe cale diplomaticã, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe.

II. Excepţii de la procedura generalã
ART. 5
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 1 lit. a), survolul municipiului Bucureşti sub înãlţimea de 3.000 m de cãtre aeronavele civile sau de stat, care executã misiuni din categoria urgenţe medicale, cu aterizare pe platformele de aterizare ale instituţiilor medicale, se poate executa, dupã depunerea planului de zbor, numai în baza informãrii, cu cel puţin 15 minute înainte de decolare, a M.Ap.N. - Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice, cu privire la tipul de aeronavã, indicativul radio, traiectul de zbor, ora estimatã de aterizare şi locul aterizãrii; aceastã excepţie este valabilã numai pentru operatorii aerieni civili autorizaţi sã execute serviciul de ambulanţã aerianã şi pentru aeronavele de stat desemnate sã execute misiuni din categoria urgenţe medicale.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 1 lit. a), zborurile executate în limita zonei de aerodrom (CTR) Bãneasa, precum şi pe rutele de apropiere în vederea aterizãrii sau de îndepãrtare dupã decolare de pe aerodromurile certificate situate pe raza municipiului Bucureşti nu necesitã autorizarea/avizul M.Ap. N. şi se executã în condiţiile stipulate în Publicaţia de informare aeronauticã a României (AIP - România), în circularele de informare aeronauticã şi în mesajele NOTAM.
(3) Prin excepţie de la prevederile art. 1 lit. c), se considerã autorizare de survol acceptarea de cãtre M.Ap.N. a planului de zbor depus pentru aeronavele militare ale statelor semnatare ale unor acorduri încheiate în acest sens cu statul român.

III. Dispoziţii finale
ART. 6
(1) Operatorii aeronavelor sau intermediarii acestora vor înainta cãtre M.Ap.N. - Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice, concomitent cu cererea de autorizare/avizare, copiile avizelor necesare executãrii misiunii sau, dupã caz, copiile documentelor aprobatorii de executare a activitãţilor respective.
(2) Cererile pentru acordarea autorizãrii de survol/avizului, adresate M.Ap.N. - Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice de cãtre operatorii aeronavelor, direct sau prin intermediar, implicã, în ambele cazuri, rãspunderea cu privire la corectitudinea informaţiilor cuprinse în cereri.
(3) Operatorii aeronavelor de stat vor întocmi cererile pentru obţinerea autorizãrii de survol în conformitate cu formularul-tip prezentat în anexa care face parte integrantã din prezenta procedurã. În cazul zborurilor cu aeronave de stat strãine, cererile se vor transmite pe canal diplomatic.
(4) Orice modificare survenitã în graficul de operare a zborurilor aeronavelor de stat strãine care nu executã misiuni de urgenţã, dupã obţinerea aprobãrii, respectiv introducerea unor zboruri adiţionale, schimbarea justificatã a tipului de avion, schimbarea rutei sau timpilor de zbor, anularea unor zboruri, va fi notificatã la M.Ap. N. - Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice cu cel puţin 48 de ore înainte de data de operare.
ART. 7
Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice din M.Ap. N. va transmite solicitanţilor autorizarea acordatã şi va informa instituţiile cu atribuţii în organizarea, conducerea şi controlul activitãţilor aeronautice în spaţiul aerian al României.
ART. 8
În cazul zborurilor cu aeronave de stat strãine, solicitãrile de scutire de la plata tarifelor de navigaţie terminalã şi aeroportuare, în condiţiile legii, se adreseazã Secţiei survol, relaţii şi reglementãri aeronautice din cadrul M.Ap. N. care va întreprinde demersurile necesare în acest sens.
ART. 9
Activitatea de procesare şi de emitere a autorizãrilor de survol se asimileazã activitãţilor aeronautice de prestare de servicii de trafic aerian, cu toate obligaţiile şi drepturile ce decurg din aceasta.


ANEXĂ
la Procedura de solicitare şi de acordare de cãtre Ministerul Apãrãrii
Naţionale a autorizãrilor de survol/avizelor pentru efectuarea zborurilor
cu aeronave civile sau de stat în spaţiul aerian naţional

FORMULARUL-TIP
al cererii pentru acordarea autorizãrii de survol de
cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale

Cerere pentru aprobare diplomaticã de zbor
-REQUEST FOR DIPLOMATIC CLEARANCE-

1. Ţara (Country): ...................................................
2. Naţionalitatea aeronavei (Nationality of aircraft): ...............
3. Operatorul aerian (Air Operator): .................................
4. Nr. şi tipul aeronavei (Number and Type of the aircraft):
......................................................................
5. Nr. înmatriculare (Registration Number): ..........................
6. Indicativ radio (Callsign): .......................................
7. Echipaj: nume comandant, nr. şi grade (Crew: captain, number and ranks):
...................................................................
8. Data zborului (Date of Flight): ...................................
9. Aeroport de decolare, data şi ora UTC (Origin Airfield, date and time UTC):
................................................................
10. Punctul de intrare în România, data şi ora UTC (Entry Point into Romanian Airspace, date and time UTC):
......................................................................
11. Ruta de zbor în România (Flight Route into Romanian Airspace):
.......................................................................
12. Aeroport de aterizare/decolare în/din România, data şi ora UTC (Landing/Departure Airfield in/from Romania, date and time UTC):
......................................................................
13. Punctul de ieşire din România, data şi ora UTC (Exit Point from Romanian Airspace, date and time UTC):
......................................................................
14. Aeroport de destinaţie, data şi ora UTC (Destination Airfield, date and time UTC):
......................................................................
15. Scopul zborului (Purpose of Flight): .............................
16. Pasageri VIP: nivelul de reprezentare (VIP pax.: officials level):
................................................................
17. Pasageri: numãr, tip (militari, civili) (Pax: number, type (troops, civilians):
......................................................................
18. Cargo: natura încãrcãturii, cantitatea (cargo: type, amount):
......................................................................
19. Organizatorul (Freighter): .......................................
20. Beneficiarul (Beneficiary): ......................................
21. Armament, muniţie, materiale periculoase şi echipament foto/video la bord (Fixed armaments, ammo, dangerous goods and air photo/video equipment on board):
......................................................................
22. Solicitãri (Facilities Requested):
a) alimentare (Refuel): .............................................;
b) pazã aeronavã (Aircraft Guards): .................................;
c) scutiri de taxe (Free Charges): ..................................;
d) parcare în baza militarã (Parking on Military Air Base): .........;
e) alte solicitãri (other requests):............................... .

23. Semnãtura şi ştampila Data solicitãrii
(Signature and stamp) (Date of application)
....................... .....................


--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016