Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 25 august 2010  de acordare a autorizatiilor si avizului prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a)-d) din hotarare si de informare a Ministerului Apararii Nationale conform art. 3 alin. (2) din hotarare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 25 august 2010 de acordare a autorizatiilor si avizului prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a)-d) din hotarare si de informare a Ministerului Apararii Nationale conform art. 3 alin. (2) din hotarare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 633 din 8 septembrie 2010

A. Zboruri tehnice ale aeronavelor civile
ART. 1
(1) Zborul tehnic cu o aeronavã civilã înmatriculatã sau identificatã în România poate fi efectuat în spaţiul aerian naţional doar în condiţiile în care pentru respectivul zbor a fost emisã o autorizaţie de zbor de cãtre Autoritatea Aeronauticã Civilã Românã, denumitã în continuare A.A.C.R., sau de cãtre organismul tehnic cãruia i s-a delegat competenţã de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, denumit în continuare MTI, prin reglementãri specifice, în domeniul certificãrii tehnice ori autorizãrii aeronavei respective.
(2) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei de zbor se transmite la A.A.C.R. sau, dupã caz, organismului tehnic prevãzut la alin. (1) cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea zborului.
ART. 2
În cazul zborurilor tehnice cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, cererea pentru obţinerea autorizaţiei de zbor se transmite la A.A.C.R. sau, dupã caz, organismului tehnic prevãzut la alin. (1) cu 24 de ore înainte de începerea zborului şi va avea anexatã autorizaţia care sã ateste navigabilitatea aeronavei, emisã de autoritatea competentã a statului de înmatriculare a aeronavei.
ART. 3
Ministerul Apãrãrii Naţionale va fi informat, de cãtre entitãţile emitente, în regim de prioritate, cu privire la orice autorizaţie de zbor acordatã, conform prevederilor art. 1 şi 2, pentru efectuarea zborurilor tehnice cu aeronave civile.

B. Zboruri internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse regulate, cu aterizare pe sau decolare de pe teritoriul României
ART. 4
Autorizaţia pentru executarea zborurilor internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse regulate, cu aterizare pe sau decolare de pe teritoriul României, se acordã de cãtre MTI în urma constatãrii îndeplinirii de cãtre operatorul aeronavelor respective a cerinţelor conţinute în acordurile aeriene bilaterale ori multilaterale specifice încheiate de cãtre statul român sau de cãtre Uniunea Europeanã şi care sunt aplicabile României.
ART. 5
(1) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei prevãzutã la art. 4 se transmite la MTI la termenul prevãzut în acordul aerian în baza cãruia operatorul aeronavei a fost desemnat sã efectueze curse aeriene regulate spre/dinspre România şi va conţine toate informaţiile menţionate în respectivul acord, inclusiv date privind programul de zbor şi aeronavele care urmeazã sã fie utilizate.
(2) Cererea va fi însoţitã de copii de pe certificatul de operator aerian deţinut de operatorul respectiv, precum şi de pe contractele de asigurare încheiate pentru aeronavele care urmeazã sã fie utilizate.
ART. 6
(1) În cazul în care operatorul aeronavei provine dintr-un stat care nu a încheiat un acord aerian cu România, cererea pentru acordarea autorizaţiei se transmite la MTI cu cel puţin 60 de zile înainte de data prevãzutã pentru începerea operãrii.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii şi documente: certificatul de operator aerian şi anexele la acesta, tipul aeronavelor şi însemnele de înmatriculare ale acestora, certificatele acustice ale aeronavelor, copia certificatului de asigurare pentru aeronavã, pasageri, bagaje şi terţi, programul de operare.
ART. 7
Prin excepţie de la prevederile art. 4, 5 şi 6, zborurile internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse regulate, cu aterizare pe sau decolare de pe teritoriul României, efectuate de operatori ai aeronavelor deţinãtori ai unei licenţe valide emisã în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.008/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 24 septembrie 2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate, se considerã autorizate dacã pentru zborurile respective operatorul aeronavei a notificat la MTI programul de zbor, modificãrile ulterioare la acesta, precum şi tipul şi înmatricularea aeronavelor care vor fi utilizate.
ART. 8
Înainte de solicitarea autorizaţiei sau, dupã caz, notificarea programului de zbor, operatorul aeronavei are obligaţia de a informa aerodromurile implicate şi de a obţine confirmarea serviciilor de handling solicitate. În cazul aeroporturilor coordonate se va solicita acordarea sloturilor de decolare/aterizare.
ART. 9
Autorizaţiile acordate, incluzând şi notificãrile prevãzute la art. 7, vor fi comunicate de cãtre MTI aerodromurilor implicate situate pe teritoriul României, A.A.C.R. şi Regiei Autonome "Administraţia Românã a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA.
ART. 10
Dupã obţinerea autorizãrii din partea MTI, operatorul aeronavei va depune planul de zbor în formatul, conţinutul şi condiţiile prevãzute de standardele internaţionale aplicabile.
ART. 11
(1) Orice modificare survenitã în graficul de operare a curselor regulate dupã obţinerea autorizaţiei, respectiv introducerea unor zboruri adiţionale, schimbarea justificatã a tipului de avion, schimbarea rutei sau timpilor de zbor, anularea unor zboruri, va fi notificatã de operatorul aeronavei la A.A.C.R. cu cel puţin douã zile înainte de data prevãzutã pentru introducerea modificãrii.
(2) Autorizaţia pentru modificarea graficului de operare a curselor regulate va fi consideratã ca fiind acordatã dacã nu se primeşte niciun rãspuns din partea A.A.C.R. cu 24 de ore înainte de ora prevãzutã pentru începerea zborului. Orice modificare autorizatã va fi comunicatã MTI, aeroporturilor implicate şi Regiei Autonome "Administraţia Românã a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA, de cãtre A.A.C.R.

C. Zboruri internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse neregulate, cu aterizare pe sau decolare de pe teritoriul României
ART. 12
(1) Autorizaţia pentru executarea zborurilor internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse neregulate, cu aterizare pe sau decolare de pe teritoriul României, se acordã în numele MTI de cãtre A.A.C.R., cu respectarea prevederilor tratatelor internaţionale specifice la care România este parte ori a celor încheiate de cãtre Uniunea Europeanã şi care sunt aplicabile României.
(2) Dreptul de a executa zboruri încadrate în categoria operaţiuni de transport aerian public efectuate prin curse neregulate, spre/dinspre România, este în mod normal acordat operatorilor aeronavelor din cele douã ţãri interesate, respectiv ţara de origine şi de destinaţie a traficului. Operatorii din state terţe pot primi autorizaţia sã efectueze astfel de zboruri în mãsura în care autoritatea aeronauticã a respectivului stat terţ confirmã acordarea, pe bazã de reciprocitate, de drepturi de trafic similare pentru operatorii aerieni români şi pentru cei din statele membre ale Uniunii Europene, stabiliţi în România, Art. 13. - (1) În cazul în care tratatele internaţionale specifice menţionate la art. 12 alin. (1) nu prevãd altfel, cererea pentru obţinerea autorizaţiei se transmite la A.A.C.R., dupã cum urmeazã:
a) în cazul unei serii de cel mult 3 zboruri într-un interval de 14 de zile, cu cel puţin douã zile lucrãtoare înainte de data primului zbor;
b) în cazul seriilor de 4 sau mai multe zboruri într-un interval de 14 de zile, cu cel puţin 3 zile lucrãtoare înainte de data primului zbor.
(2) Formularul-tip al cererii prevãzute la alin. (1) este cuprins în anexa care face parte integrantã din prezenta procedurã.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul zborurilor din categoria urgenţe medicale, operaţiuni de cãutare-salvare sau intervenţii în zone calamitate, cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor se poate transmite cu cel puţin 30 de minute înainte de decolarea aeronavei.
ART. 14
Prin excepţie de la prevederile art. 12 şi 13, zborurile internaţionale aferente operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse neregulate, cu aterizare pe sau decolare de pe teritoriul României, efectuate de operatori ai aeronavelor deţinãtori ai unei licenţe valide emise în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.008/2008, se considerã autorizate dacã pentru zborurile respective operatorul aeronavei a notificat la A.A.C.R. programul de zbor, modificãrile ulterioare la acesta, precum şi tipul şi înmatricularea aeronavelor care vor fi utilizate.
ART. 15
Înainte de solicitarea autorizaţiei sau, dupã caz, notificarea programului de zbor, operatorul aeronavei are obligaţia de a informa aerodromurile implicate şi de a obţine confirmarea serviciilor de handling solicitate. În cazul aeroporturilor coordonate se va solicita acordarea sloturilor de decolare/aterizare.
ART. 16
Autorizaţiile acordate, incluzând şi notificãrile prevãzute la art. 14, vor fi comunicate de A.A.C.R. cãtre aerodromurile implicate situate pe teritoriul României, precum şi Regiei Autonome "Administraţia Românã a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA.
ART. 17
Dupã obţinerea autorizaţiei, operatorul aeronavei va depune planul de zbor în formatul, conţinutul şi condiţiile prevãzute de standardele internaţionale aplicabile.
ART. 18
(1) Orice modificare survenitã în graficul de operare a zborurilor dupã obţinerea autorizaţiei, respectiv dupã notificare, cum ar fi introducerea unor zboruri adiţionale, schimbarea justificatã a tipului de avion, schimbarea rutei sau timpilor de zbor, anularea unor zboruri, va fi notificatã la A.A.C.R. de cãtre operatorul aeronavei, cu cel puţin douã zile înainte de data prevãzutã pentru introducerea modificãrii.
(2) Aprobarea pentru modificarea graficului de operare a zborurilor va fi consideratã ca fiind acordatã dacã nu se primeşte niciun rãspuns din partea A.A.C.R. cu 24 de ore înainte de ora prevãzutã pentru începerea zborului. Orice aprobare acordatã se comunicã de cãtre A.A.C.R. aeroporturilor implicate şi Regiei Autonome "Administraţia Românã a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA.

D. Zboruri interne şi internaţionale, cu sau fãrã decolare/aterizare de pe/pe teritoriul României, cu aeronave civile care transportã trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase.
ART. 19
(1) Zborurile interne şi internaţionale cu aeronave civile care transportã trupe, armament, muniţii, explozivi, materiale radioactive şi alte bunuri periculoase, executate cu sau fãrã decolare/aterizare de pe/pe teritoriul României, pot fi executate numai dupã obţinerea unei autorizaţii din partea MTI. Aceste categorii de zboruri necesitã şi obţinerea unui aviz din partea Ministerului Apãrãrii Naţionale.
(2) Cererea pentru obţinerea autorizaţiei şi a avizului prevãzute la alin. (1) se transmite la A.A.C.R. cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data zborului şi va trebui sã conţinã toate informaţiile şi documentele specificate în formularul-tip prevãzut în anexã.
(3) Autorizaţia şi avizul pot fi emise pentru un zbor sau pentru o serie de zboruri.
(4) În cazul transportului bunurilor periculoase, cererea va conţine şi informaţii referitoare la natura încãrcãturii, conform ediţiei curente a documentului Doc 9284 al Organizaţiei pentru Aviaţia Civilã Internaţionalã. De asemenea, în cazul operatorilor aerieni strãini va fi transmisã şi o copie a certificatului emis de autoritatea competentã a statului de provenienţã care sã ateste dreptul operatorului de a transporta bunuri periculoase.
(5) În cazul transportului de materiale radioactive, operatorul aeronavei va transmite la A.A.C.R. şi o copie de pe autorizaţia emisã de Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţii Nucleare.
(6) În condiţiile alin. (2) şi prin excepţie de la prevederile alin. (3), operatorilor care transportã, prin curse aeriene regulate cargo sau de pasageri, numai bunuri periculoase permise în condiţii normale la transportul aerian şi încadrate, conform Doc 9284 al Organizaţiei pentru Aviaţia Civilã Internaţionalã, în clasele 2, 3 (mai puţin explozibili desensibilizaţi în lichide, coduri ONU 1204, 2059, 3064, 3343, 3357 şi 3379), 4, 5, 6 (mai puţin substanţe infecţioase Diviziunea 6.2, categoria A, coduri ONU 2814, 2900), 8 sau 9, li se pot emite, la cerere, autorizaţii, respectiv avize generale, valabile pentru perioade limitate de timp/sezoane de operare, cu respectarea de cãtre operatorul aeronavei a urmãtoarelor cerinţe:
a) depunerea, înainte de începerea sezonului de operare pentru care se solicitã autorizaţie şi aviz, a urmãtoarelor documente, în limba englezã sau românã: copie de pe certificatul de operator aerian şi de pe specificaţiile de operare anexate acestuia, copie de pe certificatul emis de autoritatea competentã a statului de provenienţã care sã ateste dreptul operatorului de a transporta bunuri periculoase, copie de pe cap. 9 din Manualul de operaţiuni - partea A, copie de pe programul de pregãtire pentru bunuri periculoase din Manualul de operaţiuni - partea D ori alt document echivalent referitor la pregãtire, aprobat de autoritatea aeronauticã a statului de provenienţã a operatorului aerian;
b) notificarea cãtre A.A.C.R. cu 12 ore înainte de decolare a detaliilor cu privire la bunurile periculoase care urmeazã sã fie transportate: clasa, codul ONU, denumirea oficialã a produsului, instrucţiunile de împachetare aplicate, tipul coletului, greutatea unui colet, numãrul coletelor; notificarea completã se transmite imediat de cãtre A.A.C.R. Ministerului Apãrãrii Naţionale/Secţia survol, relaţii şi reglementãri aeronautice, Regiei Autonome "Administraţia Românã a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA şi aeroportului de destinaţie, în cazul în care acesta se aflã pe teritoriul României, împreunã cu informaţii cu privire la tipul aeronavei şi numãrul de zbor.

E. Zborurile în porţiunile de spaţiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricţionate
ART. 20
(1) Zborurile prevãzute la lit. E, executate în spaţiul aerian naţional, cu excepţia spaţiului de clasã G, pot fi efectuate numai în condiţiile solicitãrii şi obţinerii unei autorizaţii din partea entitãţii care efectueazã controlul traficului aerian în zonele respective.
(2) Pentru efectuarea unui zbor într-o porţiune de spaţiu aerian rezervat/segregat sau într-o zonã restricţionatã, situate în spaţiul aerian de clasã G, operatorul aeronavei va solicita o autorizare din partea entitãţii care a fãcut rezervarea zonei respective ori a impus utilizarea exclusivã sau restricţionarea porţiunii respective de spaţiu aerian.
(3) Spaţiile aeriene rezervate sau restricţionate pentru perioade mai mari de 90 de zile se publicã, prin grija unitãţilor certificate sã furnizeze servicii de informare aeronauticã pe teritoriul României, în Publicaţia de Informare Aeronauticã AIP - România, iar cele cu duratã de peste 6 luni, şi în hãrţile aeronautice.
ART. 21
(1) Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 20 alin. (3), datele de contact ale entitãţilor prevãzute la art. 20 alin. (2), împreunã cu dimensiunile zonelor şi perioadele de timp pentru care este valabilã rezervarea sau restricţionarea, se aduc la cunoştinţa operatorilor prin mesajele NOTAM şi se publicã pe paginile web ale furnizorilor de servicii de informare aeronauticã certificaţi.
(2) Cererea pentru solicitarea autorizaţiei prevãzutã la art. 20 se transmite entitãţii care a fãcut rezervarea sau a solicitat utilizarea exclusivã ori restricţionarea zonei respective de spaţiu aerian sau celei care efectueazã controlul traficului aerian în zonele respective, cu cel puţin 60 de minute înainte de ora prevãzutã pentru decolare. În lipsa primirii unei autorizaţii exprese, zborul în zona respectivã nu poate avea loc.

F. Zboruri VFR efectuate în întregime în zone de spaţiu aerian de clasã G
ART. 22
Zborurile VFR efectuate cu aeronave civile, executate în întregime într-o zonã de spaţiu aerian de clasã G, se considerã autorizate dacã pentru acestea operatorul aeronavei a depus un plan de zbor la o unitate de trafic aerian civilã sau a efectuat o informare de trafic VFR la Ministerul Apãrãrii Naţionale. Lista unitãţilor certificate pentru furnizarea serviciilor de trafic aerian se publicã pe pagina web a A.A.C.R.
ART. 23
(1) Informarea prevãzutã la art. 22 poate fi efectuatã de operatorul aeronavei direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, pentru un zbor, o serie de zboruri ori pentru perioade determinate de timp, şi va conţine:
a) tipul aeronavei (numãrul şi tipul aeronavelor în cazul zborului în formaţie);
b) înmatricularea/identificarea aeronavei;
c) operatorul aeronavei/numele pilotului comandant;
d) traiectul sau zona de zbor;
e) nivelul sau înãlţimea de zbor;
f) ora estimatã pentru decolare şi aterizare (ora primei decolãri şi a ultimei aterizãri pentru zborul în formaţie).
(2) Informarea se transmite Centrului de Operaţii Aeriene din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu cel puţin 30 de minute înainte de ora prevãzutã pentru decolare sau începerea activitãţii de zbor, prin unul dintre urmãtoarele canale de comunicaţii:
a) telefon;
b) fax;
c) e-mail;
d) internet;
e) radio, la unitãţile de trafic aerian militare.
Numerele de telefon, fax, adresa de e-mail, adresa paginii web şi frecvenţele radio prevãzute mai sus se publicã în publicaţiile de informare aeronauticã civile şi militare prin grija Ministerului Apãrãrii Naţionale.
(3) Modificãrile la informarea efectuatã se comunicã imediat, de la sol sau din aer.
(4) Pentru zborurile din categoriile urgenţe medicale, intervenţii în zone calamitate şi operaţiuni de cãutare-salvare se admite comunicarea informãrii imediat dupã decolare (în maximum 5 minute).


ANEXĂ
la Procedura de acordare a autorizaţiilor şi avizului prevãzute la
art. 4 alin. (1) lit. a)-d) din hotãrâre şi de informare a
Ministerului Apãrãrii Naţionale conform art. 3 alin. (2) din hotãrâre


FORMULARUL-TIP
al cererii pentru acordarea autorizaţiilor prevãzute
la art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) din hotãrâre

-APPLICATION FORM-

1. Numele, adresa, naţionalitatea operatorului aerian şi numãrul de telefon/fax
(Name, address, nationality of the air operator and telephone/fax number)
................................................................
2. Indicativul OACI de 3 litere al operatorului aerian
(ICAO three letter designator of the air operator)
................................................................
3. Indicativul radio
(Radio call sign)
................................................................
4. Tipul, însemnele de înmatriculare ale aeronavei/aeronavelor
(Type and registration marks of the aircraft)
................................................................
5. Informaţii cu privire la certificatul acustic
(Information regarding Noise Certificate)
................................................................
6. Capacitatea aeronavelor (pasageri şi/sau cargo)
(Passenger and/or cargo capacity of the aircraft)
................................................................
7. Punctul de intrare/ieşire FIR LRBB şi ora (UTC), ruta de urmat pe teritoriul României
(Entry/Exit points FIR LRBB and UTC time, route to be followed over the Romanian territory)
................................................................
8. Aeroportul de origine şi/sau ultimul aeroport de plecare înainte de intrarea în spaţiul aerian al României şi ora de decolare (UTC)
(Airport of origin and/or last airport of departure before entering the Romanian air space and UTC time of departure)
................................................................
9. Aeroportul din România şi ora de sosire/plecare (UTC)
(Airport in Romania and UTC time of arrival/departure)
................................................................
10. Aeroportul de destinaţie şi/sau primul aeroport de aterizare dupã ieşirea din spaţiul aerian al României şi ora de aterizare (UTC)
(Airport of destination and/or first airport of arrival after leaving the Romanian air space and UTC time of arrival)
................................................................
11. Data şi/sau perioada de operare şi ziua de operare
(Date and/or period and day of operation)
................................................................
12. Date cu privire la tipul (categoria) zborului/zborurilor sau scopul zborurilor
(Information regarding type/category of intended flights or purpose of flights)
................................................................
13. Numãrul de pasageri şi/sau natura şi cantitatea încãrcãturii (tur/retur)
(Number of passengers and/or nature and amount of cargo to be taken on or put down)
................................................................
14. Tehnicã militarã, armament şi/sau alte materiale militare, aparaturã fotograficã şi/sau senzori de înregistrare la bord
(Arms, ammunition and any other military supplies, taking photos, making films equipment or electromagnetic recorders on board)
................................................................
15. Locul de îmbarcare/debarcare şi/sau încãrcare/descãrcare a pasagerilor şi/sau încãrcãturii
(Place of embarkation/disembarkation of passengers and/or cargo, as the case may be)
................................................................
16. Numele şi adresa afretatorului şi copie de pe contractul charter sau alt document similar (comanda charter, AWB etc.), copie de pe contractul de închiriere, dacã aeronava/aeronavele este/sunt închiriatã/închiriate
(Name, address and business of charterer, copy of charter contract signed by the airline and the charterer or of a similar document, such as charter order, AWB, etc., copy of aircraft lease agreement, if applicable)
................................................................
17. Numele şi adresa agenţiei de turism sau ale tour-operatorului din România
(Name and address of the Romanian travel agent or of the Romanian tour operator)
................................................................
18. Numele şi adresa expeditorului şi beneficiarului încãrcãturii
(Name and address of the consignor and consignee of the cargo)
................................................................
19. Certificate de asigurare pentru pasageri şi bunuri, precum şi pentru daune cauzate terţilor
(Certificate showing passenger and baggage accident insurance and third-party legal liability insurance)
................................................................

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016