Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 23 ianuarie 2009  contractarii de catre operatori economici a unui imprumut cu garantia statului de la institutii financiare internationale (IFI) sau pe baza de acorduri bilaterale (de la guverne straine ori agentii guvernamentale)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 23 ianuarie 2009 contractarii de catre operatori economici a unui imprumut cu garantia statului de la institutii financiare internationale (IFI) sau pe baza de acorduri bilaterale (de la guverne straine ori agentii guvernamentale)

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 62 din 2 februarie 2009

În vederea finanţãrii proiectelor de investiţii sau a altor necesitãţi considerate prioritare pentru economia româneascã, operatorii economici pot beneficia de împrumuturi contractate cu garanţia statului de la IFI, guverne strãine sau agenţii guvernamentale. În vederea susţinerii acestor proiecte de investiţii sau necesitãţi considerate prioritare pentru economia româneascã, Guvernul României, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), va încheia un acord de garanţie cu o instituţie financiarã internaţionalã.
Prin acord de garanţie se înţelege actul juridic guvernat de dreptul internaţional public sau legea ţãrii de rezidenţã a IFI care consemneazã în scris angajamentul asumat în contul şi în numele statului, prin MFP, în calitate de garant, de a plãti la scadenţã obligaţiile neonorate ale garantatului, în condiţiile legii.
În vederea contractãrii unui împrumut cu garanţia statului de la IFI-uri, guverne strãine sau agenţii guvernamentale se vor parcurge urmãtoarele etape:
1. Operatorul economic va transmite MFP solicitarea cu privire la acordarea garanţiei, în cuprinsul cãreia va fi fundamentatã necesitatea intervenţiei statului, precum şi principalele elemente privind selectarea finanţatorului proiectului care se doreşte a fi realizat, însoţitã, dupã caz, de urmãtoarele documente:
- hotãrârea Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii şi a surselor de finanţare ale acestuia, indiferent dacã este o investiţie nouã sau în continuare; în cazul în care proiectarea este finanţatã din împrumutul extern, ministerul coordonator al sectorului economic în care activeazã operatorul economic va iniţia proiectul de hotãrâre a Guvernului privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii şi a surselor de finanţare ale acestuia, dupã contractarea acestuia şi finalizarea studiilor de fezabilitate;
- document de susţinere a proiectului din partea ministerului coordonator al sectorului economic în care activeazã operatorul economic solicitant, în baza strategiei sectoriale aprobate de Guvern;
2. MFP împreunã cu ministerul coordonator al operatorului economic, dupã caz, elaboreazã şi supune aprobãrii Guvernului şi Preşedintelui României un memorandum cu tema: Acord de principiu privind încheierea unui acord de garanţie cu o instituţie financiarã internaţionalã, precum şi aprobarea mandatului de negociere. În cuprinsul acestuia se vor preciza elementele tehnice şi financiare propuse de finanţator, precum şi faptul cã mãsura de sprijin din partea statului sub formã de garanţie (în cazul în care constituie o mãsurã de ajutor de stat) nu poate fi acordatã decât dupã emiterea deciziei de autorizare/aprobare de cãtre Comisia Europeanã a mãsurii de ajutor de stat.
3. Ca urmare a aprobãrii memorandumului de la etapa precedentã, MFP transmite operatorului economic şi Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. avizul de principiu necesar efectuãrii analizei de cãtre Comitetul Interministerial de Finanţãri, Garanţii şi Asigurãri (CIFGA), în vederea emiterii acordului de garanţie.
Pe baza avizului de principiu, operatorul economic depune o cerere la Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., însoţitã de documentaţia şi fundamentãrile necesare efectuãrii analizei, în strictã concordanţã cu normele şi procedurile de lucru aprobate de CIFGA pentru astfel de solicitãri. Ulterior obţinerii avizului CIFGA, acesta va fi remis prin intermediul Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. operatorului economic, în vederea prezentãrii MFP.
4. Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de cãtre stat a împrumutului în baza avizului CIFGA, MFP procedeazã, conform legislaţiei în vigoare, la determinarea cuantumului comisionului la fondul de risc, suportat şi acceptat de cãtre beneficiar.
5. MFP emite, dupã caz, acordul de principiu cãtre IFI pentru împrumutul ce urmeazã a fi contractat de operatorul economic cu garanţia statului.
6. Negocierea împrumutului şi a acordului de garanţie se va efectua în limita mandatului aprobat; negocierea poate fi efectuatã direct sau prin corespondenţã. În cazul în care negocierea va fi efectuatã între pãrţi în mod direct, minuta negocierii va fi semnatã de conducãtorul delegaţiei române şi de reprezentantul MFP, în calitate de reprezentant al garantului.
7. Transmiterea cererii cãtre Direcţia generalã ajutor de stat, practici neloiale şi preţuri reglementate în vederea stabilirii caracterului de ajutor de stat şi, dupã caz, a elaborãrii notificãrii/informãrii privind mãsura de ajutor de stat cãtre Comisia Europeanã.
8. Dupã negocierea împrumutului şi a acordului de garanţie, precum şi a deciziei Comisiei Europene privind mãsura de ajutor de stat (dacã este cazul), MFP şi ministerul coordonator, dupã caz, iniţiazã un memorandum pentru aprobarea raportului de negociere şi aprobarea acordãrii deplinelor puteri în vederea semnãrii acordului de garanţie.
9. În baza aprobãrii memorandumului de cãtre Guvern şi Preşedintele României, Ministerul Afacerilor Externe emite deplinele puteri în vederea semnãrii acordului de garanţie de cãtre reprezentantul autorizat al României.
10. Semnarea acordului de garanţie şi a convenţiei de garantare. Convenţia de garantare, prin care MFP transferã parţial sau total obligaţiile preluate de stat de la finanţatorul extern, se va încheia între MFP, în calitate de garant, şi operatorul economic, în calitate de garantat. Convenţia de garantare va cuprinde drepturile şi obligaţiile pãrţilor semnatare, inclusiv pe cele referitoare la plata comisionului de risc, şi va fi semnatã la nivel de secretar de stat coordonator, fiind în prealabil avizatã de direcţiile de specialitate din cadrul MFP şi de controlul financiar preventiv şi delegat.
11. În convenţie se includ, fãrã a se limita la acestea, urmãtoarele obligaţii:
- utilizarea împrumutului garantat în numele şi în contul statului numai pentru destinaţiile stabilite prin acordul/contractul de împrumut încheiat între operatorul economic şi creditor;
- achitarea la scadenţã a obligaţiilor ce decurg din acordul de împrumut încheiat cu creditorul în favoarea cãruia MFP a emis scrisoarea de garanţie;
- plata, la scadenţele şi în condiţiile prevãzute în convenţie, a comisionului de risc, precum şi a majorãrilor de întârziere calculate pentru plata cu întârziere a comisionului de risc;
- înştiinţarea în scris a MFP, cu 10 zile calendaristice înainte de data scadenţei, asupra imposibilitãţii constituirii parţiale sau totale a sumelor necesare pentru plata obligaţiilor care decurg din acordul de împrumut, cu motivaţiile şi fundamentãrile corespunzãtoare;
- achitarea, la termenele şi în condiţiile care vor fi stabilite împreunã cu garantul, a sumelor plãtite de acesta ca urmare a executãrii parţiale sau totale a garanţiei, precum şi a majorãrilor de întârziere calculate potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
- informarea MFP asupra intenţiei de divizare, privatizare sau asupra oricãror modificãri în statutul juridic, pentru a adapta în comun prevederile convenţiei la situaţiile intervenite, şi solicitarea avizului acestuia pentru a proceda la amendarea Convenţiei, dupã caz;
- comunicarea listei cuprinzând conturile şi bãncile la care are deschise acele conturi, anunţarea în prealabil şi obţinerea acordului MFP în cazul în care garantul intenţioneazã sã îşi transfere şi/sau sã îşi deschidã un nou cont la o altã bancã decât banca şi/sau bãncile la care îşi are deschise conturile la data încheierii convenţiei;
- prezentarea MFP a unor informãri în legãturã cu angajarea împrumutului garantat de stat şi cu modul în care se deruleazã acesta, precum şi cu privire la modul în care a efectuat plata serviciului datoriei publice creat ca urmare a împrumutului contractat cu garanţia statului, la termenele şi în condiţiile stabilite prin formularele de raportare aprobate prin <>Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1.059/2008 privind aprobarea Normelor metodologice pentru înregistrarea şi raportarea datoriei publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
12. Acordul de garanţie va fi ratificat prin lege. Traducerea autorizatã a documentaţiei aferente se va asigura de cãtre o firmã specializatã autorizatã, angajatã în condiţiile legii de MFP sau de operatorul economic.
13. În vederea intrãrii în efectivitate a acordului de garanţie se va proceda la emiterea avizului juridic (în condiţiile stabilite împreunã cu finanţatorul extern), precum şi a celorlalte documente solicitate de finanţatorul extern.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016