Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 22 februarie 2005  de evaluare si desemnare a organismelor autorizate sa elibereze agremente tehnice europene pentru produse pentru constructii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 22 februarie 2005 de evaluare si desemnare a organismelor autorizate sa elibereze agremente tehnice europene pentru produse pentru constructii

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 183 din 3 martie 2005
CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
Prezenta procedurã stabileşte cadrul instituţional, condiţiile şi regulile de procedurã pentru evaluarea, desemnarea şi notificarea organismelor, cu sediul în România, care pot elibera agremente tehnice europene, denumite în continuare organisme ETA.
ART. 2
Prevederile prezentei proceduri au la bazã urmãtoarele documente de referinţã:
a) <>Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor pentru construcţii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 11 mai 2004;
b) Regulamentul privind agrementul tehnic european pentru produse pentru construcţii, aprobat prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.190/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 27 ianuarie 2005;
c) Standardul SR EN ISO 9001 - Sisteme de management al calitãţii. Cerinţe.
ART. 3
(1) Termenii de specialitate utilizaţi în prezenta procedurã sunt prevãzuţi şi definiţi în documentele de referinţã menţionate la art. 2.
(2) Prescurtãrile utilizate în textul procedurii au urmãtoarele semnificaţii:
- C.T.P.C. - Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcţii;
- EOTA - Organizaţia Europeanã pentru Agremente Tehnice;
- PECA - Protocol la Acordul european privind evaluarea conformitãţii şi acceptarea produselor industriale.

CAP. II
Cadrul instituţional şi condiţiile de desemnare

ART. 4
(1) Autorizarea organismelor de a elibera agremente tehnice europene se stabileşte de cãtre autoritatea competentã prevãzutã la <>art. 39 din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , la solicitarea organismului interesat şi pe baza propunerilor formulate de C.T.P.C., prin Comisia de recunoaştere a organismelor desemnate pentru atestarea conformitãţii produselor pentru construcţii, constituitã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului în aplicarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 622/2004 , denumitã în continuare Comisia de recunoaştere.
(2) Desemnarea organismelor ETA, precum şi suspendarea sau retragerea desemnãrilor se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(3) De la data intrãrii în vigoare a protocolului PECA în domeniul produselor pentru construcţii sau de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, dacã un astfel de protocol nu este încheiat anterior, organismele ETA desemnate se notificã de cãtre autoritatea competentã Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene.
ART. 5
(1) Evaluarea specificã a solicitãrilor pentru desemnare ca organisme ETA, precum şi supravegherea organismelor ETA desemnate se realizeazã de cãtre C.T.P.C.
(2) Costurile aferente evaluãrii şi supravegherii organismelor ETA se stabilesc pe bazã de tarife, care se actualizeazã periodic, şi se suportã de organismele solicitante.
ART. 6
(1) Pot fi autorizate ca organisme ETA persoane juridice sau entitãţi din cadrul unor persoane juridice, cu sediul în România, care dovedesc cã îndeplinesc cerinţele prevãzute la <>art. 19 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 622/2004 , tratate potrivit prevederilor prezentei proceduri.
(2) Organismele ETA notificate potrivit prevederilor art. 4 alin. (3) trebuie sã adere la EOTA; dupã obţinerea calitãţii de membru EOTA pot iniţia şi derula procedurile de agrementare adoptate în cadrul EOTA, preluate prin Regulamentul privind agrementul tehnic european pentru produse pentru construcţii.
(3) Demersurile procedurale şi costurile aferente obţinerii şi pãstrãrii calitãţii de membru EOTA sunt în sarcina organismelor ETA notificate.
ART. 7
(1) În cazul în care sunt notificate mai multe organisme ETA, unul dintre acestea este nominalizat ca purtãtor de cuvânt al României în cadrul EOTA.
(2) Nominalizarea organismului prevãzut la alin. (1) se stabileşte, la propunerea C.T.P.C., prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

CAP. III
Reguli de procedurã

ART. 8
(1) Organismele interesate transmit autoritãţii competente o cerere de desemnare ETA, conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta procedurã.
(2) Cererea trebuie însoţitã de urmãtoarele documente:
a) certificatul de înmatriculare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului sau alt act juridic echivalent privind înregistrarea, în copie;
b) statutul sau alt act constitutiv, în copie;
c) memoriu de prezentare privind activitatea desfãşuratã, relevantã pentru domeniul specific;
d) extras din regulamentul de organizare şi funcţionare, cu referire la activitatea specificã;
e) documentul de certificare a sistemului propriu de management al calitãţii pentru activitatea specificã, în copie;
f) certificatul de acreditare emis de organismul naţional de acreditare pentru laboratorul sau laboratoarele propriu/proprii şi/sau subcontractant/subcontractante, care participã la activitatea specificã;
g) datele specifice de personal privind locul de muncã, funcţia, calificarea şi experienţa profesionalã, pentru toţi specialiştii implicaţi în activitatea specificã;
h) descrierea sumarã a spaţiilor de lucru, a echipamentelor tehnice şi a surselor documentare disponibile pentru activitatea specificã, cu precizarea apartenenţei acestora;
i) declaraţiile pe propria rãspundere ale directorului şi celorlalţi specialişti implicaţi în activitatea specificã, privind respectarea criteriilor deontologice profesionale;
j) documente referitoare la subcontractarea unor activitãţi aferente activitãţii specifice, dupã caz: documente de subcontractare încheiate, în copie, sau modelul contractului de subcontractare;
k) alte documente cu relevanţã pentru activitatea specificã, dupã caz.
(3) Cererile de desemnare ETA se înregistreazã prin secretariatul Comisiei de recunoaştere, care transmite documentele însoţitoare, în termen de 4 zile, la C.T.P.C., în vederea evaluãrii specifice.
ART. 9
(1) Prin evaluarea specificã în vederea autorizãrii, efectuatã pe baza documentelor prezentate şi a unui audit la sediul solicitantului, se constatã în ce mãsurã solicitantul face dovada competenţei şi capacitãţii sale de a desfãşura activitatea specificã potrivit cerinţelor. (2) Criteriile de evaluare urmãrite şi criteriile de acceptare sunt:
a) obiectul de activitate: sã cuprindã activitãţi de naturã tehnicã şi/sau ştiinţificã cu profil adecvat domeniului produselor pentru construcţii;
b) organizarea: sã fie identificatã organizarea structuralã şi procesualã pentru conducerea şi desfãşurarea activitãţii specifice, prin care, pentru evaluarea adecvãrii la utilizare a produselor, sã se asigure independenţa de decizie, imparţialitatea deciziei în raport cu interesele producãtorilor implicaţi şi participarea echilibratã la decizie a tuturor pãrţilor interesate;
c) managementul calitãţii: sã fie documentat, implementat şi certificat un sistem de management al calitãţii pentru activitatea specificã, în conformitate cu cerinţele aplicabile ale standardului SR EN ISO 9001;
d) capabilitatea tehnico-ştiinţificã: sã dispunã de personal având calificarea, instruirea şi experienţa adecvate, precum şi de echipamente tehnice, proceduri documentate şi surse de date corespunzãtoare, care sã asigure baza ştiinţificã şi practicã pentru efectuarea examinãrilor, încercãrilor şi a evaluãrii produselor noi.
ART. 10
(1) C.T.P.C. efectueazã evaluarea specificã în termen de 30 de zile de la primirea, din partea Comisiei de recunoaştere, a documentelor depuse de solicitant.
(2) Dacã documentaţia depusã iniţial nu este completã, termenul prevãzut la alin. (1) curge de la data finalizãrii dosarului.
(3) Constatãrile din cadrul evaluãrii sunt consemnate într-un raport de evaluare, care împreunã cu dosarul complet de evaluare se transmite Comisiei de recunoaştere în termenul prevãzut la alin. (1). În concluziile raportului de evaluare se menţioneazã propunerea de acceptare sau de respingere a autorizãrii, precizându-se, dacã este cazul, motivele respingerii.
ART. 11
(1) Comisia de recunoaştere analizeazã dosarul de evaluare şi decide asupra propunerilor din raportul de evaluare, în termen de 15 zile de la primirea acestuia.
(2) În cazul în care este necesar pentru luarea deciziei privind autorizarea, Comisia de recunoaştere poate întreprinde orice alte mãsuri justificate pentru informarea sa completã şi corectã. Cheltuielile ocazionate de realizarea mãsurilor se suportã de solicitanţi.
(3) Rezultatul analizei efectuate de Comisia de recunoaştere şi decizia acesteia se consemneazã printr-un proces-verbal în registrul unic gestionat de comisie.
(4) În ordinul privind desemnarea organismelor ETA, prevãzut la art. 4 alin. (2), şi în notificãrile prevãzute la art. 4 alin. (3) se precizeazã denumirea completã şi sediul organismelor care au fost autorizate.
(5) Dosarele constituite în procesul de evaluare se retransmit la C.T.P.C., care le pãstreazã o perioadã de 10 ani. Dosarele se pun, la cerere, la dispoziţie autoritãţii competente pentru desemnare sau organelor de control împuternicite de aceasta.
ART. 12
(1) Organismele ETA trebuie sã îndeplineascã în mod permanent cerinţele şi condiţiile care au stat la baza deciziei de autorizare, cerinţele prevãzute la alin. (2), precum şi cerinţele de funcţionare impuse de regulile interne ale EOTA.
(2) Organismele ETA au urmãtoarele obligaţii generale:
a) sã respecte regulile de procedurã privind iniţierea, procesarea şi eliberarea agrementelor tehnice europene;
b) sã sprijine autoritatea competentã care le-a desemnat sã efectueze, prin C.T.P.C., monitorizarea activitãţii lor, prin schimb curent de informaţii, audituri planificate de supraveghere şi, dacã este cazul, inspecţii inopinate;
c) sã facã cunoscute autoritãţii competente care le-a desemnat, cu cel puţin 10 zile înainte de a fi puse în aplicare, intenţiile de modificare importante survenite în legãturã cu condiţiile care au stat la baza deciziei de autorizare sau orice altã mãsurã care ar putea afecta îndeplinirea cerinţelor pentru autorizare.
ART. 13
(1) Comisia de recunoaştere analizeazã periodic situaţia organismelor ETA desemnate şi notificate, pe baza documentelor întocmite în cadrul acţiunilor de monitorizare şi a propunerilor formulate de cãtre C.T.P.C., a eventualelor sesizãri şi reclamaţii şi a oricãror alte informaţii relevante pe care le deţine, şi decide, dacã este cazul, de comun acord cu EOTA, menţinerea, suspendarea sau retragerea desemnãrilor acordate.
(2) Suspendarea sau retragerea desemnãrii unui organism ETA survine în cazul nerespectãrii cerinţelor prevãzute la art. 12 sau la solicitarea organismului ETA în cauzã.
(3) Solicitarea de cãtre organismul ETA a suspendãrii sau retragerii desemnãrii trebuie înaintatã autoritãţii competente cu minimum 3 luni înainte de încetarea activitãţii.
(4) Deciziile Comisiei de recunoaştere privind suspendarea sau retragerea desemnãrii unor organisme ETA se consemneazã prin procese-verbale în registrul unic gestionat de comisie şi se aprobã prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului, conform prevederilor art. 4 alin. (2).
(5) Organismele cãrora li s-a suspendat sau li s-a retras desemnarea se notificã Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene de cãtre autoritatea competentã.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 14
Desemnarea organismelor ETA poate fi acordatã pe o perioadã de 5 ani sau, în cazuri motivate, pe o perioadã mai scurtã; la expirarea perioadei respective autoritatea competentã poate decide prelungirea desemnãrii sau o nouã evaluare.
ART. 15
(1) Pânã la data intrãrii în vigoare a protocolului PECA în domeniul produselor pentru construcţii sau pânã la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, dacã un astfel de protocol nu este încheiat anterior, organismele ETA desemnate potrivit prevederilor art. 4 alin. (2) pot adera la EOTA în calitate de membru observator, fãrã a avea dreptul de a iniţia proceduri de agrementare.
(2) Demersurile procedurale şi costurile aferente obţinerii calitãţii de membru observator EOTA sunt în sarcina organismelor ETA interesate.

ANEXĂ
-----
la procedurã
------------

Nr. ......./data .....

CERERE DE DESEMNARE ETA

- Model -

Solicitantul: ..............(denumirea completã, sediul, telefon/fax, e-mail, cod unic de înregistrare, nr. de ordine în registrul comerţului)......., reprezentat prin director/preşedinte ...............*1), în aplicarea prevederilor art. 8 alin. (1) din Procedura de evaluare şi desemnare a organismelor autorizate sã elibereze agremente tehnice europene pentru produse pentru construcţii, aprobatã prin Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. ............., solicitã Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului sã fie evaluat în vederea desemnãrii ca organism autorizat sã elibereze agremente tehnice europene.
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente*2):
- ..........................
- ..........................
- ..........................

Director/Preşedinte*3)
........................
-----------
*1) Numele şi prenumele.
*2) Documentele necesare conform prevederilor art. 8 alin. (2) din Procedura de evaluare şi desemnare a organismelor autorizate sã elibereze agremente tehnice europene pentru produse pentru construcţii.
*3) Numele, prenumele, semnãtura directorului/preşedintelui şi ştampila firmei solicitante.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016