Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 22 decembrie 2004  de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 22 decembrie 2004 de restituire si de rambursare a sumelor de la buget, precum si de acordare a dobanzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depasirea termenului legal

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 13 din 5 ianuarie 2005

CAP. I
Procedura de restituire şi de rambursare a sumelor de la buget
1. Sumele care se restituie contribuabililor sunt cele prevãzute la <>art. 112 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã.
2. Restituirea se efectueazã la cererea contribuabilului, în termen de 45 de zile de la data depunerii şi înregistrãrii acesteia la organul fiscal cãruia îi revine competenţa de administrare a creanţelor bugetare, potrivit prevederilor <>art. 33 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, denumit în continuare organul fiscal competent.
3. (1) Cererea de restituire trebuie sã fie depusã în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmãtor celui în care a luat naştere dreptul la restituire, sã cuprindã codul de înregistrare fiscalã a contribuabilului, suma şi natura creanţei solicitate a fi restituitã, precum şi documentele necesare din care sã rezulte cã aceasta nu este datoratã la buget.
(2) Cererea de restituire va fi însoţitã de copii de pe documentele din care rezultã cã suma a fost plãtitã la buget pentru sumele plãtite fãrã existenţa unui titlu de creanţã, precum şi de copii legalizate de pe hotãrârile definitive şi irevocabile sau de pe decizii ale organelor jurisdicţionale sau administrative, dupã caz, pentru sumele stabilite prin acestea.
(3) Pentru accizele a cãror scutire la platã, prevãzutã de <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, se acordã prin restituirea acestora, se efectueazã în conformitate cu procedura de restituire specificã, aprobatã prin ordin al ministrului finanţelor publice.
4. (1) Dupã primirea cererii de restituire organul fiscal competent va efectua verificarea acesteia, a documentaţiei anexate şi a datelor din evidenţa pe plãtitori.
(2) Dacã organul fiscal competent considerã cã mai are nevoie de anumite documente relevante soluţionãrii cererii, va solicita contribuabilului în scris prezentarea acestora.
(3) Termenul de 45 de zile prevãzut pentru soluţionarea cererilor de restituire se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data la care s-a comunicat contribuabilului solicitarea de informaţii suplimentare relevante soluţionãrii acesteia şi data înregistrãrii primirii acestor informaţii la organul fiscal competent.
5. În cazul în care, dupã primirea documentaţiei complete înaintate de contribuabil şi verificarea datelor din evidenţa pe plãtitori, organul fiscal competent constatã existenţa unor obligaţii fiscale restante ale contribuabilului care a depus cerere de restituire, sumele solicitate se vor restitui numai dupã efectuarea compensãrii acestor obligaţii bugetare restante.
6. (1) În cazul în care suma de restituit este mai mare decât suma reprezentând obligaţiile fiscale restante ale contribuabilului, organul fiscal competent va efectua compensarea pânã la concurenţa acestor obligaţii fiscale, iar diferenţa rezultatã o va restitui acestuia.
(2) Pentru restituirea diferenţei de sumã rãmasã dupã efectuarea compensãrii, în condiţiile legii, organul fiscal competent va întocmi în 3 exemplare decizia de restituire, conform modelului prezentat în anexa care face parte integrantã din prezenta procedurã. Decizia de restituire se aprobã de conducãtorul unitãţii fiscale.
(3) În baza deciziei de restituire aprobate, organul fiscal competent va întocmi în 3 exemplare nota de restituire.
(4) Documentele prevãzute la alin. (3) se transmit de îndatã, pe bazã de borderou, unitãţii de trezorerie şi contabilitate publicã, în vederea operãrii restituirii în conturile bugetare corespunzãtoare.
(5) Unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã efectueazã restituirea, înscrie pe cele 3 exemplare ale notei de restituire data la care s-a efectuat aceastã operaţiune şi îşi reţine un exemplar, restituind organului fiscal competent celelalte douã exemplare.
(6) Organul fiscal competent înregistreazã operaţiunea de restituire în evidenţa pe plãtitor, îşi reţine un exemplar din cele douã ale deciziei de restituire şi notei de restituire, transmise de unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã, iar celãlalt exemplar al fiecãruia dintre aceste documente îl transmite contribuabilului o datã cu înştiinţarea de efectuare a operaţiunii de compensare şi/sau restituire, în termen de 7 zile de la data înregistrãrii acestor operaţiuni în trezorerie.
(7) Organul fiscal competent va întocmi un dosar complet pentru operaţiunea de restituire, care va cuprinde:
- cererea contribuabilului;
- documentaţia care a stat la baza acesteia;
- copia fişei contribuabilului din evidenţa analiticã pe plãtitori pentru veniturile care au fãcut obiectul operaţiunii de compensare, dacã a fost cazul;
- nota de compensare şi/sau nota de restituire, dupã caz, confirmate de unitatea de trezorerie şi contabilitate publicã.
7. Pentru creanţele fiscale administrate de Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã, reprezentând venituri la bugetul de stat şi bugetele contribuţiilor sociale încasate de instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat, pe cererea de restituire, depusã la organul fiscal competent unde este înregistrat ca plãtitor contribuabilul respectiv, vor trebui menţionate, în mod obligatoriu, confirmarea instituţiei publice privind numãrul şi data documentului de platã cu care s-a virat suma respectivã la buget, precum şi confirmarea unitãţii de trezorerie şi contabilitate publicã la care aceasta a fost viratã.
8. Prin excepţie de la prevederile pct. 2, sumele de restituit reprezentând diferenţe de impozite rezultate din regularizarea anualã a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice se restituie din oficiu de organele fiscale competente, în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere. Procedura de restituire a impozitului pe venit este cea prevãzutã prin normele specifice cu privire la acest impozit.
9. Deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, care, în conformitate cu prevederile <>art. 149 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 , reprezintã şi cerere de rambursare, se soluţioneazã potrivit metodologiei de soluţionare a acestor deconturi, aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
10. Procedura de restituire pentru taxele de timbru este cea prevãzutã de reglementãrile specifice în materie, coroborate cu cele ale <>art. 112 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã.

CAP. II
Procedura de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depãşirea termenului legal
1. Pentru sumele nerestituite sau nerambursate în termenul prevãzut de art. 199 alin. (1) şi (2) sau de <>art. 112 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, dupã caz, contribuabilul are dreptul la dobândã conform dispoziţiilor art. 119 din aceeaşi ordonanţã.
2. Dobânda se calculeazã începând cu ziua imediat urmãtoare expirãrii termenului prevãzut la pct. 1 sau a celui prevãzut la cap. I pct. 4 alin. (3), dupã caz, pânã în ziua înregistrãrii, inclusiv, a operaţiunii de compensare şi/sau a operaţiunii de restituire ori rambursare a eventualelor diferenţe rãmase dupã efectuarea compensãrii, în conturile bugetare corespunzãtoare, cu excepţia impozitului pe venit.
3. Dobânda se calculeazã de organul fiscal competent numai asupra sumei care a fost aprobatã a fi restituitã, dupã efectuarea operaţiunii de compensare, care se înmulţeşte cu numãrul de zile determinate conform pct. 2 şi cu nivelul dobânzii prevãzute la <>art. 115 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã.
4. Plata dobânzii cuvenite contribuabilului se va face numai în baza cererii exprese depuse de acesta la organul fiscal competent.
Cererea va cuprinde urmãtoarele elemente:
- datele de identificare a contribuabilului;
- specificarea cererii la care se referã solicitarea de dobânzi, cu indicarea numãrului şi a datei de înregistrare la organul fiscal competent (eventual data poştei, în cazul depunerii prin poştã);
- felul impozitului sau taxei şi suma solicitatã la restituire ori rambursare.
5. Cererea de platã a dobânzii se soluţioneazã de organul fiscal competent în termenul prevãzut la <>art. 199 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã.
6. (1) Dupã primirea cererii de platã a dobânzii, organul fiscal competent va verifica de îndatã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 199 alin. (1) şi (2) sau a termenului prevãzut la <>art. 112 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, dupã caz, respectiv termenul în care a fost soluţionatã cererea de restituire sau rambursare, pentru a cãrei întârziere peste termenul legal contribuabilul solicitã dobânda.
(2) Dacã se constatã cã cererea de restituire sau rambursare a fost soluţionatã în termenul legal, inclusiv în cazul prelungirii acestui termen cu perioada prevãzutã la <>art. 199 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, dupã caz, organul fiscal competent înştiinţeazã contribuabilul despre respingerea cererii de acordare a dobânzii, cu menţionarea motivelor care au stat la baza acestei respingeri.
(3) În cazul în care se constatã cã cererea formulatã de contribuabil pentru plata dobânzii este întemeiatã, organul fiscal competent va întocmi de îndatã procesulverbal privind calculul dobânzilor cuvenite contribuabilului, al cãrui model va fi aprobat prin ordin al ministrului finanţelor publice. Procesul-verbal va fi însoţit de un referat avizat de conducãtorul organului fiscal competent, care va cuprinde motivaţia depãşirii termenului legal de soluţionare a cererii de restituire sau rambursare.
7. Procesul-verbal privind calculul dobânzilor cuvenite contribuabilului se încheie în 3 exemplare şi se aprobã de conducãtorul organului fiscal competent.
Organul fiscal competent îşi reţine douã exemplare ale procesului-verbal, înaintând câte un exemplar compartimentului cu atribuţii de colectare şi compartimentului de evidenţã pe plãtitori, iar al treilea exemplar îl comunicã contribuabilului.
8. (1) Dacã contribuabilul înregistreazã la data plãţii dobânzilor obligaţii fiscale restante, sumele reprezentând dobânzi cuvenite acestuia se vor plãti numai dupã efectuarea compensãrii acestor obligaţii.
(2) În cazul în care suma reprezentând dobânda cuvenitã contribuabilului este mai micã decât obligaţiile fiscale restante ale acestuia, se efectueazã compensarea pânã la concurenţa sumei reprezentând dobânda, conform <>art. 112 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã. Organul fiscal competent întocmeşte în 3 exemplare nota de compensare privind efectuarea acestei operaţiuni, care va avea circuitul şi destinaţia prevãzute la cap. 1 pct. 6 alin. (4), (5) şi (6).
(3) Atunci când suma reprezentând dobânda cuvenitã contribuabilului este mai mare decât suma reprezentând obligaţiile fiscale restante ale acestuia se efectueazã compensarea pânã la concurenţa obligaţiilor fiscale restante, diferenţa rezultatã restituindu-se acestuia potrivit dispoziţiilor <>art. 112 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã. În aceastã situaţie se întocmeşte în 3 exemplare nota de restituire, circuitul şi distribuirea acestui document fiind aceleaşi cu cele ale notei de compensare.
9. Dacã contribuabilul nu are obligaţii fiscale restante şi nu a solicitat compensarea cu obligaţii fiscale viitoare, organul fiscal competent restituie acestuia suma reprezentând dobânda cuvenitã.
10. Reprezentând acte administrative fiscale, procesulverbal privind calculul accesoriilor, împreunã cu un exemplar al notei de compensare şi/sau al notei de restituire, dupã caz, confirmate de unitãţile de trezorerie şi contabilitate publicã, se comunicã contribuabilului de cãtre organul fiscal competent.
11. Pentru fiecare cerere de solicitare a dobânzilor se va întocmi un dosar care se va arhiva la dosarul fiscal al contribuabilului şi va cuprinde:
- cererea de acordare a dobânzilor, depusã de contribuabil;
- referatul cuprinzând motivaţia depãşirii termenului legal de soluţionare a solicitãrii de restituire sau rambursare;
- procesul-verbal privind calculul dobânzilor cuvenite contribuabilului;
- nota de compensare şi/sau nota de restituire a dobânzilor;
- orice alte date necesare soluţionãrii cererii de acordare a dobânzilor.
12. Dobânzile cuvenite contribuabilului se suportã din acelaşi buget şi cont de venit bugetar din care s-au fãcut compensarea şi/sau restituirea, dupã caz, a sumei pentru care s-a solicitat plata dobânzii. Dobânda se plãteşte în lei, inclusiv atunci când contribuabilul solicitã plata acestora în valutã.
13. În evidenţa analiticã pe plãtitor, în baza procesuluiverbal privind calculul dobânzilor cuvenite contribuabilului, suma datoratã acestuia se va înregistra pe credit ca suprasolvire.
14. Compensarea şi/sau plata dobânzilor se opereazã în roşu, pe credit, în baza notei de compensare şi/sau a notei de restituire, confirmate de unitãţile de trezorerie şi contabilitate publicã.


ANEXĂ
la procedurã


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
D.G.F.P. ................................ Aprobat/Data .................
A.F.P. .................................. Conducãtorul unitãţii fiscale,
Str. .................. nr. .............
Localitatea ............................. Semnãtura
Nr. ............/data ................... L.S.



DECIZIE DE RESTITUIRE
a sumelor de la bugetul ..................

Cãtre:

Denumirea contribuabilului ......................., cu domiciliul fiscal în
localitatea .................., str. .................. nr. ......, bl. ....,
sc. ...., ap. ....., sectorul/judeţul .......................................
Cod de identificare fiscalã*) .............................................
În baza <>art. 112 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de
procedurã fiscalã, republicatã, a Cererii de restituire nr. .................
din data ............., s-a stabilit cuantumul sumei de restituit, astfel:
- suma solicitatã la restituire: ......................... lei;
- suma compensatã, în conformitate cu prevederile art. 111 din Ordonanţa
Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã:
........................ lei;
- suma aprobatã pentru restituire: .......................... lei.
Împotriva prezentului înscris cel interesat poate formula contestaţie la
organul de soluţionare competent, în conformitate cu prevederile art. 174 din
<>Ordonanţa Guvenului nr. 92/2003 , republicatã, în termenul prevãzut de art. 176
din acelaşi act normativ.

Verificat, Întocmit,
Funcţia Funcţia

Numele şi prenumele ................. Numele şi prenumele ..............
Data ................................ Data .............................
Semnãtura ........................... Semnãtura ........................
_________
* ) Se va completa numãrul de identificare fiscalã, codul de înregistrare
fiscalã sau codul unic de înregistrare, codul numeric personal,
dupã caz.


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016