Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 20 aprilie 2004  privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 20 aprilie 2004 privind modul de acordare a drepturilor de care beneficiaza persoanele aflate in cautarea unui loc de munca pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, SOLIDARITATII SOCIALE SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 725 din 11 august 2004

Prezentele proceduri reglementeazã aplicarea prevederilor legale referitoare la acordarea drepturilor de care beneficiazã persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã.

ART. 1
Beneficiarii drepturilor sunt persoanele prevãzute la <>art. 66 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, denumitã în continuare lege, dupã cum urmeazã:
a) persoane care nu au loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã din activitãţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj;
b) persoane care nu au putut ocupa un loc de muncã dupã absolvirea unei instituţii de învãţãmânt sau dupã satisfacerea stagiului militar;
c) persoane care au obţinut statutul de refugiat sau altã formã de protecţie internaţionalã, conform legii;
d) persoane care nu au putut ocupa un loc de muncã dupã repatriere sau dupã eliberarea din detenţie;
e) cetãţeni strãini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncã sau au realizat venituri în România, conform legii;
f) persoane care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri lunare mai mici decât indemnizaţia de şomaj şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
g) persoane care şi-au reluat activitatea ca urmare a încetãrii concediului pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, dupã satisfacerea stagiului militar sau ca urmare a recuperãrii capacitãţii de muncã dupã pensionarea pentru invaliditate;
h) persoane aflate în detenţie care mai au de executat cel mult 9 luni pânã la ultima zi de executare a pedepsei.
ART. 2
(1) Persoanele prevãzute la art. 1 lit. a)-g), pe durata participãrii la o formã de pregãtire profesionalã, au urmãtoarele drepturi ale cãror costuri se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
a) sã beneficieze de pregãtire teoreticã şi practicã pe toatã durata cursului;
b) sã beneficieze de materiale de instruire şi sã primeascã în folosinţã manuale;
c) sã beneficieze, dacã este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice.
(2) Pe lângã drepturile prevãzute la alin. (1), în vederea optimizãrii procesului de formare profesionalã, persoanele prevãzute la art. 1 lit. a)-g) au urmãtoarele drepturi ale cãror costuri se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj:
a) sã beneficieze de rechizite;
b) sã beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, dupã caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult patru deplasãri în cursul unei luni, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului;
c) sã beneficieze de consultaţii medicale, de analize medicale şi teste necesare frecventãrii cursului;
d) sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, pe perioada cât participã la pregãtirea profesionalã, dacã nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire sau locuiesc la o distanţã mai mare de 50 km de aceasta.
ART. 3
Persoanele prevãzute la art. 1 lit. h), care participã la un program de formare profesionalã gratuit, au drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), costurile fiind suportate din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
ART. 4
Costul drepturilor de care beneficiazã persoanele care participã la un program de formare profesionalã gratuit se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ori, dupã caz, de cãtre centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor.
ART. 5
(1) Necesarul de rechizite, materiale de instruire şi manuale se stabileşte, dupã caz, de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor sau de furnizorii de formare profesionalã din sectorul public sau privat, autorizaţi în condiţiile legii, în funcţie de programa de pregãtire, pentru fiecare cursant.
(2) Rechizitele, materialele de instruire şi manualele sunt puse la dispoziţie participanţilor la programul de formare profesionalã, dupã caz, de furnizorii de formare profesionalã din sectorul public sau privat, autorizaţi în condiţiile legii, de centrele de formare profesionalã sau de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor în cadrul cãrora se realizeazã cursurile.
(3) Manualele se dau în folosinţã şi se recupereazã la finalizarea cursului.
ART. 6
(1) Persoanele înscrise la cursuri beneficiazã de echipament de protecţie în perioada instruirii practice, în vederea protejãrii integritãţii şi sãnãtãţii acestora.
(2) Furnizorii de servicii de formare profesionalã au obligaţia sã asigure echipamentele de protecţie necesare cursului, în funcţie de cerinţele ocupaţiei sau meseriei şi de normele de protecţie a muncii.
(3) În cazul în care pregãtirea practicã se desfãşoarã în centrele regionale de formare profesionalã, aflate în subordinea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, echipamentul necesar se asigurã de cãtre acestea. Aceeaşi obligaţie revine şi centrelor regionale de formare profesionalã a adulţilor, aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã.
(4) Echipamentul de protecţie a muncii, specific pentru fiecare ocupaţie sau meserie, este, în mod obligatoriu, cel stabilit prin programa de pregãtire.
ART. 7
(1) Abonamentul gratuit pe mijloacele de transport în comun se acordã persoanelor care beneficiazã de servicii de formare profesionalã gratuite şi se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire, dupã caz:
a) pe mijloacele de transport feroviar şi auto interurban, precum şi, dupã caz, pe cel mult douã linii de transport local pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire, dacã aceasta se aflã în altã localitate;
b) pentru maximum douã linii de transport urban de suprafaţã pe traseul de la domiciliu la unitatea de pregãtire a cursantului;
c) pentru mijloacele de transport urban subteran şi o linie de transport urban de suprafaţã.
(2) Decontarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire se efectueazã pentru cel mult patru deplasãri în cursul unei luni, pe traseul cel mai scurt de la domiciliu la locul de cazare.
(3) Costul abonamentelor, precum şi cheltuielile de transport se deconteazã, dupã caz, de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de cãtre centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, la expirarea fiecãrei perioade pentru care au fost procurate, pe toatã durata cursului, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.
ART. 8
(1) Persoanele prevãzute la art. 1 lit. a)-g), care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregãtire sau locuiesc la o distanţã mai mare de 50 km de aceasta, au dreptul, pe perioada în care participã la pregãtirea profesionalã, sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului.
(2) Drepturile prevãzute la alin. (1) se asigurã de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ori, dupã caz, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, prin intermediul unitãţilor de cazare cu care se vor încheia contracte în acest sens.
(3) În contractele prevãzute la alin. (2) se vor menţiona şi numãrul de persoane beneficiare de aceste drepturi, precum şi perioada pentru care beneficiazã.
(4) În situaţia în care persoanele care au dreptul sã beneficieze de cazare şi de o sumã de bani pentru acoperirea mesei, în condiţiile legii, se retrag sau sunt exmatriculate de la programul de formare profesionalã, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti ori, dupã caz, centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor vor înştiinţa unitãţile de cazare cu privire la data încetãrii drepturilor prevãzute la alin. (1).
(5) Decontarea cheltuielilor se face la finalizarea programului de formare profesionalã, pe baza devizului întocmit de unitatea de cazare, care va cuprinde cheltuielile cu cazarea şi suma de bani pentru acoperirea mesei la nivelul prevãzut de reglementãrile în vigoare pentru salariaţii instituţiilor publice şi ai regiilor autonome cu specific deosebit, pe perioada delegãrii şi detaşãrii în altã localitate, precum şi în cazul deplasãrii, în cadrul localitãţii, în interesul serviciului, numai pentru persoanele care, potrivit legii, beneficiazã gratuit de aceste drepturi.
ART. 9
(1) Consultaţiile medicale, analizele medicale, precum şi testele privind aptitudinile de exercitare a ocupaţiei sau a meseriei, obligatorii pentru înscrierea la curs, se efectueazã la unitãţile medicale de specialitate abilitate din sectorul public sau privat.
(2) Consultaţiile medicale, analizele medicale şi testele se solicitã pentru fiecare curs, pe bazã de tabel nominal, în funcţie de specificul meseriilor/ocupaţiilor la care se constatã necesitatea efectuãrii lor, de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau de cãtre centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor.
(3) Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor încheie cu unitãţile medicale de specialitate abilitate din sectorul public sau privat, ca urmare a selecţiei organizate în condiţiile legislaţiei privind achiziţiile publice, o convenţie în care se prevãd modalitatea de eliberare a adeverinţelor medicale, precum şi decontarea serviciilor prestate.
(4) Decontarea cheltuielilor se face, dupã caz, de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de cãtre centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, dupã primirea şi verificarea documentaţiei de cãtre compartimentul de formare profesionalã, pe baza facturilor emise de unitãţile medicale de specialitate abilitate din sectorul public sau privat.
ART. 10
Directorii executivi ai agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau directorii centrelor regionale de formare profesionalã a adulţilor rãspund de cheltuirea fondurilor aferente acordãrii drepturilor, potrivit prevederilor prezentului ordin, în condiţii de legalitate, economicitate şi oportunitate.

________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016