Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 2 octombrie 2003  de solicitare si de acordare de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a aprobarii de zbor pentru executarea zborurilor cu aeronave civile in spatiul aerian national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 2 octombrie 2003 de solicitare si de acordare de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a aprobarii de zbor pentru executarea zborurilor cu aeronave civile in spatiul aerian national

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 724 din 16 octombrie 2003
A. Zboruri încadrate în categoria operaţiuni de transport aerian public, efectuate prin curse regulate, executate cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, pe rute ATS publicate având punctul de origine şi/sau de destinaţie pe teritoriul României

ART. 1
Aprobarea de zbor pentru executarea zborurilor prevãzute la lit. A se acorda de cãtre Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, denumit în continuare MTCT, în urma constatãrii îndeplinirii de cãtre operatorul aeronavelor respective a cerinţelor conţinute în acordurile aeriene bilaterale sau multilaterale încheiate de statul roman.
ART. 2
(1) Cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor prevãzute la art. 1 se transmite la MTCT, la termenul prevãzut în acordul aerian în baza cãruia operatorul aeronavei a fost desemnat sa efectueze curse aeriene regulate spre/dinspre România, şi va conţine toate informaţiile menţionate în respectivul acord, inclusiv date privind programul de zbor şi aeronavele care urmeazã sa fie utilizate.
(2) Cererea va fi însoţitã de copii de pe certificatul de operator aerian (AOC) şi de pe licenta de transport (dupã caz), deţinute de operatorul respectiv, precum şi de pe contractele de asigurare încheiate pentru aeronavele care urmeazã sa fie utilizate.
ART. 3
(1) În cazul în care operatorul aeronavei provine dintr-un stat care nu a încheiat un acord aerian cu România, cererea pentru acordarea aprobãrii de zbor se transmite la MTCT cu cel puţin 60 de zile înainte de data prevãzutã pentru începerea operarii.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) va cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii şi documente: certificatul de operator aerian şi anexele la acesta, licenta de transport (dupã caz), tipul aeronavelor şi însemnele de înmatriculare ale acestora, certificatele acustice ale aeronavelor, copia certificatului de asigurare pentru aeronava, pasageri, bagaje şi terţi, programul de operare.
ART. 4
Înainte de solicitarea aprobãrii de zbor, operatorul aeronavei are obligaţia de a solicita şi a obţine de la aeroporturile implicate sloturile de aterizare/decolare.
ART. 5
Aprobãrile de zbor acordate operatorilor aeronavelor civile înmatriculate în alt stat pentru efectuarea curselor aeriene regulate pe rute având punctul de origine şi/sau de destinaţie pe teritoriul României vor fi comunicate de MTCT aeroporturilor implicate, Regiei Autonome "Autoritatea Aeronautica Civilã Romana", denumita în continuare A.A.C.R., şi Regiei Autonome "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA.
ART. 6
Dupã obţinerea aprobãrii de zbor din partea MTCT, operatorul aeronavei înmatriculate în alt stat va depune planul de zbor în formatul, conţinutul şi condiţiile prevãzute de standardele internaţionale aplicabile.
ART. 7
(1) Orice modificare survenitã în graficul de operare a curselor regulate, dupã obţinerea aprobãrii de zbor, respectiv introducerea unor zboruri adiţionale, schimbarea justificatã a tipului de avion, schimbarea rutei sau timpilor de zbor, anularea unor zboruri, va fi notificatã de operatorul aeronavei la A.A.C.R. cu cel puţin doua zile înainte de data prevãzutã pentru introducerea modificãrii.
(2) Aprobarea va fi consideratã ca fiind acordatã dacã nu se primeşte nici un rãspuns din partea A.A.C.R. cu 24 de ore înainte de ora prevãzutã pentru începerea zborului. Orice aprobare acordatã se comunica MTCT, aeroporturilor implicate şi Regiei Autonome "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA de cãtre A.A.C.R.
B. Zboruri încadrate în categoria operaţiuni de transport aerian public, efectuate prin curse neregulate, executate cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, pe rute ATS publicate având punctul de origine şi/sau de destinaţie pe teritoriul României, precum şi zboruri încadrate în categoria operaţiuni de lucru aerian executate cu aeronave înmatriculate în alt stat în spaţiul aerian al României, pe rute ATS publicate
ART. 8
(1) Aprobarea de zbor pentru executarea zborurilor prevãzute la lit. B se acorda în numele MTCT de cãtre A.A.C.R., cu respectarea prevederilor acordurilor internaţionale la care statul roman este parte.
(2) Dreptul de a executa zboruri încadrate în categoria operaţiuni de transport aerian public, efectuate prin curse neregulate spre/dinspre România, este în mod normal acordat operatorilor aeronavelor din cele doua tari interesate, respectiv ţara de origine şi de destinaţie a traficului. Operatorii din state terţe pot primi aprobarea sa efectueze astfel de zboruri în mãsura în care nici un operator roman, autorizat corespunzãtor, nu poate sa furnizeze capacitatea solicitatã, iar autoritatea aeronautica a respectivului stat terţ confirma acordarea de drepturi de trafic similare pentru operatorii romani, pe baza de reciprocitate.
ART. 9
(1) În cazul în care acordurile internaţionale la care statul roman este parte nu prevãd altfel, cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor prevãzute la art. 8 alin. (1) se transmite la A.A.C.R., dupã cum urmeazã:
a) în cazul unei serii de cel mult 3 zboruri într-un interval de 14 zile, cu cel puţin doua zile lucrãtoare înainte de data primului zbor;
b) în cazul seriilor de 4 sau mai multe zboruri într-un interval de 14 zile, cu cel puţin 7 zile lucrãtoare înainte de data primului zbor.
(2) Cererea trebuie sa conţinã toate informaţiile şi documentele specificate în formularul-tip prevãzut în anexa la prezenta procedura.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul zborurilor din categoria urgente medicale, operaţiuni de cãutare-salvare sau intervenţii în zone calamitate, cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor se poate transmite cu cel puţin 30 de minute înainte de decolarea aeronavei.
ART. 10
Înainte de solicitarea aprobãrii de zbor, operatorul aeronavei are obligaţia de a solicita şi a obţine de la aeroporturile implicate sloturile de aterizare/decolare.
ART. 11
Aprobãrile de zbor acordate operatorilor aeronavelor înmatriculate în alt stat pentru executarea zborurilor încadrate în categoria operaţiunilor de transport aerian public efectuate prin curse neregulate sau de lucru aerian, în spaţiul aerian naţional, pe rute ATS publicate, vor fi comunicate de A.A.C.R. aeroporturilor implicate şi Regiei Autonome "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA.
ART. 12
Dupã obţinerea aprobãrii de zbor, operatorul aeronavei va depune planul de zbor în formatul, conţinutul şi condiţiile prevãzute de standardele internaţionale aplicabile.
ART. 13
(1) Orice modificare survenitã în graficul de operare a zborurilor, dupã obţinerea aprobãrii de zbor, respectiv introducerea unor zboruri adiţionale, schimbarea justificatã a tipului de avion, schimbarea rutei sau timpilor de zbor, anularea unor zboruri, va fi notificatã la A.A.C.R. de operatorul aeronavei cu cel puţin doua zile înainte de data prevãzutã pentru introducerea modificãrii.
(2) Aprobarea va fi consideratã ca fiind acordatã dacã nu se primeşte nici un rãspuns din partea A.A.C.R. cu 24 de ore înainte de ora prevãzutã pentru începerea zborului. Orice aprobare acordatã se comunica de cãtre A.A.C.R. aeroporturilor implicate şi Regiei Autonome "Administraţia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian" - ROMATSA.
C. Zboruri tehnice ale aeronavelor civile
ART. 14
(1) Zborul tehnic cu o aeronava civilã înmatriculatã sau identificata în România poate fi efectuat în spaţiul aerian naţional doar în condiţiile în care pentru respectivul zbor a fost emisã o aprobare de zbor de cãtre organismul tehnic cãruia i s-a delegat competenta de cãtre MTCT, prin reglementãri specifice, în domeniul certificãrii tehnice sau al autorizãrii aeronavei respective.
(2) Cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor se transmite la organismul tehnic prevãzut la alin. (1) cu cel puţin 24 de ore înainte de începerea zborului.
(3) În cazul zborurilor tehnice cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor se transmite la A.A.C.R. cu 24 de ore înainte de începerea zborului şi va avea anexatã autorizaţia care sa ateste navigabilitatea aeronavei, emisã de autoritatea competenta a statului de înmatriculare a aeronavei.
(4) Ministerul Apãrãrii Naţionale, denumit în continuare M.Ap.N., va fi informat, în regim de prioritate, cu privire la orice aprobare de zbor acordatã pentru efectuarea zborurilor tehnice cu aeronave civile în afarã rutelor ATS publicate.
D. Zboruri în spaţiul aerian naţional cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, care transporta trupe, tehnica de lupta, armament, munitie, explozivi, materiale radioactive şi alte materiale periculoase, executate cu sau fãrã aterizare pe teritoriul României
ART. 15
(1) Zborurile prevãzute la lit. D pot fi executate numai dupã obţinerea unei aprobãri de zbor din partea MTCT. Aceste categorii de zboruri necesita şi obţinerea unui aviz din partea M.Ap.N.
(2) Cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor şi a avizului, prevãzute la alin. (1), se transmite la A.A.C.R. cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data zborului şi va trebui sa conţinã toate informaţiile şi documentele specificate în formularul-tip prevãzut în anexa la prezenta procedura.
(3) În cazul transportului de materiale periculoase, cererea va conţine şi informaţii referitoare la natura încãrcãturii, conform editiei curente a documentului Doc 9284 al Organizaţiei pentru Aviaţia Civilã Internationala. De asemenea, operatorul aeronavei va transmite şi o copie a certificatului emis de autoritatea competenta a statului de provenienta, care sa ateste dreptul operatorului de a transporta materiale periculoase.
(4) În cazul transportului de materiale radioactive, operatorul aeronavei va transmite la A.A.C.R. şi o copie de pe autorizaţia emisã de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
E. Zboruri în spaţiul aerian naţional cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, executate parţial sau în totalitate în afarã rutelor ATS publicate
ART. 16
Aprobarea de zbor pentru executarea zborurilor prevãzute la lit. E se acorda de cãtre A.A.C.R., cu respectarea prevederilor acordurilor internaţionale la care statul roman este parte.
ART. 17
(1) În cazul în care acordurile internaţionale la care statul roman este parte nu prevãd altfel, cererea pentru obţinerea aprobãrii se transmite la A.A.C.R. de cãtre operatorul aeronavei, direct sau prin intermediar, cu cel puţin doua zile lucrãtoare înainte de data propusã pentru începerea activitãţii de zbor în spaţiul aerian naţional. Cererea pentru obţinerea aprobãrii în cazul zborurilor din categoria urgente medicale, operaţiuni de cãutare-salvare şi intervenţii în zone calamitate se poate adresa cu cel puţin 30 de minute înainte de decolare.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), urmãtoarele categorii de zboruri necesita un aviz prealabil din partea M.Ap.N., iar cererea pentru obţinerea aprobãrii de zbor şi a avizului M.Ap.N. se depune la A.A.C.R. la termenele şi cu respectarea procedurii prevãzute în anexa nr. 2 la hotãrâre:
- zborurile specifice activitãţilor de filmare, de fotografiere aerianã sau determinãri topogeodezice;
- zborurile deasupra municipiului Bucureşti, la înãlţimi mai mici de 3.000 m.
(3) Cererea prevãzutã la alin. (1) şi (2) va cuprinde:
a) numele, adresa (inclusiv telefon, fax sau e-mail) unde poate fi contactat operatorul aeronavei;
b) tipul, naţionalitatea şi însemnele de înmatriculare ale aeronavei care urmeazã sa fie utilizata, precum şi copia documentului de navigabilitate deţinut de aceasta;
c) indicativul de apel radio, precum şi echipamentele şi semnalele de identificare de la bord;
d) detalii cu privire la scopul zborului, inclusiv datele de operare, locul/zona de operare sau ruta, înãlţimea de zbor, intervalul de operare, punctele de intrare/ieşire în/din spaţiul aerian al României (dacã este cazul), aerodromul autorizat sau terenul de decolare/aterizare;
e) copia avizului din partea organului administraţiei publice locale, în cazul în care activitatea de zbor se desfãşoarã pe alte terenuri decât aerodromurile autorizate;
f) copie de pe certificatul de asigurare pentru pasageri şi daune produse terţilor, încheiat cu respectarea prevederilor legale.
(4) A.A.C.R. poate solicita şi prezentarea altor documente pe care le considera relevante pentru acordarea aprobãrii.
(5) Cererea privind acordarea aprobãrii de zbor va fi luatã în considerare numai dupã primirea tuturor informaţiilor şi documentelor prevãzute la alin. (3).
ART. 18
Dupã primirea aprobãrii de zbor, operatorul aeronavei are obligaţia de a transmite o copie a acesteia aerodromurilor de origine şi/sau de destinaţie, dupã caz.
ART. 19
(1) A.A.C.R. informeazã M.Ap.N., în regim de prioritate, cu privire la orice aprobare acordatã pentru efectuarea zborurilor cu aeronave civile înmatriculate în alt stat, în afarã rutelor ATS publicate.
(2) În termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei hotãrâri, A.A.C.R. şi M.Ap.N. vor stabili o procedura pentru transmiterea operativã a informaţiilor prevãzute la alin. (1), precum şi a celor referitoare la planificarile confirmate de M.Ap.N. pentru zborurile executate în spaţiul aerian naţional, în afarã rutelor ATS publicate, cu aeronave civile înmatriculate în România.




ANEXA


la anexa nr. 1
--------------

FORMULARUL TIP AL CERERII PENTRU ACORDAREA
APROBĂRII DE ZBOR DE CĂTRE REGIA AUTONOMĂ AUTORITATEA
AERONAUTICA CIVILĂ ROMANA

- APPLICATION FORM -

1. Numele, adresa, naţionalitatea operatorului aerian şi numãrul de
telefon/fax (Name, address, nationality of the air operator and
telephone/fax number)
.................................................................
2. Indicativul OACI de trei litere al operatorului aerian (ICAO three
letter designator of the air operator) ...........................
Indicativul radio (Radio call sign) ..............................
3. Tipul, însemnele de înmatriculare ale aeronavei/aeronavelor (Type and
registration marks of the aircraft) ..............................
4. Informaţii cu privire la certificatul acustic (Information regarding
Noise Certificate)
..................................................................
5. Capacitatea aeronavelor (pasageri şi/sau cargo) (Passenger and/or cargo
capacity of the aircraft) ........................................
6. Punctul de intrare/ieşire FIR LRBB şi ora (UTC), ruta de urmat pe
teritoriul României (Entry/Exit points FIR LRBB and UTC time, route to
be followed over the Romanian territory)
..................................................................
7. Aeroportul de origine şi/sau ultimul aeroport de plecare înainte de
intrarea în spaţiul aerian al României şi ora de decolare (UTC) (Airport
of origin and/or last airport of departure before entering the Romanian
air space and UTC time of departure)
8. Aeroportul din România şi ora de sosire/plecare (UTC) (Airport în România
and UTC time of arrival/departure) ...............................
9. Aeroportul de destinaţie şi/sau primul aeroport de aterizare dupã
ieşirea din spaţiul aerian al României şi ora de aterizare (UTG)
(Airport of destination and/or first airport of arrival after leaving
the Romanian air space and UTC time of arrival)
..................................................................
10. Data şi/sau perioada de operare şi ziua de operare (Date and/or period
and day of operation) ............................................
11. Date cu privire la tipul (categoria) zborului/zborurilor sau scopul
zborurilor (Information regarding type/category of intended flights or
purpose of flights)
12. Numãrul de pasageri şi/sau natura şi cantitatea încãrcãturii (tur/retur)
(Number of passengers and/or nature and amount of cargo to be taken on
or put down)
13. Tehnica militarã, armament şi/sau alte materiale militare, aparatura
fotografica şi/sau senzori de înregistrare la bord (Arms, ammunition
and any other military supplies, taking photos, making films equipment
or electromagnetic recorders on board)
14. Locul de imbarcare/debarcare şi/sau încãrcare/descãrcare a pasagerilor
şi/sau încãrcãturii (Place of embarkation/disembarkcation of passengers
and/or cargo, as the case may be)
15. Numele şi adresa afretatorului şi copie dupã contractul charter sau
alt document similar (comanda charter, AWB., etc.), copie dupã
contractul de închiriere, dacã aeronava/aeronavele sunt închiriate
(Name, address and business of charterer, copy of charter contract
signed by the airline and the charterer or of a similar document,
such as charter order, AWB, etc., copy of aircraft lease agreement,
if applicable) ................................................
16. Numele şi adresa agenţiei de turism sau a tour operatorului din România
(Name and address of the Romanian travel agent or of the Romanian
tour operator)
..................................................................
17. Numele şi adresa expeditorului şi beneficiarului încãrcãturii (Name
and address of the consignor and consignee of the cargo)
.................................................................
18. Dovada existenţei politelor de asigurare pentru pasageri şi bunuri,
precum şi pentru daune cauzate terţilor (Certificate showing passenger
and baggage accident insurance and third-party legal liability insurance)
...............................................................

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016