Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 19 mai 2008  privind declararea contribuabililor inactivi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 19 mai 2008 privind declararea contribuabililor inactivi

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 404 din 29 mai 2008

A. PREVEDERI GENERALE
1.1. În evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi, potrivit prevederilor <>art. 78 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, parte componentã a Registrului contribuabililor, sunt înscrişi contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitãţi fãrã personalitate juridicã ce îndeplinesc cumulativ urmãtoarele criterii:
- nu au depus nicio declaraţie la douã termene de declarare consecutive;
- nu li s-a aprobat, la cerere, de cãtre organul fiscal competent o mãsurã privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale declarative (regim derogatoriu).
1.2. În sensul prezentului ordin, prin declaraţii se înţelege formularul 100 "Declaraţie privind obligaţiile de platã la bugetul de stat", formularul 102 "Declaraţie privind obligaţiile de platã la bugetele asigurãrilor sociale şi fondurilor speciale", formularul 103 "Declaraţie privind accizele", formularul 300 "Decont de taxã pe valoarea adãugatã", formularul 301 "Decont special de taxã pe valoarea adãugatã", formularul 390 VIES "Declaraţie recapitulativã privind livrãrile/achiziţiile intracomunitare de bunuri" şi formularul 394 "Declaraţie informativã privind livrãrile/prestãrile şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional".
2. Declararea contribuabililor inactivi se face începând cu data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi.
3. Contribuabilii declaraţi inactivi se reactiveazã dacã îndeplinesc una dintre urmãtoarele condiţii:
- li s-a aprobat, la cerere, trecerea în regimul derogatoriu de declarare;
- şi-au îndeplinit toate obligaţiile declarative.
4. Reactivarea contribuabililor declaraţi inactivi se face începând cu data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivaţi.
5. Prezenta procedurã se aplicã de cãtre compartimentele cu atribuţii în domeniul gestionãrii registrului contribuabililor şi declaraţiilor fiscale din cadrul organelor fiscale competente.
6. Transmiterea listelor prevãzute de prezenta procedurã între nivelele ierarhice implicate se face numai în format electronic.
B. PROCEDURA PRIVIND ÎNSCRIEREA CONTRIBUABILILOR ÎN EVIDENŢA CONTRIBUABILILOR INACTIVI
1. Lunar, în termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor, organul fiscal competent întocmeşte lista contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative, emite şi transmite notificãri acestei categorii de contribuabili.
2. În termen de 15 zile de la data transmiterii notificãrilor, organul fiscal competent întocmeşte lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, eliminând din lista contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative acei contribuabili care au depus declaraţiile ca urmare a notificãrilor primite.
3. Pentru întocmirea listei prevãzute la pct. 2 se au în vedere urmãtoarele:
a) se selecteazã numai acei contribuabili care, la douã termene de declarare consecutive, nu şi-au îndeplinit niciuna dintre obligaţiile declarative înscrise în vectorul fiscal;
b) nu se selecteazã sediile secundare ale contribuabililor care au numai obligaţii de declarare a impozitului pe venitul din salarii.
4. Lista prevãzutã la pct. 2 conţine, în mod obligatoriu, urmãtoarele informaţii:
a) denumirea contribuabilului;
b) codul de identificare fiscalã;
c) domiciliul fiscal;
d) codul de identificare fiscalã pentru fiecare sediu secundar înregistrat fiscal al respectivului contribuabil.
5. În maximum 5 zile de la expirarea termenului prevãzut la pct. 2, listele cuprinzând contribuabilii care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi se transmit Direcţiei generale de tehnologia informaţiei.
6. În termen de 5 zile de la primirea listelor cuprinzând contribuabilii care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, Direcţia generalã de tehnologia informaţiei întocmeşte Lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, consolidatã la nivelul întregii ţãri, şi o transmite Direcţiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor, în vederea elaborãrii proiectului de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea acestei liste.
7. Proiectul de ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi se publicã pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizionalã în administraţia publicã.
8. La data publicãrii proiectului de ordin pe pagina de internet, Direcţia generalã de tehnologia informaţiei transmite organelor fiscale competente lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, înscrişi în evidenţele lor fiscale.
9. În termen de maximum 5 zile de la data publicãrii proiectului de ordin pe pagina de internet, organul fiscal competent transmite fiecãrui contribuabil din listã, aflat în competenţa sa de administrare, câte o notificare privind includerea în lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, precum şi condiţiile care trebuie îndeplinite pentru evitarea acestui fapt.
10. În termen de 3 zile de la expirarea termenului de 30 de zile de la data publicãrii proiectului de ordin pe pagina de internet, potrivit pct. 7, organele fiscale competente transmit Direcţiei generale de tehnologia informaţiei lista finalã a contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi.
11. Pentru întocmirea listei finale prevãzute la pct. 10, organul fiscal competent verificã în evidenţele fiscale proprii, pentru fiecare contribuabil înscris în listã, dacã sunt îndeplinite, în continuare, condiţiile pentru a fi declarat inactiv.
12. Dupã primirea listei finale a contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi, Direcţia generalã proceduri pentru administrarea veniturilor asigurã parcurgerea etapelor de aprobare şi publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi.
C. PROCEDURA PRIVIND SCOATEREA CONTRIBUABILILOR DIN EVIDENŢA CONTRIBUABILILOR DECLARAŢI INACTIVI
1. În prima zi a fiecãrei luni, organul fiscal competent întocmeşte, pentru luna precedentã, lista contribuabililor declaraţi inactivi care îndeplinesc condiţiile pentru reactivare, structuratã pe douã secţiuni:
a) secţiunea I - contribuabilii declaraţi inactivi care îndeplinesc condiţiile de reactivare;
b) secţiunea II - contribuabilii declaraţi inactivi prin eroare materialã.
2. Pentru fiecare contribuabil înscris în Lista contribuabililor declaraţi inactivi se verificã dacã sunt îndeplinite condiţiile de reactivare.
3. Rezultatele analizei efectuate se înscriu într-un referat, care cuprinde, pentru fiecare contribuabil în parte, în afara datelor de identificare ale acestuia, motivaţia propunerii de reactivare. Referatul se aprobã de conducãtorul organului fiscal competent.
4. Dupã aprobarea referatului cu propunerea de reactivare, organul fiscal competent întocmeşte lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi reactivaţi, cu cele douã secţiuni prevãzute la pct. 1, care conţine urmãtoarele informaţii:
a) denumirea contribuabilului;
b) codul de identificare fiscalã;
c) domiciliul fiscal;
d) codul de identificare fiscalã pentru fiecare sediu secundar înregistrat fiscal al respectivului contribuabil.
5. Lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi reactivaţi se transmite Direcţiei generale de tehnologia informaţiei pânã cel târziu la data de 5 a fiecãrei luni.
6. Direcţia generalã de tehnologia informaţiei transmite lista contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi reactivaţi Direcţiei generale proceduri pentru administrarea veniturilor, în vederea parcurgerii etapelor de aprobare şi publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea Listei contribuabililor reactivaţi.
7. La data reactivãrii unui contribuabil se reactiveazã toate sediile secundare care aparţin respectivului contribuabil.
D. PUBLICAREA EVIDENŢEI CONTRIBUABILILOR DECLARAŢI INACTIVI PE PAGINA DE INTERNET A AGENŢIEI NAŢIONALE DE ADMINISTRARE FISCALĂ
1. Se constituie, ca secţiune în cadrul Registrului contribuabililor, evidenţa contribuabililor inactivi, cu urmãtoarea structurã:
- denumirea contribuabilului;
- codul de identificare fiscalã;
- domiciliul fiscal;
- data la care a fost declarat inactiv (zz/ll/);
- perioada pentru care a fost declarat inactiv (de la zz/ll/ la zz/ll/), care se completeazã numai pentru contribuabilii reactivaţi.
2. În cazul contribuabililor care au sedii secundare, în evidenţã se înscriu şi sediile secundare înregistrate fiscal.
3. În douã zile lucrãtoare de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã pentru aprobarea Listei contribuabililor declaraţi inactivi, respectiv a Listei contribuabililor reactivaţi, se actualizeazã evidenţa contribuabililor inactivi.
4. Evidenţa contribuabililor declaraţi inactivi, astfel întocmitã, se publicã pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016