Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 14 martie 2008  de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea protectiei unei specialitati traditionale garantate (anexa 1)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 14 martie 2008 de inregistrare si verificare a documentatiei pentru dobandirea protectiei unei specialitati traditionale garantate (anexa 1)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 227 din 25 martie 2008

ART. 1
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Direcţia de industrie alimentarã, verificã documentaţia pentru înregistrarea şi dobândirea protecţiei unei specialitãţi tradiţionale garantate.
ART. 2
(1) Documentaţia pentru înregistrarea unei specialitãţi tradiţionale garantate, în vederea dobândirii protecţiei, se elaboreazã de cãtre grupul de producãtori sau procesatori în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 509/2006 privind specialitãţile tradiţionale garantate ale produselor agricole şi produselor alimentare şi ale Regulamentului (CE) nr. 1.216/2007 pentru implementarea Regulamentului (CE) nr. 509/2006, publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Documentaţia pentru înregistrarea unei specialitãţi tradiţionale garantate, în vederea dobândirii protecţiei, se transmite în format hârtie şi electronic pe adresa de e-mail: dopigp@madr.ro.
(3) Documentaţia este însoţitã de urmãtoarele documente:
a) actul de asociere, indiferent de forma sau componenţa juridicã a grupului de producãtori ori procesatori, şi statutul; în asociaţie pot sã fie incluse şi organizaţii de promovare a produsului, care reprezintã un interes economic al producãtorilor sau al procesatorilor din care fac parte;
b) declaraţie pe propria rãspundere cã grupul reprezintã producãtorii sau procesatorii interesaţi de acelaşi produs agricol ori alimentar;
c) caietul de sarcini care trebuie sã conţinã elementele prevãzute la art. 6 din Regulamentul (CE) nr. 509/2006;
d) cererea de înregistrare care trebuie sã conţinã elementele prevãzute în anexa nr. 1 la Regulamentul (CE) nr. 1216/2006;
e) declaraţie pe propria rãspundere, prin care se atestã autenticitatea informaţiilor furnizate;
f) copia de pe contractul încheiat cu un organism privat de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare pentru verificarea şi certificarea realitãţii datelor cuprinse în caietul de sarcini;
g) alte date şi informaţii din care sã rezulte necesitatea dobândirii protecţiei unei specialitãţi tradiţionale garantate.
(4) Orice producãtor care are intenţia de a produce pentru prima datã un produs agricol sau alimentar recunoscut ca specialitate tradiţionalã garantatã informeazã şi solicitã acordul grupului care a depus cererea iniţialã.
ART. 3
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale examineazã prin mijloace corespunzãtoare dacã documentaţia primitã în conformitate cu art. 7 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006 este justificatã şi îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezenta procedurã.
(2) În fiecare lunã Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale publicã pe site-ul propriu lista specialitãţilor tradiţionale garantate care au fãcut obiectul unei cereri de înregistrare în vederea dobândirii protecţiei, precum şi data depunerii acesteia.
ART. 4
În cazul în care documentaţia nu este completã, se va informa în scris grupul aplicant, în termen de 30 de zile, în vederea completãrii acesteia. Dacã în termenul stabilit grupul aplicant transmite informaţii inadecvate sau nu transmite informaţiile solicitate, documentaţia depusã este anulatã.
ART. 5
În cazul în care documentaţia depusã este completã, aceasta se publicã pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, în vederea acordãrii unei perioade de 60 de zile în care orice persoanã fizicã sau juridicã legitim interesatã, stabilitã în ţarã, îşi poate declara opoziţia faţã de cererea de înregistrare.
ART. 6
(1) Înregistrarea unei specialitãţi tradiţionale garantate în Registrul naţional al specialitãţilor tradiţionale garantate se efectueazã la data încetãrii perioadei de opoziţie şi transmiterii Certificatului de conformitate a realitãţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, în copie, eliberat de organismul privat de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare.
(2) Specialitatea tradiţionalã garantatã dobândeşte protecţie naţionalã de la data înregistrãrii în Registrul naţional al specialitãţilor tradiţionale garantate, care înceteazã la data dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene.
(3) Registrul naţional al specialitãţilor tradiţionale garantate se administreazã de cãtre Direcţia de industrie alimentarã şi se publicã periodic pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale.
ART. 7
Verificarea şi monitorizarea activitãţii organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare sunt prevãzute în anexa nr. 1a), care face parte integrantã din prezenta procedurã.

ANEXA 1a
--------
la procedura prevãzutã în anexa nr. 1
-------------------------------------

VERIFICAREA ŞI MONITORIZAREA
activitãţii organismelor private de inspecţie şi
certificare a produselor agricole sau alimentare

ART. 1
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Direcţia de industrie alimentarã, verificã şi monitorizeazã activitatea organismelor private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare.
ART. 2
Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale o copie legalizatã a documentului care atestã acreditarea conform standardului european EN 45011 sau standardului ISO/CEI 65 (Cerinţe generale pentru organisme care opereazã cu sistemul de certificare a produselor) şi documentele care atestã îndeplinirea cerinţelor prevãzute la art. 15 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006.
ART. 3
Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele cerinţe:
a) sã dispunã de structurã, echipamente şi proceduri care sã permitã efectuarea tuturor activitãţilor privind verificarea, controlul şi certificarea respectãrii datelor cuprinse în caietul de sarcini;
b) sã fie persoane juridice cu sediul în România; persoanele juridice care au sediul principal în statele membre sau în ţãri cu echivalenţã în Uniunea Europeanã, obţinutã prin decizia Comisiei Europene, pot verifica şi controla respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini cu condiţia stabilirii şi menţinerii în România, în condiţiile legii, a unui sediu secundar pe toatã durata desfãşurãrii activitãţii lor;
c) sã aibã cel puţin un an experienţã în activitatea de inspecţie/certificare;
d) sã dispunã de un laborator propriu acreditat sau sã aibã un contract de colaborare cu un astfel de laborator, pentru a executa toate analizele şi determinãrile necesare în vederea efectuãrii verificãrii, controlului şi certificãrii respectãrii datelor cuprinse în caietul de sarcini ;
e) sã dispunã de personal calificat pentru efectuarea verificãrilor şi controalelor;
f) sã fie independente de toate pãrţile implicate, imparţiale şi integre; organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare şi personalul lor nu trebuie sã fie supuse niciunei presiuni comerciale sau financiare care ar putea sã le influenţeze deciziile;
g) sã satisfacã în totalitate exigenţele stabilite în standardul european EN 45011 sau în standardul ISO/CEI 65 (Cerinţe generale pentru organisme care opereazã cu sistemul de certificare a produselor).
ART. 4
(1) Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare permit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale accesul la birourile şi facilitãţile lor.
(2) Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, pânã la data de 31 ianuarie a fiecãrui an, lista operatorilor verificaţi şi controlaţi pânã la data de 31 decembrie a anului anterior, cuprinzând numele şi adresa operatorului, tipul operatorului (producãtor, procesator), tipul produsului, data înregistrãrii şi data certificãrii.
(3) Organismele private de inspecţie şi certificare a produselor agricole sau alimentare transmit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale orice neregulã sau încãlcare privind respectarea datelor cuprinse în caietul de sarcini şi sancţiunea aplicatã.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016