Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 14 ianuarie 2009  privind atestarea formatorilor care participa la programele de formare profesionala in domeniul reglementat de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 14 ianuarie 2009 privind atestarea formatorilor care participa la programele de formare profesionala in domeniul reglementat de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat

EMITENT: INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 57 din 29 ianuarie 2009

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta procedurã stabileşte condiţiile şi modul de dobândire a atestatului de formator pentru ocupaţiile reglementate prin lege şi prin prescripţiile tehnice elaborate de Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, denumitã în continuare ISCIR.
ART. 2
ISCIR este organul de specialitate responsabil cu reglementarea şi controlul în domeniul autorizãrii formatorilor care desfãşoarã activitãţi în domeniul stabilit prin <>Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţã a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prescripţiile tehnice.
ART. 3
Prezenta procedurã se aplicã pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor <>Legii nr. 64/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a prescripţiilor tehnice şi a ordinelor inspectorului de stat şef al ISCIR, precum şi a celorlalte dispoziţii legale în vigoare, legate de persoanele care doresc sã dobândeascã calitatea de formator pentru a preda la programele de formare profesionalã în domeniul reglementat de ISCIR.
ART. 4
Atestatele de formator sunt eliberate şi pot fi retrase de ISCIR.
ART. 5
Ordinele inspectorului de stat şef al ISCIR referitoare la formatorii din acest domeniu, coroborate cu celelalte dispoziţii legale în vigoare, precum şi cu prevederile prezentei proceduri, au ca scop prevenirea accidentelor şi avariilor produse la echipamentele/instalaţiile din domeniul ISCIR, prin creşterea şi verificarea nivelului de pregãtire al formatorilor care predau la programele de formare profesionalã în domeniul reglementat de ISCIR.
ART. 6
Persoanele care doresc sã dobândeascã dreptul de a preda ca formator conform prezentei proceduri trebuie sã participe la un curs de perfecţionare în acest domeniu, organizat de ISCIR prin centrul de formare profesionalã, dupã care vor susţine un examen în vederea obţinerii unui atestat.

CAP. II
Condiţiile de participare la curs în vederea obţinerii atestatului de formator

ART. 7
(1) Persoanele care doresc sã urmeze un curs de perfecţionare organizat de ISCIR pentru a deveni formatori trebuie sã aibã studii superioare tehnice sau universitare, de lungã sau de scurtã duratã, din care sã reiasã cã au absolvit o formã de învãţãmânt care le permite sã îşi desfãşoare activitatea într-un domeniu reglementat de ISCIR.
(2) Pentru a fi atestate ca formatori, persoanele specificate la alin. (1) trebuie sã aibã şi o vechime în munca de specialitate de minimum 2 ani, care sã fie doveditã prin înscrisuri.
ART. 8
(1) Documentaţia care va trebui depusã într-un exemplar la ISCIR va conţine urmãtoarele acte:
a) cerere depusã de solicitant, cu menţionarea modulului pentru care doreşte obţinerea atestatului (vezi anexa nr. 4)*;
-------------
* Candidaţii pot opta prin cererea de înscriere la participarea la cursurile de perfecţionare şi examinare pentru mai multe module, în vederea obţinerii atestatului care sã le permitã sã predea la cursurile organizate pentru mai multe ocupaţii. Tarifarea se va achita distinct pentru fiecare modul.

b) copie de pe actul de identitate al solicitantului (carte/buletin de identitate, adeverinţã de identitate);
c) copie de pe diploma de studii a solicitantului;
d) înscrisuri din care sã rezulte îndeplinirea condiţiei de vechime de cãtre solicitant;
e) CV-ul solicitantului;
f) adeverinţã medicalã eliberatã de un medic de medicina muncii, din care sã reiasã cã solicitantul este apt pentu a desfãşura activitãţi de predare;
g) chitanţã/ordin de platã din care sã reiasã cã a fost achitatã de cãtre solicitant contravaloarea cursului şi a examinãrii/reexaminãrii;
h) declaraţie pe propria rãspundere a solicitantului, din care sã reiasã cã nu a fost condamnat pentru fapte legate de desfãşurarea activitãţii didactice sau pentru fapte legate de activitatea supusã reglementãrilor ISCIR.
(2) Nu vor fi înscrise la cursul de perfecţionare şi susţinere a examenului de formator persoanele care au fost condamnate pentru una dintre faptele prevãzute la alin. (1) lit. h).
ART. 9
Informaţiile privind desfãşurarea acestor cursuri pot fi obţinute de la ISCIR.

CAP. III
Organizarea programului de formare profesionalã

ART. 10
ISCIR verificã dosarele candidaţilor înscrişi şi publicã pe site-ul ISCIR: www.iscir.ro programarea acestora, precum şi evidenţa formatorilor atestaţi în condiţiile prezentei proceduri.
ART. 11
Durata zilnicã a de cursurilor este de 8 ore şi se desfãşoarã pe parcursul a douã zile.
ART. 12
(1) Sesiunea de examinare a candidaţilor se va desfãşura în douã etape:
- etapa nr. 1 - sesiunea teoreticã, ce constã în testarea cunoştinţelor cu întrebãri tip grilã la care rãspunsurile se vor da în scris;
- etapa nr. 2 - sesiunea-interviu, la care rãspunsurile se vor da oral şi care constã în testarea abilitãţilor specifice activitãţii de formare profesionalã a adulţilor.
(2) Condiţia de promovabilitate a sesiunii teoretice este obţinerea cel puţin a notei 7 (şapte), dupã care candidatul este admis la susţinerea examinãrii la sesiunea-interviu.
(3) Condiţia de promovabilitate a sesiunii-interviu este obţinerea cel puţin a notei 7 (şapte), dupã care candidatul se declarã "Admis", putându-se elibera atestatul.
ART. 13
(1) Rezultatul final al examinãrii este de forma "Admis/Respins".
(2) Rezultatul "Admis" este obţinut atunci când candidatul a obţinut la sesiunea teoreticã nota minimã 7 (şapte), iar la sesiunea-interviu a obţinut nota minimã 7 (şapte).
ART. 14
La încheierea examenului, Comisia de examinare va comunica rezultatele finale prin afişare.
ART. 15
(1) Candidaţilor declaraţi admişi în urma examinãrii li se va elibera de cãtre ISCIR un atestat cu o valabilitate de 4 ani.
(2) Durata de valabilitate a atestatului începe de la data emiterii acestuia.
ART. 16
Centrul de formare profesionalã din cadrul ISCIR va deţine, va înregistra şi va arhiva, conform prevederilor legale, un exemplar din dosarele cu lucrãrile depuse de solicitanţi.
ART. 17
(1) Contestaţiile privind rezultatele obţinute se pot face de cãtre orice candidat declarat "Respins" dupã sesiunea teoreticã, acestea depunându-se în scris la Comisia de examinare în termen de maximum 3 ore de la comunicarea rezultatelor.
(2) Contestaţiile privind rezultatele obţinute se pot face de cãtre orice candidat declarat "Respins" dupã sesiunea-interviu, acestea depunându-se în scris la Comisia de examinare în termen de maximum 3 ore de la comunicarea rezultatelor.
ART. 18
Eliberarea atestatelor se face pe bazã de semnãturã în Registrul de evidenţã a atestatelor deţinut de Centrul de formare profesionalã din cadrul ISCIR.
ART. 19
Solicitantul care doreşte ulterior obţinerii primului atestat obţinerea atestãrii şi pentru alte module aferente altor ocupaţii reglementate de ISCIR trebuie sã respecte condiţiile stabilite la art. 8.
ART. 20
Candidaţii care susţin examenul în vederea obţinerii atestatului şi care obţin calificativul "Respins" vor primi o adeverinţã eliberatã de Centrul de formare profesionalã din cadrul ISCIR, din care va rezulta cã au urmat cursul de perfecţionare.
ART. 21
(1) Persoanele care au obţinut calificativul "Respins" pot fi reexaminate fãrã a urma încã o datã cursul, în termen de maximum un an de la data primei examinãri, la solicitarea scrisã a acestora.
(2) Reexaminãrile solicitanţilor se fac cu achitarea în prealabil de cãtre aceştia la ISCIR a contravalorii reexaminãrii.
(3) Contravaloarea examinãrii/reexaminãrii candidaţilor este stabilitã prin Prescripţia tehnicã PT CR1-2003, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 27/2003 ,cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Participarea directã la reexaminare fãrã a urma cursul se face o singurã datã.
ART. 22
ISCIR va organiza periodic cursuri de perfecţionare profesionalã pentru formatorii atestaţi, în vederea asimilãrii legislaţiei din domeniul supus reglementãrilor cuprinse în prescripţiile tehnice.

CAP. IV
Atribuţiile Comisiei de examinare

ART. 23
(1) Comisia de examinare este alcãtuitã din 3 membri, dintre care un membru va avea obligatoriu calitatea de preşedinte şi un alt membru va avea calitatea de secretar.
(2) Secretarul şi membrii Comisiei de examinare sunt subordonaţi preşedintelui, toţi fiind numiţi din cadrul ISCIR.
ART. 24
Membrii Comisiei de examinare sunt numiţi prin ordin al inspectorului de stat şef al ISCIR.
ART. 25
Comisia de examinare organizeazã şi efectueazã examinarea prin verificarea şi notarea lucrãrilor participanţilor.
ART. 26
(1) Atribuţiile principale ale Comisiei de examinare sunt urmãtoarele:
- verificã condiţiile de desfãşurare a examenului;
- întocmeşte subiectele şi baremele de evaluare;
- ia mãsuri de excludere a candidaţilor care încearcã sã comitã acte de fraudã în timpul examenului;
- evalueazã lucrãrile conform baremului;
- anunţã şi întocmeşte lista cu rezultatele examenului;
- analizeazã contestaţiile şi întocmeşte rãspunsurile cãtre candidaţi.
(2) Comisia de examinare exercitã orice alte activitãţi necesare bunei desfãşurãri a examinãrii.
(3) Comisia de examinare transmite conducerii ISCIR lista cu rezultatele examinãrii, în vederea eliberãrii atestatelor.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 27
Dupã intrarea în vigoare a prezentei proceduri, avizarea de cãtre ISCIR a deschiderii cursurilor de formare profesionalã în vederea autorizãrii personalului de exploatare se va face numai dacã sunt respectate şi prezentele dispoziţii.


ANEXA 2

ATESTAT

--------------
NOTĂ(CTCE)
Model - ATESTAT - se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 57 din 29 ianuarie 2009, pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 3

PRESCRIPŢIILE TEHNICE
care reglementeazã domeniile de activitate pentru care
este necesarã obţinerea autorizaţiei din partea ISCIR

1. Prescripţia tehnicã PT C 2-2003 - pct. A.10, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 333/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 29 ianuarie 2004, pentru ocupaţia de laborant - operator tratarea apei din cazane
2. Prescripţia tehnicã PT R 6-2002 - anexa P, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 577/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 910 din 14 decembrie 2002, precum şi conform PT R 15-2003, pentru ocupaţia de liftier
3. Prescripţia tehnicã PT C 1-2003 - anexa L, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 304/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 914 din 20 decembrie 2003, pentru ocupaţia de fochist clasele A, B şi D
4. Prescripţia tehnicã PT C 9-2003 - aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 310/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 917 din 20 decembrie 2003, pentru ocupaţia de fochist cazane clasa C
5. Prescripţia tehnicã PT R 1-2003 - anexa P, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 144/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 323 din 13 mai 2003, pentru ocupaţia de macaragiu grupele A, B, C, D şi E
6. Prescripţia tehnicã PT CR 9/1-2003 -anexele F, G şi H, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 374/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 5 februarie 2004, şi anexa E din Prescripţia tehnicã PT CR 9/2-2003, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 375/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 5 februarie 2004, pentru ocupaţiile de sudor cu arc electric, sudor în mediu de gaz protector, sudor sub strat de flux, sudor cu flacãrã oxiacetilenicã
7. Prescripţia tehnicã PT CR 9/3-2003 - anexa B, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 376/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 108 din 5 februarie 2004, pentru ocupaţia de sudor în polietilenã de înaltã densitate
8. Prescripţia tehnicã PT CR 11-2003 - anexa nr. 1, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 379/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 124 din 11 februarie 2004, pentru ocupaţia de operator pentru controlul nedistructiv: cu radiaţii penetrante, cu ultrasunete, cu lichide penetrante, cu particule magnetice, cu curenţi turbionari pentru verificarea etanşeitãţii
9. Prescripţia tehnicã PT R 3-2003 - anexa N, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 146/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 331 din 15 mai 2003, pentru ocupaţia de stivuitorist
10. Prescripţia tehnicã PT R 7-2003 - anexa I, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 108/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 18 aprilie 2003, precum şi prescripţiile tehnice PT R 8-2003, PT R 9-2003, PT R 10-2003, PT R 11-2003, PT R 12-2003, PT R 16-2003, pentru ocupaţia de funicularist (mecanic trolist)
11. Prescripţia tehnicã PT C 8-2003 - anexa Q, aprobatã prin <>Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 309/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 910 din 19 decembrie 2003, pentru ocupaţia de operator umplere recipiente GPL
12. Prescripţia tehnicã PT C 3-2003, aprobatã prin <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 86/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 161 din 13 martie 2003, pentru ocupaţia de îmbuteliator fluide sub presiune
13. Prescripţia tehnicã PT C 11-2003 - anexa E, aprobatã prin Ordinul ministrului economiei şi comerţului nr. 336/2004 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 29 ianuarie 2004, pentru ocupaţia de ASI - automatist pentru supraveghere şi întreţinere


ANEXA 4

MODULE
cu tipurile de ocupaţii pentru care se solicitã dobândirea
atestatului de formator


┌────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┐
│ Module cu tipurile de ocupaţii │ Cod COR│Opţiunea│
│ │ │ Da/Nu │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 1 Sudor electric │7212.1.1│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 2 Sudor oxi-gaz │7212.1.2│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 3 Brazor │721201 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 4 Sudor cu flacãrã de gaze oxiacetilenicã │721202 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 5 Sudor cu arc electric │721203 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 6 Sudor cu arc electric acoperit sub strat │ │ │
│de flux │721204 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 7 Operator tãiere │721205 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 8 Sudor cu arc electric cu electrod fuzibil │ │ │
│în mediu de gaz protector │721206 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 9 Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil │ │ │
│în mediu de gaz protector │721207 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 10 Fochist cazane de abur şi de apã fierbinte │816103 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 11 Fochist cazane mici de abur │816105 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 12 Fochist cazane de apã caldã şi cazane de │ │ │
│abur de joasã presiune │816106 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 13 Fochist cazane conduse de calculator │816107 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 14 Automatist pentru supraveghere şi │ │ │
│întreţinere cazane │816116 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 15 Operator la tratarea apei tehnologice │816307 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 16 Macaragiu │8333.2.1│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 17 Funicularist (mecanic trolist) │8333.1.2│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 18 Liftier │833310 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 19 Stivuitorist │833403 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 20 Operator umplere recipiente GPL │932009 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 21 Îmbuteliator fluide sub presiune │932002 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 22 Operator sudare ţevi şi fitinguri din PEHD │823208 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 23 Operator control nedistructiv cu radiaţii │ │ │
│penetrante │315212 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 24 Operator control nedistructiv cu ultrasunete │315213 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 25 Operator control nedistructiv cu lichide │ │ │
│penetrante │315214 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 26 Operator control nedistructiv cu particule │ │ │
│magnetice │315215 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 27 Operator control nedistructiv prin curenţi │ │ │
│turbionari │315216 │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│Modulul nr. 28 Operator control nedistructiv pentru │ │ │
│verificarea etanşeitãţii │315217 │ │
└────────────────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┘


---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016