Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 14 august 2006  de atribuire a codului de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 14 august 2006 de atribuire a codului de inregistrare fiscala pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 744 din 31 august 2006
CAP. 1
Prevederi generale

1.1. Prevederile prezentei proceduri se aplicã persoanelor fizice care desfãşoarã în mod independent activitãţi economice autorizate sau exercitã profesii libere, denumite în continuare contribuabili.
1.2. Sunt exceptaţi contribuabilii care desfãşoarã exclusiv activitãţi într-o formã de asociere.
2.1. Începând cu data de 1 ianuarie 2007, codul de identificare fiscalã atribuit contribuabililor este codul de înregistrare fiscalã atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, potrivit prevederilor <>art. 69 alin. (1) lit. e) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
2.2. În cazul în care contribuabilul desfãşoarã mai multe activitãţi autorizate sau activitatea se desfãşoarã în mai multe locaţii, atribuirea codului de înregistrare fiscalã se face numai pentru activitatea principalã, la sediul principal de desfãşurare a acesteia, celelalte locaţii reprezentând sedii secundare şi le sunt aplicabile dispoziţiile <>art. 72 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
3. Cu aceeaşi datã, pentru contribuabilii care se înregistreazã ca persoanã impozabilã în scopuri de TVA, codul de identificare fiscalã este alcãtuit din codul de înregistrare fiscalã menţionat la pct. 2 şi din prefixul "RO" conform ISO Standard 3166 - alpha 2.
4.1. Codul de înregistrare fiscalã este utilizat de contribuabilii definiţi potrivit pct. 1, în relaţia cu organul fiscal competent şi cu ceilalţi contribuabili, numai în legãturã cu activitatea economicã autorizatã desfãşuratã sau cu profesia liberã exercitatã.
4.2. Organul fiscal competent pentru administrarea impozitelor, taxelor şi a contribuţiilor datorate bugetului general consolidat în legãturã cu activitatea economicã autorizatã desfãşuratã sau cu profesia liberã exercitatã, cu excepţia impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii, este organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi au sediul activitãţii sau locul unde se desfãşoarã efectiv activitatea principalã, potrivit <>art. 31 alin. (1) lit. a^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
5.1. Pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale potrivit reglementãrilor în domeniul impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii, codul de identificare fiscalã utilizat de persoanele fizice este codul numeric personal, potrivit <>art. 69 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
5.2. Organul fiscal competent pentru administrarea impozitului pe venit datorat pentru veniturile proprii este organul fiscal în a cãrui razã teritorialã persoana fizicã are adresa unde îşi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferitã de domiciliu, potrivit <>art. 31 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
6. Evidenţa acestor contribuabili se organizeazã electronic, în cadrul registrului contribuabililor, de cãtre Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã.
7. Data luãrii în evidenţã ca persoanã impozabilã în scopuri de TVA va rãmâne neschimbatã ori de câte ori contribuabilul îşi schimbã certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, cu excepţia situaţiei când este scos din evidenţã ca persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA.

CAP. II
Procedura de solicitare şi atribuire a codului de înregistrare fiscalã pentru contribuabilii înregistraţi fiscal pânã la data de 1 septembrie 2006

1. Contribuabilii definiţi la cap. I pct. 1 din prezenta procedurã, înregistraţi în evidenţele fiscale la data de 1 septembrie 2006, au obligaţia sã solicite atribuirea codului de înregistrare fiscalã.
2. Pânã la data de 30 septembrie 2006, administraţiile finanţelor publice vor înştiinţa toţi contribuabilii care îşi au domiciliul fiscal în raza lor teritorialã de competenţã asupra obligaţiei înscrise la pct. 1 din prezentul capitol.
3. Înştiinţarea se întocmeşte şi se emite prin intermediul mijloacelor informatice, fãrã sã poarte semnãtura persoanelor împuternicite ale organului fiscal şi ştampila organului fiscal, în douã exemplare, din care un exemplar se comunicã contribuabilului, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia.
Modelul şi conţinutul formularului de înştiinţare sunt prevãzute în anexa nr. 5.
4. Pentru atribuirea codului de înregistrare fiscalã şi eliberarea noului certificat de înregistrare fiscalã, contribuabilii depun la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi au sediul activitãţii sau locul unde se desfãşoarã efectiv activitatea principalã, denumit în continuare organ fiscal competent, "Declaraţie de înregistrare fiscalã/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau exercitã profesii libere" (070), însoţitã de o copie de pe certificatul de înregistrare fiscalã emis anterior şi de actele doveditoare ale informaţiilor cuprinse în aceasta.
Modelul şi conţinutul formularului sunt prevãzute în anexa nr. 3.
5. La primirea declaraţiei de înregistrare fiscalã/ declaraţiei de menţiuni, organul fiscal competent verificã modul de completare a acesteia şi actele doveditoare ale informaţiilor.
6. Dacã, în urma verificãrilor efectuate, se constatã cã nu existã neconcordanţe, organul fiscal competent atribuie codul de înregistrare fiscalã şi emite certificatul de înregistrare fiscalã.
6.1. Certificatul de înregistrare fiscalã conţine la secţiunea "Date de identificare" urmãtoarele:
a) - în cazul persoanei fizice autorizate - menţiunea "Persoanã fizicã autorizatã";
- în cazul persoanei fizice care exercitã profesii libere - denumirea, potrivit legii speciale (de exemplu: "ION IONESCU "- Cabinet de avocat") sau altele asemenea;
b) numele şi prenumele persoanei fizice;
c) codul numeric personal;
d) adresa sediului activitãţii sau a locului unde se desfãşoarã efectiv activitatea principalã.
7. Dacã, în urma verificãrilor efectuate, se constatã neconcordanţe, organul fiscal competent va solicita prezenţa contribuabilului la sediul sãu, în vederea clarificãrii situaţiei fiscale, prin transmiterea notificãrii prevãzute în anexa nr. 6.
7.1. Notificarea se întocmeşte în douã exemplare, din care un exemplar se comunicã contribuabilului, iar cel de-al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al acestuia. Cu ocazia transmiterii notificãrii, organul fiscal competent va deschide dosarul fiscal al contribuabilului.
7.2. Dacã respectivul contribuabil nu se prezintã în termen de 15 zile de la data comunicãrii notificãrii, pentru clarificarea situaţiei fiscale, solicitarea de eliberare a noului certificat de înregistrare se respinge.
7.3. În vederea respingerii solicitãrii de înregistrare a contribuabilului, se întocmeşte o notã care va cuprinde motivaţia respingerii şi la care se vor anexa atât declaraţia de înregistrare depusã de contribuabil, cât şi notificarea transmisã acestuia de cãtre organul fiscal competent. Nota se aprobã de conducãtorul organului fiscal competent.
7.4. Motivaţia respingerii solicitãrii de înregistrare se comunicã în scris contribuabilului.
8. În cazul în care contribuabilul va reveni cu o nouã declaraţie de înregistrare, se va relua procedura prevãzutã în acest capitol.
9. Termenul de eliberare a certificatului de înregistrare este de 15 zile. În cazul solicitãrii prezenţei contribuabilului pentru soluţionarea neconcordanţelor, termenul se prelungeşte conform prevederilor <>art. 68^1 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. III
Înregistrarea fiscalã în perioada 1 septembrie 2006 - 31 decembrie 2006

1. Înregistrarea fiscalã se realizeazã potrivit prevederilor legale în vigoare la data solicitãrii înregistrãrii.
2. În cazul contribuabililor care nu au calitatea de comerciant, odatã cu procedura aplicabilã potrivit prevederilor legale în vigoare, se va aplica şi procedura de înregistrare, prevãzutã la cap. II.
3. Contribuabilii care au calitatea de comerciant au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data comunicãrii certificatului de înregistrare de la oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale, sã se prezinte la organul fiscal competent şi sã solicite eliberarea codului de înregistrare fiscalã, conform procedurii prevãzute la cap. II.

CAP. IV
În cazul în care, dupã data de 1 ianuarie 2007, contribuabilii solicitã înregistrarea fiscalã la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi au domiciliul, acest organ fiscal va îndruma contribuabilii sã se prezinte la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi au sediul activitãţii sau locul de desfãşurare efectivã a activitãţii principale, în vederea îndeplinirii acestei obligaţii.

CAP. V
Obligaţia înscrierii codului de persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA pe documente

Contribuabilii înregistraţi potrivit prezentei proceduri au obligaţia ca, începând cu data de 1 ianuarie 2007, sã înscrie codul de înregistrare în scopuri de TVA pe documentele prevãzute la <>art. 71 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii privind preschimbarea certificatelor de înregistrare ale contribuabililor care au calitatea de comerciant

1. Dupã data de 1 ianuarie 2007, pe mãsurã ce contribuabilii solicitã preschimbarea certificatelor de înregistrare ca urmare a unor modificãri ce ţin de datele înscrise în certificatul de înregistrare, oficiile registrului comerţului de pe lângã tribunale vor elibera, conform prevederilor legale, un alt certificat de înregistrare ce va conţine şi noul cod de înregistrare fiscalã.
2. Dupã data de 1 ianuarie 2007, certificatul de înregistrare rãmâne valabil pânã la preschimbarea acestuia potrivit pct. 1 din prezentul capitol.

____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016