Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 14 aprilie 2003  pentru aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. X paragraful 1 din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin   Legea nr. 260/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 14 aprilie 2003 pentru aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata prevazute la art. X paragraful 1 din Acordul dintre Romania si Statele Unite ale Americii privind statutul fortelor Statelor Unite ale Americii in Romania, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin Legea nr. 260/2002

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 272 din 18 aprilie 2003

ART. 1
(1) Potrivit prevederilor art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã bunurile şi serviciile achiziţionate de forţele Statelor Unite ale Americii şi contractanţii acestora, astfel cum sunt definiţi la art. XXI din acord, atunci când acţioneazã pentru sau în numele forţelor Statelor Unite ale Americii.
(2) Forţele Statelor Unite ale Americii în România înseamnã personalul militar şi civil aparţinând trupelor de uscat, de marina şi de aviatie ale acestor state, dislocate pe teritoriul României, precum şi membrii de familie ai acestuia, astfel cum sunt definiţi la art. I din Acordul dintre statele pãrţi la Tratatul Atlanticului de Nord şi celelalte state participante la Parteneriatul pentru Pace cu privire la statutul forţelor lor, semnat la 19 iunie 1995 la Bruxelles (NATO/SOFA/PpP), ratificat prin <>Legea nr. 23/1996 .
(3) Potrivit prevederilor art. XXI din acord, sunt consideraţi contractanţi cetãţenii americani şi firmele americane, cetãţenii şi firmele din state terţe, precum şi corporatiile, care servesc în mod exclusiv forţele Statelor Unite ale Americii, sau orice subunitate a acestora.
ART. 2
Scutirea de taxa pe valoarea adãugatã prevãzutã la art. 1 alin. (1) se realizeazã prin:
a) restituirea lunarã a taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate de forţele Statelor Unite ale Americii în România, de membrii de familie şi de contractanţii acestora, neinregistrati ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, de cãtre direcţia generalã a finanţelor publice în a carei raza este situata localitatea în care sunt dislocate forţele, pe baza documentaţiei prevãzute la art. 3. Restituirea se solicita de autoritatea militarã a forţelor Statelor Unite ale Americii în România, atât pentru achiziţiile proprii, cat şi pentru achiziţiile personalului şi membrilor de familie ai acestuia, şi de cãtre contractanţii care nu au calitatea de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã;
b) recuperarea prin decontul lunar a taxei pe valoarea adãugatã facturate pentru bunurile livrate şi/sau serviciile prestate de cãtre contractanţii înregistraţi ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã în favoarea forţelor Statelor Unite ale Americii în România. Aceasta se realizeazã astfel: prin evidentierea sumei taxei pe valoarea adãugatã din facturile emise în decontul lunii respective la rândul 1 "Taxa pe valoarea adãugatã colectata pentru livrãri de bunuri/prestãri de servicii în ţara" şi la rândul 25 "Taxa pe valoarea adãugatã efectiv restituitã cumparatorilor strãini, inclusiv comisionul unitãţilor autorizate". În contabilitate se vor efectua urmãtoarele înregistrãri: 461=4111, pentru evidentierea taxei pe valoarea adãugatã colectate, care nu se achitã de cãtre client, iar la sfârşitul lunii, 4423=461 sau, dupã caz, 4424=461. Pe factura fiscalã se menţioneazã: "Nu se achitã taxa pe valoarea adãugatã". Justificarea efectuãrii operaţiunilor se face cu factura fiscalã şi o comanda primitã de la forţele Statelor Unite ale Americii în România sau un contract încheiat cu acestea în vederea efectuãrii livrãrii de bunuri şi/sau prestãrii de servicii.
ART. 3
(1) În vederea obţinerii restituirii taxei pe valoarea adãugatã, solicitantii prevãzuţi la art. 2 lit. a) vor depune, pana la finele lunii urmãtoare celei pentru care se solicita restituirea, la Ministerul Apãrãrii Naţionale urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de restituire întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 1;
b) borderoul documentelor justificative, întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 2;
c) documentele, în copie şi în original, care atesta achiziţionarea şi plata bunurilor/şi sau a serviciilor, în original şi în copie. Nu se admit facturi fiscale pe care contractorii au înscris menţiunea: "Nu se achitã taxa pe valoarea adãugatã".
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale verifica dacã solicitantii sunt îndreptãţiţi sa solicite restituirea taxei pe valoarea adãugatã conform prevederilor art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 .
(3) Sumele trecute în borderourile anexate la cererile de restituire a taxei pe valoarea adãugatã se verifica de Ministerul Apãrãrii Naţionale pe baza documentelor primite. În urma verificãrii pe borderou se va face menţiunea, sub semnatura, "Confruntat cu documentele justificative".
(4) Dupã vertificare Ministerul Apãrãrii Naţionale transmite cererile avizate, împreunã cu documentaţia anexatã, la direcţia generalã a finanţelor publice în a carei raza este situata localitatea în care sunt dislocate forţele.
ART. 4
(1) Organele fiscale vor verifica documentaţia prevãzutã la art. 3 şi vor întocmi o nota în care se consemneazã numãrul şi data cererii, rezultatul verificãrii şi propuneri cu privire la aprobarea restituirii sau la respingerea cererii de restituire a taxei pe valoarea adãugatã, cu menţionarea motivelor care au condus la aceasta decizie. Documentele originale pe baza cãrora se efectueazã restituirea vor fi stampilate pe verso de organul fiscal şi pe ele se va mentiona: "Restituit taxa pe valoarea adãugatã conform art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 ", dupã care vor fi restituite solicitantului. Copiile de pe documentele de restituire a taxei pe valoarea adãugatã se pãstreazã la organul fiscal şi vor fi stampilate şi semnate de organul fiscal, cu menţiunea: "Conform cu originalul".
(2) Restituirea taxei pe valoarea adãugatã se aproba de directorul general al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau, dupã caz, al Direcţiei generale a finanţelor publice a municipiului Bucureşti.
(3) Pe baza notei aprobate se întocmesc comunicarea cãtre trezorerie, al carei model este prevãzut în anexa nr. 3, precum şi comunicarea cãtre solicitant, al carei model este prevãzut în anexa nr. 4, privind modul de soluţionare a cererii de restituire a taxei pe valoarea adãugatã. Comunicarea cãtre trezorerie va fi însoţitã de un exemplar al cererii aprobate.
(4) În baza comunicãrii primite trezoreria va întocmi ordine de plata tip trezorerie (OPHT). Plata se va face în lei prin virament în conturi bancare deschise de titularul cererii de restituire a taxei pe valoarea adãugatã la bãnci autorizate de Banca Nationala a României.
ART. 5
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta procedura.

ANEXA 1
-------
la procedura
-------------

CERERE Direcţia generalã a finanţelor publice a
........................................
de restituire a taxei pe ........................................
valoarea adãugatã Numãrul de înregistrare
........................................
din data de ............................
........................................
1. Denumirea solicitantului ............................................
2. Adresa:
Localitatea ........., str. ..... nr. ..., sectorul ...., codul poştal ....., codul fiscal ....., judeţul ..... .
În conformitate cu prevederile art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , prin prezenta solicitam restituirea sumei de .........../............ lei
(în cifre) (în litere)
pentru bunurile şi/sau serviciile cuprinse în borderourile anexate.

Solicitam restituirea prin virament în contul nr. ...., deschis la .....

Solicitant,
...............

Semnatura ........., ştampila .........., data ............


CADRU REZERVAT ORGANULUI FISCAL

Aprobam restituirea T.V.A. pentru suma de ................... lei.
Nu aprobam restituirea sumei de ............................. lei
din urmãtoarele motive: .............................................
..................................................................... .

Director general,
.................

Semnatura .........., ştampila ........, data ...........


ANEXA 2
-------
la procedura
------------

Denumirea solicitantului ...............
Adresa solicitantului ..................

BORDEROU
cuprinzând documentele justificative


┌────┬────────────────────────┬─────────────┬───────────────────┬─────────────┐
│ │ │ │ Valoarea înscrisã │ Valoarea │
│ │ Documentul │ Denumirea │ în document, │ taxei │
│Nr. │ │furnizorului/│ inclusiv taxa │ pe valoarea │
│crt.│ │prestatorului│ pe valoarea │ adãugatã │
│ ├──────────┬────────┬────┤ │ adãugatã │ │
│ │Denumirea │Numãrul │Data│ │ │ │
├────┼──────────┼────────┼────┼─────────────┼───────────────────┼─────────────┤
├────┼──────────┼────────┼────┼─────────────┼───────────────────┼─────────────┤
├────┼──────────┼────────┼────┼─────────────┼───────────────────┼─────────────┤
├────┼──────────┼────────┼────┼─────────────┼───────────────────┼─────────────┤
├────┼──────────┼────────┼────┼─────────────┼───────────────────┼─────────────┤
└────┴──────────┴────────┴────┴─────────────┴───────────────────┴─────────────┘



Solicitant,
.................

Semnatura ........., ştampila ........, data .........

ANEXA 3
-------
la procedura
------------

Direcţia generalã a finanţelor publice
a ....................................
Nr. ............/.....................


Cãtre

Trezoreria .....................

Ca urmare a cererii de restituire a taxei pe valoarea adãugatã, înregistratã sub nr. ....../....., în baza prevederilor art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , s-a aprobat restituirea sumei de ......... lei, reprezentând taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor cumpãrate de cãtre ............../(titularul cererii).

Va rugãm ca suma de mai sus sa fie restituitã prin virament în contul nr. ......., deschis la Banca .............., sucursala/filiala ............. .
Alãturat va remitem cererea de restituire aprobatã, pe baza cãreia va rugãm sa efectuati viramentul.


Director general,
.................


ANEXA 4
--------
la procedura
-------------

Direcţia generalã a finanţelor publice
a ....................................
Nr. ............/.....................

Cãtre
...................

Prin prezenta va comunicãm ca, drept urmare a cererii dumneavoastrã de restituire a taxei pe valoarea adãugatã, înregistratã sub nr. ......./......, în baza prevederilor art. X paragraful 1 din Acordul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind statutul forţelor Statelor Unite ale Americii în România, semnat la Washington la 30 octombrie 2001, ratificat prin <>Legea nr. 260/2002 , s-a aprobat restituirea taxei pe valoarea adãugatã în suma de ......... lei, urmând ca plata sa se efectueze prin virament în contul nr. ....., deschis la Banca ......., sucursala/filiala ...... .
De asemenea, va comunicãm ca nu s-a aprobat restituirea sumei de ......... lei din urmãtoarele motive: .........................................................
.........................................................................

Director general,
....................
-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016