Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 13 ianuarie 2012  privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 13 ianuarie 2012 privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 31 din 13 ianuarie 2012


    CAP. I
    Cadru general

    1.1. Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, reglementatã de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, denumitã în continuare lege, şi de Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 9/2012, denumite în continuare norme metodologice, se calculeazã de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.
    1.2. Organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã este:
    a) în cazul persoanelor fizice - organul fiscal în a cãrui razã teritorialã persoana fizicã îşi are domiciliul fiscal;
    b) în cazul celorlalţi contribuabili - organul fiscal în a cãrui evidenţã contribuabilul este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe.
    1.3. Organul fiscal competent stabileşte taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pentru urmãtoarele situaţii reglementate de lege:
    a) ca urmare a solicitãrii primului proprietar din România al autovehiculului, care intenţioneazã sã efectueze înscrierea în evidenţele autoritãţii competente a dobândirii dreptului sãu de proprietate asupra autovehiculului respectiv;
    b) ca urmare a solicitãrii persoanei fizice ori juridice de repunere în circulaţie a unui autovehicul dupã încetarea exceptãrii sau scutirii prevãzute la art. 3 şi 8 din lege;
    c) ca urmare a reintroducerii în parcul auto naţional a unui autovehicul, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional i s-a restituit proprietarului plãtitor valoarea rezidualã a taxei;
    d) cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat, cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
    d1) pentru acest autovehicul nu a fost achitatã taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule, prevãzutã la art. 214^1-214^3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vigoare în perioada 1 ianuarie 2007 - 30 iunie 2008, sau taxa pe poluare pentru autovehicule, prevãzutã de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în vigoare începând cu data de 1 iulie 2008 pânã la 12 ianuarie 2012;
    d2) autovehiculul nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule sau a taxei pe poluare pentru autovehicule, potrivit reglementãrilor legale în vigoare la momentul înmatriculãrii autovehiculului în România.
    1.4. Calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se face cu ajutorul aplicaţiei informatice-suport realizate şi implementate de Direcţia generalã de tehnologia informaţiei.
    1.5. În sensul prezentei proceduri, prin conducãtorul unitãţii fiscale se înţelege, dupã caz:
    a) directorul general al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;
    b) directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti;
    c) şeful administraţiei finanţelor publice a municipiului, oraşului sau comunei, şeful administraţiei finanţelor publice a sectorului, pentru sectoarele municipiului Bucureşti, ori şeful administraţiei finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii.
    1.6. În sensul prezentei proceduri, prin conducãtorul adjunct al unitãţii fiscale se înţelege, dupã caz:
    a) directorul general adjunct coordonator al activitãţii de administrare a veniturilor statului din cadrul Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;
    b) directorul executiv adjunct coordonator al activitãţii de administrare a veniturilor statului din cadrul direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti;
    c) şeful administraţiei adjunct din cadrul administraţiilor finanţelor publice ale municipiilor, oraşelor sau comunelor, din cadrul administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor municipiului Bucureşti ori din cadrul administraţiilor finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii, dupã caz.

    CAP. II
    Stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

    2.1. Persoana fizicã sau juridicã ce intenţioneazã sã efectueze una din operaţiunile prevãzute la art. 4 din lege depune la organul fiscal competent o cerere, completatã conform modelului aprobat prin anexa nr. 2 la ordin, însoţitã de documentele prevãzute la art. 3 alin. (2) din normele metodologice, în copie şi în original. Documentele în original se restituie contribuabilului, dupã verificarea conformitãţii şi înscrierea pe copiile care rãmân la organul fiscal a vizei "conform cu originalul".
    2.2. Pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, cererea care conţine elementele necesare calculului taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit art. 3 alin. (4) din normele metodologice, completatã conform modelului aprobat prin anexa nr. 3 la ordin, se depune la organul fiscal competent. Cererea privind autovehiculele în leasing se depune la organul fiscal competent în format electronic, însoţitã de formularul editat.
    2.3. De la registraturã, cererea însoţitã de documentele depuse se repartizeazã compartimentului cu atribuţii în domeniul înregistrãrii fiscale, denumit în continuare compartiment de specialitate, care înregistreazã cererile într-o evidenţã specialã, organizatã potrivit anexei care face parte integrantã din prezenta procedurã.
    2.4. Compartimentul de specialitate analizeazã informaţiile cuprinse în cerere şi în documentaţia prezentatã. Dacã cererea sau documentaţia anexatã este incompletã, se notificã solicitantului în vederea corectãrii sau completãrii acesteia, aplicându-se corespunzãtor dispoziţiile art. 70 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul de procedurã fiscalã.
    2.5. Compartimentul de specialitate, pe baza documentelor depuse de contribuabil şi a elementelor prevãzute de lege şi de normele metodologice, procedeazã la calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi întocmeşte Referatul privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4 la ordin. Referatul se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se vizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã împreunã cu documentaţia, spre aprobare, conducãtorului adjunct al unitãţii fiscale.
    2.6. Valoarea în lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determinã pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrãtoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
    2.7. Pe baza referatului prevãzut la pct. 2.5, compartimentul de specialitate întocmeşte proiectul "Deciziei privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule", potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 5 la ordin, sau al "Deciziei privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care fac obiectul contractelor de leasing", potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 6 la ordin, dupã caz.
    2.8. Decizia prevãzutã la pct. 2.7 se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se avizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã împreunã cu documentaţia şi cu referatul, spre aprobare, conducãtorului unitãţii fiscale.
    2.9. Calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectueazã în termen de cel mult douã zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete. Prin excepţie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, calcularea taxei pentru emisiile poluante şi emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectueazã în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete.
    2.10. Deciziile prevãzute la pct. 2.7 sunt decizii sub rezerva verificãrii ulterioare, potrivit art. 90 din Codul de procedurã fiscalã.
    2.11. Un exemplar al deciziei prevãzute la pct. 2.7 se comunicã contribuabilului, în conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar al doilea exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
    2.12. Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule calculatã de organul fiscal prin decizia comunicatã contribuabilului se achitã în condiţiile prevãzute de art. 3 alin. (5) din normele metodologice, iar dovada plãţii taxei se prezintã autoritãţii competente pentru înmatricularea autovehiculului, pentru repunerea în circulaţie a autovehiculului dupã încetarea unei exceptãri sau scutiri, pentru reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul scos din parcul auto naţional ori pentru prima transcriere a dreptului de proprietate asupra unui autovehicul, în condiţiile legii.

    CAP. III
    Calculul taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în vederea soluţionãrii cererilor de restituire, în condiţiile prevãzute la art. 7, 9 şi 12 din lege

    3.1. În vederea restituirii sumelor reprezentând valoarea rezidualã a taxei, în condiţiile prevãzute de art. 7 din lege şi de art. 8 din normele metodologice, compartimentul de specialitate procedeazã la calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care ar fi plãtitã pentru respectivul autovehicul dacã acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto naţional, pe baza elementelor de calcul prevãzute de lege şi de normele metodologice.
    3.2. În vederea restituirii diferenţei de taxã rezultate în urma contestãrii taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în condiţiile prevãzute de art. 9 din lege şi de art. 6 şi 9 din normele metodologice, compartimentul de specialitate procedeazã la recalcularea sumei de platã reprezentând taxa.
    3.3. În vederea restituirii sumelor reprezentând diferenţa dintre taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule plãtitã în perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008/taxa pe poluare pentru autovehicule plãtitã în perioada 1 iulie 2008 - 12 ianuarie 2012, compartimentul de specialitate procedeazã la calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
    3.4. Calcularea taxei în condiţiile prevãzute la pct. 3.1-3.3 se efectueazã de compartimentul de specialitate la solicitarea compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale. La solicitare se anexeazã şi documentaţia depusã de contribuabil odatã cu cererea de restituire.
    3.5. Pentru stabilirea taxei, compartimentul de specialitate întocmeşte Referatul privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 4 la ordin.
    3.6. Referatul se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se vizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã împreunã cu documentaţia, spre aprobare, conducãtorului adjunct al unitãţii fiscale.
    3.7. În termen de cel mult 5 zile de la primirea solicitãrii de cãtre compartimentul de specialitate, un exemplar al referatului de calcul aprobat împreunã cu documentaţia depusã de contribuabil odatã cu cererea de restituire se transmite compartimentului cu atribuţii în domeniul colectãrii creanţelor fiscale, în vederea soluţionãrii cererilor de restituire, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, iar al doilea exemplar rãmâne la compartimentul de specialitate, în vederea arhivãrii.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    Dosarele întocmite pentru soluţionarea solicitãrilor contribuabililor potrivit prevederilor cap. II şi III se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.


    ANEXĂ
la procedurã

    Evidenţa cererilor de stabilire a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule



┌────┬───────────┬────────────┬─────────────┬────────────┬──────────┬───────────────┐
│Nr. │ Denumirea│ Codul de │Numãrul şi │Datele de │Obiectul │Cuantumul taxei│
│crt.│solicitan- │identificare│ data │identificare│cererii**)│pentru emisiile│
│ │ tului │ fiscalã │înregistrãrii│a autovehi- │ │ poluante │
│ │ │ │cererii de │culului*) │ │provenite de la│
│ │ │ │ stabilire │ │ │ autovehicule │
│ │ │ │ a taxei │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────────┤
├────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────────┤
├────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────────┤
├────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────────┤
├────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┼───────────────┤
└────┴───────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴──────────┴───────────────┘


____________
    *) Se completeazã cu categoria, marca, tipul/varianta, seria şasiului/numãrul de identificare, numãrul de omologare.
    **) Se completeazã cu:
    I - solicitare iniţialã de stabilire a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în vederea înmatriculãrii de cãtre primul proprietar din România;
    R - pentru repunerea în circulaţie a unui autovehicul dupã încetarea exceptãrii sau scutirii;
    RI - pentru reintroducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul scos din parcul auto naţional, pentru care s-a restituit proprietarului plãtitor valoarea rezidualã a taxei; sau
    T - pentru efectuarea primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat, dupã data de 13 ianuarie 2012, pentru care nu a fost achitatã taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule.


    ANEXA 2

                               CERERE
           privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante
                    provenite de la autovehicule

    Subsemnatul/Subscrisa ........./(numele şi prenumele persoanei fizice/denumirea contribuabilului)...., cu domiciliul fiscal în localitatea ......, str. ..... nr. ...., bl. ...., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ........., având C.N.P./C.I.F. ......, în temeiul prevederilor art. 4 din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, solicit/solicitãm calculul taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pentru autovehiculul categoria ........ marca ........, tipul/varianta ....., fabricat în anul ......., având seria şasiului/numãrul de identificare ........., numãrul de omologare ......., seria cãrţii de identitate .............. .
    Anexez/Anexãm, în copie şi în original, urmãtoarele documente:
    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................


             Solicitantul/Reprezentantul legal
                   al contribuabilului,
             ..................................
                 (numele şi prenumele)

                       Semnãtura
                  .....................
                         L.S.
                  .....................
                        Data
                  .....................

    Cod 14.13.02.50/c


    ANEXA 3

                                     CERERE
              privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante
     provenite de la autovehicule care fac obiectul contractelor de leasing

    Subscrisa ....../(denumirea contribuabilului)......., cu domiciliul fiscal în localitatea ............, str. ....... nr. ..., bl. ...., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ........, având C.U.I. .........., în temeiul prevederilor art. 4 din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, solicitãm stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru autovehiculele înscrise în centralizatorul anexat.


              Reprezentantul legal al contribuabilului,
               ........................................
                       (numele şi prenumele)

                             Semnãtura
                       ......................
                               L.S.
                       ......................
                               Data
                       ......................


    Cod 14.13.02.50/c.l

    Denumirea contribuabilului ...........................
    Codul de identificare fiscalã ........................
    Domiciliul fiscal ....................................


           Centralizator privind autovehiculele în leasing
                    (anexã la cererea nr..../........)



┌────┬─────────┬─────┬────────┬───────────────┬─────────┬────────┬───────────┬─────────┬────────────┬────────────┐
│Nr. │ │ │Tipul/ │Seria şasiului/│Numãrul │Data │Capacitatea│Valoarea │ Motor │ Dotare │
│crt.│Categoria│Marca│Varianta│Numãrul de │ de │primei │cilindricã │combinatã│ diesel │ (aer │
│ │ │ │ │identificare │omologare│înmatri-│ (cmc) │a emisiei│ echipat │condiţionat/│
│ │ │ │ │ │ │culãri │ │ de CO(2)│ cu filtru │ABS/airbag) │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ (g/km) │de particule│ │
├────┼─────────┼─────┼────────┼───────────────┼─────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────┼─────────┼─────┼────────┼───────────────┼─────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
├────┼─────────┼─────┼────────┼───────────────┼─────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
├────┼─────────┼─────┼────────┼───────────────┼─────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
├────┼─────────┼─────┼────────┼───────────────┼─────────┼────────┼───────────┼─────────┼────────────┼────────────┤
└────┴─────────┴─────┴────────┴───────────────┴─────────┴────────┴───────────┴─────────┴────────────┴────────────┘




    ANEXA 4

    [SIGLĂ] MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
     ANAF Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã
            Unitatea fiscalã ........................
            Nr. ............/........................


                                             Aprobat


                                             ───────
                               Director executiv adjunct coordonator/
                               Director general adjunct coordonator/
                                    Şef administraţie adjunct,


                                 REFERAT
             privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante
                       provenite de la autovehicule

    Prin cererea înregistratã sub nr. ......../.......(denumirea contribuabilului) ..... cod de identificare fiscalã ......., având domiciliul fiscal în localitatea ........, str. ...... nr. ...., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul .............., solicitã*1):
    [] stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în condiţiile prevãzute de art. 4 din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
    [] restituirea, în temeiul dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 9/2012, a valorii reziduale a taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule plãtite, în situaţia scoaterii autovehiculului din parcul auto naţional;
    [] restituirea, în temeiul dispoziţiilor art. 12 alin. (1) şi (3) din Legea nr. 9/2012, a diferenţei dintre taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa specialã pentru autoturisme şi autovehicule plãtitã şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
    [] restituirea, în temeiul dispoziţiilor art. 9 din Legea nr. 9/2012, a diferenţei de taxã rezultate în urma contestãrii taxei.
    Pentru stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule au fost depuse de contribuabil urmãtoarele documente:
    ....................................................................
    ....................................................................
    ....................................................................
    Pe baza documentaţiei depuse şi a elementelor de calcul prevãzute de Legea nr. 9/2012 şi de Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 9/2012, au rezultat urmãtoarele*2):
    ....................................................................
    ....................................................................
    ....................................................................

___________
    *1) Se bifeazã situaţia în cauzã.
    *2) Se detaliazã modul de calcul al taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.






           Verificat Întocmit
           ───────── ────────
            Funcţia Funcţia
       .................. ..................

       Numele şi prenumele Numele şi prenumele
      ..................... ....................

              Data Data
      ..................... ....................

           Semnãtura Semnãtura
      ..................... ....................






    ANEXA 5



    [SIGLĂ] MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Nr. de înregistrare .....
     ANAF Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã Data ..../..../....
            Unitatea fiscalã ..........



    Numãr de înregistrare
    ca operator de date cu
    caracter personal ....

                                 DECIZIE
             privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante
                      provenite de la autovehicule

    Denumire/Nume şi prenume contribuabil .........
    Cod de identificare fiscalã ...................
    Domiciliul fiscal/Adresa: localitatea ........, str. ...... nr. ....., bl. .. sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ....

    Ca urmare a cererii dvs. înregistrate la organul fiscal sub nr. ......., prin care aţi solicitat calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în condiţiile prevãzute de art. 4 din Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule pentru autovehiculul .........., din aplicarea elementelor de calcul prevãzute de Legea nr. 9/2012, a rezultat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule în sumã de ......... lei.
    La stabilirea taxei s-au avut în vedere urmãtoarele*1):



────────────
    *1) Se detaliazã modul de calcul al taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Prezenta decizie reprezintã titlu de creanţã şi constituie înştiinţare de platã conform legii.
    Prezenta decizie poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, sub sancţiunea decãderii, potrivit art. 207 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la organul fiscal competent, potrivit art. 209 alin. (1) din acelaşi act normativ.
    Dacã autovehiculul pentru care s-a solicitat calculul taxei face obiectul unei achiziţii intracomunitare şi acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de art. 125^1 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (Codul fiscal), cu privire la mijloacele de transport noi, vã aducem la cunoştinţã cã:
    Pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi, persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi care nu trebuie sã se înregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, trebuie sã depunã la organul fiscal competent decontul special de TVA, potrivit prevederilor art. 156^3 din Codul fiscal, şi sã facã plata taxei pe valoarea adãugatã, înainte de înmatricularea acestora în România, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferente respectivei achiziţii intracomunitare.
    De asemenea, persoanele care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153^1 din codul fiscal şi care au obligaţia plãţii taxei pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, conform art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, au obligaţia sã depunã decontul special de TVA pentru respectivele achiziţii intracomunitare înainte de înmatricularea mijloacelor de transport în România, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferente achiziţiei intracomunitare.





              Aprobat Avizat Întocmit
              ─────── ────── ────────
              Funcţia Funcţia Funcţia
            ........... ........... ...........

      Numele şi prenumele Numele şi prenumele Numele şi prenumele
     ..................... ..................... .....................

      Semnãtura şi ştampila Semnãtura Semnãtura
         ................ .............. .............



    Cod 14.13.02.50


    ANEXA 6



    [SIGLĂ] MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Nr. de înregistrare ....
     ANAF Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã Data ..../..../....
            Unitatea fiscalã ..........



    Numãr de înregistrare
    ca operator de date cu
    caracter personal ....

                                 DECIZIE
              privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante
               provenite de la autovehicule care fac obiectul
                          contractelor de leasing

    Denumire/Nume şi prenume contribuabil: ...............
    Cod de identificare fiscalã ..........................
    Domiciliul fiscal/Adresa: localitatea ..............., str. ........ nr. ....., bl. .. sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......

    Ca urmare a cererii dvs. înregistrate la organul fiscal sub nr. ....../......, prin care aţi solicitat calcularea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele cuprinse în Centralizatorul privind autovehiculele în leasing (anexa la respectiva cerere), din aplicarea elementelor de calcul prevãzute de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a rezultat taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, astfel cum reiese din anexa la prezenta decizie.
    Prezenta decizie reprezintã titlu de creanţã şi constituie înştiinţare de platã conform legii.
    Prezenta decizie poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, sub sancţiunea decãderii, potrivit art. 207 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la organul fiscal competent, potrivit art. 209 alin. (1) din acelaşi act normativ.
    Dacã autovehiculul pentru care s-a solicitat calculul taxei face obiectul unei achiziţii intracomunitare şi acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute de art. 125^1 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (Codul fiscal), cu privire la mijloacele de transport noi, vã aducem la cunoştinţã cã:
    Pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi, persoanele care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA şi care nu trebuie sã se înregistreze conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent dacã sunt sau nu înregistrate conform art. 153^1 din Codul fiscal, trebuie sã depunã la organul fiscal competent decontul special de TVA, potrivit prevederilor art. 156^3 din Codul fiscal, şi sã facã plata taxei pe valoarea adãugatã, înainte de înmatricularea acestora în România, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferente respectivei achiziţii intracomunitare.
    De asemenea, persoanele care sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153^1 din codul fiscal şi care au obligaţia plãţii taxei pe valoarea adãugatã pentru achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, conform art. 125^1 alin. (3) din Codul fiscal, au obligaţia sã depunã decontul special de TVA pentru respectivele achiziţii intracomunitare înainte de înmatricularea mijloacelor de transport în România, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei în care ia naştere exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferente achiziţiei intracomunitare.



              Aprobat Avizat Întocmit
              ─────── ─────── ────────
              Funcţia Funcţia Funcţia
            ........... ........... ...........

      Numele şi prenumele Numele şi prenumele Numele şi prenumele
     ..................... ..................... .....................

      Semnãtura şi ştampila Semnãtura Semnãtura
         ................ .............. .............



    Cod 14.13.02.50/l

    Denumirea contribuabilului .........
    Codul de identificare fiscalã .........
    Domiciliul fiscal .....................

               Centralizator privind taxa pentru emisiile poluante
                   calculatã pentru autovehiculele în leasing
                     (anexã la decizia nr. ......./......)




┌────┬─────┬─────┬────────┬──────────┬───────┬──────┬───────┬─────────┬──────────┬───────────┬────────┐
│Nr. │Cate-│Marca│ Tipul/ │ Seria │Numãrul│ Data │Capaci-│Valoarea │ Motor │ Dotare │ Taxa │
│crt.│goria│ │Varianta│şasiului/ │ de │primei│tatea │combinatã│ diesel │ (aer │ pentru │
│ │ │ │ │Numãrul de│omolo- │înma- │cilin- │a emisiei│echipat cu│ condi- │emisiile│
│ │ │ │ │ identi- │ gare │tricu-│dricã │de CO(2) │filtru de │ ţionat/ │poluante│
│ │ │ │ │ ficare │ │lãri │(cmc) │ (g/km) │particule │ABS/airbag)│- lei - │
├────┼─────┼─────┼────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├────┼─────┼─────┼────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────┼────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────┼────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼─────┼────────┼──────────┼───────┼──────┼───────┼─────────┼──────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴─────┴─────┴────────┴──────────┴───────┴──────┴───────┴─────────┴──────────┴───────────┴────────┘




    ANEXA 7

*t*
    [SIGLĂ] MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Nr. de înregistrare .....
      ANAF Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã Data ..../..../....
            Unitatea fiscalã ..........
*st*

    Numãr de înregistrare
    ca operator de date cu
    caracter personal ....

                                DECIZIE
             privind stabilirea diferenţelor de taxã pentru
             emisiile poluante provenite de la autovehicule

    Denumire/Nume şi prenume contribuabil: ............
    Cod de identificare fiscalã ................
    Domiciliul fiscal/Adresa: localitatea .........., str. .......... nr. ....., bl. .. sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul .......

    În temeiul dispoziţiilor Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se stabileşte diferenţa de taxã pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pozitivã/negativã, în sumã de: ......., calculatã ca diferenţã între:
    - taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule datoratã potrivit legii, în sumã de: ........;
    - taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, stabilitã prin Decizia nr. ....... privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în sumã de: ....... .
    Prezenta decizie reprezintã titlu de creanţã şi constituie înştiinţare de platã conform legii.
    Prezenta decizie poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, sub sancţiunea decãderii, potrivit art. 207 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la organul fiscal competent, potrivit art. 209 alin. (1) din acelaşi act normativ.



              Aprobat Avizat Întocmit
              ─────── ────── ────────
              Funcţia Funcţia Funcţia
            ........... ........... ...........

      Numele şi prenumele Numele şi prenumele Numele şi prenumele
     ..................... ..................... .....................

      Semnãtura şi ştampila Semnãtura Semnãtura
         ................ .............. .............



    Cod 14.13.02.50/d


    ANEXA 8

                          CARACTERISTICILE DE TIPĂRIRE,
          modul de difuzare, utilizare şi pãstrare a formularelor
             deciziilor prevãzute în anexele nr. 5-7 la ordin

    1. Denumire: "Decizie privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule"
    1.1. Cod: 14.13.02.50
    1.2. Format: A4/t1 (numãr variabil de pagini)
    1.3. Caracteristici de tipãrire:
    - pe o singurã faţã;
    - se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare.1.4. Se difuzeazã: gratuit.
    1.5. Se utilizeazã la: calculul taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.
    1.6. Se întocmeşte în douã exemplare de organul fiscal competent.
    1.7. Circulã:
    - un exemplar la contribuabil;
    - un exemplar la organul fiscal competent.
    1.8. Se arhiveazã: copia se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
    2. Denumire: "Decizie privind stabilirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care fac obiectul contractelor de leasing"
    2.1. Cod: 14.13.02.50/l
    2.2. Format: A4/t1 (numãr variabil de pagini)
    2.3. Caracteristici de tipãrire:
    - pe o singurã faţã;
    - se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare;
    - conţine anexã sub formã tabelarã.
    2.4. Se difuzeazã: gratuit.
    2.5. Se utilizeazã la: calculul taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing.
    2.6. Se întocmeşte în douã exemplare de organul fiscal competent.
    2.7. Circulã:
    - un exemplar la contribuabil;
    - un exemplar la organul fiscal competent.
    2.8. Se arhiveazã: copia se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
    3. Denumire: "Decizie privind stabilirea diferenţelor de taxã pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule"
    3.1. Cod: 14.13.02.50/d
    3.2. Format: A4/t1 (numãr variabil de pagini)
    3.3. Caracteristici de tipãrire:
    - pe o singurã faţã;
    - se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare.
    3.4. Se difuzeazã: gratuit.
    3.5. Se utilizeazã la: stabilirea diferenţelor de debit pozitive sau negative, în situaţii cum sunt: erori materiale apãrute în documentaţia depusã de contribuabil sau în documentele emise de organul fiscal.
    3.6. Se întocmeşte în douã exemplare de organul fiscal competent.
    3.7. Circulã:
    - un exemplar la contribuabil;
    - un exemplar la organul fiscal competent.
    3.8. Se arhiveazã: copia se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.

                                ____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016