Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 10 septembrie 2007  de punere in aplicare a masurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 10 septembrie 2007 de punere in aplicare a masurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 672 din 2 octombrie 2007

CAP. I
Definiţii

1.1. Retragerea sub control a subproduselor vitivinicole - mãsura prin care producãtorii sunt obligaţi sã gestioneze distinct subprodusele rezultate la vinificare (drojdia şi tescovina) pentru a fi denaturate sau utilizate în alte scopuri, conform prevederilor prezentului ordin.
1.2. Denaturarea drojdiei de vin - acţiunea de adãugare a unei substanţe strãine în drojdia de vin, astfel încât din produsul rezultat sã nu mai poatã fi extras un vin apt pentru consumul uman.
1.3. Drojdia de vin - reziduul care se depune dupã fermentaţia alcoolicã şi în timpul stocãrii vinului în recipienţi sau care rezultã în urma aplicãrii tratamentelor autorizate, precum şi la filtrarea ori centrifugarea vinului.
1.3.1. Se considerã drojdie de vin şi reziduul depus în recipienţii cu must de struguri dupã tratamente autorizate sau în timpul stocãrii, precum şi reziduul obţinut la filtrarea ori centrifugarea mustului.
1.4. Tescovina - reziduul fermentat sau nefermentat obţinut la presarea strugurilor proaspeţi.
1.5. Producãtorul - orice persoanã fizicã ori juridicã sau orice grupare de astfel de persoane care produce vin din struguri proaspeţi, din must de struguri, din must de struguri parţial fermentat sau din vin nou aflat încã în fermentare, din producţia proprie ori din achiziţii.

CAP. II
Persoanele care au obligaţia aplicãrii mãsurii de retragere sub control

2.1. Producãtorii care obţin o cantitate mai mare de 10 hl de vin şi/sau must sunt obligaţi sã depunã şi sã înregistreze, în conformitate cu art. 29 alin. (1) din Legea viei şi vinului în sistemul organizãrii comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, declaraţia de stocuri, recoltã şi producţie la direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare DADR, compartimentul inspecţii.
2.2. Producãtorii prevãzuţi la pct. 2.1 au obligaţia de a retrage întreaga cantitate de subproduse vitivinicole rezultate în urma procesului de vinificare, potrivit obligaţiei minime de retragere sub control, ce se acoperã prin tescovinã şi drojdie, exprimate în volume grade alcool şi hl.
2.3. Implementarea sistemului de retragere sub control a subproduselor vitivinicole (drojdie şi tescovinã) la producãtori se face de cãtre DADR judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin compartimentele de implementare.
2.4. Producãtorii care înstrãineazã mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat nu au obligaţia prevãzutã la pct. 4.2.
2.5. Producãtorii care achiziţioneazã mustul, mustul concentrat şi/sau mustul concentrat rectificat au obligaţia prevãzutã la pct. 4.2.
2.6. Producãtorii care produc vinuri spumante sunt exceptaţi de la obligaţia prevãzutã la pct. 4.2, pentru cantitãţile corespunzãtoare vinurilor spumante produse.

CAP. III
Cerinţe privind caracteristicile minime determinate ale subproduselor vitivinicole care fac obiectul mãsurii

3.1. Tescovina proaspãtã rezultatã în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusã mãsurii de retragere sub control, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele caracteristici minime privind tãria alcoolicã potenţialã:
a) 2,1 litri alcool pur la 100 kg de tescovinã în cazul vinurilor albe DOC;
b) 3 litri alcool pur la 100 kg de tescovinã în celelalte cazuri.
Este interzisã suprapresarea tescovinei proaspete.
3.2. Drojdia de vin rezultatã în urma procesului de vinificaţie, care va fi supusã mãsurii de retragere sub control, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele caracteristici minime privind tãria alcoolicã:
a) 3,5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în cazul vinurilor albe DOC;
b) 5 litri alcool pur la 100 kg de drojdie de vin în celelalte cazuri.
Este interzisã suprapresarea drojdiei de vin.
3.3. În cazul în care caracteristicile minime determinate ale subproduselor sunt mai mici decât cele prevãzute la pct. 3.1 şi/sau 3.2, producãtorii au obligaţia de a completa cu vin aceste subproduse, pânã la limita minimã prevãzutã de prezentul ordin.
3.4. Obligaţia de retragere sub control a subproduselor (% volum şi hl) se determinã în funcţie de tãria alcoolicã minimã pe fiecare zonã viticolã şi categoria de calitate şi culoare a vinului obţinut, astfel:
3.4.1. tãria alcoolicã minimã pe zonele viticole din România:
a) zona viticolã B: 8,5% vol.;
b) zona viticolã C I a: 9% vol.;
c) zona viticolã C II: 9,5% vol.;
3.4.2. cantitatea de alcool conţinutã de subprodusele vitivinicole va fi de cel puţin:
a) 10% din volumul de alcool conţinut în vinul de masã alb, roz, roşu şi vinul DOC roşu;
b) 7% din volumul de alcool conţinut în vinul DOC alb.
3.5. Cantitatea minimã de subproduse ce trebuie supuse retragerii sub control se determinã astfel:
- cantitatea de vin obţinutã (hl) x tãria alcoolicã (în funcţie de zona viticolã prevãzutã la pct. 3.4.1) = X (hl şi % vol. alcool);
- X (volum şi hl) x procentul (prevãzut la pct. 3.4.2) = Y, cantitatea minimã de suproduse vinicole ce trebuie retrasã sub control (hl şi % vol. alcool).

CAP. IV
Modalitatea şi procedurile de retragere sub control a subproduselor vitivinicole

4.1. Modalitãţi de retragere sub control a tescovinei
4.1.1. Retragerea sub control a tescovinei se face prin:
a) folosirea acesteia la furajarea animalelor:
b) obţinerea compostului pentru fertilizarea terenurilor agricole;
c) separarea seminţelor în vederea obţinerii uleiului;
d) distilarea pentru obţinerea de rachiu din tescovinã sau a alcoolului;
e) exportul în ţãri terţe UE;
f) livrarea cãtre un incinerator autorizat;
g) livrarea la o groapã ecologicã autorizatã;
h) orice alte proceduri prin care tescovina nu mai poate fi folositã în vinificaţie.
4.1.2. Producãtorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (I.S.C.T.V.) cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea procesului de vinificaţie.
4.1.3. Producãtorii vor determina tãria alcoolicã a tescovinei proaspete certificatã printr-un buletin de analizã şi o vor înregistra în Fişa de evidenţã zilnicã a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie, prevãzutã în anexa nr. 1a) la prezenta procedurã.
Întreaga cantitate de tescovinã va fi evidenţiatã în registrul de intrãri/ieşiri.
Dovada îndeplinirii obligaţiei privind retragerea sub control a tescovinei se va face prin documente justificative.
4.2. Modalitãţi de retragere sub control a drojdiei
4.2.1. Retragerea sub control a drojdiei de vin se face prin denaturare, introducându-se în masa acesteia cel puţin 2 grame de clorurã de sodiu (NaCl)/kg sau 2 grame de clorurã de potasiu (KCl)/kg.
4.2.2. Ulterior denaturãrii, drojdia de vin poate avea urmãtoarele destinaţii:
a) extragerea de acid tartric şi alte produse;
b) exportul în ţãri terţe UE;
c) livrarea cãtre un incinerator autorizat;
d) livrarea la o groapã ecologicã autorizatã sau staţie de epurare a apelor uzate;
e) orice alte proceduri prin care drojdia de vin devine improprie pentru a mai fi utilizatã ulterior în vinificaţie.
4.2.3. Pentru procedura prevãzutã la pct. 4.2.2 lit. e), retragerea sub control a drojdiei de vin, este obligatorie obţinerea avizului I.S.C.T.V.
4.2.4. Producãtorii au obligaţia de a notifica în scris inspectorii teritoriali ai I.S.C.T.V. cu cel puţin 48 de ore înaintea efectuãrii operaţiunii de denaturare.
4.2.5. Producãtorii vor determina tãria alcoolicã a drojdiei de vin, certificatã printr-un buletin de analizã, şi o vor înregistra în Fişa de evidenţã zilnicã a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de separare, prevãzutã în anexa nr. 16 la prezenta procedurã.
Întreaga cantitate de drojdie de vin va fi evidenţiatã în registrul de intrãri/ieşiri.
Dovada îndeplinirii obligaţiei prevãzute la pct. 4.2.1 lit. c) se va face prin întocmirea procesului-verbal de denaturare, prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta procedurã.
4.3. Proceduri de retragere sub control a subproduselor vitivinicole
4.3.1. I.S.C.T.V. este instituţia abilitatã sã efectueze prin verificãri scriptice şi faptice modul de realizare a mãsurii de retragere sub control a subproduselor vitivinicole pentru cel puţin 6% din totalul cantitãţilor de subproduse vitivinicole la nivel judeţean.
4.3.2. Pentru verificarea obligaţiei minime de subproduse vitivinicole (tescovina şi drojdia) ce trebuie retrase sub control, inspectorul teritorial al I.S.C.T.V. va ridica un numãr de 3 eşantioane reprezentative pentru fiecare subprodus vitivinicol, în vederea determinãrii tãriei alcoolice. Douã dintre eşantioanele ridicate vor fi predate spre efectuarea analizelor fizico-chimice la laboratoarele autorizate, iar al treilea eşantion, împreunã cu o copie a procesului-verbal de prelevare, va rãmâne la producãtor.
4.3.3. Recipientele în care se vor introduce eşantioanele prelevate vor fi etichetate şi sigilate, cu respectarea condiţiilor de pãstrare, fãrã a provoca alterarea parametrilor fizico-chimici ai produsului de analizat. Procurarea recipientelor se va face de cãtre direcţiile pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene.

CAP. V

5. Sancţiuni
5.1. Producãtorii care nu vor aplica prevederile prezentului ordin vor fi sancţionaţi astfel:
a) prin excluderea de la acordarea sprijinului financiar provenit din fonduri naţionale şi/sau europene pentru urmãtoarele douã campanii viticole;
b) prin aplicarea sechestrului asupra unei cantitãţi de vin echivalente cu cantitãţile minime de subproduse vitivinicole care trebuiau retrase sub control, care ulterior va fi supusã procesului de denaturare conform punctului 4.2.1 de cãtre organismul de inspecţie al I.S.C.T.V.


ANEXA 1a)
---------
la procedurã
------------



FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
a tescovinei rezultate în urma procesului de vinificaţie

┌───┬────┬────────┬────────────┬────────┬─────────────┬──────────┬────────┬────┐
│Nr.│ │Raportul│Cantitatea │Culoarea│Destinaţia de│Cantitatea│Poten- │ │
│crt│Data│ de │de struguri │strugu- │ producţie │ de │ţialul │Ob- │
│ │ │vinifi- │vinificatã │rilor ├─────┬───────┤tescovinã │alcoolic│ser-│
│ │ │caţie │[kg (sau t)]│(albi/ │ Vin │Vin de │rezultatã │al tes- │va- │
│ │ │nr. ... │ │negri) │ DOC │ masã │ (kg) │covinei │ţii │
│ │ │data... │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────┤
├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────┤
├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼─────┼───────┼──────────┼────────┼────┤
└───┴────┴────────┴────────────┴────────┴─────┴───────┴──────────┴────────┴────┘



ANEXA 1b)
---------
la procedurã
------------



FIŞA DE EVIDENŢĂ ZILNICĂ
a drojdiei de vin rezultate în urma procesului de vinificaţie

┌───┬────┬────────┬────────────┬────────┬────────────────────────┬────────┬────┐
│Nr.│ │Raportul│Cantitatea │Culoarea│ Categoria de calitate│Poten- │ │
│crt│Data│ de │rezultatã │vinului │ a vinului │ţialul │Ob- │
│ │ │vinifi- │ (kg) │ ├──────────┬─────────────┤alcoolic│ser-│
│ │ │caţie │ │(alb/ │ Vin DOC │Vin de masã │ al │va- │
│ │ │nr. ... │ │ rosu) │ │ │drojdiei│ţii │
│ │ │data... │ │ │ │ │(% vol.)│ │
├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼─────────────┼────────┼────┤
├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼─────────────┼────────┼────┤
├───┼────┼────────┼────────────┼────────┼──────────┼─────────────┼────────┼────┤
└───┴────┴────────┴────────────┴────────┴──────────┴─────────────┴────────┴────┘




ANEXA 2
-------
la procedurã
------------

Vizat
-----
I.S.C.T.V.

PROCES-VERBAL
de realizare a denaturãrii drojdiei de vin rezultate
în urma Procesului de vinificaţie nr. ....... din data
de ......., încheiat astãzi, ........

Persoanã fizicã/Societatea Comercialã ........, cu domiciliul/sediul social în ......., având CNP/CUI ......., reprezentat(ã) prin ....... (acolo unde este cazul), în urma notificãrii transmise în data de ....... a realizat procesul de denaturare a drojdiei de vin în cantitate de ....... kg, având o tãrie alcoolicã de ......, conform buletinului de analizã eliberat de ......, în data de ....., peste care s-a adãugat ...... kg de NaCl sau KCl, urmând a avea urmãtoarea destinaţie: ...... (prevãzutã la punctul 4.2.2 lit. a)-e).


Semnãtura,
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016