Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA din 10 februarie 2012  de indreptare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA din 10 februarie 2012 de indreptare a erorilor cuprinse in declaratiile fiscale in cazul depunerii de catre contribuabili a unei declaratii rectificative

EMITENT: AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 137 din 29 februarie 2012

    I. Dispoziţii generale
    1.1. Prezenta procedurã de îndreptare a erorilor se aplicã în situaţia în care contribuabilul corecteazã declaraţiile fiscale conform prevederilor art. 84 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul de procedurã fiscalã, prin depunerea la organul fiscal competent pentru administrarea obligaţiilor fiscale a declaraţiilor fiscale rectificative cu suplimentarea/diminuarea obligaţiei fiscale iniţial declarate.
    1.2. Compartimentul gestiune registrul contribuabili şi declaraţii fiscale din cadrul organului fiscal primeşte declaraţiile fiscale rectificative şi le înregistreazã în aplicaţia informaticã DECIMP.
    1.3. Dupã prelucrare, compartimentul gestiune registrul contribuabili şi declaraţii fiscale transmite declaraţiile rectificative compartimentului cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori, pe baza Notei de corecţie în cazul declaraţiilor rectificative cu suplimentare/diminuare de obligaţii fiscale, prevãzutã de reglementãrile legale privind organizarea evidenţei pe plãtitori.
    1.4. Ca urmare a depunerii de cãtre contribuabili a declaraţiilor rectificative prin care se îndreaptã erorile din declaraţiile fiscale iniţiale, compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori efectueazã corectarea evidenţei fiscale.
    1.5. Compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori verificã în evidenţele fiscale înregistrarea sumelor rezultate în urma prelucrãrii titlurilor de creanţã menţionate la pct. 1.1.
    II. Procedura de îndreptare a erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale ca urmare a depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative cu diminuare de obligaţie fiscalã
    2.1. În situaţia depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative cu diminuare de obligaţie fiscalã, dobânzile şi penalitãţile de întârziere se datoreazã numai pentru suma rezultatã dupã corectare sau modificare, începând cu ziua imediat urmãtoare scadenţei obligaţiei fiscale şi pânã la data stingerii acesteia inclusiv.
    2.2. În vederea stabilirii obligaţiilor fiscale accesorii datorate pânã la data stingerii inclusiv, compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori procedeazã la reanalizarea, în sistem informatic, a stingerilor pentru obligaţia fiscalã rectificatã astfel cum a fost diminuatã, cu plãţile efectuate.
    2.3. Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii stabilite în urma recalculãrii obligaţiilor fiscale accesorii ca urmare a reanalizãrii stingerilor se individualizeazã de cãtre compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori în Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative, conform modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta procedurã, decizie ce constituie titlu de creanţã.
    2.4. Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative se întocmeşte de cãtre compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori în douã exemplare şi este însoţitã de fişa pe plãtitor iniţialã, fişa rezultatã în urma reanalizãrii şi fişa pe plãtitor corectatã. Decizia se avizeazã de şeful compartimentului şi se aprobã de conducãtorul unitãţii fiscale.
    2.5. Decizia prevãzutã la pct. 2.4 se comunicã de cãtre organul fiscal competent contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar un exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
    2.6. În situaţia în care, dupã îndreptarea erorilor şi efectuarea operaţiunii de corecţie în evidenţa fiscalã, rezultã sume achitate în plus aferente obligaţiei fiscale rectificate, compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori poate constata compensarea, din oficiu sau la cerere, cu alte obligaţii fiscale neachitate, dupã cum urmeazã:
    a) pentru obligaţiile fiscale nãscute anterior datei la care a fost depusã declaraţia fiscalã rectificativã, data stingerii prin compensare este data depunerii la organul fiscal a declaraţiei fiscale rectificative, conform prevederilor art. 116 alin. (5) lit. e) din Codul de procedurã fiscalã;
    b) pentru obligaţiile fiscale nãscute ulterior datei la care a fost depusã declaraţia fiscalã rectificativã, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligaţie fiscalã, scadenţa acesteia, conform prevederilor art. 116 alin. (4) din Codul de procedurã fiscalã.
    III. Procedura de îndreptare a erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale ca urmare a depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative cu suplimentare de obligaţie fiscalã
    3.1. În situaţia depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative cu suplimentare de obligaţie fiscalã, obligaţiile fiscale accesorii se datoreazã şi se calculeazã începând cu ziua imediat urmãtoare scadenţei obligaţiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi pânã la data stingerii acesteia inclusiv, prin orice modalitate de stingere prevãzutã de lege.
    3.2. În vederea stabilirii obligaţiilor fiscale accesorii datorate pânã la data stingerii inclusiv, compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori procedeazã la reanalizarea, în sistem informatic, a stingerii obligaţiilor fiscale, astfel cum au fost suplimentate.
    3.3. Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii stabilite în urma recalculãrii acestora se individualizeazã în Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative.
    3.4. Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative se întocmeşte de cãtre compartimentul cu atribuţii de evidenţã pe plãtitori în douã exemplare şi este însoţitã de fişa pe plãtitor iniţialã, fişa rezultatã în urma reanalizãrii şi fişa pe plãtitor corectatã. Decizia se avizeazã de şeful compartimentului şi se aprobã de conducãtorul unitãţii fiscale.
    3.5. Decizia prevãzutã la pct. 3.4 se comunicã de cãtre organul fiscal competent contribuabilului, potrivit prevederilor art. 44 din Codul de procedurã fiscalã, iar un exemplar se arhiveazã la dosarul fiscal al contribuabilului.
    3.6. Pentru obligaţiile fiscale de platã cuprinse în decizia prevãzutã la pct. 3.4, termenul de platã este cel stabilit potrivit art. 111 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.


    ANEXĂ
    la procedurã

    MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
    AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
    Unitatea fiscalã*1) .....................
    Str. ......... nr. ........., localitatea ........
--------
    *1) Se va menţiona denumirea organului fiscal emitent al prezentei decizii.

                               DECIZIE DE IMPUNERE
            privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma
             îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale
                   în cazul depunerii de cãtre contribuabili
                        a unei declaraţii rectificative

    I. Datele de identificare ale contribuabilului
    Denumirea contribuabilului: ........... cod de identificare fiscalã*2): ......., domiciliul fiscal: localitatea ........... str. ........ nr. ....., bl. ......, sc. ....., ap. ......, judeţul/sectorul ........
-------
    *2) Se va menţiona: codul numeric personal, numãrul de identificare fiscalã, codul de înregistrare fiscalã sau codul unic de înregistrare, dupã caz.

    II. Datele privind creanţa fiscalã
    II.1. Obligaţii fiscale stabilite în urma corecţiilor


┌────┬──────────────────┬────────────┬────────────┬─────────┬──────┬─────┬─────┐
│Nr. │ Denumirea │ Categoria │ Perioada │Obligaţie│Obli- │Dife-│Dife-│
│crt.│ obligaţiilor │obligaţiilor│de raportare│înregis- │gaţie │renţe│renţe│
│ │bugetare (impozit,│ fiscale │a obligaţiei│ tratã │corec-│ în │ în │
│ │taxã, contribuţie)│accesorii*3)│ corectate │ eronat │tatã │plus │minus│
├────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼──────┼─────┼─────┤
├────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼──────┼─────┼─────┤
├────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼──────┼─────┼─────┤
├────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼──────┼─────┼─────┤
├────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┼──────┼─────┼─────┤
└────┴──────────────────┴────────────┴────────────┴─────────┴──────┴─────┴─────┘


--------
    *3) Se va preciza categoria de obligaţii fiscale accesorii, respectiv dobândã sau penalitate de întârziere, dupã caz.

    II.2. Motivele de fapt
    II.3. Motivele de drept
    Act normativ: ........, articol: ........ paragraf: ........, punct: ........, literã: ......., alineat: .......

    III. Termenul de platã
    Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii aferente impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat, stabilite (în plus) în urma îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative, se plãtesc în funcţie de data comunicãrii prezentei decizii, conform art. 111 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, astfel:
    - pânã la data de 5 a lunii urmãtoare, când data comunicãrii prezentei decizii este cuprinsã în intervalul 1-15 din lunã; ...
    - pânã la data de 20 a lunii urmãtoare, când data comunicãrii prezentei decizii este cuprinsã in intervalul 16-31 din lunã.
    Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii aferente impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat, stabilite (în plus), diminueazã obligaţiile fiscale accesorii comunicate anterior prin*4):
    ......................................................................
-------
    *4) Se vor menţiona actele administrative ce au fost comunicate contribuabilului, care se modificã drept urmare a îndreptãrii erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de cãtre contribuabili a unei declaraţii rectificative.

    IV. Dispoziţii finale
    Împotriva prezentei decizii se poate formula contestaţie la organul de soluţionare competent, în conformitate cu art. 209 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii prezentei decizii, sub sancţiunea decãderii, potrivit prevederilor art. 207 alin. (1) din acelaşi act normativ.

    Prezenta decizie reprezintã titlu de creanţã care devine executoriu în condiţiile legii.

                    Conducãtorul unitãţii fiscale
                 Numele şi prenumele ...............
                 Semnãtura şi ştampila unitãţii ........

                             ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016