Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURA DE EVALUARE din 14 octombrie 2003  a activitatii functionarilor publici debutanti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PROCEDURA DE EVALUARE din 14 octombrie 2003 a activitatii functionarilor publici debutanti

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 29 octombrie 2003


ART. 1
(1) Evaluarea activitãţii funcţionarului public debutant se face în termen de 5 zile lucrãtoare de la terminarea perioadei de stagiu, de regula, de cãtre conducãtorul compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea, denumit în continuare evaluator.
(2) În mod excepţional, în cazul autoritãţilor sau instituţiilor publice a cãror structura nu este detaliatã pe compartimente sau în cadrul cãrora nu exista un funcţionar public de conducere care sa coordoneze compartimentul, evaluatorul este funcţionarul public cu cea mai inalta funcţie publica de conducere, desemnat de conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice.
(3) Evaluatorul desemnat în condiţiile alin. (2) nu poate avea şi calitatea de îndrumãtor.
ART. 2
(1) Evaluarea activitãţii funcţionarului public debutant consta în aprecierea modului de dobândire a cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare îndeplinirii atribuţiilor aferente unei funcţii publice, a cunoaşterii specificului activitãţii autoritãţii sau instituţiei publice şi a exigenţelor administraţiei publice.
(2) Evaluarea activitãţii funcţionarilor publici debutanti se face pe baza:
a) referatului întocmit de îndrumãtor;
b) raportului de stagiu întocmit de funcţionarul public debutant;
c) raportului de evaluare întocmit de evaluator.
ART. 3
(1) Referatul prevãzut al art. 2 alin. (2) lit. a) se întocmeşte cu 5 zile lucrãtoare înainte de terminarea perioadei de stagiu şi cuprinde urmãtoarele elemente:
a) descrierea activitãţii desfãşurate de funcţionarul public debutant;
b) aptitudinile pe care le-a dovedit funcţionarul public debutant în modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;
c) conduita funcţionarului public debutant în timpul serviciului;
d) concluzii privind desfãşurarea perioadei de stagiu şi recomandãri privind definitivarea acesteia.
(2) Referatul va fi întocmit potrivit modelului prezentat la pct. 2 din prezenta anexa şi va fi înaintat conducatorului compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea funcţionarul public deburant
ART. 4
(1) În cazul modificãrii, suspendãrii sau încetãrii raportului de serviciu al indrumatorului, acesta întocmeşte referatul pentru perioada de stagiu parcursã de funcţionarul public debutant pana în acel moment.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice numeşte, la propunerea conducatorului compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea funcţionarul public debutant, un alt funcţionar public definitiv, în calitate de îndrumãtor, pentru perioada de stagiu rãmasã neefectuata.
(3) Referatul întocmit în condiţiile alin. (1) se înainteazã conducatorului compartimentului în care îşi desfãşoarã activitatea funcţionarul public debutant şi este avut în vedere la evaluarea acestuia la terminarea perioadei de stagiu.
ART. 5
Prevederile art. 4 se aplica în mod corespunzãtor în situaţia sanctionarii disciplinare a indrumatorului cu una dintre sancţiunile prevãzute la <>art. 70 alin. (3) lit. b)-e) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 6
(1) La terminarea perioadei de stagiu funcţionarul public debutant completeazã raportul de stagiu, al cãrui model este prezentat la pct. 3 din prezenta anexa.
(2) Raportul de stagiu cuprinde descrierea activitãţii desfãşurate de funcţionarul public debutant pe parcursul perioadei de stagiu, prin prezentarea atribuţiilor de serviciu, a modalitãţilor de îndeplinire a acestora, precum şi eventualele dificultãţi intampinate.
(3) Raportul de stagiu se înainteazã de cãtre funcţionarul public debutant evaluatorului.
ART. 7
(1) Pentru evaluarea activitãţii funcţionarului public debutant, evaluatorul întocmeşte raportul de evaluare a perioadei de stagiu, al cãrui model este prevãzut la pct. 4 din prezenta anexa.
(2) Pentru completarea raportului de evaluare a perioadei de stagiu, evaluatorul:
a) analizeazã referatul întocmit de îndrumãtor şi raportul de stagiu completat de funcţionarul public debutant;
b) noteaza criteriile de evaluare în funcţie de gradul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;
c) stabileşte calificativul de evaluare;
d) face propuneri cu privire la numirea într-o funcţie publica definitiva sau eliberarea din funcţia publica.
ART. 8
Criteriile de evaluare a activitãţii funcţionarului public debutant sunt:
a) cunoaşterea reglementãrilor specifice domeniului de activitate;
b) cunoaşterea principiilor care guverneazã administraţia publica şi a raporturilor administrative din cadrul autoritãţii sau instituţiei publice;
c) capacitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;
d) adaptabilitate şi flexibilitate în îndeplinirea atribuţiilor;
e) rationamentul, respectiv aptitudinea de a distinge corect între diverse optiuni în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu;
f) comunicare, respectiv usurinta în transmiterea ideilor, în scris şi verbal, fluenta în scris, incluzând capacitatea de a scrie clar şi concis;
g) capacitatea de a lucra în echipa, respectiv capacitatea de a se integra într-o echipa, de a-şi aduce contribuţia prin participare efectivã, de a sprijini activitatea echipei în realizarea obiectivelor acesteia;
h) conduita în timpul serviciului;
i) alte calitãţi care îl recomanda pentru cariera de funcţionar public.
ART. 9
(1) Notarea criteriilor de evaluare şi stabilirea calificativului de evaluare se fac astfel:
a) criteriile de evaluare se noteaza de la 1 la 5, nota 1 fiind cea mai mica, iar nota 5 fiind cea mai mare. Nota exprima aprecierea îndeplinirii fiecãrui criteriu de evaluare în realizarea atribuţiilor de serviciu;
b) se face media aritmetica a notelor acordate pentru fiecare criteriu de evaluare şi se obţine o nota finala;
c) calificativul de evaluare se obţine transformand nota finala, dupã cum urmeazã: între 1,00-3,00 - necorespunzãtor; între 3,01-5,00 - corespunzãtor.
(2) Semnificatia calificativelor de evaluare este urmãtoarea:
a) necorespunzãtor - funcţionarul public debutant nu a fãcut dovada cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare exercitãrii funcţiei publice;
b) corespunzãtor - funcţionarul public debutant a fãcut dovada ca deţine cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice necesare exercitãrii funcţiei publice.
ART. 10
Evaluatorul consemneazã în raportul de evaluare a perioadei de stagiu:
a) propunerea privind numirea funcţionarului public debutant într-o funcţie publica definitiva, în situaţia în care calificativul de evaluare este "corespunzãtor";
b) propunerea de eliberare din funcţie, în condiţiile legii, în situaţia în care funcţionarul public debutant a obţinut calificativul "necorespunzãtor".
ART. 11
(1) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu se aduce la cunostinta funcţionarului public debutant în termen de 3 zile lucrãtoare de la completare.
(2) Funcţionarul public debutant nemulţumit de rezultatul evaluãrii poate contesta, în termen de 3 zile lucrãtoare de la data luãrii la cunostinta, calificativul de evaluare la funcţionarul public ierarhic superior evaluatorului. În situaţia prevãzutã la art. 1 alin. (2) contestaţia se depune la conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice.
ART. 12
(1) Funcţionarul public ierarhic superior evaluatorului ori, dupã caz, conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice analizeazã raportul de evaluare a perioadei de stagiu, referatul întocmit de îndrumãtor şi raportul de stagiu redactat de funcţionarul public debutant.
(2) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu poate fi modificat conform deciziei funcţionarului public ierarhic superior ori, dupã caz, a conducatorului autoritãţii sau instituţiei publice, în situaţia în care constata ca aprecierile consemnate nu corespund realitãţii.
(3) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu, modificat în condiţiile alin. (2), este adus la cunostinta funcţionarului public debutant în termen de 3 zile lucrãtoare de la depunerea contestaţiei.
ART. 13
Funcţionarul public debutant nemulţumit de rezultatul contestaţiei se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.

2. Modelul referatului indrumatorului

Autoritatea/Instituţia publica ..........................

REFERAT

Numele şi prenumele funcţionarului public debutant ............
Funcţia publica ...............................................
Compartimentul ................................................
Perioada de stagiu: de la .............. la ...................
Data completãrii ..............................................


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Descrierea activitãţii desfãşurate de funcţionarul public │
│debutant: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Aptitudinile pe care le-a dovedit funcţionarul public debutant│
│în modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Conduita funcţionarului public debutant în timpul serviciului:│
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘


Concluzii ..............................................
Recomandãri ............................................
Numele şi prenumele indrumatorului .....................
Funcţia publica ........................................
Semnatura ..............................................

3. Modelul raportului de stagiu

Autoritatea/Instituţia publica ..............................

RAPORT DE STAGIU

Numele şi prenumele funcţionarului public debutant ...........
Funcţia publica (debutant) ...................................
Perioada de stagiu: de la ......... la .......................


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Atribuţiile de serviciu*): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘


_________
*) Se vor trece atribuţiile prevãzute în fişa postului.


┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Alte atribuţii*): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘


____________
*) Se vor preciza atribuţiile stabilite de şeful ierarhic sau alte persoane cu funcţii de conducere.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Cursuri de specializare/alte forme de perfecţionare*): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘


___________
*) Se vor indica doar cele urmate pe parcursul perioadei de stagiu.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Activitãţi din afarã instituţiei în care s-a implicat: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Alte activitãţi*): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘



_________
*) Se vor indica, dacã este cazul, articolele sau lucrãrile publicate, comunicãri ştiinţifice etc.



┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Descrierea activitãţii desfãşurate pe parcursul perioadei │
│ de stagiu: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Dificultãţi intampinate pe parcursul perioadei de stagiu: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────┘



Data întocmirii ..........................
Semnatura ................................

4. Modelul raportului de evaluare a activitãţii funcţionarului public debutant

Autoritatea/Instituţia publica .........................

RAPORT DE EVALUARE A PERIOADEI DE STAGIU

Numele şi prenumele funcţionarului public debutant ............
Funcţia publica ...............................................
Compartimentul ................................................
Perioada de stagiu: de la .......... la .......................
Data evaluãrii ..........


────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Criterii de evaluare Nota
crt.
────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cunoaşterea reglementãrilor specifice domeniului
de activitate
2. Cunoaşterea specificului administraţiei publice
3. Capacitatea de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu
4. Adaptabilitatea şi flexibilitatea în îndeplinirea
atribuţiilor
5. Rationament
6. Comunicare
7. Capacitatea de a lucra în echipa
8. Conduita în timpul serviciului
────────────────────────────────────────────────────────────────



Calificativ de evaluare .................

Propuneri ..........
Recomandãri ........

Numele şi prenumele evaluatorului ........................
Funcţia publica ..........................................
Data întocmirii ..................
Semnatura ........................



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016