Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ ŞI CRITERII din 23 noiembrie 2017  de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ ŞI CRITERII din 23 noiembrie 2017 de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului "Prima casă"

EMITENT: Ministerul Finanţelor Publice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 963 din 6 decembrie 2017
──────────
    Aprobate prin Ordinul nr. 3.097 din 23 noiembrie 2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 6 decembrie 2017.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A. - IFN, denumit în continuare FNGCIMM, este mandatat să formuleze propuneri de alocare a plafoanelor anuale de garantare şi are obligaţia să efectueze în numele şi în contul statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finanţatorilor participanţi în cadrul programului „Prima casă“, denumit în continuare program, pe baza raportărilor transmise de către finanţatori şi a datelor existente în evidenţele FNGCIMM, incidente programului.

    CAP. II
    Domeniul de aplicare
    ART. 2
    (1) Procedura şi criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare se aplică finanţatorilor participanţi în cadrul programului, care au optat pentru împărţirea riscurilor şi pierderilor între finanţator şi statul român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice, proporţional cu procentul de garantare, au acordat finanţări în cadrul programului în anul precedent şi au solicitat alocarea de plafoane de garantare la începutul anului calendaristic următor.
    (2) În cazul în care nivelul plafonului solicitat de un finanţator este inferior celui calculat conform prevederilor art. 1, suma solicitată de finanţator se include în propunerea de alocare prevăzută la art. 12 alin. (1).
    (3) Pentru finanţatorii care nu au acordat finanţări garantate în cadrul programului în anul precedent şi au solicitat alocarea de plafoane la începutul anului calendaristic următor, plafonul solicitat de finanţator se include în propunerea de alocare, fără a putea depăşi limita de 2.000.000 lei/finanţator.

    CAP. III
    Scopul procedurii
    ART. 3
    Prezenta procedură stabileşte modalitatea de ajustare a plafoanelor de garantare care se alocă la începutul fiecărui an calendaristic pe baza solicitărilor de alocare transmise de finanţatorii participanţi în cadrul programului, calculate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent, precum şi responsabilităţile privind analiza, decizia, coordonarea şi monitorizarea procesului de evaluare, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului pentru anul în curs.

    ART. 4
    (1) În vederea efectuării evaluării anuale, finanţatorii au obligaţia de a transmite FNGCIMM informaţii cu privire la numărul şi volumul finanţărilor garantate acordate în cadrul programului aferente anului precedent raportării, respectiv date referitoare la numărul şi volumul creditelor pentru locuinţe acordate de finanţatori persoanelor fizice, negarantate de către stat, acordate în anul anterior raportării, utilizând modelul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.
    (2) În categoria creditelor pentru locuinţe acordate de finanţator în anul precedent raportării intră creditele definite potrivit prevederilor art. 6 lit. b1.2) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 4/2014 privind raportarea de date şi informaţii statistice la Banca Naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Finanţatorii atestă veridicitatea şi realitatea datelor consemnate în documentele prevăzute la alin. (1), sub sancţiunea legii penale. Informaţiile cuprinse în formularul prevăzut în anexa nr. 2 la ordin pot fi folosite exclusiv pentru realizarea evaluării anuale prevăzute în prezenta procedură şi în scop statistic.
    (4) În vederea monitorizării implementării criteriului prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. c), până la data de 10 a fiecărei luni calendaristice, FNGCIMM transmite fiecărui finanţator participant în program un raport individual lunar privind situaţia acordărilor de garanţii şi promisiuni de garantare în luna precedentă.

    CAP. IV
    Criterii de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului
    ART. 5
    (1) Evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului se face pe baza următoarelor criterii cantitative:
    a) raportul între volumul finanţărilor garantate acordate în cadrul programului şi volumul creditelor pentru locuinţe acordate de finanţatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent raportării - maximum 65 de puncte;
    b) raportul între numărul total al garanţiilor plătite finanţatorilor de la începutul programului şi până la data de 31 decembrie a anului precedent raportării şi numărul total al garanţiilor acordate de la începutul programului şi până la data de 31 decembrie a anului precedent raportării - maximum 20 de puncte;
    c) raportul dintre numărul garanţiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puţin o dată, înregistrate de un finanţator participant în program în anul precedent raportării, şi numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent - maximum 15 puncte.

    (2) Fiecărui criteriu prevăzut la alin. (1) îi corespunde un punctaj care se acordă conform grilei de evaluare din tabelul de mai jos:

┌────────────┬───────┬──────────────┬───────┬─────────────┬───────┐
│ │ │ │ │Raportul │ │
│ │ │ │ │dintre │ │
│ │ │Raportul │ │numărul │ │
│ │ │dintre numărul│ │garanţiilor/ │ │
│Raportul │ │total al │ │promisiunilor│ │
│dintre │ │garanţiilor │ │acordate de │ │
│volumul │ │plătite │ │FNGCIMM după │ │
│finanţărilor│ │finanţatorilor│ │ce │ │
│garantate │ │de la │ │solicitările │ │
│acordate în │ │începutul │ │de acordare │ │
│cadrul │ │programului şi│ │au fost │ │
│programului │ │până la data │ │invalidate │ │
│şi volumul │ │de 31 │ │cel puţin o │ │
│creditelor │ │decembrie a │ │dată, │ │
│pentru │Punctaj│anului │Punctaj│înregistrate │Punctaj│
│locuinţe │ │precedent │ │de un │ │
│acordate de │ │raportării şi │ │finanţator │ │
│finanţatori │ │numărul total │ │participant │ │
│persoanelor │ │al garanţiilor│ │în program în│ │
│fizice, │ │acordate de la│ │anul │ │
│negarantate │ │începutul │ │precedent │ │
│de către │ │programului şi│ │raportării, │ │
│stat în anul│ │până la data │ │şi numărul │ │
│precedent │ │de 31 │ │total al │ │
│raportării*)│ │decembrie a │ │solicitărilor│ │
│ │ │anului │ │de garantare │ │
│ │ │precedent │ │aprobate de │ │
│ │ │raportării**) │ │FNGCIMM în │ │
│ │ │ │ │anul │ │
│ │ │ │ │precedent***)│ │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│0-0,99 │65 │0-0,5% │20 │>75% │15 │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│1-1,99 │55 │0,51-1% │15 │60,01-75% │12 │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│2-2,99 │45 │1,1-2% │10 │50,01-60% │8 │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│3-3,99 │35 │2,1-3% │5 │40,01-50% │4 │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│4-4,99 │25 │>3% │0 │<40,01% │0 │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│5-5,99 │15 │ │ │ │ │
├────────────┼───────┼──────────────┼───────┼─────────────┼───────┤
│>6 │0 │ │ │ │ │
└────────────┴───────┴──────────────┴───────┴─────────────┴───────┘


──────────
    *) Finanţatorii care nu respectă termenul de raportare prevăzut la art. 10 alin. (1) şi modelul formularului prevăzut la art. 4 alin. (1) sunt punctaţi cu 0 puncte la acest criteriu.
     **) Numărul garanţiilor plătite finanţatorului se determină luând în calcul plăţile efective, realizate de către Ministerul Finanţelor Publice până la data de 31 decembrie a anului precedent, exclusiv cererile de plată refuzate/retrase şi plăţile în cazul cărora beneficiarul a fost repus în drepturile şi obligaţiile aferente contractelor de credit şi de garantare. Numărul total al garanţiilor acordate de la începutul programului se determină luând în calcul aprobările solicitărilor de garantare de la data implementării programului/data aderării finanţatorului la program, exclusiv promisiunile de garantare şi renunţările la garanţii transmise către FNGCIMM până la data de 31 decembrie a anului precedent.
    ***) Evaluarea anuală a calităţii documentaţiilor transmise către FNGCIMM se realizează pe baza datelor la data de 31 decembrie a anului precedent celui în care se realizează evaluarea, prelucrate din evidenţele FNGCIMM. Monitorizarea lunară a aplicării acestui criteriu se realizează de către finanţator, pe baza rapoartelor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. c). Finanţatorul are obligaţia sesizării şi notificării către FNGCIMM a eventualelor neconcordanţe din rapoarte în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii raportului. În termen de 5 zile calendaristice de la primirea sesizării, FNGCIMM verifică şi, după caz, corectează şi retransmite raportul.
──────────

    (3) Pe baza punctajului final obţinut de fiecare finanţator participant în program se determină procentul de ajustare a plafonului alocat. Punctajul final pentru fiecare finanţator participant în program se obţine prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu prevăzut la alin. (1).

    ART. 6
    Plafoanele calculate în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (27) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă“, cu modificările şi completările ulterioare, se ajustează cu procentele calculate pe baza punctajelor finale obţinute de finanţatori, conform grilei din tabelul de mai jos:

┌───────┬──────────────────────────────┐
│Punctaj│ │
│final │Procent de ajustare plafon │
│obţinut│ │
├───────┼──────────────────────────────┤
│91-100 │0% - plafonul se alocă │
│puncte │integral │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │2% - plafonul calculat în │
│ │funcţie de ponderea │
│81-90 │garanţiilor acordate de │
│puncte │finanţator în totalul │
│ │garanţiilor acordate în cadrul│
│ │programului în anul precedent │
│ │se diminuează cu 2% │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │5% - plafonul calculat în │
│ │funcţie de ponderea │
│61-80 │garanţiilor acordate de │
│puncte │finanţator în totalul │
│ │garanţiilor acordate în cadrul│
│ │programului în anul precedent │
│ │se diminuează cu 5% │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │10% - plafonul calculat în │
│ │funcţie de ponderea │
│41-60 │garanţiilor acordate de │
│puncte │finanţator în totalul │
│ │garanţiilor acordate în cadrul│
│ │programului în anul precedent │
│ │se diminuează cu 10% │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │15% - plafonul calculat în │
│ │funcţie de ponderea │
│21-40 │garanţiilor acordate de │
│puncte │finanţator în totalul │
│ │garanţiilor acordate în cadrul│
│ │programului în anul precedent │
│ │se diminuează cu 15% │
├───────┼──────────────────────────────┤
│ │20% - plafonul calculat în │
│ │funcţie de ponderea │
│0-20 │garanţiilor acordate de │
│puncte │finanţator în totalul │
│ │garanţiilor acordate în cadrul│
│ │programului în anul precedent │
│ │se diminuează cu 20% │
└───────┴──────────────────────────────┘



    CAP. V
    Procedura de evaluare anuală şi de alocare a plafoanelor
    ART. 7
    Procedura de evaluare şi alocare a plafoanelor se realizează de către FNGCIMM în baza mandatului acordat de către Ministerul Finanţelor Publice prin aplicarea criteriului principal de alocare prevăzut la art. 3 alin. (27) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă“, cu modificările şi completările ulterioare, şi a procentelor de ajustare pe baza punctajului obţinut de fiecare finanţator în conformitate cu prevederile art. 5 şi 6.

    ART. 8
    Procedura de evaluare anuală şi de alocare a plafoanelor se desfăşoară în următoarele etape principale:
    a) etapa de stabilire a plafoanelor finanţatorilor în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (27) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă“, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) etapa de pregătire a evaluării prin raportarea datelor în vederea realizării evaluării anuale;
    c) etapa de evaluare în vederea determinării procentului de ajustare a plafoanelor prevăzute la lit. a);
    d) etapa de alocare a plafoanelor ajustate prin aplicarea prezentei proceduri şi a criteriilor de evaluare.


    ART. 9
    Etapa de stabilire a plafoanelor finanţatorilor în funcţie de ponderea garanţiilor acordate de fiecare finanţator în totalul garanţiilor acordate în cadrul programului în anul precedent în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (27) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă“, cu modificările şi completările ulterioare, se realizează de către FNGCIMM în termen de 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind alocarea plafonului anual al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă“, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, prin prelucrarea datelor din evidenţa proprie.

    ART. 10
    (1) Pentru aplicarea criteriului prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. a), în etapa de pregătire a evaluării, finanţatorii au obligaţia de a transmite FNGCIMM formularul prevăzut la art. 4 alin. (1) până la data de 25 ianuarie a fiecărui an.
    (2) Până la data de 25 ianuarie a fiecărui an, FNGCIMM centralizează şi prelucrează datele din evidenţele proprii aferente anului precedent în scopul aplicării criteriilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. b) şi c).

    ART. 11
    (1) În termen de 10 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 10 alin. (1), FNGCIMM realizează evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanţatorii participanţi în cadrul programului şi transmite fiecărui finanţator o comunicare privind rezultatele evaluării, punctajul obţinut în urma evaluării şi procentul de ajustare a plafonului, utilizând formularul prevăzut în anexa nr. 3 la ordin.
    (2) În termen de două zile lucrătoare de la primirea comunicării prevăzute la alin. (1), finanţatorul poate formula obiecţii cu privire la rezultatul evaluării, care se soluţionează de către FNGCIMM în termen de două zile lucrătoare de la data primirii acestora.

    ART. 12
    (1) În ziua lucrătoare imediat următoare celei în care expiră termenul prevăzut la art. 11 alin. (2), FNGCIMM transmite spre aprobare Ministerului Finanţelor Publice o propunere de alocare în favoarea finanţatorilor a plafonului final ajustat conform prevederilor prezentului ordin.
    (2) În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înregistrării propunerii prevăzute la alin. (1), Ministerul Finanţelor Publice emite acordul privind propunerea de alocare formulată de către FNGCIMM.
    (3) În ziua lucrătoare imediat următoare celei în care primeşte acordul Ministerului Finanţelor Publice cu privire la propunerea de alocare, FNGCIMM pune plafoanele aprobate la dispoziţia finanţatorilor participanţi în program.

    ART. 13
    Sumele provenite din ajustarea plafoanelor cuvenite finanţatorilor se constituie ca rezervă nealocată din plafonul total al garanţiilor care pot fi emise în anul calendaristic şi se alocă pe parcursul aceluiaşi an conform prevederilor art. 3 alin. (27) şi (29) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă“, cu modificările şi completările ulterioare.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016