Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 7 decembrie 2018  pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 7 decembrie 2018 pentru intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică

EMITENT: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 95 din 6 februarie 2019
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 2.525 din 7 decembrie 2018, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 95 din 6 februarie 2019.
──────────
    ART. 1
    (1) Intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică se realizează de către echipa mobilă alcătuită din reprezentanţi ai serviciului public de asistenţă socială, denumit în continuare SPAS, sau, după caz, de către reprezentanţi ai direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, denumită în continuare DGASPC.
    (2) În vederea asigurării eficienţei, operativităţii şi permanenţei în ceea ce priveşte intervenţia de urgenţă în cazurile de violenţă domestică, consiliile locale/judeţene au responsabilitatea de a organiza, coordona şi sprijini activitatea echipei mobile prevăzute la alin. (1) din perspectiva alocării tuturor resurselor umane, materiale şi financiare necesare intervenţiei de urgenţă. În acest sens, prin hotărâre a consiliului local/consiliului judeţean, componenţa echipei mobile poate fi extinsă prin includerea unor reprezentanţi ai poliţiei locale, serviciului public de asistenţă medicală comunitară, oricăror alţi specialişti din cadrul aparatului propriu, reprezentanţi ai diferiţilor furnizori privaţi de servicii sociale, voluntari etc.
    (3) La momentul stabilirii componenţei echipei mobile se va desemna prin aceeaşi hotărâre un coordonator din cadrul serviciului public de asistenţă socială.
    (4) Din componenţa echipei mobile pot face parte reprezentanţi ai diferitelor culte religioase reprezentative pe plan local, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii sau fundaţii cu activitate relevantă în domeniul violenţei domestice, egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, sprijinului umanitar, acţiunilor în domeniul caritabil, cu care au fost încheiate acorduri de parteneriat/convenţii, voluntari.
    (5) Prin aceeaşi hotărâre a consiliului local/consiliului judeţean privind stabilirea componenţei echipei mobile se prevăd şi datele concrete despre modul de alocare a mijlocului de transport care este pus la dispoziţia echipei mobile pentru intervenţiile de urgenţă şi, după caz, dacă nu se identifică la nivel instituţional resursele necesare, acestea pot fi asigurate prin contractarea de servicii de la furnizorii privaţi de servicii sociale care furnizează servicii sociale în domeniu.

    ART. 2
    Intervenţia de urgenţă a echipei mobile se realizează din perspectiva acordării serviciilor sociale în situaţiile de violenţă domestică, iar activitatea echipei este coordonată de către reprezentantul serviciului public de asistenţă socială desemnat prin hotărâre a consiliului local/consiliului judeţean.

    ART. 3
    Echipa mobilă prevăzută la art. 1 are următoarele atribuţii:
    a) verifică semnalările de violenţă domestică efectuate prin intermediul liniilor telefonice ale instituţiilor publice abilitate, inclusiv al liniilor telefonice de urgenţă, altele decât numărul unic de urgenţă la nivel naţional (SNUAU) - 112;
    b) realizează evaluarea iniţială a gradului de risc din perspectiva acordării serviciilor sociale, pe baza Fişei pentru evaluarea gradului de risc şi stabilirea măsurilor de siguranţă necesare pentru victimele violenţei domestice, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta procedură;
    c) acordă informare şi consiliere victimelor violenţei domestice;
    d) sprijină victimele violenţei domestice, prin orientarea acestora către serviciile sociale existente pe raza localităţii/judeţului, adecvate nevoilor acestora;
    e) informează, consiliază şi orientează victima în ceea ce priveşte măsurile de protecţie de care aceasta poate beneficia din partea instituţiilor competente: ordin de protecţie provizoriu, ordin de protecţie, formularea unei plângeri penale, eliberarea unui certificat medico-legal etc.;
    f) asigură măsurile de protecţie socială necesare pentru victime, minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protecţie provizoriu sau ordinul de protecţie, şi păstrează confidenţialitatea asupra identităţii acestora;
    g) colaborează cu serviciile de asistenţă medicală comunitară în situaţia în care identifică probleme medicale privind victimele şi/sau copiii lor;
    h) realizează demersurile necesare pentru depăşirea riscului imediat, după caz, acestea putând consta în:
    (i) transport la unitatea sanitară cea mai apropiată în situaţiile în care victima necesită îngrijiri medicale de urgenţă sau, după caz, sesizarea numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112;
    (ii) sesizarea organelor de urmărire penală, sesizarea organelor de poliţie pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, sesizarea instanţelor judecătoreşti în vederea emiterii ordinului de protecţie;
    (iii) orientarea către SPAS sau, după caz, către furnizorii privaţi de servicii sociale, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea găzduirii în centre rezidenţiale adecvate nevoilor şi aplicării managementului de caz pentru victime şi, după caz, pentru agresoriş

    i) intervine în cazurile de violenţă domestică, la solicitarea organelor de poliţie, atunci când prin ordinul de protecţie provizoriu s-a dispus măsura evacuării temporare a agresorului din domiciliu, iar acesta din urmă a solicitat, potrivit legii, cazarea într-un centru rezidenţial.


    ART. 4
    (1) În vederea facilitării emiterii ordinului de protecţie provizoriu, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei proceduri, serviciile publice de asistenţă socială pun la dispoziţia organelor de poliţie de pe aceeaşi rază teritorială:
    a) datele de contact ale coordonatorului echipei mobile/persoanelor din cadrul SPAS desemnate cu atribuţii în cadrul echipei mobile;
    b) lista cuprinzând toate centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost, adăposturi de noapte sau alte centre rezidenţiale adecvate nevoilor persoanelor fără adăpost, publice sau private, inclusiv serviciile sociale acordate de către cultele religioase şi alte organisme private în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice.

    (2) În situaţia în care prin ordinul de protecţie provizoriu se dispune măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta din urmă solicită, potrivit legii, cazarea într-un centru rezidenţial de tipul celor prevăzute la alin. (1), echipajul de poliţie aflat în misiune contactează coordonatorul echipei mobile şi îi furnizează detalii cu privire la adresa locului în care se desfăşoară intervenţia organelor de poliţie.
    (3) SPAS va pune la dispoziţia organelor de poliţie lista persoanelor din cadrul SPAS desemnate, cu atribuţii în cadrul echipei mobile, inclusiv datele de contact ale acestora.

    ART. 5
    Echipa mobilă se deplasează la faţa locului în maximum 90 de minute de la momentul semnalării efectuate de către organele de poliţie şi asigură sprijinul necesar pentru orientarea şi conducerea de îndată a agresorului către centrele rezidenţiale gestionate de autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, către alte servicii sociale adecvate, administrate de către furnizori publici sau privaţi, de pe raza unităţii administrativ-teritoriale.

    ART. 6
    SPAS are obligaţia de a cunoaşte distribuţia în plan local şi judeţean a serviciilor sociale destinate victimelor violenţei domestice, precum şi a celor de tipul: centre rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost, adăposturi de noapte, alte centre rezidenţiale adecvate nevoilor persoanelor fără adăpost, publice sau private, inclusiv a celor acordate de către cultele religioase şi alte organisme private în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice.

    ART. 7
    (1) În scopul asigurării accesului neîngrădit şi adecvat la găzduire în situaţiile de urgenţă, precum şi la restul serviciilor sociale existente pentru victimele violenţei domestice sau, după caz, pentru agresori, SPAS organizat la nivel judeţean, respectiv DGASPC, efectuează diligenţele necesare pe lângă celelalte servicii de asistenţă socială şi furnizorii privaţi de servicii sociale de pe raza teritorială a judeţului.
    (2) În vederea depăşirii situaţiei de urgenţă în care se află, victimele pot fi găzduite în orice serviciu social existent cu această destinaţie, acolo unde există un loc disponibil, indiferent de domiciliul acestora.

    ART. 8
    În urma evaluării gradului de risc pentru victimele violenţei domestice, reprezentanţii SPAS organizate la nivel de municipiu, oraş, comună referă cazurile către compartimentul de violenţă domestică din cadrul SPAS organizat la nivel de judeţ sau, după caz, către furnizorii privaţi de servicii sociale, în vederea luării în evidenţă şi a realizării managementului de caz.

    ART. 9
    Pentru verificarea semnalărilor privind situaţiile de violenţa domestică, reprezentanţii SPAS au drept de acces în sediile sau punctele de lucru ale persoanelor juridice, precum şi la domiciliul persoanelor fizice. Verificarea semnalărilor privind violenţa domestică se realizează cu sprijinul poliţiei locale sau, după caz, al organelor de poliţie de pe raza teritorială în care sa semnalat situaţia de violenţă domestică.

    ANEXA 1

    la procedură
    FIŞA
    pentru evaluarea gradului de risc şi stabilirea măsurilor de siguranţă necesare pentru victimele violenţei domestice
    A. Chestionar pentru evaluarea gradului de risc

┌────────────────────────────────────────────────────────────┐
│I. Istoricul violenţei │
├────┬─────────────┬──────────────┬──────────┬──┬──┬─────────┤
│Nr. │Factor de │Categorie de │Observaţii│DA│NU│Nu │
│crt.│risc │risc/descriere│ │ │ │răspunde.│
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │Cu cine │ │ │ │ │ │
│1. │locuieşte │ │ │ │ │ │
│ │victima? │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │Unde se află │ │ │ │ │ │
│2. │agresorul în │ │ │ │ │ │
│ │momentul │ │ │ │ │ │
│ │discuţiei? │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │Există minori│Pentru fiecare│ │ │ │ │
│ │sau persoane │persoană │ │ │ │ │
│ │aflate în │aflată în │ │ │ │ │
│3. │îngrijire? │îngrijire se │ │ │ │ │
│ │Unde sunt │va preciza │ │ │ │ │
│ │în momentul │vârsta. │ │ │ │ │
│ │discuţiei? │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Ce s-a │ │ │ │ │
│ │ │petrecut, │ │ │ │ │
│ │ │tipul de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă, │ │ │ │ │
│ │ │tipul de │ │ │ │ │
│ │ │lovituri, dacă│ │ │ │ │
│ │ │este cazul, │ │ │ │ │
│ │ │dacă s-au │ │ │ │ │
│ │Descrieţi │folosit │ │ │ │ │
│4. │ultimul │obiecte sau │ │ │ │ │
│ │incident de │arme. Vă rugăm│ │ │ │ │
│ │violenţă. │să precizaţi │ │ │ │ │
│ │ │unde se aflau │ │ │ │ │
│ │ │copiii în │ │ │ │ │
│ │ │timpul │ │ │ │ │
│ │ │incidentului │ │ │ │ │
│ │ │şi │ │ │ │ │
│ │ │dacă au fost │ │ │ │ │
│ │ │abuzaţi, sub │ │ │ │ │
│ │ │ce formă. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │În toate │ │ │ │ │
│ │ │studiile │ │ │ │ │
│ │ │despre │ │ │ │ │
│ │ │factorii de │ │ │ │ │
│ │ │risc în │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │domestică, │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │anterioară │ │ │ │ │
│ │ │este │ │ │ │ │
│ │ │considerată │ │ │ │ │
│ │ │cel mai │ │ │ │ │
│ │ │comun factor │ │ │ │ │
│ │ │de risc. Poate│ │ │ │ │
│ │ │fi luată în │ │ │ │ │
│ │ │considerare │ │ │ │ │
│ │ │orice │ │ │ │ │
│ │ │formă de │ │ │ │ │
│ │ │manifestare a │ │ │ │ │
│ │ │violenţei │ │ │ │ │
│ │ │domestice (a │ │ │ │ │
│ │ │se vedea │ │ │ │ │
│ │ │art. 4 din │ │ │ │ │
│ │Au existat │Legea nr. 217/│ │ │ │ │
│ │acte de │2003 pentru │ │ │ │ │
│5. │violenţă │prevenirea şi │ │ │ │ │
│ │domestică │combaterea │ │ │ │ │
│ │anterioare? │violenţei │ │ │ │ │
│ │ │domestice, │ │ │ │ │
│ │ │republicată, │ │ │ │ │
│ │ │cu │ │ │ │ │
│ │ │modificările │ │ │ │ │
│ │ │şi │ │ │ │ │
│ │ │completările │ │ │ │ │
│ │ │ulterioare), │ │ │ │ │
│ │ │indiferent │ │ │ │ │
│ │ │dacă │ │ │ │ │
│ │ │aceasta poate │ │ │ │ │
│ │ │fi sau nu │ │ │ │ │
│ │ │dovedită │ │ │ │ │
│ │ │printr-un │ │ │ │ │
│ │ │document: de │ │ │ │ │
│ │ │exemplu, │ │ │ │ │
│ │ │certificat │ │ │ │ │
│ │ │medico-legal, │ │ │ │ │
│ │ │ordin de │ │ │ │ │
│ │ │protecţie, │ │ │ │ │
│ │ │plângere │ │ │ │ │
│ │ │prealabilă, │ │ │ │ │
│ │ │certificat │ │ │ │ │
│ │ │medical. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │În mod │ │ │ │ │
│ │ │frecvent, │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │domestică se │ │ │ │ │
│ │ │poate extinde │ │ │ │ │
│ │ │şi spre │ │ │ │ │
│ │ │alţi membri ai│ │ │ │ │
│ │ │familiei, │ │ │ │ │
│ │ │inclusiv copii│ │ │ │ │
│ │ │vârstnici/ │ │ │ │ │
│ │ │persoane cu │ │ │ │ │
│ │ │dizabilităţi. │ │ │ │ │
│ │ │Preocupările │ │ │ │ │
│ │ │iniţiale │ │ │ │ │
│ │ │legate de │ │ │ │ │
│ │ │siguranţa │ │ │ │ │
│ │ │unui/unei │ │ │ │ │
│ │ │copil/persoane│ │ │ │ │
│ │ │vulnerabil/ │ │ │ │ │
│ │ │vulnerabile │ │ │ │ │
│ │ │pot │ │ │ │ │
│ │ │dezvălui un │ │ │ │ │
│ │ │tipar de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă mult │ │ │ │ │
│ │ │mai extins în │ │ │ │ │
│ │ │familie. │ │ │ │ │
│ │ │Copiii/ │ │ │ │ │
│ │ │Persoanele │ │ │ │ │
│ │Au existat │vulnerabile │ │ │ │ │
│ │acte de │pot fi │ │ │ │ │
│ │violenţă │folosiţi/ │ │ │ │ │
│6. │asupra │folosite de │ │ │ │ │
│ │copiilor/ │agresor ca │ │ │ │ │
│ │altor membri │metodă de │ │ │ │ │
│ │ai familiei? │manipulare │ │ │ │ │
│ │ │emoţională şi │ │ │ │ │
│ │ │control │ │ │ │ │
│ │ │asupra │ │ │ │ │
│ │ │victimei. │ │ │ │ │
│ │ │Există dovezi │ │ │ │ │
│ │ │că riscul │ │ │ │ │
│ │ │pentru copiii │ │ │ │ │
│ │ │afectaţi de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă nu │ │ │ │ │
│ │ │este │ │ │ │ │
│ │ │conştientizat │ │ │ │ │
│ │ │în mod real de│ │ │ │ │
│ │ │către victimă.│ │ │ │ │
│ │ │Drepturile │ │ │ │ │
│ │ │copilului şi │ │ │ │ │
│ │ │măsurile care │ │ │ │ │
│ │ │să le asigure │ │ │ │ │
│ │ │protecţia sunt│ │ │ │ │
│ │ │preocupări │ │ │ │ │
│ │ │care trebuie │ │ │ │ │
│ │ │avute în │ │ │ │ │
│ │ │vedere │ │ │ │ │
│ │ │concomitent de│ │ │ │ │
│ │ │către │ │ │ │ │
│ │ │practicianul │ │ │ │ │
│ │ │implicat în │ │ │ │ │
│ │ │evaluarea │ │ │ │ │
│ │ │riscului. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Agresorii │ │ │ │ │
│ │ │implicaţi în │ │ │ │ │
│ │ │situaţii de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă │ │ │ │ │
│ │ │domestică │ │ │ │ │
│ │ │manifestă │ │ │ │ │
│ │ │adesea │ │ │ │ │
│ │ │atitudini şi │ │ │ │ │
│ │ │comportamente │ │ │ │ │
│ │ │generale │ │ │ │ │
│ │ │antisociale şi│ │ │ │ │
│ │ │folosesc │ │ │ │ │
│ │ │violenţa şi în│ │ │ │ │
│ │Agresorul a │afara sferei │ │ │ │ │
│ │manifestat │domestice. │ │ │ │ │
│ │comportament │Violenţa în │ │ │ │ │
│ │violent │afara familiei│ │ │ │ │
│7. │generalizat │indică │ │ │ │ │
│ │faţă de terţi│tendinţa │ │ │ │ │
│ │(în │generală de a │ │ │ │ │
│ │afara │manifesta un │ │ │ │ │
│ │familiei)? │comportament │ │ │ │ │
│ │ │violent şi │ │ │ │ │
│ │ │asupra │ │ │ │ │
│ │ │oricăror │ │ │ │ │
│ │ │altor persoane│ │ │ │ │
│ │ │şi poate spori│ │ │ │ │
│ │ │riscul atât │ │ │ │ │
│ │ │pentru │ │ │ │ │
│ │ │victimă, cât │ │ │ │ │
│ │ │şi pentru │ │ │ │ │
│ │ │specialiştii │ │ │ │ │
│ │ │care intră în │ │ │ │ │
│ │ │contact cu │ │ │ │ │
│ │ │agresorii. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │În cazurile în│ │ │ │ │
│ │ │care se │ │ │ │ │
│ │ │constată de │ │ │ │ │
│ │ │către │ │ │ │ │
│ │ │instituţiile │ │ │ │ │
│ │ │abilitate │ │ │ │ │
│ │ │că există │ │ │ │ │
│ │ │dovezi privind│ │ │ │ │
│ │ │confirmarea │ │ │ │ │
│ │ │situaţiilor de│ │ │ │ │
│ │ │violenţă │ │ │ │ │
│ │ │domestică, │ │ │ │ │
│ │În trecut a │pentru │ │ │ │ │
│ │fost emis un │asigurarea │ │ │ │ │
│ │ordin │protecţiei │ │ │ │ │
│ │de protecţie │imediate sau │ │ │ │ │
│8. │provizoriu/ │pe │ │ │ │ │
│ │ordin │termen mediu a│ │ │ │ │
│ │de protecţie │victimei │ │ │ │ │
│ │pe numele │împotriva │ │ │ │ │
│ │agresorului? │agresorului │ │ │ │ │
│ │ │poate fi │ │ │ │ │
│ │ │emis un ordin │ │ │ │ │
│ │ │de protecţie │ │ │ │ │
│ │ │provizoriu de │ │ │ │ │
│ │ │către organele│ │ │ │ │
│ │ │de │ │ │ │ │
│ │ │poliţie/ordin │ │ │ │ │
│ │ │de protecţie │ │ │ │ │
│ │ │de către │ │ │ │ │
│ │ │instanţa │ │ │ │ │
│ │ │judecătorească│ │ │ │ │
│ │ │competentă. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Încălcarea │ │ │ │ │
│ │ │ordinului de │ │ │ │ │
│ │ │protecţie │ │ │ │ │
│ │ │provizoriu/ │ │ │ │ │
│ │ │ordinului de │ │ │ │ │
│ │ │protecţie emis│ │ │ │ │
│ │ │de către │ │ │ │ │
│ │ │instituţiile │ │ │ │ │
│ │ │competente se │ │ │ │ │
│ │ │manifestă │ │ │ │ │
│ │ │prin │ │ │ │ │
│ │ │nerespectarea │ │ │ │ │
│ │ │de către │ │ │ │ │
│ │Agresorul a │agresor a │ │ │ │ │
│ │încălcat, în │interdicţiilor│ │ │ │ │
│ │trecut, un │/măsurilor │ │ │ │ │
│ │ordin de │dispuse faţă │ │ │ │ │
│9. │protecţie │de persoana │ │ │ │ │
│ │provizoriu/ │acestuia │ │ │ │ │
│ │ordin de │(interzicerea │ │ │ │ │
│ │protecţie? │contactului │ │ │ │ │
│ │ │cu victima, │ │ │ │ │
│ │ │menţinerea │ │ │ │ │
│ │ │unei distanţe │ │ │ │ │
│ │ │de apropiere │ │ │ │ │
│ │ │faţă de │ │ │ │ │
│ │ │victimă etc.),│ │ │ │ │
│ │ │reprezintă un │ │ │ │ │
│ │ │factor de risc│ │ │ │ │
│ │ │şi este │ │ │ │ │
│ │ │asociată cu o │ │ │ │ │
│ │ │creştere a │ │ │ │ │
│ │ │riscului de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă în │ │ │ │ │
│ │ │viitor. │ │ │ │ │
├────┴─────────────┴──────────────┴──────────┴──┴──┴─────────┤
│II. Formele şi tiparul violenţei │
├────┬─────────────┬──────────────┬──────────┬──┬──┬─────────┤
│ │ │Pe parcursul │ │ │ │ │
│ │ │unei relaţii, │ │ │ │ │
│ │ │frecvenţa şi │ │ │ │ │
│ │ │severitatea │ │ │ │ │
│ │ │actelor │ │ │ │ │
│ │ │de violenţă │ │ │ │ │
│ │ │pot creşte │ │ │ │ │
│ │ │gradual. │ │ │ │ │
│ │ │Creşterea │ │ │ │ │
│ │Actele de │severităţii şi│ │ │ │ │
│ │violenţă sunt│frecvenţei │ │ │ │ │
│ │mai │actelor │ │ │ │ │
│10. │severe şi/sau│violente este │ │ │ │ │
│ │se manifestă │unul dintre │ │ │ │ │
│ │mai frecvent?│cei mai │ │ │ │ │
│ │ │importanţi │ │ │ │ │
│ │ │factori de │ │ │ │ │
│ │ │risc de │ │ │ │ │
│ │ │agresiune care│ │ │ │ │
│ │ │poate │ │ │ │ │
│ │ │conduce la │ │ │ │ │
│ │ │vătămări grave│ │ │ │ │
│ │ │şi la un │ │ │ │ │
│ │ │potenţial │ │ │ │ │
│ │ │deces. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Utilizarea │ │ │ │ │
│ │ │armelor sau │ │ │ │ │
│ │ │ameninţarea cu│ │ │ │ │
│ │ │arme │ │ │ │ │
│ │ │reprezintă un │ │ │ │ │
│ │ │factor │ │ │ │ │
│ │ │semnificativ │ │ │ │ │
│ │ │de risc de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă │ │ │ │ │
│ │ │severă şi │ │ │ │ │
│ │ │cauzatoare de │ │ │ │ │
│ │ │deces. În │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │domestică │ │ │ │ │
│ │ │trebuie luate │ │ │ │ │
│ │ │în considerare│ │ │ │ │
│ │ │toate armele, │ │ │ │ │
│ │ │inclusiv │ │ │ │ │
│ │ │armele de foc │ │ │ │ │
│ │ │sau │ │ │ │ │
│ │În actele de │arme albe │ │ │ │ │
│ │violenţă │(cuţite, │ │ │ │ │
│ │agresorul a │topoare, furci│ │ │ │ │
│11. │folosit │etc.) şi alte │ │ │ │ │
│ │arme/ │obiectele │ │ │ │ │
│ │ameninţarea │periculoase ce│ │ │ │ │
│ │cu arme? │pot fi │ │ │ │ │
│ │ │folosite ca │ │ │ │ │
│ │ │instrumente │ │ │ │ │
│ │ │care │ │ │ │ │
│ │ │provoacă │ │ │ │ │
│ │ │vătămări. │ │ │ │ │
│ │ │Deţinerea unei│ │ │ │ │
│ │ │arme de foc de│ │ │ │ │
│ │ │către │ │ │ │ │
│ │ │agresor prin │ │ │ │ │
│ │ │prisma │ │ │ │ │
│ │ │profesiei pe │ │ │ │ │
│ │ │care o │ │ │ │ │
│ │ │desfăşoară │ │ │ │ │
│ │ │reprezintă un │ │ │ │ │
│ │ │alt factor de │ │ │ │ │
│ │ │risc major │ │ │ │ │
│ │ │care trebuie │ │ │ │ │
│ │ │să fie │ │ │ │ │
│ │ │luat în │ │ │ │ │
│ │ │considerare. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Comportamentul│ │ │ │ │
│ │ │prin care │ │ │ │ │
│ │ │agresorul │ │ │ │ │
│ │ │exercită │ │ │ │ │
│ │ │control │ │ │ │ │
│ │ │asupra │ │ │ │ │
│ │ │victimei │ │ │ │ │
│ │ │(verificarea │ │ │ │ │
│ │ │în mod repetat│ │ │ │ │
│ │ │a telefonului │ │ │ │ │
│ │ │personal, │ │ │ │ │
│ │ │verificarea │ │ │ │ │
│ │ │conturilor │ │ │ │ │
│ │ │bancare, │ │ │ │ │
│ │ │e-mail-urilor,│ │ │ │ │
│ │ │relaţiilor cu │ │ │ │ │
│ │ │familia şi │ │ │ │ │
│ │ │prietenii, │ │ │ │ │
│ │ │modului cum se│ │ │ │ │
│ │ │îmbracă, │ │ │ │ │
│ │ │locurilor │ │ │ │ │
│ │ │frecventate, │ │ │ │ │
│ │ │îngrădirea │ │ │ │ │
│ │Agresorul a │posibilităţii │ │ │ │ │
│ │manifestat │de a avea un │ │ │ │ │
│12. │comportament │loc de muncă, │ │ │ │ │
│ │de control şi│acte de │ │ │ │ │
│ │de izolare a │gelozie etc.) │ │ │ │ │
│ │victimei? │este perceput │ │ │ │ │
│ │ │ca un │ │ │ │ │
│ │ │factor │ │ │ │ │
│ │ │semnificativ │ │ │ │ │
│ │ │de risc de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă │ │ │ │ │
│ │ │repetată şi │ │ │ │ │
│ │ │posibil │ │ │ │ │
│ │ │deces. │ │ │ │ │
│ │ │Izolarea │ │ │ │ │
│ │ │victimei este │ │ │ │ │
│ │ │o strategie │ │ │ │ │
│ │ │comună │ │ │ │ │
│ │ │majorităţii │ │ │ │ │
│ │ │agresorilor şi│ │ │ │ │
│ │ │poate lua │ │ │ │ │
│ │ │forme severe │ │ │ │ │
│ │ │mergând │ │ │ │ │
│ │ │până la │ │ │ │ │
│ │ │privarea de │ │ │ │ │
│ │ │libertate │ │ │ │ │
│ │ │(sechestrarea │ │ │ │ │
│ │ │victimei în │ │ │ │ │
│ │ │locuinţă). │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Urmărirea/ │ │ │ │ │
│ │ │Hărţuirea │ │ │ │ │
│ │ │victimei este │ │ │ │ │
│ │ │asociată │ │ │ │ │
│ │ │violenţei │ │ │ │ │
│ │ │grave │ │ │ │ │
│ │ │şi letale │ │ │ │ │
│ │ │împotriva │ │ │ │ │
│ │ │femeilor/ │ │ │ │ │
│ │ │persoanelor │ │ │ │ │
│ │ │vulnerabile │ │ │ │ │
│ │Victima a │din │ │ │ │ │
│ │fost │proximitatea │ │ │ │ │
│13. │urmărită/ │acestora şi │ │ │ │ │
│ │hărţuită? │împreună cu │ │ │ │ │
│ │ │atacuri fizice│ │ │ │ │
│ │ │este │ │ │ │ │
│ │ │asociată în │ │ │ │ │
│ │ │mod │ │ │ │ │
│ │ │semnificativ │ │ │ │ │
│ │ │cu vătămări │ │ │ │ │
│ │ │grave şi │ │ │ │ │
│ │ │foarte │ │ │ │ │
│ │ │grave, cum ar │ │ │ │ │
│ │ │fi tentativa │ │ │ │ │
│ │ │de omor şi │ │ │ │ │
│ │ │omorul. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Violenţa │ │ │ │ │
│ │ │sexuală este │ │ │ │ │
│ │ │parte a │ │ │ │ │
│ │ │violenţei │ │ │ │ │
│ │Au existat │domestice │ │ │ │ │
│ │manifestări │împotriva │ │ │ │ │
│ │de │femeilor. În │ │ │ │ │
│ │violenţă │cazul femeilor│ │ │ │ │
│14. │sexuală (viol│care sunt │ │ │ │ │
│ │sau viol │agresate │ │ │ │ │
│ │marital) │sexual există │ │ │ │ │
│ │asupra │probabilitate │ │ │ │ │
│ │victimei? │mai mare de │ │ │ │ │
│ │ │rănire severă │ │ │ │ │
│ │ │şi │ │ │ │ │
│ │ │de abuz │ │ │ │ │
│ │ │repetat. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Experienţa │ │ │ │ │
│ │ │practică arată│ │ │ │ │
│ │ │că violenţa │ │ │ │ │
│ │ │severă este │ │ │ │ │
│ │ │adesea │ │ │ │ │
│ │ │precedată de │ │ │ │ │
│ │ │ameninţări │ │ │ │ │
│ │Victima a │care pot viza │ │ │ │ │
│ │fost │viaţa │ │ │ │ │
│ │ameninţată cu│victimei, a │ │ │ │ │
│ │moartea? │persoanelor │ │ │ │ │
│15. │Au existat │apropiate │ │ │ │ │
│ │forme de │acesteia, a │ │ │ │ │
│ │şantaj/ │copiilor, a │ │ │ │ │
│ │constrângeri?│animalelor de │ │ │ │ │
│ │ │companie. │ │ │ │ │
│ │ │Constrângerea │ │ │ │ │
│ │ │poate lua │ │ │ │ │
│ │ │forme │ │ │ │ │
│ │ │diferite, │ │ │ │ │
│ │ │inclusiv │ │ │ │ │
│ │ │căsătoria │ │ │ │ │
│ │ │forţată. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Strangularea │ │ │ │ │
│ │ │şi sugrumarea │ │ │ │ │
│ │ │sunt forme │ │ │ │ │
│ │ │foarte │ │ │ │ │
│ │ │periculoase │ │ │ │ │
│ │ │de violenţă │ │ │ │ │
│ │ │domestică; │ │ │ │ │
│ │ │statisticile │ │ │ │ │
│ │ │internaţionale│ │ │ │ │
│ │Au existat │arată că │ │ │ │ │
│ │tentative de │aproximativ │ │ │ │ │
│16. │strangulare, │jumătate din │ │ │ │ │
│ │sugrumare │victimele │ │ │ │ │
│ │asupra │femei decedate│ │ │ │ │
│ │victimei? │ca │ │ │ │ │
│ │ │urmare a │ │ │ │ │
│ │ │violenţei │ │ │ │ │
│ │ │domestice au │ │ │ │ │
│ │ │fost supuse la│ │ │ │ │
│ │ │o tentativă │ │ │ │ │
│ │ │de strangulare│ │ │ │ │
│ │ │/sugrumare în │ │ │ │ │
│ │ │anul anterior │ │ │ │ │
│ │ │morţii lor. │ │ │ │ │
├────┴─────────────┴──────────────┴──────────┴──┴──┴─────────┤
│III. Factori de risc legaţi de comportamentul agresorului │
├────┬─────────────┬──────────────┬──────────┬──┬──┬─────────┤
│ │ │Deşi numeroase│ │ │ │ │
│ │ │dependenţe ale│ │ │ │ │
│ │ │agresorilor, │ │ │ │ │
│ │ │cum ar fi │ │ │ │ │
│ │ │dependenţa de │ │ │ │ │
│ │ │droguri, │ │ │ │ │
│ │ │alcool, │ │ │ │ │
│ │Agresorul │medicamente, │ │ │ │ │
│ │prezintă │jocuri de │ │ │ │ │
│ │probleme │noroc/video, │ │ │ │ │
│ │legate de │nu reprezintă │ │ │ │ │
│17. │dependenţa de│cauze şi nici │ │ │ │ │
│ │alcool, │justificări │ │ │ │ │
│ │droguri, │pentru │ │ │ │ │
│ │medicamente, │violenţa │ │ │ │ │
│ │jocuri de │domestică │ │ │ │ │
│ │noroc/video? │împotriva │ │ │ │ │
│ │ │femeilor, │ │ │ │ │
│ │ │acestea pot │ │ │ │ │
│ │ │constitui │ │ │ │ │
│ │ │factor de risc│ │ │ │ │
│ │ │crescut a │ │ │ │ │
│ │ │agravării │ │ │ │ │
│ │ │violenţei. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Gelozia şi │ │ │ │ │
│ │ │posesivitatea │ │ │ │ │
│ │ │extremă sunt, │ │ │ │ │
│ │ │de asemenea, │ │ │ │ │
│ │ │asociate cu │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │severă. În │ │ │ │ │
│ │ │plus, │ │ │ │ │
│ │ │comportamentul│ │ │ │ │
│ │ │autoritar şi │ │ │ │ │
│ │Agresorul │atitudinile │ │ │ │ │
│ │manifestă │patriarhale/ │ │ │ │ │
│ │comportament │tradiţionale │ │ │ │ │
│ │de │ale │ │ │ │ │
│18. │posesivitate,│agresorilor, │ │ │ │ │
│ │gelozie │cum ar fi │ │ │ │ │
│ │extremă, alte│concepte │ │ │ │ │
│ │atitudini │foarte rigide │ │ │ │ │
│ │dăunătoare? │despre │ │ │ │ │
│ │ │onoarea │ │ │ │ │
│ │ │masculină sau │ │ │ │ │
│ │ │onoarea │ │ │ │ │
│ │ │familiei şi │ │ │ │ │
│ │ │sentimentul de│ │ │ │ │
│ │ │posesie asupra│ │ │ │ │
│ │ │femeii, pot │ │ │ │ │
│ │ │avea impact │ │ │ │ │
│ │ │ridicat asupra│ │ │ │ │
│ │ │riscului. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Problemele de │ │ │ │ │
│ │ │sănătate │ │ │ │ │
│ │ │mentală ale │ │ │ │ │
│ │ │agresorilor, │ │ │ │ │
│ │ │diferite │ │ │ │ │
│ │ │boli psihice, │ │ │ │ │
│ │ │inclusiv │ │ │ │ │
│ │ │depresia, sunt│ │ │ │ │
│ │ │asociate cu un│ │ │ │ │
│ │ │risc │ │ │ │ │
│ │ │crescut de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă │ │ │ │ │
│ │ │repetată şi │ │ │ │ │
│ │ │severă. │ │ │ │ │
│ │ │Ameninţările │ │ │ │ │
│ │Agresorul are│cu │ │ │ │ │
│ │probleme │comiterea de │ │ │ │ │
│ │legate de │suicid şi │ │ │ │ │
│ │sănătatea │starea de │ │ │ │ │
│ │mentală, │sănătate │ │ │ │ │
│19. │au existat │mentală │ │ │ │ │
│ │ameninţări cu│problematică │ │ │ │ │
│ │suicid din │sunt factori │ │ │ │ │
│ │partea │de risc în │ │ │ │ │
│ │agresorului? │cazuri de │ │ │ │ │
│ │ │ucidere a │ │ │ │ │
│ │ │femeilor, │ │ │ │ │
│ │ │urmate de │ │ │ │ │
│ │ │sinuciderea │ │ │ │ │
│ │ │agresorului. │ │ │ │ │
│ │ │Statisticile │ │ │ │ │
│ │ │internaţionale│ │ │ │ │
│ │ │arată că în │ │ │ │ │
│ │ │32% dintre │ │ │ │ │
│ │ │cazurile de │ │ │ │ │
│ │ │omor cu │ │ │ │ │
│ │ │victime femei │ │ │ │ │
│ │ │agresorul │ │ │ │ │
│ │ │comite suicid │ │ │ │ │
│ │ │după fapta de │ │ │ │ │
│ │ │omor. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Schimbările în│ │ │ │ │
│ │ │starea │ │ │ │ │
│ │ │financiară a │ │ │ │ │
│ │ │agresorului şi│ │ │ │ │
│ │ │şomajul │ │ │ │ │
│ │ │acestuia sunt │ │ │ │ │
│ │ │puternici │ │ │ │ │
│ │Agresorul │factori de │ │ │ │ │
│ │prezintă │risc în cazuri│ │ │ │ │
│20. │manifestări │de omor cu │ │ │ │ │
│ │de stres │victime femei │ │ │ │ │
│ │economic? │şi au legătură│ │ │ │ │
│ │ │cu conceptele │ │ │ │ │
│ │ │despre │ │ │ │ │
│ │ │masculinitate │ │ │ │ │
│ │ │şi rolul │ │ │ │ │
│ │ │tradiţional de│ │ │ │ │
│ │ │întreţinător │ │ │ │ │
│ │ │al familiei. │ │ │ │ │
├────┴─────────────┴──────────────┴──────────┴──┴──┴─────────┤
│IV. Percepţia victimei asupra riscului │
├────┬─────────────┬──────────────┬──────────┬──┬──┬─────────┤
│ │ │Cercetările │ │ │ │ │
│ │ │arată că │ │ │ │ │
│ │ │există o │ │ │ │ │
│ │ │corelaţie │ │ │ │ │
│ │ │puternică │ │ │ │ │
│ │ │între │ │ │ │ │
│ │ │autoevaluarea │ │ │ │ │
│ │ │riscului de │ │ │ │ │
│ │ │către victimă │ │ │ │ │
│ │ │şi utilizarea │ │ │ │ │
│ │ │în fapt │ │ │ │ │
│ │ │a violenţei de│ │ │ │ │
│ │ │către agresor.│ │ │ │ │
│ │ │Cu toate │ │ │ │ │
│ │ │acestea, unele│ │ │ │ │
│ │Victimei îi │victime pot │ │ │ │ │
│ │este frică │minimaliza şi │ │ │ │ │
│ │pentru │subestima │ │ │ │ │
│ │propria │violenţa │ │ │ │ │
│21. │persoană şi │domestică. │ │ │ │ │
│ │pentru │Într-un studiu│ │ │ │ │
│ │alţii? De ce │despre │ │ │ │ │
│ │anume se │uciderea │ │ │ │ │
│ │teme? │femeilor │ │ │ │ │
│ │ │victime ale │ │ │ │ │
│ │ │violenţei │ │ │ │ │
│ │ │domestice │ │ │ │ │
│ │ │realizat de │ │ │ │ │
│ │ │către Campbell│ │ │ │ │
│ │ │et al │ │ │ │ │
│ │ │(2003) │ │ │ │ │
│ │ │aproximativ │ │ │ │ │
│ │ │jumătate │ │ │ │ │
│ │ │dintre victime│ │ │ │ │
│ │ │nu │ │ │ │ │
│ │ │percepuseră │ │ │ │ │
│ │ │existenţa │ │ │ │ │
│ │ │riscului ca │ │ │ │ │
│ │ │agresorul să │ │ │ │ │
│ │ │le omoare. │ │ │ │ │
├────┴─────────────┴──────────────┴──────────┴──┴──┴─────────┤
│V. Factori agravanţi │
├────┬─────────────┬──────────────┬──────────┬──┬──┬─────────┤
│ │ │Separarea/ │ │ │ │ │
│ │ │Divorţul sau, │ │ │ │ │
│ │ │după caz, │ │ │ │ │
│ │A intervenit │existenţa │ │ │ │ │
│ │separarea/ │discuţiilor │ │ │ │ │
│ │divorţul sau,│prealabile cu │ │ │ │ │
│ │după │privire la │ │ │ │ │
│22. │caz, au │acestea sunt │ │ │ │ │
│ │existat │percepute ca │ │ │ │ │
│ │discuţii │factori │ │ │ │ │
│ │prealabile cu│de risc │ │ │ │ │
│ │privire la │semnificativ │ │ │ │ │
│ │acestea? │pentru │ │ │ │ │
│ │ │vătămare │ │ │ │ │
│ │ │severă şi │ │ │ │ │
│ │ │omor. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │După separare/│ │ │ │ │
│ │ │divorţ, │ │ │ │ │
│ │ │conflictele │ │ │ │ │
│ │ │legate de │ │ │ │ │
│ │ │contactul cu │ │ │ │ │
│ │ │copiii de │ │ │ │ │
│ │ │către │ │ │ │ │
│ │Părintele │părintele │ │ │ │ │
│ │agresor are │agresor/ │ │ │ │ │
│ │contact │menţinerea │ │ │ │ │
│ │cu copiii/Se │relaţiilor │ │ │ │ │
│23. │menţin │personale ale │ │ │ │ │
│ │relaţiile │copilului cu │ │ │ │ │
│ │personale ale│părintele │ │ │ │ │
│ │copilului cu │agresor sunt │ │ │ │ │
│ │părintele │frecvente │ │ │ │ │
│ │agresor? │şi adesea │ │ │ │ │
│ │ │prezintă un │ │ │ │ │
│ │ │risc crescut │ │ │ │ │
│ │ │de repetare a │ │ │ │ │
│ │ │violenţei │ │ │ │ │
│ │ │atât pentru │ │ │ │ │
│ │ │femeie, cât şi│ │ │ │ │
│ │ │pentru copii. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │Factorii de │ │ │ │ │
│ │Există │risc de │ │ │ │ │
│ │integrat/ │violenţă │ │ │ │ │
│ │integraţi în │domestică │ │ │ │ │
│ │familie copil│includ │ │ │ │ │
│24. │/copii │prezenţa │ │ │ │ │
│ │provenit/ │copilului/ │ │ │ │ │
│ │proveniţi din│copiilor │ │ │ │ │
│ │alte │provenit/ │ │ │ │ │
│ │relaţii/ │proveniţi din │ │ │ │ │
│ │căsătorii? │alte relaţii/ │ │ │ │ │
│ │ │căsătorii. │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼──────────────┼──────────┼──┼──┼─────────┤
│ │ │O pondere │ │ │ │ │
│ │ │importantă din│ │ │ │ │
│ │ │cazuistica de │ │ │ │ │
│ │ │violenţă │ │ │ │ │
│ │ │domestică îşi │ │ │ │ │
│ │ │are debutul în│ │ │ │ │
│ │ │timpul │ │ │ │ │
│ │ │sarcinii. │ │ │ │ │
│ │ │Exercitată în │ │ │ │ │
│ │ │timpul │ │ │ │ │
│ │ │sarcinii, │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │prezintă risc │ │ │ │ │
│ │ │de vătămare │ │ │ │ │
│ │Au existat │severă │ │ │ │ │
│ │acte de │şi mortală │ │ │ │ │
│ │violenţă în │atât pentru │ │ │ │ │
│ │timpul │femeia │ │ │ │ │
│25. │sarcinii? Dar│victimă, cât │ │ │ │ │
│ │ulterior, │şi pentru │ │ │ │ │
│ │asupra │copilul │ │ │ │ │
│ │copiilor? │nenăscut. │ │ │ │ │
│ │ │Femeile │ │ │ │ │
│ │ │însărcinate │ │ │ │ │
│ │ │sunt supuse │ │ │ │ │
│ │ │unui risc mai │ │ │ │ │
│ │ │mare, atât în │ │ │ │ │
│ │ │ce priveşte │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │minoră, cât şi│ │ │ │ │
│ │ │în ceea ce │ │ │ │ │
│ │ │priveşte │ │ │ │ │
│ │ │violenţa │ │ │ │ │
│ │ │gravă, decât │ │ │ │ │
│ │ │femeile care │ │ │ │ │
│ │ │nu sunt │ │ │ │ │
│ │ │însărcinate. │ │ │ │ │
└────┴─────────────┴──────────────┴──────────┴──┴──┴─────────┘



┌────────────────────────────────────────────────┐
│VI. Suport social │
├────┬────────────┬───────────────────┬──────────┤
│Nr. │Identificare│Descriere │Observaţii│
│crt.│ │ │ │
├────┼────────────┼───────────────────┼──────────┤
│ │ │Rudele victimei la │ │
│ │ │care aceasta poate │ │
│ │ │apela pentru │ │
│ │ │depăşirea unei │ │
│ │ │situaţii de risc şi│ │
│ │ │vulnerabilitate (de│ │
│ │ │exemplu, mamă, │ │
│ │ │tată, frate, soră, │ │
│ │ │veri, unchi, │ │
│ │ │mătuşi, copii │ │
│ │ │majori). │ │
│ │ │Tipul de suport │ │
│ │ │care poate fi │ │
│ │ │acordat de către │ │
│ │ │aceştia: │ │
│ │ │- găzduire │ │
│ │ │temporară a │ │
│ │ │victimei şi/sau │ │
│ │ │copiilor; │ │
│ │ │- păstrarea unui │ │
│ │ │bagaj de urgenţă al│ │
│ │ │victimei/ │ │
│ │ │documentelor │ │
│26. │Familia │victimei; │ │
│ │ │- sprijin │ │
│ │ │financiar; │ │
│ │ │- sprijin │ │
│ │ │emoţional; │ │
│ │ │- acompaniere în │ │
│ │ │efectuarea unor │ │
│ │ │demersuri necesare,│ │
│ │ │după caz, pe lângă │ │
│ │ │instituţiile │ │
│ │ │competente, │ │
│ │ │respectiv poliţie, │ │
│ │ │instanţă, servicii │ │
│ │ │de sănătate, │ │
│ │ │servicii de │ │
│ │ │medicină legală, │ │
│ │ │servicii publice de│ │
│ │ │asistenţă socială; │ │
│ │ │- apel de urgenţă │ │
│ │ │la poliţie sau │ │
│ │ │liniile de urgenţă │ │
│ │ │pentru sesizarea │ │
│ │ │situaţiei de │ │
│ │ │violenţă │ │
│ │ │domestică. │ │
├────┼────────────┼───────────────────┼──────────┤
│ │ │Identificarea │ │
│ │ │persoanelor-resursă│ │
│ │ │din vecinătatea │ │
│ │ │locuinţei victimei/│ │
│ │ │prietenilor │ │
│ │ │Tipul de suport │ │
│ │ │care poate fi │ │
│ │ │acordat de către │ │
│ │ │aceştia: │ │
│ │ │- găzduire │ │
│ │ │temporară a │ │
│ │ │victimei şi/sau │ │
│ │ │copiilor; │ │
│ │ │- păstrarea unui │ │
│ │ │bagaj de urgenţă al│ │
│ │ │victimei/ │ │
│ │ │documentelor │ │
│ │ │victimei; │ │
│ │ │- sprijin │ │
│ │ │financiar; │ │
│27. │Vecini/ │- sprijin │ │
│ │Prieteni │emoţional; │ │
│ │ │- acompaniere în │ │
│ │ │efectuarea unor │ │
│ │ │demersuri necesare,│ │
│ │ │după caz, pe lângă │ │
│ │ │instituţiile │ │
│ │ │competente, │ │
│ │ │respectiv poliţie, │ │
│ │ │instanţă, servicii │ │
│ │ │de sănătate, │ │
│ │ │servicii de │ │
│ │ │medicină legală, │ │
│ │ │servicii publice de│ │
│ │ │asistenţă socială; │ │
│ │ │- apel de urgenţă │ │
│ │ │la poliţie sau │ │
│ │ │liniile verzi de │ │
│ │ │urgenţă pentru │ │
│ │ │sesizarea situaţiei│ │
│ │ │de violenţă │ │
│ │ │domestică. │ │
└────┴────────────┴───────────────────┴──────────┘



┌────────────────────────────────────────────┐
│VII. Recomandări de urgenţă privind planul │
│de siguranţă personală │
├────┬───────────┬────────────────┬──────────┤
│Nr. │Măsuri │Descriere │Observaţii│
│crt.│ │ │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │Dacă victima nu │ │
│ │ │mai locuieşte cu│ │
│ │ │agresorul, │ │
│28. │Siguranţa │măsuri de │ │
│ │locuinţei │securizare a │ │
│ │ │accesului, de │ │
│ │ │monitorizare a │ │
│ │ │locuinţei etc. │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │Siguranţa │ │ │
│ │copiilor, │Măsuri concrete │ │
│ │măsuri de │în funcţie de │ │
│ │siguranţă │specificul │ │
│ │pentru │situaţiei: │ │
│ │prevenirea │asigurarea unui │ │
│ │răpirii │mediu │ │
│29. │copiilor de│securizant │ │
│ │către │pentru copii, │ │
│ │agresor, │identificarea │ │
│ │precauţii │unor scenarii │ │
│ │legale │posibile în care│ │
│ │pentru │copiii pot fi │ │
│ │siguranţa │în pericol │ │
│ │copiilor │ │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │Identificarea │ │
│ │ │unor │ │
│ │ │persoane-resursă│ │
│ │ │care să fie │ │
│ │ │informate şi │ │
│ │Siguranţa │care să aibă un │ │
│30. │la locul de│scenariu de │ │
│ │muncă │risc, │ │
│ │ │securizarea │ │
│ │ │traseului │ │
│ │ │victimei de la │ │
│ │ │şi către locul │ │
│ │ │de muncă │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │Identificarea │ │
│ │ │unor │ │
│ │ │persoane-resursă│ │
│ │ │la şcoală/ │ │
│ │Siguranţa │grădiniţă care │ │
│ │în alte │să fie informate│ │
│31. │locuri – │şi care să aibă │ │
│ │şcoală, │un scenariu de │ │
│ │grădiniţă │risc pentru │ │
│ │ │protejarea │ │
│ │ │minorului: │ │
│ │ │diriginte, │ │
│ │ │învăţător, │ │
│ │ │paznic │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │În cazul în care│ │
│ │ │nu s-a dispus │ │
│ │ │emiterea unui │ │
│ │ │ordin de │ │
│ │ │protecţie │ │
│ │ │provizoriu, │ │
│ │ │victimei i se │ │
│ │Siguranţa │vor prezenta │ │
│ │în cazurile│posibile soluţii│ │
│ │în care │de prevenire a │ │
│ │femeia │riscului de │ │
│32. │continuă să│repetare a │ │
│ │locuiască │situaţiei de │ │
│ │împreună cu│violenţă │ │
│ │partenerul │domestică (de │ │
│ │abuziv │exemplu, │ │
│ │ │construirea unui│ │
│ │ │scenariu privind│ │
│ │ │solicitarea de │ │
│ │ │ajutor din │ │
│ │ │partea unui/unei│ │
│ │ │vecin/prieten/ │ │
│ │ │rude/poliţiei). │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │Victima va fi │ │
│ │ │informată în │ │
│ │ │legătură cu │ │
│ │ │etapele necesare│ │
│ │ │pregătirii │ │
│ │ │pentru │ │
│ │ │separare: │ │
│ │ │menţinerea │ │
│ │ │secretă a │ │
│ │ │intenţiei de a │ │
│ │ │părăsi agresorul│ │
│ │ │faţă de acesta │ │
│ │ │şi faţă de rude/│ │
│ │Siguranţa │prieteni, │ │
│ │în cazurile│identificarea │ │
│ │în care │unui adăpost │ │
│33. │femeia │sigur, │ │
│ │părăseşte │identificarea │ │
│ │agresorul │unui alt │ │
│ │ │loc de muncă, │ │
│ │ │identificarea │ │
│ │ │unor soluţii de │ │
│ │ │continuitate a │ │
│ │ │educaţiei │ │
│ │ │copiilor, │ │
│ │ │pregătirea unui │ │
│ │ │bagaj de │ │
│ │ │siguranţă şi a │ │
│ │ │documentelor │ │
│ │ │personale ale │ │
│ │ │victimei/ │ │
│ │ │copilului │ │
│ │ │acesteia. │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │Victima va fi │ │
│ │ │informată în │ │
│ │ │legătură cu │ │
│ │ │minime măsuri de│ │
│ │ │siguranţă în │ │
│ │ │situaţii │ │
│ │ │de pericol: │ │
│ │ │- acompanierea │ │
│ │ │de către o │ │
│ │ │persoană de │ │
│ │ │încredere în │ │
│ │ │vederea │ │
│ │ │efectuării │ │
│ │ │unor demersuri │ │
│ │ │necesare, după │ │
│ │ │caz, pe lângă │ │
│ │ │instituţiile │ │
│ │ │competente, │ │
│ │ │respectiv │ │
│ │ │poliţie, │ │
│ │Siguranţa │instanţă, │ │
│34. │în situaţii│servicii de │ │
│ │periculoase│sănătate, │ │
│ │ │servicii de │ │
│ │ │medicină legală,│ │
│ │ │servicii publice│ │
│ │ │de asistenţă │ │
│ │ │socială; │ │
│ │ │- efectuarea │ │
│ │ │unor scenarii │ │
│ │ │privind apelarea│ │
│ │ │de urgenţă de │ │
│ │ │către victimă/ │ │
│ │ │altă │ │
│ │ │persoană a │ │
│ │ │organelor de │ │
│ │ │poliţie sau a │ │
│ │ │liniilor verzi │ │
│ │ │de urgenţă │ │
│ │ │pentru │ │
│ │ │sesizarea │ │
│ │ │situaţiei de │ │
│ │ │violenţă │ │
│ │ │domestică. │ │
├────┼───────────┼────────────────┼──────────┤
│ │ │Victima va fi │ │
│ │ │informată cu │ │
│ │ │privire la │ │
│ │ │posibilitatea │ │
│ │ │emiterii unui │ │
│ │ │ordin de │ │
│ │ │protecţie │ │
│ │ │provizoriu/ordin│ │
│ │ │de protecţie, │ │
│ │ │servicii sociale│ │
│ │Solicitarea│destinate │ │
│35. │unor măsuri│victimei │ │
│ │legale de │(servicii de zi │ │
│ │protecţie │cu diferite │ │
│ │ │tipuri de │ │
│ │ │consiliere, │ │
│ │ │servicii │ │
│ │ │rezidenţiale cu │ │
│ │ │găzduire │ │
│ │ │pe perioadă │ │
│ │ │determinată), │ │
│ │ │măsuri/servicii │ │
│ │ │destinate │ │
│ │ │agresorului. │ │
├────┴───────────┴────────────────┴──────────┤
│ │
├────────────────────────────────────────────┤
│Factori de risc legaţi de victimă │
│(Se va indica dacă victima prezintă: gânduri│
│/tentative de suicid; gânduri/tentative de a│
│ucide agresorul; sarcină în evoluţie; │
│naştere recentă; │
│probleme de sănătate mentală/consum de │
│substanţe; stare de izolare socială; │
│dependenţa financiară de agresor etc.) │
├────────────────────────────────────────────┤
│ │
├────────────────────────────────────────────┤
│Ce doreşte victima să facă? Implicare activă│
│(Se va indica opţiunea victimei în legătură │
│cu demersurile pe care le consideră necesare│
│după ce a primit informaţii şi consiliere │
│din partea │
│reprezentanţilor SPAS/DGASPC.) │
├────────────────────────────────────────────┤
│ │
├────────────────────────────────────────────┤
│Observaţii/Recomandări │
│(Se vor indica observaţiile/recomandările │
│reprezentanţilor SPAS/DGASPC în urma │
│evaluării gradului de risc din perspectiva │
│acordării │
│serviciilor sociale.) │
├────────────────────────────────────────────┤
│ │
├────────────────┬────────────────┬──────────┤
│Data: │Numele: │Semnătura │
└────────────────┴────────────────┴──────────┘



    B. Stabilire factori de risc şi măsuri aferente

┌───────────┬──────────┬──────────┬──────────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │Formele şi│Factori de │Percepţia │ │
│ │Istoricul │tiparul │risc legaţi de│victimei │Factori │
│ │violenţei │violenţei │comportamentul│asupra │agravanţi │
│ │ │ │agresorului │riscului │ │
├───────────┼──────────┼──────────┼──────────────┼──────────┼──────────┤
│Factori de │Număr │Număr │Număr │Număr │Număr │
│risc │răspunsuri│răspunsuri│răspunsuri │răspunsuri│răspunsuri│
│vizibili │afirmative│afirmative│afirmative │afirmative│afirmative│
├───────────┴──────────┴──────────┴──────────────┴──────────┴──────────┤
│Pentru evaluarea gradului de risc al victimelor violenţei domestice │
│din perspectiva acordării serviciilor sociale se va lua în │
│considerare încadrarea în următoarele categorii de risc: │
├──────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────┤
│ │ │Pentru nivelul de │
│ │ │risc crescut, │
│ │ │SPAS/DGASPC va │
│ │ │asigura în mod │
│Există minimum un │ │obligatoriu │
│răspuns │Există minimum 5 │informarea şi │
│afirmativ la oricare │răspunsuri │orientarea victimei │
│dintre întrebările │afirmative la oricare │în ceea ce priveşte │
│de la pct. 7, 11 şi │dintre întrebările │serviciile sociale │
│17? │de la 1 până la 21. │existente pe raza │
│Dacă DA - categorie │Dacă DA - categorie RISC │localităţii/judeţului│
│RISC │CRESCUT │adecvate nevoilor │
│CRESCUT │ │acesteia în vederea │
│ │ │furnizării │
│ │ │serviciilor necesare │
│ │ │pentru │
│ │ │protecţia acesteia. │
├──────────────────────┴─────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │Pentru nivelul de │
│ │risc mediu, │
│ │SPAS/DGASPC va │
│ │asigura în mod │
│ │obligatoriu │
│ │informarea şi │
│ │orientarea victimei │
│ │în ceea ce priveşte │
│ │măsurile de protecţie│
│ │de │
│ │care aceasta poate │
│RISC MEDIU - minimum 4 răspunsuri afirmative la │beneficia din partea │
│oricare dintre întrebările │instituţiilor │
│de la 1 până la 21, exceptând întrebările de la │competente: ordin de │
│pct. 7, 11 şi 17. │protecţie │
│ │provizoriu, ordin de │
│ │protecţie, formularea│
│ │unei plângeri │
│ │prealabile, │
│ │eliberarea unui │
│ │certificat │
│ │medico-legal, │
│ │consiliere juridică │
│ │în │
│ │vederea separării de │
│ │agresor. │
├────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ │Pentru nivelul de │
│ │risc scăzut, │
│ │SPAS/DGASPC va │
│ │asigura în mod │
│ │obligatoriu │
│ │informarea victimei │
│ │cu privire la │
│ │drepturile şi │
│ │măsurile de care │
│ │poate │
│RISC SCĂZUT - minimum un răspuns afirmativ la │beneficia potrivit │
│oricare dintre întrebările │Legii nr. 217/2003, │
│de la 1 până la 21, exceptând întrebările de la │republicată, cu │
│pct. 7, 11 şi 17. │modificările şi │
│ │completările │
│ │ulterioare, în │
│ │special în ceea ce │
│ │priveşte │
│ │serviciile sociale de│
│ │informare şi │
│ │consiliere a │
│ │victimei în vederea │
│ │prevenirii şi │
│ │combaterii │
│ │violenţei domestice. │
├───────────┬────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│Intervenţie│ │
│/ │ │
│Plan │ │
│general/ │ │
│Măsuri de │ │
│urgenţă │ │
└───────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘




    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016