Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 4 iulie 2018  de stabilire şi de regularizare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 4 iulie 2018 de stabilire şi de regularizare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 672 din 2 august 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 1701 din 4 iulie 2018 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 672 din 2 august 2018
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Stabilirea şi regularizarea obligaţiilor de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale se realizează de compartimentul cu atribuţii de gestiune registru contribuabili şi declaraţii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    2. Organul fiscal central competent este organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică are domiciliul fiscal, potrivit art. 31 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    3. În sensul prezentei proceduri, prin an fiscal de referinţă se înţelege anul fiscal pentru care se stabileşte şi se regularizează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurări sociale.
    4. Stabilirea şi regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice se fac pe baza declaraţiei de venit estimat/normei de venit şi a declaraţiei privind venitul realizat/declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, denumită în continuare declaraţie unică, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.
    CAP. II

    Procedura de stabilire a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate, pentru anul fiscal de referinţă, de persoanele fizice care realizează venituri potrivit cap. III al titlului V din Codul fiscal
    1. Stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează de organul fiscal competent pentru următoarele categorii de venituri:
    a) venituri din activităţi independente (venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, venituri din profesii liberale şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente);
    b) venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură;
    c) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
    d) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
    e) investiţii;
    f) venituri din alte surse.

    2. Stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice pentru anul fiscal de referinţă se realizează potrivit prevederilor art. 175 alin. (5), art. 178 şi 179 din Codul fiscal, pe baza declaraţiilor de venit/declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I depuse de contribuabili, precum şi pe baza declaraţiilor depuse de plătitorii de venituri.
    3. Stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru anul fiscal de referinţă se realizează şi pentru contribuabilii care au depus declaraţii privind venitul estimat/norma de venit în luna decembrie şi pentru care nu s-au stabilit plăţi anticipate, conform legii.
    SECŢIUNEA 1
    Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, precum şi din cedarea folosinţei bunurilor
    Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente se stabileşte pe fiecare sursă de venit după cum urmează:
    A. Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real şi/sau pe baza normelor anuale de venit, cu excepţia veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă
    1. Pentru veniturile impuse în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină astfel:
    1.1. Se stabileşte venitul anual bază de calcul, pentru fiecare sursă de venit, pe baza informaţiilor declarate în următoarele formulare:
    a) formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit brut (rd. 1) – cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţii sociale obligatorii (rd. 2)

    b) formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit net (rd. 3)


    1.2. La determinarea venitului anual bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale.
    1.3. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte prin împărţirea venitului anual bază de calcul la 12 luni, în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate pe parcursul întregului an fiscal de referinţă, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă:
    Bază lunară de calcul = venit anual bază de calcul/12 sau număr luni de activitate

    1.4. Baza lunară de calcul prevăzută la subpct. 1.3 nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.

    2. Pentru activităţile impuse pe bază de norme de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină, pe baza informaţiilor din formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale“, prin împărţirea valorii anuale a normei de venit la 12 luni, în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate pe parcursul întregului an fiscal de referinţă. În cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă, baza lunară de calcul se stabileşte prin împărţirea valorii corectate a normei de venit la numărul de luni de activitate.
    3. Baza lunară de calcul prevăzută la pct. 2 nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
    4. Baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul în care baza stabilită potrivit pct. 3 este mai mare decât plafonul menţionat.

    B. Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, precum şi din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal
    1. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, pentru care impozitul pe venit se reţine la sursă, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte pe baza informaţiilor declarate de plătitorii de venit în formularul 112.
    1.1. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
    1.2. Baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul în care baza stabilită potrivit subpct. 1.1 este mai mare decât plafonul menţionat.

    2. Pentru persoanele fizice care realizează venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte pe baza informaţiilor declarate de plătitorii de venit în formularul 112.
    2.1. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă venitul din asociere.
    2.2. Baza lunară de calcul prevăzută la subpct. 2.1 nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
    2.3. Baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul în care baza stabilită potrivit subpct. 2.2 este mai mare decât plafonul menţionat.


    C. Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură
    1. Pentru persoanele care realizează venituri din activităţile agricole prevăzute la art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, impuse pe bază de norme de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate reprezintă valoarea anuală a normei de venit, determinată potrivit prevederilor art. 106 din Codul fiscal, raportată la cele 12 luni ale anului, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă.
    Baza lunară de calcul = venitul net determinat pe baza normelor de venit (rd. 4 din cap. II al formularului 260)/12 sau nr. luni de activitate
    1.1. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
    1.2. Baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul în care baza stabilită potrivit pct. 1 este mai mare decât plafonul menţionat.

    2. Pentru persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 104 din Codul fiscal (silvicultură, piscicultură, venituri din activităţi agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este diferenţa pozitivă dintre venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, raportată la cele 12 luni ale anului, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă.
    2.1. Venitul anual bază de calcul se stabileşte astfel:
    a) pe baza informaţiilor declarate în formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I:
    Venit anual bază de calcul = venit brut (rd. 1) – cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii (rd. 2)

    b) pe baza informaţiilor declarate în formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I:
    Venit anual bază de calcul = venit net (rd. 3)


    2.2. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte prin împărţirea venitului anual bază de calcul la 12 luni, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă.
    Baza lunară de calcul = venit anual bază de calcul/12 sau nr. luni de activitate

    2.3. Baza lunară de calcul prevăzută la subpct. 2.2 nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
    2.4. Baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul în care baza stabilită potrivit subpct. 2.3 este mai mare decât plafonul menţionat.


    D. Stabilirea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul contribuabililor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor
    1. Identificarea persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor
    a) din evidenţa fiscală, decizii de plăţi anticipate - pentru contracte cu impunere finală (contracte în lei cu cotă forfetară de cheltuieli, venituri din închirierea în scop turistic impuse pe bază de normă de venit);
    b) din declaraţia 200/declaraţia unică - pentru contracte cu impunere în sistem real, contracte în valută şi venituri calificate în categoria veniturilor din activităţi independente (venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere);
    c) din declaraţia 112 - pentru venituri din arendă impuse prin reţinere la sursă;
    d) din declaraţia 201/declaraţia unică - pentru venituri din cedarea folosinţei bunurilor realizate în străinătate.

    2. Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor
    2.1. Pentru veniturile impuse în sistem real, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină astfel:
    2.1.1. Se stabileşte venitul anual bază de calcul, pentru fiecare sursă de venit, pe baza informaţiilor declarate în următoarele formulare:
    a) formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit brut (rd. 1) – cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii (rd. 2)

    b) formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“ - cap. I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit net (rd. 3)


    2.1.2. La determinarea venitului anual bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile.
    2.1.3. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte prin împărţirea venitului anual bază de calcul la 12 luni, în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate pe parcursul întregului an fiscal de referinţă, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă:
    Bază lunară de calcul = venit anual bază de calcul/12 sau număr luni de activitate


    2.2. Pentru activităţile impuse pe bază de norme de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte pe baza informaţiilor din formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale“, prin împărţirea valorii anuale a normei de venit la 12 luni, în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate pe parcursul întregului an fiscal de referinţă. În cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă, baza lunară de calcul se stabileşte prin împărţirea valorii corectate a normei de venit la numărul de luni de activitate.
    2.3. Pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din contracte cu impunere finală (contracte în lei cu cotă forfetară de cheltuieli), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină astfel:
    2.3.1. Se stabileşte venitul anual bază de calcul, pentru fiecare sursă de venit, pe baza informaţiilor declarate în următoarele formulare:
    a) formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“ - cap. I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit brut (rd. 1) – cheltuieli deductibile (rd. 2)

    b) formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale“, astfel:
    Venit anual bază de calcul (rd. 4) = venit brut – cheltuieli deductibile


    2.3.2. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte prin împărţirea venitului anual bază de calcul la 12 luni, în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate pe parcursul întregului an fiscal de referinţă, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/au încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă:
    Bază lunară de calcul = venit anual bază de calcul/12 sau număr luni de activitate


    2.4. Pentru veniturile din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului:
    2.4.1. Persoanele care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului se identifică din formularul 112 depus de plătitorii de venituri.
    2.4.2. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte pe baza formularului 112 depus de plătitorii de venit.

    2.5. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită pe fiecare sursă de venit nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia.
    2.6. Baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut în vigoare în anul pentru care se stabileşte contribuţia, în cazul în care baza stabilită este mai mare decât plafonul menţionat.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Stabilirea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate, pentru anul fiscal de referinţă, de persoanele fizice care realizează venituri din investiţii şi/sau alte surse
    1. Identificarea persoanelor care realizează venituri din investiţii şi/sau alte surse:
    1.1. venituri din investiţii:
    a) câştiguri din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate - din declaraţia 200/declaraţia unică şi formularul 205 depus de plătitorii de venit;
    b) câştiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii - din declaraţia 200/declaraţia unică şi formularul 205 depus de plătitorii de venit;
    c) venituri din dividende - din formularul 205 depus de plătitorii de venit şi declaraţia 201/declaraţia unică depusă de persoana fizică;
    d) venituri din dobânzi - din formularul 205 depus de plătitorii de venit şi declaraţia 201/declaraţia unică depusă de persoana fizică;
    e) venituri din lichidarea unei persoane juridice - din formularul 205 depus de plătitorii de venit;

    1.2. venituri din alte surse - din formularul 205 depus de plătitorii de venit şi din declaraţiile 200, 201 sau declaraţia unică depuse de persoana fizică.

    2. În scopul stabilirii venitului/câştigului bază de calcul pentru persoanele care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor din investiţii şi/sau alte surse se întocmeşte o listă care cuprinde persoanele identificate potrivit pct. 1, care conţine, pentru fiecare persoană:
    a) date de identificare - nume, prenume, CNP;
    b) sursa de venit;
    c) venit bază de calcul, pentru fiecare sursă de venit.

    3. Începând cu luna februarie 2017, persoanele care realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la art. 155 alin. (1) lit. a)-d), g), i)-l) din Codul fiscal, respectiv:
    a) venituri din salarii sau asimilate salariilor;
    b) venituri din pensii;
    c) venituri din activităţi independente;
    d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III din Codul fiscal;
    e) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;
    f) indemnizaţii de şomaj;
    g) indemnizaţii pentru creşterea copilului;
    h) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
    i) indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale, nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile realizate din investiţii şi/sau alte surse.

    4. Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care au obţinut venituri din investiţii şi/sau alte surse se face după cum urmează:
    4.1. Pentru veniturile din investiţii, pentru fiecare persoană din lista de la pct. 2, se adună venitul bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din toate sursele din investiţii şi se împarte la cele 12 luni ale anului, rezultând baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
    4.2. Pentru luna ianuarie 2017, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut. În cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, stabilită potrivit subpct. 4.1, este mai mare decât plafonul maxim, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul plafonului maxim.
    4.3. Pentru lunile februarie-decembrie 2017 se parcurg următoarele etape:
    4.3.1. Dacă baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit subpct. 4.1 este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte 0.
    4.3.2. Dacă baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit subpct. 4.1 este mai mare sau egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul venitului realizat.
    4.3.3. Se verifică, pentru fiecare persoană din lista de la pct. 2, dacă a obţinut şi alte categorii de venit din cele menţionate la pct. 3.
    Verificarea se efectuează în:
    a) declaraţia 200/declaraţia unică;
    b) declaraţia 112;
    c) declaraţia 201/declaraţia unică;
    d) formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale“;
    e) bazele de date, obţinute potrivit protocoalelor de schimb de informaţii de la autorităţi sau entităţi care organizează şi deţin evidenţe privind calitatea de salariat sau de pensionar a persoanelor fizice.


    4.3.4. În cazul în care, ca urmare a verificării efectuate potrivit subpct. 4.3.3, rezultă că persoana fizică a realizat venituri de natura celor de la pct. 3, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte 0.


    5.1. Pentru veniturile din alte surse, pentru fiecare persoană din lista de la pct. 2, se adună venitul bază de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate din toate sursele din categoria venituri din alte surse şi se împarte la cele 12 luni ale anului, rezultând baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
    5.2. Pentru luna ianuarie 2017, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut. În cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, stabilită potrivit subpct. 5.1, este mai mare decât plafonul maxim, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul plafonului maxim.
    5.3. Pentru lunile februarie-decembrie 2017 se parcurg următoarele etape:
    5.3.1. Dacă baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit subpct. 5.1 este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte 0.
    5.3.2. Dacă baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit subpct. 5.1 este mai mare sau egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul se stabileşte la nivelul venitului realizat.
    5.3.3. Se verifică, pentru fiecare persoană fizică, dacă a obţinut şi alte categorii de venit din categoria celor menţionate la pct. 3.
    Verificarea se efectuează în:
    a) declaraţia 200/declaraţia unică;
    b) declaraţia 112;
    c) declaraţia 201/declaraţia unică;
    d) formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate/contribuţii de asigurări sociale“;
    e) bazele de date, obţinute potrivit protocoalelor de schimb de informaţii de la autorităţi sau entităţi care organizează şi deţin evidenţe privind calitatea de salariat sau de pensionar a persoanelor fizice.


    5.3.4. În cazul în care, ca urmare a verificării efectuate potrivit subpct. 5.3.3, rezultă că persoana fizică a realizat venituri de natura celor de la pct. 3, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte 0.

    6. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau alte surse se stabileşte prin însumarea, după caz, a bazelor lunare de calcul stabilite potrivit pct. 4 subpct. 4.2 şi pct. 5 subpct. 5.2 pentru luna ianuarie 2017, respectiv pct. 4 subpct. 4.3 şi pct. 5 subpct. 5.3 pentru lunile februarie-decembrie 2017.
    SECŢIUNEA a 3-a
    Stabilirea contribuţiei anuale de asigurări sociale de sănătate şi regularizarea sumelor datorate cu titlu de plăţi anticipate
    A. Pentru luna ianuarie 2017
    1. Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte pentru persoanele fizice care realizează venituri din categoriile de la cap. II pct. 1 lit. a)-f), respectiv:
    a) venituri din activităţi independente;
    b) venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură;
    c) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
    d) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
    e) investiţii;
    f) venituri din alte surse.

    2. Baza de calcul se stabileşte prin însumarea bazelor lunare de calcul stabilite pentru luna ianuarie 2017, potrivit cap. II secţiunea 1 lit. A, B, C şi lit. D pct. 2, pct. 4 subpct. 4.2 şi pct. 5 subpct. 5.2 din secţiunea a 2-a de la acelaşi capitol.

    B. Pentru perioada februarie-decembrie 2017
    1. Baza de calcul al contribuţiei anuale de asigurări sociale de sănătate se stabileşte pentru persoanele fizice care realizează într-un an fiscal venituri din categoriile de la cap. II pct. 1 lit. a)-d), respectiv:
    a) venituri din activităţi independente;
    b) venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură;
    c) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
    d) venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

    2. Baza de calcul se stabileşte prin însumarea bazelor lunare de calcul stabilite pentru lunile februarie-decembrie 2017, potrivit lit. A, B, C şi lit. D pct. 2, din cap. II secţiunea 1.

    C. Stabilirea bazei anuale de calcul şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate
    1. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte prin însumarea bazei de calcul aferente lunii ianuarie 2017 de la lit. A pct. 2 cu baza de calcul aferentă lunilor februarie-decembrie 2017 de la lit. B pct. 2.
    2. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câştigul salarial mediu brut înmulţită cu 12 luni.
    3. În cazul în care baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, stabilită potrivit pct. 1, este mai mare decât plafonul maxim prevăzut la pct. 2, organul fiscal stabileşte, prin decizia de impunere anuală, contribuţia anuală datorată calculată prin aplicarea cotei individuale prevăzute la art. 156 lit. a) din Codul fiscal asupra plafonului maxim.
    4. Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât valoarea a 12 ori salariul de bază minim brut pe ţară.
    5. În cazul persoanelor fizice care realizează exclusiv venituri din investiţii şi/sau din alte surse, pentru care baza anuală de calcul stabilită potrivit pct. 1 se situează sub nivelul valorii a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, pentru aceste venituri în luna ianuarie 2017 nu se stabileşte contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
    6. În cazul persoanelor fizice care realizează atât venituri dintre cele prevăzute la cap. II pct. 1 lit. a)-f), cât şi venituri din salarii sau asimilate salariilor, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate utilizată la încadrarea în plafonul minim prevăzut la pct. 4 se determină ca sumă a tuturor bazelor lunare de calcul asupra cărora se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
    7. În cazul în care baza anuală de calcul stabilită potrivit pct. 1 sau, după caz, pct. 6 este sub nivelul plafonului minim, organul fiscal stabileşte, prin decizie de impunere anuală, contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul contribuţiei anuale aferentă plafonului anual minim.
    8. Pentru persoanele fizice care se încadrează în categoria persoanelor care au calitatea de pensionari sau sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, potrivit art. 154 alin. (1) lit. a), b) şi d)-g) din Codul fiscal, care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este sub plafonul minim de 12 salarii de bază minime brute pe ţară, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte în funcţie de venitul realizat.
    9. Contribuţia anuală datorată se stabileşte prin aplicarea cotei individuale prevăzute la art. 156 lit. a) din Codul fiscal asupra bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
    10. Contribuţia anuală datorată se alocă venitului corespunzător fiecărei surse de venit, proporţional cu ponderea în baza anuală de calcul (stabilită potrivit pct. 1-8) a bazelor de calcul anuale aferente fiecărei surse, în vederea acordării deducerii potrivit prevederilor titlului IV „Impozitul pe venit“ din Codul fiscal.
    10.1. Stabilirea ponderii bazei anuale de calcul corespunzătoare fiecărei surse de venit în total bază anuală de calcul:
    Bază anuală de calcul corespunzătoare fiecărei surse/Bază anuală de calcul (plafonată) x 100

    10.2. Repartizarea contribuţiei anuale datorate prevăzute la pct. 9, pe fiecare sursă de venit, în funcţie de ponderea bazelor de calcul anuale aferente fiecărei surse:
    Contribuţie anuală datorată x Pondere bază anuală de calcul aferentă fiecărei surse


    11. Plăţile anticipate reprezintă suma obligaţiilor lunare privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilite prin Decizia de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale (formular 260), precum şi a obligaţiilor reţinute la sursă de plătitorii de venit şi declarate în formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“.

    D. Stabilirea contribuţiei anuale de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiţii şi/sau venituri din alte surse pentru perioada februarie-decembrie 2017
    1. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate lunară pentru persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. f) şi h) din Codul fiscal se stabileşte prin aplicarea cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 156 lit. a) din Codul fiscal asupra bazelor lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferente acestor categorii de venituri stabilite potrivit secţiunii a 2-a pentru perioada februarie-decembrie 2017.
    2. Stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate anuală se face prin însumarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate lunare stabilite începând cu luna februarie 2017.

    E. Regularizarea sumelor datorate cu titlu de plăţi anticipate
    1. Stabilirea obligaţiei anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face prin decizie de impunere de către organul fiscal competent.
    2. Prin decizia de impunere se efectuează şi regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin scăderea din contribuţia anuală datorată, potrivit lit. C pct. 9, a sumelor reprezentând plăţi anticipate, conform lit. C pct. 11.
    3. Decizia de impunere se emite în două exemplare, se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal.
    4. Decizia se comunică contribuabilului în conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    5. Documentele primite de la contribuabil şi cele emise de compartimentul de specialitate în aplicarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    SECŢIUNEA a 4-a
    Dispoziţii specifice unor categorii de persoane fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
    Următoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate:
    a) persoanele fizice care fac parte din categoria femeilor însărcinate şi lăuzelor;
    b) copiii până la vârsta de 18 ani;
    c) tinerii de la vârsta de 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti;
    d) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului.
    1. Identificarea persoanelor fizice exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face astfel:
    1.1. persoanele fizice prevăzute la lit. a), pe baza listei persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor, furnizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul fiscal de referinţă;
    1.2. persoanele fizice prevăzute la lit. b), pe baza codului numeric personal;
    1.3. persoanele fizice prevăzute la lit. c) şi d), pe baza listei persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor, furnizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate.

    2. Condiţiile de exceptare de la calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
    2.1. Persoanele fizice prevăzute la lit. a) nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate dacă nivelul veniturilor asupra cărora se datorează contribuţia este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară lunar.
    2.2. Persoanele fizice prevăzute la lit. b)-d) nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă realizează venituri exclusiv din cedarea folosinţei bunurilor şi/sau venituri din investiţii şi/sau alte surse prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. e), f) şi h) din Codul fiscal.

    3. Pentru persoanele fizice prevăzute la lit. a)-d), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru lunile în care acestea sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte 0.
    3.1. În vederea exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul fiecărei persoane fizice prevăzute la lit. a), care a realizat venituri pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate, potrivit art. 155 alin. (1) lit. c)-h) din Codul fiscal, respectiv venituri din activităţi independente, venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură sau venituri din alte surse, se vor parcurge următoarele etape:
    3.1.1. Se verifică dacă face parte din lista persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor, furnizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate.
    3.1.2. Se identifică lunile pentru care persoana fizică beneficiază de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
    3.1.3. Se stabileşte venitul lunar bază de calcul asupra căruia se datorează contribuţia.
    3.1.4. Dacă venitul lunar este sub salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte 0.
    3.1.5. Dacă venitul lunar depăşeşte nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă numai partea de venit care depăşeşte acest nivel.
    3.1.6. Pentru lunile în care persoana fizică nu beneficiază de exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul este cea stabilită potrivit secţiunilor 1 şi a 2-a din prezenta procedură.

    3.2. Pentru persoanele fizice prevăzute la lit. b)-d), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru lunile în care acestea beneficiază de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit pct. 2 subpct. 2.2 se stabileşte 0.


    SECŢIUNEA a 5-a

    Dispoziţii specifice unor categorii de persoane fizice prevăzute la art. 154 alin. (1) lit. a), b) şi d)-f) din Codul fiscal, care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar totalul lunar al acestora este sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.
    Pentru următoarele categorii de persoane fizice care realizează venituri asupra cărora datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, iar totalul lunar al acestora este sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, contribuţia se datorează asupra venitului realizat:
    a) copiii până la vârsta de 18 ani;
    b) tinerii de la vârsta de 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti;
    c) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;
    d) persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1989, cu modificările ulterioare, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni - august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) persoanele cu handicap;
    f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni.
    1. Identificarea persoanelor fizice pentru care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se stabileşte în funcţie de nivelul venitului realizat:
    1.1. persoanele fizice prevăzute la lit. a), pe baza codului numeric personal;
    1.2. persoanele fizice prevăzute la lit. b)-f), pe baza listei persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă al asiguraţilor, furnizată de Casa Naţională de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul fiscal de referinţă.

    2. Categoriile de venituri pentru care persoanele fizice prevăzute la lit. a)-f) beneficiază de stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în funcţie de venitul realizat
    2.1. Persoanele fizice prevăzute la lit. a)-c) datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate dacă realizează următoarele categorii de venituri:
    a) venituri din activităţi independente: venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, venituri din profesii liberale şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente;
    b) venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură.

    2.2. Persoanele fizice prevăzute la lit. d)-f) datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate dacă realizează următoarele categorii de venituri:
    a) venituri din activităţi independente: venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, venituri din profesii liberale şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente;
    b) venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură;
    c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
    d) investiţii;
    e) alte surse.


    3. Stabilirea bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate
    3.1. Pentru persoanele fizice prevăzute la lit. a)-f), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru lunile în care acestea realizează venituri asupra cărora datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate se stabileşte în funcţie de venitul realizat pe fiecare sursă de venit, dacă totalul bazelor lunare de calcul aferente fiecărei surse de venit este sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.
    3.2. În vederea stabilirii bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul fiecărei persoane fizice prevăzute la lit. a)-f), care a realizat venituri pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate, potrivit pct. 2 subpct. 2.1 sau 2.2, se vor parcurge următoarele etape:
    3.2.1. Se verifică dacă persoana face parte din lista de la pct. 1.
    3.2.2. Se identifică lunile pentru care persoana fizică se încadrează în categoria persoanelor prevăzute la lit. a)-f).

    3.3. Se stabileşte venitul lunar total aferent tuturor categoriilor de venituri asupra cărora se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate realizate în anul fiscal de referinţă.
    3.4. Dacă venitul lunar cumulat este sub salariul de bază minim brut pe ţară, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru lunile în care acesta se încadrează în categoria persoanelor prevăzute la lit. a)-f) se stabileşte la nivelul venitului realizat.


    SECŢIUNEA a 6-a

    Stabilirea obligaţiilor anuale de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, potrivit art. 169 alin. (8) din Codul fiscal aplicabil în luna ianuarie 2017
    1. Stabilirea obligaţiilor anuale reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat se aplică pentru luna ianuarie 2017.
    2. Obligaţiile anuale de plată se stabilesc de compartimentul de specialitate prin decizie de impunere anuală, pe baza formularului 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate“/formularului „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I.
    3. Compartimentul de specialitate emite, prin intermediul aplicaţiei informatice, decizia de impunere anuală pentru persoanele fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, respectiv formularul 630 „Decizie de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi a contribuţiei de asigurări sociale“, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.964/2017.
    La stabilirea obligaţiilor anuale de plată se vor avea în vedere:
    a) venitul lunar - venitul net, astfel cum a fost declarat la rd. 3 din cap. II al formularului 201/rd. 3 de la lit. B din secţiunea 3 a formularului „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I, raportat la 12 luni sau la numărul de luni în care au fost obţinute veniturile din pensii;
    b) baza lunară de calcul - diferenţa dintre venitul lunar stabilit conform lit. a) şi valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv;
    c) obligaţiile lunare de plată se stabilesc prin aplicarea cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale de sănătate, potrivit art. 156 lit. a) din Codul fiscal, la baza lunară de calcul.


    4. În decizia de impunere se evidenţiază baza lunară de calcul, precum şi obligaţia de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate aferente lunii ianuarie 2017, stabilită de organul fiscal, potrivit pct. 3.
    5. Plăţile anticipate reprezintă obligaţia lunară privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin Decizia de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale (formular 260), aferente lunii ianuarie 2017.
    6. Prin decizia de impunere anuală se efectuează regularizarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prin scăderea din contribuţia anuală datorată a sumelor reprezentând plăţi anticipate, conform pct. 5.
    7. Decizia de impunere se emite în două exemplare, se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal.
    8. Decizia se comunică contribuabilului în conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    9. Documentele primite de la contribuabil şi cele emise de compartimentul de specialitate în aplicarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.
    CAP. III

    Procedura de stabilire şi regularizare a contribuţiei de asigurări sociale datorată pentru anul fiscal de referinţă de persoanele care realizează venituri din activităţi independente potrivit dispoziţiilor art. 152 din Codul fiscal
    1. Definitivarea contribuţiei de asigurări sociale se aplică persoanelor fizice care realizează venituri din activităţi independente, determinate în sistem real, şi anume:
    a) venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii;
    b) venituri din profesii liberale;
    c) venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

    2. Definitivarea contribuţiei de asigurări sociale în cazul veniturilor determinate în sistem real se efectuează în baza declaraţiei privind venitul realizat/declaraţiei unice.
    SECŢIUNEA 1
    Identificarea persoanelor fizice care datorează contribuţia de asigurări sociale în anul fiscal de referinţă
    1. În vederea identificării persoanelor fizice care datorează contribuţia de asigurări sociale în anul fiscal de referinţă, organul fiscal central competent stabileşte lista contribuabililor care au realizat venituri din activităţi independente, determinate în sistem real, pe baza declaraţiei privind venitul realizat (formularele 200 şi 201) sau a declaraţiei unice depuse de contribuabili, potrivit legii.
    2. Lista cu persoanele identificate potrivit pct. 1 trebuie să conţină următoarele informaţii, pentru fiecare persoană:
    a) date de identificare - nume, prenume, CNP;
    b) sursa de venit;
    c) venit bază de calcul, pentru fiecare sursă de venit.

    3. Din lista prevăzută la pct. 2 se elimină, pe baza informaţiilor existente în evidenţele fiscale, persoanele care nu aveau obligaţia de a se asigura în sistemul public de pensii pentru anul fiscal de referinţă.
    3.1. În vederea identificării persoanelor de la pct. 3 se fac următoarele verificări:
    a) pentru contribuabilii care au desfăşurat activităţi impuse în sistem real - venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din totalul veniturilor încasate a cheltuielilor efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului;
    b) pentru contribuabilii care şi-au început activitatea în cursul anului fiscal - venitul estimat a se realiza rămas după scăderea din venitul brut estimat a cheltuielilor deductibile estimate, împărţit la numărul de luni de activitate.

    3.2. Din lista de la pct. 2 se elimină contribuabilii pentru care venitul determinat potrivit subpct. 3.1 este mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul fiscal de referinţă şi rezultă lista persoanelor care îndeplineau condiţiile de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii, pentru anul fiscal de referinţă.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Stabilirea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale
    1. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente se determină astfel:
    1.1. Se stabileşte venitul anual bază de calcul, pe fiecare sursă de venit, pe baza informaţiilor declarate;
    a) formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- cap. I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit brut (rd. 1) – cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţii sociale obligatorii (rd. 2)

    b) formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate“/formularul „Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice“- capitolul I, astfel:
    Venit anual bază de calcul = venit net (rd. 3)


    1.2. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale se stabileşte prin împărţirea venitului anual bază de calcul la 12 luni, în cazul persoanelor care au desfăşurat activitate pe parcursul întregului an fiscal de referinţă, respectiv la numărul de luni de activitate, în cazul persoanelor care au început/încheiat activitatea în cursul anului fiscal de referinţă:
    Bază lunară de calcul = venit anual bază de calcul/12 sau număr luni de activitate


    2. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente determinate în sistem real, din mai multe surse, se stabileşte prin însumarea, după caz, a bazelor lunare de calcul stabilite potrivit pct. 1.2.
    2.1. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (plafonul minim), în vigoare în anul pentru care se efectuează definitivarea contribuţiei, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (plafonul maxim).
    2.2. În cazul în care baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, stabilită potrivit pct. 2, este mai mare decât plafonul maxim, organul fiscal stabileşte contribuţia lunară datorată calculată prin aplicarea cotei individuale prevăzute la art. 138 lit. a) din Codul fiscal asupra plafonului maxim.
    2.3. În cazul în care baza lunară de calcul este mai mică decât 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aceasta se stabileşte la nivelul plafonului minim.

    3. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activităţi independente.
    4. În vederea exceptării de la plata contribuţiei de asigurări sociale a persoanelor fizice de la pct. 3 se vor parcurge următoarele etape:
    4.1. Din lista prevăzută la secţiunea 1 pct. 3 subpct. 3.2 se identifică pe baza informaţiilor existente în evidenţele fiscale, precum şi pe baza informaţiilor obţinute potrivit protocoalelor de schimb de informaţii, de la autorităţi sau entităţi care organizează şi deţin evidenţe privind calitatea de pensionar a persoanelor fizice, următoarele:
    a) persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
    b) persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii şi/sau ai sistemelor proprii de asigurări sociale neintegrate în sistemul public de pensii.

    4.2. Persoanele identificate potrivit subpct. 4.1 nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile realizate din activităţi independente, pentru lunile în care acestea se încadrează în categoria persoanelor exceptate.
    4.3. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru lunile în care acestea beneficiază de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale se stabileşte 0.

    5. Contribuţia de asigurări sociale lunară se stabileşte prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contribuţie, prevăzută la art. 138 lit. a) din Codul fiscal, conform opţiunii exprimate de contribuabil, asupra bazei lunare stabilite potrivit pct. 2 din prezenta procedură.
    6. Pentru stabilirea obligaţiei anuale de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale se însumează obligaţiile lunare stabilite de organul fiscal.
    7. Stabilirea obligaţiei anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale se face prin decizie de impunere de către organul fiscal competent.
    8. Plăţile anticipate reprezintă suma obligaţiilor lunare privind contribuţia de asigurări sociale stabilite prin Decizia de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi privind obligaţiile de plată cu titlu de contribuţii de asigurări sociale (formular 260).
    9. Prin decizia de impunere se efectuează şi regularizarea contribuţiei de asigurări sociale prin scăderea din contribuţia anuală datorată potrivit pct. 6 a sumelor reprezentând plăţi anticipate, conform pct. 8.
    10. Contribuţia anuală datorată se alocă venitului corespunzător fiecărei surse, proporţional cu ponderea în baza anuală de calcul (suma bazelor anuale de calcul pentru toate sursele) a bazelor de calcul anuale aferente fiecărei surse, în vederea acordării deducerii potrivit prevederilor titlului IV „Impozitul pe venit“.
    11. Decizia de impunere se emite în două exemplare, se avizează de conducătorul compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul organului fiscal.
    12. Decizia se comunică contribuabilului în conformitate cu prevederile art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    13. Documentele primite de la contribuabil şi cele emise de compartimentul de specialitate în aplicarea prezentei proceduri se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016