Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   PROCEDURĂ din 31 iulie 2018  privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 PROCEDURĂ din 31 iulie 2018 privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice

EMITENT: Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 701 din 10 august 2018
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 1.869 din 31 iulie 2018, publicat în Monitorul Oficial Partea I, nr. 701 din 10 august 2018.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Nedepunerea declaraţiei de impunere dă dreptul organului fiscal central competent de a stabili din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil/impozitul anual datorat, pe fiecare sursă şi categorie de venit, potrivit art. 107 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Cod de procedură fiscală.
    2. Stabilirea din oficiu a impozitului pe venit se efectuează de către compartimentul cu atribuţii de gestiune registru contribuabili şi declaraţii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central competent, denumit în continuare compartiment de specialitate.
    3. Prin organ fiscal central competent se înţelege:
    a) organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;
    b) organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România.

    4. Stabilirea din oficiu a obligaţiei de plată se efectuează pentru fiecare sursă şi categorie de venit impozabil, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru fiecare an fiscal pentru care nu au fost depuse declaraţii de impunere, conform legii.
    5.1. Stabilirea din oficiu a impozitului anual pe venit se realizează în cadrul perioadei de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale şi nu priveşte perioadele pentru care a fost supus inspecţiei fiscale.
    5.2. Cuantumul impozitului pe venit se stabileşte sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii.
    6. Compartimentul de specialitate este îndreptăţit să examineze, din oficiu, starea de fapt, să obţină şi să utilizeze toate informaţiile şi documentele necesare pentru determinarea situaţiei fiscale a contribuabilului.
    CAP. II
    Identificarea şi notificarea contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative, potrivit legii
    SECŢIUNEA 1
    Identificarea contribuabililor care au obligaţia depunerii declaraţiei de impunere, potrivit legii
    7.1. Compartimentul de specialitate generează Lista persoanelor fizice care au obligaţia depunerii declaraţiei de impunere pe baza informaţiilor existente în evidenţa fiscală constituită pe baza datelor declarate de contribuabil, plătitorii de venituri, organizatorii/plătitorii de venituri din jocuri de noroc sau intermediarii/societăţile de administrare a investiţiilor/societăţile de investiţii autoadministrate după caz, în funcţie de natura venitului realizat.
    7.2. La întocmirea listei persoanelor care au obligaţia depunerii declaraţiei de impunere pentru anul de impunere se au în vedere următoarele surse de informaţii:
    a) deciziile de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de impozit/impozitul anual datorat (formularul 260), emise pentru anul de impunere, pentru următoarele tipuri de venit:
    - activităţi independente - activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii sau profesii liberale, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
    – valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, pentru care plăţile anticipate nu se stabilesc prin reţinere la sursă;
    – cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;
    – cedarea folosinţei bunurilor pentru care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, cu excepţia situaţiilor în care plăţile anticipate au fost recalculate în anul de raportare, ca urmare a rezilierii contractului de închiriere şi pentru care impozitul este final;
    – activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate;

    b) declaraţiile privind venitul estimat/norma de venit (formularul 220), depuse în luna decembrie a anului de impunere, pentru următoarele tipuri de venit:
    - activităţi independente pentru care venitul net se determină în sistem real sau pe baza normelor de venit, altele decât veniturile din drepturi de proprietate intelectuală pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă;
    – cedarea folosinţei bunurilor pentru care venitul net se determină în sistem real sau prin utilizarea cotelor forfetare de cheltuieli;

    c) declaraţiile informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit (formularul 205), în cazul veniturilor din jocuri de noroc ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker sau în cazul câştigurilor/pierderilor din transferul titlurilor de valoare, din orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar;
    d) declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (formularul 112), în cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală pentru care impozitul reţinut la sursă reprezintă plată anticipată în contul impozitului anual datorat.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Lista contribuabililor care nu au depus declaraţia de impunere
    8.1. În termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor de impunere, compartimentul de specialitate, prin aplicaţia informatică, emite Lista persoanelor care nu au depus declaraţia de impunere, prin compararea Listei persoanelor fizice care au obligaţia depunerii declaraţiei de impunere cu Lista persoanelor fizice care au depus declaraţia de impunere.
    8.2. Lista persoanelor fizice care nu au depus declaraţia de impunere cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele elemente:
    - nume, prenume contribuabil;
    – cod numeric personal/număr de identificare fiscală contribuabil;
    – categoria/categoriile de venit pentru care contribuabilul are obligaţia declarării;
    – statul în care s-a realizat venitul;
    – anul la care se referă obligaţia de declarare.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Notificarea contribuabililor care nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative, potrivit legii
    9.1. În termen de 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor de impunere, pe baza listei persoanelor fizice care nu au depus declaraţia de impunere, compartimentul de specialitate emite şi comunică persoanelor din listă Notificarea privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.695/2016 pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice, cu modificările şi completările ulterioare.
    9.2. Organul fiscal efectuează următoarele operaţiuni:
    - editează, prin aplicaţia informatică, notificările privind nedepunerea declaraţiilor de impunere;
    – comunică contribuabililor notificările, potrivit legii;
    – înregistrează data comunicării notificării în evidenţa fiscală.

    9.3. Dispoziţiile art. 9 din Codul de procedură fiscală se aplică corespunzător.
    9.4. Stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face înainte de împlinirea unui termen de 15 zile de la înştiinţarea contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei de impunere.
    SECŢIUNEA a 4-a
    Actualizarea Listei persoanelor fizice care nu au depus declaraţia de impunere
    10.1. În termen de 15 zile de la data comunicării notificărilor privind nedepunerea în termen a declaraţiilor de impunere, compartimentul de specialitate actualizează Lista contribuabililor care nu au depus declaraţia de impunere, prin eliminarea din aceasta a contribuabililor care, drept urmare a notificării primite, au depus declaraţia de impunere.
    10.2. Actualizarea listei se realizează zilnic, până la finalizarea procedurii de impunere din oficiu şi comunicarea deciziilor de impunere din oficiu, pentru fiecare an fiscal.
    10.3. În cazul depunerii declaraţiei de impunere de către un contribuabil pentru care a fost începută procedura de stabilire din oficiu a impozitului anual pe venit, compartimentul de specialitate încetează procedura de impunere din oficiu şi întocmeşte un referat aprobat de conducătorul unităţii fiscale, în care sunt expuse motivele care au condus la încetarea acesteia.
    CAP. III

    SECŢIUNEA 1
    Stabilirea din oficiu a impozitului pe venit
    11. După parcurgerea etapelor procedurale de la pct. 7-10, la sfârşitul fiecărei zile, compartimentul de specialitate generează Lista persoanelor fizice care urmează a fi impuse din oficiu.
    12. Lista persoanelor fizice care urmează a fi impuse din oficiu cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele elemente:
    a) nume, prenume contribuabil;
    b) cod numeric personal/număr de identificare fiscală contribuabil;
    c) categoria de venit pentru care contribuabilul are obligaţia declarării;
    d) statul în care s-a realizat venitul;
    e) anul la care se referă obligaţia de declarare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Estimarea bazei de impozitare
    13.1. Estimarea bazei de impozitare se efectuează pe baza următoarelor documente şi informaţii relevante pentru impunere:
    a) documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la anul de impunere sau anii anteriori, după caz, din cadrul perioadei de prescripţie a dreptului de a stabili creanţe fiscale:
    - declaraţii fiscale: declaraţii privind veniturile realizate, declaraţii anuale de venit pentru asociaţiile fără personalitate juridică şi pentru entităţi supuse regimului transparenţei fiscale, deconturile privind taxa pe valoarea adăugată;
    – decizii emise de inspecţia fiscală, pentru anii anteriori;
    – decizii de impunere din oficiu emise în anii anteriori;

    b) informaţii de la terţi, obţinute pe baza declaraţiilor fiscale sau în baza schimbului de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi alte instituţii;
    c) informaţii obţinute în baza schimbului de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi autorităţi fiscale din străinătate;
    d) informaţii despre contribuabilii cu activităţi şi condiţii de desfăşurare a activităţii similare;
    e) nivelul normei de venit de la locul desfăşurării activităţii, aprobate pentru anul de impunere, corespunzătoare activităţii desfăşurate;
    f) contracte privind cedarea folosinţei bunurilor;
    g) alte informaţii care au relevanţă în procesul de stabilire din oficiu a impozitului pe venit.

    13.2. Estimarea bazei de impozitare se efectuează având în vedere toate datele şi documentele care au relevanţă pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit, identificându-se acele elemente care sunt cele mai apropiate situaţiei de fapt fiscale.
    13.3. Compartimentul de specialitate decide asupra felului şi volumului examinărilor, în funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte şi de limitele prevăzute de lege.
    14.1. La estimarea bazei de impozitare, compartimentul de specialitate are în vedere următoarele:
    a) pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, venitul net anual se determină, potrivit legii, pe baza normei de venit de la locul desfăşurării activităţii, aprobate pentru anul fiscal de impunere, corespunzător activităţii desfăşurate;
    b) pentru contribuabilii care realizează venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, venitul net anual se determină prin deducerea din venitul brut a cotei de cheltuieli forfetare prevăzute de legislaţia specifică pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu. Venitul brut reprezintă venitul bază de calcul al impozitului din declaraţiile fiscale depuse de plătitorii de venit.
    În situaţia în care contribuabilul a realizat venituri, în anul de impunere, de la mai mulţi plătitori de venituri, organul fiscal însumează venitul bază de calcul determinat pe baza declaraţiilor fiscale depuse de toţi plătitorii de venit.

    c) Pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, venitul net anual se determină pe baza normei de venit aprobate pentru anul fiscal de impunere, corespunzător grupei de produse vegetale/animale şi suprafeţelor destinate producţiei agricole vegetale/numărului de capete de animale/familii de albine deţinute.
    d) Pentru contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, venitul net anual se determină prin deducerea din venitul brut anual a cotei de cheltuieli forfetare prevăzute de legislaţia specifică, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu.
    Venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare din contractul încheiat între părţi.

    e) Pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit, venitul net anual se determină pe baza normei de venit aprobate pentru anul fiscal de impunere.
    f) Pentru contribuabilii care realizează câştiguri din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi pentru transferul aurului financiar, câştigul net anual se determină ca diferenţă între câştigurile şi pierderile înregistrate în cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la începutul anului.
    Câştigul net anual se stabileşte pe baza datelor din declaraţiile fiscale depuse de intermediar, societatea de administrare a investiţiilor/societatea de investiţii autoadministrată sau alţi plătitori de venit, după caz.

    g) Pentru contribuabilii care realizează venituri din jocuri de noroc pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei de impunere, baza de calcul al impozitului îl reprezintă fiecare venit brut din declaraţia informativă, aferentă anului de impunere, depusă de organizatorul de jocuri de noroc sau plătitorul de venituri din jocuri de noroc.
    h) Pentru următoarele categorii de venituri, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, compartimentul de specialitate estimează venitul net anual pe baza documentelor şi informaţiilor relevante pentru impunere, prevăzute la pct. 13.1:
    - venituri din activităţi independente;
    – venituri din activităţi agricole;
    – venituri din silvicultură;
    – venituri din piscicultură;
    – venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală;
    – venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
    Sumele utilizate pentru impunerea din oficiu se actualizează, pentru fiecare an fiscal cuprins în perioada de analiză, cu indicele de inflaţie.
    Pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente care se regăsesc în nomenclatorul activităţilor independente pentru care venitul net se determină pe baza normelor de venit sau venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, venitul net anual nu poate fi mai mic decât norma de venit aprobată pentru anul fiscal de impunere, corespunzător activităţii desfăşurate.


    i) Pentru contribuabilii care realizează venituri din alte surse pentru care există obligaţia depunerii declaraţiei de impunere, baza de impozitare se determină pe baza venitului brut din alte surse.
    j) Pentru contribuabilii care realizează venituri din străinătate, venitul net anual se determină pe fiecare ţară şi sursă de venit, după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.

    14.2. Compartimentul de specialitate întocmeşte „Referatul privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice“, prevăzut în anexa nr. 2 la ordin, în care se consemnează elementele care stau la baza stabilirii din oficiu a impozitului pe venit, precum şi rezultatul analizei efectuate în scopul stabilirii, din oficiu, a impozitului pe venit.
    Referatul se avizează de şeful compartimentului de specialitate şi se aprobă de conducătorul unităţii fiscale.

    14.3. În cazul în care în evidenţa fiscală sunt înregistrate pierderi reportate din anii anteriori, potrivit legii, venitul/câştigul net anual impozabil se determină, după caz, prin deducerea din venitul net/câştigul net anual a pierderilor fiscale reportate din anii anteriori. În celelalte cazuri, venitul/câştigul net anual, determinat potrivit alin. (1), reprezintă venit/câştig net anual impozabil.
    SECŢIUNEA a 3-a
    Stabilirea impozitului anual datorat/ impozitul pe venitul/câştigul net anual datorat
    15.1. Impozitul anual datorat/Impozitul pe venitul/câştigul net anual datorat se stabileşte de organul fiscal prin aplicarea cotei de impozitare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu, asupra bazei de impozitare stabilite potrivit pct. 14.
    15.2. Impozitul pe venitul/câştigul net anual datorat se regularizează cu plăţile anticipate datorate pentru anul de impunere, după caz, stabilite de organul fiscal sau plătitorul de venit.
    15.3. În situaţia în care impozitul pe venitul/câştigul net anual datorat rezultat este mai mic decât plăţile anticipate, impozitul se stabileşte din oficiu la nivelul acestora.
    15.4. Dispoziţiile art. 96 din Codul de procedură fiscală se aplică corespunzător.
    15.5. Înainte de emiterea deciziilor de impunere, compartimentul de specialitate verifică dacă pentru obligaţiile fiscale identificate pentru contribuabilii cuprinşi în Lista persoanelor fizice care urmează a fi impuse din oficiu au fost depuse declaraţii de impunere, în vederea încetării procedurii de impunere din oficiu. În această situaţie se vor aplica, în mod corespunzător, dispoziţiile pct. 10 din cap. II referitoare la actualizarea listei persoanelor fizice care nu au depus declaraţia de impunere.
    15.6. Pe baza referatului privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, compartimentul de specialitate stabileşte impozitul pe venit şi emite formularul 256 „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.780/2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit.
    15.7. Formularul 256 „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“ se emite de compartimentul de specialitate în două exemplare, din care:
    - un exemplar se comunică contribuabilului;
    – un exemplar se păstrează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    16.1. În cazul în care, în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere din oficiu, contribuabilul depune declaraţia de impunere privind obligaţiile care au format obiectul acestei decizii, decizia de impunere din oficiu se anulează la data depunerii declaraţiei de impunere, fiind aplicabile prevederile art. 107 alin. (5) din Codul de procedură fiscală.
    16.2. Compartimentul de specialitate emite formularul 257 „Decizia de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.780/2017, în două exemplare, din care:
    - un exemplar se comunică contribuabilului;
    – un exemplar se păstrează la dosarul fiscal al contribuabilului.

    17.1. Formularele „Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“ şi „Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice“ se comunică contribuabilului, în conformitate cu dispoziţiile art. 47 din Codul de procedură fiscală.
    17.2. În termen de 24 de ore de la primirea informaţiei privind data comunicării deciziilor de impunere din oficiu sau a deciziei de anulare a deciziei de impunere din oficiu, compartimentul de specialitate înregistrează în evidenţa fiscală data comunicării acestora.
    17.3. După operaţiunea de la pct. 2 compartimentul de specialitate transmite, automat, prin sistemul informatic, datele privind sumele stabilite prin deciziile de impunere şi data comunicării acestora către compartimentul cu atribuţii de evidenţă pe plătitori persoane fizice.
    18. În cazul în care contribuabilul depune declaraţia de impunere privind obligaţiile care au format obiectul impunerii din oficiu după termenul prevăzut la art. 107 alin. (5) din Codul de procedură fiscală, compartimentul de specialitate comunică contribuabilului faptul că sumele stabilite prin decizia de impunere din oficiu se menţin, prin emiterea şi transmiterea către contribuabili a Notificării privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere conform art. 107 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.695/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
    19.1. În situaţia în care informaţiile şi documentele necesare pentru aplicarea procedurilor de impunere din oficiu nu sunt disponibile, compartimentul de specialitate întocmeşte o listă a persoanelor fizice pentru care nu există informaţiile necesare impunerii din oficiu care se găsesc în această situaţie.
    19.2. Lista persoanelor fizice pentru care nu există informaţiile necesare impunerii din oficiu cuprinde, în mod obligatoriu, următoarele elemente:
    - nume, prenume contribuabil;
    – cod numeric personal/număr de identificare fiscală contribuabil;
    – categoria de venit pentru care contribuabilul are obligaţia declarării;
    – anul la care se referă obligaţia de declarare;
    – motivul care a condus la includerea contribuabilului în listă.

    19.3. Lista persoanelor fizice pentru care nu există informaţiile necesare impunerii din oficiu se transmite, până la data de 31 martie 2019, organelor de inspecţie fiscală persoane fizice.
    19.4. Lista persoanelor fizice pentru care nu există informaţii necesare impunerii din oficiu poate fi utilizată de către organele de inspecţie fiscală pentru efectuarea de analize ulterioare, iar în situaţia identificării unor informaţii şi date, utile pentru impunerea din oficiu, acestea vor fi transmise organelor de administrare competente în vederea stabilirii din oficiu a impozitului anual pe veniturile respectivelor persoane fizice.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016